Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā |
સુત્તન્તિકદુકનિક્ખેપકથાવણ્ણના
Suttantikadukanikkhepakathāvaṇṇanā
૧૩૦૩. વિવેચિતત્તાતિ વિસું કતત્તા પકાસિતત્તા. અસેસેત્વા ખેપેતીતિ વજિરં અત્તના પતિતટ્ઠાનં અસેસેત્વા ખેપેતિ પુન અપાકતિકતાઆપાદનેન.
1303. Vivecitattāti visuṃ katattā pakāsitattā. Asesetvā khepetīti vajiraṃ attanā patitaṭṭhānaṃ asesetvā khepeti puna apākatikatāāpādanena.
૧૩૧૧. તપ્પતીતિ વિપ્પટિસારી હોતિ, અનુસોચતિ વા.
1311. Tappatīti vippaṭisārī hoti, anusocati vā.
૧૩૧૩. અહન્તિ ઇતિ-સદ્દપરેન અહં-સદ્દેન હેતુભૂતેન યો અત્થો વિઞ્ઞાયતિ, સો સંકથીયતિ, ઉદીરીયતીતિ અત્થો. અઞ્ઞથા હિ વુચ્ચમાનસ્સ વચનેન પકાસિયમાનસ્સ પદત્થસ્સ સઙ્ખાદિભાવે સબ્બેસં કુસલાદિધમ્માનં અધિવચનાદિતા સિયાતિ. ભાવોતિ સત્તવેવચનન્તિ ભણન્તિ, ધાતુયા વા એતં અધિવચનં. દત્તોતિ એત્તાવતા સત્તપઞ્ઞત્તિં દસ્સેત્વા અઞ્ઞમ્પિ ઉપાદાપઞ્ઞત્તિં દસ્સેતું ‘‘મઞ્ચો’’તિઆદિમાહ. અહન્તિ ચ પવત્તં અધિવચનં વદન્તેન સુણન્તેન ચ પુબ્બે ગહિતસઞ્ઞેન અત્થપ્પકાસનભાવેન વિઞ્ઞાયતિ. ન હિ તસ્મિં અવિઞ્ઞાતે તદત્થવિજાનનં અત્થીતિ વિસેસેન અધિવચનં ‘‘ઞાયતીતિ સમઞ્ઞા’’તિ વુત્તં. એતસ્સત્થસ્સ અહન્તિ ઇદં અધિવચનન્તિ એવં વા સઞ્ઞાગહણવસેન ઞાયતિ સમઞ્ઞાયતિ પાકટા હોતીતિ સમઞ્ઞા. પઞ્ઞાપીયતીતિ અહન્તિ ઇદં એતસ્સ અધિવચનન્તિ એવં ઠપીયતીતિ અત્થો. વોહરીયતીતિ વુચ્ચતિ. ઉદ્ધેય્યન્તિ ઉદ્ધરિતબ્બં. અપિ નામસહસ્સતોતિ અનેકેહિપિ નામસહસ્સેહીતિ અત્થો. સયમેવ ઉપપતનસીલં નામં ‘‘ઓપપાતિકનામ’’ન્તિ વુચ્ચતિ.
1313. Ahanti iti-saddaparena ahaṃ-saddena hetubhūtena yo attho viññāyati, so saṃkathīyati, udīrīyatīti attho. Aññathā hi vuccamānassa vacanena pakāsiyamānassa padatthassa saṅkhādibhāve sabbesaṃ kusalādidhammānaṃ adhivacanāditā siyāti. Bhāvoti sattavevacananti bhaṇanti, dhātuyā vā etaṃ adhivacanaṃ. Dattoti ettāvatā sattapaññattiṃ dassetvā aññampi upādāpaññattiṃ dassetuṃ ‘‘mañco’’tiādimāha. Ahanti ca pavattaṃ adhivacanaṃ vadantena suṇantena ca pubbe gahitasaññena atthappakāsanabhāvena viññāyati. Na hi tasmiṃ aviññāte tadatthavijānanaṃ atthīti visesena adhivacanaṃ ‘‘ñāyatīti samaññā’’ti vuttaṃ. Etassatthassa ahanti idaṃ adhivacananti evaṃ vā saññāgahaṇavasena ñāyati samaññāyati pākaṭā hotīti samaññā. Paññāpīyatīti ahanti idaṃ etassa adhivacananti evaṃ ṭhapīyatīti attho. Voharīyatīti vuccati. Uddheyyanti uddharitabbaṃ. Api nāmasahassatoti anekehipi nāmasahassehīti attho. Sayameva upapatanasīlaṃ nāmaṃ ‘‘opapātikanāma’’nti vuccati.
કરીયતીતિ કમ્મં, નામમેવ કમ્મં નામકમ્મં. તથા નામધેય્યં. કરણઠપનસદ્દાપિ હિ કમ્મત્થા હોન્તીતિ. અથ કરણત્થા, કરીયતિ ચ ઠપીયતિ ચ એતેન અત્થો એવંનામોતિ પઞ્ઞાપીયતીતિ કરણં ઠપનઞ્ચ નામ હોતિ. અથ ભાવત્થા, ઞાપનમત્તમેવ કરણં ઠપનન્તિ ચ વુત્તં. નામનિરુત્તિ નામબ્યઞ્જનન્તિ નામમિચ્ચેવ વુત્તં હોતિ. ન હિ પથવીસઙ્ખાતં અત્થપ્પકારમત્તં નિવદતિ બ્યઞ્જયતિ વા પથવીતિ નામં નિવદતિ બ્યઞ્જયતિ વા, તસ્મા અનામસ્સ નિરુત્તિબ્યઞ્જનભાવનિવારણત્થં ‘‘નામનિરુત્તિ નામબ્યઞ્જન’’ન્તિ વુત્તં. એવં નામાભિલાપોતિ એત્થાપિ નયો. એત્થ પન સઙ્ખા સમઞ્ઞા પઞ્ઞત્તિ વોહારોતિ ચતૂહિ પદેહિ પઞ્ઞાપિતબ્બતો પઞ્ઞત્તિ વુત્તા, ઇતરેહિ પઞ્ઞાપનતો.
Karīyatīti kammaṃ, nāmameva kammaṃ nāmakammaṃ. Tathā nāmadheyyaṃ. Karaṇaṭhapanasaddāpi hi kammatthā hontīti. Atha karaṇatthā, karīyati ca ṭhapīyati ca etena attho evaṃnāmoti paññāpīyatīti karaṇaṃ ṭhapanañca nāma hoti. Atha bhāvatthā, ñāpanamattameva karaṇaṃ ṭhapananti ca vuttaṃ. Nāmanirutti nāmabyañjananti nāmamicceva vuttaṃ hoti. Na hi pathavīsaṅkhātaṃ atthappakāramattaṃ nivadati byañjayati vā pathavīti nāmaṃ nivadati byañjayati vā, tasmā anāmassa niruttibyañjanabhāvanivāraṇatthaṃ ‘‘nāmanirutti nāmabyañjana’’nti vuttaṃ. Evaṃ nāmābhilāpoti etthāpi nayo. Ettha pana saṅkhā samaññā paññatti vohāroti catūhi padehi paññāpitabbato paññatti vuttā, itarehi paññāpanato.
તત્થ ચ ‘‘પુરિમા ઉપાદાપઞ્ઞત્તિ ઉપ્પાદવયકિચ્ચરહિતા લોકસઙ્કેતસિદ્ધા, પચ્છિમા નામપઞ્ઞત્તિ, યાય પુરિમા પઞ્ઞત્તિ રૂપાદયો ચ સોતદ્વારવિઞ્ઞાણસન્તાનાનન્તરમુપ્પન્નેન ગહિતપુબ્બસઙ્કેતેન મનોદ્વારવિઞ્ઞાણસન્તાનેન ગહિતાય પઞ્ઞાપીયન્તી’’તિ આચરિયા વદન્તિ. એતસ્મિં પન ઇમિસ્સા પાળિયા અટ્ઠકથાય ચ અત્થે સતિ યં વુત્તં માતિકાયં ‘‘વચનમત્તમેવ અધિકારં કત્વા પવત્તા અધિવચના નામ, સહેતુકં કત્વા વુચ્ચમાના અભિલાપા નિરુત્તિ નામ, પકારેન ઞાપનતો પઞ્ઞત્તિ નામા’’તિ (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ ૧૦૧-૧૦૮), તેન વિરોધો સિયા. ન હિ ઉપ્પાદવયકિચ્ચરહિતસ્સ વચનમત્તં અધિકારં કત્વા પવત્તિ અત્થિ ઉપ્પાદાદિસહિતસ્સેવ પવત્તિસબ્ભાવતો, ન ચ વચનવચનત્થવિમુત્તસ્સ નામસ્સ નિદ્ધારેત્વા સહેતુકં કત્વા વુચ્ચમાનતા અત્થિ, નાપિ અનિદ્ધારિતસભાવસ્સ પદત્થસ્સ તેન તેન પકારેન ઞાપનં અત્થીતિ.
Tattha ca ‘‘purimā upādāpaññatti uppādavayakiccarahitā lokasaṅketasiddhā, pacchimā nāmapaññatti, yāya purimā paññatti rūpādayo ca sotadvāraviññāṇasantānānantaramuppannena gahitapubbasaṅketena manodvāraviññāṇasantānena gahitāya paññāpīyantī’’ti ācariyā vadanti. Etasmiṃ pana imissā pāḷiyā aṭṭhakathāya ca atthe sati yaṃ vuttaṃ mātikāyaṃ ‘‘vacanamattameva adhikāraṃ katvā pavattā adhivacanā nāma, sahetukaṃ katvā vuccamānā abhilāpā nirutti nāma, pakārena ñāpanato paññatti nāmā’’ti (dha. sa. aṭṭha. 101-108), tena virodho siyā. Na hi uppādavayakiccarahitassa vacanamattaṃ adhikāraṃ katvā pavatti atthi uppādādisahitasseva pavattisabbhāvato, na ca vacanavacanatthavimuttassa nāmassa niddhāretvā sahetukaṃ katvā vuccamānatā atthi, nāpi aniddhāritasabhāvassa padatthassa tena tena pakārena ñāpanaṃ atthīti.
દુવિધા ચાયં પઞ્ઞત્તિ યથાવુત્તપ્પકારાતિ અટ્ઠકથાવચનઞ્ચ ન દિસ્સતિ, અટ્ઠકથાયં પન વિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિઆદયો છ પઞ્ઞત્તિયોવ વુત્તા. તત્થ ‘‘રૂપં વેદના’’તિઆદિકા વિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિ. ‘‘ઇત્થી પુરિસો’’તિઆદિકા અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિ. ‘‘તેવિજ્જો છળભિઞ્ઞો’’તિઆદિકા વિજ્જમાનેન અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિ. ‘‘ઇત્થિસદ્દો પુરિસસદ્દો’’તિઆદિકા અવિજ્જમાનેન વિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિ. ‘‘ચક્ખુવિઞ્ઞાણં સોતવિઞ્ઞાણ’’ન્તિઆદિકા વિજ્જમાનેન વિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિ. ‘‘ખત્તિયકુમારો બ્રાહ્મણકુમારો’’તિઆદિકા અવિજ્જમાનેન અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિ. ન ચેત્થ યથાવુત્તપ્પકારા દુવિધા પઞ્ઞત્તિ વુત્તાતિ સક્કા વિઞ્ઞાતું. વિજ્જમાનસ્સ હિ સઙ્ખા…પે॰… અભિલાપો વિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિ. અવિજ્જમાનસ્સ ચ સઙ્ખાદિકા અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિ. તેસંયેવ વિસેસનવિસેસિતબ્બભાવેન પવત્તા સઙ્ખાદયો ઇતરાતિ.
Duvidhā cāyaṃ paññatti yathāvuttappakārāti aṭṭhakathāvacanañca na dissati, aṭṭhakathāyaṃ pana vijjamānapaññattiādayo cha paññattiyova vuttā. Tattha ‘‘rūpaṃ vedanā’’tiādikā vijjamānapaññatti. ‘‘Itthī puriso’’tiādikā avijjamānapaññatti. ‘‘Tevijjo chaḷabhiñño’’tiādikā vijjamānena avijjamānapaññatti. ‘‘Itthisaddo purisasaddo’’tiādikā avijjamānena vijjamānapaññatti. ‘‘Cakkhuviññāṇaṃ sotaviññāṇa’’ntiādikā vijjamānena vijjamānapaññatti. ‘‘Khattiyakumāro brāhmaṇakumāro’’tiādikā avijjamānena avijjamānapaññatti. Na cettha yathāvuttappakārā duvidhā paññatti vuttāti sakkā viññātuṃ. Vijjamānassa hi saṅkhā…pe… abhilāpo vijjamānapaññatti. Avijjamānassa ca saṅkhādikā avijjamānapaññatti. Tesaṃyeva visesanavisesitabbabhāvena pavattā saṅkhādayo itarāti.
અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિવચનેન પઞ્ઞાપિતબ્બા ઉપાદાપઞ્ઞત્તિ, તસ્સા પઞ્ઞાપનભૂતા નામપઞ્ઞત્તિ ચ વુત્તા, ઇતરેહિ નામપઞ્ઞત્તિયેવ યથાવુત્તાતિ ચે? ન, અસિદ્ધત્તા. સતિ હિ ઉજુકે પુરિમે પાળિઅનુગતે અત્થે અયમત્થો ઇમાય અટ્ઠકથાય વુત્તોતિ અસિદ્ધમેતં. યદિ ચ સત્તરથઘટાદિદિસાકાલકસિણઅજટાકાસકસિણુગ્ઘાટિમાકાસઆકિઞ્ચઞ્ઞાયતનવિસયનિરોધસમાપત્તિઆદિપ્પકારા ઉપાદાપઞ્ઞત્તિ અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિ, એતેનેવ વચનેન તસ્સા અવિજ્જમાનતા વુત્તાતિ ન સા અત્થીતિ વત્તબ્બા. યથા ચ પઞ્ઞાપિતબ્બતો અવિજ્જમાનાનં સત્તાદીનં અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિભાવો, એવં રૂપાદીનં વિજ્જમાનાનં પઞ્ઞપેતબ્બતો વિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિભાવો આપજ્જતિ. તતો ‘‘સબ્બે ધમ્મા પઞ્ઞત્તી’’તિ પઞ્ઞત્તિપથેહિ અવિસિટ્ઠો પઞ્ઞત્તિધમ્મનિદ્દેસો વત્તબ્બો સિયા. અથાપિ પઞ્ઞાપિતબ્બપઞ્ઞાપનવિસેસદસ્સનત્થો સઙ્ખાદિનિદ્દેસો, તથાપિ ‘‘એકધમ્મો સબ્બધમ્મેસુ નિપતતિ, સબ્બધમ્મા એકધમ્મસ્મિં નિપતન્તી’’તિઆદિના પઞ્ઞાપિતબ્બાનં પઞ્ઞત્તિપથભાવસ્સ દસ્સિતત્તા પઞ્ઞાપિતબ્બાનં પઞ્ઞત્તિભાવે પઞ્ઞત્તિપથા પઞ્ઞત્તિસદ્દેનેવ વુત્તાતિ પઞ્ઞત્તિપથપદં ન વત્તબ્બં સિયા, નાપિ સક્કા પઞ્ઞાપિતબ્બપઞ્ઞાપનવિસેસદસ્સનત્થો સઙ્ખાદિનિદ્દેસોતિ વત્તું સઙ્ખાદિસદ્દાનં સમાનત્થત્તા. વુત્તઞ્હિ ‘‘મરણેનપિ તં પહીયતિ, યં પુરિસો મમિદન્તિ મઞ્ઞતી’’તિ (મહાનિ॰ ૪૧) એત્થ ‘‘પુરિસોતિ સઙ્ખા સમઞ્ઞા…પે॰… અભિલાપો’’તિ (મહાનિ॰ ૪૧). તથા ‘‘માગણ્ડિયોતિ તસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ નામં સઙ્ખા સમઞ્ઞા’’તિઆદિ (મહાનિ॰ ૭૩). ન ચ ‘‘અયં ઇત્થન્નામો’’તિ સઙ્કેતગ્ગહણં ‘‘રૂપં તિસ્સો’’તિઆદિવચનગ્ગહણઞ્ચ મુઞ્ચિત્વા અઞ્ઞસ્સ અસિદ્ધસભાવસ્સ અત્થપઞ્ઞાપને સમત્થતા સમ્ભવતિ, તેસઞ્ચ અસમત્થતા. યદિ હિ તેસં વિના પઞ્ઞત્તિયા અત્થપઞ્ઞાપને અસમત્થતા સિયા, પઞ્ઞત્તિપઞ્ઞાપને ચ અસમત્થતાતિ તસ્સા અઞ્ઞા પઞ્ઞત્તિ વત્તબ્બા સિયા, તસ્સા તસ્સાતિ અનવત્થાનં, તતો અત્થવિજાનનમેવ ન સિયા, નાપિ સઙ્કેતગ્ગહણં સઙ્કેતસ્સ પઞ્ઞત્તિભાવે ‘‘અયં ઇમસ્સ ભાસિતસ્સ અત્થો’’તિ વા, ‘‘ઇમસ્સત્થસ્સ ઇદં વચનં જોતક’’ન્તિ વા. સઞ્ઞુપ્પાદમત્તે પન સઙ્કેતગ્ગહણે વચનસ્સ વચનત્થવિનિમુત્તસ્સ કપ્પને પયોજનં નત્થિ. ‘‘બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકિયે સોતે પટિહઞ્ઞતિ’’ (કથા॰ ૩૪૭), ‘‘અભિજાનાસિ નો ત્વં આનન્દ ઇતો પુબ્બે એવરૂપં નામધેય્યં સુતં યદિદં જનવસભો’’તિ (દી॰ નિ॰ ૨.૨૮૦), ‘‘નામઞ્ચ સાવેતિ કોણ્ડઞ્ઞો અહં ભગવા’’તિઆદીહિ (સં॰ નિ॰ ૧.૨૧૭) ચ પઞ્ઞત્તિયા વચનભાવો સિદ્ધો. તસ્મા પાળિયા અટ્ઠકથાય ચ અવિરુદ્ધો અત્થો વિચારેત્વા ગહેતબ્બો.
Avijjamānapaññattivacanena paññāpitabbā upādāpaññatti, tassā paññāpanabhūtā nāmapaññatti ca vuttā, itarehi nāmapaññattiyeva yathāvuttāti ce? Na, asiddhattā. Sati hi ujuke purime pāḷianugate atthe ayamattho imāya aṭṭhakathāya vuttoti asiddhametaṃ. Yadi ca sattarathaghaṭādidisākālakasiṇaajaṭākāsakasiṇugghāṭimākāsaākiñcaññāyatanavisayanirodhasamāpattiādippakārā upādāpaññatti avijjamānapaññatti, eteneva vacanena tassā avijjamānatā vuttāti na sā atthīti vattabbā. Yathā ca paññāpitabbato avijjamānānaṃ sattādīnaṃ avijjamānapaññattibhāvo, evaṃ rūpādīnaṃ vijjamānānaṃ paññapetabbato vijjamānapaññattibhāvo āpajjati. Tato ‘‘sabbe dhammā paññattī’’ti paññattipathehi avisiṭṭho paññattidhammaniddeso vattabbo siyā. Athāpi paññāpitabbapaññāpanavisesadassanattho saṅkhādiniddeso, tathāpi ‘‘ekadhammo sabbadhammesu nipatati, sabbadhammā ekadhammasmiṃ nipatantī’’tiādinā paññāpitabbānaṃ paññattipathabhāvassa dassitattā paññāpitabbānaṃ paññattibhāve paññattipathā paññattisaddeneva vuttāti paññattipathapadaṃ na vattabbaṃ siyā, nāpi sakkā paññāpitabbapaññāpanavisesadassanattho saṅkhādiniddesoti vattuṃ saṅkhādisaddānaṃ samānatthattā. Vuttañhi ‘‘maraṇenapi taṃ pahīyati, yaṃ puriso mamidanti maññatī’’ti (mahāni. 41) ettha ‘‘purisoti saṅkhā samaññā…pe… abhilāpo’’ti (mahāni. 41). Tathā ‘‘māgaṇḍiyoti tassa brāhmaṇassa nāmaṃ saṅkhā samaññā’’tiādi (mahāni. 73). Na ca ‘‘ayaṃ itthannāmo’’ti saṅketaggahaṇaṃ ‘‘rūpaṃ tisso’’tiādivacanaggahaṇañca muñcitvā aññassa asiddhasabhāvassa atthapaññāpane samatthatā sambhavati, tesañca asamatthatā. Yadi hi tesaṃ vinā paññattiyā atthapaññāpane asamatthatā siyā, paññattipaññāpane ca asamatthatāti tassā aññā paññatti vattabbā siyā, tassā tassāti anavatthānaṃ, tato atthavijānanameva na siyā, nāpi saṅketaggahaṇaṃ saṅketassa paññattibhāve ‘‘ayaṃ imassa bhāsitassa attho’’ti vā, ‘‘imassatthassa idaṃ vacanaṃ jotaka’’nti vā. Saññuppādamatte pana saṅketaggahaṇe vacanassa vacanatthavinimuttassa kappane payojanaṃ natthi. ‘‘Buddhassa bhagavato vohāro lokiye sote paṭihaññati’’ (kathā. 347), ‘‘abhijānāsi no tvaṃ ānanda ito pubbe evarūpaṃ nāmadheyyaṃ sutaṃ yadidaṃ janavasabho’’ti (dī. ni. 2.280), ‘‘nāmañca sāveti koṇḍañño ahaṃ bhagavā’’tiādīhi (saṃ. ni. 1.217) ca paññattiyā vacanabhāvo siddho. Tasmā pāḷiyā aṭṭhakathāya ca aviruddho attho vicāretvā gahetabbo.
યદિ સત્તાદયો અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિ ન હોન્તિ, કા પન અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિ નામાતિ? પકાસિતો અયમત્થો ‘‘અવિજ્જમાનાનં સત્તાદીનં સઙ્ખા…પે॰… અભિલાપો અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તી’’તિ. સત્તાદીનઞ્ચ અવિજ્જમાનત્તા અત્થિતા નેવ વત્તબ્બા, યે ચ વદેય્યું ‘‘રૂપાદીનિ વિય અવિજ્જમાનત્તા અવિજ્જમાનતા વુત્તા, ન નત્થિભાવતો’’તિ, અયઞ્ચ વાદો હેવત્થિકથાય પટિસિદ્ધો, ન ચ રૂપં વેદના ન હોતીતિ અવિજ્જમાનં નામ હોતિ. એવં સત્તાદયોપિ યદિ અત્થિ, રૂપાદયો ન હોન્તીતિ અવિજ્જમાનાતિ ન વત્તબ્બા. યસ્મા પન યેસુ રૂપાદીસુ ચક્ખાદીસુ ચ તથા તથા પવત્તમાનેસુ ‘‘સત્તો ઇત્થી રથો ઘટો’’તિઆદિકા વિચિત્તસઞ્ઞા ઉપ્પજ્જતિ, સઞ્ઞાનુલોમાનિ ચ અધિવચનાનિ, તેહિ રૂપચક્ખાદીહિ અઞ્ઞો સત્તરથાદિસઞ્ઞાવલમ્બિતો વચનત્થો વિજ્જમાનો ન હોતિ, તસ્મા સત્તરથાદિઅભિલાપા ‘‘અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તી’’તિ વુચ્ચન્તિ, ન ચ તે ‘‘મુસા’’તિ વુચ્ચન્તિ લોકસમઞ્ઞાવસેન પવત્તત્તા. તતો એવ તે અભિલાપા ‘‘સમ્મુતિસચ્ચ’’ન્તિ વુચ્ચન્તિ. સો ચ વચનત્થો સયં અવિજ્જમાનોપિ વિજ્જમાનસ્સ વચનસ્સેવ વસેન પઞ્ઞત્તિવોહારં લભતિ, ‘‘સમ્મુતિસચ્ચ’’ન્તિ ચ વુચ્ચતિ યથાગહિતસઞ્ઞાવસેન પવત્તવચનત્થભાવતો. ‘‘સમ્મુતિઞાણં સચ્ચારમ્મણમેવ, નાઞ્ઞારમ્મણ’’ન્તિ (કથા॰ ૪૩૪) કથાય ચ ‘‘પથવીકસિણાદિ ચીવરાદિ ચ સમ્મુતિસચ્ચમ્હી’’તિ ઇમિનાવ અધિપ્પાયેન વુત્તન્તિ વિઞ્ઞાયતિ. યસ્મા રૂપાદીસુ સન્તાનેન પવત્તમાનેસુ એકત્તગ્ગહણવસેન તે અમુઞ્ચિત્વા પવત્તં સત્તાદિગ્ગહણં ચક્ખુવિઞ્ઞાણાદીનિ વિય રૂપાદીસુ તેસુ ખન્ધેસુ ચક્ખાદીસુ ચ અસન્તં અવિજ્જમાનં સત્તરથાદિં ગણ્હાતિ, તસ્મા તં પરિત્તારમ્મણાદિભાવેન ન વત્તબ્બન્તિ વુત્તં. તથા યં ખન્ધસમૂહસન્તાનં એકત્તેન ગહિતં ઉપાદાય ‘‘કલ્યાણમિત્તો પાપમિત્તો પુગ્ગલો’’તિ ગહણં પઞ્ઞત્તિ ચ પવત્તતિ, તં તદુપાદાનભૂતં પુગ્ગલસઞ્ઞાય સેવમાનસ્સ કુસલાકુસલાનં ઉપ્પત્તિ હોતીતિ ‘‘પુગ્ગલોપિ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૯) વુત્તં. યસ્મા પન પુગ્ગલો નામ કોચિ ભાવો નત્થિ, તસ્મા યથા આપોધાતુઆદીનિ ચિત્તેન વિવેચેત્વા પથવીધાતુ ઉપલબ્ભતિ, ન એવં રૂપાદયો ખન્ધે વિવેચેત્વા પુગ્ગલો ઉપલબ્ભતિ. પટિસેધિતા ચ પુગ્ગલકથાય પુગ્ગલદિટ્ઠિ. વજિરાય ચ ભિક્ખુનિયા વુત્તં –
Yadi sattādayo avijjamānapaññatti na honti, kā pana avijjamānapaññatti nāmāti? Pakāsito ayamattho ‘‘avijjamānānaṃ sattādīnaṃ saṅkhā…pe… abhilāpo avijjamānapaññattī’’ti. Sattādīnañca avijjamānattā atthitā neva vattabbā, ye ca vadeyyuṃ ‘‘rūpādīni viya avijjamānattā avijjamānatā vuttā, na natthibhāvato’’ti, ayañca vādo hevatthikathāya paṭisiddho, na ca rūpaṃ vedanā na hotīti avijjamānaṃ nāma hoti. Evaṃ sattādayopi yadi atthi, rūpādayo na hontīti avijjamānāti na vattabbā. Yasmā pana yesu rūpādīsu cakkhādīsu ca tathā tathā pavattamānesu ‘‘satto itthī ratho ghaṭo’’tiādikā vicittasaññā uppajjati, saññānulomāni ca adhivacanāni, tehi rūpacakkhādīhi añño sattarathādisaññāvalambito vacanattho vijjamāno na hoti, tasmā sattarathādiabhilāpā ‘‘avijjamānapaññattī’’ti vuccanti, na ca te ‘‘musā’’ti vuccanti lokasamaññāvasena pavattattā. Tato eva te abhilāpā ‘‘sammutisacca’’nti vuccanti. So ca vacanattho sayaṃ avijjamānopi vijjamānassa vacanasseva vasena paññattivohāraṃ labhati, ‘‘sammutisacca’’nti ca vuccati yathāgahitasaññāvasena pavattavacanatthabhāvato. ‘‘Sammutiñāṇaṃ saccārammaṇameva, nāññārammaṇa’’nti (kathā. 434) kathāya ca ‘‘pathavīkasiṇādi cīvarādi ca sammutisaccamhī’’ti imināva adhippāyena vuttanti viññāyati. Yasmā rūpādīsu santānena pavattamānesu ekattaggahaṇavasena te amuñcitvā pavattaṃ sattādiggahaṇaṃ cakkhuviññāṇādīni viya rūpādīsu tesu khandhesu cakkhādīsu ca asantaṃ avijjamānaṃ sattarathādiṃ gaṇhāti, tasmā taṃ parittārammaṇādibhāvena na vattabbanti vuttaṃ. Tathā yaṃ khandhasamūhasantānaṃ ekattena gahitaṃ upādāya ‘‘kalyāṇamitto pāpamitto puggalo’’ti gahaṇaṃ paññatti ca pavattati, taṃ tadupādānabhūtaṃ puggalasaññāya sevamānassa kusalākusalānaṃ uppatti hotīti ‘‘puggalopi upanissayapaccayena paccayo’’ti (paṭṭhā. 1.1.9) vuttaṃ. Yasmā pana puggalo nāma koci bhāvo natthi, tasmā yathā āpodhātuādīni cittena vivecetvā pathavīdhātu upalabbhati, na evaṃ rūpādayo khandhe vivecetvā puggalo upalabbhati. Paṭisedhitā ca puggalakathāya puggaladiṭṭhi. Vajirāya ca bhikkhuniyā vuttaṃ –
‘‘કં નુ સત્તોતિ પચ્ચેસિ, માર દિટ્ઠિગતં નુ તે;
‘‘Kaṃ nu sattoti paccesi, māra diṭṭhigataṃ nu te;
સુદ્ધસઙ્ખારપુઞ્જોયં, નયિધ સત્તુપલબ્ભતી’’તિ. (સં॰ નિ॰ ૧.૧૭૧; મહાનિ॰ ૧૮૬; કથા॰ ૨૩૩);
Suddhasaṅkhārapuñjoyaṃ, nayidha sattupalabbhatī’’ti. (saṃ. ni. 1.171; mahāni. 186; kathā. 233);
સત્તોતિ પન વચનસ્સ પઞ્ઞત્તિયા પવત્તિં દસ્સેતું સા એવમાહ –
Sattoti pana vacanassa paññattiyā pavattiṃ dassetuṃ sā evamāha –
‘‘યથાપિ અઙ્ગસમ્ભારા, હોતિ સદ્દો રથો ઇતિ;
‘‘Yathāpi aṅgasambhārā, hoti saddo ratho iti;
એવં ખન્ધેસુ સન્તેસુ, હોતિ સત્તોતિ સમ્મુતી’’તિ. (સં॰ નિ॰ ૧.૧૭૧; મહાનિ॰ ૧૮૬; કથા॰ ૨૩૩);
Evaṃ khandhesu santesu, hoti sattoti sammutī’’ti. (saṃ. ni. 1.171; mahāni. 186; kathā. 233);
યદિ પુગ્ગલો ન વિજ્જતિ, કથં પુગ્ગલગ્ગહણસ્સ સારમ્મણતા સિયાતિ? અવિજ્જમાનસ્સપિ આરમ્મણસ્સ ગહણતો. અવિજ્જમાનમ્પિ હિ પરિકપ્પિતં લોકસઞ્ઞાતં વા વિજ્જમાનં વા સભાવભૂતં આરમ્મણં ગહેત્વાવ ઉપ્પજ્જનતો સારમ્મણતા વુત્તા. સારમ્મણાતિ હિ વચનં ચિત્તચેતસિકાનં આરમ્મણેન વિના અપ્પવત્તિઞ્ઞેવ દીપેતિ, ન તેહિ ગહિતસ્સ આરમ્મણસ્સ વિજ્જમાનતં અવિજ્જમાનતં વાતિ. અયં સઙ્ખતાસઙ્ખતવિનિમુત્તસ્સ અત્થિતાપટિસેધં સબ્બથા અનુવત્તન્તાનં વિનિચ્છયો.
Yadi puggalo na vijjati, kathaṃ puggalaggahaṇassa sārammaṇatā siyāti? Avijjamānassapi ārammaṇassa gahaṇato. Avijjamānampi hi parikappitaṃ lokasaññātaṃ vā vijjamānaṃ vā sabhāvabhūtaṃ ārammaṇaṃ gahetvāva uppajjanato sārammaṇatā vuttā. Sārammaṇāti hi vacanaṃ cittacetasikānaṃ ārammaṇena vinā appavattiññeva dīpeti, na tehi gahitassa ārammaṇassa vijjamānataṃ avijjamānataṃ vāti. Ayaṃ saṅkhatāsaṅkhatavinimuttassa atthitāpaṭisedhaṃ sabbathā anuvattantānaṃ vinicchayo.
૧૩૧૬. નામકરણટ્ઠેનાતિ અઞ્ઞં અનપેક્ખિત્વા સયમેવ અત્તનો નામકરણસભાવતોતિ અત્થો. યઞ્હિ પરસ્સ નામં કરોતિ, તસ્સ ચ તદપેક્ખત્તા અઞ્ઞાપેક્ખં નામકરણન્તિ નામકરણસભાવતા ન હોતિ. તસ્મા મહાજનસ્સ ઞાતીનં ગુણાનઞ્ચ સામઞ્ઞનામાદિકારકાનં નામભાવો નાપજ્જતિ. યસ્સ ચ અઞ્ઞેહિ નામં કરીયતિ, તસ્સ ચ નામકરણસભાવતા નત્થીતિ નત્થિયેવ નામભાવો, વેદનાદીનં પન સભાવસિદ્ધત્તા વેદનાદિનામસ્સ નામકરણસભાવતો નામતા વુત્તા. પથવીઆદિનિદસ્સનેન નામસ્સ સભાવસિદ્ધતંયેવ નિદસ્સેતિ, ન નામભાવસામઞ્ઞં, નિરુળ્હત્તા પન નામસદ્દો અરૂપધમ્મેસુ એવ વુત્તો, ન પથવીઆદીસૂતિ ન તેસં નામભાવો. માતિકાય ચ પથવીઆદીનં નામતાનાપત્તિ વુત્તાવ. ન હિ પથવીઆદિનામં વિજહિત્વા કેસાદિનામેહિ રૂપધમ્માનં વિય વેદનાદિનામં વિજહિત્વા અઞ્ઞેન નામેન અરૂપધમ્માનં વોહરિતબ્બેન પિણ્ડાકારેન પવત્તિ અત્થીતિ.
1316. Nāmakaraṇaṭṭhenāti aññaṃ anapekkhitvā sayameva attano nāmakaraṇasabhāvatoti attho. Yañhi parassa nāmaṃ karoti, tassa ca tadapekkhattā aññāpekkhaṃ nāmakaraṇanti nāmakaraṇasabhāvatā na hoti. Tasmā mahājanassa ñātīnaṃ guṇānañca sāmaññanāmādikārakānaṃ nāmabhāvo nāpajjati. Yassa ca aññehi nāmaṃ karīyati, tassa ca nāmakaraṇasabhāvatā natthīti natthiyeva nāmabhāvo, vedanādīnaṃ pana sabhāvasiddhattā vedanādināmassa nāmakaraṇasabhāvato nāmatā vuttā. Pathavīādinidassanena nāmassa sabhāvasiddhataṃyeva nidasseti, na nāmabhāvasāmaññaṃ, niruḷhattā pana nāmasaddo arūpadhammesu eva vutto, na pathavīādīsūti na tesaṃ nāmabhāvo. Mātikāya ca pathavīādīnaṃ nāmatānāpatti vuttāva. Na hi pathavīādināmaṃ vijahitvā kesādināmehi rūpadhammānaṃ viya vedanādināmaṃ vijahitvā aññena nāmena arūpadhammānaṃ voharitabbena piṇḍākārena pavatti atthīti.
અથ વા રૂપધમ્મા ચક્ખાદયો રૂપાદયો ચ તેસં પકાસકપકાસિતબ્બભાવતો વિના નામેન પાકટા હોન્તિ, ન એવં અરૂપધમ્માતિ અધિવચનસમ્ફસ્સો વિય નામાયત્તગહણીયભાવેન ‘‘નામ’’ન્તિ વુત્તા, પટિઘસમ્ફસ્સોપિ ન ચક્ખાદીનિ વિય નામેન વિના પાકટોતિ ‘‘નામ’’ન્તિ વુત્તો. અરૂપતાય વા અઞ્ઞનામસભાગત્તા સઙ્ગહિતોયં, અઞ્ઞફસ્સસભાગત્તા વા. વચનત્થોપિ હિ ‘‘રૂપયતીતિ રૂપં, નામયતીતિ નામ’’ન્તિ ઇધ પચ્છિમપુરિમાનં સમ્ભવતિ. રૂપયતીતિ વિનાપિ નામેન અત્તાનં પકાસયતીતિ અત્થો, નામયતીતિ નામેન વિના અપાકટભાવતો અત્તનો પકાસકં નામં કરોતીતિ અત્થો. આરમ્મણાધિપતિપચ્ચયતાયાતિ સતિપિ રૂપસ્સ આરમ્મણાધિપતિપચ્ચયભાવે ન પરમસ્સાસભૂતં નિબ્બાનં વિય સાતિસયં તંનામનસભાવેન પચ્ચયોતિ નિબ્બાનમેવ ‘‘નામ’’ન્તિ વુત્તં.
Atha vā rūpadhammā cakkhādayo rūpādayo ca tesaṃ pakāsakapakāsitabbabhāvato vinā nāmena pākaṭā honti, na evaṃ arūpadhammāti adhivacanasamphasso viya nāmāyattagahaṇīyabhāvena ‘‘nāma’’nti vuttā, paṭighasamphassopi na cakkhādīni viya nāmena vinā pākaṭoti ‘‘nāma’’nti vutto. Arūpatāya vā aññanāmasabhāgattā saṅgahitoyaṃ, aññaphassasabhāgattā vā. Vacanatthopi hi ‘‘rūpayatīti rūpaṃ, nāmayatīti nāma’’nti idha pacchimapurimānaṃ sambhavati. Rūpayatīti vināpi nāmena attānaṃ pakāsayatīti attho, nāmayatīti nāmena vinā apākaṭabhāvato attano pakāsakaṃ nāmaṃ karotīti attho. Ārammaṇādhipatipaccayatāyāti satipi rūpassa ārammaṇādhipatipaccayabhāve na paramassāsabhūtaṃ nibbānaṃ viya sātisayaṃ taṃnāmanasabhāvena paccayoti nibbānameva ‘‘nāma’’nti vuttaṃ.
૧૩૧૮. વટ્ટમૂલસમુદાચારદસ્સનત્થન્તિ સત્તાનં વટ્ટમૂલસમુદાચારો નામ અવિજ્જા ચ ભવતણ્હા ચ, તંદસ્સનત્થન્તિ અત્થો. તત્થ સમુદાચરતીતિ સમુદાચારો, વટ્ટમૂલમેવ સમુદાચારો વટ્ટમૂલસમુદાચારો, વટ્ટમૂલદસ્સનેન વટ્ટમૂલાનં પવત્તિ દસ્સિતા હોતીતિ વટ્ટમૂલાનં સમુદાચારસ્સ દસ્સનત્થન્તિપિ અત્થો.
1318. Vaṭṭamūlasamudācāradassanatthanti sattānaṃ vaṭṭamūlasamudācāro nāma avijjā ca bhavataṇhā ca, taṃdassanatthanti attho. Tattha samudācaratīti samudācāro, vaṭṭamūlameva samudācāro vaṭṭamūlasamudācāro, vaṭṭamūladassanena vaṭṭamūlānaṃ pavatti dassitā hotīti vaṭṭamūlānaṃ samudācārassa dassanatthantipi attho.
૧૩૨૦. એકેકસ્મિઞ્ચ અત્તાતિ ચ લોકોતિ ચ ગહણવિસેસં ઉપાદાય ‘‘અત્તા ચ લોકો ચા’’તિ વુત્તં. એકં વા ખન્ધં અત્તતો ગહેત્વા અઞ્ઞં અત્તનો ઉપભોગભૂતો લોકોતિ ગણ્હન્તસ્સ અત્તનો અત્તાનં ‘‘અત્તા’’તિ ગહેત્વા પરસ્સ અત્તાનં ‘‘લોકો’’તિ ગણ્હન્તસ્સ વા વસેન ‘‘અત્તા ચ લોકો ચા’’તિ વુત્તં. તં ભવિસ્સતીતિ તં દ્વિધાપિ ગહિતં ખન્ધપઞ્ચકં ભવિસ્સતીતિ નિવિટ્ઠા પરામસન્તીતિ અત્થો.
1320. Ekekasmiñca attāti ca lokoti ca gahaṇavisesaṃ upādāya ‘‘attā ca loko cā’’ti vuttaṃ. Ekaṃ vā khandhaṃ attato gahetvā aññaṃ attano upabhogabhūto lokoti gaṇhantassa attano attānaṃ ‘‘attā’’ti gahetvā parassa attānaṃ ‘‘loko’’ti gaṇhantassa vā vasena ‘‘attā ca loko cā’’ti vuttaṃ. Taṃ bhavissatīti taṃ dvidhāpi gahitaṃ khandhapañcakaṃ bhavissatīti niviṭṭhā parāmasantīti attho.
૧૩૩૨. સહ સિક્ખિતબ્બો ધમ્મો સહધમ્મો, તત્થ ભવં સહધમ્મિકં. કમ્મત્થે વત્તમાનતો દોવચસ્સસદ્દતો આય-સદ્દં અનઞ્ઞત્થં કત્વા ‘‘દોવચસ્સાય’’ન્તિ વુત્તન્તિ અધિપ્પાયેન ‘‘દુબ્બચસ્સ કમ્મ’’ન્તિ આહ. દોવચસ્સસ્સ વા અયનં પવત્તિ દોવચસ્સાયં. વચનસ્સ પટિવિરુદ્ધવચનં પટાણિકગહણં . ગુણેહિ ગરૂસુ ગારવેન વસનં ગરુવાસો. જાતિઆદીહિ જેટ્ઠકેસુ પટિસ્સુણિતબ્બેસુ વસનં સજેટ્ઠકવાસો. ઓત્તપ્પિતબ્બા વા ગરુનો. હિરિયિતબ્બા જેટ્ઠકા. યાય ચેતનાય દુબ્બચો હોતિ, સા દોવચસ્સતા ભવિતું અરહતીતિ ‘‘સઙ્ખારક્ખન્ધોયેવા’’તિ આહ.
1332. Saha sikkhitabbo dhammo sahadhammo, tattha bhavaṃ sahadhammikaṃ. Kammatthe vattamānato dovacassasaddato āya-saddaṃ anaññatthaṃ katvā ‘‘dovacassāya’’nti vuttanti adhippāyena ‘‘dubbacassa kamma’’nti āha. Dovacassassa vā ayanaṃ pavatti dovacassāyaṃ. Vacanassa paṭiviruddhavacanaṃ paṭāṇikagahaṇaṃ. Guṇehi garūsu gāravena vasanaṃ garuvāso. Jātiādīhi jeṭṭhakesu paṭissuṇitabbesu vasanaṃ sajeṭṭhakavāso. Ottappitabbā vā garuno. Hiriyitabbā jeṭṭhakā. Yāya cetanāya dubbaco hoti, sā dovacassatā bhavituṃ arahatīti ‘‘saṅkhārakkhandhoyevā’’ti āha.
૧૩૩૩. દુ-સદ્દેન યુત્તં નામં દુન્નામં. અનુપસઙ્કમન્તસ્સપિ અનુસિક્ખનં સેવનાતિ અધિપ્પાયેન ‘‘ભજનાતિ ઉપસઙ્કમના’’તિ આહ. સબ્બતોભાગેનાતિ કાયવાચાચિત્તેહિ આવિ ચેવ રહો ચ.
1333. Du-saddena yuttaṃ nāmaṃ dunnāmaṃ. Anupasaṅkamantassapi anusikkhanaṃ sevanāti adhippāyena ‘‘bhajanāti upasaṅkamanā’’ti āha. Sabbatobhāgenāti kāyavācācittehi āvi ceva raho ca.
૧૩૩૬. વિનયોતિ વિભઙ્ગખન્ધકા વુત્તા. વત્થુવીતિક્કમતો પુબ્બે પરતો ચ આપત્તિં આપજ્જન્તો નામ ન હોતીતિ સહ વત્થુના આપત્તિં પરિચ્છિન્દતિ. તેનાહ ‘‘સહ વત્થુના…પે॰… આપત્તિકુસલતા નામા’’તિ. સહ કમ્મવાચાયાતિ અબ્ભાનતિણવત્થારકકમ્મવાચાય ‘‘અહં, ભન્તે, ઇત્થન્નામં આપત્તિં આપજ્જિ’’ન્તિઆદિકાય ચ. સહેવ હિ કમ્મવાચાય આપત્તિવુટ્ઠાનઞ્ચ પરિચ્છિન્દતીતિ. આપત્તિયા વા કારણં વત્થુ, વુટ્ઠાનસ્સ કારણં કમ્મવાચાતિ કારણેન સહ ફલસ્સ જાનનવસેન ‘‘સહ વત્થુના સહ કમ્મવાચાયા’’તિ વુત્તં.
1336. Vinayoti vibhaṅgakhandhakā vuttā. Vatthuvītikkamato pubbe parato ca āpattiṃ āpajjanto nāma na hotīti saha vatthunā āpattiṃ paricchindati. Tenāha ‘‘saha vatthunā…pe… āpattikusalatā nāmā’’ti. Saha kammavācāyāti abbhānatiṇavatthārakakammavācāya ‘‘ahaṃ, bhante, itthannāmaṃ āpattiṃ āpajji’’ntiādikāya ca. Saheva hi kammavācāya āpattivuṭṭhānañca paricchindatīti. Āpattiyā vā kāraṇaṃ vatthu, vuṭṭhānassa kāraṇaṃ kammavācāti kāraṇena saha phalassa jānanavasena ‘‘saha vatthunā saha kammavācāyā’’ti vuttaṃ.
૧૩૩૮. અયમેવત્થો સહ પરિકમ્મેનાતિ એત્થ વુત્તો. વુટ્ઠાનકપઞ્ઞાયાતિ વુટ્ઠાનસ્સ કારણભૂતાય પરિકમ્મપઞ્ઞાય.
1338. Ayamevattho saha parikammenāti ettha vutto. Vuṭṭhānakapaññāyāti vuṭṭhānassa kāraṇabhūtāya parikammapaññāya.
૧૩૪૦. ધાતુવિસયા સબ્બાપિ પઞ્ઞા ધાતુકુસલતા, તદેકદેસા મનસિકારકુસલતાતિ અધિપ્પાયેન પુરિમપદેપિ ઉગ્ગહમનસિકારજાનનપઞ્ઞા વુત્તા. પુરિમપદે વા વાચુગ્ગતાય ધાતુપાળિયા મનસિકરણં ‘‘મનસિકારો’’તિ વુત્તં. તત્થ ઉગ્ગણ્હન્તી મનસિકરોન્તી ધાતુપાળિયા અત્થં સુણન્તી ગન્થતો ચ અત્થતો ચ ધારેન્તી ‘‘અયં ચક્ખુધાતુ નામા’’તિઆદિના સભાવતો અટ્ઠારસેવાતિ ગણનતો ચ પરિચ્છેદં જાનન્તી ચ પઞ્ઞા ઉગ્ગહપઞ્ઞાદિકા વુત્તા. પચ્છિમપદે પઞ્ચવિધાપિ સા પઞ્ઞા ઉગ્ગહોતિ તતો ચ પવત્તો અનિચ્ચાદિમનસિકારો ‘‘ઉગ્ગહમનસિકારો’’તિ વુત્તો, તસ્સ જાનનં પવત્તનમેવ, યથા પવત્તં વા ઉગ્ગહં, એવમેવ પવત્તો ઉગ્ગહોતિ જાનનં ઉગ્ગહજાનનં. મનસિકારોપિ ‘‘એવં પવત્તેતબ્બો એવઞ્ચ પવત્તો’’તિ જાનનં મનસિકારજાનનં. તદુભયમ્પિ મનસિકારકોસલ્લન્તિ વુત્તં. ઉગ્ગહોપિ હિ મનસિકારસમ્પયોગતો મનસિકારનિરુત્તિં લદ્ધું યુત્તોતિ યો ચ મનસિ કાતબ્બો, યો ચ મનસિકરણુપાયો, સબ્બો સો મનસિકારોતિ વત્તું વટ્ટતીતિ. તત્થ ચ કોસલ્લં મનસિકારકુસલતાતિ.
1340. Dhātuvisayā sabbāpi paññā dhātukusalatā, tadekadesā manasikārakusalatāti adhippāyena purimapadepi uggahamanasikārajānanapaññā vuttā. Purimapade vā vācuggatāya dhātupāḷiyā manasikaraṇaṃ ‘‘manasikāro’’ti vuttaṃ. Tattha uggaṇhantī manasikarontī dhātupāḷiyā atthaṃ suṇantī ganthato ca atthato ca dhārentī ‘‘ayaṃ cakkhudhātu nāmā’’tiādinā sabhāvato aṭṭhārasevāti gaṇanato ca paricchedaṃ jānantī ca paññā uggahapaññādikā vuttā. Pacchimapade pañcavidhāpi sā paññā uggahoti tato ca pavatto aniccādimanasikāro ‘‘uggahamanasikāro’’ti vutto, tassa jānanaṃ pavattanameva, yathā pavattaṃ vā uggahaṃ, evameva pavatto uggahoti jānanaṃ uggahajānanaṃ. Manasikāropi ‘‘evaṃ pavattetabbo evañca pavatto’’ti jānanaṃ manasikārajānanaṃ. Tadubhayampi manasikārakosallanti vuttaṃ. Uggahopi hi manasikārasampayogato manasikāraniruttiṃ laddhuṃ yuttoti yo ca manasi kātabbo, yo ca manasikaraṇupāyo, sabbo so manasikāroti vattuṃ vaṭṭatīti. Tattha ca kosallaṃ manasikārakusalatāti.
૧૩૪૨. તીસુપિ વા…પે॰… વટ્ટતીતિ તસ્સા ચ ઉગ્ગહાદિભાવો વુત્તો. સમ્મસનં પઞ્ઞા , સા મગ્ગસમ્પયુત્તા અનિચ્ચાદિસમ્મસનકિચ્ચં સાધેતિ નિચ્ચસઞ્ઞાદિપજહનતો. મનસિકારો સમ્મસનસમ્પયુત્તો તથેવ અનિચ્ચાદિમનસિકારકિચ્ચં મગ્ગસમ્પયુત્તો સાધેતિ. તેનાહ ‘‘સમ્મસનમનસિકારા લોકિયલોકુત્તરમિસ્સકા’’તિ. ઇમિના પન પચ્ચયેન ઇદં હોતીતિ એવં અવિજ્જાદીનં સઙ્ખારાદિપચ્ચયુપ્પન્નસ્સ પચ્ચયભાવજાનનં પટિચ્ચસમુપ્પાદકુસલતાતિ દસ્સેતિ.
1342. Tīsupi vā…pe… vaṭṭatīti tassā ca uggahādibhāvo vutto. Sammasanaṃ paññā , sā maggasampayuttā aniccādisammasanakiccaṃ sādheti niccasaññādipajahanato. Manasikāro sammasanasampayutto tatheva aniccādimanasikārakiccaṃ maggasampayutto sādheti. Tenāha ‘‘sammasanamanasikārā lokiyalokuttaramissakā’’ti. Iminā pana paccayena idaṃ hotīti evaṃ avijjādīnaṃ saṅkhārādipaccayuppannassa paccayabhāvajānanaṃ paṭiccasamuppādakusalatāti dasseti.
૧૩૪૪. અમ્બબીજાદીનિ અનુપાદિન્નકદસ્સનત્થં વુત્તાનિ. સોતવિઞ્ઞાણાદીનં વિસભાગા અનનુરૂપા અનુપ્પાદકાયેવ ચક્ખાદયો ‘‘વિસભાગપચ્ચયા’’તિ વુત્તા, તેહિ અનુપ્પજ્જમાનાનેવ ચ સોતવિઞ્ઞાણાદીનિ ‘‘વિસભાગપચ્ચયસમુપ્પન્નધમ્મા’’તિ. સોતવિઞ્ઞાણેન વા વિસભાગસ્સ ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ પચ્ચયોતિ વિસભાગપચ્ચયો, ચક્ખાયતનસ્સ વિસભાગેન સોતાયતનેન પચ્ચયેન સમુપ્પન્નો વિસભાગપચ્ચયસમુપ્પન્નો.
1344. Ambabījādīni anupādinnakadassanatthaṃ vuttāni. Sotaviññāṇādīnaṃ visabhāgā ananurūpā anuppādakāyeva cakkhādayo ‘‘visabhāgapaccayā’’ti vuttā, tehi anuppajjamānāneva ca sotaviññāṇādīni ‘‘visabhāgapaccayasamuppannadhammā’’ti. Sotaviññāṇena vā visabhāgassa cakkhuviññāṇassa paccayoti visabhāgapaccayo, cakkhāyatanassa visabhāgena sotāyatanena paccayena samuppanno visabhāgapaccayasamuppanno.
૧૩૪૬. અજ્જવનિદ્દેસે અજ્જવો અજ્જવતાતિ ઉજુતા ઉજુકતા ઇચ્ચેવ વુત્તં હોતીતિ અજ્જવમદ્દવનિદ્દેસેસુ ઉજુકતામુદુતાનિદ્દેસેહિ વિસેસં મદ્દવનિદ્દેસે વુત્તં ‘‘નીચચિત્તતા’’તિપદમાહ. તત્થ ‘‘નીચચિત્તતા મુદુતા’’તિ પુન મુદુતાવચનં નીચચિત્તતાય વિસેસનત્થં. ઓમાનોપિ હિ નીચચિત્તતા હોતિ, ન પન મુદુતાતિ.
1346. Ajjavaniddese ajjavo ajjavatāti ujutā ujukatā icceva vuttaṃ hotīti ajjavamaddavaniddesesu ujukatāmudutāniddesehi visesaṃ maddavaniddese vuttaṃ ‘‘nīcacittatā’’tipadamāha. Tattha ‘‘nīcacittatā mudutā’’ti puna mudutāvacanaṃ nīcacittatāya visesanatthaṃ. Omānopi hi nīcacittatā hoti, na pana mudutāti.
૧૩૪૮. પરેસં દુક્કટં દુરુત્તઞ્ચ પટિવિરોધાકરણેન અત્તનો ઉપરિ આરોપેત્વા વાસેન્તિ. ચિત્તસ્સ સકમનતાતિ ચિત્તસ્સ અબ્યાપન્નો સકો મનોભાવોતિ અત્થો. ચિત્તન્તિ વા ચિત્તપ્પબન્ધં એકત્તેન ગહેત્વા તસ્સ અન્તરા ઉપ્પન્નેન પીતિસહગતમનેન સકમનત્તં આહ. અત્તમનો વા પુગ્ગલો, તસ્સ ભાવો અત્તમનતા. સા ન સત્તસ્સાતિ પુગ્ગલદિટ્ઠિનિવારણત્તં ‘‘ચિત્તસ્સા’’તિ વુત્તં.
1348. Paresaṃ dukkaṭaṃ duruttañca paṭivirodhākaraṇena attano upari āropetvā vāsenti. Cittassa sakamanatāti cittassa abyāpanno sako manobhāvoti attho. Cittanti vā cittappabandhaṃ ekattena gahetvā tassa antarā uppannena pītisahagatamanena sakamanattaṃ āha. Attamano vā puggalo, tassa bhāvo attamanatā. Sā na sattassāti puggaladiṭṭhinivāraṇattaṃ ‘‘cittassā’’ti vuttaṃ.
૧૩૪૯. કાયવાચાહિ કત્તબ્બસ્સ અકરણેન અસાદિયિતબ્બસ્સ સાદિયનેન ચ મનસાપિ આચરતિ એવ, ઇન્દ્રિયસંવરાદિભેદનવસેન વા એતં વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં.
1349. Kāyavācāhi kattabbassa akaraṇena asādiyitabbassa sādiyanena ca manasāpi ācarati eva, indriyasaṃvarādibhedanavasena vā etaṃ vuttanti veditabbaṃ.
૧૩૫૦. સદોસવણે રુક્ખે નિય્યાસપિણ્ડિયો, અહિચ્છત્તકાનિ વા ઉટ્ઠિતાનિ ‘‘અણ્ડકાની’’તિ વદન્તિ. ફેગ્ગુરુક્ખસ્સ પન કુથિતસ્સ અણ્ડાનિ વિય ઉટ્ઠિતા ચુણ્ણપિણ્ડિયો ગણ્ઠિયો વા ‘‘અણ્ડકાની’’તિ વેદિતબ્બા. પદુમનાળં વિય સોતં ઘંસયમાના વિય પવિસન્તી કક્કસા દટ્ઠબ્બા. કોધેન નિબ્બત્તા તસ્સ પરિવારભૂતા કોધસામન્તા. પુરે સંવડ્ઢનારી પોરી, સા વિય સુકુમારા મુદુકા વાચા પોરી વિયાતિ પોરી. તત્થાતિ ‘‘ભાસિતા હોતી’’તિ વુત્તાય કિરિયાયાતિપિ યોજના સમ્ભવતિ, તત્થ વાચાયાતિ વા. સણ્હવાચતાતિઆદિના તં વાચં પવત્તયમાનં ચેતનં દસ્સેતિ.
1350. Sadosavaṇe rukkhe niyyāsapiṇḍiyo, ahicchattakāni vā uṭṭhitāni ‘‘aṇḍakānī’’ti vadanti. Pheggurukkhassa pana kuthitassa aṇḍāni viya uṭṭhitā cuṇṇapiṇḍiyo gaṇṭhiyo vā ‘‘aṇḍakānī’’ti veditabbā. Padumanāḷaṃ viya sotaṃ ghaṃsayamānā viya pavisantī kakkasā daṭṭhabbā. Kodhena nibbattā tassa parivārabhūtā kodhasāmantā. Pure saṃvaḍḍhanārī porī, sā viya sukumārā mudukā vācā porī viyāti porī. Tatthāti ‘‘bhāsitā hotī’’ti vuttāya kiriyāyātipi yojanā sambhavati, tattha vācāyāti vā. Saṇhavācatātiādinā taṃ vācaṃ pavattayamānaṃ cetanaṃ dasseti.
૧૩૫૧. આમિસાલાભેન યં છિદ્દં હોતિ, તં આમિસાલાભેન ‘‘છિદ્દ’’ન્તિ વુત્તં. દ્વેયેવ હીતિ યથાવુત્તાનિ આમિસધમ્માલાભેહિ પવત્તમાનાનિ છિદ્દાનિ આહ. ગમનસભાગેનાતિ ગમનમગ્ગસ્સ અનુચ્છવિકદિસાભાગેન. સઙ્ગહપક્ખે ઠત્વાતિ સઙ્ગહં કરોમિચ્ચેવ કથેતબ્બં, ન લાભસક્કારકામતાદીહીતિ અત્થો. અવસ્સં કાતબ્બં કિચ્ચં, ઇતરં કરણીયં. અબ્ભાનતો અઞ્ઞં આપત્તિવુટ્ઠાનં ‘‘વુટ્ઠાન’’ન્તિ વુત્તં.
1351. Āmisālābhena yaṃ chiddaṃ hoti, taṃ āmisālābhena ‘‘chidda’’nti vuttaṃ. Dveyeva hīti yathāvuttāni āmisadhammālābhehi pavattamānāni chiddāni āha. Gamanasabhāgenāti gamanamaggassa anucchavikadisābhāgena. Saṅgahapakkhe ṭhatvāti saṅgahaṃ karomicceva kathetabbaṃ, na lābhasakkārakāmatādīhīti attho. Avassaṃ kātabbaṃ kiccaṃ, itaraṃ karaṇīyaṃ. Abbhānato aññaṃ āpattivuṭṭhānaṃ ‘‘vuṭṭhāna’’nti vuttaṃ.
૧૩૫૨. સસમ્ભારકથાતિ દસ્સનસ્સ કારણસહિતાતિ અત્થો, સસમ્ભારસ્સ વા દસ્સનસ્સ કથા સસમ્ભારકથા. યસ્સ ચક્ખુન્દ્રિયાસંવરસ્સ હેતૂતિ વત્વા પુન ‘‘તસ્સ ચક્ખુન્દ્રિયસ્સ સતિકવાટેન પિદહનત્થાયા’’તિ વુત્તં, ન અસંવરસ્સાતિ. તદિદં યં ચક્ખુન્દ્રિયાસંવરસ્સ હેતુ અભિજ્ઝાદિઅન્વાસ્સવનં દસ્સિતં, તં અસંવુતચક્ખુન્દ્રિયસ્સેવ હેતુપવત્તં દસ્સિતન્તિ કત્વા વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં, યત્વાધિકરણન્તિ હિ યસ્સ ચક્ખુન્દ્રિયસ્સ કારણાતિ અત્થો. કસ્સ ચ કારણાતિ? અસંવુતસ્સ. કિઞ્ચ અસંવુતં? યસ્સ ચક્ખુન્દ્રિયાસંવરસ્સ હેતુ અન્વાસ્સવન્તિ તદુપલક્ખિતં, તસ્સ સંવરાયાતિ અયમત્થયોજના.