Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
4. ஸுந்த³ரீதே²ரீகா³தா²வண்ணனா
4. Sundarītherīgāthāvaṇṇanā
பேதானி போ⁴தி புத்தானீதிஆதி³கா ஸுந்த³ரியா தே²ரியா கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தீ இதோ ஏகதிங்ஸகப்பே வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்வா ஏகதி³வஸங் ஸத்தா²ரங் பிண்டா³ய சரந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸா பி⁴க்க²ங் த³த்வா பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³. ஸத்தா² தஸ்ஸா சித்தப்பஸாத³ங் ஞத்வா அனுமோத³னங் கத்வா பக்காமி. ஸா தேன புஞ்ஞகம்மேன தாவதிங்ஸேஸு நிப்³ப³த்தித்வா தத்த² யாவதாயுகங் ட²த்வா தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வித்வா ததோ சுதா அபராபரங் ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தீ பரிபக்கஞாணா ஹுத்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ பா³ராணஸியங் ஸுஜாதஸ்ஸ நாம ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ தீ⁴தா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸா ரூபஸம்பத்தியா ஸுந்த³ரீதி நாமங் அஹோஸி. வயப்பத்தகாலே சஸ்ஸா கனிட்ட²பா⁴தா காலமகாஸி. அத²ஸ்ஸா பிதா புத்தஸோகேன அபி⁴பூ⁴தோ தத்த² தத்த² விசரந்தோ வாஸிட்டி²த்தே²ரியா ஸமாக³ந்த்வா தங் ஸோகவினோத³னகாரணங் புச்ச²ந்தோ ‘‘பேதானி போ⁴தி புத்தானீ’’திஆதி³கா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி. தே²ரீ தங் ஸோகாபி⁴பூ⁴தங் ஞத்வா ஸோகங் வினோதே³துகாமா ‘‘ப³ஹூனி புத்தஸதானீ’’திஆதி³கா த்³வே கா³தா² வத்வா அத்தனோ அஸோகபா⁴வங் கதே²ஸி. தங் ஸுத்வா ப்³ராஹ்மணோ ‘‘கத²ங் த்வங், அய்யே, ஏவங் அஸோகா ஜாதா’’தி ஆஹ. தஸ்ஸ தே²ரீ ரதனத்தயகு³ணங் கதே²ஸி.
Petāni bhoti puttānītiādikā sundariyā theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī ito ekatiṃsakappe vessabhussa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patvā ekadivasaṃ satthāraṃ piṇḍāya carantaṃ disvā pasannamānasā bhikkhaṃ datvā pañcapatiṭṭhitena vandi. Satthā tassā cittappasādaṃ ñatvā anumodanaṃ katvā pakkāmi. Sā tena puññakammena tāvatiṃsesu nibbattitvā tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā dibbasampattiṃ anubhavitvā tato cutā aparāparaṃ sugatīsuyeva saṃsarantī paripakkañāṇā hutvā imasmiṃ buddhuppāde bārāṇasiyaṃ sujātassa nāma brāhmaṇassa dhītā hutvā nibbatti. Tassā rūpasampattiyā sundarīti nāmaṃ ahosi. Vayappattakāle cassā kaniṭṭhabhātā kālamakāsi. Athassā pitā puttasokena abhibhūto tattha tattha vicaranto vāsiṭṭhittheriyā samāgantvā taṃ sokavinodanakāraṇaṃ pucchanto ‘‘petāni bhoti puttānī’’tiādikā dve gāthā abhāsi. Therī taṃ sokābhibhūtaṃ ñatvā sokaṃ vinodetukāmā ‘‘bahūni puttasatānī’’tiādikā dve gāthā vatvā attano asokabhāvaṃ kathesi. Taṃ sutvā brāhmaṇo ‘‘kathaṃ tvaṃ, ayye, evaṃ asokā jātā’’ti āha. Tassa therī ratanattayaguṇaṃ kathesi.
அத² ப்³ராஹ்மணோ ‘‘குஹிங் ஸத்தா²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இதா³னி மிதி²லாயங் விஹரதீ’’தி தங் ஸுத்வா தாவதே³வ ரத²ங் யோஜெத்வா ரதே²ன மிதி²லங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் கத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. தஸ்ஸ ஸத்தா² த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸோ த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா க⁴டெந்தோ வாயமந்தோ ததியே தி³வஸே அரஹத்தங் பாபுணி. அத² ஸாரதி² ரத²ங் ஆதா³ய பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா ப்³ராஹ்மணியா தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. ஸுந்த³ரீ அத்தனோ பிது பப்³ப³ஜிதபா⁴வங் ஸுத்வா, ‘‘அம்ம, அஹம்பி பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி மாதரங் ஆபுச்சி². மாதா ‘‘யங் இமஸ்மிங் கே³ஹே போ⁴க³ஜாதங், ஸப்³ப³ங் தங் துய்ஹங் ஸந்தகங், த்வங் இமஸ்ஸ குலஸ்ஸ தா³யாதி³கா படிபஜ்ஜ, இமங் ஸப்³ப³போ⁴க³ங் பரிபு⁴ஞ்ஜ, மா பப்³ப³ஜீ’’தி ஆஹ. ஸா ‘‘ந மய்ஹங் போ⁴கே³ஹி அத்தோ², பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமேவாஹங், அம்மா’’தி மாதரங் அனுஜானாபெத்வா மஹதிங் ஸம்பத்திங் கே²ளபிண்ட³ங் விய ச²ட்³டெ³த்வா பப்³ப³ஜி. பப்³ப³ஜித்வா ச ஸிக்க²மானாயேவ ஹுத்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா க⁴டெந்தீ வாயமந்தீ ஹேதுஸம்பன்னதாய ஞாணஸ்ஸ பரிபாகங் க³தத்தா ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே –
Atha brāhmaṇo ‘‘kuhiṃ satthā’’ti pucchitvā ‘‘idāni mithilāyaṃ viharatī’’ti taṃ sutvā tāvadeva rathaṃ yojetvā rathena mithilaṃ gantvā satthāraṃ upasaṅkamitvā vanditvā sammodanīyaṃ kathaṃ katvā ekamantaṃ nisīdi. Tassa satthā dhammaṃ desesi. So dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā vipassanaṃ paṭṭhapetvā ghaṭento vāyamanto tatiye divase arahattaṃ pāpuṇi. Atha sārathi rathaṃ ādāya bārāṇasiṃ gantvā brāhmaṇiyā taṃ pavattiṃ ārocesi. Sundarī attano pitu pabbajitabhāvaṃ sutvā, ‘‘amma, ahampi pabbajissāmī’’ti mātaraṃ āpucchi. Mātā ‘‘yaṃ imasmiṃ gehe bhogajātaṃ, sabbaṃ taṃ tuyhaṃ santakaṃ, tvaṃ imassa kulassa dāyādikā paṭipajja, imaṃ sabbabhogaṃ paribhuñja, mā pabbajī’’ti āha. Sā ‘‘na mayhaṃ bhogehi attho, pabbajissāmevāhaṃ, ammā’’ti mātaraṃ anujānāpetvā mahatiṃ sampattiṃ kheḷapiṇḍaṃ viya chaḍḍetvā pabbaji. Pabbajitvā ca sikkhamānāyeva hutvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā ghaṭentī vāyamantī hetusampannatāya ñāṇassa paripākaṃ gatattā saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne –
‘‘பிண்ட³பாதங் சரந்தஸ்ஸ, வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ;
‘‘Piṇḍapātaṃ carantassa, vessabhussa mahesino;
கடச்சு²பி⁴க்க²முக்³க³ய்ஹ, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸதா³ஸஹங்.
Kaṭacchubhikkhamuggayha, buddhaseṭṭhassadāsahaṃ.
‘‘படிக்³க³ஹெத்வா ஸம்பு³த்³தோ⁴, வெஸ்ஸபூ⁴ லோகனாயகோ;
‘‘Paṭiggahetvā sambuddho, vessabhū lokanāyako;
வீதி²யா ஸண்டி²தோ ஸத்தா², அகா மே அனுமோத³னங்.
Vīthiyā saṇṭhito satthā, akā me anumodanaṃ.
‘‘கடச்சு²பி⁴க்க²ங் த³த்வான, தாவதிங்ஸங் க³மிஸ்ஸஸி;
‘‘Kaṭacchubhikkhaṃ datvāna, tāvatiṃsaṃ gamissasi;
ச²த்திங்ஸதே³வராஜூனங், மஹேஸித்தங் கரிஸ்ஸஸி.
Chattiṃsadevarājūnaṃ, mahesittaṃ karissasi.
‘‘பஞ்ஞாஸங் சக்கவத்தீனங், மஹேஸித்தங் கரிஸ்ஸஸி;
‘‘Paññāsaṃ cakkavattīnaṃ, mahesittaṃ karissasi;
மனஸா பத்தி²தங் ஸப்³ப³ங், படிலச்ச²ஸி ஸப்³ப³தா³.
Manasā patthitaṃ sabbaṃ, paṭilacchasi sabbadā.
‘‘ஸம்பத்திங் அனுபொ⁴த்வான, பப்³ப³ஜிஸ்ஸஸி கிஞ்சனா;
‘‘Sampattiṃ anubhotvāna, pabbajissasi kiñcanā;
ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, நிப்³பா³யிஸ்ஸஸினாஸவா.
Sabbāsave pariññāya, nibbāyissasināsavā.
‘‘இத³ங் வத்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, வெஸ்ஸபூ⁴ லோகனாயகோ;
‘‘Idaṃ vatvāna sambuddho, vessabhū lokanāyako;
நப⁴ங் அப்³பு⁴க்³க³மீ வீரோ, ஹங்ஸராஜாவ அம்ப³ரே.
Nabhaṃ abbhuggamī vīro, haṃsarājāva ambare.
‘‘ஸுதி³ன்னங் மே தா³னவரங், ஸுயிட்டா² யாக³ஸம்பதா³;
‘‘Sudinnaṃ me dānavaraṃ, suyiṭṭhā yāgasampadā;
கடச்சு²பி⁴க்க²ங் த³த்வான, பத்தாஹங் அசலங் பத³ங்.
Kaṭacchubhikkhaṃ datvāna, pattāhaṃ acalaṃ padaṃ.
‘‘ஏகதிங்ஸே இதோ கப்பே, யங் தா³னமத³தி³ங் ததா³;
‘‘Ekatiṃse ito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பி⁴க்கா²தா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, bhikkhādānassidaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா ப²லஸுகே²ன நிப்³பா³னஸுகே²ன ச விஹரந்தீ அபரபா⁴கே³ ‘‘ஸத்து² புரதோ ஸீஹனாத³ங் நதி³ஸ்ஸாமீ’’தி உபஜ்ஜா²யங் ஆபுச்சி²த்வா பா³ராணஸிதோ நிக்க²மித்வா ஸம்ப³ஹுலாஹி பி⁴க்கு²னீஹி ஸத்³தி⁴ங் அனுக்கமேன ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா ஸத்து² ஸந்திகங் உபஸங்கமித்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் டி²தா ஸத்தா²ரா கதபடிஸந்தா²ரா ஸத்து² ஓரஸதீ⁴துபா⁴வாதி³விபா⁴வனேன அஞ்ஞங் ப்³யாகாஸி. அத²ஸ்ஸா மாதரங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³போ³ ஞாதிக³ணோ பரிஜனோ ச பப்³ப³ஜி. ஸா அபரபா⁴கே³ அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா பிதரா வுத்தகா³த²ங் ஆதி³ங் கத்வா உதா³னவஸேன –
Arahattaṃ pana patvā phalasukhena nibbānasukhena ca viharantī aparabhāge ‘‘satthu purato sīhanādaṃ nadissāmī’’ti upajjhāyaṃ āpucchitvā bārāṇasito nikkhamitvā sambahulāhi bhikkhunīhi saddhiṃ anukkamena sāvatthiṃ gantvā satthu santikaṃ upasaṅkamitvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ ṭhitā satthārā katapaṭisanthārā satthu orasadhītubhāvādivibhāvanena aññaṃ byākāsi. Athassā mātaraṃ ādiṃ katvā sabbo ñātigaṇo parijano ca pabbaji. Sā aparabhāge attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā pitarā vuttagāthaṃ ādiṃ katvā udānavasena –
313.
313.
‘‘பேதானி போ⁴தி புத்தானி, கா²த³மானா துவங் புரே;
‘‘Petāni bhoti puttāni, khādamānā tuvaṃ pure;
துவங் தி³வா ச ரத்தோ ச, அதீவ பரிதப்பஸி.
Tuvaṃ divā ca ratto ca, atīva paritappasi.
314.
314.
‘‘ஸாஜ்ஜ ஸப்³பா³னி கா²தி³த்வா, ஸதபுத்தானி ப்³ராஹ்மணீ;
‘‘Sājja sabbāni khāditvā, sataputtāni brāhmaṇī;
வாஸெட்டி² கேன வண்ணேன, ந பா³ள்ஹங் பரிதப்பஸி.
Vāseṭṭhi kena vaṇṇena, na bāḷhaṃ paritappasi.
315.
315.
‘‘ப³ஹூனி புத்தஸதானி, ஞாதிஸங்க⁴ஸதானி ச;
‘‘Bahūni puttasatāni, ñātisaṅghasatāni ca;
கா²தி³தானி அதீதங்ஸே, மம துஞ்ஹஞ்ச ப்³ராஹ்மண.
Khāditāni atītaṃse, mama tuñhañca brāhmaṇa.
316.
316.
‘‘ஸாஹங் நிஸ்ஸரணங் ஞத்வா, ஜாதியா மரணஸ்ஸ ச;
‘‘Sāhaṃ nissaraṇaṃ ñatvā, jātiyā maraṇassa ca;
ந ஸோசாமி ந ரோதா³மி, ந சாபி பரிதப்பயிங்.
Na socāmi na rodāmi, na cāpi paritappayiṃ.
317.
317.
‘‘அப்³பு⁴தங் வத வாஸெட்டி², வாசங் பா⁴ஸஸி ஏதி³ஸிங்;
‘‘Abbhutaṃ vata vāseṭṭhi, vācaṃ bhāsasi edisiṃ;
கஸ்ஸ த்வங் த⁴ம்மமஞ்ஞாய, கி³ரங் பா⁴ஸஸி ஏதி³ஸிங்.
Kassa tvaṃ dhammamaññāya, giraṃ bhāsasi edisiṃ.
318.
318.
‘‘ஏஸ ப்³ராஹ்மண ஸம்பு³த்³தோ⁴, நக³ரங் மிதி²லங் பதி;
‘‘Esa brāhmaṇa sambuddho, nagaraṃ mithilaṃ pati;
ஸப்³ப³து³க்க²ப்பஹானாய, த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி பாணினங்.
Sabbadukkhappahānāya, dhammaṃ desesi pāṇinaṃ.
319.
319.
‘‘தஸ்ஸ ப்³ரஹ்மே அரஹதோ, த⁴ம்மங் ஸுத்வா நிரூபதி⁴ங்;
‘‘Tassa brahme arahato, dhammaṃ sutvā nirūpadhiṃ;
தத்த² விஞ்ஞாதஸத்³த⁴ம்மா, புத்தஸோகங் ப்³யபானுதி³ங்.
Tattha viññātasaddhammā, puttasokaṃ byapānudiṃ.
320.
320.
‘‘ஸோ அஹம்பி க³மிஸ்ஸாமி, நக³ரங் மிதி²லங் பதி;
‘‘So ahampi gamissāmi, nagaraṃ mithilaṃ pati;
அப்பேவ மங் ஸோ ப⁴க³வா, ஸப்³ப³து³க்கா² பமோசயே.
Appeva maṃ so bhagavā, sabbadukkhā pamocaye.
321.
321.
‘‘அத்³த³ஸ ப்³ராஹ்மணோ பு³த்³த⁴ங், விப்பமுத்தங் நிரூபதி⁴ங்;
‘‘Addasa brāhmaṇo buddhaṃ, vippamuttaṃ nirūpadhiṃ;
ஸ்வஸ்ஸ த⁴ம்மமதே³ஸேஸி, முனி து³க்க²ஸ்ஸ பாரகூ³.
Svassa dhammamadesesi, muni dukkhassa pāragū.
322.
322.
‘‘து³க்க²ங் து³க்க²ஸமுப்பாத³ங், து³க்க²ஸ்ஸ ச அதிக்கமங்;
‘‘Dukkhaṃ dukkhasamuppādaṃ, dukkhassa ca atikkamaṃ;
அரியங் சட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங், து³க்கூ²பஸமகா³மினங்.
Ariyaṃ caṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ, dukkhūpasamagāminaṃ.
323.
323.
‘‘தத்த² விஞ்ஞாதஸத்³த⁴ம்மோ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயி;
‘‘Tattha viññātasaddhammo, pabbajjaṃ samarocayi;
ஸுஜாதோ தீஹி ரத்தீஹி, திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அப²ஸ்ஸயி.
Sujāto tīhi rattīhi, tisso vijjā aphassayi.
324.
324.
‘‘ஏஹி ஸாரதி² க³ச்சா²ஹி, ரத²ங் நிய்யாத³யாஹிமங்;
‘‘Ehi sārathi gacchāhi, rathaṃ niyyādayāhimaṃ;
ஆரொக்³யங் ப்³ராஹ்மணிங் வஜ்ஜ, பப்³ப³ஜி தா³னி ப்³ராஹ்மணோ;
Ārogyaṃ brāhmaṇiṃ vajja, pabbaji dāni brāhmaṇo;
ஸுஜாதோ தீஹி ரத்தீஹி, திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அப²ஸ்ஸயி.
Sujāto tīhi rattīhi, tisso vijjā aphassayi.
325.
325.
‘‘ததோ ச ரத²மாதா³ய, ஸஹஸ்ஸஞ்சாபி ஸாரதி²;
‘‘Tato ca rathamādāya, sahassañcāpi sārathi;
ஆரொக்³யங் ப்³ராஹ்மணிங்வோச, ‘பப்³ப³ஜி தா³னி ப்³ராஹ்மணோ;
Ārogyaṃ brāhmaṇiṃvoca, ‘pabbaji dāni brāhmaṇo;
ஸுஜாதோ தீஹி ரத்தீஹி, திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அப²ஸ்ஸயி.
Sujāto tīhi rattīhi, tisso vijjā aphassayi.
326.
326.
‘‘ஏதஞ்சாஹங் அஸ்ஸரத²ங், ஸஹஸ்ஸஞ்சாபி ஸாரதி²;
‘‘Etañcāhaṃ assarathaṃ, sahassañcāpi sārathi;
தேவிஜ்ஜங் ப்³ராஹ்மணங் ஸுத்வா, புண்ணபத்தங் த³தா³மி தே.
Tevijjaṃ brāhmaṇaṃ sutvā, puṇṇapattaṃ dadāmi te.
327.
327.
‘‘துய்ஹேவ ஹொத்வஸ்ஸரதோ², ஸஹஸ்ஸஞ்சாபி ப்³ராஹ்மணி;
‘‘Tuyheva hotvassaratho, sahassañcāpi brāhmaṇi;
அஹம்பி பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி, வரபஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே.
Ahampi pabbajissāmi, varapaññassa santike.
328.
328.
‘‘ஹத்தீ² க³வஸ்ஸங் மணிகுண்ட³லஞ்ச, பீ²தஞ்சிமங் க³ஹவிப⁴வங் பஹாய;
‘‘Hatthī gavassaṃ maṇikuṇḍalañca, phītañcimaṃ gahavibhavaṃ pahāya;
பிதா பப்³ப³ஜிதோ துய்ஹங், பு⁴ஞ்ஜ போ⁴கா³னி ஸுந்த³ரீ;
Pitā pabbajito tuyhaṃ, bhuñja bhogāni sundarī;
துவங் தா³யாதி³கா குலே.
Tuvaṃ dāyādikā kule.
329.
329.
‘‘ஹத்தீ² க³வஸ்ஸங் மணிகுண்ட³லஞ்ச, ரம்மங் சிமங் க³ஹவிப⁴வங் பஹாய;
‘‘Hatthī gavassaṃ maṇikuṇḍalañca, rammaṃ cimaṃ gahavibhavaṃ pahāya;
பிதா பப்³ப³ஜிதோ மய்ஹங், புத்தஸோகேன அட்டிதோ;
Pitā pabbajito mayhaṃ, puttasokena aṭṭito;
அஹம்பி பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி, பா⁴துஸோகேன அட்டிதா.
Ahampi pabbajissāmi, bhātusokena aṭṭitā.
330.
330.
‘‘ஸோ தே இஜ்ஜ²து ஸங்கப்போ, யங் த்வங் பத்தே²ஸி ஸுந்த³ரீ;
‘‘So te ijjhatu saṅkappo, yaṃ tvaṃ patthesi sundarī;
உத்திட்ட²பிண்டோ³ உஞ்சோ² ச, பங்ஸுகூலஞ்ச சீவரங்;
Uttiṭṭhapiṇḍo uñcho ca, paṃsukūlañca cīvaraṃ;
ஏதானி அபி⁴ஸம்பொ⁴ந்தீ, பரலோகே அனாஸவா.
Etāni abhisambhontī, paraloke anāsavā.
331.
331.
‘‘ஸிக்க²மானாய மே அய்யே, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;
‘‘Sikkhamānāya me ayye, dibbacakkhu visodhitaṃ;
புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, யத்த² மே வுஸிதங் புரே.
Pubbenivāsaṃ jānāmi, yattha me vusitaṃ pure.
332.
332.
‘‘துவங் நிஸ்ஸாய கல்யாணி, தே²ரி ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸோப⁴னே;
‘‘Tuvaṃ nissāya kalyāṇi, theri saṅghassa sobhane;
திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.
Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
333.
333.
‘‘அனுஜானாஹி மே அய்யே, இச்சே² ஸாவத்தி² க³ந்தவே;
‘‘Anujānāhi me ayye, icche sāvatthi gantave;
ஸீஹனாத³ங் நதி³ஸ்ஸாமி, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ ஸந்திகே.
Sīhanādaṃ nadissāmi, buddhaseṭṭhassa santike.
334.
334.
‘‘பஸ்ஸ ஸுந்த³ரி ஸத்தா²ரங், ஹேமவண்ணங் ஹரித்தசங்;
‘‘Passa sundari satthāraṃ, hemavaṇṇaṃ harittacaṃ;
அத³ந்தானங் த³மேதாரங், ஸம்பு³த்³த⁴மகுதோப⁴யங்.
Adantānaṃ dametāraṃ, sambuddhamakutobhayaṃ.
335.
335.
‘‘பஸ்ஸ ஸுந்த³ரிமாயந்திங், விப்பமுத்தங் நிரூபதி⁴ங்;
‘‘Passa sundarimāyantiṃ, vippamuttaṃ nirūpadhiṃ;
வீதராக³ங் விஸங்யுத்தங், கதகிச்சமனாஸவங்.
Vītarāgaṃ visaṃyuttaṃ, katakiccamanāsavaṃ.
336.
336.
‘‘பா³ராணஸிதோ நிக்க²ம்ம, தவ ஸந்திகமாக³தா;
‘‘Bārāṇasito nikkhamma, tava santikamāgatā;
ஸாவிகா தே மஹாவீர, பாதே³ வந்த³தி ஸுந்த³ரீ.
Sāvikā te mahāvīra, pāde vandati sundarī.
337.
337.
‘‘துவங் பு³த்³தோ⁴ துவங் ஸத்தா², துய்ஹங் தீ⁴தாம்ஹி ப்³ராஹ்மண;
‘‘Tuvaṃ buddho tuvaṃ satthā, tuyhaṃ dhītāmhi brāhmaṇa;
ஓரஸா முக²தோ ஜாதா, கதகிச்சா அனாஸவா.
Orasā mukhato jātā, katakiccā anāsavā.
338.
338.
‘‘தஸ்ஸா தே ஸ்வாக³தங் ப⁴த்³தே³, ததோ தே அது³ராக³தங்;
‘‘Tassā te svāgataṃ bhadde, tato te adurāgataṃ;
ஏவஞ்ஹி த³ந்தா ஆயந்தி, ஸத்து² பாதா³னி வந்தி³கா;
Evañhi dantā āyanti, satthu pādāni vandikā;
வீதராகா³ விஸங்யுத்தா, கதகிச்சா அனாஸவா’’தி. –
Vītarāgā visaṃyuttā, katakiccā anāsavā’’ti. –
இமா கா³தா² பச்சுதா³ஹாஸி.
Imā gāthā paccudāhāsi.
தத்த² பேதானீதி மதானி. போ⁴தீதி தங் ஆலபதி. புத்தானீதி லிங்க³விபல்லாஸேன வுத்தங், பேதே புத்தேதி அத்தோ². ஏகோ ஏவ ச தஸ்ஸா புத்தோ மதோ, ப்³ராஹ்மணோ பன ‘‘சிரகாலங் அயங் ஸோகேன அட்டா ஹுத்வா விசரி, ப³ஹூ மஞ்ஞே இமிஸ்ஸா புத்தா மதா’’தி ஏவங்ஸஞ்ஞீ ஹுத்வா ப³ஹுவசனேனாஹ. ததா² ச ‘‘ஸாஜ்ஜ ஸப்³பா³னி கா²தி³த்வா ஸதபுத்தானீ’’தி. கா²த³மானாதி லோகவோஹாரவஸேன கு²ங்ஸனவசனமேதங். லோகே ஹி யஸ்ஸா இத்தி²யா ஜாதஜாதா புத்தா மரந்தி, தங் க³ரஹந்தா ‘‘புத்தகா²தி³னீ’’திஆதி³ங் வத³ந்தி. அதீவாதி அதிவிய பு⁴ஸங். பரிதப்பஸீதி ஸந்தப்பஸி, புரேதி யோஜனா. அயஞ்ஹெத்த² ஸங்கே²பத்தோ² – போ⁴தி வாஸெட்டி², புப்³பே³ த்வங் மதபுத்தா ஹுத்வா ஸோசந்தீ பரிதே³வந்தீ அதிவிய ஸோகாய ஸமப்பிதா கா³மனிக³மராஜதா⁴னியோ ஆஹிண்ட³ஸி.
Tattha petānīti matāni. Bhotīti taṃ ālapati. Puttānīti liṅgavipallāsena vuttaṃ, pete putteti attho. Eko eva ca tassā putto mato, brāhmaṇo pana ‘‘cirakālaṃ ayaṃ sokena aṭṭā hutvā vicari, bahū maññe imissā puttā matā’’ti evaṃsaññī hutvā bahuvacanenāha. Tathā ca ‘‘sājja sabbāni khāditvā sataputtānī’’ti. Khādamānāti lokavohāravasena khuṃsanavacanametaṃ. Loke hi yassā itthiyā jātajātā puttā maranti, taṃ garahantā ‘‘puttakhādinī’’tiādiṃ vadanti. Atīvāti ativiya bhusaṃ. Paritappasīti santappasi, pureti yojanā. Ayañhettha saṅkhepattho – bhoti vāseṭṭhi, pubbe tvaṃ mataputtā hutvā socantī paridevantī ativiya sokāya samappitā gāmanigamarājadhāniyo āhiṇḍasi.
ஸாஜ்ஜாதி ஸா அஜ்ஜ, ஸா த்வங் ஏதரஹீதி அத்தோ². ‘‘ஸஜ்ஜா’’தி வா பாடோ². கேன வண்ணேனாதி கேன காரணேன.
Sājjāti sā ajja, sā tvaṃ etarahīti attho. ‘‘Sajjā’’ti vā pāṭho. Kena vaṇṇenāti kena kāraṇena.
கா²தி³தானீதி தே²ரீபி ப்³ராஹ்மணேன வுத்தபரியாயேனேவ வத³தி. கா²தி³தானி வா ப்³யக்³க⁴தீ³பிபி³ளாராதி³ஜாதியோ ஸந்தா⁴யேவமாஹ. அதீதங்ஸேதி அதீதகொட்டா²ஸே, அதிக்கந்தப⁴வேஸூதி அத்தோ². மம துய்ஹஞ்சாதி மயா ச தயா ச.
Khāditānīti therīpi brāhmaṇena vuttapariyāyeneva vadati. Khāditāni vā byagghadīpibiḷārādijātiyo sandhāyevamāha. Atītaṃseti atītakoṭṭhāse, atikkantabhavesūti attho. Mama tuyhañcāti mayā ca tayā ca.
நிஸ்ஸரணங் ஞத்வா ஜாதியா மரணஸ்ஸ சாதி ஜாதிஜராமரணானங் நிஸ்ஸரணபூ⁴தங் நிப்³பா³னங் மக்³க³ஞாணேன படிவிஜ்ஜி²த்வா. ந சாபி பரிதப்பயிந்தி ந சாபி உபாயாஸாஸிங், அஹங் உபாயாஸங் ந ஆபஜ்ஜிந்தி அத்தோ².
Nissaraṇaṃ ñatvā jātiyā maraṇassa cāti jātijarāmaraṇānaṃ nissaraṇabhūtaṃ nibbānaṃ maggañāṇena paṭivijjhitvā. Na cāpi paritappayinti na cāpi upāyāsāsiṃ, ahaṃ upāyāsaṃ na āpajjinti attho.
அப்³பு⁴தங் வதாதி அச்ச²ரியங் வத. தஞ்ஹி அப்³பு⁴தங் புப்³பே³ அபூ⁴தங் அப்³பு⁴தந்தி வுச்சதி. ஏதி³ஸிந்தி ஏவரூபிங், ‘‘ந ஸோசாமி ந ரோதா³மி, ந சாபி பரிதப்பயி’’ந்தி ஏவங் ஸோசனாதீ³னங் அபா⁴வதீ³பனிங் வாசங். கஸ்ஸ த்வங் த⁴ம்மமஞ்ஞாயாதி கேவலங் யதா² ஏதி³ஸோ த⁴ம்மோ லத்³து⁴ங் ந ஸக்கா, தஸ்மா கஸ்ஸ நாம ஸத்து²னோ த⁴ம்மமஞ்ஞாய கி³ரங் பா⁴ஸஸி ஏதி³ஸந்தி ஸத்தா²ரங் ஸாஸனஞ்ச புச்ச²தி.
Abbhutaṃ vatāti acchariyaṃ vata. Tañhi abbhutaṃ pubbe abhūtaṃ abbhutanti vuccati. Edisinti evarūpiṃ, ‘‘na socāmi na rodāmi, na cāpi paritappayi’’nti evaṃ socanādīnaṃ abhāvadīpaniṃ vācaṃ. Kassa tvaṃ dhammamaññāyāti kevalaṃ yathā ediso dhammo laddhuṃ na sakkā, tasmā kassa nāma satthuno dhammamaññāya giraṃ bhāsasi edisanti satthāraṃ sāsanañca pucchati.
நிரூபதி⁴ந்தி நித்³து³க்க²ங். விஞ்ஞாதஸத்³த⁴ம்மாதி படிவித்³த⁴அரியஸச்சத⁴ம்மா. ப்³யபானுதி³ந்தி நீஹரிங் பஜஹிங்.
Nirūpadhinti niddukkhaṃ. Viññātasaddhammāti paṭividdhaariyasaccadhammā. Byapānudinti nīhariṃ pajahiṃ.
விப்பமுத்தந்தி ஸப்³ப³ஸோ விமுத்தங், ஸப்³ப³கிலேஸேஹி ஸப்³ப³ப⁴வேஹி ச விஸங்யுத்தங். ஸ்வஸ்ஸாதி ஸோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ அஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ.
Vippamuttanti sabbaso vimuttaṃ, sabbakilesehi sabbabhavehi ca visaṃyuttaṃ. Svassāti so sammāsambuddho assa brāhmaṇassa.
தத்தா²தி தஸ்ஸங் சதுஸச்சத⁴ம்மதே³ஸனாயங்.
Tatthāti tassaṃ catusaccadhammadesanāyaṃ.
ரத²ங் நிய்யாத³யாஹிமந்தி இமங் ரத²ங் ப்³ராஹ்மணியா நிய்யாதே³ஹி.
Rathaṃ niyyādayāhimanti imaṃ rathaṃ brāhmaṇiyā niyyādehi.
ஸஹஸ்ஸஞ்சாபீதி மக்³க³பரிப்³ப³யத்த²ங் நீதங் கஹாபணஸஹஸ்ஸஞ்சாபி ஆதா³ய நிய்யாதே³ஹீதி யோஜனா.
Sahassañcāpīti maggaparibbayatthaṃ nītaṃ kahāpaṇasahassañcāpi ādāya niyyādehīti yojanā.
அஸ்ஸரத²ந்தி அஸ்ஸயுத்தரத²ங். புண்ணபத்தந்தி துட்டி²தா³னங்.
Assarathanti assayuttarathaṃ. Puṇṇapattanti tuṭṭhidānaṃ.
ஏவங் ப்³ராஹ்மணியா துட்டி²தா³னே தி³ய்யமானே தங் அஸம்படிச்ச²ந்தோ ஸாரதி² ‘‘துய்ஹேவ ஹோதூ’’தி கா³த²ங் வத்வா ஸத்து² ஸந்திகமேவ க³ந்த்வா பப்³ப³ஜி. பப்³ப³ஜிதே பன ஸாரதி²ம்ஹி ப்³ராஹ்மணீ அத்தனோ தீ⁴தரங் ஸுந்த³ரிங் ஆமந்தெத்வா க⁴ராவாஸே நியோஜெந்தீ ‘‘ஹத்தீ² க³வஸ்ஸ’’ந்தி கா³த²மாஹ. தத்த² ஹத்தீ²தி ஹத்தி²னோ. க³வஸ்ஸந்தி கா³வோ ச அஸ்ஸா ச. மணிகுண்ட³லஞ்சாதி மணி ச குண்ட³லானி ச. பீ²தஞ்சிமங் க³ஹவிப⁴வங் பஹாயாதி இமங் ஹத்தி²ஆதி³ப்பபே⁴த³ங் யதா²வுத்தங் அவுத்தஞ்ச கெ²த்தவத்து²ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதி³பே⁴த³ங் பீ²தங் பஹூதஞ்ச க³ஹவிப⁴வங் கே³ஹூபகரணங் அஞ்ஞஞ்ச தா³ஸிதா³ஸாதி³கங் ஸப்³ப³ங் பஹாய தவ பிதா பப்³ப³ஜிதோ. பு⁴ஞ்ஜ போ⁴கா³னி ஸுந்த³ரீதி ஸுந்த³ரி, த்வங் இமே போ⁴கே³ பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு. துவங் தா³யாதி³கா குலேதி துவஞ்ஹி இமஸ்மிங் குலே தா³யஜ்ஜாரஹாதி.
Evaṃ brāhmaṇiyā tuṭṭhidāne diyyamāne taṃ asampaṭicchanto sārathi ‘‘tuyheva hotū’’ti gāthaṃ vatvā satthu santikameva gantvā pabbaji. Pabbajite pana sārathimhi brāhmaṇī attano dhītaraṃ sundariṃ āmantetvā gharāvāse niyojentī ‘‘hatthī gavassa’’nti gāthamāha. Tattha hatthīti hatthino. Gavassanti gāvo ca assā ca. Maṇikuṇḍalañcāti maṇi ca kuṇḍalāni ca. Phītañcimaṃ gahavibhavaṃ pahāyāti imaṃ hatthiādippabhedaṃ yathāvuttaṃ avuttañca khettavatthuhiraññasuvaṇṇādibhedaṃ phītaṃ pahūtañca gahavibhavaṃ gehūpakaraṇaṃ aññañca dāsidāsādikaṃ sabbaṃ pahāya tava pitā pabbajito. Bhuñja bhogāni sundarīti sundari, tvaṃ ime bhoge bhuñjassu. Tuvaṃ dāyādikā kuleti tuvañhi imasmiṃ kule dāyajjārahāti.
தங் ஸுத்வா ஸுந்த³ரீ அத்தனோ நெக்க²ம்மஜ்ஜா²ஸயங் பகாஸெந்தீ ‘‘ஹத்தீ²க³வஸ்ஸ’’ந்திஆதி³மாஹ.
Taṃ sutvā sundarī attano nekkhammajjhāsayaṃ pakāsentī ‘‘hatthīgavassa’’ntiādimāha.
அத² நங் மாதா நெக்க²ம்மேயேவ நியோஜெந்தீ ‘‘ஸோ தே இஜ்ஜ²தூ’’திஆதி³னா தி³யட்³ட⁴கா³த²மாஹ. தத்த² யங் த்வங் பத்தே²ஸி ஸுந்த³ரீதி ஸுந்த³ரி த்வங் இதா³னி யங் பத்தே²ஸி ஆகங்க²ஸி. ஸோ தவ பப்³ப³ஜ்ஜாய ஸங்கப்போ பப்³ப³ஜ்ஜாய ச²ந்தோ³ இஜ்ஜ²து அனந்தராயேன ஸிஜ்ஜ²து. உத்திட்ட²பிண்டோ³தி க⁴ரே க⁴ரே பதிட்டி²த்வா லத்³த⁴ப்³ப³பி⁴க்கா²பிண்டோ³. உஞ்சோ²தி தத³த்த²ங் க⁴ரபடிபாடியா ஆஹிண்ட³னங் உத்³தி³ஸ்ஸ டா²னஞ்ச. ஏதானீதி உத்திட்ட²பிண்டா³தீ³னி. அபி⁴ஸம்பொ⁴ந்தீதி அனிப்³பி³ன்னரூபா ஜங்க⁴ப³லங் நிஸ்ஸாய அபி⁴ஸம்ப⁴வந்தீ, ஸாதெ⁴ந்தீதி அத்தோ².
Atha naṃ mātā nekkhammeyeva niyojentī ‘‘so te ijjhatū’’tiādinā diyaḍḍhagāthamāha. Tattha yaṃ tvaṃ patthesi sundarīti sundari tvaṃ idāni yaṃ patthesi ākaṅkhasi. So tava pabbajjāya saṅkappo pabbajjāya chando ijjhatu anantarāyena sijjhatu. Uttiṭṭhapiṇḍoti ghare ghare patiṭṭhitvā laddhabbabhikkhāpiṇḍo. Uñchoti tadatthaṃ gharapaṭipāṭiyā āhiṇḍanaṃ uddissa ṭhānañca. Etānīti uttiṭṭhapiṇḍādīni. Abhisambhontīti anibbinnarūpā jaṅghabalaṃ nissāya abhisambhavantī, sādhentīti attho.
அத² ஸுந்த³ரீ ‘‘ஸாது⁴, அம்மா’’தி மாதுயா படிஸ்ஸுணித்வா நிக்க²மித்வா பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயங் க³ந்த்வா ஸிக்க²மானாயேவ ஸமானா திஸ்ஸோ விஜ்ஜா ஸச்சி²கத்வா ‘‘ஸத்து² ஸந்திகங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி உபஜ்ஜா²யங் ஆரோசெத்வா பி⁴க்கு²னீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸாவத்தி²ங் அக³மாஸி. தேன வுத்தங் ‘‘ஸிக்க²மானாய மே, அய்யே’’திஆதி³. தத்த² ஸிக்க²மானாய மேதி ஸிக்க²மானாய ஸமானாய மயா. அய்யேதி அத்தனோ உபஜ்ஜா²யங் ஆலபதி.
Atha sundarī ‘‘sādhu, ammā’’ti mātuyā paṭissuṇitvā nikkhamitvā bhikkhunupassayaṃ gantvā sikkhamānāyeva samānā tisso vijjā sacchikatvā ‘‘satthu santikaṃ gamissāmī’’ti upajjhāyaṃ ārocetvā bhikkhunīhi saddhiṃ sāvatthiṃ agamāsi. Tena vuttaṃ ‘‘sikkhamānāya me, ayye’’tiādi. Tattha sikkhamānāya meti sikkhamānāya samānāya mayā. Ayyeti attano upajjhāyaṃ ālapati.
துவங் நிஸ்ஸாய கல்யாணி, தே²ரி ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸோப⁴னேதி பி⁴க்கு²னிஸங்கே⁴ வுத்³த⁴தரபா⁴வேன தி²ரகு³ணயோகே³ன ச ஸங்க⁴த்தே²ரி ஸோப⁴னேஹி ஸீலாதீ³ஹி ஸமன்னாக³தத்தா ஸோப⁴னே கல்யாணி கல்யாணமித்தே, அய்யே, தங் நிஸ்ஸாய மயா திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனந்தி யோஜனா.
Tuvaṃ nissāya kalyāṇi, theri saṅghassa sobhaneti bhikkhunisaṅghe vuddhatarabhāvena thiraguṇayogena ca saṅghattheri sobhanehi sīlādīhi samannāgatattā sobhane kalyāṇi kalyāṇamitte, ayye, taṃ nissāya mayā tisso vijjā anuppattā kataṃ buddhassa sāsananti yojanā.
இச்சே²தி இச்சா²மி. ஸாவத்தி² க³ந்தவேதி ஸாவத்தி²ங் க³ந்துங். ஸீஹனாத³ங் நதி³ஸ்ஸாமீதி அஞ்ஞாப்³யாகரணமேவ ஸந்தா⁴யாஹ.
Iccheti icchāmi. Sāvatthi gantaveti sāvatthiṃ gantuṃ. Sīhanādaṃ nadissāmīti aññābyākaraṇameva sandhāyāha.
அத² ஸுந்த³ரீ அனுக்கமேன ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா விஹாரங் பவிஸித்வா ஸத்தா²ரங் த⁴ம்மாஸனே நிஸின்னங் தி³ஸ்வா உளாரங் பீதிஸோமனஸ்ஸங் படிஸங்வேத³யமானா அத்தானமேவ ஆலபந்தீ ஆஹ ‘‘பஸ்ஸ ஸுந்த³ரீ’’தி. ஹேமவண்ணந்தி ஸுவண்ணவண்ணங். ஹரித்தசந்தி கஞ்சனஸன்னிப⁴த்தசங். எத்த² ச ப⁴க³வா பீதவண்ணேன ‘‘ஸுவண்ணவண்ணோ’’தி வுச்சதி. அத² கோ² ஸம்மதே³வ க⁴ங்ஸித்வா ஜாதிஹிங்கு³லகேன அனுலிம்பித்வா ஸுபரிமஜ்ஜிதகஞ்சனாதா³ஸஸன்னிபோ⁴தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஹேமவண்ண’’ந்தி வத்வா ‘‘ஹரித்தச’’ந்தி வுத்தங்.
Atha sundarī anukkamena sāvatthiṃ gantvā vihāraṃ pavisitvā satthāraṃ dhammāsane nisinnaṃ disvā uḷāraṃ pītisomanassaṃ paṭisaṃvedayamānā attānameva ālapantī āha ‘‘passa sundarī’’ti. Hemavaṇṇanti suvaṇṇavaṇṇaṃ. Harittacanti kañcanasannibhattacaṃ. Ettha ca bhagavā pītavaṇṇena ‘‘suvaṇṇavaṇṇo’’ti vuccati. Atha kho sammadeva ghaṃsitvā jātihiṅgulakena anulimpitvā suparimajjitakañcanādāsasannibhoti dassetuṃ ‘‘hemavaṇṇa’’nti vatvā ‘‘harittaca’’nti vuttaṃ.
பஸ்ஸ ஸுந்த³ரிமாயந்திந்தி தங் ஸுந்த³ரினாமிகங் மங் ப⁴க³வா ஆக³ச்ச²ந்தி பஸ்ஸ. ‘‘விப்பமுத்த’’ந்திஆதி³னா அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தீ பீதிவிப்பா²ரவஸேன வத³தி.
Passa sundarimāyantinti taṃ sundarināmikaṃ maṃ bhagavā āgacchanti passa. ‘‘Vippamutta’’ntiādinā aññaṃ byākarontī pītivipphāravasena vadati.
குதோ பன ஆக³தா, கத்த² ச ஆக³தா, கீதி³ஸா சாயங் ஸுந்த³ரீதி ஆஸங்கந்தானங் ஆஸங்கங் நிவத்தேதுங் ‘‘பா³ராணஸிதோ’’தி கா³த²ங் வத்வா தத்த² ‘‘ஸாவிகா சா’’தி வுத்தமத்த²ங் பாகடதரங் காதுங் ‘‘துவங் பு³த்³தோ⁴’’தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – இமஸ்மிங் ஸதே³வகே லோகே துவமேவேகோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³தோ⁴, தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகபரமத்தே²ஹி யதா²ரஹங் அனுஸாஸனதோ துவங் மே ஸத்தா², அஹஞ்ச கீ²ணாஸவப்³ராஹ்மணீ ப⁴க³வா துய்ஹங் உரே வாயாம ஜனிதாபி⁴ஜாதிதாய ஓரஸா, முக²தோ பவத்தத⁴ம்மகோ⁴ஸேன ஸாஸனஸ்ஸ ச முக²பூ⁴தேன அரியமக்³கே³ன ஜாதத்தா முக²தோ ஜாதா, நிட்டி²தபரிஞ்ஞாதாதி³கரணீயதாய கதகிச்சா, ஸப்³ப³ஸோ ஆஸவானங் கே²பிதத்தா அனாஸவாதி.
Kuto pana āgatā, kattha ca āgatā, kīdisā cāyaṃ sundarīti āsaṅkantānaṃ āsaṅkaṃ nivattetuṃ ‘‘bārāṇasito’’ti gāthaṃ vatvā tattha ‘‘sāvikā cā’’ti vuttamatthaṃ pākaṭataraṃ kātuṃ ‘‘tuvaṃ buddho’’ti gāthamāha. Tassattho – imasmiṃ sadevake loke tuvameveko sabbaññubuddho, diṭṭhadhammikasamparāyikaparamatthehi yathārahaṃ anusāsanato tuvaṃ me satthā, ahañca khīṇāsavabrāhmaṇī bhagavā tuyhaṃ ure vāyāma janitābhijātitāya orasā, mukhato pavattadhammaghosena sāsanassa ca mukhabhūtena ariyamaggena jātattā mukhato jātā, niṭṭhitapariññātādikaraṇīyatāya katakiccā, sabbaso āsavānaṃ khepitattā anāsavāti.
அத²ஸ்ஸா ஸத்தா² ஆக³மனங் அபி⁴னந்த³ந்தோ ‘‘தஸ்ஸா தே ஸ்வாக³த’’ந்தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – யா த்வங் மயா அதி⁴க³தங் த⁴ம்மங் யாதா²வதோ அதி⁴க³ச்சி². தஸ்ஸா தே, ப⁴த்³தே³ ஸுந்த³ரி, இத⁴ மம ஸந்திகே ஆக³தங் ஆக³மனங் ஸுஆக³தங். ததோ ஏவ தங் அது³ராக³தங் ந து³ராக³தங் ஹோதி. கஸ்மா? யஸ்மா ஏவஞ்ஹி த³ந்தா ஆயந்தீதி, யதா² த்வங் ஸுந்த³ரி, ஏவஞ்ஹி உத்தமேன அரியமக்³க³த³மதே²ன த³ந்தா ததோ ஏவ ஸப்³ப³தி⁴ வீதராகா³, ஸப்³பே³ஸங் ஸங்யோஜனானங் ஸமுச்சி²ன்னத்தா விஸங்யுத்தா கதகிச்சா அனாஸவா ஸத்து² பாதா³னங் வந்தி³கா ஆக³ச்ச²ந்தி, தஸ்மா தஸ்ஸா தே ஸ்வாக³தங் அது³ராக³தந்தி யோஜனா.
Athassā satthā āgamanaṃ abhinandanto ‘‘tassā te svāgata’’nti gāthamāha. Tassattho – yā tvaṃ mayā adhigataṃ dhammaṃ yāthāvato adhigacchi. Tassā te, bhadde sundari, idha mama santike āgataṃ āgamanaṃ suāgataṃ. Tato eva taṃ adurāgataṃ na durāgataṃ hoti. Kasmā? Yasmā evañhi dantā āyantīti, yathā tvaṃ sundari, evañhi uttamena ariyamaggadamathena dantā tato eva sabbadhi vītarāgā, sabbesaṃ saṃyojanānaṃ samucchinnattā visaṃyuttā katakiccā anāsavā satthu pādānaṃ vandikā āgacchanti, tasmā tassā te svāgataṃ adurāgatanti yojanā.
ஸுந்த³ரீதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Sundarītherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 4. ஸுந்த³ரீதே²ரீகா³தா² • 4. Sundarītherīgāthā