Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫. કુમ્ભવગ્ગો

    5. Kumbhavaggo

    ૨૯૧. સુરાઘટજાતકં (૨-૫-૧)

    291. Surāghaṭajātakaṃ (2-5-1)

    ૧૨૧.

    121.

    સબ્બકામદદં કુમ્ભં, કુટં લદ્ધાન ધુત્તકો;

    Sabbakāmadadaṃ kumbhaṃ, kuṭaṃ laddhāna dhuttako;

    યાવ નં અનુપાલેતિ, તાવ સો સુખમેધતિ.

    Yāva naṃ anupāleti, tāva so sukhamedhati.

    ૧૨૨.

    122.

    યદા મત્તો ચ દિત્તો ચ, પમાદા કુમ્ભમબ્ભિદા;

    Yadā matto ca ditto ca, pamādā kumbhamabbhidā;

    તદા નગ્ગો ચ પોત્થો ચ, પચ્છા બાલો વિહઞ્ઞતિ.

    Tadā naggo ca pottho ca, pacchā bālo vihaññati.

    ૧૨૩.

    123.

    એવમેવ યો ધનં લદ્ધા, પમત્તો 1 પરિભુઞ્જતિ;

    Evameva yo dhanaṃ laddhā, pamatto 2 paribhuñjati;

    પચ્છા તપ્પતિ દુમ્મેધો, કુટં ભિત્વાવ 3 ધુત્તકોતિ.

    Pacchā tappati dummedho, kuṭaṃ bhitvāva 4 dhuttakoti.

    સુરાઘટ 5 જાતકં પઠમં.

    Surāghaṭa 6 jātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. અમત્તા (સી॰), અમત્તો (પી॰)
    2. amattā (sī.), amatto (pī.)
    3. કુટં ભિન્નોવ (સી॰ પી॰), કુટભિન્નોવ (?)
    4. kuṭaṃ bhinnova (sī. pī.), kuṭabhinnova (?)
    5. ભદ્રઘટ (સી॰ પી॰), ભદ્રઘટભેદક (સ્યા॰)
    6. bhadraghaṭa (sī. pī.), bhadraghaṭabhedaka (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૨૯૧] ૧. સુરાઘટજાતકવણ્ણના • [291] 1. Surāghaṭajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact