Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi

    ૧. ઞાણકથા

    1. Ñāṇakathā

    ૧. સુતમયઞાણનિદ્દેસો

    1. Sutamayañāṇaniddeso

    . કથં સોતાવધાને પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં?

    1. Kathaṃ sotāvadhāne paññā sutamaye ñāṇaṃ?

    ‘‘ઇમે ધમ્મા અભિઞ્ઞેય્યા’’તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Ime dhammā abhiññeyyā’’ti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘ઇમે ધમ્મા પરિઞ્ઞેય્યા’’તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Ime dhammā pariññeyyā’’ti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘ઇમે ધમ્મા પહાતબ્બા’’તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Ime dhammā pahātabbā’’ti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘ઇમે ધમ્મા ભાવેતબ્બા’’તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Ime dhammā bhāvetabbā’’ti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘ઇમે ધમ્મા સચ્છિકાતબ્બા’’તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Ime dhammā sacchikātabbā’’ti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘ઇમે ધમ્મા હાનભાગિયા’’તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Ime dhammā hānabhāgiyā’’ti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘ઇમે ધમ્મા ઠિતિભાગિયા’’તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Ime dhammā ṭhitibhāgiyā’’ti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘ઇમે ધમ્મા વિસેસભાગિયા’’તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Ime dhammā visesabhāgiyā’’ti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘ઇમે ધમ્મા નિબ્બેધભાગિયા’’તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Ime dhammā nibbedhabhāgiyā’’ti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા અનિચ્ચા’’તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Sabbe saṅkhārā aniccā’’ti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા દુક્ખા’’તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Sabbe saṅkhārā dukkhā’’ti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘સબ્બે ધમ્મા અનત્તા’’તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Sabbe dhammā anattā’’ti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘ઇદં દુક્ખં અરિયસચ્ચ’’ન્તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Idaṃ dukkhaṃ ariyasacca’’nti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘ઇદં દુક્ખસમુદયં 1 અરિયસચ્ચ’’ન્તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Idaṃ dukkhasamudayaṃ 2 ariyasacca’’nti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘ઇદં દુક્ખનિરોધં 3 અરિયસચ્ચ’’ન્તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Idaṃ dukkhanirodhaṃ 4 ariyasacca’’nti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    ‘‘ઇદં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા અરિયસચ્ચ’’ન્તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    ‘‘Idaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā ariyasacca’’nti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    . કથં ‘‘ઇમે ધમ્મા અભિઞ્ઞેય્યા’’તિ સોતાવધાનં, તંપજાનના પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં?

    2. Kathaṃ ‘‘ime dhammā abhiññeyyā’’ti sotāvadhānaṃ, taṃpajānanā paññā sutamaye ñāṇaṃ?

    એકો ધમ્મો અભિઞ્ઞેય્યો – સબ્બે સત્તા આહારટ્ઠિતિકા. દ્વે ધમ્મા અભિઞ્ઞેય્યા – દ્વે ધાતુયો. તયો ધમ્મા અભિઞ્ઞેય્યા – તિસ્સો ધાતુયો. ચત્તારો ધમ્મા અભિઞ્ઞેય્યા – ચત્તારિ અરિયસચ્ચાનિ. પઞ્ચ ધમ્મા અભિઞ્ઞેય્યા – પઞ્ચ વિમુત્તાયતનાનિ. છ ધમ્મા અભિઞ્ઞેય્યા – છ અનુત્તરિયાનિ. સત્ત ધમ્મા અભિઞ્ઞેય્યા – સત્ત નિદ્દસવત્થૂનિ. અટ્ઠ ધમ્મા અભિઞ્ઞેય્યા – અટ્ઠ અભિભાયતનાનિ. નવ ધમ્મા અભિઞ્ઞેય્યા – નવ અનુપુબ્બવિહારા. દસ ધમ્મા અભિઞ્ઞેય્યા – દસ નિજ્જરવત્થૂનિ.

    Eko dhammo abhiññeyyo – sabbe sattā āhāraṭṭhitikā. Dve dhammā abhiññeyyā – dve dhātuyo. Tayo dhammā abhiññeyyā – tisso dhātuyo. Cattāro dhammā abhiññeyyā – cattāri ariyasaccāni. Pañca dhammā abhiññeyyā – pañca vimuttāyatanāni. Cha dhammā abhiññeyyā – cha anuttariyāni. Satta dhammā abhiññeyyā – satta niddasavatthūni. Aṭṭha dhammā abhiññeyyā – aṭṭha abhibhāyatanāni. Nava dhammā abhiññeyyā – nava anupubbavihārā. Dasa dhammā abhiññeyyā – dasa nijjaravatthūni.

    . ‘‘સબ્બં, ભિક્ખવે, અભિઞ્ઞેય્યં. કિઞ્ચ, ભિક્ખવે, સબ્બં અભિઞ્ઞેય્યં? ચક્ખુ 5, ભિક્ખવે, અભિઞ્ઞેય્યં; રૂપા અભિઞ્ઞેય્યા; ચક્ખુવિઞ્ઞાણં અભિઞ્ઞેય્યં; ચક્ખુસમ્ફસ્સો અભિઞ્ઞેય્યો; યમ્પિદં 6 ચક્ખુસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા, તમ્પિ અભિઞ્ઞેય્યં. સોતં અભિઞ્ઞેય્યં; સદ્દા અભિઞ્ઞેય્યા…પે॰… ઘાનં અભિઞ્ઞેય્યં; ગન્ધા અભિઞ્ઞેય્યા… જિવ્હા અભિઞ્ઞેય્યા; રસા અભિઞ્ઞેય્યા… કાયો અભિઞ્ઞેય્યો; ફોટ્ઠબ્બા અભિઞ્ઞેય્યા… મનો અભિઞ્ઞેય્યો; ધમ્મા અભિઞ્ઞેય્યા; મનોવિઞ્ઞાણં અભિઞ્ઞેય્યં, મનોસમ્ફસ્સો અભિઞ્ઞેય્યો; યમ્પિદં મનોસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા, તમ્પિ અભિઞ્ઞેય્યં.’’

    3. ‘‘Sabbaṃ, bhikkhave, abhiññeyyaṃ. Kiñca, bhikkhave, sabbaṃ abhiññeyyaṃ? Cakkhu 7, bhikkhave, abhiññeyyaṃ; rūpā abhiññeyyā; cakkhuviññāṇaṃ abhiññeyyaṃ; cakkhusamphasso abhiññeyyo; yampidaṃ 8 cakkhusamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā, tampi abhiññeyyaṃ. Sotaṃ abhiññeyyaṃ; saddā abhiññeyyā…pe… ghānaṃ abhiññeyyaṃ; gandhā abhiññeyyā… jivhā abhiññeyyā; rasā abhiññeyyā… kāyo abhiññeyyo; phoṭṭhabbā abhiññeyyā… mano abhiññeyyo; dhammā abhiññeyyā; manoviññāṇaṃ abhiññeyyaṃ, manosamphasso abhiññeyyo; yampidaṃ manosamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā, tampi abhiññeyyaṃ.’’

    રૂપં અભિઞ્ઞેય્યં; વેદના અભિઞ્ઞેય્યા; સઞ્ઞા અભિઞ્ઞેય્યા; સઙ્ખારા અભિઞ્ઞેય્યા; વિઞ્ઞાણં અભિઞ્ઞેય્યં.

    Rūpaṃ abhiññeyyaṃ; vedanā abhiññeyyā; saññā abhiññeyyā; saṅkhārā abhiññeyyā; viññāṇaṃ abhiññeyyaṃ.

    ચક્ખુ અભિઞ્ઞેય્યં; સોતં અભિઞ્ઞેય્યં; ઘાનં અભિઞ્ઞેય્યં; જિવ્હા અભિઞ્ઞેય્યા; કાયો અભિઞ્ઞેય્યો; મનો અભિઞ્ઞેય્યો. રૂપા અભિઞ્ઞેય્યા; સદ્દા અભિઞ્ઞેય્યા; ગન્ધા અભિઞ્ઞેય્યા; રસા અભિઞ્ઞેય્યા; ફોટ્ઠબ્બા અભિઞ્ઞેય્યા; ધમ્મા અભિઞ્ઞેય્યા. ચક્ખુવ્ત્ત્ઞ્ઞાણં અભિઞ્ઞેય્યં; સોતવિઞ્ઞાણં અભિઞ્ઞેય્યં; ઘાનવિઞ્ઞાણં અભિઞ્ઞેય્યં; જિવ્હાવિઞ્ઞાણં અભિઞ્ઞેય્યં; કાયવિઞ્ઞાણં અભિઞ્ઞેય્યં; મનોવિઞ્ઞાણં અભિઞ્ઞેય્યં. ચક્ખુસમ્ફસ્સો અભિઞ્ઞેય્યો ; સોતસમ્ફસ્સો અભિઞ્ઞેય્યો; ઘાનસમ્ફસ્સો અભિઞ્ઞેય્યો; જિવ્હાસમ્ફસ્સો અભિઞ્ઞેય્યો; કાયસમ્ફસ્સો અભિઞ્ઞેય્યો; મનોસમ્ફસ્સો અભિઞ્ઞેય્યો; ચક્ખુસમ્ફસ્સજા વેદના અભિઞ્ઞેય્યા; સોતસમ્ફસ્સજા વેદના અભિઞ્ઞેય્યા; ઘાનસમ્ફસ્સજા વેદના અભિઞ્ઞેય્યા ; જિવ્હાસમ્ફસ્સજા વેદના અભિઞ્ઞેય્યા; કાયસમ્ફસ્સજા વેદના અભિઞ્ઞેય્યા; મનોસમ્ફસ્સજા વેદના અભિઞ્ઞેય્યા. રૂપસઞ્ઞા અભિઞ્ઞેય્યા; સદ્દસઞ્ઞા અભિઞ્ઞેય્યા; ગન્ધસઞ્ઞા અભિઞ્ઞેય્યા ; રસસઞ્ઞા અભિઞ્ઞેય્યા; ફોટ્ઠબ્બસઞ્ઞા અભિઞ્ઞેય્યા; ધમ્મસઞ્ઞા અભિઞ્ઞેય્યા. રૂપસઞ્ચેતના અભિઞ્ઞેય્યા; સદ્દસઞ્ચેતના અભિઞ્ઞેય્યા; ગન્ધસઞ્ચેતના અભિઞ્ઞેય્યા; રસસઞ્ચેતના અભિઞ્ઞેય્યા; ફોટ્ઠબ્બસઞ્ચેતના અભિઞ્ઞેય્યા; ધમ્મસઞ્ચેતના અભિઞ્ઞેય્યા. રૂપતણ્હા અભિઞ્ઞેય્યા; સદ્દતણ્હા અભિઞ્ઞેય્યા; ગન્ધતણ્હા અભિઞ્ઞેય્યા; રસતણ્હા અભિઞ્ઞેય્યા; ફોટ્ઠબ્બતણ્હા અભિઞ્ઞેય્યા; ધમ્મતણ્હા અભિઞ્ઞેય્યા. રૂપવિતક્કો અભિઞ્ઞેય્યો; સદ્દવિતક્કો અભિઞ્ઞેય્યો; ગન્ધવિતક્કો અભિઞ્ઞેય્યો; રસવિતક્કો અભિઞ્ઞેય્યો; ફોટ્ઠબ્બવિતક્કો અભિઞ્ઞેય્યો; ધમ્મવિતક્કો અભિઞ્ઞેય્યો. રૂપવિચારો અભિઞ્ઞેય્યો; સદ્દવિચારો અભિઞ્ઞેય્યો ; ગન્ધવિચારો અભિઞ્ઞેય્યો; રસવિચારો અભિઞ્ઞેય્યો; ફોટ્ઠબ્બવિચારો અભિઞ્ઞેય્યો; ધમ્મવિચારો અભિઞ્ઞેય્યો.

    Cakkhu abhiññeyyaṃ; sotaṃ abhiññeyyaṃ; ghānaṃ abhiññeyyaṃ; jivhā abhiññeyyā; kāyo abhiññeyyo; mano abhiññeyyo. Rūpā abhiññeyyā; saddā abhiññeyyā; gandhā abhiññeyyā; rasā abhiññeyyā; phoṭṭhabbā abhiññeyyā; dhammā abhiññeyyā. Cakkhuvttññāṇaṃ abhiññeyyaṃ; sotaviññāṇaṃ abhiññeyyaṃ; ghānaviññāṇaṃ abhiññeyyaṃ; jivhāviññāṇaṃ abhiññeyyaṃ; kāyaviññāṇaṃ abhiññeyyaṃ; manoviññāṇaṃ abhiññeyyaṃ. Cakkhusamphasso abhiññeyyo ; sotasamphasso abhiññeyyo; ghānasamphasso abhiññeyyo; jivhāsamphasso abhiññeyyo; kāyasamphasso abhiññeyyo; manosamphasso abhiññeyyo; cakkhusamphassajā vedanā abhiññeyyā; sotasamphassajā vedanā abhiññeyyā; ghānasamphassajā vedanā abhiññeyyā ; jivhāsamphassajā vedanā abhiññeyyā; kāyasamphassajā vedanā abhiññeyyā; manosamphassajā vedanā abhiññeyyā. Rūpasaññā abhiññeyyā; saddasaññā abhiññeyyā; gandhasaññā abhiññeyyā ; rasasaññā abhiññeyyā; phoṭṭhabbasaññā abhiññeyyā; dhammasaññā abhiññeyyā. Rūpasañcetanā abhiññeyyā; saddasañcetanā abhiññeyyā; gandhasañcetanā abhiññeyyā; rasasañcetanā abhiññeyyā; phoṭṭhabbasañcetanā abhiññeyyā; dhammasañcetanā abhiññeyyā. Rūpataṇhā abhiññeyyā; saddataṇhā abhiññeyyā; gandhataṇhā abhiññeyyā; rasataṇhā abhiññeyyā; phoṭṭhabbataṇhā abhiññeyyā; dhammataṇhā abhiññeyyā. Rūpavitakko abhiññeyyo; saddavitakko abhiññeyyo; gandhavitakko abhiññeyyo; rasavitakko abhiññeyyo; phoṭṭhabbavitakko abhiññeyyo; dhammavitakko abhiññeyyo. Rūpavicāro abhiññeyyo; saddavicāro abhiññeyyo ; gandhavicāro abhiññeyyo; rasavicāro abhiññeyyo; phoṭṭhabbavicāro abhiññeyyo; dhammavicāro abhiññeyyo.

    . પથવીધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; આપોધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; તેજોધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; વાયોધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; આકાસધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; વિઞ્ઞાણધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા.

    4. Pathavīdhātu abhiññeyyā; āpodhātu abhiññeyyā; tejodhātu abhiññeyyā; vāyodhātu abhiññeyyā; ākāsadhātu abhiññeyyā; viññāṇadhātu abhiññeyyā.

    પથવીકસિણં અભિઞ્ઞેય્યં; આપોકસિણં અભિઞ્ઞેય્યં; તેજોકસિણં અભિઞ્ઞેય્યં; વાયોકસિણં અભિઞ્ઞેય્યં; નીલકસિણં અભિઞ્ઞેય્યં; પીતકસિણં અભિઞ્ઞેય્યં; લોહિતકસિણં અભિઞ્ઞેય્યં; ઓદાતકસિણં અભિઞ્ઞેય્યં; આકાસકસિણં અભિઞ્ઞેય્યં; વિઞ્ઞાણકસિણં અભિઞ્ઞેય્યં.

    Pathavīkasiṇaṃ abhiññeyyaṃ; āpokasiṇaṃ abhiññeyyaṃ; tejokasiṇaṃ abhiññeyyaṃ; vāyokasiṇaṃ abhiññeyyaṃ; nīlakasiṇaṃ abhiññeyyaṃ; pītakasiṇaṃ abhiññeyyaṃ; lohitakasiṇaṃ abhiññeyyaṃ; odātakasiṇaṃ abhiññeyyaṃ; ākāsakasiṇaṃ abhiññeyyaṃ; viññāṇakasiṇaṃ abhiññeyyaṃ.

    કેસા અભિઞ્ઞેય્યા; લોમા અભિઞ્ઞેય્યા; નખા અભિઞ્ઞેય્યા; દન્તા અભિઞ્ઞેય્યા; તચો અભિઞ્ઞેય્યો, મંસં અભિઞ્ઞેય્યં; ન્હારૂ 9 અભિઞ્ઞેય્યા; અટ્ઠી અભિઞ્ઞેય્યા; અટ્ઠિમિઞ્જા અભિઞ્ઞેય્યા 10; વક્કં અભિઞ્ઞેય્યં; હદયં અભિઞ્ઞેય્યં; યકનં અભિઞ્ઞેય્યં; કિલોમકં અભિઞ્ઞેય્યં; પિહકં અભિઞ્ઞેય્યં; પપ્ફાસં અભિઞ્ઞેય્યં; અન્તં અભિઞ્ઞેય્યં અન્તગુણં અભિઞ્ઞેય્યં; ઉદરિયં અભિઞ્ઞેય્યં; કરીસં અભિઞ્ઞેય્યં; પિત્તં અભિઞ્ઞેય્યં; સેમ્હં અભિઞ્ઞેય્યં; પુબ્બો અભિઞ્ઞેય્યો; લોહિતં અભિઞ્ઞેય્યં; સેદો અભિઞ્ઞેય્યો; મેદો અભિઞ્ઞેય્યો; અસ્સુ અભિઞ્ઞેય્યં; વસા અભિઞ્ઞેય્યા; ખેળો અભિઞ્ઞેય્યો; સિઙ્ઘાણિકા અભિઞ્ઞેય્યા; લસિકા અભિઞ્ઞેય્યા; મુત્તં અભિઞ્ઞેય્યં; મત્થલુઙ્ગં અભિઞ્ઞેય્યં.

    Kesā abhiññeyyā; lomā abhiññeyyā; nakhā abhiññeyyā; dantā abhiññeyyā; taco abhiññeyyo, maṃsaṃ abhiññeyyaṃ; nhārū 11 abhiññeyyā; aṭṭhī abhiññeyyā; aṭṭhimiñjā abhiññeyyā 12; vakkaṃ abhiññeyyaṃ; hadayaṃ abhiññeyyaṃ; yakanaṃ abhiññeyyaṃ; kilomakaṃ abhiññeyyaṃ; pihakaṃ abhiññeyyaṃ; papphāsaṃ abhiññeyyaṃ; antaṃ abhiññeyyaṃ antaguṇaṃ abhiññeyyaṃ; udariyaṃ abhiññeyyaṃ; karīsaṃ abhiññeyyaṃ; pittaṃ abhiññeyyaṃ; semhaṃ abhiññeyyaṃ; pubbo abhiññeyyo; lohitaṃ abhiññeyyaṃ; sedo abhiññeyyo; medo abhiññeyyo; assu abhiññeyyaṃ; vasā abhiññeyyā; kheḷo abhiññeyyo; siṅghāṇikā abhiññeyyā; lasikā abhiññeyyā; muttaṃ abhiññeyyaṃ; matthaluṅgaṃ abhiññeyyaṃ.

    ચક્ખાયતનં અભિઞ્ઞેય્યં; રૂપાયતનં અભિઞ્ઞેય્યં. સોતાયતનં અભિઞ્ઞેય્યં; સદ્દાયતનં અભિઞ્ઞેય્યં . ઘાનાયતનં અભિઞ્ઞેય્યં; ગન્ધાયતનં અભિઞ્ઞેય્યં. જિવ્હાયતનં અભિઞ્ઞેય્યં; રસાયતનં અભિઞ્ઞેય્યં. કાયાયતનં અભિઞ્ઞેય્યં; ફોટ્ઠબ્બાયતનં અભિઞ્ઞેય્યં. મનાયતનં અભિઞ્ઞેય્યં; ધમ્માયતનં અભિઞ્ઞેય્યં.

    Cakkhāyatanaṃ abhiññeyyaṃ; rūpāyatanaṃ abhiññeyyaṃ. Sotāyatanaṃ abhiññeyyaṃ; saddāyatanaṃ abhiññeyyaṃ . Ghānāyatanaṃ abhiññeyyaṃ; gandhāyatanaṃ abhiññeyyaṃ. Jivhāyatanaṃ abhiññeyyaṃ; rasāyatanaṃ abhiññeyyaṃ. Kāyāyatanaṃ abhiññeyyaṃ; phoṭṭhabbāyatanaṃ abhiññeyyaṃ. Manāyatanaṃ abhiññeyyaṃ; dhammāyatanaṃ abhiññeyyaṃ.

    ચક્ખુધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; રૂપધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; ચક્ખુવિઞ્ઞાણધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા. સોતધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; સદ્દધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; સોતવિઞ્ઞાણધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા. ઘાનધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; ગન્ધધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; ઘાનવિઞ્ઞાણધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા. જિવ્હાધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા ; રસધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; જિવ્હાવિઞ્ઞાણધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા. કાયધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; ફોટ્ઠબ્બધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; કાયવિઞ્ઞાણધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા. મનોધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; ધમ્મધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; મનોવિઞ્ઞાણધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા.

    Cakkhudhātu abhiññeyyā; rūpadhātu abhiññeyyā; cakkhuviññāṇadhātu abhiññeyyā. Sotadhātu abhiññeyyā; saddadhātu abhiññeyyā; sotaviññāṇadhātu abhiññeyyā. Ghānadhātu abhiññeyyā; gandhadhātu abhiññeyyā; ghānaviññāṇadhātu abhiññeyyā. Jivhādhātu abhiññeyyā ; rasadhātu abhiññeyyā; jivhāviññāṇadhātu abhiññeyyā. Kāyadhātu abhiññeyyā; phoṭṭhabbadhātu abhiññeyyā; kāyaviññāṇadhātu abhiññeyyā. Manodhātu abhiññeyyā; dhammadhātu abhiññeyyā; manoviññāṇadhātu abhiññeyyā.

    ચક્ખુન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; સોતિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; ઘાનિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; જિવ્હિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; કાયિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; મનિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; જીવિતિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; ઇત્થિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; પુરિસિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; સુખિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; દુક્ખિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; સોમનસ્સિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; દોમનસ્સિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; ઉપેક્ખિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; સદ્ધિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; વીરિયિન્દ્રિયં 13 અભિઞ્ઞેય્યં; સતિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; સમાધિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; પઞ્ઞિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; અનઞ્ઞાતઞ્ઞસ્સામીતિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; અઞ્ઞિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં; અઞ્ઞાતાવિન્દ્રિયં અભિઞ્ઞેય્યં.

    Cakkhundriyaṃ abhiññeyyaṃ; sotindriyaṃ abhiññeyyaṃ; ghānindriyaṃ abhiññeyyaṃ; jivhindriyaṃ abhiññeyyaṃ; kāyindriyaṃ abhiññeyyaṃ; manindriyaṃ abhiññeyyaṃ; jīvitindriyaṃ abhiññeyyaṃ; itthindriyaṃ abhiññeyyaṃ; purisindriyaṃ abhiññeyyaṃ; sukhindriyaṃ abhiññeyyaṃ; dukkhindriyaṃ abhiññeyyaṃ; somanassindriyaṃ abhiññeyyaṃ; domanassindriyaṃ abhiññeyyaṃ; upekkhindriyaṃ abhiññeyyaṃ; saddhindriyaṃ abhiññeyyaṃ; vīriyindriyaṃ 14 abhiññeyyaṃ; satindriyaṃ abhiññeyyaṃ; samādhindriyaṃ abhiññeyyaṃ; paññindriyaṃ abhiññeyyaṃ; anaññātaññassāmītindriyaṃ abhiññeyyaṃ; aññindriyaṃ abhiññeyyaṃ; aññātāvindriyaṃ abhiññeyyaṃ.

    . કામધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; રૂપધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા; અરૂપધાતુ અભિઞ્ઞેય્યા. કામભવો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપભવો અભિઞ્ઞેય્યો ; અરૂપભવો અભિઞ્ઞેય્યો. સઞ્ઞાભવો અભિઞ્ઞેય્યો; અસઞ્ઞાભવો અભિઞ્ઞેય્યો; નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાભવો અભિઞ્ઞેય્યો. એકવોકારભવો અભિઞ્ઞેય્યો; ચતુવોકારભવો અભિઞ્ઞેય્યો; પઞ્ચવોકારભવો અભિઞ્ઞેય્યો.

    5. Kāmadhātu abhiññeyyā; rūpadhātu abhiññeyyā; arūpadhātu abhiññeyyā. Kāmabhavo abhiññeyyo; rūpabhavo abhiññeyyo ; arūpabhavo abhiññeyyo. Saññābhavo abhiññeyyo; asaññābhavo abhiññeyyo; nevasaññānāsaññābhavo abhiññeyyo. Ekavokārabhavo abhiññeyyo; catuvokārabhavo abhiññeyyo; pañcavokārabhavo abhiññeyyo.

    . પઠમં ઝાનં 15 અભિઞ્ઞેય્યં; દુતિયં ઝાનં અભિઞ્ઞેય્યં; તતિયં ઝાનં અભિઞ્ઞેય્યં; ચતુત્થં ઝાનં અભિઞ્ઞેય્યં. મેત્તાચેતોવિમુત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા; કરુણાચેતોવિમુત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા; મુદિતાચેતોવિમુત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા; ઉપેક્ખાચેતોવિમુત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા. આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા; વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસમાપત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા; આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસમાપત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા; નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા.

    6. Paṭhamaṃ jhānaṃ 16 abhiññeyyaṃ; dutiyaṃ jhānaṃ abhiññeyyaṃ; tatiyaṃ jhānaṃ abhiññeyyaṃ; catutthaṃ jhānaṃ abhiññeyyaṃ. Mettācetovimutti abhiññeyyā; karuṇācetovimutti abhiññeyyā; muditācetovimutti abhiññeyyā; upekkhācetovimutti abhiññeyyā. Ākāsānañcāyatanasamāpatti abhiññeyyā; viññāṇañcāyatanasamāpatti abhiññeyyā; ākiñcaññāyatanasamāpatti abhiññeyyā; nevasaññānāsaññāyatanasamāpatti abhiññeyyā.

    અવિજ્જા અભિઞ્ઞેય્યા; સઙ્ખારા અભિઞ્ઞેય્યા; વિઞ્ઞાણં અભિઞ્ઞેય્યં; નામરૂપં અભિઞ્ઞેય્યં; સળાયતનં અભિઞ્ઞેય્યં; ફસ્સો અભિઞ્ઞેય્યો; વેદના અભિઞ્ઞેય્યા; તણ્હા અભિઞ્ઞેય્યા; ઉપાદાનં અભિઞ્ઞેય્યં; ભવો અભિઞ્ઞેય્યો; જાતિ અભિઞ્ઞેય્યા; જરામરણં અભિઞ્ઞેય્યં.

    Avijjā abhiññeyyā; saṅkhārā abhiññeyyā; viññāṇaṃ abhiññeyyaṃ; nāmarūpaṃ abhiññeyyaṃ; saḷāyatanaṃ abhiññeyyaṃ; phasso abhiññeyyo; vedanā abhiññeyyā; taṇhā abhiññeyyā; upādānaṃ abhiññeyyaṃ; bhavo abhiññeyyo; jāti abhiññeyyā; jarāmaraṇaṃ abhiññeyyaṃ.

    . દુક્ખં અભિઞ્ઞેય્યં; દુક્ખસમુદયો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા અભિઞ્ઞેય્યા. રૂપં અભિઞ્ઞેય્યં; રૂપસમુદયો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપનિરોધગામિની પટિપદા અભિઞ્ઞેય્યા. વેદના અભિઞ્ઞેય્યા…પે॰… સઞ્ઞા અભિઞ્ઞેય્યા…પે॰… સઙ્ખારા અભિઞ્ઞેય્યા…પે॰… વિઞ્ઞાણં અભિઞ્ઞેય્યં. ચક્ખુ અભિઞ્ઞેય્યં…પે॰… જરામરણં અભિઞ્ઞેય્યં; જરામરણસમુદયો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણનિરોધગામિની પટિપદા અભિઞ્ઞેય્યા.

    7. Dukkhaṃ abhiññeyyaṃ; dukkhasamudayo abhiññeyyo; dukkhanirodho abhiññeyyo; dukkhanirodhagāminī paṭipadā abhiññeyyā. Rūpaṃ abhiññeyyaṃ; rūpasamudayo abhiññeyyo; rūpanirodho abhiññeyyo; rūpanirodhagāminī paṭipadā abhiññeyyā. Vedanā abhiññeyyā…pe… saññā abhiññeyyā…pe… saṅkhārā abhiññeyyā…pe… viññāṇaṃ abhiññeyyaṃ. Cakkhu abhiññeyyaṃ…pe… jarāmaraṇaṃ abhiññeyyaṃ; jarāmaraṇasamudayo abhiññeyyo; jarāmaraṇanirodho abhiññeyyo; jarāmaraṇanirodhagāminī paṭipadā abhiññeyyā.

    દુક્ખસ્સ પરિઞ્ઞટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખસમુદયસ્સ પહાનટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખનિરોધસ્સ સચ્છિકિરિયટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખનિરોધગામિનિયા પટિપદાય ભાવનટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો. રૂપસ્સ પરિઞ્ઞટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપસમુદયસ્સ પહાનટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપનિરોધસ્સ સચ્છિકિરિયટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપનિરોધગામિનિયા પટિપદાય ભાવનટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો. વેદનાય…પે॰… સઞ્ઞાય… સઙ્ખારાનં… વિઞ્ઞાણસ્સ… ચક્ખુસ્સ…પે॰… જરામરણસ્સ પરિઞ્ઞટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણસમુદયસ્સ પહાનટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણનિરોધસ્સ સચ્છિકિરિયટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણનિરોધગામિનિયા પટિપદાય ભાવનટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો.

    Dukkhassa pariññaṭṭho abhiññeyyo; dukkhasamudayassa pahānaṭṭho abhiññeyyo; dukkhanirodhassa sacchikiriyaṭṭho abhiññeyyo; dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya bhāvanaṭṭho abhiññeyyo. Rūpassa pariññaṭṭho abhiññeyyo; rūpasamudayassa pahānaṭṭho abhiññeyyo; rūpanirodhassa sacchikiriyaṭṭho abhiññeyyo; rūpanirodhagāminiyā paṭipadāya bhāvanaṭṭho abhiññeyyo. Vedanāya…pe… saññāya… saṅkhārānaṃ… viññāṇassa… cakkhussa…pe… jarāmaraṇassa pariññaṭṭho abhiññeyyo; jarāmaraṇasamudayassa pahānaṭṭho abhiññeyyo; jarāmaraṇanirodhassa sacchikiriyaṭṭho abhiññeyyo; jarāmaraṇanirodhagāminiyā paṭipadāya bhāvanaṭṭho abhiññeyyo.

    દુક્ખસ્સ પરિઞ્ઞાપટિવેધટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખસમુદયસ્સ પહાનપટિવેધટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખનિરોધસ્સ સચ્છિકિરિયાપટિવેધટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખનિરોધગામિનિયા પટિપદાય ભાવનાપટિવેધટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો. રૂપસ્સ પરિઞ્ઞાપટિવેધટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપસમુદયસ્સ પહાનપટિવેધટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપનિરોધસ્સ સચ્છિકિરિયાપટિવેધટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપનિરોધગામિનિયા પટિપદાય ભાવનાપટિવેધટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો. વેદનાય…પે॰… સઞ્ઞાય… સઙ્ખારાનં… વિઞ્ઞાણસ્સ… ચક્ખુસ્સ…પે॰… જરામરણસ્સ પરિઞ્ઞાપટિવેધટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણસમુદયસ્સ પહાનપટિવેધટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણનિરોધસ્સ સચ્છિકિરિયાપટિવેધટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણનિરોધગામિનિયા પટિપદાય ભાવનાપટિવેધટ્ઠો અભિઞ્ઞેય્યો.

    Dukkhassa pariññāpaṭivedhaṭṭho abhiññeyyo; dukkhasamudayassa pahānapaṭivedhaṭṭho abhiññeyyo; dukkhanirodhassa sacchikiriyāpaṭivedhaṭṭho abhiññeyyo; dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya bhāvanāpaṭivedhaṭṭho abhiññeyyo. Rūpassa pariññāpaṭivedhaṭṭho abhiññeyyo; rūpasamudayassa pahānapaṭivedhaṭṭho abhiññeyyo; rūpanirodhassa sacchikiriyāpaṭivedhaṭṭho abhiññeyyo; rūpanirodhagāminiyā paṭipadāya bhāvanāpaṭivedhaṭṭho abhiññeyyo. Vedanāya…pe… saññāya… saṅkhārānaṃ… viññāṇassa… cakkhussa…pe… jarāmaraṇassa pariññāpaṭivedhaṭṭho abhiññeyyo; jarāmaraṇasamudayassa pahānapaṭivedhaṭṭho abhiññeyyo; jarāmaraṇanirodhassa sacchikiriyāpaṭivedhaṭṭho abhiññeyyo; jarāmaraṇanirodhagāminiyā paṭipadāya bhāvanāpaṭivedhaṭṭho abhiññeyyo.

    . દુક્ખં અભિઞ્ઞેય્યં; દુક્ખસમુદયો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખસ્સ સમુદયનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખસ્સ છન્દરાગનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખસ્સ અસ્સાદો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખસ્સ આદીનવો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખસ્સ નિસ્સરણં અભિઞ્ઞેય્યં. રૂપં અભિઞ્ઞેય્યં; રૂપસમુદયો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપસ્સ સમુદયનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપસ્સ છન્દરાગનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપસ્સ અસ્સાદો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપસ્સ આદીનવો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપસ્સ નિસ્સરણં અભિઞ્ઞેય્યં. વેદના અભિઞ્ઞેય્યા…પે॰… સઞ્ઞા અભિઞ્ઞેય્યા… સઙ્ખારા અભિઞ્ઞેય્યા… વિઞ્ઞાણં અભિઞ્ઞેય્યં… ચક્ખુ અભિઞ્ઞેય્યં…પે॰… જરામરણં અભિઞ્ઞેય્યં; જરામરણસમુદયો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણસ્સ સમુદયનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણસ્સ છન્દરાગનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણસ્સ અસ્સાદો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણસ્સ આદીનવો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણસ્સ નિસ્સરણં અભિઞ્ઞેય્યં.

    8. Dukkhaṃ abhiññeyyaṃ; dukkhasamudayo abhiññeyyo; dukkhanirodho abhiññeyyo; dukkhassa samudayanirodho abhiññeyyo; dukkhassa chandarāganirodho abhiññeyyo; dukkhassa assādo abhiññeyyo; dukkhassa ādīnavo abhiññeyyo; dukkhassa nissaraṇaṃ abhiññeyyaṃ. Rūpaṃ abhiññeyyaṃ; rūpasamudayo abhiññeyyo; rūpanirodho abhiññeyyo; rūpassa samudayanirodho abhiññeyyo; rūpassa chandarāganirodho abhiññeyyo; rūpassa assādo abhiññeyyo; rūpassa ādīnavo abhiññeyyo; rūpassa nissaraṇaṃ abhiññeyyaṃ. Vedanā abhiññeyyā…pe… saññā abhiññeyyā… saṅkhārā abhiññeyyā… viññāṇaṃ abhiññeyyaṃ… cakkhu abhiññeyyaṃ…pe… jarāmaraṇaṃ abhiññeyyaṃ; jarāmaraṇasamudayo abhiññeyyo; jarāmaraṇanirodho abhiññeyyo; jarāmaraṇassa samudayanirodho abhiññeyyo; jarāmaraṇassa chandarāganirodho abhiññeyyo; jarāmaraṇassa assādo abhiññeyyo; jarāmaraṇassa ādīnavo abhiññeyyo; jarāmaraṇassa nissaraṇaṃ abhiññeyyaṃ.

    દુક્ખં અભિઞ્ઞેય્યં; દુક્ખસમુદયો અભિઞ્ઞેય્યો ; દુક્ખનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા અભિઞ્ઞેય્યા; દુક્ખસ્સ અસ્સાદો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખસ્સ આદીનવો અભિઞ્ઞેય્યો; દુક્ખસ્સ નિસ્સરણં અભિઞ્ઞેય્યં. રૂપં અભિઞ્ઞેય્યં; રૂપસમુદયો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપનિરોધગામિની પટિપદા અભિઞ્ઞેય્યા; રૂપસ્સ અસ્સાદો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપસ્સ આદીનવો અભિઞ્ઞેય્યો; રૂપસ્સ નિસ્સરણં અભિઞ્ઞેય્યં. વેદના અભિઞ્ઞેય્યા…પે॰… સઞ્ઞા અભિઞ્ઞેય્યા… સઙ્ખારા અભિઞ્ઞેય્યા… વિઞ્ઞાણં અભિઞ્ઞેય્યં… ચક્ખુ અભિઞ્ઞેય્યં…પે॰… જરામરણં અભિઞ્ઞેય્યં; જરામરણસમુદયો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણનિરોધો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણનિરોધગામિની પટિપદા અભિઞ્ઞેય્યા; જરામરણસ્સ અસ્સાદો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણસ્સ આદીનવો અભિઞ્ઞેય્યો; જરામરણસ્સ નિસ્સરણં અભિઞ્ઞેય્યં.

    Dukkhaṃ abhiññeyyaṃ; dukkhasamudayo abhiññeyyo ; dukkhanirodho abhiññeyyo; dukkhanirodhagāminī paṭipadā abhiññeyyā; dukkhassa assādo abhiññeyyo; dukkhassa ādīnavo abhiññeyyo; dukkhassa nissaraṇaṃ abhiññeyyaṃ. Rūpaṃ abhiññeyyaṃ; rūpasamudayo abhiññeyyo; rūpanirodho abhiññeyyo; rūpanirodhagāminī paṭipadā abhiññeyyā; rūpassa assādo abhiññeyyo; rūpassa ādīnavo abhiññeyyo; rūpassa nissaraṇaṃ abhiññeyyaṃ. Vedanā abhiññeyyā…pe… saññā abhiññeyyā… saṅkhārā abhiññeyyā… viññāṇaṃ abhiññeyyaṃ… cakkhu abhiññeyyaṃ…pe… jarāmaraṇaṃ abhiññeyyaṃ; jarāmaraṇasamudayo abhiññeyyo; jarāmaraṇanirodho abhiññeyyo; jarāmaraṇanirodhagāminī paṭipadā abhiññeyyā; jarāmaraṇassa assādo abhiññeyyo; jarāmaraṇassa ādīnavo abhiññeyyo; jarāmaraṇassa nissaraṇaṃ abhiññeyyaṃ.

    . અનિચ્ચાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; દુક્ખાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; અનત્તાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; નિબ્બિદાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; વિરાગાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; નિરોધાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; પટિનિસ્સગ્ગાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા. રૂપે અનિચ્ચાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; રૂપે દુક્ખાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; રૂપે અનત્તાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; રૂપે નિબ્બિદાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; રૂપે વિરાગાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; રૂપે નિરોધાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; રૂપે પટિનિસ્સગ્ગાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા. વેદનાય…પે॰… સઞ્ઞાય… સઙ્ખારેસુ… વિઞ્ઞાણે… ચક્ખુસ્મિં…પે॰… જરામરણે અનિચ્ચાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; જરામરણે દુક્ખાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; જરામરણે અનત્તાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; જરામરણે નિબ્બિદાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; જરામરણે વિરાગાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા ; જરામરણે નિરોધાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા; જરામરણે પટિનિસ્સગ્ગાનુપસ્સના અભિઞ્ઞેય્યા.

    9. Aniccānupassanā abhiññeyyā; dukkhānupassanā abhiññeyyā; anattānupassanā abhiññeyyā; nibbidānupassanā abhiññeyyā; virāgānupassanā abhiññeyyā; nirodhānupassanā abhiññeyyā; paṭinissaggānupassanā abhiññeyyā. Rūpe aniccānupassanā abhiññeyyā; rūpe dukkhānupassanā abhiññeyyā; rūpe anattānupassanā abhiññeyyā; rūpe nibbidānupassanā abhiññeyyā; rūpe virāgānupassanā abhiññeyyā; rūpe nirodhānupassanā abhiññeyyā; rūpe paṭinissaggānupassanā abhiññeyyā. Vedanāya…pe… saññāya… saṅkhāresu… viññāṇe… cakkhusmiṃ…pe… jarāmaraṇe aniccānupassanā abhiññeyyā; jarāmaraṇe dukkhānupassanā abhiññeyyā; jarāmaraṇe anattānupassanā abhiññeyyā; jarāmaraṇe nibbidānupassanā abhiññeyyā; jarāmaraṇe virāgānupassanā abhiññeyyā ; jarāmaraṇe nirodhānupassanā abhiññeyyā; jarāmaraṇe paṭinissaggānupassanā abhiññeyyā.

    ૧૦. ઉપ્પાદો અભિઞ્ઞેય્યો; પવત્તં અભિઞ્ઞેય્યં; નિમિત્તં અભિઞ્ઞેય્યં; આયૂહના 17 અભિઞ્ઞેય્યા; પટિસન્ધિ અભિઞ્ઞેય્યા; ગતિ અભિઞ્ઞેય્યા; નિબ્બત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા; ઉપપત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા; જાતિ અભિઞ્ઞેય્યા; જરા અભિઞ્ઞેય્યા; બ્યાધિ અભિઞ્ઞેય્યો , મરણં અભિઞ્ઞેય્યં; સોકો અભિઞ્ઞેય્યો; પરિદેવો અભિઞ્ઞેય્યો; ઉપાયાસો અભિઞ્ઞેય્યો.

    10. Uppādo abhiññeyyo; pavattaṃ abhiññeyyaṃ; nimittaṃ abhiññeyyaṃ; āyūhanā 18 abhiññeyyā; paṭisandhi abhiññeyyā; gati abhiññeyyā; nibbatti abhiññeyyā; upapatti abhiññeyyā; jāti abhiññeyyā; jarā abhiññeyyā; byādhi abhiññeyyo , maraṇaṃ abhiññeyyaṃ; soko abhiññeyyo; paridevo abhiññeyyo; upāyāso abhiññeyyo.

    અનુપ્પાદો અભિઞ્ઞેય્યો; અપ્પવત્તં અભિઞ્ઞેય્યં; અનિમિત્તં અભિઞ્ઞેય્યં; અનાયૂહના 19 અભિઞ્ઞેય્યા; અપ્પટિસન્ધિ અભિઞ્ઞેય્યા; અગતિ અભિઞ્ઞેય્યા; અનિબ્બત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા; અનુપપત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા; અજાતિ અભિઞ્ઞેય્યા; અજરા અભિઞ્ઞેય્યા; અબ્યાધિ અભિઞ્ઞેય્યો; અમતં અભિઞ્ઞેય્યં; અસોકો અભિઞ્ઞેય્યો; અપરિદેવો અભિઞ્ઞેય્યો; અનુપાયાસો અભિઞ્ઞેય્યો.

    Anuppādo abhiññeyyo; appavattaṃ abhiññeyyaṃ; animittaṃ abhiññeyyaṃ; anāyūhanā 20 abhiññeyyā; appaṭisandhi abhiññeyyā; agati abhiññeyyā; anibbatti abhiññeyyā; anupapatti abhiññeyyā; ajāti abhiññeyyā; ajarā abhiññeyyā; abyādhi abhiññeyyo; amataṃ abhiññeyyaṃ; asoko abhiññeyyo; aparidevo abhiññeyyo; anupāyāso abhiññeyyo.

    ઉપ્પાદો અભિઞ્ઞેય્યો; અનુપ્પાદો અભિઞ્ઞેય્યો; પવત્તં અભિઞ્ઞેય્યં; અપ્પવત્તં અભિઞ્ઞેય્યં. નિમિત્તં અભિઞ્ઞેય્યં; અનિમિત્તં અભિઞ્ઞેય્યં. આયૂહના અભિઞ્ઞેય્યા; અનાયૂહના અભિઞ્ઞેય્યા. પટિસન્ધિ અભિઞ્ઞેય્યા; અપ્પટિસન્ધિ અભિઞ્ઞેય્યા. ગતિ અભિઞ્ઞેય્યા; અગતિ અભિઞ્ઞેય્યા. નિબ્બત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા; અનિબ્બત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા. ઉપપત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા; અનુપપત્તિ અભિઞ્ઞેય્યા . જાતિ અભિઞ્ઞેય્યા; અજાતિ અભિઞ્ઞેય્યા. જરા અભિઞ્ઞેય્યા; અજરા અભિઞ્ઞેય્યા. બ્યાધિ અભિઞ્ઞેય્યો; અબ્યાધિ અભિઞ્ઞેય્યો. મરણં અભિઞ્ઞેય્યં; અમતં અભિઞ્ઞેય્યં. સોકો અભિઞ્ઞેય્યો; અસોકો અભિઞ્ઞેય્યો. પરિદેવો અભિઞ્ઞેય્યો; અપરિદેવો અભિઞ્ઞેય્યો. ઉપાયાસો અભિઞ્ઞેય્યો; અનુપાયાસો અભિઞ્ઞેય્યો.

    Uppādo abhiññeyyo; anuppādo abhiññeyyo; pavattaṃ abhiññeyyaṃ; appavattaṃ abhiññeyyaṃ. Nimittaṃ abhiññeyyaṃ; animittaṃ abhiññeyyaṃ. Āyūhanā abhiññeyyā; anāyūhanā abhiññeyyā. Paṭisandhi abhiññeyyā; appaṭisandhi abhiññeyyā. Gati abhiññeyyā; agati abhiññeyyā. Nibbatti abhiññeyyā; anibbatti abhiññeyyā. Upapatti abhiññeyyā; anupapatti abhiññeyyā . Jāti abhiññeyyā; ajāti abhiññeyyā. Jarā abhiññeyyā; ajarā abhiññeyyā. Byādhi abhiññeyyo; abyādhi abhiññeyyo. Maraṇaṃ abhiññeyyaṃ; amataṃ abhiññeyyaṃ. Soko abhiññeyyo; asoko abhiññeyyo. Paridevo abhiññeyyo; aparidevo abhiññeyyo. Upāyāso abhiññeyyo; anupāyāso abhiññeyyo.

    ઉપ્પાદો દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. પવત્તં દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. નિમિત્તં દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. આયૂહના દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. પટિસન્ધિ દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. ગતિ દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. નિબ્બત્તિ દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. ઉપપત્તિ દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. જાતિ દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. જરા દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. બ્યાધિ દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. મરણં દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. સોકો દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. પરિદેવો દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. ઉપાયાસો દુક્ખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં.

    Uppādo dukkhanti abhiññeyyaṃ. Pavattaṃ dukkhanti abhiññeyyaṃ. Nimittaṃ dukkhanti abhiññeyyaṃ. Āyūhanā dukkhanti abhiññeyyaṃ. Paṭisandhi dukkhanti abhiññeyyaṃ. Gati dukkhanti abhiññeyyaṃ. Nibbatti dukkhanti abhiññeyyaṃ. Upapatti dukkhanti abhiññeyyaṃ. Jāti dukkhanti abhiññeyyaṃ. Jarā dukkhanti abhiññeyyaṃ. Byādhi dukkhanti abhiññeyyaṃ. Maraṇaṃ dukkhanti abhiññeyyaṃ. Soko dukkhanti abhiññeyyaṃ. Paridevo dukkhanti abhiññeyyaṃ. Upāyāso dukkhanti abhiññeyyaṃ.

    અનુપ્પાદો સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. અપ્પવત્તં સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. અનિમિત્તં સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. અનાયૂહના સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. અપ્પટિસન્ધિ સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. અગતિ સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. અનિબ્બત્તિ સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. અનુપપત્તિ સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. અજાતિ સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. અજરા સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. અબ્યાધિ સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. અમતં સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. અસોકો સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. અપરિદેવો સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. અનુપાયાસો સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં.

    Anuppādo sukhanti abhiññeyyaṃ. Appavattaṃ sukhanti abhiññeyyaṃ. Animittaṃ sukhanti abhiññeyyaṃ. Anāyūhanā sukhanti abhiññeyyaṃ. Appaṭisandhi sukhanti abhiññeyyaṃ. Agati sukhanti abhiññeyyaṃ. Anibbatti sukhanti abhiññeyyaṃ. Anupapatti sukhanti abhiññeyyaṃ. Ajāti sukhanti abhiññeyyaṃ. Ajarā sukhanti abhiññeyyaṃ. Abyādhi sukhanti abhiññeyyaṃ. Amataṃ sukhanti abhiññeyyaṃ. Asoko sukhanti abhiññeyyaṃ. Aparidevo sukhanti abhiññeyyaṃ. Anupāyāso sukhanti abhiññeyyaṃ.

    ઉપ્પાદો દુક્ખં, અનુપ્પાદો સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. પવત્તં દુક્ખં, અપ્પવત્તં સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. નિમિત્તં દુક્ખં, અનિમિત્તં સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. આયૂહના દુક્ખં, અનાયૂહના સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. પટિસન્ધિ દુક્ખં, અપ્પટિસન્ધિ સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. ગતિ દુક્ખં, અગતિ સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. નિબ્બત્તિ દુક્ખં, અનિબ્બત્તિ સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. ઉપપત્તિ દુક્ખં, અનુપપત્તિ સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. જાતિ દુક્ખં, અજાતિ સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. જરા દુક્ખં, અજરા સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. બ્યાધિ દુક્ખં, અબ્યાધિ સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. મરણં દુક્ખં, અમતં સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. સોકો દુક્ખં, અસોકો સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. પરિદેવો દુક્ખં, અપરિદેવો સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. ઉપાયાસો દુક્ખં, અનુપાયાસો સુખન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં.

    Uppādo dukkhaṃ, anuppādo sukhanti abhiññeyyaṃ. Pavattaṃ dukkhaṃ, appavattaṃ sukhanti abhiññeyyaṃ. Nimittaṃ dukkhaṃ, animittaṃ sukhanti abhiññeyyaṃ. Āyūhanā dukkhaṃ, anāyūhanā sukhanti abhiññeyyaṃ. Paṭisandhi dukkhaṃ, appaṭisandhi sukhanti abhiññeyyaṃ. Gati dukkhaṃ, agati sukhanti abhiññeyyaṃ. Nibbatti dukkhaṃ, anibbatti sukhanti abhiññeyyaṃ. Upapatti dukkhaṃ, anupapatti sukhanti abhiññeyyaṃ. Jāti dukkhaṃ, ajāti sukhanti abhiññeyyaṃ. Jarā dukkhaṃ, ajarā sukhanti abhiññeyyaṃ. Byādhi dukkhaṃ, abyādhi sukhanti abhiññeyyaṃ. Maraṇaṃ dukkhaṃ, amataṃ sukhanti abhiññeyyaṃ. Soko dukkhaṃ, asoko sukhanti abhiññeyyaṃ. Paridevo dukkhaṃ, aparidevo sukhanti abhiññeyyaṃ. Upāyāso dukkhaṃ, anupāyāso sukhanti abhiññeyyaṃ.

    ઉપ્પાદો ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. પવત્તં ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. નિમિત્તં ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. આયૂહના ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. પટિસન્ધિ ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. ગતિ ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. નિબ્બત્તિ ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. ઉપપત્તિ ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. જાતિ ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. જરા ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. બ્યાધિ ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. મરણં ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. સોકો ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. પરિદેવો ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં. ઉપાયાસો ભયન્તિ અભિઞ્ઞેય્યં.

    Uppādo bhayanti abhiññeyyaṃ. Pavattaṃ bhayanti abhiññeyyaṃ. Nimittaṃ bhayanti abhiññeyyaṃ. Āyūhanā bhayanti abhiññeyyaṃ. Paṭisandhi bhayanti abhiññeyyaṃ. Gati bhayanti abhiññeyyaṃ. Nibbatti bhayanti abhiññeyyaṃ. Upapatti bhayanti abhiññeyyaṃ. Jāti bhayanti abhiññeyyaṃ. Jarā bhayanti abhiññeyyaṃ. Byādhi bhayanti abhiññeyyaṃ. Maraṇaṃ bhayanti abhiññeyyaṃ. Soko bhayanti abhiññeyyaṃ. Paridevo bhayanti abhiññeyyaṃ. Upāyāso bhayanti abhiññeyyaṃ.
