Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    2. ஸுப்பியத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    2. Suppiyattheragāthāvaṇṇanā

    அஜரங் ஜீரமானேனாதி ஆயஸ்மதோ ஸுப்பியத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? ஸோ கிர பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அரஞ்ஞாயதனே வஸந்தோ தத்த² ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ ப²லாப²லங் அதா³ஸி, ததா² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ கஸ்ஸபஸ்ஸ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ காலே க²த்தியகுலே நிப்³ப³த்தித்வா அனுக்கமேன விஞ்ஞுதங் பத்தோ கல்யாணமித்தஸன்னிஸ்ஸயேன லத்³த⁴ஸங்வேகோ³ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ப³ஹுஸ்ஸுதோ அஹோஸி. ஜாதிமதே³ன ஸுதமதே³ன ச அத்தானங் உக்கங்ஸெந்தோ பரே ச வம்பெ⁴ந்தோ விஹாஸி. ஸோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ நிஸ்ஸந்தே³ன ஸாவத்தி²யங் பரிபூ⁴தரூபே ஸுஸானகோ³பககுலே நிப்³ப³த்தி. ஸுப்பியோதிஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. அத² விஞ்ஞுதங் பத்தோ அத்தனோ ஸஹாயபூ⁴தங் ஸோபாகத்தே²ரங் உபஸங்கமித்வா தஸ்ஸ ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸங்வேகோ³ பப்³ப³ஜித்வா ஸம்மாபடிபத்திங் பூரெத்வா ‘‘அஜரங் ஜீரமானேனா’’தி கா³த²ங் அபா⁴ஸி.

    Ajaraṃ jīramānenāti āyasmato suppiyattherassa gāthā. Kā uppatti? So kira padumuttarassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā araññāyatane vasanto tattha bhagavantaṃ disvā pasannamānaso phalāphalaṃ adāsi, tathā bhikkhusaṅghassa. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto kassapassa sammāsambuddhassa kāle khattiyakule nibbattitvā anukkamena viññutaṃ patto kalyāṇamittasannissayena laddhasaṃvego sāsane pabbajitvā bahussuto ahosi. Jātimadena sutamadena ca attānaṃ ukkaṃsento pare ca vambhento vihāsi. So imasmiṃ buddhuppāde tassa kammassa nissandena sāvatthiyaṃ paribhūtarūpe susānagopakakule nibbatti. Suppiyotissa nāmaṃ ahosi. Atha viññutaṃ patto attano sahāyabhūtaṃ sopākattheraṃ upasaṅkamitvā tassa santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaṃvego pabbajitvā sammāpaṭipattiṃ pūretvā ‘‘ajaraṃ jīramānenā’’ti gāthaṃ abhāsi.

    32. தத்த² அஜரந்தி ஜராரஹிதங், நிப்³பா³னங் ஸந்தா⁴யாஹ. தஞ்ஹி அஜாதத்தா நத்தி² எத்த² ஜரா, ஏதஸ்மிங் வா அதி⁴க³தே புக்³க³லஸ்ஸ ஸா நத்தீ²தி ஜராபா⁴வஹேதுதோபி அஜரங் நாம. ஜீரமானேனாதி ஜீரந்தேன, க²ணே க²ணே ஜரங் பாபுணந்தேன. தப்பமானேனாதி ஸந்தப்பமானேன, ராகா³தீ³ஹி ஏகாத³ஸஹி அக்³கீ³ஹி த³ய்ஹமானேன. நிப்³பு³திந்தி யதா²வுத்தஸந்தாபாபா⁴வதோ நிப்³பு³தஸபா⁴வங் நிப்³பா³னங். நிமியந்தி பரிவத்தெய்யங் சேதாபெய்யங். பரமங் ஸந்திந்தி அனவஸேஸகிலேஸாபி⁴ஸங்கா²ரபரிளாஹவூபஸமத⁴ம்மதாய உத்தமங் ஸந்திங். சதூஹி யோகே³ஹி அனநுப³ந்த⁴த்தா யோக³க்கே²மங். அத்தனோ உத்தரிதரஸ்ஸ கஸ்ஸசி அபா⁴வதோ அனுத்தரங். அயஞ்ஹெத்த² ஸங்கே²பத்தோ² – க²ணே க²ணே ஜராய அபி⁴பு⁴ய்யமானத்தா ஜீரமானேன, ததா² ராக³க்³கி³ஆதீ³ஹி ஸந்தப்பமானேன க³தோ ஏவங் அனிச்சேன து³க்கே²ன அஸாரேன ஸப்³ப³தா²பி அனுபஸந்தஸபா⁴வேன ஸஉபத்³த³வேன, தப்படிபக்க²பா⁴வதோ அஜரங் பரமுபஸமபூ⁴தங் கேனசி அனுபத்³து³தங் அனுத்தரங் நிப்³பா³னங் நிமியங் பரிவத்தெய்யங் ‘‘மஹா வத மே லாபோ⁴ மஹா உத³யோ ஹத்த²க³தோ’’தி. யதா² ஹி மனுஸ்ஸா யங் கிஞ்சி ப⁴ண்ட³ங் பரிவத்தெந்தா நிரபெக்கா² க³ய்ஹமானேன ஸம்ப³ஹுமானா ஹொந்தி, ஏவமயங் தே²ரோ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ அத்தனோ காயே ச ஜீவிதே ச நிரபெக்க²தங், நிப்³பா³னங் படிபேஸிதத்தஞ்ச பகாஸெந்தோ ‘‘நிமியங் பரமங் ஸந்திங், யோக³க்கே²மங் அனுத்தர’’ந்தி வத்வா தமேவ படிபத்திங் பரிப்³ரூஹயந்தோ விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.52.51-77) –

    32. Tattha ajaranti jarārahitaṃ, nibbānaṃ sandhāyāha. Tañhi ajātattā natthi ettha jarā, etasmiṃ vā adhigate puggalassa sā natthīti jarābhāvahetutopi ajaraṃ nāma. Jīramānenāti jīrantena, khaṇe khaṇe jaraṃ pāpuṇantena. Tappamānenāti santappamānena, rāgādīhi ekādasahi aggīhi dayhamānena. Nibbutinti yathāvuttasantāpābhāvato nibbutasabhāvaṃ nibbānaṃ. Nimiyanti parivatteyyaṃ cetāpeyyaṃ. Paramaṃ santinti anavasesakilesābhisaṅkhārapariḷāhavūpasamadhammatāya uttamaṃ santiṃ. Catūhi yogehi ananubandhattā yogakkhemaṃ. Attano uttaritarassa kassaci abhāvato anuttaraṃ. Ayañhettha saṅkhepattho – khaṇe khaṇe jarāya abhibhuyyamānattā jīramānena, tathā rāgaggiādīhi santappamānena gato evaṃ aniccena dukkhena asārena sabbathāpi anupasantasabhāvena saupaddavena, tappaṭipakkhabhāvato ajaraṃ paramupasamabhūtaṃ kenaci anupaddutaṃ anuttaraṃ nibbānaṃ nimiyaṃ parivatteyyaṃ ‘‘mahā vata me lābho mahā udayo hatthagato’’ti. Yathā hi manussā yaṃ kiñci bhaṇḍaṃ parivattentā nirapekkhā gayhamānena sambahumānā honti, evamayaṃ thero pahitatto viharanto attano kāye ca jīvite ca nirapekkhataṃ, nibbānaṃ paṭipesitattañca pakāsento ‘‘nimiyaṃ paramaṃ santiṃ, yogakkhemaṃ anuttara’’nti vatvā tameva paṭipattiṃ paribrūhayanto vipassanaṃ ussukkāpetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.52.51-77) –

    ‘‘வருணோ நாம நாமேன, ப்³ராஹ்மணோ மந்தபாரகூ³;

    ‘‘Varuṇo nāma nāmena, brāhmaṇo mantapāragū;

    ச²ட்³டெ³த்வா த³ஸ புத்தானி, வனமஜ்ஜோ²க³ஹிங் ததா³.

    Chaḍḍetvā dasa puttāni, vanamajjhogahiṃ tadā.

    ‘‘அஸ்ஸமங் ஸுகதங் கத்வா, ஸுவிப⁴த்தங் மனோரமங்;

    ‘‘Assamaṃ sukataṃ katvā, suvibhattaṃ manoramaṃ;

    பண்ணஸாலங் கரித்வான, வஸாமி விபினே அஹங்.

    Paṇṇasālaṃ karitvāna, vasāmi vipine ahaṃ.

    ‘‘பது³முத்தரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    மமுத்³த⁴ரிதுகாமோ ஸோ, ஆக³ச்சி² மம அஸ்ஸமங்.

    Mamuddharitukāmo so, āgacchi mama assamaṃ.

    ‘‘யாவதா வனஸண்ட³ம்ஹி, ஓபா⁴ஸோ விபுலோ அஹு;

    ‘‘Yāvatā vanasaṇḍamhi, obhāso vipulo ahu;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன, பஜ்ஜலீ விபினங் ததா³.

    Buddhassa ānubhāvena, pajjalī vipinaṃ tadā.

    ‘‘தி³ஸ்வான தங் பாடிஹீரங், பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Disvāna taṃ pāṭihīraṃ, buddhaseṭṭhassa tādino;

    பத்தபுடங் க³ஹெத்வான, ப²லேன பூஜயிங் அஹங்.

    Pattapuṭaṃ gahetvāna, phalena pūjayiṃ ahaṃ.

    ‘‘உபக³ந்த்வான ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸஹகா²ரிமதா³ஸஹங்;

    ‘‘Upagantvāna sambuddhaṃ, sahakhārimadāsahaṃ;

    அனுகம்பாய மே பு³த்³தோ⁴, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Anukampāya me buddho, idaṃ vacanamabravi.

    ‘‘கா²ரிபா⁴ரங் க³ஹெத்வான, பச்ச²தோ ஏஹி மே துவங்;

    ‘‘Khāribhāraṃ gahetvāna, pacchato ehi me tuvaṃ;

    பரிபு⁴த்தே ச ஸங்க⁴ம்ஹி, புஞ்ஞங் தவ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Paribhutte ca saṅghamhi, puññaṃ tava bhavissati.

    ‘‘புடகங் தங் க³ஹெத்வான, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸதா³ஸஹங்;

    ‘‘Puṭakaṃ taṃ gahetvāna, bhikkhusaṅghassadāsahaṃ;

    தத்த² சித்தங் பஸாதெ³த்வா, துஸிதங் உபபஜ்ஜஹங்.

    Tattha cittaṃ pasādetvā, tusitaṃ upapajjahaṃ.

    ‘‘தத்த² தி³ப்³பே³ஹி நச்சேஹி, கீ³தேஹி வாதி³தேஹி ச;

    ‘‘Tattha dibbehi naccehi, gītehi vāditehi ca;

    புஞ்ஞகம்மேன ஸங்யுத்தங், அனுபோ⁴மி ஸதா³ ஸுக²ங்.

    Puññakammena saṃyuttaṃ, anubhomi sadā sukhaṃ.

    ‘‘யங் யங் யோனுபபஜ்ஜாமி, தே³வத்தங் அத² மானுஸங்;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    போ⁴கே³ மே ஊனதா நத்தி², ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Bhoge me ūnatā natthi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘யாவதா சதுரோ தீ³பா, ஸஸமுத்³தா³ ஸபப்³ப³தா;

    ‘‘Yāvatā caturo dīpā, sasamuddā sapabbatā;

    ப²லங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ த³த்வான, இஸ்ஸரங் காரயாமஹங்.

    Phalaṃ buddhassa datvāna, issaraṃ kārayāmahaṃ.

    ‘‘யாவதா யே பக்கி²க³ணா, ஆகாஸே உப்பதந்தி சே;

    ‘‘Yāvatā ye pakkhigaṇā, ākāse uppatanti ce;

    தேபி மே வஸமன்வெந்தி, ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Tepi me vasamanventi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘யாவதா வனஸண்ட³ம்ஹி, யக்கா² பூ⁴தா ச ரக்க²ஸா;

    ‘‘Yāvatā vanasaṇḍamhi, yakkhā bhūtā ca rakkhasā;

    கும்ப⁴ண்டா³ க³ருளா சாபி, பாரிசரியங் உபெந்தி மே.

    Kumbhaṇḍā garuḷā cāpi, pāricariyaṃ upenti me.

    ‘‘கும்மா ஸோணா மது⁴காரா, ட³ங்ஸா ச மகஸா உபோ⁴;

    ‘‘Kummā soṇā madhukārā, ḍaṃsā ca makasā ubho;

    தேபி மங் வஸமன்வெந்தி, ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Tepi maṃ vasamanventi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘ஸுபண்ணா நாம ஸகுணா, பக்கி²ஜாதா மஹப்³ப³லா;

    ‘‘Supaṇṇā nāma sakuṇā, pakkhijātā mahabbalā;

    தேபி மங் ஸரணங் யந்தி, ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Tepi maṃ saraṇaṃ yanti, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘யேபி தீ³கா⁴யுகா நாகா³, இத்³தி⁴மந்தோ மஹாயஸா;

    ‘‘Yepi dīghāyukā nāgā, iddhimanto mahāyasā;

    தேபி மங் வஸமன்வெந்தி, ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Tepi maṃ vasamanventi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘ஸீஹா ப்³யக்³கா⁴ ச தீ³பீ ச, அச்ச²கோகதரச்ச²கா;

    ‘‘Sīhā byagghā ca dīpī ca, acchakokataracchakā;

    தேபி மங் வஸமன்வெந்தி, ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Tepi maṃ vasamanventi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘ஓஸதீ⁴ திணவாஸீ ச, யே ச ஆகாஸவாஸினோ;

    ‘‘Osadhī tiṇavāsī ca, ye ca ākāsavāsino;

    ஸப்³பே³ மங் ஸரணங் யந்தி, ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Sabbe maṃ saraṇaṃ yanti, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘ஸுது³த்³த³ஸங் ஸுனிபுணங், க³ம்பீ⁴ரங் ஸுப்பகாஸிதங்;

    ‘‘Sududdasaṃ sunipuṇaṃ, gambhīraṃ suppakāsitaṃ;

    ப²ஸ்ஸயித்வா விஹராமி, ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Phassayitvā viharāmi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘விமொக்கே² அட்ட² பு²ஸித்வா, விஹராமி அனாஸவோ;

    ‘‘Vimokkhe aṭṭha phusitvā, viharāmi anāsavo;

    ஆதாபீ நிபகோ சாஹங், ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Ātāpī nipako cāhaṃ, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘யே ப²லட்டா² பு³த்³த⁴புத்தா, கீ²ணதோ³ஸா மஹாயஸா;

    ‘‘Ye phalaṭṭhā buddhaputtā, khīṇadosā mahāyasā;

    அஹமஞ்ஞதரோ தேஸங், ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Ahamaññataro tesaṃ, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘அபி⁴ஞ்ஞாபாரமிங் க³ந்த்வா, ஸுக்கமூலேன சோதி³தோ;

    ‘‘Abhiññāpāramiṃ gantvā, sukkamūlena codito;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, விஹராமி அனாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    ‘‘தேவிஜ்ஜா இத்³தி⁴பத்தா ச, பு³த்³த⁴புத்தா மஹாயஸா;

    ‘‘Tevijjā iddhipattā ca, buddhaputtā mahāyasā;

    தி³ப்³ப³ஸோதங் ஸமாபன்னா, தேஸங் அஞ்ஞதரோ அஹங்.

    Dibbasotaṃ samāpannā, tesaṃ aññataro ahaṃ.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் ப²லங் அத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ phalaṃ adadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வாபி தமேவ கா³த²ங் அஞ்ஞாப்³யாகரணவஸேன அபா⁴ஸி.

    Arahattaṃ pana patvāpi tameva gāthaṃ aññābyākaraṇavasena abhāsi.

    ஸுப்பியத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Suppiyattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 2. ஸுப்பியத்தே²ரகா³தா² • 2. Suppiyattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact