Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૬. સુરાપાનવગ્ગો
6. Surāpānavaggo
૧. સુરાપાનસિક્ખાપદ-અત્થયોજના
1. Surāpānasikkhāpada-atthayojanā
૩૨૬. સુરાપાનવગ્ગસ્સ પઠમે ભદ્દા વતિ એત્થાતિ ભદ્દવતિકાતિ ચ, ભદ્દા વતિ ભદ્દવતિ, સા એત્થ અત્થીતિ ભદ્દવતિકાતિ ચ અત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘સો’’તિઆદિ. સોતિ ગામો લભીતિ સમ્બન્ધો. પથં ગચ્છન્તીતિ પથાવિનોતિ કતે અદ્ધિકાયેવાતિ આહ ‘‘અદ્ધિકા’’તિ. અદ્ધં ગચ્છન્તીતિ અદ્ધિકા. ‘‘પથિકા’’તિપિ પાઠો, અયમેવત્થો. ‘‘તેજસા તેજ’’ન્તિપદાનિ સમ્બન્ધાપેક્ખાનિ ચ હોન્તિ , પદાનં સમાનત્તા સમ્બન્ધો ચ સમાનોતિ મઞ્ઞિતું સક્કુણેય્યા ચ હોન્તિ, તસ્મા તેસં સમ્બન્ધઞ્ચ તસ્સ અસમાનતઞ્ચ દસ્સેતું વુત્તં ‘‘અત્તનો તેજસા નાગસ્સ તેજ’’ન્તિ. ‘‘આનુભાવેના’’તિઇમિના પન તેજસદ્દસ્સ અત્થં દસ્સેતિ. કપોતસ્સ પાદો કપોતો ઉપચારેન, તસ્સ એસો કાપોતો, વણ્ણો. કાપોતો વિય વણ્ણો અસ્સાતિ કાપોતિકાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘કપોતપાદસમવણ્ણરત્તોભાસા’’તિ. પસન્નસદ્દસ્સ પસાદસદ્ધાદયો નિવત્તેતું ‘‘સુરામણ્ડસ્સેતં અધિવચન’’ન્તિ વુત્તં. પઞ્ચાભિઞ્ઞસ્સ સતોતિ પઞ્ચાભિઞ્ઞસ્સ સમાનસ્સ સાગતસ્સાતિ યોજના.
326. Surāpānavaggassa paṭhame bhaddā vati etthāti bhaddavatikāti ca, bhaddā vati bhaddavati, sā ettha atthīti bhaddavatikāti ca atthaṃ dassento āha ‘‘so’’tiādi. Soti gāmo labhīti sambandho. Pathaṃ gacchantīti pathāvinoti kate addhikāyevāti āha ‘‘addhikā’’ti. Addhaṃ gacchantīti addhikā. ‘‘Pathikā’’tipi pāṭho, ayamevattho. ‘‘Tejasā teja’’ntipadāni sambandhāpekkhāni ca honti , padānaṃ samānattā sambandho ca samānoti maññituṃ sakkuṇeyyā ca honti, tasmā tesaṃ sambandhañca tassa asamānatañca dassetuṃ vuttaṃ ‘‘attano tejasā nāgassa teja’’nti. ‘‘Ānubhāvenā’’tiiminā pana tejasaddassa atthaṃ dasseti. Kapotassa pādo kapoto upacārena, tassa eso kāpoto, vaṇṇo. Kāpoto viya vaṇṇo assāti kāpotikāti dassento āha ‘‘kapotapādasamavaṇṇarattobhāsā’’ti. Pasannasaddassa pasādasaddhādayo nivattetuṃ ‘‘surāmaṇḍassetaṃ adhivacana’’nti vuttaṃ. Pañcābhiññassa satoti pañcābhiññassa samānassa sāgatassāti yojanā.
૩૨૮. ‘‘મધુકપુપ્ફાદીનં રસેન કતો’’તિઇમિના પુપ્ફાનં રસેન કતો આસવો પુપ્ફાસવોતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. એસ નયો ‘‘ફલાસવો’’તિઆદીસુપિ. સુરામેરયાનં વિસેસં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘સુરા નામા’’તિઆદિ. પિટ્ઠકિણ્ણપક્ખિત્તાતિ પિટ્ઠેન ચ કિણ્ણેન ચ પક્ખિત્તા કતા વારુણીતિ સમ્બન્ધો. કિણ્ણાતિ ચ સુરાય બીજં. તઞ્હિ કિરન્તિ નાનાસમ્ભારાનિ મિસ્સીભવન્તિ એત્થાતિ કિણ્ણાતિ વુચ્ચતિ. તસ્સાયેવ મણ્ડેતિ યોજના. સુરનામકેન એકેન વનચરકેન કતાતિ સુરા. મદં જનેતીતિ મેરયં.
328. ‘‘Madhukapupphādīnaṃ rasena kato’’tiiminā pupphānaṃ rasena kato āsavo pupphāsavoti vacanatthaṃ dasseti. Esa nayo ‘‘phalāsavo’’tiādīsupi. Surāmerayānaṃ visesaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘surā nāmā’’tiādi. Piṭṭhakiṇṇapakkhittāti piṭṭhena ca kiṇṇena ca pakkhittā katā vāruṇīti sambandho. Kiṇṇāti ca surāya bījaṃ. Tañhi kiranti nānāsambhārāni missībhavanti etthāti kiṇṇāti vuccati. Tassāyeva maṇḍeti yojanā. Suranāmakena ekena vanacarakena katāti surā. Madaṃ janetīti merayaṃ.
૩૨૯. લોણસોવીરકન્તિ એવંનામકં પાનં. સુત્તન્તિપિ એવમેવ. તસ્મિન્તિ સૂપસંપાકે. તેલં પન પચન્તીતિ સમ્બન્ધો. નત્થિ તિખિણં મજ્જં એત્થાતિ અતિખિણમજ્જં, અતિખિણમજ્જે તસ્મિંયેવ તેલેતિ અત્થો. યં પનાતિ તેલં પન. તિખિણં મજ્જં ઇમસ્સ તેલસ્સાતિ તિખિણમજ્જં. યત્થાતિ તેલે. અરિટ્ઠોતિ એવંનામકં ભેસજ્જં. તન્તિ અરિટ્ઠં, ‘‘સન્ધાયા’’તિપદે અવુત્તકમ્મં. એતન્તિ ‘‘અમજ્જં અરિટ્ઠ’’ન્તિવચનં, ‘‘વુત્ત’’ન્તિપદે વુત્તકમ્મન્તિ. પઠમં.
329.Loṇasovīrakanti evaṃnāmakaṃ pānaṃ. Suttantipi evameva. Tasminti sūpasaṃpāke. Telaṃ pana pacantīti sambandho. Natthi tikhiṇaṃ majjaṃ etthāti atikhiṇamajjaṃ, atikhiṇamajje tasmiṃyeva teleti attho. Yaṃ panāti telaṃ pana. Tikhiṇaṃ majjaṃ imassa telassāti tikhiṇamajjaṃ. Yatthāti tele. Ariṭṭhoti evaṃnāmakaṃ bhesajjaṃ. Tanti ariṭṭhaṃ, ‘‘sandhāyā’’tipade avuttakammaṃ. Etanti ‘‘amajjaṃ ariṭṭha’’ntivacanaṃ, ‘‘vutta’’ntipade vuttakammanti. Paṭhamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૬. સુરાપાનવગ્ગો • 6. Surāpānavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā