Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૭-૧૦. સુતવાસુત્તાદિવણ્ણના

    7-10. Sutavāsuttādivaṇṇanā

    ૭-૧૦. સત્તમે અભબ્બો ખીણાસવો ભિક્ખુ સઞ્ચિચ્ચ પાણન્તિઆદિ દેસનાસીસમેવ, સોતાપન્નાદયોપિ પન અભબ્બાવ, પુથુજ્જનખીણાસવાનં નિન્દાપસંસત્થમ્પિ એવં વુત્તં. પુથુજ્જનો નામ ગારય્હો માતુઘાતાદીનિ કરોતિ, ખીણાસવો પન પાસંસો કુન્થકિપિલ્લિકઘાતાદીનિપિ ન કરોતીતિ. સન્નિધિકારકં કામે પરિભુઞ્જિતુન્તિ યથા ગિહિભૂતો સન્નિધિં કત્વા વત્થુકામે પરિભુઞ્જતિ, એવં તિલતણ્ડુલસપ્પિનવનીતાદીનિ સન્નિધિં કત્વા ઇદાનિ પરિભુઞ્જિતું અભબ્બોતિ અત્થો. વત્થુકામે પન નિદહિત્વા પરિભુઞ્જન્તા તન્નિસ્સિતં કિલેસકામમ્પિ નિદહિત્વા પરિભુઞ્જન્તિ નામાતિ આહ ‘‘વત્થુકામકિલેસકામે’’તિ. નનુ ચ ખીણાસવસ્સેવ વસનટ્ઠાને તિલતણ્ડુલાદયો પઞ્ઞાયન્તીતિ? ન પન તે અત્તનો અત્થાય નિધેન્તિ, અફાસુકપબ્બજિતાદીનં અત્થાય નિધેન્તિ. અનાગામિસ્સ કથન્તિ? તસ્સપિ પઞ્ચ કામગુણા સબ્બસોવ પહીના, ધમ્મેન પન લદ્ધં વિચારેત્વા પરિભુઞ્જતિ. અકપ્પિયકામગુણે સન્ધાયેતં વુત્તં, ન મઞ્ચપીઠઅત્થરણપાવુરણાદિસન્નિસ્સિતં. સેય્યાથાપિ પુબ્બે અગારિયભૂતોતિ યથા પુબ્બે ગિહિભૂતો પરિભુઞ્જતિ, એવં પરિભુઞ્જિતું અભબ્બો. અગારમજ્ઝે વસન્તા હિ સોતાપન્નાદયો યાવજીવં ગિહિબ્યઞ્જનેન તિટ્ઠન્તિ. ખીણાસવો પન અરહત્તં પત્વાવ મનુસ્સભૂતો પરિનિબ્બાતિ વા પબ્બજતિ વા. ચાતુમહારાજિકાદીસુ કામાવચરદેવેસુ મુહુત્તમ્પિ ન તિટ્ઠતિ. કસ્મા? વિવેકટ્ઠાનસ્સ અભાવા. ભુમ્મદેવત્તભાવે પન ઠિતો અરહત્તં પત્વાપિ તિટ્ઠતિ વિવેકટ્ઠાનસમ્ભવા. અટ્ઠમાદીનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.

    7-10. Sattame abhabbo khīṇāsavo bhikkhu sañcicca pāṇantiādi desanāsīsameva, sotāpannādayopi pana abhabbāva, puthujjanakhīṇāsavānaṃ nindāpasaṃsatthampi evaṃ vuttaṃ. Puthujjano nāma gārayho mātughātādīni karoti, khīṇāsavo pana pāsaṃso kunthakipillikaghātādīnipi na karotīti. Sannidhikārakaṃ kāme paribhuñjitunti yathā gihibhūto sannidhiṃ katvā vatthukāme paribhuñjati, evaṃ tilataṇḍulasappinavanītādīni sannidhiṃ katvā idāni paribhuñjituṃ abhabboti attho. Vatthukāme pana nidahitvā paribhuñjantā tannissitaṃ kilesakāmampi nidahitvā paribhuñjanti nāmāti āha ‘‘vatthukāmakilesakāme’’ti. Nanu ca khīṇāsavasseva vasanaṭṭhāne tilataṇḍulādayo paññāyantīti? Na pana te attano atthāya nidhenti, aphāsukapabbajitādīnaṃ atthāya nidhenti. Anāgāmissa kathanti? Tassapi pañca kāmaguṇā sabbasova pahīnā, dhammena pana laddhaṃ vicāretvā paribhuñjati. Akappiyakāmaguṇe sandhāyetaṃ vuttaṃ, na mañcapīṭhaattharaṇapāvuraṇādisannissitaṃ. Seyyāthāpi pubbe agāriyabhūtoti yathā pubbe gihibhūto paribhuñjati, evaṃ paribhuñjituṃ abhabbo. Agāramajjhe vasantā hi sotāpannādayo yāvajīvaṃ gihibyañjanena tiṭṭhanti. Khīṇāsavo pana arahattaṃ patvāva manussabhūto parinibbāti vā pabbajati vā. Cātumahārājikādīsu kāmāvacaradevesu muhuttampi na tiṭṭhati. Kasmā? Vivekaṭṭhānassa abhāvā. Bhummadevattabhāve pana ṭhito arahattaṃ patvāpi tiṭṭhati vivekaṭṭhānasambhavā. Aṭṭhamādīni uttānatthāneva.

    સુતવાસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sutavāsuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.

    સમ્બોધિવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sambodhivaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
    ૭. સુતવાસુત્તવણ્ણના • 7. Sutavāsuttavaṇṇanā
    ૮-૧૦. સજ્ઝસુત્તાદિવણ્ણના • 8-10. Sajjhasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact