Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi

    16. மஹானிபாதோ

    16. Mahānipāto

    1. ஸுமேதா⁴தே²ரீகா³தா²

    1. Sumedhātherīgāthā

    450.

    450.

    மந்தாவதியா நக³ரே, ரஞ்ஞோ கோஞ்சஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா;

    Mantāvatiyā nagare, rañño koñcassa aggamahesiyā;

    தீ⁴தா ஆஸிங் ஸுமேதா⁴, பஸாதி³தா ஸாஸனகரேஹி.

    Dhītā āsiṃ sumedhā, pasāditā sāsanakarehi.

    451.

    451.

    ஸீலவதீ சித்தகதா², ப³ஹுஸ்ஸுதா பு³த்³த⁴ஸாஸனே வினீதா;

    Sīlavatī cittakathā, bahussutā buddhasāsane vinītā;

    மாதாபிதரோ உபக³ம்ம, ப⁴ணதி ‘‘உப⁴யோ நிஸாமேத².

    Mātāpitaro upagamma, bhaṇati ‘‘ubhayo nisāmetha.

    452.

    452.

    ‘‘நிப்³பா³னாபி⁴ரதாஹங், அஸஸ்ஸதங் ப⁴வக³தங் யதி³பி தி³ப்³ப³ங்;

    ‘‘Nibbānābhiratāhaṃ, asassataṃ bhavagataṃ yadipi dibbaṃ;

    கிமங்க³ங் பன 1 துச்சா² காமா, அப்பஸ்ஸாதா³ ப³ஹுவிகா⁴தா.

    Kimaṅgaṃ pana 2 tucchā kāmā, appassādā bahuvighātā.

    453.

    453.

    ‘‘காமா கடுகா ஆஸீவிஸூபமா, யேஸு முச்சி²தா பா³லா;

    ‘‘Kāmā kaṭukā āsīvisūpamā, yesu mucchitā bālā;

    தே தீ³க⁴ரத்தங் நிரயே, ஸமப்பிதா ஹஞ்ஞந்தே து³க்கி²தா 3.

    Te dīgharattaṃ niraye, samappitā haññante dukkhitā 4.

    454.

    454.

    ‘‘ஸோசந்தி பாபகம்மா, வினிபாதே பாபவத்³தி⁴னோ ஸதா³;

    ‘‘Socanti pāpakammā, vinipāte pāpavaddhino sadā;

    காயேன ச வாசாய ச, மனஸா ச அஸங்வுதா பா³லா.

    Kāyena ca vācāya ca, manasā ca asaṃvutā bālā.

    455.

    455.

    ‘‘பா³லா தே து³ப்பஞ்ஞா, அசேதனா து³க்க²ஸமுத³யோருத்³தா⁴;

    ‘‘Bālā te duppaññā, acetanā dukkhasamudayoruddhā;

    தே³ஸந்தே அஜானந்தா, ந பு³ஜ்ஜ²ரே அரியஸச்சானி.

    Desante ajānantā, na bujjhare ariyasaccāni.

    456.

    456.

    ‘‘ஸச்சானி அம்ம பு³த்³த⁴வரதே³ஸிதானி, தே ப³ஹுதரா அஜானந்தா யே;

    ‘‘Saccāni amma buddhavaradesitāni, te bahutarā ajānantā ye;

    அபி⁴னந்த³ந்தி ப⁴வக³தங், பிஹெந்தி தே³வேஸு உபபத்திங்.

    Abhinandanti bhavagataṃ, pihenti devesu upapattiṃ.

    457.

    457.

    ‘‘தே³வேஸுபி உபபத்தி, அஸஸ்ஸதா ப⁴வக³தே அனிச்சம்ஹி;

    ‘‘Devesupi upapatti, asassatā bhavagate aniccamhi;

    ந ச ஸந்தஸந்தி பா³லா, புனப்புனங் ஜாயிதப்³ப³ஸ்ஸ.

    Na ca santasanti bālā, punappunaṃ jāyitabbassa.

    458.

    458.

    ‘‘சத்தாரோ வினிபாதா, து³வே 5 ச க³தியோ கத²ஞ்சி லப்³ப⁴ந்தி;

    ‘‘Cattāro vinipātā, duve 6 ca gatiyo kathañci labbhanti;

    ந ச வினிபாதக³தானங், பப்³ப³ஜ்ஜா அத்தி² நிரயேஸு.

    Na ca vinipātagatānaṃ, pabbajjā atthi nirayesu.

    459.

    459.

    ‘‘அனுஜானாத² மங் உப⁴யோ, பப்³ப³ஜிதுங் த³ஸப³லஸ்ஸ பாவசனே;

    ‘‘Anujānātha maṃ ubhayo, pabbajituṃ dasabalassa pāvacane;

    அப்பொஸ்ஸுக்கா க⁴டிஸ்ஸங், ஜாதிமரணப்பஹானாய.

    Appossukkā ghaṭissaṃ, jātimaraṇappahānāya.

    460.

    460.

    ‘‘கிங் ப⁴வக³தே 7 அபி⁴னந்தி³தேன, காயகலினா அஸாரேன;

    ‘‘Kiṃ bhavagate 8 abhinanditena, kāyakalinā asārena;

    ப⁴வதண்ஹாய நிரோதா⁴, அனுஜானாத² பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி.

    Bhavataṇhāya nirodhā, anujānātha pabbajissāmi.

    461.

    461.

    ‘‘பு³த்³தா⁴னங் உப்பாதோ³ விவஜ்ஜிதோ, அக்க²ணோ க²ணோ லத்³தோ⁴;

    ‘‘Buddhānaṃ uppādo vivajjito, akkhaṇo khaṇo laddho;

    ஸீலானி ப்³ரஹ்மசரியங், யாவஜீவங் ந தூ³ஸெய்யங்’’.

    Sīlāni brahmacariyaṃ, yāvajīvaṃ na dūseyyaṃ’’.

    462.

    462.

    ஏவங் ப⁴ணதி ஸுமேதா⁴, மாதாபிதரோ ‘‘ந தாவ ஆஹாரங்;

    Evaṃ bhaṇati sumedhā, mātāpitaro ‘‘na tāva āhāraṃ;

    ஆஹரிஸ்ஸங் 9 க³ஹட்டா², மரணவஸங் க³தாவ ஹெஸ்ஸாமி’’.

    Āharissaṃ 10 gahaṭṭhā, maraṇavasaṃ gatāva hessāmi’’.

    463.

    463.

    மாதா து³க்கி²தா ரோத³தி பிதா ச, அஸ்ஸா ஸப்³ப³ஸோ ஸமபி⁴ஹதோ;

    Mātā dukkhitā rodati pitā ca, assā sabbaso samabhihato;

    க⁴டெந்தி ஸஞ்ஞாபேதுங், பாஸாத³தலே ச²மாபதிதங்.

    Ghaṭenti saññāpetuṃ, pāsādatale chamāpatitaṃ.

    464.

    464.

    ‘‘உட்டே²ஹி புத்தக கிங் ஸோசிதேன, தி³ன்னாஸி வாரணவதிம்ஹி;

    ‘‘Uṭṭhehi puttaka kiṃ socitena, dinnāsi vāraṇavatimhi;

    ராஜா அனீகரத்தோ 11, அபி⁴ரூபோ தஸ்ஸ த்வங் தி³ன்னா.

    Rājā anīkaratto 12, abhirūpo tassa tvaṃ dinnā.

    465.

    465.

    ‘‘அக்³க³மஹேஸீ ப⁴விஸ்ஸஸி, அனிகரத்தஸ்ஸ ராஜினோ ப⁴ரியா;

    ‘‘Aggamahesī bhavissasi, anikarattassa rājino bhariyā;

    ஸீலானி ப்³ரஹ்மசரியங், பப்³ப³ஜ்ஜா து³க்கரா புத்தக.

    Sīlāni brahmacariyaṃ, pabbajjā dukkarā puttaka.

    466.

    466.

    ‘‘ரஜ்ஜே ஆணாத⁴னமிஸ்ஸரியங், போ⁴கா³ ஸுகா² த³ஹரிகாஸி;

    ‘‘Rajje āṇādhanamissariyaṃ, bhogā sukhā daharikāsi;

    பு⁴ஞ்ஜாஹி காமபோ⁴கே³, வாரெய்யங் ஹோது தே புத்த’’.

    Bhuñjāhi kāmabhoge, vāreyyaṃ hotu te putta’’.

    467.

    467.

    அத² நே ப⁴ணதி ஸுமேதா⁴, ‘‘மா ஏதி³ஸிகானி ப⁴வக³தமஸாரங்;

    Atha ne bhaṇati sumedhā, ‘‘mā edisikāni bhavagatamasāraṃ;

    பப்³ப³ஜ்ஜா வா ஹோஹிதி, மரணங் வா மே ந சேவ வாரெய்யங்.

    Pabbajjā vā hohiti, maraṇaṃ vā me na ceva vāreyyaṃ.

    468.

    468.

    ‘‘கிமிவ பூதிகாயமஸுசிங், ஸவனக³ந்த⁴ங் ப⁴யானகங் குணபங்;

    ‘‘Kimiva pūtikāyamasuciṃ, savanagandhaṃ bhayānakaṃ kuṇapaṃ;

    அபி⁴ஸங்விஸெய்யங் ப⁴ஸ்தங், அஸகிங் பக்³க⁴ரிதங் அஸுசிபுண்ணங்.

    Abhisaṃviseyyaṃ bhastaṃ, asakiṃ paggharitaṃ asucipuṇṇaṃ.

    469.

    469.

    ‘‘கிமிவ தாஹங் ஜானந்தீ, விகுலகங் மங்ஸஸோணிதுபலித்தங்;

    ‘‘Kimiva tāhaṃ jānantī, vikulakaṃ maṃsasoṇitupalittaṃ;

    கிமிகுலாலயங் ஸகுணப⁴த்தங், களேவரங் கிஸ்ஸ தி³ய்யதி.

    Kimikulālayaṃ sakuṇabhattaṃ, kaḷevaraṃ kissa diyyati.

    470.

    470.

    ‘‘நிப்³பு³ய்ஹதி ஸுஸானங், அசிரங் காயோ அபேதவிஞ்ஞாணோ;

    ‘‘Nibbuyhati susānaṃ, aciraṃ kāyo apetaviññāṇo;

    சு²த்³தோ⁴ 13 களிங்க³ரங் விய, ஜிகு³ச்ச²மானேஹி ஞாதீஹி.

    Chuddho 14 kaḷiṅgaraṃ viya, jigucchamānehi ñātīhi.

    471.

    471.

    ‘‘சு²த்³தூ⁴ன 15 நங் ஸுஸானே, பரப⁴த்தங் ந்ஹாயந்தி 16 ஜிகு³ச்ச²ந்தா;

    ‘‘Chuddhūna 17 naṃ susāne, parabhattaṃ nhāyanti 18 jigucchantā;

    நியகா மாதாபிதரோ, கிங் பன ஸாதா⁴ரணா ஜனதா.

    Niyakā mātāpitaro, kiṃ pana sādhāraṇā janatā.

    472.

    472.

    ‘‘அஜ்ஜோ²ஸிதா அஸாரே, களேவரே அட்டி²ன்ஹாருஸங்கா⁴தே;

    ‘‘Ajjhositā asāre, kaḷevare aṭṭhinhārusaṅghāte;

    கே²ளஸ்ஸுச்சாரஸ்ஸவ, பரிபுண்ணே 19 பூதிகாயம்ஹி.

    Kheḷassuccārassava, paripuṇṇe 20 pūtikāyamhi.

    473.

    473.

    ‘‘யோ நங் வினிப்³பு⁴ஜித்வா, அப்³ப⁴ந்தரமஸ்ஸ பா³ஹிரங் கயிரா ;

    ‘‘Yo naṃ vinibbhujitvā, abbhantaramassa bāhiraṃ kayirā ;

    க³ந்த⁴ஸ்ஸ அஸஹமானா, ஸகாபி மாதா ஜிகு³ச்செ²ய்ய.

    Gandhassa asahamānā, sakāpi mātā jiguccheyya.

    474.

    474.

    ‘‘க²ந்த⁴தா⁴துஆயதனங், ஸங்க²தங் ஜாதிமூலகங் து³க்க²ங்;

    ‘‘Khandhadhātuāyatanaṃ, saṅkhataṃ jātimūlakaṃ dukkhaṃ;

    யோனிஸோ அனுவிசினந்தீ, வாரெய்யங் கிஸ்ஸ இச்செ²ய்யங்.

    Yoniso anuvicinantī, vāreyyaṃ kissa iccheyyaṃ.

    475.

    475.

    ‘‘தி³வஸே தி³வஸே திஸத்தி, ஸதானி நவனவா பதெய்யுங் காயம்ஹி;

    ‘‘Divase divase tisatti, satāni navanavā pateyyuṃ kāyamhi;

    வஸ்ஸஸதம்பி ச கா⁴தோ, ஸெய்யோ து³க்க²ஸ்ஸ சேவங் க²யோ.

    Vassasatampi ca ghāto, seyyo dukkhassa cevaṃ khayo.

    476.

    476.

    ‘‘அஜ்ஜு²பக³ச்சே² கா⁴தங், யோ விஞ்ஞாயேவங் ஸத்து²னோ வசனங்;

    ‘‘Ajjhupagacche ghātaṃ, yo viññāyevaṃ satthuno vacanaṃ;

    ‘தீ³கோ⁴ தேஸங் 21 ஸங்ஸாரோ, புனப்புனங் ஹஞ்ஞமானானங்’.

    ‘Dīgho tesaṃ 22 saṃsāro, punappunaṃ haññamānānaṃ’.

    477.

    477.

    ‘‘தே³வேஸு மனுஸ்ஸேஸு ச, திரச்சா²னயோனியா அஸுரகாயே;

    ‘‘Devesu manussesu ca, tiracchānayoniyā asurakāye;

    பேதேஸு ச நிரயேஸு ச, அபரிமிதா தி³ஸ்ஸரே கா⁴தா.

    Petesu ca nirayesu ca, aparimitā dissare ghātā.

    478.

    478.

    ‘‘கா⁴தா நிரயேஸு ப³ஹூ, வினிபாதக³தஸ்ஸ பீளியமானஸ்ஸ 23;

    ‘‘Ghātā nirayesu bahū, vinipātagatassa pīḷiyamānassa 24;

    தே³வேஸுபி அத்தாணங், நிப்³பா³னஸுகா² பரங் நத்தி².

    Devesupi attāṇaṃ, nibbānasukhā paraṃ natthi.

    479.

    479.

    ‘‘பத்தா தே நிப்³பா³னங், யே யுத்தா த³ஸப³லஸ்ஸ பாவசனே;

    ‘‘Pattā te nibbānaṃ, ye yuttā dasabalassa pāvacane;

    அப்பொஸ்ஸுக்கா க⁴டெந்தி, ஜாதிமரணப்பஹானாய.

    Appossukkā ghaṭenti, jātimaraṇappahānāya.

    480.

    480.

    ‘‘அஜ்ஜேவ தாதபி⁴னிக்க²மிஸ்ஸங், போ⁴கே³ஹி கிங் அஸாரேஹி;

    ‘‘Ajjeva tātabhinikkhamissaṃ, bhogehi kiṃ asārehi;

    நிப்³பி³ன்னா மே காமா, வந்தஸமா தாலவத்து²கதா’’.

    Nibbinnā me kāmā, vantasamā tālavatthukatā’’.

    481.

    481.

    ஸா சேவங் ப⁴ணதி பிதரமனீகரத்தோ ச யஸ்ஸ ஸா தி³ன்னா;

    Sā cevaṃ bhaṇati pitaramanīkaratto ca yassa sā dinnā;

    உபயாஸி வாரணவதே, வாரெய்யமுபட்டி²தே காலே.

    Upayāsi vāraṇavate, vāreyyamupaṭṭhite kāle.

    482.

    482.

    அத² அஸிதனிசிதமுது³கே, கேஸே க²க்³கே³ன சி²ந்தி³ய ஸுமேதா⁴;

    Atha asitanicitamuduke, kese khaggena chindiya sumedhā;

    பாஸாத³ங் பித³ஹித்வா 25, பட²மஜ்ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜி.

    Pāsādaṃ pidahitvā 26, paṭhamajjhānaṃ samāpajji.

    483.

    483.

    ஸா ச தஹிங் ஸமாபன்னா, அனீகரத்தோ ச ஆக³தோ நக³ரங்;

    Sā ca tahiṃ samāpannā, anīkaratto ca āgato nagaraṃ;

    பாஸாதே³ ச 27 ஸுமேதா⁴, அனிச்சஸஞ்ஞங் 28 ஸுபா⁴வேதி.

    Pāsāde ca 29 sumedhā, aniccasaññaṃ 30 subhāveti.

    484.

    484.

    ஸா ச மனஸி கரோதி, அனீகரத்தோ ச ஆருஹீ துரிதங்;

    Sā ca manasi karoti, anīkaratto ca āruhī turitaṃ;

    மணிகனகபூ⁴ஸிதங்கோ³, கதஞ்ஜலீ யாசதி ஸுமேத⁴ங்.

    Maṇikanakabhūsitaṅgo, katañjalī yācati sumedhaṃ.

    485.

    485.

    ‘‘ரஜ்ஜே ஆணாத⁴னமிஸ்ஸரியங், போ⁴கா³ ஸுகா² த³ஹரிகாஸி;

    ‘‘Rajje āṇādhanamissariyaṃ, bhogā sukhā daharikāsi;

    பு⁴ஞ்ஜாஹி காமபோ⁴கே³, காமஸுகா² து³ல்லபா⁴ லோகே.

    Bhuñjāhi kāmabhoge, kāmasukhā dullabhā loke.

    486.

    486.

    ‘‘நிஸ்ஸட்ட²ங் தே ரஜ்ஜங், போ⁴கே³ பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு தே³ஹி தா³னானி;

    ‘‘Nissaṭṭhaṃ te rajjaṃ, bhoge bhuñjassu dehi dānāni;

    மா து³ம்மனா அஹோஸி, மாதாபிதரோ தே து³க்கி²தா’’ 31.

    Mā dummanā ahosi, mātāpitaro te dukkhitā’’ 32.

    487.

    487.

    தங் தங் ப⁴ணதி ஸுமேதா⁴, காமேஹி அனத்தி²கா விக³தமோஹா;

    Taṃ taṃ bhaṇati sumedhā, kāmehi anatthikā vigatamohā;

    ‘‘மா காமே அபி⁴னந்தி³, காமெஸ்வாதீ³னவங் பஸ்ஸ.

    ‘‘Mā kāme abhinandi, kāmesvādīnavaṃ passa.

    488.

    488.

    ‘‘சாதுத்³தீ³போ ராஜா மந்தா⁴தா, ஆஸி காமபோ⁴கி³ன மக்³கோ³;

    ‘‘Cātuddīpo rājā mandhātā, āsi kāmabhogina maggo;

    அதித்தோ காலங்கதோ, ந சஸ்ஸ பரிபூரிதா இச்சா².

    Atitto kālaṅkato, na cassa paripūritā icchā.

    489.

    489.

    ‘‘ஸத்த ரதனானி வஸ்ஸெய்ய, வுட்டி²மா த³ஸதி³ஸா ஸமந்தேன;

    ‘‘Satta ratanāni vasseyya, vuṭṭhimā dasadisā samantena;

    ந சத்தி² தித்தி காமானங், அதித்தாவ மரந்தி நரா.

    Na catthi titti kāmānaṃ, atittāva maranti narā.

    490.

    490.

    ‘‘அஸிஸூனூபமா காமா, காமா ஸப்பஸிரோபமா;

    ‘‘Asisūnūpamā kāmā, kāmā sappasiropamā;

    உக்கோபமா அனுத³ஹந்தி, அட்டி²கங்கல 33 ஸன்னிபா⁴.

    Ukkopamā anudahanti, aṭṭhikaṅkala 34 sannibhā.

    491.

    491.

    ‘‘அனிச்சா அத்³து⁴வா காமா, ப³ஹுது³க்கா² மஹாவிஸா;

    ‘‘Aniccā addhuvā kāmā, bahudukkhā mahāvisā;

    அயோகு³ளோவ ஸந்தத்தோ, அக⁴மூலா து³க²ப்ப²லா.

    Ayoguḷova santatto, aghamūlā dukhapphalā.

    492.

    492.

    ‘‘ருக்க²ப்ப²லூபமா காமா, மங்ஸபேஸூபமா து³கா²;

    ‘‘Rukkhapphalūpamā kāmā, maṃsapesūpamā dukhā;

    ஸுபினோபமா வஞ்சனியா, காமா யாசிதகூபமா.

    Supinopamā vañcaniyā, kāmā yācitakūpamā.

    493.

    493.

    ‘‘ஸத்திஸூலூபமா காமா, ரோகோ³ க³ண்டோ³ அக⁴ங் நிக⁴ங்;

    ‘‘Sattisūlūpamā kāmā, rogo gaṇḍo aghaṃ nighaṃ;

    அங்கா³ரகாஸுஸதி³ஸா, அக⁴மூலங் ப⁴யங் வதோ⁴.

    Aṅgārakāsusadisā, aghamūlaṃ bhayaṃ vadho.

    494.

    494.

    ‘‘ஏவங் ப³ஹுது³க்கா² காமா, அக்கா²தா அந்தராயிகா;

    ‘‘Evaṃ bahudukkhā kāmā, akkhātā antarāyikā;

    க³ச்ச²த² ந மே ப⁴க³வதே, விஸ்ஸாஸோ அத்தி² அத்தனோ.

    Gacchatha na me bhagavate, vissāso atthi attano.

    495.

    495.

    ‘‘கிங் மம பரோ கரிஸ்ஸதி, அத்தனோ ஸீஸம்ஹி ட³ய்ஹமானம்ஹி;

    ‘‘Kiṃ mama paro karissati, attano sīsamhi ḍayhamānamhi;

    அனுப³ந்தே⁴ ஜராமரணே, தஸ்ஸ கா⁴தாய க⁴டிதப்³ப³ங்’’.

    Anubandhe jarāmaraṇe, tassa ghātāya ghaṭitabbaṃ’’.

    496.

    496.

    த்³வாரங் அபாபுரித்வானஹங் 35, மாதாபிதரோ அனீகரத்தஞ்ச;

    Dvāraṃ apāpuritvānahaṃ 36, mātāpitaro anīkarattañca;

    தி³ஸ்வான ச²மங் நிஸின்னே, ரோத³ந்தே இத³மவோசங்.

    Disvāna chamaṃ nisinne, rodante idamavocaṃ.

    497.

    497.

    ‘‘தீ³கோ⁴ பா³லானங் ஸங்ஸாரோ, புனப்புனஞ்ச ரோத³தங்;

    ‘‘Dīgho bālānaṃ saṃsāro, punappunañca rodataṃ;

    அனமதக்³கே³ பிது மரணே, பா⁴து வதே⁴ அத்தனோ ச வதே⁴.

    Anamatagge pitu maraṇe, bhātu vadhe attano ca vadhe.

    498.

    498.

    ‘‘அஸ்ஸு த²ஞ்ஞங் ருதி⁴ரங், ஸங்ஸாரங் அனமதக்³க³தோ ஸரத²;

    ‘‘Assu thaññaṃ rudhiraṃ, saṃsāraṃ anamataggato saratha;

    ஸத்தானங் ஸங்ஸரதங், ஸராஹி அட்டீ²னஞ்ச ஸன்னிசயங்.

    Sattānaṃ saṃsarataṃ, sarāhi aṭṭhīnañca sannicayaṃ.

    499.

    499.

    ‘‘ஸர சதுரோத³தீ⁴ 37, உபனீதே அஸ்ஸுத²ஞ்ஞருதி⁴ரம்ஹி;

    ‘‘Sara caturodadhī 38, upanīte assuthaññarudhiramhi;

    ஸர ஏககப்பமட்டீ²னங், ஸஞ்சயங் விபுலேன ஸமங்.

    Sara ekakappamaṭṭhīnaṃ, sañcayaṃ vipulena samaṃ.

    500.

    500.

    ‘‘அனமதக்³கே³ ஸங்ஸரதோ, மஹிங் 39 ஜம்பு³தீ³பமுபனீதங்;

    ‘‘Anamatagge saṃsarato, mahiṃ 40 jambudīpamupanītaṃ;

    கோலட்டி²மத்தகு³ளிகா, மாதா மாதுஸ்வேவ நப்பஹொந்தி.

    Kolaṭṭhimattaguḷikā, mātā mātusveva nappahonti.

    501.

    501.

    ‘‘திணகட்ட²ஸாகா²பலாஸங் 41, உபனீதங் அனமதக்³க³தோ ஸர;

    ‘‘Tiṇakaṭṭhasākhāpalāsaṃ 42, upanītaṃ anamataggato sara;

    சதுரங்கு³லிகா க⁴டிகா, பிதுபிதுஸ்வேவ நப்பஹொந்தி.

    Caturaṅgulikā ghaṭikā, pitupitusveva nappahonti.

    502.

    502.

    ‘‘ஸர காணகச்ச²பங் புப்³ப³ஸமுத்³தே³, அபரதோ ச யுக³சி²த்³த³ங்;

    ‘‘Sara kāṇakacchapaṃ pubbasamudde, aparato ca yugachiddaṃ;

    ஸிரங் 43 தஸ்ஸ ச படிமுக்கங், மனுஸ்ஸலாப⁴ம்ஹி ஓபம்மங்.

    Siraṃ 44 tassa ca paṭimukkaṃ, manussalābhamhi opammaṃ.

    503.

    503.

    ‘‘ஸர ரூபங் பே²ணபிண்டோ³பமஸ்ஸ, காயகலினோ அஸாரஸ்ஸ;

    ‘‘Sara rūpaṃ pheṇapiṇḍopamassa, kāyakalino asārassa;

    க²ந்தே⁴ பஸ்ஸ அனிச்சே, ஸராஹி நிரயே ப³ஹுவிகா⁴தே.

    Khandhe passa anicce, sarāhi niraye bahuvighāte.

    504.

    504.

    ‘‘ஸர கடஸிங் வட்³டெ⁴ந்தே, புனப்புனங் தாஸு தாஸு ஜாதீஸு;

    ‘‘Sara kaṭasiṃ vaḍḍhente, punappunaṃ tāsu tāsu jātīsu;

    ஸர கும்பீ⁴லப⁴யானி ச, ஸராஹி சத்தாரி ஸச்சானி.

    Sara kumbhīlabhayāni ca, sarāhi cattāri saccāni.

    505.

    505.

    ‘‘அமதம்ஹி விஜ்ஜமானே, கிங் தவ பஞ்சகடுகேன பீதேன;

    ‘‘Amatamhi vijjamāne, kiṃ tava pañcakaṭukena pītena;

    ஸப்³பா³ ஹி காமரதியோ, கடுகதரா பஞ்சகடுகேன.

    Sabbā hi kāmaratiyo, kaṭukatarā pañcakaṭukena.

    506.

    506.

    ‘‘அமதம்ஹி விஜ்ஜமானே, கிங் தவ காமேஹி யே பரிளாஹா 45;

    ‘‘Amatamhi vijjamāne, kiṃ tava kāmehi ye pariḷāhā 46;

    ஸப்³பா³ ஹி காமரதியோ, ஜலிதா குதி²தா கம்பிதா ஸந்தாபிதா.

    Sabbā hi kāmaratiyo, jalitā kuthitā kampitā santāpitā.

    507.

    507.

    ‘‘அஸபத்தம்ஹி ஸமானே, கிங் தவ காமேஹி யே ப³ஹுஸபத்தா;

    ‘‘Asapattamhi samāne, kiṃ tava kāmehi ye bahusapattā;

    ராஜக்³கி³சோரஉத³கப்பியேஹி, ஸாதா⁴ரணா காமா ப³ஹுஸபத்தா.

    Rājaggicoraudakappiyehi, sādhāraṇā kāmā bahusapattā.

    508.

    508.

    ‘‘மொக்க²ம்ஹி விஜ்ஜமானே, கிங் தவ காமேஹி யேஸு வத⁴ப³ந்தோ⁴;

    ‘‘Mokkhamhi vijjamāne, kiṃ tava kāmehi yesu vadhabandho;

    காமேஸு ஹி அஸகாமா, வத⁴ப³ந்த⁴து³கா²னி அனுபொ⁴ந்தி.

    Kāmesu hi asakāmā, vadhabandhadukhāni anubhonti.

    509.

    509.

    ‘‘ஆதீ³பிதா திணுக்கா, க³ண்ஹந்தங் த³ஹந்தி நேவ முஞ்சந்தங்;

    ‘‘Ādīpitā tiṇukkā, gaṇhantaṃ dahanti neva muñcantaṃ;

    உக்கோபமா ஹி காமா, த³ஹந்தி யே தே ந முஞ்சந்தி.

    Ukkopamā hi kāmā, dahanti ye te na muñcanti.

    510.

    510.

    ‘‘மா அப்பகஸ்ஸ ஹேது, காமஸுக²ஸ்ஸ விபுலங் ஜஹீ ஸுக²ங்;

    ‘‘Mā appakassa hetu, kāmasukhassa vipulaṃ jahī sukhaṃ;

    மா புது²லோமோவ ப³ளிஸங், கி³லித்வா பச்சா² விஹஞ்ஞஸி.

    Mā puthulomova baḷisaṃ, gilitvā pacchā vihaññasi.

    511.

    511.

    ‘‘காமங் காமேஸு த³மஸ்ஸு, தாவ ஸுனகோ²வ ஸங்க²லாப³த்³தோ⁴;

    ‘‘Kāmaṃ kāmesu damassu, tāva sunakhova saṅkhalābaddho;

    காஹிந்தி கு² தங் காமா, சா²தா ஸுனக²ங்வ சண்டா³லா.

    Kāhinti khu taṃ kāmā, chātā sunakhaṃva caṇḍālā.

    512.

    512.

    ‘‘அபரிமிதஞ்ச து³க்க²ங், ப³ஹூனி ச சித்ததோ³மனஸ்ஸானி;

    ‘‘Aparimitañca dukkhaṃ, bahūni ca cittadomanassāni;

    அனுபோ⁴ஹிஸி காமயுத்தோ, படினிஸ்ஸஜ 47 அத்³து⁴வே காமே.

    Anubhohisi kāmayutto, paṭinissaja 48 addhuve kāme.

    513.

    513.

    ‘‘அஜரம்ஹி விஜ்ஜமானே, கிங் தவ காமேஹி 49 யேஸு ஜரா;

    ‘‘Ajaramhi vijjamāne, kiṃ tava kāmehi 50 yesu jarā;

    மரணப்³யாதி⁴க³ஹிதா 51, ஸப்³பா³ ஸப்³ப³த்த² ஜாதியோ.

    Maraṇabyādhigahitā 52, sabbā sabbattha jātiyo.

    514.

    514.

    ‘‘இத³மஜரமித³மமரங் 53, இத³மஜராமரங் பத³மஸோகங்;

    ‘‘Idamajaramidamamaraṃ 54, idamajarāmaraṃ padamasokaṃ;

    அஸபத்தமஸம்பா³த⁴ங், அக²லிதமப⁴யங் நிருபதாபங்.

    Asapattamasambādhaṃ, akhalitamabhayaṃ nirupatāpaṃ.

    515.

    515.

    ‘‘அதி⁴க³தமித³ங் ப³ஹூஹி, அமதங் அஜ்ஜாபி ச லப⁴னீயமித³ங்;

    ‘‘Adhigatamidaṃ bahūhi, amataṃ ajjāpi ca labhanīyamidaṃ;

    யோ யோனிஸோ பயுஞ்ஜதி, ந ச ஸக்கா அக⁴டமானேன’’.

    Yo yoniso payuñjati, na ca sakkā aghaṭamānena’’.

    516.

    516.

    ஏவங் ப⁴ணதி ஸுமேதா⁴, ஸங்கா²ரக³தே ரதிங் அலப⁴மானா;

    Evaṃ bhaṇati sumedhā, saṅkhāragate ratiṃ alabhamānā;

    அனுனெந்தீ அனிகரத்தங், கேஸே ச ச²மங் கி²பி ஸுமேதா⁴.

    Anunentī anikarattaṃ, kese ca chamaṃ khipi sumedhā.

    517.

    517.

    உட்டா²ய அனிகரத்தோ, பஞ்ஜலிகோ யாசிதஸ்ஸா பிதரங் ஸோ;

    Uṭṭhāya anikaratto, pañjaliko yācitassā pitaraṃ so;

    ‘‘விஸ்ஸஜ்ஜேத² ஸுமேத⁴ங், பப்³ப³ஜிதுங் விமொக்க²ஸச்சத³ஸ்ஸா’’.

    ‘‘Vissajjetha sumedhaṃ, pabbajituṃ vimokkhasaccadassā’’.

    518.

    518.

    விஸ்ஸஜ்ஜிதா மாதாபிதூஹி, பப்³ப³ஜி ஸோகப⁴யபீ⁴தா;

    Vissajjitā mātāpitūhi, pabbaji sokabhayabhītā;

    ச² அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, அக்³க³ப²லங் ஸிக்க²மானாய.

    Cha abhiññā sacchikatā, aggaphalaṃ sikkhamānāya.

    519.

    519.

    அச்ச²ரியமப்³பு⁴தங் தங், நிப்³பா³னங் ஆஸி ராஜகஞ்ஞாய;

    Acchariyamabbhutaṃ taṃ, nibbānaṃ āsi rājakaññāya;

    புப்³பே³னிவாஸசரிதங், யதா² ப்³யாகரி பச்சி²மே காலே.

    Pubbenivāsacaritaṃ, yathā byākari pacchime kāle.

    520.

    520.

    ‘‘ப⁴க³வதி கோணாக³மனே, ஸங்கா⁴ராமம்ஹி நவனிவேஸம்ஹி;

    ‘‘Bhagavati koṇāgamane, saṅghārāmamhi navanivesamhi;

    ஸகி²யோ திஸ்ஸோ ஜனியோ, விஹாரதா³னங் அதா³ஸிம்ஹ.

    Sakhiyo tisso janiyo, vihāradānaṃ adāsimha.

    521.

    521.

    ‘‘த³ஸக்க²த்துங் ஸதக்க²த்துங், த³ஸஸதக்க²த்துங் ஸதானி ச ஸதக்க²த்துங்;

    ‘‘Dasakkhattuṃ satakkhattuṃ, dasasatakkhattuṃ satāni ca satakkhattuṃ;

    தே³வேஸு உப்பஜ்ஜிம்ஹ, கோ பன வாதோ³ மனுஸ்ஸேஸு.

    Devesu uppajjimha, ko pana vādo manussesu.

    522.

    522.

    ‘‘தே³வேஸு மஹித்³தி⁴கா அஹும்ஹ, மானுஸகம்ஹி கோ பன வாதோ³;

    ‘‘Devesu mahiddhikā ahumha, mānusakamhi ko pana vādo;

    ஸத்தரதனஸ்ஸ மஹேஸீ, இத்தி²ரதனங் அஹங் ஆஸிங்.

    Sattaratanassa mahesī, itthiratanaṃ ahaṃ āsiṃ.

    523.

    523.

    ‘‘ஸோ ஹேது ஸோ பப⁴வோ, தங் மூலங் ஸாவ ஸாஸனே க²ந்தீ;

    ‘‘So hetu so pabhavo, taṃ mūlaṃ sāva sāsane khantī;

    தங் பட²மஸமோதா⁴னங், தங் த⁴ம்மரதாய நிப்³பா³னங்’’.

    Taṃ paṭhamasamodhānaṃ, taṃ dhammaratāya nibbānaṃ’’.

    524.

    524.

    ஏவங் கரொந்தி யே ஸத்³த³ஹந்தி, வசனங் அனோமபஞ்ஞஸ்ஸ;

    Evaṃ karonti ye saddahanti, vacanaṃ anomapaññassa;

    நிப்³பி³ந்த³ந்தி ப⁴வக³தே, நிப்³பி³ந்தி³த்வா விரஜ்ஜந்தீதி.

    Nibbindanti bhavagate, nibbinditvā virajjantīti.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஸுமேதா⁴ தே²ரீ கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ sumedhā therī gāthāyo abhāsitthāti.

    மஹானிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Mahānipāto niṭṭhito.

    ஸமத்தா தே²ரீகா³தா²யோ.

    Samattā therīgāthāyo.

    கா³தா²ஸதானி சத்தாரி, அஸீதி புன சுத்³த³ஸ 55;

    Gāthāsatāni cattāri, asīti puna cuddasa 56;

    தே²ரியேகுத்தரஸதா 57, ஸப்³பா³ தா ஆஸவக்க²யாதி.

    Theriyekuttarasatā 58, sabbā tā āsavakkhayāti.

    தே²ரீகா³தா²பாளி நிட்டி²தா.

    Therīgāthāpāḷi niṭṭhitā.




    Footnotes:
    1. கிமங்க³ பன (ஸீ॰ ஸ்யா॰), கிங் பன (?)
    2. kimaṅga pana (sī. syā.), kiṃ pana (?)
    3. ஹஞ்ஞரே து³கி²தா (?)
    4. haññare dukhitā (?)
    5. த்³வே (ஸப்³ப³த்த²)
    6. dve (sabbattha)
    7. ப⁴வக³தேன (ஸ்யா॰)
    8. bhavagatena (syā.)
    9. ஆஹரியாமி (ஸீ॰), ஆஹாரிஸங் (?)
    10. āhariyāmi (sī.), āhārisaṃ (?)
    11. அணீகத³த்தோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    12. aṇīkadatto (sī. syā.)
    13. ச²ட்³டி³தோ (ஸ்யா॰), சு²ட்டோ² (க॰)
    14. chaḍḍito (syā.), chuṭṭho (ka.)
    15. ச²ட்³டூ³ன (ஸ்யா॰), சு²ட்டூ²ன (க॰)
    16. ந்ஹாயரே (?)
    17. chaḍḍūna (syā.), chuṭṭhūna (ka.)
    18. nhāyare (?)
    19. கே²ளஸ்ஸுச்சாரபஸ்ஸவபரிபுண்ணே (ஸீ॰)
    20. kheḷassuccārapassavaparipuṇṇe (sī.)
    21. வோ (க॰)
    22. vo (ka.)
    23. கிலிஸ்ஸமானஸ்ஸ (ஸ்யா॰ க॰)
    24. kilissamānassa (syā. ka.)
    25. பிதெ⁴த்வா (ஸீ॰ ஸ்யா॰), பிதி⁴த்வா (க॰)
    26. pidhetvā (sī. syā.), pidhitvā (ka.)
    27. பாஸாதே³வ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    28. அனிச்சஸஞ்ஞா (ஸப்³ப³த்த²)
    29. pāsādeva (sī. syā.)
    30. aniccasaññā (sabbattha)
    31. மாதாபிதரோ ச தே து³கி²தா (?)
    32. mātāpitaro ca te dukhitā (?)
    33. கங்க²ல (ஸீ॰)
    34. kaṅkhala (sī.)
    35. அவாபுரித்வாஹங் (ஸீ॰)
    36. avāpuritvāhaṃ (sī.)
    37. ஸரஸ்ஸு சதுரோ உத³தீ⁴ (?)
    38. sarassu caturo udadhī (?)
    39. மஹாமஹிங் (?)
    40. mahāmahiṃ (?)
    41. ஸர திணகட்ட²ஸாகா²பலாஸங் (ஸீ॰)
    42. sara tiṇakaṭṭhasākhāpalāsaṃ (sī.)
    43. ஸர (ஸீ॰)
    44. sara (sī.)
    45. ஸபரிளாஹா (ஸீ॰ அட்ட²॰)
    46. sapariḷāhā (sī. aṭṭha.)
    47. படினிஸ்ஸர (ஸீ॰)
    48. paṭinissara (sī.)
    49. யேஸு ஜராய ச; மரணப்³யாதி⁴ஹி க³ஹிதா (?)
    50. yesu jarāya ca; maraṇabyādhihi gahitā (?)
    51. யேஸு ஜராய ச; மரணப்³யாதி⁴ஹி க³ஹிதா (?)
    52. yesu jarāya ca; maraṇabyādhihi gahitā (?)
    53. இத³ங் அஜரங் இத³ங் அமரங் (?)
    54. idaṃ ajaraṃ idaṃ amaraṃ (?)
    55. கா³தா²ஸங்க்²யா இத⁴ அனுக்கமணிகக³ணனாவஸேன பாகடா
    56. gāthāsaṅkhyā idha anukkamaṇikagaṇanāvasena pākaṭā
    57. தே²ரீயேகுத்தரச²ஸதா (?) திங்ஸமத்தாபி பஞ்சஸதமத்தாபி தே²ரியோ ஏகதோ ஆக³தா மனஸிகாதப்³பா³
    58. therīyekuttarachasatā (?) tiṃsamattāpi pañcasatamattāpi theriyo ekato āgatā manasikātabbā



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā / 1. ஸுமேதா⁴தே²ரீகா³தா²வண்ணனா • 1. Sumedhātherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact