Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૯૮. સુતનુજાતકં (૭-૧-૩)

    398. Sutanujātakaṃ (7-1-3)

    ૧૫.

    15.

    રાજા તે ભત્તં પાહેસિ, સુચિં મંસૂપસેચનં;

    Rājā te bhattaṃ pāhesi, suciṃ maṃsūpasecanaṃ;

    મઘદેવસ્મિં 1 અધિવત્થે, એહિ નિક્ખમ્મ ભુઞ્જસ્સુ.

    Maghadevasmiṃ 2 adhivatthe, ehi nikkhamma bhuñjassu.

    ૧૬.

    16.

    એહિ માણવ ઓરેન, ભિક્ખમાદાય સૂપિતં;

    Ehi māṇava orena, bhikkhamādāya sūpitaṃ;

    ત્વઞ્ચ માણવ ભિક્ખા ચ 3, ઉભો ભક્ખા ભવિસ્સથ.

    Tvañca māṇava bhikkhā ca 4, ubho bhakkhā bhavissatha.

    ૧૭.

    17.

    અપ્પકેન તુવં યક્ખ, થુલ્લમત્થં જહિસ્સસિ;

    Appakena tuvaṃ yakkha, thullamatthaṃ jahissasi;

    ભિક્ખં તે નાહરિસ્સન્તિ, જના મરણસઞ્ઞિનો.

    Bhikkhaṃ te nāharissanti, janā maraṇasaññino.

    ૧૮.

    18.

    લદ્ધાય યક્ખા 5 તવ નિચ્ચભિક્ખં, સુચિં પણીતં રસસા ઉપેતં;

    Laddhāya yakkhā 6 tava niccabhikkhaṃ, suciṃ paṇītaṃ rasasā upetaṃ;

    ભિક્ખઞ્ચ તે આહરિયો નરો ઇધ, સુદુલ્લભો હેહિતિ ભક્ખિતે 7 મયિ.

    Bhikkhañca te āhariyo naro idha, sudullabho hehiti bhakkhite 8 mayi.

    ૧૯.

    19.

    મમેવ 9 સુતનો અત્થો, યથા ભાસસિ માણવ;

    Mameva 10 sutano attho, yathā bhāsasi māṇava;

    મયા ત્વં સમનુઞ્ઞાતો, સોત્થિં પસ્સાહિ માતરં.

    Mayā tvaṃ samanuññāto, sotthiṃ passāhi mātaraṃ.

    ૨૦.

    20.

    ખગ્ગં છત્તઞ્ચ પાતિઞ્ચ, ગચ્છમાદાય 11 માણવ;

    Khaggaṃ chattañca pātiñca, gacchamādāya 12 māṇava;

    સોત્થિં પસ્સતુ તે માતા, ત્વઞ્ચ પસ્સાહિ માતરં.

    Sotthiṃ passatu te mātā, tvañca passāhi mātaraṃ.

    ૨૧.

    21.

    એવં યક્ખ સુખી હોહિ, સહ સબ્બેહિ ઞાતિભિ;

    Evaṃ yakkha sukhī hohi, saha sabbehi ñātibhi;

    ધનઞ્ચ મે અધિગતં, રઞ્ઞો ચ વચનં કતન્તિ.

    Dhanañca me adhigataṃ, rañño ca vacanaṃ katanti.

    સુતનુજાતકં તતિયં.

    Sutanujātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. મખાદેવસ્મિં (સી॰ પી॰), માઘદેવસ્મિં (ક॰)
    2. makhādevasmiṃ (sī. pī.), māghadevasmiṃ (ka.)
    3. ભક્ખોસિ (સ્યા॰), ભક્ખાવ (ક॰)
    4. bhakkhosi (syā.), bhakkhāva (ka.)
    5. લદ્ધાયં યક્ખ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. laddhāyaṃ yakkha (sī. syā. pī.)
    7. ખાદિતે (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. khādite (sī. syā. pī.)
    9. મમેસ (સી॰ પી॰)
    10. mamesa (sī. pī.)
    11. ગચ્છેવાદાય (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    12. gacchevādāya (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૯૮] ૩. સુતનુજાતકવણ્ણના • [398] 3. Sutanujātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact