Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā |
2. ஸுமங்க³லத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா
2. Sumaṅgalattheraapadānavaṇṇanā
அத்த²த³ஸ்ஸீ ஜினவரோதிஆதி³கங் ஆயஸ்மதோ ஸுமங்க³லத்தே²ரஸ்ஸ அபதா³னங். அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயானி புஞ்ஞானி உபசினந்தோ அத்த²த³ஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஏகஸ்மிங் தளாகஸமீபே ருக்க²தே³வதா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தஸ்மிங் ஸமயே ப⁴க³வா விஹாரதோ நிக்க²மித்வா நஹாயிதுகாமோ தஸ்ஸ தளாகஸ்ஸ தீரங் க³ந்த்வா தத்த² ந்ஹத்வா ஏகசீவரோ ஜலமானோ ப்³ரஹ்மா விய ஸூரியோ விய ஸுவண்ணபி³ம்ப³ங் விய அட்டா²ஸி. அத² ஸோ தே³வபுத்தோ ஸோமனஸ்ஸஜாதோ பஞ்ஜலிகோ தோ²மனமகாஸி, அத்தனோ தி³ப்³ப³கீ³ததூரியேஹி உபஹாரஞ்ச அகாஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸம்பத்தியோ அனுப⁴வித்வா அபரபா⁴கே³ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தோ விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஸத்த²ரி பஸீதி³த்வா பப்³ப³ஜித்வா நசிரஸ்ஸேவ அரஹா அஹோஸி.
Atthadassī jinavarotiādikaṃ āyasmato sumaṅgalattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto atthadassissa bhagavato kāle ekasmiṃ taḷākasamīpe rukkhadevatā hutvā nibbatti. Tasmiṃ samaye bhagavā vihārato nikkhamitvā nahāyitukāmo tassa taḷākassa tīraṃ gantvā tattha nhatvā ekacīvaro jalamāno brahmā viya sūriyo viya suvaṇṇabimbaṃ viya aṭṭhāsi. Atha so devaputto somanassajāto pañjaliko thomanamakāsi, attano dibbagītatūriyehi upahārañca akāsi. So tena puññakammena devamanussesu sampattiyo anubhavitvā aparabhāge imasmiṃ buddhuppāde kulagehe nibbatto viññutaṃ patto satthari pasīditvā pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.
11. ஸோ பச்சா² புப்³ப³கம்மங் ஸரித்வா ஸோமனஸ்ஸஜாதோ புப்³ப³சரிதாபதா³னங் பகாஸெந்தோ அத்த²த³ஸ்ஸீ ஜினவரோதிஆதி³மாஹ. தத்த² பரமத்த²ங் நிப்³பா³னங் த³க்க²தி பஸ்ஸதீதி அத்த²த³ஸ்ஸீ, அத² வா ஸப்³ப³ஸத்தானங் சதுராரியஸச்சஸங்கா²தங் அத்த²பயோஜனங் த³ஸ்ஸனஸீலோதி அத்த²த³ஸ்ஸீ, கிலேஸே அஜினி ஜினாதி ஜினிஸ்ஸதீதி ஜினோ. வரிதப்³போ³ பத்தே²தப்³போ³ ஸப்³ப³ஸத்தேஹீதி வரோ, அத்த²த³ஸ்ஸீ ஜினோ ச ஸோ வரோ சாதி அத்த²த³ஸ்ஸீ ஜினவரோ. லோகஜெட்டோ²தி லுஜ்ஜதி பலுஜ்ஜதீதி லோகோ, லோகீயதி பஸ்ஸீயதி பு³த்³தா⁴தீ³ஹி பாரப்பத்தோதி வா லோகோ, லோகோ ச லோகோ ச லோகோ சாதி லோகோ. ஏகஸேஸஸமாஸவஸேன ‘‘லோகா’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘லோகோ’’தி வுத்தோ. லோகஸ்ஸ ஜெட்டோ² லோகஜெட்டோ², ஸோ லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴தி அத்தோ². ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.
11. So pacchā pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento atthadassī jinavarotiādimāha. Tattha paramatthaṃ nibbānaṃ dakkhati passatīti atthadassī, atha vā sabbasattānaṃ caturāriyasaccasaṅkhātaṃ atthapayojanaṃ dassanasīloti atthadassī, kilese ajini jināti jinissatīti jino. Varitabbo patthetabbo sabbasattehīti varo, atthadassī jino ca so varo cāti atthadassī jinavaro. Lokajeṭṭhoti lujjati palujjatīti loko, lokīyati passīyati buddhādīhi pārappattoti vā loko, loko ca loko ca loko cāti loko. Ekasesasamāsavasena ‘‘lokā’’ti vattabbe ‘‘loko’’ti vutto. Lokassa jeṭṭho lokajeṭṭho, so lokajeṭṭho narāsabhoti attho. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
ஸுமங்க³லத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா ஸமத்தா.
Sumaṅgalattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi / 2. ஸுமங்க³லத்தே²ரஅபதா³னங் • 2. Sumaṅgalattheraapadānaṃ