Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā

    સુત્તન્તિકદુકનિક્ખેપકથાવણ્ણના

    Suttantikadukanikkhepakathāvaṇṇanā

    ૧૩૧૩. અહં-સદ્દેન હેતુભૂતેન યો અત્થોતિ એત્થ અહં-સદ્દો અત્થોતિ અધિપ્પેતો. અત્થાવબોધનત્થો હિ સદ્દપ્પયોગો. અત્થપરાધીનો કેવલો અત્થપદત્થકો, સો પદત્થવિપરિયેસકારિના પન ઇતિ-સદ્દેન પરતો પયુત્તેન સદ્દપદત્થકો જાયતિ યથા ગાવીતિ અયમાહાતિ ગો-સદ્દં આહાતિ વિઞ્ઞાયતિ. તેન વિઞ્ઞત્તિવિકારસહિતો સદ્દો પઞ્ઞત્તીતિ દસ્સેતિ. તથા હિ ‘‘બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારો લોકિયસોતે પટિહઞ્ઞતી’’તિઆદિના (કથા॰ ૩૪૭) પઞ્ઞત્તિયા વચનભાવં સાધયતિ. અઞ્ઞથાતિઆદિના પઞ્ઞત્તિયા અસદ્દસભાવત્તે દોસમાહ. અધિવચનાદિતા સિયા, તથા ચ અધિવચનાદીનં અધિવચનપથાદિતો વિસેસો ન સિયાતિ દુકોયેવ ન સમ્ભવેય્યાતિ અધિપ્પાયો. અટ્ઠકથાયં પન સકસન્તતિપરિયાપન્ને રૂપાદયો ધમ્મે સમૂહતો સન્તાનતો ચ એકત્તવસેન ગહેત્વા અહન્તિ વોહરિયમાના ઉપાદાપઞ્ઞત્તિ સઙ્ખાયતિ વોહરીયતીતિ સઙ્ખાતિ અધિપ્પેતા. તથા સેસેસુ યથાસમ્ભવં દટ્ઠબ્બં. તેનેવાહ ‘‘દત્તોતિ એત્તાવતા સત્તપઞ્ઞત્તિં દસ્સેત્વા અઞ્ઞમ્પિ ઉપાદાપઞ્ઞત્તિં દસ્સેતુ’’ન્તિઆદિ. પદત્થસ્સાતિ અહં-સદ્દાદિપદાભિધેય્યસ્સ, પરમત્થસ્સ વા. અધિવચનં સદ્દોતિ અધિપ્પાયેન ‘‘વદન્તેના’’તિઆદિ વુત્તં. સો હિ અત્તના ઞાપેતબ્બમત્થં સયં ઞાતો એવ ઞાપેતીતિ અગ્ગહિતસમ્બન્ધસ્સ ન સદ્દો અત્થપ્પકાસનસમત્થોતિ વુત્તં ‘‘પુબ્બે ગહિતસઞ્ઞેના’’તિ. વિસેસેન ઞાયતીતિ સમઞ્ઞાતિ સં-સદ્દસ્સ વિસેસત્થતં આહ.

    1313. Ahaṃ-saddena hetubhūtena yo atthoti ettha ahaṃ-saddo atthoti adhippeto. Atthāvabodhanattho hi saddappayogo. Atthaparādhīno kevalo atthapadatthako, so padatthavipariyesakārinā pana iti-saddena parato payuttena saddapadatthako jāyati yathā gāvīti ayamāhāti go-saddaṃ āhāti viññāyati. Tena viññattivikārasahito saddo paññattīti dasseti. Tathā hi ‘‘buddhassa bhagavato vohāro lokiyasote paṭihaññatī’’tiādinā (kathā. 347) paññattiyā vacanabhāvaṃ sādhayati. Aññathātiādinā paññattiyā asaddasabhāvatte dosamāha. Adhivacanāditā siyā, tathā ca adhivacanādīnaṃ adhivacanapathādito viseso na siyāti dukoyeva na sambhaveyyāti adhippāyo. Aṭṭhakathāyaṃ pana sakasantatipariyāpanne rūpādayo dhamme samūhato santānato ca ekattavasena gahetvā ahanti vohariyamānā upādāpaññatti saṅkhāyati voharīyatīti saṅkhāti adhippetā. Tathā sesesu yathāsambhavaṃ daṭṭhabbaṃ. Tenevāha ‘‘dattoti ettāvatā sattapaññattiṃ dassetvā aññampi upādāpaññattiṃ dassetu’’ntiādi. Padatthassāti ahaṃ-saddādipadābhidheyyassa, paramatthassa vā. Adhivacanaṃ saddoti adhippāyena ‘‘vadantenā’’tiādi vuttaṃ. So hi attanā ñāpetabbamatthaṃ sayaṃ ñāto eva ñāpetīti aggahitasambandhassa na saddo atthappakāsanasamatthoti vuttaṃ ‘‘pubbe gahitasaññenā’’ti. Visesena ñāyatīti samaññāti saṃ-saddassa visesatthataṃ āha.

    કરીયતીતિ ઇદં ઇમસ્સત્થસ્સ અધિવચનન્તિ એવં નિક્ખિપીયતિ. નામભૂતં વચનમેવ તં તં અત્થં નિદ્ધારેત્વા સહેતુકં કત્વા વદતિ બ્યઞ્જયતિ ચાતિ આહ ‘‘નામમિચ્ચેવ વુત્તં હોતી’’તિ. તેનેવાહ ‘‘ન હિ પથવી’’તિઆદિ. પથવીસઙ્ખાતન્તિ પથવી-સદ્દાભિધેય્યં.

    Karīyatīti idaṃ imassatthassa adhivacananti evaṃ nikkhipīyati. Nāmabhūtaṃ vacanameva taṃ taṃ atthaṃ niddhāretvā sahetukaṃ katvā vadati byañjayati cāti āha ‘‘nāmamicceva vuttaṃ hotī’’ti. Tenevāha ‘‘na hi pathavī’’tiādi. Pathavīsaṅkhātanti pathavī-saddābhidheyyaṃ.

    આચરિયાતિ અટ્ઠકથાય સંવણ્ણનકા આચરિયા, ન અટ્ઠકથાચરિયાતિ અધિપ્પાયેન વદતિ. માતિકાયન્તિ માતિકાવણ્ણનાયં. તેનાતિ માતિકાવણ્ણનાવચનેન. ઇમિસ્સા પાળિયા અટ્ઠકથાય ચ અત્થદસ્સનસ્સ એતસ્સ યથાવુત્તસ્સ આચરિયવાદસ્સ વિરોધો સિયા, તમેવ વિરોધં ‘‘ન હી’’તિઆદિના વિવરતિ. તત્થ અધિવચનપથાદિભાવેન વુત્તાનં ધમ્માનં પકાસકસ્સ સભાવસ્સ વિઞ્ઞત્તિવિકારસહિતસદ્દસ્સેવ વચનમત્તં અધિકારં કત્વા પવત્તિઆદિ યુજ્જતિ, ન અસભાવસ્સાતિ અધિપ્પાયેન ‘‘ઉપ્પાદવયકિચ્ચરહિતસ્સા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ અનિદ્ધારિતસભાવસ્સાતિ પરમત્થતો અનુપલદ્ધસભાવસ્સ.

    Ācariyāti aṭṭhakathāya saṃvaṇṇanakā ācariyā, na aṭṭhakathācariyāti adhippāyena vadati. Mātikāyanti mātikāvaṇṇanāyaṃ. Tenāti mātikāvaṇṇanāvacanena. Imissā pāḷiyā aṭṭhakathāya ca atthadassanassa etassa yathāvuttassa ācariyavādassa virodho siyā, tameva virodhaṃ ‘‘na hī’’tiādinā vivarati. Tattha adhivacanapathādibhāvena vuttānaṃ dhammānaṃ pakāsakassa sabhāvassa viññattivikārasahitasaddasseva vacanamattaṃ adhikāraṃ katvā pavattiādi yujjati, na asabhāvassāti adhippāyena ‘‘uppādavayakiccarahitassā’’tiādi vuttaṃ. Tattha aniddhāritasabhāvassāti paramatthato anupaladdhasabhāvassa.

    દુવિધાતિ પઞ્ઞાપનપઞ્ઞાપિતબ્બભેદતો દુવિધા. યથાવુત્તપ્પકારાતિ ઉપ્પાદવયકિચ્ચરહિતાતિઆદિપ્પકારા. અટ્ઠકથાયં પુગ્ગલપઞ્ઞત્તિવણ્ણનાયં. નનુ ચ તત્થ ઉપનિધાપઞ્ઞત્તિઆદયો અપરાપિ પઞ્ઞત્તિયો વુત્તા, અથ કસ્મા ‘‘છ પઞ્ઞત્તિયોવ વુત્તા’’તિ વુત્તં? સચ્ચં વુત્તા, તા પન વિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિઆદીસુ છસુ એવ અન્તોગધાતિ ‘‘અટ્ઠકથાયં વિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિઆદયો છ પઞ્ઞત્તિયોવ વુત્તા’’તિ વુત્તં.

    Duvidhāti paññāpanapaññāpitabbabhedato duvidhā. Yathāvuttappakārāti uppādavayakiccarahitātiādippakārā. Aṭṭhakathāyaṃ puggalapaññattivaṇṇanāyaṃ. Nanu ca tattha upanidhāpaññattiādayo aparāpi paññattiyo vuttā, atha kasmā ‘‘cha paññattiyova vuttā’’ti vuttaṃ? Saccaṃ vuttā, tā pana vijjamānapaññattiādīsu chasu eva antogadhāti ‘‘aṭṭhakathāyaṃ vijjamānapaññattiādayo cha paññattiyova vuttā’’ti vuttaṃ.

    તત્થ રૂપાદિ વિય અવિજ્જમાનત્તા પઞ્ઞાપિતબ્બત્તા ચ અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિ, અવિજ્જમાનસ્સ ચ સત્તરથાદિઅત્થસ્સ પઞ્ઞાપનતો અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તીતિ એવં અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિવચનેન યથાવુત્તા દુવિધાપિ પઞ્ઞત્તિ સઙ્ગહિતાતિ આહ ‘‘અવિજ્જમાન…પે॰… વુત્તા’’તિ. ઇતરેહીતિ વિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિઆદીહિ અવસેસેહિ પઞ્ચહિ, રૂપવેદનાદીનં સત્તરથાદીનઞ્ચ અત્થાનં પકારેહિ ઞાપનતો તંતંવાચકો સદ્દોયેવ વિસયભેદતો વિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિઆદિભેદા પઞ્ઞત્તિ સઙ્ખાદીહિ દસહિ પદેહિ વુત્તાતિ અયં પુરિમો અત્થો, સો ચ યથારુતવસેનેવ પાળિયા વિઞ્ઞાયમાનત્તા ‘‘પાળિઅનુગતો ઉજુકો’’તિ ચ વુત્તો. યદિ ચાતિઆદીસુ સત્તાદિકા યથાવુત્તપ્પકારા ઉપાદાપઞ્ઞત્તિ યદિ અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિ, સા અત્થીતિ ન વત્તબ્બા. અવિજ્જમાના ચ સા પઞ્ઞાપિતબ્બતો પઞ્ઞત્તિ ચાતિ તેસં આચરિયાનં લદ્ધીતિ અધિપ્પાયો. ઇદાનિ તસ્સા લદ્ધિયા વસેન પઞ્ઞત્તિપથાતિ વુત્તધમ્માનમ્પિ વિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિભાવાપત્તિચોદનેન તત્થ દોસં દસ્સેતિ ‘‘યથા ચા’’તિઆદિના. તતોતિ યસ્મા અવિજ્જમાનત્તા પઞ્ઞાપિતબ્બત્તા ચ સત્તરથાદીનં અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિભાવો વિય વિજ્જમાનત્તા પઞ્ઞાપિતબ્બત્તા ચ સબ્બેસં સભાવધમ્માનં વિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિભાવો આપજ્જતિ, તસ્માતિ અત્થો.

    Tattha rūpādi viya avijjamānattā paññāpitabbattā ca avijjamānapaññatti, avijjamānassa ca sattarathādiatthassa paññāpanato avijjamānapaññattīti evaṃ avijjamānapaññattivacanena yathāvuttā duvidhāpi paññatti saṅgahitāti āha ‘‘avijjamāna…pe… vuttā’’ti. Itarehīti vijjamānapaññattiādīhi avasesehi pañcahi, rūpavedanādīnaṃ sattarathādīnañca atthānaṃ pakārehi ñāpanato taṃtaṃvācako saddoyeva visayabhedato vijjamānapaññattiādibhedā paññatti saṅkhādīhi dasahi padehi vuttāti ayaṃ purimo attho, so ca yathārutavaseneva pāḷiyā viññāyamānattā ‘‘pāḷianugato ujuko’’ti ca vutto. Yadi cātiādīsu sattādikā yathāvuttappakārā upādāpaññatti yadi avijjamānapaññatti, sā atthīti na vattabbā. Avijjamānā ca sā paññāpitabbato paññatti cāti tesaṃ ācariyānaṃ laddhīti adhippāyo. Idāni tassā laddhiyā vasena paññattipathāti vuttadhammānampi vijjamānapaññattibhāvāpatticodanena tattha dosaṃ dasseti ‘‘yathā cā’’tiādinā. Tatoti yasmā avijjamānattā paññāpitabbattā ca sattarathādīnaṃ avijjamānapaññattibhāvo viya vijjamānattā paññāpitabbattā ca sabbesaṃ sabhāvadhammānaṃ vijjamānapaññattibhāvo āpajjati, tasmāti attho.

    ‘‘અથા’’તિઆદિના પઞ્ઞત્તિપથનિદ્દેસતો વિસિટ્ઠસ્સ પઞ્ઞત્તિધમ્મનિદ્દેસસ્સ સયમેવ કારણમાસઙ્કતિ. ‘‘નાપી’’તિઆદિના તસ્સ કારણસ્સ અસિદ્ધતં દસ્સેતિ. ‘‘પુરિસોતિ સઙ્ખા’’તિઆદીસુ સઙ્ખાદયોપિ નામાદીહિ અત્થતો અવિસિટ્ઠા વુત્તાતિ આહ ‘‘સઙ્ખાદિસદ્દાનં સમાનત્થત્તા’’તિ. વચનગ્ગહણં વચનુચ્ચારણં. અઞ્ઞસ્સાતિ નામપઞ્ઞત્તિં સન્ધાયાહ. તેસન્તિ સઙ્કેતગ્ગહણવચનગ્ગહણાનં. અસમત્થતા ન સમ્ભવતીતિ યોજના. તમેવ અસમ્ભવં ‘‘યદિ હી’’તિઆદિના વિવરતિ. પઞ્ઞત્તિયાતિ નામપઞ્ઞત્તિયા. પઞ્ઞત્તિપઞ્ઞાપનેતિ યાય નામપઞ્ઞત્તિયા ઉપાદાયપઞ્ઞત્તિ રૂપાદયો ચ પઞ્ઞાપીયન્તિ, યા ચ સોતદ્વારવિઞ્ઞાણસન્તાનાનન્તરમુપ્પન્નેન ગહિતપુબ્બસઙ્કેતેન મનોદ્વારવિઞ્ઞાણસન્તાનેન ગય્હતિ, સા અયં નામાતિ તસ્સા પઞ્ઞાપને અસઙ્કરતો ઠપને. અથ વા સોતદ્વારવિઞ્ઞાણસન્તાનાનન્તરમુપ્પન્નેન મનોદ્વારવિઞ્ઞાણસન્તાનેન પઞ્ઞત્તિયા ગાહાપને પરિચ્છિન્દને. તસ્સા અઞ્ઞા પઞ્ઞત્તિ વત્તબ્બા સિયાતિ તસ્સા નામપઞ્ઞત્તિયા ઞાપને સઙ્કેતગ્ગહણવચનગ્ગહણાનં સહકારીકારણભૂતા અઞ્ઞા નામપઞ્ઞત્તિ અત્થીતિ વત્તબ્બા અનુઞ્ઞાતબ્બા સિયા. તતો અત્થવિજાનનમેવ ન સિયાતિ કેવલાનિ સઙ્કેતગ્ગહણવચનગ્ગહણાનિ અત્થપઞ્ઞાપને વિય પઞ્ઞત્તિઞાપનેપિ અસમત્થાનિ, પઞ્ઞત્તિ ચ ઞાતાયેવ તેસં સહકારીકારણં તંજાનનત્થં પઞ્ઞત્તિઅનન્તરપરિકપ્પને ચ અનવત્થાનાપત્તીતિ અત્થાધિગમસ્સ સમ્ભવો એવ ન ભવેય્ય.

    ‘‘Athā’’tiādinā paññattipathaniddesato visiṭṭhassa paññattidhammaniddesassa sayameva kāraṇamāsaṅkati. ‘‘Nāpī’’tiādinā tassa kāraṇassa asiddhataṃ dasseti. ‘‘Purisoti saṅkhā’’tiādīsu saṅkhādayopi nāmādīhi atthato avisiṭṭhā vuttāti āha ‘‘saṅkhādisaddānaṃ samānatthattā’’ti. Vacanaggahaṇaṃ vacanuccāraṇaṃ. Aññassāti nāmapaññattiṃ sandhāyāha. Tesanti saṅketaggahaṇavacanaggahaṇānaṃ. Asamatthatā na sambhavatīti yojanā. Tameva asambhavaṃ ‘‘yadi hī’’tiādinā vivarati. Paññattiyāti nāmapaññattiyā. Paññattipaññāpaneti yāya nāmapaññattiyā upādāyapaññatti rūpādayo ca paññāpīyanti, yā ca sotadvāraviññāṇasantānānantaramuppannena gahitapubbasaṅketena manodvāraviññāṇasantānena gayhati, sā ayaṃ nāmāti tassā paññāpane asaṅkarato ṭhapane. Atha vā sotadvāraviññāṇasantānānantaramuppannena manodvāraviññāṇasantānena paññattiyā gāhāpane paricchindane. Tassā aññā paññatti vattabbā siyāti tassā nāmapaññattiyā ñāpane saṅketaggahaṇavacanaggahaṇānaṃ sahakārīkāraṇabhūtā aññā nāmapaññatti atthīti vattabbā anuññātabbā siyā. Tato atthavijānanameva na siyāti kevalāni saṅketaggahaṇavacanaggahaṇāni atthapaññāpane viya paññattiñāpanepi asamatthāni, paññatti ca ñātāyeva tesaṃ sahakārīkāraṇaṃ taṃjānanatthaṃ paññattianantaraparikappane ca anavatthānāpattīti atthādhigamassa sambhavo eva na bhaveyya.

    સઙ્કેતો રૂપાદીસુ ન કિઞ્ચિ હોતિ, ભૂતાદિનિમિત્તં ભાવનાવિસેસઞ્ચ ઉપાદાય વોહરિયમાના કસિણાદિપઞ્ઞત્તિ વિય તં તં સઙ્કેતિતબ્બં સઙ્કેતકરણઞ્ચ ઉપાદાય વોહારમત્તો, તસ્સ ચ પઞ્ઞાપિકા નામપઞ્ઞત્તીતિ યથાવુત્તદોસાપત્તિં દસ્સેન્તો ‘‘નાપિ સઙ્કેતગ્ગહણ’’ન્તિ અવોચ. નનુ ચ અત્થવિજાનનાસમ્ભવચોદનેનેવ સઙ્કેતગ્ગહણાભવોપિ દસ્સિતોતિ? સચ્ચમેતં, સઙ્કેતે પન આચરિયાનં મતિભેદો વિજ્જતિ. તત્થ એકપક્ખિકો અયં દોસોતિ દસ્સનત્થં તસ્સ વિસું વચનં વુચ્ચમાના રૂપાદયો ધમ્માવચનત્થા પઞ્ઞાપિતબ્બા ચ, તદભિધાયકો સદ્દો પઞ્ઞત્તીતિ. એત્તાવતા સબ્બવોહારો સિજ્ઝતીતિ અધિપ્પાયેન ‘‘વચન…પે॰… જનં નત્થી’’તિ આહ. પઞ્ઞત્તિયા વચનભાવો સિદ્ધો પટિહનનસોતબ્બતાદીપકત્તા તેસં પાઠાનન્તિ અધિપ્પાયો. આદિ-સદ્દેન ‘‘અત્થિ કેચિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો વોહારં સુણન્તિ, નિરુત્તિપટિસમ્ભિદા પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણા’’તિ એવમાદિં સઙ્ગણ્હાતિ. તસ્માતિ યસ્મા ‘‘પઞ્ઞત્તિધમ્મા’’તિ પદસ્સ યથાવુત્તપઞ્ઞત્તિયો અત્થોતિ એતસ્મિં પક્ખે માતિકાવણ્ણનાય વિરોધો, અટ્ઠકથાયં અવુત્તતા, ઇમિસ્સા પાળિયા અનનુગમો, સબ્બે ધમ્મા પઞ્ઞત્તીતિ નિદ્દિસિતબ્બતા, પઞ્ઞત્તિપથપદસ્સ નવત્તબ્બતા, અનવત્થાનાપત્તિતો અત્થવિજાનનાસમ્ભવોતિ અનેકે દોસા, વિઞ્ઞત્તિવિકારસહિતસ્સ પન સદ્દસ્સ પઞ્ઞત્તિભાવે યથાવુત્તદોસાભાવો અનેકેસં પાઠપ્પદેસાનઞ્ચ અનુલોમનં, તસ્મા. તત્થ યુત્તં ગહેતબ્બન્તિ અધિપ્પાયેનાહ ‘‘પાળિ…પે॰… તબ્બો’’તિ.

    Saṅketo rūpādīsu na kiñci hoti, bhūtādinimittaṃ bhāvanāvisesañca upādāya vohariyamānā kasiṇādipaññatti viya taṃ taṃ saṅketitabbaṃ saṅketakaraṇañca upādāya vohāramatto, tassa ca paññāpikā nāmapaññattīti yathāvuttadosāpattiṃ dassento ‘‘nāpi saṅketaggahaṇa’’nti avoca. Nanu ca atthavijānanāsambhavacodaneneva saṅketaggahaṇābhavopi dassitoti? Saccametaṃ, saṅkete pana ācariyānaṃ matibhedo vijjati. Tattha ekapakkhiko ayaṃ dosoti dassanatthaṃ tassa visuṃ vacanaṃ vuccamānā rūpādayo dhammāvacanatthā paññāpitabbā ca, tadabhidhāyako saddo paññattīti. Ettāvatā sabbavohāro sijjhatīti adhippāyena ‘‘vacana…pe… janaṃ natthī’’ti āha. Paññattiyā vacanabhāvo siddho paṭihananasotabbatādīpakattā tesaṃ pāṭhānanti adhippāyo. Ādi-saddena ‘‘atthi keci buddhassa bhagavato vohāraṃ suṇanti, niruttipaṭisambhidā paccuppannārammaṇā’’ti evamādiṃ saṅgaṇhāti. Tasmāti yasmā ‘‘paññattidhammā’’ti padassa yathāvuttapaññattiyo atthoti etasmiṃ pakkhe mātikāvaṇṇanāya virodho, aṭṭhakathāyaṃ avuttatā, imissā pāḷiyā ananugamo, sabbe dhammā paññattīti niddisitabbatā, paññattipathapadassa navattabbatā, anavatthānāpattito atthavijānanāsambhavoti aneke dosā, viññattivikārasahitassa pana saddassa paññattibhāve yathāvuttadosābhāvo anekesaṃ pāṭhappadesānañca anulomanaṃ, tasmā. Tattha yuttaṃ gahetabbanti adhippāyenāha ‘‘pāḷi…pe… tabbo’’ti.

    યદિ સત્તાતિઆદિના સદ્દસ્સ પઞ્ઞત્તિભાવે અટ્ઠકથાય વિરોધમાહ. એવં પઞ્ઞત્તિભાવે યદિ સદ્દસ્સ પઞ્ઞત્તિભાવો, તસ્સ પરમત્થતો વિજ્જમાનત્તા રૂપાદિઅત્થસ્સ ચ પઞ્ઞાપનતો વિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિભાવો એવ સિયા, ન અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિભાવો. ન હિ તે સત્તાદયો પઞ્ઞત્તીતિ. એવઞ્ચ અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિયા અભાવો એવ સિયા. વુત્તા ચ અટ્ઠકથાયં (પ॰ પ॰ અટ્ઠ॰ ૧ માતિકાવણ્ણના) ‘‘અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તી’’તિ. ઇતરો વિસયસ્સ અવિજ્જમાનત્તા તસ્સ અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિભાવોતિ યથાવુત્તવિરોધાભાવં દસ્સેન્તો ‘‘અવિજ્જમાનાન’’ન્તિઆદિમાહ. ઇદાનિ સત્તાદિવિસયસ્સ કેનચિપિ પરિયાયેન અત્થિતાય અભાવદસ્સનેન તબ્બિસયાય પઞ્ઞત્તિયા અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિભાવંયેવ વવત્થપેતિ ‘‘અયઞ્ચ વાદો’’તિ. વિજ્જમાના એવ સત્તાદયો રૂપાદિસભાવાભાવવસેન ‘‘અવિજ્જમાના’’તિ વુચ્ચન્તિ, ન સબ્બથા અભાવતો. તથા હિ તથા તથા પઞ્ઞાપિયમાનભાવેન વિઞ્ઞાયન્તીતિ યથાવુત્તરૂપો વાદો ‘‘રૂપં અત્થીતિ? હેવત્થિ હેવ નત્થીતિ. સેવત્થિ સેવ નત્થીતિ. ન હેવં વત્તબ્બે. સેવત્થિ સેવ નત્થીતિ. આમન્તા. અત્થટ્ઠો નત્થટ્ઠો’’તિ (કથા॰ ૩૦૬) એવં પવત્તાય હેવત્થિકથાય. તત્થ હિ રૂપાદયો ધમ્મા રૂપાદિસભાવેન અત્થિ, વેદનાદિસભાવેન નત્થિ, તસ્મા સબ્બમેવિદં એવં અત્થિ એવં નત્થીતિ એવંલદ્ધિકે સન્ધાય ‘‘રૂપં અત્થી’’તિ પુચ્છા સકવાદિસ્સ. ‘‘હેવત્થિ હેવ નત્થી’’તિ વિસ્સજ્જનં પરવાદિસ્સ. અથ નં સકવાદી યદિ રૂપમેવ એવં અત્થિ એવં નત્થીતિ લદ્ધિ, એવં સન્તે સો એવ અત્થિ સો એવ નત્થિ નામાતિ પુચ્છન્તો ‘‘સેવત્થી’’તિ આહ. ઇતરો તેનેવ સભાવેન અત્થિતં, તેનેવ નત્થિતં સન્ધાય પટિક્ખિપતિ. દુતિયં પુટ્ઠો સકભાવેન અત્થિતં, પરભાવેન નત્થિતં સન્ધાય પટિજાનાતિ. તતો સકવાદી ‘‘અત્થટ્ઠો નત્થટ્ઠો’’તિઆદિના અત્થિતા વા નત્થિતા વા અઞ્ઞમઞ્ઞવિરુદ્ધા એકસ્મિં ધમ્મે વિના કાલભેદેન અસમ્ભવત્તાતિ કિં એકત્તં આપજ્જતીતિ દસ્સેન્તો પરવાદિં નિગ્ગણ્હાતીતિ. પટિસિદ્ધોતિ ચ ‘‘રૂપં ‘રૂપ’ન્તિ હેવત્થિ, રૂપં ‘વેદના’તિ હેવ નત્થી’’તિઆદિના (કથા॰ ૩૦૬) વુત્તાય રૂપવેદનાસઞ્ઞાસઙ્ખારવિઞ્ઞાણાનં સકભાવેન અત્થિતાય પરભાવેન નત્થિતાય ચ પટિસેધનેન સત્તાદીનમ્પિ તથાભાવો પટિસેધિતો હોતીતિ કત્વા વુત્તં.

    Yadisattātiādinā saddassa paññattibhāve aṭṭhakathāya virodhamāha. Evaṃ paññattibhāve yadi saddassa paññattibhāvo, tassa paramatthato vijjamānattā rūpādiatthassa ca paññāpanato vijjamānapaññattibhāvo eva siyā, na avijjamānapaññattibhāvo. Na hi te sattādayo paññattīti. Evañca avijjamānapaññattiyā abhāvo eva siyā. Vuttā ca aṭṭhakathāyaṃ (pa. pa. aṭṭha. 1 mātikāvaṇṇanā) ‘‘avijjamānapaññattī’’ti. Itaro visayassa avijjamānattā tassa avijjamānapaññattibhāvoti yathāvuttavirodhābhāvaṃ dassento ‘‘avijjamānāna’’ntiādimāha. Idāni sattādivisayassa kenacipi pariyāyena atthitāya abhāvadassanena tabbisayāya paññattiyā avijjamānapaññattibhāvaṃyeva vavatthapeti ‘‘ayañca vādo’’ti. Vijjamānā eva sattādayo rūpādisabhāvābhāvavasena ‘‘avijjamānā’’ti vuccanti, na sabbathā abhāvato. Tathā hi tathā tathā paññāpiyamānabhāvena viññāyantīti yathāvuttarūpo vādo ‘‘rūpaṃ atthīti? Hevatthi heva natthīti. Sevatthi seva natthīti. Na hevaṃ vattabbe. Sevatthi seva natthīti. Āmantā. Atthaṭṭho natthaṭṭho’’ti (kathā. 306) evaṃ pavattāya hevatthikathāya. Tattha hi rūpādayo dhammā rūpādisabhāvena atthi, vedanādisabhāvena natthi, tasmā sabbamevidaṃ evaṃ atthi evaṃ natthīti evaṃladdhike sandhāya ‘‘rūpaṃ atthī’’ti pucchā sakavādissa. ‘‘Hevatthi heva natthī’’ti vissajjanaṃ paravādissa. Atha naṃ sakavādī yadi rūpameva evaṃ atthi evaṃ natthīti laddhi, evaṃ sante so eva atthi so eva natthi nāmāti pucchanto ‘‘sevatthī’’ti āha. Itaro teneva sabhāvena atthitaṃ, teneva natthitaṃ sandhāya paṭikkhipati. Dutiyaṃ puṭṭho sakabhāvena atthitaṃ, parabhāvena natthitaṃ sandhāya paṭijānāti. Tato sakavādī ‘‘atthaṭṭho natthaṭṭho’’tiādinā atthitā vā natthitā vā aññamaññaviruddhā ekasmiṃ dhamme vinā kālabhedena asambhavattāti kiṃ ekattaṃ āpajjatīti dassento paravādiṃ niggaṇhātīti. Paṭisiddhoti ca ‘‘rūpaṃ ‘rūpa’nti hevatthi, rūpaṃ ‘vedanā’ti heva natthī’’tiādinā (kathā. 306) vuttāya rūpavedanāsaññāsaṅkhāraviññāṇānaṃ sakabhāvena atthitāya parabhāvena natthitāya ca paṭisedhanena sattādīnampi tathābhāvo paṭisedhito hotīti katvā vuttaṃ.

    રૂપાદયો ન હોન્તીતિ રૂપાદિસભાવા ન હોન્તિ. તથા તથાતિ સમૂહસન્તાનાદિવસેન. વિચિત્તસઞ્ઞા પરિકપ્પવસેન ઉપ્પજ્જતિ. યદિ સત્તરથાદિસઞ્ઞાવલમ્બિતો વચનત્થો વિજ્જમાનો ન હોતિ, નનુ સત્તરથાદિઅભિલાપા અનરિયવોહારા જાયન્તીતિ આહ ‘‘ન ચ તે અભિલાપા’’તિઆદિ. અત્તનો વસેન કિઞ્ચિ અહોન્તં પઞ્ઞાપકસ્સ વચનસ્સેવ વસેન પઞ્ઞાપિતબ્બત્તા પઞ્ઞત્તિવોહારં લભતિ. ઇમિનાવ અધિપ્પાયેનાતિઆદિ ‘‘સયં અવિજ્જમાનો’’તિઆદિના વુત્તમેવત્થં સન્ધાયાહ. ન્તિ સત્તાદિગ્ગહણં. ‘‘બ્રહ્મવિહારચતુક્કં સત્તપઞ્ઞત્તિં આરબ્ભ પવત્તત્તા નવત્તબ્બારમ્મણં નામ હોતી’’તિઆદિના અટ્ઠકથાયં (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ ૧૪૨૧) તત્થ તત્થ ન વત્તબ્બન્તિ વુત્તં. યદિ પરિત્તાદિભાવેન ન વત્તબ્બં, કથં અવિજ્જમાનસ્સ સત્તાદિકસ્સ પચ્ચયભાવોતિ આહ ‘‘ખન્ધસમૂહસન્તાન’’ન્તિઆદિ. ન્તિ ખન્ધસમૂહસન્તાનં. તદુપાદાનભૂતન્તિ પુગ્ગલોતિ ગહણપઞ્ઞત્તીનં કારણભૂતં. યદિ પુગ્ગલસઞ્ઞાય સેવમાનસ્સ કુસલાદિઉપ્પત્તિ હોતિ, કથં પુગ્ગલદસ્સનં મિચ્છાદસ્સનન્તિ પટિસિદ્ધન્તિ આહ ‘‘યસ્મા પના’’તિઆદિ. પથવીધાતુ ઉપલબ્ભતીતિ પુગ્ગલાભાવે વિપક્ખવસેન નિદસ્સનમાહ. ઇદઞ્હેત્થ અનુમાનં. ન રૂપાદયો વિવેચેત્વા પુગ્ગલો ઉપલબ્ભતિ તેસં અગ્ગહણે તથારૂપાય બુદ્ધિયા અભાવતો સેવનાદયો વિયાતિ. પુગ્ગલો ઉપલબ્ભતિ સચ્છિકટ્ઠપરમત્થેન યો છવિઞ્ઞાણવિઞ્ઞેય્યોતિ સંસરતિ મુચ્ચતિ ચાતિ એવં દિટ્ઠિયા પરિકપ્પિતપુગ્ગલોવ પટિસેધિતો, ન વોહારપુગ્ગલોતિ દસ્સેન્તો ‘‘પટિસે…પે॰… દિટ્ઠી’’તિ આહ.

    Rūpādayona hontīti rūpādisabhāvā na honti. Tathā tathāti samūhasantānādivasena. Vicittasaññā parikappavasena uppajjati. Yadi sattarathādisaññāvalambito vacanattho vijjamāno na hoti, nanu sattarathādiabhilāpā anariyavohārā jāyantīti āha ‘‘na ca te abhilāpā’’tiādi. Attano vasena kiñci ahontaṃ paññāpakassa vacanasseva vasena paññāpitabbattā paññattivohāraṃ labhati. Imināva adhippāyenātiādi ‘‘sayaṃ avijjamāno’’tiādinā vuttamevatthaṃ sandhāyāha. Tanti sattādiggahaṇaṃ. ‘‘Brahmavihāracatukkaṃ sattapaññattiṃ ārabbha pavattattā navattabbārammaṇaṃ nāma hotī’’tiādinā aṭṭhakathāyaṃ (dha. sa. aṭṭha. 1421) tattha tattha na vattabbanti vuttaṃ. Yadi parittādibhāvena na vattabbaṃ, kathaṃ avijjamānassa sattādikassa paccayabhāvoti āha ‘‘khandhasamūhasantāna’’ntiādi. Tanti khandhasamūhasantānaṃ. Tadupādānabhūtanti puggaloti gahaṇapaññattīnaṃ kāraṇabhūtaṃ. Yadi puggalasaññāya sevamānassa kusalādiuppatti hoti, kathaṃ puggaladassanaṃ micchādassananti paṭisiddhanti āha ‘‘yasmā panā’’tiādi. Pathavīdhātu upalabbhatīti puggalābhāve vipakkhavasena nidassanamāha. Idañhettha anumānaṃ. Na rūpādayo vivecetvā puggalo upalabbhati tesaṃ aggahaṇe tathārūpāya buddhiyā abhāvato sevanādayo viyāti. Puggalo upalabbhati sacchikaṭṭhaparamatthena yo chaviññāṇaviññeyyoti saṃsarati muccati cāti evaṃ diṭṭhiyā parikappitapuggalova paṭisedhito, na vohārapuggaloti dassento ‘‘paṭise…pe… diṭṭhī’’ti āha.

    ગાથાય પઞ્ચસુ ખન્ધેસુ રૂપં વેદના સઞ્ઞા ચેતના વિઞ્ઞાણન્તિ એતેસુ કં નામ ધમ્મં સત્તોતિ જાનાસિ નુ, એતેસુ એકમ્પિ સત્તોતિ ગણ્હિતું નારહતીતિ દસ્સેતિ. અથ એતેહિ અઞ્ઞો એકો સત્તો અત્થીતિ પચ્ચેસિ. એવમ્પિ માર દિટ્ઠિગતં નુ તે. નુ-સદ્દો દિટ્ઠિગતમેવેતિ અવધારણત્થો. કસ્મા? યસ્મા સુદ્ધસઙ્ખારપુઞ્જોયં. તમેવત્થં વિવરતિ ‘‘નયિધ સત્તૂપલબ્ભતી’’તિ. યસ્મા પચ્ચક્ખતો વા અનુમાનતો વા અનુપલદ્ધિતો નત્થિ એત્થ કોચિ સત્તો નામાતિ અધિપ્પાયો. યદિ સત્તો નત્થિ, કથં સત્તો સંસારમાપાદીતિઆદિ નીયતીતિ. કિમેત્થ નેતબ્બં, સત્તોતિ વોહારસત્તો અધિપ્પેતો, યસ્મા સત્ત-સદ્દો વોહારે પવત્તતીતિ. દુતિયગાથાય સમ્બન્ધં દસ્સેન્તો ‘‘સત્તો પના’’તિઆદિમાહ. અઙ્ગસમ્ભારાતિ અઙ્ગસમ્ભારતો અક્ખચક્કઈસાદિઅઙ્ગસમ્ભારમુપાદાયાતિ અત્થો. સત્તોતિ વોહારો.

    Gāthāya pañcasu khandhesu rūpaṃ vedanā saññā cetanā viññāṇanti etesu kaṃ nāma dhammaṃ sattoti jānāsi nu, etesu ekampi sattoti gaṇhituṃ nārahatīti dasseti. Atha etehi añño eko satto atthīti paccesi. Evampi māra diṭṭhigataṃ nu te. Nu-saddo diṭṭhigatameveti avadhāraṇattho. Kasmā? Yasmā suddhasaṅkhārapuñjoyaṃ. Tamevatthaṃ vivarati ‘‘nayidha sattūpalabbhatī’’ti. Yasmā paccakkhato vā anumānato vā anupaladdhito natthi ettha koci satto nāmāti adhippāyo. Yadi satto natthi, kathaṃ satto saṃsāramāpādītiādi nīyatīti. Kimettha netabbaṃ, sattoti vohārasatto adhippeto, yasmā satta-saddo vohāre pavattatīti. Dutiyagāthāya sambandhaṃ dassento ‘‘satto panā’’tiādimāha. Aṅgasambhārāti aṅgasambhārato akkhacakkaīsādiaṅgasambhāramupādāyāti attho. Sattoti vohāro.

    અવિજ્જમાનસ્સાતિ અચ્ચન્તં અવિજ્જમાનસ્સ સસવિસાણાદિકસ્સ. યદિ અચ્ચન્તં અવિજ્જમાનં, કથં તં ગય્હતીતિ આહ ‘‘પરિકપ્પિત’’ન્તિ. લોકસઞ્ઞાતં ઘટાદિ. એત્થ પન યથા અત્તાનં આરબ્ભ ઉપ્પજ્જમાનકધમ્માનં તંસન્તતિપતિતાનઞ્ચ કિલેસુપતાપાભાવેન અસ્સત્થભાવપચ્ચયતાય ઉપ્પાદાદિરહિતમ્પિ નિબ્બાનં ‘‘અસ્સાસનકરસ’’ન્તિ વુચ્ચતિ, એવં અત્તાનં આરબ્ભ પવત્તનકધમ્મવસેન ઉપ્પાદાદિરહિતાપિ પઞ્ઞત્તિ પવત્તાતિ વુત્તા. હેતુઅત્થો વા અન્તોનીતોતિ પવત્તિતા વોહારિતાતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. તથા નામપઞ્ઞત્તિ પઞ્ઞપેતબ્બમત્થં ગહિતાયેવ પઞ્ઞાપેતિ, વિઞ્ઞત્તિ વિય અધિપ્પાયં વિઞ્ઞાપેતીતિ સા ગહેતબ્બાભાવતો વુચ્ચમાનત્થદ્વારેન વુચ્ચમાનાતિ વુત્તા. પઞ્ઞાપિતબ્બપઞ્ઞત્તિયા પન વુચ્ચમાનભાવે વત્તબ્બમેવ નત્થિ. તથા પકારતો ઞાપનભાવેન ઞાપેતબ્બઞાપનન્તિ કત્વા ગહેતબ્બત્તાયેવ ચ તસ્સા અનિદ્ધારિતસભાવતા પટિક્ખિત્તા દટ્ઠબ્બા. ન હિ સભાવધમ્માનં કક્ખળફુસનાદિ સરૂપતો સદ્દેન વચનીયભાવં ભજતિ, અપિચ ખો નેસં કાલદેસાદિભેદભિન્નાનં વિનિવત્તઅઞ્ઞજાતિયકો સજાતિયસાધારણો પુબ્બસઙ્કેતાનુરૂપં અજ્ઝારોપસિદ્ધો સામઞ્ઞાકારો વચનીયો. તત્થાપિ ન વિના કેનચિ પવત્તિનિમિત્તેન સદ્દો પવત્તતીતિ તસ્સ પવત્તિનિમિત્તભૂતો લોકસઙ્કેતસિદ્ધો તંતંવચનત્થનિયતો સામઞ્ઞાકારવિસેસો નામ પઞ્ઞત્તીતિ પુબ્બાચરિયા. સો હિ તસ્મિં તસ્મિં અત્થે સદ્દં નામેતિ, તસ્સ તસ્સ વા અત્થસ્સ નામસઞ્ઞં કરોતીતિ નામં, પકારેહિ ઞાપનતો પઞ્ઞત્તિ ચાતિ.

    Avijjamānassāti accantaṃ avijjamānassa sasavisāṇādikassa. Yadi accantaṃ avijjamānaṃ, kathaṃ taṃ gayhatīti āha ‘‘parikappita’’nti. Lokasaññātaṃ ghaṭādi. Ettha pana yathā attānaṃ ārabbha uppajjamānakadhammānaṃ taṃsantatipatitānañca kilesupatāpābhāvena assatthabhāvapaccayatāya uppādādirahitampi nibbānaṃ ‘‘assāsanakarasa’’nti vuccati, evaṃ attānaṃ ārabbha pavattanakadhammavasena uppādādirahitāpi paññatti pavattāti vuttā. Hetuattho vā antonītoti pavattitā vohāritāti attho daṭṭhabbo. Tathā nāmapaññatti paññapetabbamatthaṃ gahitāyeva paññāpeti, viññatti viya adhippāyaṃ viññāpetīti sā gahetabbābhāvato vuccamānatthadvārena vuccamānāti vuttā. Paññāpitabbapaññattiyā pana vuccamānabhāve vattabbameva natthi. Tathā pakārato ñāpanabhāvena ñāpetabbañāpananti katvā gahetabbattāyeva ca tassā aniddhāritasabhāvatā paṭikkhittā daṭṭhabbā. Na hi sabhāvadhammānaṃ kakkhaḷaphusanādi sarūpato saddena vacanīyabhāvaṃ bhajati, apica kho nesaṃ kāladesādibhedabhinnānaṃ vinivattaaññajātiyako sajātiyasādhāraṇo pubbasaṅketānurūpaṃ ajjhāropasiddho sāmaññākāro vacanīyo. Tatthāpi na vinā kenaci pavattinimittena saddo pavattatīti tassa pavattinimittabhūto lokasaṅketasiddho taṃtaṃvacanatthaniyato sāmaññākāraviseso nāma paññattīti pubbācariyā. So hi tasmiṃ tasmiṃ atthe saddaṃ nāmeti, tassa tassa vā atthassa nāmasaññaṃ karotīti nāmaṃ, pakārehi ñāpanato paññatti cāti.

    કસ્સ પન સો આકારવિસેસોતિ? પઞ્ઞાપેતબ્બત્થસ્સાતિ વેદિતબ્બં. અનેકાકારા હિ અત્થાતિ. એવઞ્ચ કત્વા તસ્સા પઞ્ઞત્તિયા ગહેતબ્બતાવચનઞ્ચ સમત્થિતં ભવતિ, અવસ્સઞ્ચ એતમેવં સમ્પટિચ્છિતબ્બં. અઞ્ઞથા વચનવચનીયભેદાનં સઙ્કરો સિયા, સબ્બોપિ અત્થો સબ્બસ્સ સદ્દસ્સ વચનીયો, સબ્બો ચ સદ્દો સબ્બસ્સ અત્થસ્સ વાચકોતિ ન ચેત્થ સઙ્કેતગ્ગહણેનેવ તેસં પવત્તાતિ સક્કા વત્તું વવત્થિતેસુ એવ તેસુ સઙ્કેતગ્ગહણસ્સ પવત્તિતો.

    Kassa pana so ākāravisesoti? Paññāpetabbatthassāti veditabbaṃ. Anekākārā hi atthāti. Evañca katvā tassā paññattiyā gahetabbatāvacanañca samatthitaṃ bhavati, avassañca etamevaṃ sampaṭicchitabbaṃ. Aññathā vacanavacanīyabhedānaṃ saṅkaro siyā, sabbopi attho sabbassa saddassa vacanīyo, sabbo ca saddo sabbassa atthassa vācakoti na cettha saṅketaggahaṇeneva tesaṃ pavattāti sakkā vattuṃ vavatthitesu eva tesu saṅketaggahaṇassa pavattito.

    અપરે પન ‘‘યથા ધૂમતો અગ્ગિઅનુમાને ન કેવલેન ધૂમેનેવ અગ્ગિ વિઞ્ઞાયતિ, ધૂમસ્સ પન અગ્ગિના અવિનાભાવસઙ્ખાતો સમ્બન્ધો વિઞ્ઞાયમાનો ધૂમેન અગ્ગિ વિઞ્ઞાયતિ, એવં સદ્દેન અત્થવિજાનને ન કેવલેન સદ્દેન તદત્થો વિઞ્ઞાયતિ. તંતંસદ્દસ્સ પન તેન તેન અત્થેન અવિનાભાવસઙ્ખાતો સમ્બન્ધો વિઞ્ઞાયમાનો તેન તેન સદ્દેન અત્થં ઞાપેતીતિ વેદિતબ્બં. અઞ્ઞથા અગ્ગહિતસમ્બન્ધેનપિ સદ્દસવનમત્તેન તદત્થો વિઞ્ઞાયેય્યાતિ. યો યમેત્થ યથાવુત્તરૂપો સમ્બન્ધો, સો તસ્સ તસ્સ અત્થસ્સ સઞ્ઞાપનભાવેન નામન્તિ પરમત્થતો અભાવા લોકસઙ્કેતવસેન લોકસઙ્કેતોતિ વા સિદ્ધો ઞાતોતિ લોકસઙ્કેતસિદ્ધોતિ, સદ્દેન પકાસિયમાનાનં અત્થપ્પકારાનં અધિગમહેતુતાય પકારતો ઞાપનતો પઞ્ઞત્તીતિ ચ વુત્તો’’તિ વણ્ણયન્તિ.

    Apare pana ‘‘yathā dhūmato aggianumāne na kevalena dhūmeneva aggi viññāyati, dhūmassa pana agginā avinābhāvasaṅkhāto sambandho viññāyamāno dhūmena aggi viññāyati, evaṃ saddena atthavijānane na kevalena saddena tadattho viññāyati. Taṃtaṃsaddassa pana tena tena atthena avinābhāvasaṅkhāto sambandho viññāyamāno tena tena saddena atthaṃ ñāpetīti veditabbaṃ. Aññathā aggahitasambandhenapi saddasavanamattena tadattho viññāyeyyāti. Yo yamettha yathāvuttarūpo sambandho, so tassa tassa atthassa saññāpanabhāvena nāmanti paramatthato abhāvā lokasaṅketavasena lokasaṅketoti vā siddho ñātoti lokasaṅketasiddhoti, saddena pakāsiyamānānaṃ atthappakārānaṃ adhigamahetutāya pakārato ñāpanato paññattīti ca vutto’’ti vaṇṇayanti.

    સઙ્ખતાસઙ્ખતવિનિમુત્તસ્સપિ ઞેય્યવિસેસસ્સ અભાવે ઘટાદિસદ્દાભિધેય્યા વિય પથવીફસ્સાદિસદ્દવચનીયોપિ ન લબ્ભતિયેવાતિ સબ્બવોહારલોપો સિયા. યસ્મા ચ રૂપારૂપધમ્મા પબન્ધસઙ્ખાતતંતંવિસેસાકારવસેનેવ પવત્તન્તિ, ન કેવલા, તસ્મા તેસં તે સણ્ઠાનસમૂહઅવત્થાવિસેસાકારા યદિપિ પરમત્થતો કિઞ્ચિ ન હોન્તિ, પરમત્થતો પન વિજ્જમાનાનં રૂપાદીનં ઉપાદાનાનં વસેન વિજ્જમાનભાવં લભિત્વા તંતંગહણાનુરૂપં તંતંઅભિલાપાધિકરણં ભવતિ. ઉપાદાયપઞ્ઞત્તિ હિ ઉપાદાનતો યથા અઞ્ઞા અનઞ્ઞાતિ ચ ન વત્તબ્બા, એવં સબ્બથા અત્થિ નત્થીતિ ચ ન વત્તબ્બા. તયોપિ હિ એતે સન્તાયેવાતિ એવં તાવ માતિકાવણ્ણનાય ન કોચિ વિરોધો. સઙ્ખાયતિ સંકથીયતીતિ સઙ્ખાતિ અયમત્થો કથેતબ્બભાવેન વચનત્થેયેવ નિરુળ્હો, ન વચનસ્મિન્તિ વચનપક્ખસ્સ ઉજુકતા સમ્ભવતિ. વચનપક્ખોયેવ પાળિઅનુગતો, ન પરમ્પરાગતો યથાવુત્તો અત્થોતિ કુતો પનેતં લબ્ભા. ન હિ અનીતો અત્થો પાળિઅનનુગતો, નાપિ સબ્બા પાળિનીતત્થા એવાતિ યથાવુત્તા દુવિધા પઞ્ઞત્તિયો અટ્ઠકથાયં છહિ પઞ્ઞત્તીહિ યથાસમ્ભવં વુત્તાયેવાતિ સિદ્ધમેતં અત્થીતિ ન વત્તબ્બાતિ.

    Saṅkhatāsaṅkhatavinimuttassapi ñeyyavisesassa abhāve ghaṭādisaddābhidheyyā viya pathavīphassādisaddavacanīyopi na labbhatiyevāti sabbavohāralopo siyā. Yasmā ca rūpārūpadhammā pabandhasaṅkhātataṃtaṃvisesākāravaseneva pavattanti, na kevalā, tasmā tesaṃ te saṇṭhānasamūhaavatthāvisesākārā yadipi paramatthato kiñci na honti, paramatthato pana vijjamānānaṃ rūpādīnaṃ upādānānaṃ vasena vijjamānabhāvaṃ labhitvā taṃtaṃgahaṇānurūpaṃ taṃtaṃabhilāpādhikaraṇaṃ bhavati. Upādāyapaññatti hi upādānato yathā aññā anaññāti ca na vattabbā, evaṃ sabbathā atthi natthīti ca na vattabbā. Tayopi hi ete santāyevāti evaṃ tāva mātikāvaṇṇanāya na koci virodho. Saṅkhāyati saṃkathīyatīti saṅkhāti ayamattho kathetabbabhāvena vacanattheyeva niruḷho, na vacanasminti vacanapakkhassa ujukatā sambhavati. Vacanapakkhoyeva pāḷianugato, na paramparāgato yathāvutto atthoti kuto panetaṃ labbhā. Na hi anīto attho pāḷiananugato, nāpi sabbā pāḷinītatthā evāti yathāvuttā duvidhā paññattiyo aṭṭhakathāyaṃ chahi paññattīhi yathāsambhavaṃ vuttāyevāti siddhametaṃ atthīti na vattabbāti.

    યદિ પરમત્થતો અત્થિતાપટિસેધો, ઇટ્ઠમેતં. અથ વોહારતો, સત્તરથઘટાદીહિ સત્તરથાદિવચનપ્પયોગોયેવ ન સમ્ભવેય્યાતિ. ન હિ વચનીયરહિતો વચનપ્પયોગો અત્થીતિ. પરમત્થધમ્માનં અસભાવધમ્મભૂતાય પઞ્ઞત્તિયા વિભાગદસ્સનત્થા અધિવચનાદિદુકત્તયદેસનાતિ ન પરમત્થધમ્માનં રૂપાદીનં પઞ્ઞત્તિભાવાપત્તીતિ. ન ચ પઞ્ઞત્તિપથપઞ્ઞત્તિધમ્મનિદ્દેસાનં અવિસેસવચનં યુત્તં, સદ્દસ્સેવ પન પઞ્ઞત્તિભાવે સિયા કાચિ તેસં વિસેસમત્તા. પઞ્ઞાપિતબ્બસ્સ અપરમત્થસભાવસ્સેવ પઞ્ઞત્તિભાવો અધિપ્પેતોતિ ન સબ્બો પઞ્ઞત્તિપથો પઞ્ઞત્તિસદ્દેન વુત્તો, પઞ્ઞત્તિ ચ પઞ્ઞાપેતબ્બભાવેન વુત્તાતિ પઞ્ઞત્તિપથપદં વત્તબ્બમેવ. એવઞ્ચેતં ઇચ્છિતબ્બં. ઇતરથા સદ્દસ્સ ચ પઞ્ઞાપિતબ્બતાય પઞ્ઞત્તિપથભાવોતિ પઞ્ઞત્તિપદં ન વત્તબ્બં સિયાતિ ચ સક્કા વત્તું, નિક્ખેપકણ્ડે વિભત્તાયેવ પઞ્ઞત્તિ ‘‘પુરિસો માગણ્ડિયો’’તિ એત્થાપિ દસ્સિતાતિ ન ન સક્કા વત્તું. તથાપિ હિ યથાવુત્તઉપાદાયપઞ્ઞત્તિનામપઞ્ઞત્તીનં સભાવસમ્ભવતોતિ સઙ્ખાદિસદ્દાનં સમાનત્થતાપિ તેસં મતિમત્તમેવ, વિઞ્ઞત્તિ વિય અધિપ્પાયં વિઞ્ઞાપેન્તા સયં ઞાતાયેવ નામપઞ્ઞત્તિ પઞ્ઞાપેતબ્બમત્થં પઞ્ઞાપેતિ ગહિતસરૂપતાય પદીપો વિય રૂપગતવિધંસનેતિ ન પઞ્ઞત્તિઅન્તરપરિકપ્પનેન પયોજનં અત્થિ પઞ્ઞાપેતબ્બત્થપઞ્ઞાપને, નામપઞ્ઞત્તિપઞ્ઞાપને પન ઉપાદાનભેદભિન્ના ઉપાદાયપઞ્ઞત્તિ વિય તંતંવચનવચનત્થભેદભિન્ના નામપઞ્ઞત્તીતિ અઞ્ઞા પઞ્ઞત્તિ ઇચ્છિતા એવ. ન ચ અનવત્થાનદોસો તંતંવચનસ્સ તદત્થવિભાવને સહકારીકારણભાવેન પટિનિયતસરૂપત્તા. એતેન સઙ્કેતગ્ગહણાભાવોપિ પટિસિદ્ધો દટ્ઠબ્બો, તથા નામપઞ્ઞત્તિયા પયોજનાભાવો. દસ્સિતપ્પયોજના હિ સા પુબ્બેતિ.

    Yadi paramatthato atthitāpaṭisedho, iṭṭhametaṃ. Atha vohārato, sattarathaghaṭādīhi sattarathādivacanappayogoyeva na sambhaveyyāti. Na hi vacanīyarahito vacanappayogo atthīti. Paramatthadhammānaṃ asabhāvadhammabhūtāya paññattiyā vibhāgadassanatthā adhivacanādidukattayadesanāti na paramatthadhammānaṃ rūpādīnaṃ paññattibhāvāpattīti. Na ca paññattipathapaññattidhammaniddesānaṃ avisesavacanaṃ yuttaṃ, saddasseva pana paññattibhāve siyā kāci tesaṃ visesamattā. Paññāpitabbassa aparamatthasabhāvasseva paññattibhāvo adhippetoti na sabbo paññattipatho paññattisaddena vutto, paññatti ca paññāpetabbabhāvena vuttāti paññattipathapadaṃ vattabbameva. Evañcetaṃ icchitabbaṃ. Itarathā saddassa ca paññāpitabbatāya paññattipathabhāvoti paññattipadaṃ na vattabbaṃ siyāti ca sakkā vattuṃ, nikkhepakaṇḍe vibhattāyeva paññatti ‘‘puriso māgaṇḍiyo’’ti etthāpi dassitāti na na sakkā vattuṃ. Tathāpi hi yathāvuttaupādāyapaññattināmapaññattīnaṃ sabhāvasambhavatoti saṅkhādisaddānaṃ samānatthatāpi tesaṃ matimattameva, viññatti viya adhippāyaṃ viññāpentā sayaṃ ñātāyeva nāmapaññatti paññāpetabbamatthaṃ paññāpeti gahitasarūpatāya padīpo viya rūpagatavidhaṃsaneti na paññattiantaraparikappanena payojanaṃ atthi paññāpetabbatthapaññāpane, nāmapaññattipaññāpane pana upādānabhedabhinnā upādāyapaññatti viya taṃtaṃvacanavacanatthabhedabhinnā nāmapaññattīti aññā paññatti icchitā eva. Na ca anavatthānadoso taṃtaṃvacanassa tadatthavibhāvane sahakārīkāraṇabhāvena paṭiniyatasarūpattā. Etena saṅketaggahaṇābhāvopi paṭisiddho daṭṭhabbo, tathā nāmapaññattiyā payojanābhāvo. Dassitappayojanā hi sā pubbeti.

    ‘‘વોહારો લોકિયસોતે પટિહઞ્ઞતી’’તિઆદીસુ સોતબ્બસ્સ સદ્દસ્સ વસેન તબ્બિસયભૂતા વોહારાદયો પટિહનનસોતબ્બતાપરિયાયેન વુત્તાતિ દટ્ઠબ્બા. સદ્દોયેવ વા તત્થ વોહારાદિસહચારિતાય તથા વુત્તો. ન હિ સક્કા સબ્બત્થ એકરસા દેસના પવત્તીતિ વત્તું. તથા હિ કત્થચિ સુખા દુક્ખા, સુખાપિ વેદના દુક્ખાતિ વુચ્ચન્તિ, દુક્ખા સુખા, દુક્ખાપિ સુખાતિ, એવં યથાવુત્તા દુવિધાપિ પઞ્ઞત્તિ અધિવચનાદિપાઠસ્સ અત્થભાવેન અટ્ઠકથાયં વુત્તાયેવાતિ. અયં સઙ્ખતાસઙ્ખતવિનિમુત્તં ઞેય્યવિસેસં ઇચ્છન્તાનં વસેન વિનિચ્છયો.
