Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā

    સુમેધકથાવણ્ણના

    Sumedhakathāvaṇṇanā

    ચતુરો ચ અસઙ્ખિયેતિ (બુ॰ વં॰ અટ્ઠ॰ ૨.૧-૨) ઉદ્ધં આરોહનવસેન અતિક્કમિત્વા અમરં નામ નગરં અહોસીતિ વચનસેસયોજના કાતબ્બા. દસહીતિ હત્થિઅસ્સરથભેરીસઙ્ખમુદિઙ્ગવીણાગીતસમ્મતાળેહિ ‘‘અસ્નાથ પિવથ ખાદથા’’તિ દસમેન સદ્દેન. તે પન એકદેસેન દસ્સેતું ‘‘હત્થિસદ્દ’’ન્તિઆદિ વુત્તં. હત્થિસદ્દન્તિ કરણત્થે ઉપયોગો દટ્ઠબ્બો. ભેરીસઙ્ખરથાનઞ્ચ સદ્દેહિ અવિવિત્તન્તિ વા ઘોસિતન્તિ વા યોજેતબ્બં. હત્થિસદ્દન્તિ વા હત્થિસદ્દવન્તં નગરં. ખાદથ પિવથ ચેવાતિ ઇતિ-સદ્દો ઞાતત્થત્તા અપ્પયુત્તો દટ્ઠબ્બો.

    Caturo ca asaṅkhiyeti (bu. vaṃ. aṭṭha. 2.1-2) uddhaṃ ārohanavasena atikkamitvā amaraṃ nāma nagaraṃ ahosīti vacanasesayojanā kātabbā. Dasahīti hatthiassarathabherīsaṅkhamudiṅgavīṇāgītasammatāḷehi ‘‘asnātha pivatha khādathā’’ti dasamena saddena. Te pana ekadesena dassetuṃ ‘‘hatthisadda’’ntiādi vuttaṃ. Hatthisaddanti karaṇatthe upayogo daṭṭhabbo. Bherīsaṅkharathānañca saddehi avivittanti vā ghositanti vā yojetabbaṃ. Hatthisaddanti vā hatthisaddavantaṃ nagaraṃ. Khādatha pivatha cevāti iti-saddo ñātatthattā appayutto daṭṭhabbo.

    સબ્બઙ્ગસમ્પન્નં ઉય્યાનપોક્ખરણીઆદિસમ્પન્નત્તા. લક્ખણેતિ ઇત્થિલક્ખણે પુરિસલક્ખણે ચ. ઇતિહાસેતિ પોરાણે. સધમ્મેતિ અત્તનો તેવિજ્જધમ્મે ચ યઞ્ઞવિધિઆદિકે ચ. પારમિન્તિ પારઞાણં પારાધિગમં ગતો. ચિન્તેસહન્તિ ચિન્તેસિં અહં સુમેધભૂતોતિ સત્થા વદતિ. અત્થિ હેહિતીતિ સો વિજ્જમાનો ભવિસ્સતિ. ન હેતુયેતિ અભવિતું. એવમેવાતિ એવમેવં. ન ગવેસતીતિ ન ગન્તું એસતિ ન ઇચ્છતિ નાનુગચ્છતિ વા. ધોવેતિ ધોવન્તે. સેરીતિ સાયત્તિકો. સયંવસીતિ સવસો. મહાચોરસમો વિયાતિ કાયસારાગવસેન દુચ્ચરિતાનેસનેહિ કુસલભણ્ડચ્છેદના. નાથાતિ નાથવન્તો. પઞ્ચદોસવિવજ્જિતન્તિ એવમાદિકસ્સ અત્થો કેસુચિ અટ્ઠકથાપોત્થકેસુ લિખિતોતિ કત્વા ન વક્ખામ.

    Sabbaṅgasampannaṃ uyyānapokkharaṇīādisampannattā. Lakkhaṇeti itthilakkhaṇe purisalakkhaṇe ca. Itihāseti porāṇe. Sadhammeti attano tevijjadhamme ca yaññavidhiādike ca. Pāraminti pārañāṇaṃ pārādhigamaṃ gato. Cintesahanti cintesiṃ ahaṃ sumedhabhūtoti satthā vadati. Atthihehitīti so vijjamāno bhavissati. Na hetuyeti abhavituṃ. Evamevāti evamevaṃ. Na gavesatīti na gantuṃ esati na icchati nānugacchati vā. Dhoveti dhovante. Serīti sāyattiko. Sayaṃvasīti savaso. Mahācorasamo viyāti kāyasārāgavasena duccaritānesanehi kusalabhaṇḍacchedanā. Nāthāti nāthavanto. Pañcadosavivajjitanti evamādikassa attho kesuci aṭṭhakathāpotthakesu likhitoti katvā na vakkhāma.

    સાસનેતિ એત્થ તાપસસાસનં ઝાનાભિઞ્ઞા ચ. વસીભૂતસ્સ સતો. મયિ એવંભૂતે દીપઙ્કરો જિનો ઉપ્પજ્જિ. સોધેતિ જનો. અઞ્જસં વટુમાયનન્તિ પરિયાયવચનેહિ મગ્ગમેવ વદતિ. મા નં અક્કમિત્થાતિ એત્થ ન્તિ પદપૂરણમત્તે નિપાતો. ઘાતિયામહન્તિ એત્થ ચ -ઇતિ ચ હં-ઇતિ ચ નિપાતા, અહં-ઇતિ વા એકો નિપાતો સાનુનાસિકો કતો. આહુતીનન્તિ દક્ખિણાહુતીનં. ન્તિ મમ, મં વા અબ્ર્વિ.

    Sāsaneti ettha tāpasasāsanaṃ jhānābhiññā ca. Vasībhūtassa sato. Mayi evaṃbhūte dīpaṅkaro jino uppajji. Sodheti jano. Añjasaṃ vaṭumāyananti pariyāyavacanehi maggameva vadati. Mā naṃ akkamitthāti ettha nanti padapūraṇamatte nipāto. Ghātiyāmahanti ettha ca a-iti ca haṃ-iti ca nipātā, ahaṃ-iti vā eko nipāto sānunāsiko kato. Āhutīnanti dakkhiṇāhutīnaṃ. Manti mama, maṃ vā abrvi.

    કપ્પે અતિક્કમિત્વા વુત્તેપિ બોધિમ્હિ માતાદિસંકિત્તને સઙ્ગણ્હિતું ‘‘બોધિ તસ્સ ભગવતો’’તિઆદિમાહ. સુખેનાતિ ઉત્તમેન સુખેન. અસમોતિ તાપસેહિ અસમો. અભિઞ્ઞાસુખતોપિ વિસિટ્ઠં ઈદિસં બુદ્ધત્તબ્યાકરણજં સુખં અલભિં. યાતિ યાનિ નિમિત્તાનિ. આભુજતીતિ આવત્તતિ. અભિરવન્તીતિ સદ્દં કરોન્તિ. છુદ્ધાતિ નિક્ખન્તા. નુદ્ધંસતીતિ ન ઉદ્ધં ગચ્છતિ. ઉભયન્તિ ઉભયવચનં. ધુવસસ્સતન્તિ એકન્તસસ્સતં, અવિપરીતમેવાતિ અત્થો. આપન્નસત્તાનન્તિ ગબ્ભિનીનં. યાવતાદસ દિસા, તત્થ. ધમ્મધાતુયાતિ ધમ્મધાતુયં, સબ્બેસુ ધમ્મેસુ વિચિનામીતિ અત્થો.

    Kappe atikkamitvā vuttepi bodhimhi mātādisaṃkittane saṅgaṇhituṃ ‘‘bodhi tassa bhagavato’’tiādimāha. Sukhenāti uttamena sukhena. Asamoti tāpasehi asamo. Abhiññāsukhatopi visiṭṭhaṃ īdisaṃ buddhattabyākaraṇajaṃ sukhaṃ alabhiṃ. ti yāni nimittāni. Ābhujatīti āvattati. Abhiravantīti saddaṃ karonti. Chuddhāti nikkhantā. Nuddhaṃsatīti na uddhaṃ gacchati. Ubhayanti ubhayavacanaṃ. Dhuvasassatanti ekantasassataṃ, aviparītamevāti attho. Āpannasattānanti gabbhinīnaṃ. Yāvatādasa disā, tattha. Dhammadhātuyāti dhammadhātuyaṃ, sabbesu dhammesu vicināmīti attho.

    યસ્સ સમ્પુણ્ણો, તં વમતેવ ઉદકં નિસ્સેસં. એતેતિ એકિસ્સાપિ દાનપારમિતાય અનેકપ્પકારતાય બહુવચનનિદ્દેસો કતો. પટિલગ્ગિતં રક્ખતીતિ વચનસેસો, ભુમ્મત્થે વા ઉપયોગો . ચતૂસુ ભૂમીસૂતિ પાતિમોક્ખાદીસુ સંવરભૂમીસુ. અદ્વેજ્ઝમાનસોતિ કદાચિ ખમનં કદાચિ અક્ખમનં, કસ્સચિ ખમનં કસ્સચિ અક્ખમનન્તિ એવં દ્વેધાભાવં અનાપન્નમાનસો હુત્વા. સચ્ચસ્સ વીથિ નામ દિટ્ઠાદિ ચ અદિટ્ઠાદિ ચ યથાભૂતંવ વત્થુ. અધિટ્ઠાનન્તિ કુસલસમાદાનાધિટ્ઠાનં, સમાદિન્નેસુ કુસલેસુ અચલતા અધિટ્ઠાનં નામ. પથવિયા ઉપેક્ખનં નામ વિકારાનાપત્તિ. અઞ્ઞત્રાતિ અઞ્ઞં. સભાવરસલક્ખણેતિ એત્થ ભાવોતિ અવિપરીતતા વિજ્જમાનતા, સહ ભાવેન સભાવો, અવિપરીતો અત્તનો બોધિપરિપાચનકિચ્ચસઙ્ખાતો રસો, અનવજ્જવત્થુપરિચ્ચાગાદિસઙ્ખાતં લક્ખણઞ્ચ સભાવરસલક્ખણં, તતો સમ્મસતો. ધમ્મતેજેનાતિ ઞાણતેજેન. ચલતાતિ ચલતાય કમ્પનતાય. સેસીતિ સયિ. મા ભાથાતિ મા ભાયિત્થ. સબ્બીતિયોતિ સબ્બા ઈતિયો ઉપદ્દવા તં વિવજ્જન્તુ.

    Yassa sampuṇṇo, taṃ vamateva udakaṃ nissesaṃ. Eteti ekissāpi dānapāramitāya anekappakāratāya bahuvacananiddeso kato. Paṭilaggitaṃ rakkhatīti vacanaseso, bhummatthe vā upayogo . Catūsu bhūmīsūti pātimokkhādīsu saṃvarabhūmīsu. Advejjhamānasoti kadāci khamanaṃ kadāci akkhamanaṃ, kassaci khamanaṃ kassaci akkhamananti evaṃ dvedhābhāvaṃ anāpannamānaso hutvā. Saccassa vīthi nāma diṭṭhādi ca adiṭṭhādi ca yathābhūtaṃva vatthu. Adhiṭṭhānanti kusalasamādānādhiṭṭhānaṃ, samādinnesu kusalesu acalatā adhiṭṭhānaṃ nāma. Pathaviyā upekkhanaṃ nāma vikārānāpatti. Aññatrāti aññaṃ. Sabhāvarasalakkhaṇeti ettha bhāvoti aviparītatā vijjamānatā, saha bhāvena sabhāvo, aviparīto attano bodhiparipācanakiccasaṅkhāto raso, anavajjavatthupariccāgādisaṅkhātaṃ lakkhaṇañca sabhāvarasalakkhaṇaṃ, tato sammasato. Dhammatejenāti ñāṇatejena. Calatāti calatāya kampanatāya. Sesīti sayi. Mā bhāthāti mā bhāyittha. Sabbītiyoti sabbā ītiyo upaddavā taṃ vivajjantu.

    સુમેધકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sumedhakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    પવચ્છતીતિ દેતિ. યોગેનાતિ ઉપાયેન. સમિંસૂતિ સન્નિપતિંસુ. અપ્પત્તમાનસાતિ અપ્પત્તઅરહત્તા ભિક્ખૂ ગરહિતા ભવન્તિ. રિત્તાતિ સુઞ્ઞા અન્તરહિતા. સાલકલ્યાણી નામ એકો રુક્ખો. બુદ્ધચક્કવત્તિકાલેયેવ કિર એકાહેનેવ ઉપ્પજ્જતિ.

    Pavacchatīti deti. Yogenāti upāyena. Samiṃsūti sannipatiṃsu. Appattamānasāti appattaarahattā bhikkhū garahitā bhavanti. Rittāti suññā antarahitā. Sālakalyāṇī nāma eko rukkho. Buddhacakkavattikāleyeva kira ekāheneva uppajjati.

    લિઙ્ગસમ્પત્તીતિ પુરિસલિઙ્ગતા. હેતૂતિ તિહેતુકપટિસન્ધિતા. ગુણસમ્પત્તીતિ અભિઞ્ઞાસમાપત્તિલાભિતા. અધિકારોતિ બુદ્ધાનં સક્કારકરણં. છન્દતાતિ બુદ્ધત્તપ્પત્તિયં છન્દસમાયોગો. સબ્બઙ્ગસમ્પન્નાતિ અટ્ઠઙ્ગાનિ સમોધાનેત્વા કતપણિધાના. પક્ખિકાતિ પીઠસપ્પિકા. પણ્ડકાતિ ઉભયલિઙ્ગરહિતા. બોધિસત્તા ચ બ્રહ્મલોકૂપપત્તિપઠમકપ્પિકેસુ કાલેસુ ઉભયલિઙ્ગરહિતા હોન્તિ, ન પન પણ્ડકપરિયાપન્નાતિ એતમત્થં દસ્સેતું ‘‘પરિયાપન્ના ન ભવન્તી’’તિ વુત્તં, યથાવુત્તેસુ વા દોસેસુ સબ્બેસુ પરિયાપન્ના ન ભવન્તિ, બોધિસત્તેસુ વા પરિયાપન્ના તદન્તોગધા, પરિચ્છિન્નસંસારત્તા વા પરિયાપન્ના બોધિસત્તા ઉભતોબ્યઞ્જનપણ્ડકા ન ભવન્તીતિ અત્થો. સબ્બત્થ સુદ્ધગોચરા યસ્મા, તસ્મા મિચ્છાદિટ્ઠિં ન સેવન્તિ. મિચ્છાદિટ્ઠિન્તિ નત્થિકાહેતુકાકિરિયદિટ્ઠિં. ભવાભવેતિ ખુદ્દકે ચેવ મહન્તે ચ ભવે. ભોજપુત્તેતિ લુદ્દકે. લગનન્તિ સઙ્ગો. અઞ્ઞથાતિ લીનતા. ગામણ્ડલાતિ ગામદારકા. રૂપન્તિ વિપ્પકારં. અયં તાવ નિદાનકથા યાય અભિધમ્મસ્સ બુદ્ધભાસિતતાસિદ્ધીતિ અત્થયોજના કાતબ્બા.

    Liṅgasampattīti purisaliṅgatā. Hetūti tihetukapaṭisandhitā. Guṇasampattīti abhiññāsamāpattilābhitā. Adhikāroti buddhānaṃ sakkārakaraṇaṃ. Chandatāti buddhattappattiyaṃ chandasamāyogo. Sabbaṅgasampannāti aṭṭhaṅgāni samodhānetvā katapaṇidhānā. Pakkhikāti pīṭhasappikā. Paṇḍakāti ubhayaliṅgarahitā. Bodhisattā ca brahmalokūpapattipaṭhamakappikesu kālesu ubhayaliṅgarahitā honti, na pana paṇḍakapariyāpannāti etamatthaṃ dassetuṃ ‘‘pariyāpannā na bhavantī’’ti vuttaṃ, yathāvuttesu vā dosesu sabbesu pariyāpannā na bhavanti, bodhisattesu vā pariyāpannā tadantogadhā, paricchinnasaṃsārattā vā pariyāpannā bodhisattā ubhatobyañjanapaṇḍakā na bhavantīti attho. Sabbattha suddhagocarā yasmā, tasmā micchādiṭṭhiṃ na sevanti. Micchādiṭṭhinti natthikāhetukākiriyadiṭṭhiṃ. Bhavābhaveti khuddake ceva mahante ca bhave. Bhojaputteti luddake. Lagananti saṅgo. Aññathāti līnatā. Gāmaṇḍalāti gāmadārakā. Rūpanti vippakāraṃ. Ayaṃ tāva nidānakathā yāya abhidhammassa buddhabhāsitatāsiddhīti atthayojanā kātabbā.

    નિદાનકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Nidānakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā / સુમેધકથાવણ્ણના • Sumedhakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact