Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
4. ஸுந்த³ரீனந்தா³தே²ரீகா³தா²வண்ணனா
4. Sundarīnandātherīgāthāvaṇṇanā
ஆதுரங் அஸுசிந்திஆதி³கா ஸுந்த³ரீனந்தா³ய தே²ரியா கா³தா². அயம்பி கிர பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்வா, ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுணந்தீ ஸத்தா²ரங் ஏகங் பி⁴க்கு²னிங் ஜா²யினீனங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பெந்தங் தி³ஸ்வா அதி⁴காரகம்மங் கத்வா தங் டா²னந்தரங் பத்தெ²த்வா குஸலங் உபசினந்தீ கப்பஸதஸஹஸ்ஸங் தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தீ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸக்யராஜகுலே நிப்³ப³த்தி. நந்தா³திஸ்ஸா நாமங் அகங்ஸு. அபரபா⁴கே³ ரூபஸம்பத்தியா ஸுந்த³ரீனந்தா³, ஜனபத³கல்யாணீதி ச பஞ்ஞாயித்த². ஸா அம்ஹாகங் ப⁴க³வதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்வா அனுபுப்³பே³ன கபிலவத்து²ங் க³ந்த்வா நந்த³குமாரஞ்ச ராஹுலகுமாரஞ்ச பப்³பா³ஜெத்வா க³தே ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜே ச பரினிப்³பு³தே மஹாபஜாபதிகோ³தமியா ராஹுலமாதாய ச பப்³ப³ஜிதாய சிந்தேஸி – ‘‘மய்ஹங் ஜெட்ட²பா⁴தா சக்கவத்திரஜ்ஜங் பஹாய பப்³ப³ஜித்வா லோகே அக்³க³புக்³க³லோ பு³த்³தோ⁴ ஜாதோ, புத்தோபிஸ்ஸ ராஹுலகுமாரோ பப்³ப³ஜி, ப⁴த்தாபி மே நந்த³ராஜா, மாதாபி மஹாபஜாபதிகோ³தமீ, ப⁴கி³னீபி ராஹுலமாதா பப்³ப³ஜிதா, இதா³னாஹங் கே³ஹே கிங் கரிஸ்ஸாமி, பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயங் க³ந்த்வா ஞாதிஸினேஹேன பப்³ப³ஜி, நோ ஸத்³தா⁴ய. தஸ்மா பப்³ப³ஜித்வாபி ரூபங் நிஸ்ஸாய உப்பன்னமதா³. ‘‘ஸத்தா² ரூபங் விவண்ணேதி க³ரஹதி, அனேகபரியாயேன ரூபே ஆதீ³னவங் த³ஸ்ஸேதீ’’தி பு³த்³து⁴பட்டா²னங் ந க³ச்ச²தீதிஆதி³ ஸப்³ப³ங் ஹெட்டா² அபி⁴ரூபனந்தா³ய வத்து²ஸ்மிங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். அயங் பன விஸேஸோ – ஸத்தா²ரா நிம்மிதங் இத்தி²ரூபங் அனுக்கமேன ஜராபி⁴பூ⁴தங் தி³ஸ்வா அனிச்சதோ து³க்க²தோ அனத்ததோ மனஸிகரொந்தியா தே²ரியா கம்மட்டா²னாபி⁴முக²ங் சித்தங் அஹோஸி. தங் தி³ஸ்வா ஸத்தா² தஸ்ஸா ஸப்பாயவஸேன த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ –
Āturaṃ asucintiādikā sundarīnandāya theriyā gāthā. Ayampi kira padumuttarassa bhagavato kāle haṃsavatīnagare kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patvā, satthu santike dhammaṃ suṇantī satthāraṃ ekaṃ bhikkhuniṃ jhāyinīnaṃ aggaṭṭhāne ṭhapentaṃ disvā adhikārakammaṃ katvā taṃ ṭhānantaraṃ patthetvā kusalaṃ upacinantī kappasatasahassaṃ devamanussesu saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde sakyarājakule nibbatti. Nandātissā nāmaṃ akaṃsu. Aparabhāge rūpasampattiyā sundarīnandā, janapadakalyāṇīti ca paññāyittha. Sā amhākaṃ bhagavati sabbaññutaṃ patvā anupubbena kapilavatthuṃ gantvā nandakumārañca rāhulakumārañca pabbājetvā gate suddhodanamahārāje ca parinibbute mahāpajāpatigotamiyā rāhulamātāya ca pabbajitāya cintesi – ‘‘mayhaṃ jeṭṭhabhātā cakkavattirajjaṃ pahāya pabbajitvā loke aggapuggalo buddho jāto, puttopissa rāhulakumāro pabbaji, bhattāpi me nandarājā, mātāpi mahāpajāpatigotamī, bhaginīpi rāhulamātā pabbajitā, idānāhaṃ gehe kiṃ karissāmi, pabbajissāmī’’ti bhikkhunupassayaṃ gantvā ñātisinehena pabbaji, no saddhāya. Tasmā pabbajitvāpi rūpaṃ nissāya uppannamadā. ‘‘Satthā rūpaṃ vivaṇṇeti garahati, anekapariyāyena rūpe ādīnavaṃ dassetī’’ti buddhupaṭṭhānaṃ na gacchatītiādi sabbaṃ heṭṭhā abhirūpanandāya vatthusmiṃ vuttanayeneva veditabbaṃ. Ayaṃ pana viseso – satthārā nimmitaṃ itthirūpaṃ anukkamena jarābhibhūtaṃ disvā aniccato dukkhato anattato manasikarontiyā theriyā kammaṭṭhānābhimukhaṃ cittaṃ ahosi. Taṃ disvā satthā tassā sappāyavasena dhammaṃ desento –
82.
82.
‘‘ஆதுரங் அஸுசிங் பூதிங், பஸ்ஸ நந்தே³ ஸமுஸ்ஸயங்;
‘‘Āturaṃ asuciṃ pūtiṃ, passa nande samussayaṃ;
அஸுபா⁴ய சித்தங் பா⁴வேஹி, ஏகக்³க³ங் ஸுஸமாஹிதங்.
Asubhāya cittaṃ bhāvehi, ekaggaṃ susamāhitaṃ.
83.
83.
‘‘யதா² இத³ங் ததா² ஏதங், யதா² ஏதங் ததா² இத³ங்;
‘‘Yathā idaṃ tathā etaṃ, yathā etaṃ tathā idaṃ;
து³க்³க³ந்த⁴ங் பூதிகங் வாதி, பா³லானங் அபி⁴னந்தி³தங்.
Duggandhaṃ pūtikaṃ vāti, bālānaṃ abhinanditaṃ.
84.
84.
‘‘ஏவமேதங் அவெக்க²ந்தீ, ரத்திந்தி³வமதந்தி³தா;
‘‘Evametaṃ avekkhantī, rattindivamatanditā;
ததோ ஸகாய பஞ்ஞாய, அபி⁴னிப்³பி³ஜ்ஜ² த³க்கி²ஸ’’ந்தி. –
Tato sakāya paññāya, abhinibbijjha dakkhisa’’nti. –
இமா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā tisso gāthā abhāsi.
ஸா தே³ஸனானுஸாரேன ஞாணங் பேஸெத்வா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. தஸ்ஸா உபரிமக்³க³த்தா²ய கம்மட்டா²னங் ஆசிக்க²ந்தோ ‘‘நந்தே³, இமஸ்மிங் ஸரீரே அப்பமத்தகோபி ஸாரோ நத்தி², மங்ஸலோஹிதலேபனோ ஜராதீ³னங் வாஸபூ⁴தோ, அட்டி²புஞ்ஜமத்தோ ஏவாய’’ந்தி த³ஸ்ஸேதுங் –
Sā desanānusārena ñāṇaṃ pesetvā sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tassā uparimaggatthāya kammaṭṭhānaṃ ācikkhanto ‘‘nande, imasmiṃ sarīre appamattakopi sāro natthi, maṃsalohitalepano jarādīnaṃ vāsabhūto, aṭṭhipuñjamatto evāya’’nti dassetuṃ –
‘‘அட்டி²னங் நக³ரங் கதங், மங்ஸலோஹிதலேபனங்;
‘‘Aṭṭhinaṃ nagaraṃ kataṃ, maṃsalohitalepanaṃ;
யத்த² ஜரா ச மச்சு ச, மானோ மக்கோ² ச ஓஹிதோ’’தி. (த⁴॰ ப॰ 150) –
Yattha jarā ca maccu ca, māno makkho ca ohito’’ti. (dha. pa. 150) –
த⁴ம்மபதே³ இமங் கா³த²மாஹ.
Dhammapade imaṃ gāthamāha.
ஸா தே³ஸனாவஸானே அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ரீ 2.3.166-219) –
Sā desanāvasāne arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.3.166-219) –
‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;
‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;
இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.
Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.
‘‘ஓவாத³கோ விஞ்ஞாபகோ, தாரகோ ஸப்³ப³பாணினங்;
‘‘Ovādako viññāpako, tārako sabbapāṇinaṃ;
தே³ஸனாகுஸலோ பு³த்³தோ⁴, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.
Desanākusalo buddho, tāresi janataṃ bahuṃ.
‘‘அனுகம்பகோ காருணிகோ, ஹிதேஸீ ஸப்³ப³பாணினங்;
‘‘Anukampako kāruṇiko, hitesī sabbapāṇinaṃ;
ஸம்பத்தே தித்தி²யே ஸப்³பே³, பஞ்சஸீலே பதிட்ட²பி.
Sampatte titthiye sabbe, pañcasīle patiṭṭhapi.
‘‘ஏவங் நிராகுலங் ஆஸி, ஸுஞ்ஞதங் தித்தி²யேஹி ச;
‘‘Evaṃ nirākulaṃ āsi, suññataṃ titthiyehi ca;
விசித்தங் அரஹந்தேஹி, வஸீபூ⁴தேஹி தாதி³பி⁴.
Vicittaṃ arahantehi, vasībhūtehi tādibhi.
‘‘ரதனானட்ட²பஞ்ஞாஸங், உக்³க³தோவ மஹாமுனி;
‘‘Ratanānaṭṭhapaññāsaṃ, uggatova mahāmuni;
கஞ்சனக்³கி⁴யஸங்காஸோ, பா³த்திங்ஸவரலக்க²ணோ.
Kañcanagghiyasaṅkāso, bāttiṃsavaralakkhaṇo.
‘‘வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி, ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;
‘‘Vassasatasahassāni, āyu vijjati tāvade;
தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.
Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.
‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ஜாதா ஸெட்டி²குலே அஹுங்;
‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, jātā seṭṭhikule ahuṃ;
நானாரதனபஜ்ஜோதே, மஹாஸுக²ஸமப்பிதா.
Nānāratanapajjote, mahāsukhasamappitā.
‘‘உபெத்வா தங் மஹாவீரங், அஸ்ஸோஸிங் த⁴ம்மதே³ஸனங்;
‘‘Upetvā taṃ mahāvīraṃ, assosiṃ dhammadesanaṃ;
அமதங் பரமஸ்ஸாத³ங், பரமத்த²னிவேத³கங்.
Amataṃ paramassādaṃ, paramatthanivedakaṃ.
‘‘ததா³ நிமந்தயித்வான, ஸஸங்க⁴ங் லோகனாயகங்;
‘‘Tadā nimantayitvāna, sasaṅghaṃ lokanāyakaṃ;
த³த்வா தஸ்ஸ மஹாதா³னங், பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.
Datvā tassa mahādānaṃ, pasannā sehi pāṇibhi.
‘‘ஜா²யினீனங் பி⁴க்கு²னீனங், அக்³க³ட்டா²னமபத்த²யிங்;
‘‘Jhāyinīnaṃ bhikkhunīnaṃ, aggaṭṭhānamapatthayiṃ;
நிபச்ச ஸிரஸா தீ⁴ரங், ஸஸங்க⁴ங் லோகனாயகங்.
Nipacca sirasā dhīraṃ, sasaṅghaṃ lokanāyakaṃ.
‘‘ததா³ அத³ந்தத³மகோ, திலோகஸரணோ பபூ⁴;
‘‘Tadā adantadamako, tilokasaraṇo pabhū;
ப்³யாகாஸி நரஸாரதி², லச்ச²ஸே தங் ஸுபத்தி²தங்.
Byākāsi narasārathi, lacchase taṃ supatthitaṃ.
‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;
‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;
கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.
Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.
‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதா³, ஓரஸா த⁴ம்மனிம்மிதா;
‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;
நந்தா³தி நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவிகா.
Nandāti nāma nāmena, hessati satthu sāvikā.
‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தா ஹுத்வா, யாவஜீவங் ததா³ ஜினங்;
‘‘Taṃ sutvā muditā hutvā, yāvajīvaṃ tadā jinaṃ;
மெத்தசித்தா பரிசரிங், பச்சயேஹி வினாயகங்.
Mettacittā paricariṃ, paccayehi vināyakaṃ.
‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;
‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;
ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
‘‘ததோ சுதா யாமமக³ங், ததோஹங் துஸிதங் க³தா;
‘‘Tato cutā yāmamagaṃ, tatohaṃ tusitaṃ gatā;
ததோ ச நிம்மானரதிங், வஸவத்திபுரங் ததோ.
Tato ca nimmānaratiṃ, vasavattipuraṃ tato.
‘‘யத்த² யத்தூ²பபஜ்ஜாமி, தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வாஹஸா;
‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, tassa kammassa vāhasā;
தத்த² தத்தே²வ ராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.
Tattha tattheva rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.
‘‘ததோ சுதா மனுஸ்ஸத்தே, ராஜானங் சக்கவத்தினங்;
‘‘Tato cutā manussatte, rājānaṃ cakkavattinaṃ;
மண்ட³லீனஞ்ச ராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.
Maṇḍalīnañca rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.
‘‘ஸம்பத்திங் அனுபொ⁴த்வான, தே³வேஸு மனுஜேஸு ச;
‘‘Sampattiṃ anubhotvāna, devesu manujesu ca;
ஸப்³ப³த்த² ஸுகி²தா ஹுத்வா, நேககப்பேஸு ஸங்ஸரிங்.
Sabbattha sukhitā hutvā, nekakappesu saṃsariṃ.
‘‘பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, ஸுரம்மே கபிலவ்ஹயே;
‘‘Pacchime bhave sampatte, suramme kapilavhaye;
ரஞ்ஞோ ஸுத்³தோ⁴த³னஸ்ஸாஹங், தீ⁴தா ஆஸிங் அனிந்தி³தா.
Rañño suddhodanassāhaṃ, dhītā āsiṃ aninditā.
‘‘ஸிரியா ரூபினிங் தி³ஸ்வா, நந்தி³தங் ஆஸி தங் குலங்;
‘‘Siriyā rūpiniṃ disvā, nanditaṃ āsi taṃ kulaṃ;
தேன நந்தா³தி மே நாமங், ஸுந்த³ரங் பவரங் அஹு.
Tena nandāti me nāmaṃ, sundaraṃ pavaraṃ ahu.
‘‘யுவதீனஞ்ச ஸப்³பா³ஸங், கல்யாணீதி ச விஸ்ஸுதா;
‘‘Yuvatīnañca sabbāsaṃ, kalyāṇīti ca vissutā;
தஸ்மிம்பி நக³ரே ரம்மே, ட²பெத்வா தங் யஸோத⁴ரங்.
Tasmimpi nagare ramme, ṭhapetvā taṃ yasodharaṃ.
‘‘ஜெட்டோ² பா⁴தா திலோகக்³கோ³, பச்சி²மோ அரஹா ததா²;
‘‘Jeṭṭho bhātā tilokaggo, pacchimo arahā tathā;
ஏகாகினீ க³ஹட்டா²ஹங், மாதரா பரிசோதி³தா.
Ekākinī gahaṭṭhāhaṃ, mātarā paricoditā.
‘‘ஸாகியம்ஹி குலே ஜாதா, புத்தே பு³த்³தா⁴னுஜா துவங்;
‘‘Sākiyamhi kule jātā, putte buddhānujā tuvaṃ;
நந்தே³னபி வினா பூ⁴தா, அகா³ரே கின்னு அச்ச²ஸி.
Nandenapi vinā bhūtā, agāre kinnu acchasi.
‘‘ஜராவஸானங் யொப்³ப³ஞ்ஞங், ரூபங் அஸுசிஸம்மதங்;
‘‘Jarāvasānaṃ yobbaññaṃ, rūpaṃ asucisammataṃ;
ரோக³ந்தமபிசாரொக்³யங், ஜீவிதங் மரணந்திகங்.
Rogantamapicārogyaṃ, jīvitaṃ maraṇantikaṃ.
‘‘இத³ம்பி தே ஸுப⁴ங் ரூபங், ஸஸீகந்தங் மனோஹரங்;
‘‘Idampi te subhaṃ rūpaṃ, sasīkantaṃ manoharaṃ;
பூ⁴ஸனானங் அலங்காரங், ஸிரிஸங்கா⁴டஸங்னிப⁴ங்.
Bhūsanānaṃ alaṅkāraṃ, sirisaṅghāṭasaṃnibhaṃ.
‘‘புஞ்ஜிதங் லோகஸாரங்வ, நயனானங் ரஸாயனங்;
‘‘Puñjitaṃ lokasāraṃva, nayanānaṃ rasāyanaṃ;
புஞ்ஞானங் கித்திஜனநங், உக்காககுலனந்த³னங்.
Puññānaṃ kittijananaṃ, ukkākakulanandanaṃ.
‘‘ந சிரேனேவ காலேன, ஜரா ஸமதி⁴ஸெஸ்ஸதி;
‘‘Na cireneva kālena, jarā samadhisessati;
விஹாய கே³ஹங் காருஞ்ஞே, சர த⁴ம்மமனிந்தி³தே.
Vihāya gehaṃ kāruññe, cara dhammamanindite.
‘‘ஸுத்வாஹங் மாது வசனங், பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;
‘‘Sutvāhaṃ mātu vacanaṃ, pabbajiṃ anagāriyaṃ;
தே³ஹேன நது சித்தேன, ரூபயொப்³ப³னலாளிதா.
Dehena natu cittena, rūpayobbanalāḷitā.
‘‘மஹதா ச பயத்தேன, ஜா²னஜ்ஜே²ன பரங் மம;
‘‘Mahatā ca payattena, jhānajjhena paraṃ mama;
காதுஞ்ச வத³தே மாதா, ந சாஹங் தத்த² உஸ்ஸுகா.
Kātuñca vadate mātā, na cāhaṃ tattha ussukā.
‘‘ததோ மஹாகாருணிகோ, தி³ஸ்வா மங் காமலாலஸங்;
‘‘Tato mahākāruṇiko, disvā maṃ kāmalālasaṃ;
நிப்³ப³ந்த³னத்த²ங் ரூபஸ்மிங், மம சக்கு²பதே² ஜினோ.
Nibbandanatthaṃ rūpasmiṃ, mama cakkhupathe jino.
‘‘ஸகேன ஆனுபா⁴வேன, இத்தி²ங் மாபேஸி ஸோபி⁴னிங்;
‘‘Sakena ānubhāvena, itthiṃ māpesi sobhiniṃ;
த³ஸ்ஸனீயங் ஸுருசிரங், மமதோபி ஸுரூபினிங்.
Dassanīyaṃ suruciraṃ, mamatopi surūpiniṃ.
‘‘தமஹங் விம்ஹிதா தி³ஸ்வா, அதிவிம்ஹிததே³ஹினிங்;
‘‘Tamahaṃ vimhitā disvā, ativimhitadehiniṃ;
சிந்தயிங் ஸப²லங் மேதி, நெத்தலாப⁴ஞ்ச மானுஸங்.
Cintayiṃ saphalaṃ meti, nettalābhañca mānusaṃ.
‘‘தமஹங் ஏஹி ஸுப⁴கே³, யேனத்தோ² தங் வதே³ஹி மே;
‘‘Tamahaṃ ehi subhage, yenattho taṃ vadehi me;
குலங் தே நாமகொ³த்தஞ்ச, வத³ மே யதி³ தே பியங்.
Kulaṃ te nāmagottañca, vada me yadi te piyaṃ.
‘‘ந வஞ்சகாலோ ஸுப⁴கே³, உச்ச²ங்கே³ மங் நிவாஸய;
‘‘Na vañcakālo subhage, ucchaṅge maṃ nivāsaya;
ஸீத³ந்தீவ மமங்கா³னி, பஸுப்பயமுஹுத்தகங்.
Sīdantīva mamaṅgāni, pasuppayamuhuttakaṃ.
‘‘ததோ ஸீஸங் மமங்கே³ ஸா, கத்வா ஸயி ஸுலோசனா;
‘‘Tato sīsaṃ mamaṅge sā, katvā sayi sulocanā;
தஸ்ஸா நலாடே பதிதா, லுத்³தா⁴ பரமதா³ருணா.
Tassā nalāṭe patitā, luddhā paramadāruṇā.
‘‘ஸஹ தஸ்ஸா நிபாதேன, பிளகா உபபஜ்ஜத²;
‘‘Saha tassā nipātena, piḷakā upapajjatha;
பக்³க⁴ரிங்ஸு பபி⁴ன்னா ச, குணபா புப்³ப³லோஹிதா.
Pagghariṃsu pabhinnā ca, kuṇapā pubbalohitā.
‘‘பபி⁴ன்னங் வத³னஞ்சாபி, குணபங் பூதிக³ந்த⁴னங்;
‘‘Pabhinnaṃ vadanañcāpi, kuṇapaṃ pūtigandhanaṃ;
உத்³து⁴மாதங் வினிலஞ்ச, புப்³ப³ஞ்சாபி ஸரீரகங்.
Uddhumātaṃ vinilañca, pubbañcāpi sarīrakaṃ.
‘‘ஸா பவேதி³தஸப்³ப³ங்கீ³, நிஸ்ஸஸந்தீ முஹுங் முஹுங்;
‘‘Sā paveditasabbaṅgī, nissasantī muhuṃ muhuṃ;
வேத³யந்தீ ஸகங் து³க்க²ங், கருணங் பரிதே³வயி.
Vedayantī sakaṃ dukkhaṃ, karuṇaṃ paridevayi.
‘‘து³க்கே²ன து³க்கி²தா ஹோமி, பு²ஸயந்தி ச வேத³னா;
‘‘Dukkhena dukkhitā homi, phusayanti ca vedanā;
மஹாது³க்கே² நிமுக்³க³ம்ஹி, ஸரணங் ஹோஹி மே ஸகீ².
Mahādukkhe nimuggamhi, saraṇaṃ hohi me sakhī.
‘‘குஹிங் வத³னஸோதங் தே, குஹிங் தே துங்க³னாஸிகா;
‘‘Kuhiṃ vadanasotaṃ te, kuhiṃ te tuṅganāsikā;
தம்ப³பி³ம்ப³வரொட்ட²ந்தே, வத³னங் தே குஹிங் க³தங்.
Tambabimbavaroṭṭhante, vadanaṃ te kuhiṃ gataṃ.
‘‘குஹிங் ஸஸீனிப⁴ங் வண்ணங், கம்பு³கீ³வா குஹிங் க³தா;
‘‘Kuhiṃ sasīnibhaṃ vaṇṇaṃ, kambugīvā kuhiṃ gatā;
தோ³ளா லோலாவ தே கண்ணா, வேவண்ணங் ஸமுபாக³தா.
Doḷā lolāva te kaṇṇā, vevaṇṇaṃ samupāgatā.
‘‘மகுளகா²ரகாகாரா, கலிகாவ பயோத⁴ரா;
‘‘Makuḷakhārakākārā, kalikāva payodharā;
பபி⁴ன்னா பூதிகுணபா, து³ட்ட²க³ந்தி⁴த்தமாக³தா.
Pabhinnā pūtikuṇapā, duṭṭhagandhittamāgatā.
‘‘வேதி³மஜ்ஜா²வ ஸுஸ்ஸோணீ, ஸூனாவ நீதகிப்³பி³ஸா;
‘‘Vedimajjhāva sussoṇī, sūnāva nītakibbisā;
ஜாதா அமஜ்ஜ²ப⁴ரிதா, அஹோ ரூபமஸஸ்ஸதங்.
Jātā amajjhabharitā, aho rūpamasassataṃ.
‘‘ஸப்³ப³ங் ஸரீரஸஞ்ஜாதங், பூதிக³ந்த⁴ங் ப⁴யானகங்;
‘‘Sabbaṃ sarīrasañjātaṃ, pūtigandhaṃ bhayānakaṃ;
ஸுஸானமிவ பீ³ப⁴ச்ச²ங், ரமந்தே யத்த² பா³லிஸா.
Susānamiva bībhacchaṃ, ramante yattha bālisā.
‘‘ததா³ மஹாகாருணிகோ, பா⁴தா மே லோகனாயகோ;
‘‘Tadā mahākāruṇiko, bhātā me lokanāyako;
தி³ஸ்வா ஸங்விக்³க³சித்தங் மங், இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².
Disvā saṃviggacittaṃ maṃ, imā gāthā abhāsatha.
‘‘ஆதுரங் குணபங் பூதிங், பஸ்ஸ நந்தே³ ஸமுஸ்ஸயங்;
‘‘Āturaṃ kuṇapaṃ pūtiṃ, passa nande samussayaṃ;
அஸுபா⁴ய சித்தங் பா⁴வேஹி, ஏகக்³க³ங் ஸுஸமாஹிதங்.
Asubhāya cittaṃ bhāvehi, ekaggaṃ susamāhitaṃ.
‘‘யதா² இத³ங் ததா² ஏதங், யதா² ஏதங் ததா² இத³ங்;
‘‘Yathā idaṃ tathā etaṃ, yathā etaṃ tathā idaṃ;
து³க்³க³ந்த⁴ங் பூதிகங் வாதி, பா³லானங் அபி⁴னந்தி³தங்.
Duggandhaṃ pūtikaṃ vāti, bālānaṃ abhinanditaṃ.
‘‘ஏவமேதங் அவெக்க²ந்தீ, ரத்திந்தி³வமதந்தி³தா;
‘‘Evametaṃ avekkhantī, rattindivamatanditā;
ததோ ஸகாய பஞ்ஞாய, அபி⁴னிப்³பி³ஜ்ஜ² த³க்கி²ஸங்.
Tato sakāya paññāya, abhinibbijjha dakkhisaṃ.
‘‘ததோஹங் அதிஸங்விக்³கா³, ஸுத்வா கா³தா² ஸுபா⁴ஸிதா;
‘‘Tatohaṃ atisaṃviggā, sutvā gāthā subhāsitā;
தத்ரட்டி²தாவஹங் ஸந்தீ, அரஹத்தமபாபுணிங்.
Tatraṭṭhitāvahaṃ santī, arahattamapāpuṇiṃ.
‘‘யத்த² யத்த² நிஸின்னாஹங், ஸதா³ ஜா²னபராயணா;
‘‘Yattha yattha nisinnāhaṃ, sadā jhānaparāyaṇā;
ஜினோ தஸ்மிங் கு³ணே துட்டோ², ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்.
Jino tasmiṃ guṇe tuṭṭho, etadagge ṭhapesi maṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா உதா³னவஸேன ‘‘ஆதுரங் அஸுசி’’ந்திஆதி³னா ஸத்தா²ரா தே³ஸிதாஹி தீஹி கா³தா²ஹி ஸத்³தி⁴ங் –
Arahattaṃ pana patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā udānavasena ‘‘āturaṃ asuci’’ntiādinā satthārā desitāhi tīhi gāthāhi saddhiṃ –
85.
85.
‘‘தஸ்ஸா மே அப்பமத்தாய, விசினந்தியா யோனிஸோ;
‘‘Tassā me appamattāya, vicinantiyā yoniso;
யதா²பூ⁴தங் அயங் காயோ, தி³ட்டோ² ஸந்தரபா³ஹிரோ.
Yathābhūtaṃ ayaṃ kāyo, diṭṭho santarabāhiro.
86.
86.
‘‘அத² நிப்³பி³ந்த³ஹங் காயே, அஜ்ஜ²த்தஞ்ச விரஜ்ஜஹங்;
‘‘Atha nibbindahaṃ kāye, ajjhattañca virajjahaṃ;
அப்பமத்தா விஸங்யுத்தா, உபஸந்தாம்ஹி நிப்³பு³தா’’தி. –
Appamattā visaṃyuttā, upasantāmhi nibbutā’’ti. –
இமா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā dve gāthā abhāsi.
தத்த² ஏவமேதங் அவெக்க²ந்தீ…பே॰… த³க்கி²ஸந்தி ஏதங் ஆதுராதி³ஸபா⁴வங் காயங் ஏவங் ‘‘யதா² இத³ங் ததா² ஏத’’ந்திஆதி³னா வுத்தப்பகாரேன ரத்திந்தி³வங் ஸப்³ப³காலங் அதந்தி³தா ஹுத்வா பரதோ கோ⁴ஸஹேதுகங் ஸுதமயஞாணங் முஞ்சித்வா, ததோ தங்னிமித்தங் அத்தனி ஸம்பூ⁴தத்தா ஸகாயபா⁴வனாமயாய பஞ்ஞாய யாதா²வதோ க⁴னவினிப்³போ⁴க³கரணேன அபி⁴னிப்³பி³ஜ்ஜ², கத²ங் நு கோ² த³க்கி²ஸங் பஸ்ஸிஸ்ஸந்தி ஆபோ⁴க³புரேசாரிகேன புப்³ப³பா⁴க³ஞாணசக்கு²னா அவெக்க²ந்தீ விசினந்தீதி அத்தோ².
Tattha evametaṃ avekkhantī…pe… dakkhisanti etaṃ āturādisabhāvaṃ kāyaṃ evaṃ ‘‘yathā idaṃ tathā eta’’ntiādinā vuttappakārena rattindivaṃ sabbakālaṃ atanditā hutvā parato ghosahetukaṃ sutamayañāṇaṃ muñcitvā, tato taṃnimittaṃ attani sambhūtattā sakāyabhāvanāmayāya paññāya yāthāvato ghanavinibbhogakaraṇena abhinibbijjha, kathaṃ nu kho dakkhisaṃ passissanti ābhogapurecārikena pubbabhāgañāṇacakkhunā avekkhantī vicinantīti attho.
தேனாஹ ‘‘தஸ்ஸா மே அப்பமத்தாயா’’திஆதி³. தஸ்ஸத்தோ² – தஸ்ஸா மே ஸதிஅவிப்பவாஸேன அப்பமத்தாய யோனிஸோ உபாயேன அனிச்சாதி³வஸேன விபஸ்ஸனாபஞ்ஞாய விசினந்தியா வீமங்ஸந்தியா, அயங் க²ந்த⁴பஞ்சகஸங்கா²தோ காயோ ஸஸந்தானபரஸந்தானவிபா⁴க³தோ ஸந்தரபா³ஹிரோ யதா²பூ⁴தங் தி³ட்டோ².
Tenāha ‘‘tassā me appamattāyā’’tiādi. Tassattho – tassā me satiavippavāsena appamattāya yoniso upāyena aniccādivasena vipassanāpaññāya vicinantiyā vīmaṃsantiyā, ayaṃ khandhapañcakasaṅkhāto kāyo sasantānaparasantānavibhāgato santarabāhiro yathābhūtaṃ diṭṭho.
அத² ததா² த³ஸ்ஸனதோ பச்சா² நிப்³பி³ந்த³ஹங் காயே விபஸ்ஸனாபஞ்ஞாஸஹிதாய மக்³க³பஞ்ஞாய அத்தபா⁴வே நிப்³பி³ந்தி³ங், விஸேஸதோவ அஜ்ஜ²த்தஸந்தானே விரஜ்ஜி விராக³ங் ஆபஜ்ஜிங், அஹங் யதா²பூ⁴தாய அப்பமாத³படிபத்தியா மத்த²கப்பத்தியா அப்பமத்தா ஸப்³ப³ஸோ ஸங்யோஜனானங் ஸமுச்சி²ன்னத்தா விஸங்யுத்தா உபஸந்தா ச நிப்³பு³தா ச அம்ஹீதி.
Atha tathā dassanato pacchā nibbindahaṃ kāye vipassanāpaññāsahitāya maggapaññāya attabhāve nibbindiṃ, visesatova ajjhattasantāne virajji virāgaṃ āpajjiṃ, ahaṃ yathābhūtāya appamādapaṭipattiyā matthakappattiyā appamattā sabbaso saṃyojanānaṃ samucchinnattā visaṃyuttā upasantā ca nibbutā ca amhīti.
ஸுந்த³ரீனந்தா³தே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Sundarīnandātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 4. ஸுந்த³ரீனந்தா³தே²ரீகா³தா² • 4. Sundarīnandātherīgāthā