Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    6. ஸுராபானவக்³கோ³

    6. Surāpānavaggo

    1. ஸுராபானஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā

    ஆயஸ்மதோ யங் முனி ஸாக³தஸ்ஸ,

    Āyasmato yaṃ muni sāgatassa,

    மஹித்³தி⁴கத்தஸ்ஸ நித³ஸ்ஸனேன;

    Mahiddhikattassa nidassanena;

    பானஸ்ஸ தோ³ஸோ தஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்த²ங்,

    Pānassa doso tassa dassanatthaṃ,

    புப்³பே³வ ஸோ ப⁴த்³த³வதிங் பயாதோ.

    Pubbeva so bhaddavatiṃ payāto.

    தஸ்மா பஸ்ஸங் நாக³மபோத²யித்வா,

    Tasmā passaṃ nāgamapothayitvā,

    வினிஸ்ஸடங் ஸாக³தங் இத்³தி⁴யா ச;

    Vinissaṭaṃ sāgataṃ iddhiyā ca;

    நதோ ஸுராபானநிஸேத⁴னத்த²ங்,

    Nato surāpānanisedhanatthaṃ,

    கோஸம்பி³மேவஜ்ஜ²க³மாதி ஞெய்யங்.

    Kosambimevajjhagamāti ñeyyaṃ.

    326-8. பஸுபாலகாதி அஜபாலகா. யேன மஜ்ஜதி, தஸ்ஸ பீ³ஜதோ பட்டா²ய. கேசி ‘‘ஸசித்தகபக்கே² சித்தங் அகுஸலமேவாதி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ பட²மபாராஜிகவண்ணனா) வுத்தத்தா வத்து²ங் ஜானித்வா பிவதோ அகுஸல’’ந்தி வத³ந்தி. ஏவங் ஸதி ‘‘அகுஸலேனேவ பாதப்³ப³தாயாதி ந வத்தப்³ப³’’ந்தி வுத்தே ‘‘ஸசித்தகபக்க²மேவ ஸந்தா⁴யா’’தி வத³ந்தி. ஏவங் ஸதி ‘‘குஸலாகுஸலாப்³யாகதசித்தந்தி வத்தப்³ப³’’ந்தி வுத்தே தம்பி ‘‘தப்³ப³ஹுலனயேன வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி. கங்கா²விதரணியம்பி அவிஸேஸெத்வா ‘‘அகுஸலசித்த’’ந்தி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ ஸுராபானஸிக்கா²பத³வண்ணனா) வுத்தங், தஸ்மா ‘‘தங் அகுஸலேனேவ பிவதீ’’தி வத³ந்தீதி.

    326-8.Pasupālakāti ajapālakā. Yena majjati, tassa bījato paṭṭhāya. Keci ‘‘sacittakapakkhe cittaṃ akusalamevāti (kaṅkhā. aṭṭha. paṭhamapārājikavaṇṇanā) vuttattā vatthuṃ jānitvā pivato akusala’’nti vadanti. Evaṃ sati ‘‘akusaleneva pātabbatāyāti na vattabba’’nti vutte ‘‘sacittakapakkhameva sandhāyā’’ti vadanti. Evaṃ sati ‘‘kusalākusalābyākatacittanti vattabba’’nti vutte tampi ‘‘tabbahulanayena vutta’’nti vadanti. Kaṅkhāvitaraṇiyampi avisesetvā ‘‘akusalacitta’’nti (kaṅkhā. aṭṭha. surāpānasikkhāpadavaṇṇanā) vuttaṃ, tasmā ‘‘taṃ akusaleneva pivatī’’ti vadantīti.

    ஸுராபானஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 6. ஸுராபானவக்³கோ³ • 6. Surāpānavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. ஸுராபானஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 1. ஸுராபானஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. ஸுராபானஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 1. ஸுராபானஸிக்கா²பத³-அத்த²யோஜனா • 1. Surāpānasikkhāpada-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact