Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૨૦. સુમઙ્ગલજાતકં (૪)

    420. Sumaṅgalajātakaṃ (4)

    ૨૭.

    27.

    ભુસમ્હિ 1 કુદ્ધોતિ અવેક્ખિયાન, ન તાવ દણ્ડં પણયેય્ય ઇસ્સરો;

    Bhusamhi 2 kuddhoti avekkhiyāna, na tāva daṇḍaṃ paṇayeyya issaro;

    અટ્ઠાનસો અપ્પતિરૂપમત્તનો, પરસ્સ દુક્ખાનિ ભુસં ઉદીરયે.

    Aṭṭhānaso appatirūpamattano, parassa dukkhāni bhusaṃ udīraye.

    ૨૮.

    28.

    યતો ચ જાનેય્ય પસાદમત્તનો, અત્થં નિયુઞ્જેય્ય પરસ્સ દુક્કટં;

    Yato ca jāneyya pasādamattano, atthaṃ niyuñjeyya parassa dukkaṭaṃ;

    તદાયમત્થોતિ સયં અવેક્ખિય, અથસ્સ દણ્ડં સદિસં નિવેસયે.

    Tadāyamatthoti sayaṃ avekkhiya, athassa daṇḍaṃ sadisaṃ nivesaye.

    ૨૯.

    29.

    ન ચાપિ ઝાપેતિ પરં ન અત્તનં, અમુચ્છિતો યો નયતે નયાનયં;

    Na cāpi jhāpeti paraṃ na attanaṃ, amucchito yo nayate nayānayaṃ;

    યો દણ્ડધારો ભવતીધ ઇસ્સરો, સ વણ્ણગુત્તો સિરિયા ન ધંસતિ.

    Yo daṇḍadhāro bhavatīdha issaro, sa vaṇṇagutto siriyā na dhaṃsati.

    ૩૦.

    30.

    યે ખત્તિયા સે અનિસમ્મકારિનો, પણેન્તિ દણ્ડં સહસા પમુચ્છિતા;

    Ye khattiyā se anisammakārino, paṇenti daṇḍaṃ sahasā pamucchitā;

    અવણ્ણસંયુતા 3 જહન્તિ જીવિતં, ઇતો વિમુત્તાપિ ચ યન્તિ દુગ્ગતિં.

    Avaṇṇasaṃyutā 4 jahanti jīvitaṃ, ito vimuttāpi ca yanti duggatiṃ.

    ૩૧.

    31.

    ધમ્મે ચ યે અરિયપ્પવેદિતે રતા, અનુત્તરા તે વચસા મનસા કમ્મુના ચ;

    Dhamme ca ye ariyappavedite ratā, anuttarā te vacasā manasā kammunā ca;

    તે સન્તિસોરચ્ચસમાધિસણ્ઠિતા, વજન્તિ લોકં દુભયં તથાવિધા.

    Te santisoraccasamādhisaṇṭhitā, vajanti lokaṃ dubhayaṃ tathāvidhā.

    ૩૨.

    32.

    રાજાહમસ્મિ નરપમદાનમિસ્સરો, સચેપિ કુજ્ઝામિ ઠપેમિ અત્તનં;

    Rājāhamasmi narapamadānamissaro, sacepi kujjhāmi ṭhapemi attanaṃ;

    નિસેધયન્તો જનતં તથાવિધં, પણેમિ દણ્ડં અનુકમ્પ યોનિસો.

    Nisedhayanto janataṃ tathāvidhaṃ, paṇemi daṇḍaṃ anukampa yoniso.

    ૩૩.

    33.

    સિરી ચ લક્ખી ચ તવેવ ખત્તિય, જનાધિપ મા વિજહિ કુદાચનં;

    Sirī ca lakkhī ca taveva khattiya, janādhipa mā vijahi kudācanaṃ;

    અક્કોધનો નિચ્ચપસન્નચિત્તો, અનીઘો તુવં વસ્સસતાનિ પાલય.

    Akkodhano niccapasannacitto, anīgho tuvaṃ vassasatāni pālaya.

    ૩૪.

    34.

    ગુણેહિ એતેહિ ઉપેત ખત્તિય, ઠિતમરિયવત્તી 5 સુવચો અકોધનો;

    Guṇehi etehi upeta khattiya, ṭhitamariyavattī 6 suvaco akodhano;

    સુખી અનુપ્પીળ પસાસમેદિનિં 7, ઇતો વિમુત્તોપિ ચ યાહિ સુગ્ગતિં.

    Sukhī anuppīḷa pasāsamediniṃ 8, ito vimuttopi ca yāhi suggatiṃ.

    ૩૫.

    35.

    એવં સુનીતેન 9 સુભાસિતેન, ધમ્મેન ઞાયેન ઉપાયસો નયં;

    Evaṃ sunītena 10 subhāsitena, dhammena ñāyena upāyaso nayaṃ;

    નિબ્બાપયે સઙ્ખુભિતં મહાજનં, મહાવ મેઘો સલિલેન મેદિનિન્તિ 11.

    Nibbāpaye saṅkhubhitaṃ mahājanaṃ, mahāva megho salilena medininti 12.

    સુમઙ્ગલજાતકં ચતુત્થં.

    Sumaṅgalajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. ભુસમ્પિ (ક॰), ભુસં હિ (સી॰ નિય્ય)
    2. bhusampi (ka.), bhusaṃ hi (sī. niyya)
    3. યુત્તાવ (ક॰)
    4. yuttāva (ka.)
    5. વત્તિ (સી॰), વુત્તિ (ક॰)
    6. vatti (sī.), vutti (ka.)
    7. અનુપ્પીળં સહસમેદનિં (ક॰)
    8. anuppīḷaṃ sahasamedaniṃ (ka.)
    9. સુવિનીતેન (પી॰)
    10. suvinītena (pī.)
    11. મેદનિન્તિ (સ્યા॰ ક॰)
    12. medaninti (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૨૦] ૪. સુમઙ્ગલજાતકવણ્ણના • [420] 4. Sumaṅgalajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact