Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā

    સુત્તન્તિકદુકનિક્ખેપકથા

    Suttantikadukanikkhepakathā

    ૧૩૦૩. સુત્તન્તિકદુકેસુ માતિકાકથાયં અત્થતો વિવેચિતત્તા યાનિ ચ નેસં નિદ્દેસપદાનિ તેસમ્પિ હેટ્ઠા વુત્તનયેનેવ સુવિઞ્ઞેય્યત્તા યેભુય્યેન ઉત્તાનત્થાનિ એવ. ઇદં પનેત્થ વિસેસમત્તં – વિજ્જૂપમદુકે તાવ ચક્ખુમા કિર પુરિસો મેઘન્ધકારે રત્તિં મગ્ગં પટિપજ્જિ. તસ્સ અન્ધકારતાય મગ્ગો ન પઞ્ઞાયિ. વિજ્જુ નિચ્છરિત્વા અન્ધકારં વિદ્ધંસેસિ. અથસ્સ અન્ધકારવિગમા મગ્ગો પાકટો અહોસિ. સો દુતિયમ્પિ ગમનં અભિનીહરિ. દુતિયમ્પિ અન્ધકારો ઓત્થરિ. મગ્ગો ન પઞ્ઞાયિ. વિજ્જુ નિચ્છરિત્વા તં વિદ્ધંસેસિ. વિગતે અન્ધકારે મગ્ગો પાકટો અહોસિ. તતિયમ્પિ ગમનં અભિનીહરિ. અન્ધકારો ઓત્થરિ. મગ્ગો ન પઞ્ઞાયિ. વિજ્જુ નિચ્છરિત્વા અન્ધકારં વિદ્ધંસેસિ.

    1303. Suttantikadukesu mātikākathāyaṃ atthato vivecitattā yāni ca nesaṃ niddesapadāni tesampi heṭṭhā vuttanayeneva suviññeyyattā yebhuyyena uttānatthāni eva. Idaṃ panettha visesamattaṃ – vijjūpamaduke tāva cakkhumā kira puriso meghandhakāre rattiṃ maggaṃ paṭipajji. Tassa andhakāratāya maggo na paññāyi. Vijju niccharitvā andhakāraṃ viddhaṃsesi. Athassa andhakāravigamā maggo pākaṭo ahosi. So dutiyampi gamanaṃ abhinīhari. Dutiyampi andhakāro otthari. Maggo na paññāyi. Vijju niccharitvā taṃ viddhaṃsesi. Vigate andhakāre maggo pākaṭo ahosi. Tatiyampi gamanaṃ abhinīhari. Andhakāro otthari. Maggo na paññāyi. Vijju niccharitvā andhakāraṃ viddhaṃsesi.

    તત્થ ચક્ખુમતો પુરિસસ્સ અન્ધકારે મગ્ગપટિપજ્જનં વિય અરિયસાવકસ્સ સોતાપત્તિમગ્ગત્થાય વિપસ્સનારમ્ભો. અન્ધકારે મગ્ગસ્સ અપઞ્ઞાયનકાલો વિય સચ્ચચ્છાદકતમં. વિજ્જુયા નિચ્છરિત્વા અન્ધકારસ્સ વિદ્ધંસિતકાલો વિય સોતાપત્તિમગ્ગોભાસેન ઉપ્પજ્જિત્વા સચ્ચચ્છાદકતમસ્સ વિનોદિતકાલો. વિગતે અન્ધકારે મગ્ગસ્સ પાકટકાલો વિય સોતાપત્તિમગ્ગસ્સ ચતુન્નં સચ્ચાનં પાકટકાલો. મગ્ગસ્સ પાકટં પન મગ્ગસમઙ્ગિપુગ્ગલસ્સ પાકટમેવ. દુતિયગમનાભિનીહારો વિય સકદાગામિમગ્ગત્થાય વિપસ્સનારમ્ભો. અન્ધકારે મગ્ગસ્સ અપઞ્ઞાયનકાલો વિય સચ્ચચ્છાદકતમં. દુતિયં વિજ્જુયા નિચ્છરિત્વા અન્ધકારસ્સ વિદ્ધંસિતકાલો વિય સકદાગામિમગ્ગોભાસેન ઉપ્પજ્જિત્વા સચ્ચચ્છાદકતમસ્સ વિનોદિતકાલો. વિગતે અન્ધકારે મગ્ગસ્સ પાકટકાલો વિય સકદાગામિમગ્ગસ્સ ચતુન્નં સચ્ચાનં પાકટકાલો. મગ્ગસ્સ પાકટં પન મગ્ગસમઙ્ગિપુગ્ગલસ્સ પાકટમેવ. તતિયગમનાભિનીહારો વિય અનાગામિમગ્ગત્થાય વિપસ્સનારમ્ભો. અન્ધકારે મગ્ગસ્સ અપઞ્ઞાયનકાલો વિય સચ્ચચ્છાદકતમં. તતિયં વિજ્જુયા નિચ્છરિત્વા અન્ધકારસ્સ વિદ્ધંસિતકાલો વિય અનાગામિમગ્ગોભાસેન ઉપ્પજ્જિત્વા સચ્ચચ્છાદકતમસ્સ વિનોદિતકાલો. વિગતે અન્ધકારે મગ્ગસ્સ પાકટકાલો વિય અનાગામિમગ્ગસ્સ ચતુન્નં સચ્ચાનં પાકટકાલો. મગ્ગસ્સ પાકટં પન મગ્ગસમઙ્ગિપુગ્ગલસ્સ પાકટમેવ.

    Tattha cakkhumato purisassa andhakāre maggapaṭipajjanaṃ viya ariyasāvakassa sotāpattimaggatthāya vipassanārambho. Andhakāre maggassa apaññāyanakālo viya saccacchādakatamaṃ. Vijjuyā niccharitvā andhakārassa viddhaṃsitakālo viya sotāpattimaggobhāsena uppajjitvā saccacchādakatamassa vinoditakālo. Vigate andhakāre maggassa pākaṭakālo viya sotāpattimaggassa catunnaṃ saccānaṃ pākaṭakālo. Maggassa pākaṭaṃ pana maggasamaṅgipuggalassa pākaṭameva. Dutiyagamanābhinīhāro viya sakadāgāmimaggatthāya vipassanārambho. Andhakāre maggassa apaññāyanakālo viya saccacchādakatamaṃ. Dutiyaṃ vijjuyā niccharitvā andhakārassa viddhaṃsitakālo viya sakadāgāmimaggobhāsena uppajjitvā saccacchādakatamassa vinoditakālo. Vigate andhakāre maggassa pākaṭakālo viya sakadāgāmimaggassa catunnaṃ saccānaṃ pākaṭakālo. Maggassa pākaṭaṃ pana maggasamaṅgipuggalassa pākaṭameva. Tatiyagamanābhinīhāro viya anāgāmimaggatthāya vipassanārambho. Andhakāre maggassa apaññāyanakālo viya saccacchādakatamaṃ. Tatiyaṃ vijjuyā niccharitvā andhakārassa viddhaṃsitakālo viya anāgāmimaggobhāsena uppajjitvā saccacchādakatamassa vinoditakālo. Vigate andhakāre maggassa pākaṭakālo viya anāgāmimaggassa catunnaṃ saccānaṃ pākaṭakālo. Maggassa pākaṭaṃ pana maggasamaṅgipuggalassa pākaṭameva.

    વજિરસ્સ પન પાસાણો વા મણિ વા અભેજ્જો નામ નત્થિ. યત્થ પતતિ તં વિનિવિદ્ધમેવ હોતિ. વજિરં ખેપેન્તં અસેસેત્વા ખેપેતિ. વજિરેન ગતમગ્ગો નામ પુન પાકતિકો ન હોતિ. એવમેવ અરહત્તમગ્ગસ્સ અવજ્ઝકિલેસો નામ નત્થિ. સબ્બકિલેસે વિનિવિજ્ઝતિ વજિરં વિય. અરહત્તમગ્ગોપિ કિલેસે ખેપેન્તો અસેસેત્વા ખેપેતિ. વજિરેન ગતમગ્ગસ્સ પુન પાકતિકત્તાભાવો વિય અરહત્તમગ્ગેન પહીનકિલેસાનં પુન પચ્ચુદાવત્તનં નામ નત્થીતિ.

    Vajirassa pana pāsāṇo vā maṇi vā abhejjo nāma natthi. Yattha patati taṃ vinividdhameva hoti. Vajiraṃ khepentaṃ asesetvā khepeti. Vajirena gatamaggo nāma puna pākatiko na hoti. Evameva arahattamaggassa avajjhakileso nāma natthi. Sabbakilese vinivijjhati vajiraṃ viya. Arahattamaggopi kilese khepento asesetvā khepeti. Vajirena gatamaggassa puna pākatikattābhāvo viya arahattamaggena pahīnakilesānaṃ puna paccudāvattanaṃ nāma natthīti.

    ૧૩૦૭. બાલદુકનિદ્દેસે બાલેસુ અહિરિકાનોત્તપ્પાનિ પાકટાનિ, મૂલાનિ ચ સેસાનં બાલધમ્માનં. અહિરિકો હિ અનોત્તપ્પી ચ ન કિઞ્ચિ અકુસલં ન કરોતિ નામાતિ. એતાનિ દ્વે પઠમંયેવ વિસું વુત્તાનિ. સુક્કપક્ખેપિ અયમેવ નયો. તથા કણ્હદુકે.

    1307. Bāladukaniddese bālesu ahirikānottappāni pākaṭāni, mūlāni ca sesānaṃ bāladhammānaṃ. Ahiriko hi anottappī ca na kiñci akusalaṃ na karoti nāmāti. Etāni dve paṭhamaṃyeva visuṃ vuttāni. Sukkapakkhepi ayameva nayo. Tathā kaṇhaduke.

    ૧૩૧૧. તપનીયદુકનિદ્દેસે કતત્તા ચ અકતત્તા ચ તપનં વેદિતબ્બં. કાયદુચ્ચરિતાદીનિ હિ કતત્તા તપન્તિ, કાયસુચરિતાદીનિ અકતત્તા. તથા હિ પુગ્ગલો ‘કતં મે કાયદુચ્ચરિત’ન્તિ તપ્પતિ, ‘અકતં મે કાયસુચરિત’ન્તિ તપ્પતિ. ‘કતં મે વચીદુચ્ચરિત’ન્તિ તપ્પતિ…પે॰… ‘અકતં મે મનોસુચરિત’ન્તિ તપ્પતિ. અતપનીયેપિ એસેવ નયો. કલ્યાણકારી હિ પુગ્ગલો ‘કતં મે કાયસુચરિત’ન્તિ ન તપ્પતિ, ‘અકતં મે કાયદુચ્ચરિત’ન્તિ ન તપ્પતિ…પે॰… ‘અકતં મે મનોદુચ્ચરિત’ન્તિ ન તપ્પતીતિ (અ॰ નિ॰ ૨.૩).

    1311. Tapanīyadukaniddese katattā ca akatattā ca tapanaṃ veditabbaṃ. Kāyaduccaritādīni hi katattā tapanti, kāyasucaritādīni akatattā. Tathā hi puggalo ‘kataṃ me kāyaduccarita’nti tappati, ‘akataṃ me kāyasucarita’nti tappati. ‘Kataṃ me vacīduccarita’nti tappati…pe… ‘akataṃ me manosucarita’nti tappati. Atapanīyepi eseva nayo. Kalyāṇakārī hi puggalo ‘kataṃ me kāyasucarita’nti na tappati, ‘akataṃ me kāyaduccarita’nti na tappati…pe… ‘akataṃ me manoduccarita’nti na tappatīti (a. ni. 2.3).

    ૧૩૧૩. અધિવચનદુકનિદ્દેસે યા તેસં તેસં ધમ્માનન્તિ સબ્બધમ્મગ્ગહણં. સઙ્ખાયતીતિ સઙ્ખા, સંકથિયતીતિ અત્થો. કિન્તિ સંકથિયતિ? અહન્તિ મમન્તિ પરોતિ પરસ્સાતિ સત્તોતિ ભાવોતિ પોસોતિ પુગ્ગલોતિ નરોતિ માણવોતિ તિસ્સોતિ દત્તોતિ, ‘મઞ્ચો પીઠં ભિસિ બિમ્બોહનં’ ‘વિહારો પરિવેણં દ્વારં વાતપાન’ન્તિ એવં અનેકેહિ આકારેહિ સંકથિયતીતિ ‘સઙ્ખા’. સમઞ્ઞાયતીતિ સમઞ્ઞા. કિન્તિ સમઞ્ઞાયતિ? ‘અહન્તિ…પે॰… વાતપાન’ન્તિ સમઞ્ઞાયતીતિ ‘સમઞ્ઞા’. પઞ્ઞાપિયતીતિ પઞ્ઞત્તિ. વોહરિયતીતિ વોહારો. કિન્તિ વોહરિયતિ? ‘અહ’ન્તિ…પે॰… ‘વાતપાન’ન્તિ વોહરિયતીતિ વોહારો.

    1313. Adhivacanadukaniddese yā tesaṃ tesaṃ dhammānanti sabbadhammaggahaṇaṃ. Saṅkhāyatīti saṅkhā, saṃkathiyatīti attho. Kinti saṃkathiyati? Ahanti mamanti paroti parassāti sattoti bhāvoti posoti puggaloti naroti māṇavoti tissoti dattoti, ‘mañco pīṭhaṃ bhisi bimbohanaṃ’ ‘vihāro pariveṇaṃ dvāraṃ vātapāna’nti evaṃ anekehi ākārehi saṃkathiyatīti ‘saṅkhā’. Samaññāyatīti samaññā. Kinti samaññāyati? ‘Ahanti…pe… vātapāna’nti samaññāyatīti ‘samaññā’. Paññāpiyatīti paññatti. Vohariyatīti vohāro. Kinti vohariyati? ‘Aha’nti…pe… ‘vātapāna’nti vohariyatīti vohāro.

    નામન્તિ ચતુબ્બિધં નામં – સામઞ્ઞનામં ગુણનામં કિત્તિમનામં ઓપપાતિકનામન્તિ. તત્થ પઠમકપ્પિકેસુ મહાજનેન સમ્મન્નિત્વા ઠપિતત્તા મહાસમ્મતોતિ રઞ્ઞો નામં ‘સામઞ્ઞનામં’ નામ. યં સન્ધાય વુત્તં – ‘‘મહાજનસમ્મતોતિ ખો, વાસેટ્ઠ, મહાસમ્મતો ત્વેવ પઠમં અક્ખરં ઉપનિબ્બત્ત’’ન્તિ (દી॰ નિ॰ ૩.૧૩૧). ધમ્મકથિકો પંસુકૂલિકો વિનયધરો તેપિટકો સદ્ધો પસન્નોતિ એવરૂપં ગુણતો આગતનામં ‘ગુણનામં’ નામ. ભગવા અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધોતિઆદીનિપિ તથાગતસ્સ અનેકાનિ નામસતાનિ ગુણનામાનેવ. તેન વુત્તં –

    Nāmanti catubbidhaṃ nāmaṃ – sāmaññanāmaṃ guṇanāmaṃ kittimanāmaṃ opapātikanāmanti. Tattha paṭhamakappikesu mahājanena sammannitvā ṭhapitattā mahāsammatoti rañño nāmaṃ ‘sāmaññanāmaṃ’ nāma. Yaṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘mahājanasammatoti kho, vāseṭṭha, mahāsammato tveva paṭhamaṃ akkharaṃ upanibbatta’’nti (dī. ni. 3.131). Dhammakathiko paṃsukūliko vinayadharo tepiṭako saddho pasannoti evarūpaṃ guṇato āgatanāmaṃ ‘guṇanāmaṃ’ nāma. Bhagavā arahaṃ sammāsambuddhotiādīnipi tathāgatassa anekāni nāmasatāni guṇanāmāneva. Tena vuttaṃ –

    ‘‘અસઙ્ખ્યેય્યાનિ નામાનિ, સગુણેન મહેસિનો;

    ‘‘Asaṅkhyeyyāni nāmāni, saguṇena mahesino;

    ગુણેન નામમુદ્ધેય્યં, અપિ નામસહસ્સતો’’તિ.

    Guṇena nāmamuddheyyaṃ, api nāmasahassato’’ti.

    યં પન જાતસ્સ કુમારકસ્સ નામગ્ગહણદિવસે દક્ખિણેય્યાનં સક્કારં કત્વા સમીપે ઠિતા ઞાતકા કપ્પેત્વા પકપ્પેત્વા ‘અયં અસુકોનામા’તિ નામં કરોન્તિ, ઇદં ‘કિત્તિમનામ’ નામ. યા પન પુરિમપઞ્ઞત્તિ પચ્છિમપઞ્ઞત્તિયં પતતિ, પુરિમવોહારો પચ્છિમવોહારે પતતિ, સેય્યથિદં – પુરિમકપ્પેપિ ચન્દો ચન્દોયેવ નામ, એતરહિપિ ચન્દોવ. અતીતે સૂરિયો… સમુદ્દો… પથવી… પબ્બતો પબ્બતોયેવ, નામ, એતરહિપિ પબ્બતોયેવાતિ ઇદં ‘ઓપપાતિકનામં’ નામ. ઇદં ચતુબ્બિધમ્પિ નામં એત્થ નામમેવ હોતિ.

    Yaṃ pana jātassa kumārakassa nāmaggahaṇadivase dakkhiṇeyyānaṃ sakkāraṃ katvā samīpe ṭhitā ñātakā kappetvā pakappetvā ‘ayaṃ asukonāmā’ti nāmaṃ karonti, idaṃ ‘kittimanāma’ nāma. Yā pana purimapaññatti pacchimapaññattiyaṃ patati, purimavohāro pacchimavohāre patati, seyyathidaṃ – purimakappepi cando candoyeva nāma, etarahipi candova. Atīte sūriyo… samuddo… pathavī… pabbato pabbatoyeva, nāma, etarahipi pabbatoyevāti idaṃ ‘opapātikanāmaṃ’ nāma. Idaṃ catubbidhampi nāmaṃ ettha nāmameva hoti.

    નામકમ્મન્તિ નામકરણં. નામધેય્યન્તિ નામટ્ઠપનં. નિરુત્તીતિ નામનિરુત્તિ. બ્યઞ્જનન્તિ નામબ્યઞ્જનં. યસ્મા પનેતં અત્થં બ્યઞ્જેતિ તસ્મા એવં વુત્તં. અભિલાપોતિ નામાભિલાપોવ. સબ્બેવ ધમ્મા અધિવચનપથાતિ અધિવચનસ્સ નોપથધમ્મો નામ નત્થિ. એકધમ્મો સબ્બધમ્મેસુ નિપતતિ, સબ્બધમ્મા એકધમ્મસ્મિં નિપતન્તિ. કથં? અયઞ્હિ નામપઞ્ઞત્તિ એકધમ્મો, સો સબ્બેસુ ચતુભૂમકધમ્મેસુ નિપતતિ. સત્તોપિ સઙ્ખારોપિ નામતો મુત્તકો નામ નત્થિ.

    Nāmakammanti nāmakaraṇaṃ. Nāmadheyyanti nāmaṭṭhapanaṃ. Niruttīti nāmanirutti. Byañjananti nāmabyañjanaṃ. Yasmā panetaṃ atthaṃ byañjeti tasmā evaṃ vuttaṃ. Abhilāpoti nāmābhilāpova. Sabbeva dhammā adhivacanapathāti adhivacanassa nopathadhammo nāma natthi. Ekadhammo sabbadhammesu nipatati, sabbadhammā ekadhammasmiṃ nipatanti. Kathaṃ? Ayañhi nāmapaññatti ekadhammo, so sabbesu catubhūmakadhammesu nipatati. Sattopi saṅkhāropi nāmato muttako nāma natthi.

    અટવીપબ્બતાદીસુ રુક્ખોપિ જાનપદાનં ભારો. તે હિ ‘અયં કિં રુક્ખો નામા’તિ પુટ્ઠા ‘ખદિરો’ ‘પલાસો’તિ અત્તના જાનનકનામં કથેન્તિ. યસ્સ નામં ન જાનન્તિ તમ્પિ ‘અનામકો’ નામાતિ વદન્તિ. તમ્પિ તસ્સ નામધેય્યમેવ હુત્વા તિટ્ઠતિ. સમુદ્દે મચ્છકચ્છપાદીસુપિ એસેવ નયો. ઇતરે દ્વે દુકા ઇમિના સમાનત્થા એવ.

    Aṭavīpabbatādīsu rukkhopi jānapadānaṃ bhāro. Te hi ‘ayaṃ kiṃ rukkho nāmā’ti puṭṭhā ‘khadiro’ ‘palāso’ti attanā jānanakanāmaṃ kathenti. Yassa nāmaṃ na jānanti tampi ‘anāmako’ nāmāti vadanti. Tampi tassa nāmadheyyameva hutvā tiṭṭhati. Samudde macchakacchapādīsupi eseva nayo. Itare dve dukā iminā samānatthā eva.

    ૧૩૧૬. નામરૂપદુકે નામકરણટ્ઠેન ચ નમનટ્ઠેન ચ નામનટ્ઠેન ચ નામં. તત્થ ચત્તારો ખન્ધા તાવ નામકરણટ્ઠેન ‘નામં’. યથા હિ મહાજનસમ્મતત્તા મહાસમ્મતસ્સ મહાસમ્મતોતિ નામં અહોસિ, યથા વા માતાપિતરો ‘અયં તિસ્સો નામ હોતુ, ફુસ્સો નામ હોતૂ’તિ એવં પુત્તસ્સ કિત્તિમનામં કરોન્તિ, યથા વા ‘ધમ્મકથિકો’ ‘વિનયધરો’તિ ગુણતો નામં આગચ્છતિ, ન એવં વેદનાદીનં. વેદનાદયો હિ મહાપથવીઆદયો વિય અત્તનો નામં કરોન્તાવ ઉપ્પજ્જન્તિ. તેસુ ઉપ્પન્નેસુ તેસં નામં ઉપ્પન્નમેવ હોતિ. ન હિ વેદનં ઉપ્પન્નં ‘ત્વં વેદના નામ હોહી’તિ કોચિ ભણતિ. ન ચ તસ્સા નામગ્ગહણકિચ્ચં અત્થિ. યથા પથવિયા ઉપ્પન્નાય ‘ત્વં પથવી નામ હોહી’તિ નામગ્ગહણકિચ્ચં નત્થિ, ચક્કવાળસિનેરુચન્દિમસૂરિયનક્ખત્તેસુ ઉપ્પન્નેસુ ‘ત્વં ચક્કવાળં નામ હોહિ ત્વં નક્ખત્તં નામ હોહી’તિ નામગ્ગહણકિચ્ચં નત્થિ, નામં ઉપ્પન્નમેવ હોતિ, ઓપપાતિકપઞ્ઞત્તિયં નિપતતિ, એવં વેદનાય ઉપ્પન્નાય ‘ત્વં વેદના નામ હોહી’તિ નામગ્ગહણકિચ્ચં નત્થિ. તાય ઉપ્પન્નાય વેદનાતિ નામં ઉપ્પન્નમેવ હોતિ. ઓપપાતિકપઞ્ઞત્તિયં નિપતતિ. સઞ્ઞાદીસુપિ એસેવ નયો. અતીતેપિ હિ વેદના વેદનાયેવ, સઞ્ઞા… સઙ્ખારા… વિઞ્ઞાણં વિઞ્ઞાણમેવ. અનાગતેપિ, પચ્ચુપ્પન્નેપિ. નિબ્બાનં પન સદાપિ નિબ્બાનમેવાતિ. ‘નામકરણટ્ઠેન’ નામં.

    1316. Nāmarūpaduke nāmakaraṇaṭṭhena ca namanaṭṭhena ca nāmanaṭṭhena ca nāmaṃ. Tattha cattāro khandhā tāva nāmakaraṇaṭṭhena ‘nāmaṃ’. Yathā hi mahājanasammatattā mahāsammatassa mahāsammatoti nāmaṃ ahosi, yathā vā mātāpitaro ‘ayaṃ tisso nāma hotu, phusso nāma hotū’ti evaṃ puttassa kittimanāmaṃ karonti, yathā vā ‘dhammakathiko’ ‘vinayadharo’ti guṇato nāmaṃ āgacchati, na evaṃ vedanādīnaṃ. Vedanādayo hi mahāpathavīādayo viya attano nāmaṃ karontāva uppajjanti. Tesu uppannesu tesaṃ nāmaṃ uppannameva hoti. Na hi vedanaṃ uppannaṃ ‘tvaṃ vedanā nāma hohī’ti koci bhaṇati. Na ca tassā nāmaggahaṇakiccaṃ atthi. Yathā pathaviyā uppannāya ‘tvaṃ pathavī nāma hohī’ti nāmaggahaṇakiccaṃ natthi, cakkavāḷasinerucandimasūriyanakkhattesu uppannesu ‘tvaṃ cakkavāḷaṃ nāma hohi tvaṃ nakkhattaṃ nāma hohī’ti nāmaggahaṇakiccaṃ natthi, nāmaṃ uppannameva hoti, opapātikapaññattiyaṃ nipatati, evaṃ vedanāya uppannāya ‘tvaṃ vedanā nāma hohī’ti nāmaggahaṇakiccaṃ natthi. Tāya uppannāya vedanāti nāmaṃ uppannameva hoti. Opapātikapaññattiyaṃ nipatati. Saññādīsupi eseva nayo. Atītepi hi vedanā vedanāyeva, saññā… saṅkhārā… viññāṇaṃ viññāṇameva. Anāgatepi, paccuppannepi. Nibbānaṃ pana sadāpi nibbānamevāti. ‘Nāmakaraṇaṭṭhena’ nāmaṃ.

    ‘નમનટ્ઠેના’પિ ચેત્થ ચત્તારો ખન્ધા નામં. તે હિ આરમ્મણાભિમુખા નમન્તિ. ‘નામનટ્ઠેન’ સબ્બમ્પિ નામં. ચત્તારો હિ ખન્ધા આરમ્મણે અઞ્ઞમઞ્ઞં નામેન્તિ. નિબ્બાનં આરમ્મણાધિપતિપચ્ચયતાય અત્તનિ અનવજ્જધમ્મે નામેતિ.

    ‘Namanaṭṭhenā’pi cettha cattāro khandhā nāmaṃ. Te hi ārammaṇābhimukhā namanti. ‘Nāmanaṭṭhena’ sabbampi nāmaṃ. Cattāro hi khandhā ārammaṇe aññamaññaṃ nāmenti. Nibbānaṃ ārammaṇādhipatipaccayatāya attani anavajjadhamme nāmeti.

    ૧૩૧૮. અવિજ્જાભવતણ્હા વટ્ટમૂલસમુદાચારદસ્સનત્થં ગહિતા.

    1318. Avijjābhavataṇhā vaṭṭamūlasamudācāradassanatthaṃ gahitā.

    ૧૩૨૦. ભવિસ્સતિ અત્તા ચ લોકો ચાતિ ખન્ધપઞ્ચકં અત્તા ચ લોકો ચાતિ ગહેત્વા ‘તં ભવિસ્સતી’તિ ગહણાકારેન નિવિટ્ઠા સસ્સતદિટ્ઠિ. દુતિયા ‘ન ભવિસ્સતી’તિ આકારેન નિવિટ્ઠા ઉચ્છેદદિટ્ઠિ.

    1320. Bhavissati attā ca loko cāti khandhapañcakaṃ attā ca loko cāti gahetvā ‘taṃ bhavissatī’ti gahaṇākārena niviṭṭhā sassatadiṭṭhi. Dutiyā ‘na bhavissatī’ti ākārena niviṭṭhā ucchedadiṭṭhi.

    ૧૩૨૬. પુબ્બન્તં આરબ્ભાતિ અતીતકોટ્ઠાસં આરમ્મણં કરિત્વા. ઇમિના બ્રહ્મજાલે આગતા અટ્ઠારસ પુબ્બન્તાનુદિટ્ઠિયો ગહિતા. અપરન્તં આરબ્ભાતિ અનાગતકોટ્ઠાસં આરમ્મણં કરિત્વા. ઇમિના તત્થેવ આગતા ચતુચત્તાલીસ અપરન્તાનુદિટ્ઠિયો ગહિતા.

    1326. Pubbantaṃārabbhāti atītakoṭṭhāsaṃ ārammaṇaṃ karitvā. Iminā brahmajāle āgatā aṭṭhārasa pubbantānudiṭṭhiyo gahitā. Aparantaṃ ārabbhāti anāgatakoṭṭhāsaṃ ārammaṇaṃ karitvā. Iminā tattheva āgatā catucattālīsa aparantānudiṭṭhiyo gahitā.

    ૧૩૩૨. દોવચસ્સતાનિદ્દેસે સહધમ્મિકે વુચ્ચમાનેતિ સહધમ્મિકં નામ યં ભગવતા પઞ્ઞત્તં સિક્ખાપદં, તસ્મિં વત્થું દસ્સેત્વા આપત્તિં આરોપેત્વા ‘ઇદં નામ ત્વં આપત્તિં આપન્નો, ઇઙ્ઘ દેસેહિ વુટ્ઠાહિ પટિકરોહી’તિ વુચ્ચમાને. દોવચસ્સાયન્તિઆદીસુ એવં ચોદિયમાનસ્સ પટિચોદનાય વા અપ્પદક્ખિણગાહિતાય વા દુબ્બચસ્સ કમ્મં દોવચસ્સાયં. તદેવ દોવચસ્સન્તિપિ વુચ્ચતિ. તસ્સ ભાવો દોવચસ્સિયં. ઇતરં તસ્સેવ વેવચનં. વિપ્પટિકૂલગાહિતાતિ વિલોમગાહિતા. વિલોમગહણસઙ્ખાતેન વિપચ્ચનીકેન સાતં અસ્સાતિ વિપચ્ચનીકસાતો. ‘પટાણિકગહણં ગહેત્વા એકપદેનેવ તં નિસ્સદ્દમકાસિ’ન્તિ સુખં પટિલભન્તસ્સેતં અધિવચનં. તસ્સ ભાવો વિપચ્ચનીકસાતતા. ઓવાદં અનાદિયનવસેન અનાદરસ્સ ભાવો અનાદરિયં. ઇતરં તસ્સેવ વેવચનં. અનાદિયનાકારો વા અનાદરતા. ગરુવાસં અવસનવસેન ઉપ્પન્નો અગારવભાવો અગારવતા. સજેટ્ઠકવાસં અવસનવસેન ઉપ્પન્નો અપ્પટિસ્સવભાવો અપ્પટિસ્સવતા. અયં વુચ્ચતીતિ અયં એવરૂપા દોવચસ્સતા નામ વુચ્ચતિ. અત્થતો પનેસા તેનાકારેન પવત્તા ચત્તારો ખન્ધા, સઙ્ખારક્ખન્ધોયેવ વાતિ. પાપમિત્તતાદીસુપિ એસેવ નયો. દોવચસ્સતા પાપમિત્તતાદયો હિ વિસું ચેતસિકધમ્મા નામ નત્થિ.

    1332. Dovacassatāniddese sahadhammike vuccamāneti sahadhammikaṃ nāma yaṃ bhagavatā paññattaṃ sikkhāpadaṃ, tasmiṃ vatthuṃ dassetvā āpattiṃ āropetvā ‘idaṃ nāma tvaṃ āpattiṃ āpanno, iṅgha desehi vuṭṭhāhi paṭikarohī’ti vuccamāne. Dovacassāyantiādīsu evaṃ codiyamānassa paṭicodanāya vā appadakkhiṇagāhitāya vā dubbacassa kammaṃ dovacassāyaṃ. Tadeva dovacassantipi vuccati. Tassa bhāvo dovacassiyaṃ. Itaraṃ tasseva vevacanaṃ. Vippaṭikūlagāhitāti vilomagāhitā. Vilomagahaṇasaṅkhātena vipaccanīkena sātaṃ assāti vipaccanīkasāto. ‘Paṭāṇikagahaṇaṃ gahetvā ekapadeneva taṃ nissaddamakāsi’nti sukhaṃ paṭilabhantassetaṃ adhivacanaṃ. Tassa bhāvo vipaccanīkasātatā. Ovādaṃ anādiyanavasena anādarassa bhāvo anādariyaṃ. Itaraṃ tasseva vevacanaṃ. Anādiyanākāro vā anādaratā. Garuvāsaṃ avasanavasena uppanno agāravabhāvo agāravatā. Sajeṭṭhakavāsaṃ avasanavasena uppanno appaṭissavabhāvo appaṭissavatā. Ayaṃ vuccatīti ayaṃ evarūpā dovacassatā nāma vuccati. Atthato panesā tenākārena pavattā cattāro khandhā, saṅkhārakkhandhoyeva vāti. Pāpamittatādīsupi eseva nayo. Dovacassatā pāpamittatādayo hi visuṃ cetasikadhammā nāma natthi.

    ૧૩૩૩. નત્થિ એતેસં સદ્ધાતિ અસ્સદ્ધા; બુદ્ધાદીનિ વત્થૂનિ ન સદ્દહન્તીતિ અત્થો. દુસ્સીલાતિ સીલસ્સ દુન્નામં નત્થિ, નિસ્સીલાતિ અત્થો. અપ્પસ્સુતાતિ સુતરહિતા. પઞ્ચ મચ્છરિયાનિ એતેસં અત્થીતિ મચ્છરિનો. દુપ્પઞ્ઞાતિ નિપ્પઞ્ઞા. સેવનકવસેન સેવના. બલવસેવના નિસેવના. સબ્બતોભાગેન સેવના સંસેવના. ઉપસગ્ગવસેન વા પદં વડ્ઢિતં. તીહિપિ સેવનાવ કથિતા. ભજનાતિ ઉપસઙ્કમના. સમ્ભજનાતિ સબ્બતોભાગેન ભજના. ઉપસગ્ગવસેન વા પદં વડ્ઢિતં. ભત્તીતિ દળ્હભત્તિ. સમ્ભત્તીતિ સબ્બતોભાગેન ભત્તિ. ઉપસગ્ગવસેન વા પદં વડ્ઢિતં. દ્વીહિપિ દળ્હભત્તિ એવ કથિતા. તંસમ્પવઙ્કતાતિ તેસુ પુગ્ગલેસુ કાયેન ચેવ ચિત્તેન ચ સમ્પવઙ્કભાવો; તન્નિન્નતા તપ્પોણતા તપ્પબ્ભારતાતિ અત્થો.

    1333. Natthi etesaṃ saddhāti assaddhā; buddhādīni vatthūni na saddahantīti attho. Dussīlāti sīlassa dunnāmaṃ natthi, nissīlāti attho. Appassutāti sutarahitā. Pañca macchariyāni etesaṃ atthīti maccharino. Duppaññāti nippaññā. Sevanakavasena sevanā. Balavasevanā nisevanā. Sabbatobhāgena sevanā saṃsevanā. Upasaggavasena vā padaṃ vaḍḍhitaṃ. Tīhipi sevanāva kathitā. Bhajanāti upasaṅkamanā. Sambhajanāti sabbatobhāgena bhajanā. Upasaggavasena vā padaṃ vaḍḍhitaṃ. Bhattīti daḷhabhatti. Sambhattīti sabbatobhāgena bhatti. Upasaggavasena vā padaṃ vaḍḍhitaṃ. Dvīhipi daḷhabhatti eva kathitā. Taṃsampavaṅkatāti tesu puggalesu kāyena ceva cittena ca sampavaṅkabhāvo; tanninnatā tappoṇatā tappabbhāratāti attho.

    ૧૩૩૪. સોવચસ્સતાદુકનિદ્દેસોપિ વુત્તપટિપક્ખનયેન વેદિતબ્બો.

    1334. Sovacassatādukaniddesopi vuttapaṭipakkhanayena veditabbo.

    ૧૩૩૬. પઞ્ચપિ આપત્તિક્ખન્ધાતિ માતિકાનિદ્દેસેન ‘પારાજિકં સઙ્ઘાદિસેસં પાચિત્તિયં પાટિદેસનીયં દુક્કટ’ન્તિ ઇમા પઞ્ચ આપત્તિયો. સત્તપિ આપત્તિક્ખન્ધાતિ વિનયનિદ્દેસેન ‘પારાજિકં સઙ્ઘાદિસેસં થુલ્લચ્ચયં પાચિત્તિયં પાટિદેસનીયં દુક્કટં દુબ્ભાસિત’ન્તિ ઇમા સત્ત આપત્તિયો. તત્થ સહ વત્થુના તાસં આપત્તીનં પરિચ્છેદજાનનકપઞ્ઞા આપત્તિકુસલતા નામ. સહ કમ્મવાચાય આપત્તિવુટ્ઠાનપરિચ્છેદજાનનકપઞ્ઞા પન આપત્તિવુટ્ઠાનકુસલતા નામ.

    1336. Pañcapiāpattikkhandhāti mātikāniddesena ‘pārājikaṃ saṅghādisesaṃ pācittiyaṃ pāṭidesanīyaṃ dukkaṭa’nti imā pañca āpattiyo. Sattapi āpattikkhandhāti vinayaniddesena ‘pārājikaṃ saṅghādisesaṃ thullaccayaṃ pācittiyaṃ pāṭidesanīyaṃ dukkaṭaṃ dubbhāsita’nti imā satta āpattiyo. Tattha saha vatthunā tāsaṃ āpattīnaṃ paricchedajānanakapaññā āpattikusalatā nāma. Saha kammavācāya āpattivuṭṭhānaparicchedajānanakapaññā pana āpattivuṭṭhānakusalatā nāma.

    ૧૩૩૮. સમાપજ્જિતબ્બતો સમાપત્તિ. સહ પરિકમ્મેન અપ્પનાપરિચ્છેદજાનનકપઞ્ઞા પન સમાપત્તિકુસલતા નામ. ‘ચન્દે વા સૂરિયે વા નક્ખત્તે વા એત્તકં ઠાનં ગતે વુટ્ઠહિસ્સામી’તિ અવિરજ્ઝિત્વા તસ્મિંયેવ સમયે વુટ્ઠાનકપઞ્ઞાય અત્થિતાય સમાપત્તિવુટ્ઠાનકુસલતા નામ.

    1338. Samāpajjitabbato samāpatti. Saha parikammena appanāparicchedajānanakapaññā pana samāpattikusalatā nāma. ‘Cande vā sūriye vā nakkhatte vā ettakaṃ ṭhānaṃ gate vuṭṭhahissāmī’ti avirajjhitvā tasmiṃyeva samaye vuṭṭhānakapaññāya atthitāya samāpattivuṭṭhānakusalatā nāma.

    ૧૩૪૦. અટ્ઠારસન્નં ધાતૂનં ઉગ્ગહમનસિકારસવનધારણપરિચ્છેદજાનનકપઞ્ઞા ધાતુકુસલતા નામ. તાસંયેવ ઉગ્ગહમનસિકારજાનનકપઞ્ઞા મનસિકારકુસલતા નામ.

    1340. Aṭṭhārasannaṃ dhātūnaṃ uggahamanasikārasavanadhāraṇaparicchedajānanakapaññā dhātukusalatā nāma. Tāsaṃyeva uggahamanasikārajānanakapaññā manasikārakusalatā nāma.

    ૧૩૪૨. દ્વાદસન્નં આયતનાનં ઉગ્ગહમનસિકારસવનધારણપરિચ્છેદજાનનકપઞ્ઞા લતા નામ. તીસુપિ વા એતાસુ કુસલતાસુ ઉગ્ગહો મનસિકારો સવનં સમ્મસનં પટિવેધો પચ્ચવેક્ખણાતિ સબ્બં વટ્ટતિ. તત્થ સવનઉગ્ગહપચ્ચવેક્ખણા લોકિયા, પટિવેધો લોકુત્તરો. સમ્મસનમનસિકારા લોકિયલોકુત્તરમિસ્સકા. ‘અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારા’તિઆદીનિ (વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૨૨૫) પટિચ્ચસમુપ્પાદવિભઙ્ગે આવિભવિસ્સન્તિ. ‘ઇમિના પન પચ્ચયેન ઇદં હોતી’તિ જાનનકપઞ્ઞા પટિચ્ચસમુપ્પાદકુસલતા નામ.

    1342. Dvādasannaṃ āyatanānaṃ uggahamanasikārasavanadhāraṇaparicchedajānanakapaññā latā nāma. Tīsupi vā etāsu kusalatāsu uggaho manasikāro savanaṃ sammasanaṃ paṭivedho paccavekkhaṇāti sabbaṃ vaṭṭati. Tattha savanauggahapaccavekkhaṇā lokiyā, paṭivedho lokuttaro. Sammasanamanasikārā lokiyalokuttaramissakā. ‘Avijjāpaccayā saṅkhārā’tiādīni (vibha. aṭṭha. 225) paṭiccasamuppādavibhaṅge āvibhavissanti. ‘Iminā pana paccayena idaṃ hotī’ti jānanakapaññā paṭiccasamuppādakusalatā nāma.

    ૧૩૪૪. ઠાનાટ્ઠાનકુસલતાદુકનિદ્દેસે હેતૂ પચ્ચયાતિ ઉભયમ્પેતં અઞ્ઞમઞ્ઞવેવચનં. ચક્ખુપસાદો હિ રૂપં આરમ્મણં કત્વા ઉપ્પજ્જનકસ્સ ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ હેતુ ચેવ પચ્ચયો ચ. તથા સોતપસાદાદયો સોતવિઞ્ઞાણાદીનં, અમ્બબીજાદીનિ ચ અમ્બફલાદીનં. દુતિયનયે યે યે ધમ્માતિ વિસભાગપચ્ચયધમ્માનં નિદસ્સનં. યેસં યેસન્તિ વિસભાગપચ્ચયસમુપ્પન્નધમ્મનિદસ્સનં. ન હેતૂ ન પચ્ચયાતિ ચક્ખુપસાદો સદ્દં આરમ્મણં કત્વા ઉપ્પજ્જનકસ્સ સોતવિઞ્ઞાણસ્સ ન હેતુ ન પચ્ચયો. તથા સોતપસાદાદયો અવસેસવિઞ્ઞાણાદીનં. અમ્બાદયો ચ તાલાદીનં ઉપ્પત્તિયાતિ એવમત્થો વેદિતબ્બો.

    1344. Ṭhānāṭṭhānakusalatādukaniddese hetū paccayāti ubhayampetaṃ aññamaññavevacanaṃ. Cakkhupasādo hi rūpaṃ ārammaṇaṃ katvā uppajjanakassa cakkhuviññāṇassa hetu ceva paccayo ca. Tathā sotapasādādayo sotaviññāṇādīnaṃ, ambabījādīni ca ambaphalādīnaṃ. Dutiyanaye ye ye dhammāti visabhāgapaccayadhammānaṃ nidassanaṃ. Yesaṃ yesanti visabhāgapaccayasamuppannadhammanidassanaṃ. Na hetū na paccayāti cakkhupasādo saddaṃ ārammaṇaṃ katvā uppajjanakassa sotaviññāṇassa na hetu na paccayo. Tathā sotapasādādayo avasesaviññāṇādīnaṃ. Ambādayo ca tālādīnaṃ uppattiyāti evamattho veditabbo.

    ૧૩૪૬. અજ્જવમદ્દવનિદ્દેસે નીચચિત્તતાતિ પદમત્તમેવ વિસેસો. તસ્સત્થો – માનાભાવેન નીચં ચિત્તં અસ્સાતિ નીચચિત્તો. નીચચિત્તસ્સ ભાવો નીચચિત્તતા. સેસં ચિત્તુજુકતાચિત્તમુદુતાનં પદભાજનીયે આગતમેવ.

    1346. Ajjavamaddavaniddese nīcacittatāti padamattameva viseso. Tassattho – mānābhāvena nīcaṃ cittaṃ assāti nīcacitto. Nīcacittassa bhāvo nīcacittatā. Sesaṃ cittujukatācittamudutānaṃ padabhājanīye āgatameva.

    ૧૩૪૮. ખન્તિનિદ્દેસે ખમનકવસેન ખન્તિ. ખમનાકારો ખમનતા. અધિવાસેન્તિ એતાય, અત્તનો ઉપરિ આરોપેત્વા વાસેન્તિ, ન પટિબાહન્તિ, ન પચ્ચનીકતાય તિટ્ઠન્તીતિ અધિવાસનતા . અચણ્ડિકસ્સ ભાવો અચણ્ડિક્કં. અનસુરોપોતિ અસુરોપો વુચ્ચતિ ન સમ્મારોપિતત્તા દુરુત્તવચનં. તપ્પટિપક્ખતો અનસુરોપો સુરુત્તવાચાતિ અત્થો. એવમેત્થ ફલૂપચારેન કારણં નિદ્દિટ્ઠં. અત્તમનતા ચિત્તસ્સાતિ સોમનસ્સવસેન ચિત્તસ્સ સકમનતા, અત્તનો ચિત્તસભાવોયેવ, ન બ્યાપન્નચિત્તતાતિ અત્થો.

    1348. Khantiniddese khamanakavasena khanti. Khamanākāro khamanatā. Adhivāsenti etāya, attano upari āropetvā vāsenti, na paṭibāhanti, na paccanīkatāya tiṭṭhantīti adhivāsanatā. Acaṇḍikassa bhāvo acaṇḍikkaṃ. Anasuropoti asuropo vuccati na sammāropitattā duruttavacanaṃ. Tappaṭipakkhato anasuropo suruttavācāti attho. Evamettha phalūpacārena kāraṇaṃ niddiṭṭhaṃ. Attamanatā cittassāti somanassavasena cittassa sakamanatā, attano cittasabhāvoyeva, na byāpannacittatāti attho.

    ૧૩૪૯. સોરચ્ચનિદ્દેસે કાયિકો અવીતિક્કમોતિ તિવિધં કાયસુચરિતં. વાચસિકો અવીતિક્કમોતિ ચતુબ્બિધં વચીસુચરિતં. કાયિકવાચસિકોતિ ઇમિના કાયવચીદ્વારસમુટ્ઠિતં આજીવટ્ઠમકસીલં પરિયાદિયતિ. ઇદં વુચ્ચતિ સોરચ્ચન્તિ ઇદં પાપતો સુટ્ઠુ ઓરતત્તા સોરચ્ચં નામ વુચ્ચતિ. સબ્બોપિ સીલસંવરોતિ ઇદં યસ્મા ન કેવલં કાયવાચાહેવ અનાચારં આચરતિ મનસાપિ આચરતિ એવ, તસ્મા માનસિકસીલં પરિયાદાય દસ્સેતું વુત્તં.

    1349. Soraccaniddese kāyiko avītikkamoti tividhaṃ kāyasucaritaṃ. Vācasiko avītikkamoti catubbidhaṃ vacīsucaritaṃ. Kāyikavācasikoti iminā kāyavacīdvārasamuṭṭhitaṃ ājīvaṭṭhamakasīlaṃ pariyādiyati. Idaṃ vuccati soraccanti idaṃ pāpato suṭṭhu oratattā soraccaṃ nāma vuccati. Sabbopi sīlasaṃvaroti idaṃ yasmā na kevalaṃ kāyavācāheva anācāraṃ ācarati manasāpi ācarati eva, tasmā mānasikasīlaṃ pariyādāya dassetuṃ vuttaṃ.

    ૧૩૫૦. સાખલ્યનિદ્દેસે અણ્ડકાતિ યથા સદોસે રુક્ખે અણ્ડકાનિ ઉટ્ઠહન્તિ, એવં સદોસતાય ખુંસનવમ્ભનાદિવચનેહિ અણ્ડકા જાતા. કક્કસાતિ પૂતિકા સા યથા નામ પૂતિરુક્ખો કક્કસો હોતિ પગ્ઘરિતચુણ્ણો એવં કક્કસા હોતિ. સોતં ઘંસયમાના વિય પવિસતિ. તેન વુત્તં ‘કક્કસા’તિ. પરકટુકાતિ પરેસં કટુકા અમનાપા દોસજનની. પરાભિસજ્જનીતિ કુટિલકણ્ટકસાખા વિય ચમ્મેસુ વિજ્ઝિત્વા પરેસં અભિસજ્જની, ગન્તુકામાનમ્પિ ગન્તું અદત્વા લગ્ગનકારી. કોધસામન્તાતિ કોધસ્સ આસન્ના. અસમાધિસંવત્તનિકાતિ અપ્પનાસમાધિસ્સ વા ઉપચારસમાધિસ્સ વા અસંવત્તનિકા. ઇતિ સબ્બાનેવેતાનિ સદોસવાચાય વેવચનાનિ. તથારૂપિં વાચં પહાયાતિ ઇદં ફરુસવાચં અપ્પજહિત્વા ઠિતસ્સ અન્તરન્તરે પવત્તાપિ સણ્હવાચા અસણ્હવાચા એવ નામાતિ દીપનત્થં વુત્તં.

    1350. Sākhalyaniddese aṇḍakāti yathā sadose rukkhe aṇḍakāni uṭṭhahanti, evaṃ sadosatāya khuṃsanavambhanādivacanehi aṇḍakā jātā. Kakkasāti pūtikā sā yathā nāma pūtirukkho kakkaso hoti paggharitacuṇṇo evaṃ kakkasā hoti. Sotaṃ ghaṃsayamānā viya pavisati. Tena vuttaṃ ‘kakkasā’ti. Parakaṭukāti paresaṃ kaṭukā amanāpā dosajananī. Parābhisajjanīti kuṭilakaṇṭakasākhā viya cammesu vijjhitvā paresaṃ abhisajjanī, gantukāmānampi gantuṃ adatvā lagganakārī. Kodhasāmantāti kodhassa āsannā. Asamādhisaṃvattanikāti appanāsamādhissa vā upacārasamādhissa vā asaṃvattanikā. Iti sabbānevetāni sadosavācāya vevacanāni. Tathārūpiṃ vācaṃ pahāyāti idaṃ pharusavācaṃ appajahitvā ṭhitassa antarantare pavattāpi saṇhavācā asaṇhavācā eva nāmāti dīpanatthaṃ vuttaṃ.

    નેળાતિ એળં વુચ્ચતિ દોસો. નાસ્સા એળન્તિ નેળા; નિદ્દોસાતિ અત્થો. ‘‘નેળઙ્ગો સેતપચ્છાદો’’તિ (ઉદા॰ ૬૫; સં॰ નિ॰ ૪.૩૪૭; પેટકો॰ ૨૫) એત્થ વુત્તનેળં વિય. કણ્ણસુખાતિ બ્યઞ્જનમધુરતાય કણ્ણાનં સુખા, સૂચિવિજ્ઝનં વિય કણ્ણસૂલં ન જનેતિ. અત્થમધુરતાય સરીરે કોપં અજનેત્વા પેમં જનેતીતિ પેમનીયા. હદયં ગચ્છતિ, અપ્પટિહઞ્ઞમાના સુખેન ચિત્તં પવિસતીતિ હદયઙ્ગમા. ગુણપરિપુણ્ણતાય પુરે ભવાતિ પોરી. પુરે સંવડ્ઢનારી વિય સુકુમારાતિપિ પોરી. પુરસ્સ એસાતિપિ પોરી; નગરવાસીનં કથાતિ અત્થો. નગરવાસિનો હિ યુત્તકથા હોન્તિ. પિતિમત્તં પિતાતિ ભાતિમત્તં ભાતાતિ વદન્તિ. એવરૂપી કથા બહુનો જનસ્સ કન્તા હોતીતિ બહુજનકન્તા. કન્તભાવેનેવ બહુનો જનસ્સ મનાપા ચિત્તવુડ્ઢિકરાતિ બહુજનમનાપા. યા તત્થાતિ યા તસ્મિં પુગ્ગલે. સણ્હવાચતાતિ મટ્ઠવાચતા. સખિલવાચતાતિ મુદુવાચતા. અફરુસવાચતાતિ અકક્ખળવાચતા.

    Neḷāti eḷaṃ vuccati doso. Nāssā eḷanti neḷā; niddosāti attho. ‘‘Neḷaṅgo setapacchādo’’ti (udā. 65; saṃ. ni. 4.347; peṭako. 25) ettha vuttaneḷaṃ viya. Kaṇṇasukhāti byañjanamadhuratāya kaṇṇānaṃ sukhā, sūcivijjhanaṃ viya kaṇṇasūlaṃ na janeti. Atthamadhuratāya sarīre kopaṃ ajanetvā pemaṃ janetīti pemanīyā. Hadayaṃ gacchati, appaṭihaññamānā sukhena cittaṃ pavisatīti hadayaṅgamā. Guṇaparipuṇṇatāya pure bhavāti porī. Pure saṃvaḍḍhanārī viya sukumārātipi porī. Purassa esātipi porī; nagaravāsīnaṃ kathāti attho. Nagaravāsino hi yuttakathā honti. Pitimattaṃ pitāti bhātimattaṃ bhātāti vadanti. Evarūpī kathā bahuno janassa kantā hotīti bahujanakantā. Kantabhāveneva bahuno janassa manāpā cittavuḍḍhikarāti bahujanamanāpā. Yā tatthāti yā tasmiṃ puggale. Saṇhavācatāti maṭṭhavācatā. Sakhilavācatāti muduvācatā. Apharusavācatāti akakkhaḷavācatā.

    ૧૩૫૧. પટિસન્થારનિદ્દેસે આમિસપટિસન્થારોતિ આમિસઅલાભેન અત્તના સહ પરેસં છિદ્દં યથા પિહિતં હોતિ પટિચ્છન્નં એવં આમિસેન પટિસન્થરણં. ધમ્મપટિસન્થારોતિ ધમ્મસ્સ અપ્પટિલાભેન અત્તના સહ પરેસં છિદ્દં યથા પિહિતં હોતિ પટિચ્છન્નં, એવં ધમ્મેન પટિસન્થરણં. પટિસન્થારકો હોતીતિ દ્વેયેવ હિ લોકસન્નિવાસસ્સ છિદ્દાનિ, તેસં પટિસન્થારકો હોતિ. આમિસપટિસન્થારેન વા ધમ્મપટિસન્થારેન વાતિ ઇમિના દુવિધેન પટિસન્થારેન પટિસન્થારકો હોતિ, પટિસન્થરતિ, નિરન્તરં કરોતિ.

    1351. Paṭisanthāraniddese āmisapaṭisanthāroti āmisaalābhena attanā saha paresaṃ chiddaṃ yathā pihitaṃ hoti paṭicchannaṃ evaṃ āmisena paṭisantharaṇaṃ. Dhammapaṭisanthāroti dhammassa appaṭilābhena attanā saha paresaṃ chiddaṃ yathā pihitaṃ hoti paṭicchannaṃ, evaṃ dhammena paṭisantharaṇaṃ. Paṭisanthārako hotīti dveyeva hi lokasannivāsassa chiddāni, tesaṃ paṭisanthārako hoti. Āmisapaṭisanthārena vā dhammapaṭisanthārena vāti iminā duvidhena paṭisanthārena paṭisanthārako hoti, paṭisantharati, nirantaraṃ karoti.

    તત્રાયં આદિતો પટ્ઠાય કથા – પટિસન્થારકેન હિ ભિક્ખુના આગન્તુકં આગચ્છન્તં દિસ્વાવ પચ્ચુગ્ગન્ત્વા પત્તચીવરં ગહેતબ્બં, આસનં દાતબ્બં, તાલવણ્ટેન બીજિતબ્બં, પાદા ધોવિત્વા મક્ખેતબ્બા, સપ્પિફાણિતે સતિ ભેસજ્જં દાતબ્બં, પાનીયેન પુચ્છિતબ્બો, આવાસો પટિજગ્ગિતબ્બો. એવં એકદેસેન આમિસપટિસન્થારો કતો નામ હોતિ.

    Tatrāyaṃ ādito paṭṭhāya kathā – paṭisanthārakena hi bhikkhunā āgantukaṃ āgacchantaṃ disvāva paccuggantvā pattacīvaraṃ gahetabbaṃ, āsanaṃ dātabbaṃ, tālavaṇṭena bījitabbaṃ, pādā dhovitvā makkhetabbā, sappiphāṇite sati bhesajjaṃ dātabbaṃ, pānīyena pucchitabbo, āvāso paṭijaggitabbo. Evaṃ ekadesena āmisapaṭisanthāro kato nāma hoti.

    સાયં પન નવકતરેપિ અત્તનો ઉપટ્ઠાનં અનાગતેયેવ, તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા નિસીદિત્વા અવિસયે અપુચ્છિત્વા તસ્સ વિસયે પઞ્હો પુચ્છિતબ્બો. ‘તુમ્હે કતરભાણકા’તિ અપુચ્છિત્વા તુમ્હાકં ‘આચરિયુપજ્ઝાયા કતરં ગન્થં વળઞ્જેન્તી’તિ પુચ્છિત્વા પહોનકટ્ઠાને પઞ્હો પુચ્છિતબ્બો. સચે કથેતું સક્કોતિ ઇચ્ચેતં કુસલં. નો ચે સક્કોતિ સયં કથેત્વા દાતબ્બં. એવં એકદેસેન ધમ્મપટિસન્થારો કતો નામ હોતિ.

    Sāyaṃ pana navakatarepi attano upaṭṭhānaṃ anāgateyeva, tassa santikaṃ gantvā nisīditvā avisaye apucchitvā tassa visaye pañho pucchitabbo. ‘Tumhe katarabhāṇakā’ti apucchitvā tumhākaṃ ‘ācariyupajjhāyā kataraṃ ganthaṃ vaḷañjentī’ti pucchitvā pahonakaṭṭhāne pañho pucchitabbo. Sace kathetuṃ sakkoti iccetaṃ kusalaṃ. No ce sakkoti sayaṃ kathetvā dātabbaṃ. Evaṃ ekadesena dhammapaṭisanthāro kato nāma hoti.

    સચે અત્તનો સન્તિકે વસતિ તં આદાય નિબદ્ધં પિણ્ડાય ચરિતબ્બં. સચે ગન્તુકામો હોતિ પુનદિવસે ગમનસભાગેન તં આદાય એકસ્મિં ગામે પિણ્ડાય ચરિત્વા ઉય્યોજેતબ્બો. સચે અઞ્ઞસ્મિં દિસાભાગે ભિક્ખૂ નિમન્તિતા હોન્તિ તં ભિક્ખું ઇચ્છમાનં આદાય ગન્તબ્બં. ‘ન મય્હં એસા દિસા સભાગા’તિ ગન્તું અનિચ્છન્તે સેસભિક્ખૂ પેસેત્વા તં આદાય પિણ્ડાય ચરિતબ્બં. અત્તના લદ્ધામિસં તસ્સ દાતબ્બં. એવં ‘આમિસપટિસન્થારો’ કતો નામ હોતિ.

    Sace attano santike vasati taṃ ādāya nibaddhaṃ piṇḍāya caritabbaṃ. Sace gantukāmo hoti punadivase gamanasabhāgena taṃ ādāya ekasmiṃ gāme piṇḍāya caritvā uyyojetabbo. Sace aññasmiṃ disābhāge bhikkhū nimantitā honti taṃ bhikkhuṃ icchamānaṃ ādāya gantabbaṃ. ‘Na mayhaṃ esā disā sabhāgā’ti gantuṃ anicchante sesabhikkhū pesetvā taṃ ādāya piṇḍāya caritabbaṃ. Attanā laddhāmisaṃ tassa dātabbaṃ. Evaṃ ‘āmisapaṭisanthāro’ kato nāma hoti.

    આમિસપટિસન્થારકેન પન અત્તના લદ્ધં કસ્સ દાતબ્બન્તિ? આગન્તુકસ્સ તાવ દાતબ્બં. સચે ગિલાનો વા અવસ્સિકો વા અત્થિ, તેસમ્પિ દાતબ્બં. આચરિયુપજ્ઝાયાનં દાતબ્બં. ભણ્ડગાહકસ્સ દાતબ્બં. સારાણીયધમ્મપૂરકેન પન સતવારમ્પિ સહસ્સવારમ્પિ આગતાગતાનં થેરાસનતો પટ્ઠાય દાતબ્બં. પટિસન્થારકેન પન યેન યેન ન લદ્ધં, તસ્સ તસ્સ દાતબ્બં. બહિગામં નિક્ખમિત્વા જિણ્ણકં વા અનાથં ભિક્ખું વા ભિક્ખુનિં વા દિસ્વા તેસમ્પિ દાતબ્બં.
