Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    6. ஸுமனபு³த்³த⁴வங்ஸோ

    6. Sumanabuddhavaṃso

    1.

    1.

    மங்க³லஸ்ஸ அபரேன, ஸுமனோ நாம நாயகோ;

    Maṅgalassa aparena, sumano nāma nāyako;

    ஸப்³ப³த⁴ம்மேஹி அஸமோ, ஸப்³ப³ஸத்தானமுத்தமோ.

    Sabbadhammehi asamo, sabbasattānamuttamo.

    2.

    2.

    ததா³ அமதபே⁴ரிங் ஸோ, ஆஹனீ மேக²லே புரே;

    Tadā amatabheriṃ so, āhanī mekhale pure;

    த⁴ம்மஸங்க²ஸமாயுத்தங், நவங்க³ங் ஜினஸாஸனங்.

    Dhammasaṅkhasamāyuttaṃ, navaṅgaṃ jinasāsanaṃ.

    3.

    3.

    நிஜ்ஜினித்வா கிலேஸே ஸோ, பத்வா ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்;

    Nijjinitvā kilese so, patvā sambodhimuttamaṃ;

    மாபேஸி நக³ரங் ஸத்தா², ஸத்³த⁴ம்மபுரவருத்தமங்.

    Māpesi nagaraṃ satthā, saddhammapuravaruttamaṃ.

    4.

    4.

    நிரந்தரங் அகுடிலங், உஜுங் விபுலவித்த²தங்;

    Nirantaraṃ akuṭilaṃ, ujuṃ vipulavitthataṃ;

    மாபேஸி ஸோ மஹாவீதி²ங், ஸதிபட்டா²னவருத்தமங்.

    Māpesi so mahāvīthiṃ, satipaṭṭhānavaruttamaṃ.

    5.

    5.

    ப²லே சத்தாரி ஸாமஞ்ஞே, சதஸ்ஸோ படிஸம்பி⁴தா³;

    Phale cattāri sāmaññe, catasso paṭisambhidā;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞாட்ட²ஸமாபத்தீ, பஸாரேஸி தத்த² வீதி²யங்.

    Chaḷabhiññāṭṭhasamāpattī, pasāresi tattha vīthiyaṃ.

    6.

    6.

    யே அப்பமத்தா அகி²லா, ஹிரிவீரியேஹுபாக³தா;

    Ye appamattā akhilā, hirivīriyehupāgatā;

    தே தே இமே கு³ணவரே, ஆதி³யந்தி யதா² ஸுக²ங்.

    Te te ime guṇavare, ādiyanti yathā sukhaṃ.

    7.

    7.

    ஏவமேதேன யோகே³ன, உத்³த⁴ரந்தோ மஹாஜனங்;

    Evametena yogena, uddharanto mahājanaṃ;

    போ³தே⁴ஸி பட²மங் ஸத்தா², கோடிஸதஸஹஸ்ஸியோ.

    Bodhesi paṭhamaṃ satthā, koṭisatasahassiyo.

    8.

    8.

    யம்ஹி காலே மஹாவீரோ, ஓவதீ³ தித்தி²யே க³ணே;

    Yamhi kāle mahāvīro, ovadī titthiye gaṇe;

    கோடிஸஹஸ்ஸாபி⁴ஸமிங்ஸு 1, து³தியே த⁴ம்மதே³ஸனே.

    Koṭisahassābhisamiṃsu 2, dutiye dhammadesane.

    9.

    9.

    யதா³ தே³வா மனுஸ்ஸா ச, ஸமக்³கா³ ஏகமானஸா;

    Yadā devā manussā ca, samaggā ekamānasā;

    நிரோத⁴பஞ்ஹங் புச்சி²ங்ஸு, ஸங்ஸயஞ்சாபி மானஸங்.

    Nirodhapañhaṃ pucchiṃsu, saṃsayañcāpi mānasaṃ.

    10.

    10.

    ததா³பி த⁴ம்மதே³ஸனே, நிரோத⁴பரிதீ³பனே;

    Tadāpi dhammadesane, nirodhaparidīpane;

    நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Navutikoṭisahassānaṃ, tatiyābhisamayo ahu.

    11.

    11.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், ஸுமனஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Sannipātā tayo āsuṃ, sumanassa mahesino;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    12.

    12.

    வஸ்ஸங்வுத்த²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, அபி⁴கு⁴ட்டே² பவாரணே;

    Vassaṃvutthassa bhagavato, abhighuṭṭhe pavāraṇe;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸேஹி, பவாரேஸி ததா²க³தோ.

    Koṭisatasahassehi, pavāresi tathāgato.

    13.

    13.

    ததோபரங் ஸன்னிபாதே, விமலே கஞ்சனபப்³ப³தே;

    Tatoparaṃ sannipāte, vimale kañcanapabbate;

    நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Navutikoṭisahassānaṃ, dutiyo āsi samāgamo.

    14.

    14.

    யதா³ ஸக்கோ தே³வராஜா, பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனுபாக³மி;

    Yadā sakko devarājā, buddhadassanupāgami;

    அஸீதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Asītikoṭisahassānaṃ, tatiyo āsi samāgamo.

    15.

    15.

    அஹங் தேன ஸமயேன, நாக³ராஜா மஹித்³தி⁴கோ;

    Ahaṃ tena samayena, nāgarājā mahiddhiko;

    அதுலோ நாம நாமேன, உஸ்ஸன்னகுஸலஸஞ்சயோ.

    Atulo nāma nāmena, ussannakusalasañcayo.

    16.

    16.

    ததா³ஹங் நாக³பா⁴வனா, நிக்க²மித்வா ஸஞாதிபி⁴;

    Tadāhaṃ nāgabhāvanā, nikkhamitvā sañātibhi;

    நாகா³னங் தி³ப்³ப³துரியேஹி, ஸஸங்க⁴ங் ஜினமுபட்ட²ஹிங்.

    Nāgānaṃ dibbaturiyehi, sasaṅghaṃ jinamupaṭṭhahiṃ.

    17.

    17.

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், அன்னபானேன தப்பயிங்;

    Koṭisatasahassānaṃ, annapānena tappayiṃ;

    பச்சேகது³ஸ்ஸயுக³ங் த³த்வா, ஸரணங் தமுபாக³மிங்.

    Paccekadussayugaṃ datvā, saraṇaṃ tamupāgamiṃ.

    18.

    18.

    ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, ஸுமனோ லோகனாயகோ;

    Sopi maṃ buddho byākāsi, sumano lokanāyako;

    ‘‘அபரிமெய்யிதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Aparimeyyito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    19.

    19.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    20.

    20.

    தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā.

    21.

    21.

    நக³ரங் மேக²லங் நாம 3, ஸுத³த்தோ நாம க²த்தியோ;

    Nagaraṃ mekhalaṃ nāma 4, sudatto nāma khattiyo;

    ஸிரிமா நாம ஜனிகா, ஸுமனஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Sirimā nāma janikā, sumanassa mahesino.

    22.

    22.

    நவவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Navavassasahassāni , agāraṃ ajjha so vasi;

    சந்தோ³ ஸுசந்தோ³ வடங்ஸோ ச, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Cando sucando vaṭaṃso ca, tayo pāsādamuttamā.

    23.

    23.

    தேஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Tesaṭṭhisatasahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    வடங்ஸிகா நாம நாரீ, அனூபமோ நாம அத்ரஜோ.

    Vaṭaṃsikā nāma nārī, anūpamo nāma atrajo.

    24.

    24.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, ஹத்தி²யானேன நிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, hatthiyānena nikkhami;

    அனூனத³ஸமாஸானி, பதா⁴னங் பத³ஹீ ஜினோ.

    Anūnadasamāsāni, padhānaṃ padahī jino.

    25.

    25.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, ஸுமனோ லோகனாயகோ;

    Brahmunā yācito santo, sumano lokanāyako;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, மேக²லே புரமுத்தமே.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, mekhale puramuttame.

    26.

    26.

    ஸரணோ பா⁴விதத்தோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Saraṇo bhāvitatto ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    உதே³னோ நாமுபட்டா²கோ, ஸுமனஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Udeno nāmupaṭṭhāko, sumanassa mahesino.

    27.

    27.

    ஸோணா ச உபஸோணா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Soṇā ca upasoṇā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    ஸோபி பு³த்³தோ⁴ அமிதயஸோ, நாக³மூலே அபு³ஜ்ஜ²த².

    Sopi buddho amitayaso, nāgamūle abujjhatha.

    28.

    28.

    வருணோ சேவ ஸரணோ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Varuṇo ceva saraṇo ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    சாலா ச உபசாலா ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Cālā ca upacālā ca, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    29.

    29.

    உச்சத்தனேன 5 ஸோ பு³த்³தோ⁴, நவுதிஹத்த²முக்³க³தோ;

    Uccattanena 6 so buddho, navutihatthamuggato;

    கஞ்சனக்³கி⁴யஸங்காஸோ, த³ஸஸஹஸ்ஸீ விரோசதி.

    Kañcanagghiyasaṅkāso, dasasahassī virocati.

    30.

    30.

    நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    Navutivassasahassāni, āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    31.

    31.

    தாரணீயே தாரயித்வா, போ³த⁴னீயே ச போ³த⁴யி;

    Tāraṇīye tārayitvā, bodhanīye ca bodhayi;

    பரினிப்³பா³யி ஸம்பு³த்³தோ⁴, உளுராஜாவ அத்த²மி.

    Parinibbāyi sambuddho, uḷurājāva atthami.

    32.

    32.

    தே ச கீ²ணாஸவா பி⁴க்கூ², ஸோ ச பு³த்³தோ⁴ அஸாதி³ஸோ;

    Te ca khīṇāsavā bhikkhū, so ca buddho asādiso;

    அதுலப்பப⁴ங் த³ஸ்ஸயித்வா, நிப்³பு³தா யே மஹாயஸா.

    Atulappabhaṃ dassayitvā, nibbutā ye mahāyasā.

    33.

    33.

    தஞ்ச ஞாணங் அதுலியங், தானி ச அதுலானி ரதனானி;

    Tañca ñāṇaṃ atuliyaṃ, tāni ca atulāni ratanāni;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā.

    34.

    34.

    ஸுமனோ யஸத⁴ரோ பு³த்³தோ⁴, அங்கா³ராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Sumano yasadharo buddho, aṅgārāmamhi nibbuto;

    தத்தே²வ தஸ்ஸ ஜினதூ²போ, சதுயோஜனமுக்³க³தோதி.

    Tattheva tassa jinathūpo, catuyojanamuggatoti.

    ஸுமனஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ சதுத்தோ².

    Sumanassa bhagavato vaṃso catuttho.







    Footnotes:
    1. கோடிஸதஸஹஸ்ஸானி (ஸ்யா॰ கங்॰), கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங் (க॰)
    2. koṭisatasahassāni (syā. kaṃ.), koṭisatasahassānaṃ (ka.)
    3. மேக²லங் நாம நக³ரங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. mekhalaṃ nāma nagaraṃ (sī. syā.)
    5. உச்சதரேன (க॰)
    6. uccatarena (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 6. ஸுமனபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 6. Sumanabuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact