Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    ૧૧. સુનિક્ખિત્તવિમાનવણ્ણના

    11. Sunikkhittavimānavaṇṇanā

    ઉચ્ચમિદં મણિથૂણં વિમાનન્તિ સુનિક્ખિત્તવિમાનં. તસ્સ કા ઉપ્પત્તિ? ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને. તેન સમયેન આયસ્મા મહામોગ્ગલ્લાનો હેટ્ઠા વુત્તનયેનેવ દેવચારિકં ચરન્તો તાવતિંસભવનં ઉપગતો. તસ્મિઞ્ચ ખણે અઞ્ઞતરો દેવપુત્તો અત્તનો વિમાનદ્વારે ઠિતો આયસ્મન્તં મહામોગ્ગલ્લાનં દિસ્વા સઞ્જાતગારવબહુમાનો ઉપસઙ્કમિત્વા પઞ્ચપતિટ્ઠિતેન વન્દિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગય્હ અટ્ઠાસિ.

    Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānanti sunikkhittavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena samayena āyasmā mahāmoggallāno heṭṭhā vuttanayeneva devacārikaṃ caranto tāvatiṃsabhavanaṃ upagato. Tasmiñca khaṇe aññataro devaputto attano vimānadvāre ṭhito āyasmantaṃ mahāmoggallānaṃ disvā sañjātagāravabahumāno upasaṅkamitvā pañcapatiṭṭhitena vanditvā añjaliṃ paggayha aṭṭhāsi.

    સો કિર અતીતે કસ્સપસમ્માસમ્બુદ્ધે પરિનિબ્બુતે તસ્સ સરીરધાતુયો પક્ખિપિત્વા યોજનિકે કનકથૂપે ચ કતે ચતસ્સો પરિસા કાલેન કાલં ઉપસઙ્કમિત્વા ગન્ધપુપ્ફધૂપાદીહિ ચેતિયે પૂજં કરોન્તિ, તત્થ અઞ્ઞતરો ઉપાસકો અઞ્ઞેસુ પુપ્ફપૂજં કત્વા ગતેસુ તેહિ પૂજિતટ્ઠાને દુન્નિક્ખિત્તાનિ પુપ્ફાનિ દિસ્વા તત્થેવ તાનિ સમ્મદેવ ઠપેન્તો સન્નિવેસવસેન દસ્સનીયં પાસાદિકં વિભત્તિવિસેસયુત્તં પુપ્ફપૂજં અકાસિ. કત્વા ચ પન એતં આરમ્મણં ગણ્હન્તો સત્થુ ગુણે અનુસ્સરિત્વા પસન્નચિત્તો તં પુઞ્ઞં હદયે ઠપેસિ.

    So kira atīte kassapasammāsambuddhe parinibbute tassa sarīradhātuyo pakkhipitvā yojanike kanakathūpe ca kate catasso parisā kālena kālaṃ upasaṅkamitvā gandhapupphadhūpādīhi cetiye pūjaṃ karonti, tattha aññataro upāsako aññesu pupphapūjaṃ katvā gatesu tehi pūjitaṭṭhāne dunnikkhittāni pupphāni disvā tattheva tāni sammadeva ṭhapento sannivesavasena dassanīyaṃ pāsādikaṃ vibhattivisesayuttaṃ pupphapūjaṃ akāsi. Katvā ca pana etaṃ ārammaṇaṃ gaṇhanto satthu guṇe anussaritvā pasannacitto taṃ puññaṃ hadaye ṭhapesi.

    સો અપરભાગે કાલં કત્વા તસ્સેવ કમ્મસ્સ આનુભાવેન તાવતિંસભવને દ્વાદસયોજનિકે કનકવિમાને નિબ્બત્તિ, મહાનુભાવો મહા ચસ્સ પરિવારો અહોસિ. તં સન્ધાય વુત્તં ‘‘તસ્મિઞ્ચ ખણે અઞ્ઞતરો દેવપુત્તો…પે॰… અટ્ઠાસી’’તિ. અથ નં આયસ્મા મહામોગ્ગલ્લાનો યથાલદ્ધસમ્પત્તિકિત્તનમુખેન કતસુચરિતકમ્મં ઇમાહિ ગાથાહિ પુચ્છિ –

    So aparabhāge kālaṃ katvā tasseva kammassa ānubhāvena tāvatiṃsabhavane dvādasayojanike kanakavimāne nibbatti, mahānubhāvo mahā cassa parivāro ahosi. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘tasmiñca khaṇe aññataro devaputto…pe… aṭṭhāsī’’ti. Atha naṃ āyasmā mahāmoggallāno yathāladdhasampattikittanamukhena katasucaritakammaṃ imāhi gāthāhi pucchi –

    ૧૨૮૨.

    1282.

    ‘‘ઉચ્ચમિદં મણિથૂણં વિમાનં, સમન્તતો દ્વાદસયોજનાનિ;

    ‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ, samantato dvādasayojanāni;

    કૂટાગારા સત્તસતા ઉળારા, વેળુરિયથમ્ભા રુચકત્થતા સુભા.

    Kūṭāgārā sattasatā uḷārā, veḷuriyathambhā rucakatthatā subhā.

    ૧૨૮૩.

    1283.

    ‘‘તત્થચ્છસિ પિવસિ ખાદસિ ચ, દિબ્બા ચ વીણા પવદન્તિ વગ્ગું;

    ‘‘Tatthacchasi pivasi khādasi ca, dibbā ca vīṇā pavadanti vagguṃ;

    દિબ્બા રસા કામગુણેત્થ પઞ્ચ, નારિયો ચ નચ્ચન્તિ સુવણ્ણછન્ના.

    Dibbā rasā kāmaguṇettha pañca, nāriyo ca naccanti suvaṇṇachannā.

    ૧૨૮૪.

    1284.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો, કેન તે ઇધ મિજ્ઝતિ;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    ઉપ્પજ્જન્તિ ચ તે ભોગા, યે કેચિ મનસો પિયા.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    ૧૨૮૫.

    1285.

    ‘‘પુચ્છામિ તં દેવ મહાનુભાવ, મનુસ્સભૂતો કિમકાસિ પુઞ્ઞં;

    ‘‘Pucchāmi taṃ deva mahānubhāva, manussabhūto kimakāsi puññaṃ;

    કેનાસિ એવં જલિતાનુભાવો, વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvo, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    સોપિ તસ્સ અત્તનો કતકમ્મં ઇમાહિ ગાથાહિ કથેસિ. તં દસ્સેન્તા સઙ્ગીતિકારા આહંસુ –

    Sopi tassa attano katakammaṃ imāhi gāthāhi kathesi. Taṃ dassentā saṅgītikārā āhaṃsu –

    ૧૨૮૬.

    1286.

    ‘‘સો દેવપુત્તો અત્તમનો, મોગ્ગલ્લાનેન પુચ્છિતો;

    ‘‘So devaputto attamano, moggallānena pucchito;

    પઞ્હં પુટ્ઠો વિયાકાસિ, યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં’’.

    Pañhaṃ puṭṭho viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    ૧૨૮૭.

    1287.

    ‘‘દુન્નિક્ખિત્તં માલં સુનિક્ખિપિત્વા, પતિટ્ઠપેત્વા સુગતસ્સ થૂપે;

    ‘‘Dunnikkhittaṃ mālaṃ sunikkhipitvā, patiṭṭhapetvā sugatassa thūpe;

    મહિદ્ધિકો ચમ્હિ મહાનુભાવો, દિબ્બેહિ કામેહિ સમઙ્ગિભૂતો.

    Mahiddhiko camhi mahānubhāvo, dibbehi kāmehi samaṅgibhūto.

    ૧૨૮૮.

    1288.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો, તેન મે ઇધ મિજ્ઝતિ;

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;

    ઉપ્પજ્જન્તિ ચ મે ભોગા, યે કેચિ મનસો પિયા.

    Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.

    ૧૨૮૯.

    1289.

    ‘‘અક્ખામિ તે ભિક્ખુ મહાનુભાવ, મનુસ્સભૂતો યમહં અકાસિં;

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūto yamahaṃ akāsiṃ;

    તેનમ્હિ એવં જલિતાનુભાવો, વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvo, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૧૨૮૭. તત્થ દુન્નિક્ખિત્તં માલન્તિ ચેતિયે પૂજાકરણટ્ઠાને નિરન્તરટ્ઠપનાદિના રચનાવિસેસેન અટ્ઠપેત્વા યથાનિક્ખિત્તતાય ન સુટ્ઠુ નિક્ખિત્તં, વાતેન વા પહરિત્વા દુન્નિક્ખિત્તં પુપ્ફં. સુનિક્ખિપિત્વાતિ સુટ્ઠુ નિક્ખિપિત્વા રચનાવિસેસેન દસ્સનીયં પાસાદિકં કત્વા નિક્ખિપિય. પતિટ્ઠપેત્વાતિ વિભત્તિવિસેસાદિવસેન પુપ્ફં પતિટ્ઠાપેત્વા. તં વા પુપ્ફં નિક્ખિપન્તો સત્થુ ચેતિયં ઉદ્દિસ્સ મમ સન્તાને કુસલધમ્મં પતિટ્ઠાપેત્વાતિ એવં એત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો. સેસં વુત્તનયમેવ.

    1287. Tattha dunnikkhittaṃ mālanti cetiye pūjākaraṇaṭṭhāne nirantaraṭṭhapanādinā racanāvisesena aṭṭhapetvā yathānikkhittatāya na suṭṭhu nikkhittaṃ, vātena vā paharitvā dunnikkhittaṃ pupphaṃ. Sunikkhipitvāti suṭṭhu nikkhipitvā racanāvisesena dassanīyaṃ pāsādikaṃ katvā nikkhipiya. Patiṭṭhapetvāti vibhattivisesādivasena pupphaṃ patiṭṭhāpetvā. Taṃ vā pupphaṃ nikkhipanto satthu cetiyaṃ uddissa mama santāne kusaladhammaṃ patiṭṭhāpetvāti evaṃ ettha attho daṭṭhabbo. Sesaṃ vuttanayameva.

    એવં દેવપુત્તેન અત્તનો સુચરિતકમ્મે પકાસિતે થેરો તસ્સ ધમ્મં દેસેત્વા આગન્ત્વા ભગવતો તમત્થં નિવેદેસિ. ભગવા તં અટ્ઠુપ્પત્તિં કત્વા સમ્પત્તમહાજનસ્સ ધમ્મં દેસેસિ. દેસના મહાજનસ્સ સાત્થિકા અહોસીતિ.

    Evaṃ devaputtena attano sucaritakamme pakāsite thero tassa dhammaṃ desetvā āgantvā bhagavato tamatthaṃ nivedesi. Bhagavā taṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattamahājanassa dhammaṃ desesi. Desanā mahājanassa sātthikā ahosīti.

    સુનિક્ખિત્તવિમાનવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sunikkhittavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ઇતિ પરમત્થદીપનિયા ખુદ્દક-અટ્ઠકથાય વિમાનવત્થુસ્મિં

    Iti paramatthadīpaniyā khuddaka-aṭṭhakathāya vimānavatthusmiṃ

    એકાદસવત્થુપટિમણ્ડિતસ્સ સત્તમસ્સ

    Ekādasavatthupaṭimaṇḍitassa sattamassa

    સુનિક્ખિત્તવગ્ગસ્સ અત્થવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sunikkhittavaggassa atthavaṇṇanā niṭṭhitā.

    નિટ્ઠિતા ચ પુરિસવિમાનવણ્ણના.

    Niṭṭhitā ca purisavimānavaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi / ૧૧. સુનિક્ખિત્તવિમાનવત્થુ • 11. Sunikkhittavimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact