Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi |
૭. સત્તકનિપાતો
7. Sattakanipāto
૧. સુન્દરસમુદ્દત્થેરગાથા
1. Sundarasamuddattheragāthā
૪૫૯.
459.
અલત્તકકતાપાદા, પાદુકારુય્હ વેસિકા.
Alattakakatāpādā, pādukāruyha vesikā.
૪૬૦.
460.
‘‘પાદુકા ઓરુહિત્વાન, પુરતો પઞ્જલીકતા;
‘‘Pādukā oruhitvāna, purato pañjalīkatā;
૪૬૧.
461.
‘‘યુવાસિ ત્વં પબ્બજિતો, તિટ્ઠાહિ મમ સાસને;
‘‘Yuvāsi tvaṃ pabbajito, tiṭṭhāhi mama sāsane;
ભુઞ્જ માનુસકે કામે, અહં વિત્તં દદામિ તે;
Bhuñja mānusake kāme, ahaṃ vittaṃ dadāmi te;
સચ્ચં તે પટિજાનામિ, અગ્ગિં વા તે હરામહં.
Saccaṃ te paṭijānāmi, aggiṃ vā te harāmahaṃ.
૪૬૨.
462.
‘‘યદા જિણ્ણા ભવિસ્સામ, ઉભો દણ્ડપરાયના;
‘‘Yadā jiṇṇā bhavissāma, ubho daṇḍaparāyanā;
ઉભોપિ પબ્બજિસ્સામ, ઉભયત્થ કટગ્ગહો’’.
Ubhopi pabbajissāma, ubhayattha kaṭaggaho’’.
૪૬૩.
463.
‘‘તઞ્ચ દિસ્વાન યાચન્તિં, વેસિકં પઞ્જલીકતં;
‘‘Tañca disvāna yācantiṃ, vesikaṃ pañjalīkataṃ;
અલઙ્કતં સુવસનં, મચ્ચુપાસંવ ઓડ્ડિતં.
Alaṅkataṃ suvasanaṃ, maccupāsaṃva oḍḍitaṃ.
૪૬૪.
464.
‘‘તતો મે મનસીકારો…પે॰… નિબ્બિદા સમતિટ્ઠથ.
‘‘Tato me manasīkāro…pe… nibbidā samatiṭṭhatha.
૪૬૫.
465.
‘‘તતો ચિત્તં વિમુચ્ચિ મે…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ.
‘‘Tato cittaṃ vimucci me…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
… સુન્દરસમુદ્દો થેરો….
… Sundarasamuddo thero….
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૧. સુન્દરસમુદ્દત્થેરગાથાવણ્ણના • 1. Sundarasamuddattheragāthāvaṇṇanā