Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā |
૧૩. સુવણ્ણસામચરિયાવણ્ણના
13. Suvaṇṇasāmacariyāvaṇṇanā
૧૧૧. તેરસમે સામો યદા વને આસિન્તિ હિમવન્તસ્મિં મિગસમ્મતાય નામ નદિયા તીરે મહતિ અરઞ્ઞે સામો નામ તાપસકુમારો યદા અહોસિ. સક્કેન અભિનિમ્મિતોતિ સક્કસ્સ દેવાનમિન્દસ્સ ઉપદેસસમ્પત્તિયા જાતત્તા સક્કેન નિબ્બત્તિતો જનિતો. તત્રાયં અનુપુબ્બિકથા – અતીતે બારાણસિતો અવિદૂરે નદિયા તીરે એકો નેસાદગામો અહોસિ. તત્થ જેટ્ઠનેસાદસ્સ પુત્તો જાતો. તસ્સ ‘‘દુકૂલો’’તિ નામમકંસુ. તસ્સા એવ નદિયા પરતીરેપિ એકો નેસાદગામો અહોસિ. તત્થ જેટ્ઠનેસાદસ્સ ધીતા જાતા. તસ્સા ‘‘પારિકા’’તિ નામમકંસુ. તે ઉભોપિ બ્રહ્મલોકતો આગતા સુદ્ધસત્તા. તેસં વયપ્પત્તાનં અનિચ્છમાનાનંયેવ આવાહવિવાહં કરિંસુ. તે ઉભોપિ કિલેસસમુદ્દં અનોતરિત્વા બ્રહ્માનો વિય એકતો વસિંસુ. ન ચ કિઞ્ચિ નેસાદકમ્મં કરોન્તિ.
111. Terasame sāmo yadā vane āsinti himavantasmiṃ migasammatāya nāma nadiyā tīre mahati araññe sāmo nāma tāpasakumāro yadā ahosi. Sakkena abhinimmitoti sakkassa devānamindassa upadesasampattiyā jātattā sakkena nibbattito janito. Tatrāyaṃ anupubbikathā – atīte bārāṇasito avidūre nadiyā tīre eko nesādagāmo ahosi. Tattha jeṭṭhanesādassa putto jāto. Tassa ‘‘dukūlo’’ti nāmamakaṃsu. Tassā eva nadiyā paratīrepi eko nesādagāmo ahosi. Tattha jeṭṭhanesādassa dhītā jātā. Tassā ‘‘pārikā’’ti nāmamakaṃsu. Te ubhopi brahmalokato āgatā suddhasattā. Tesaṃ vayappattānaṃ anicchamānānaṃyeva āvāhavivāhaṃ kariṃsu. Te ubhopi kilesasamuddaṃ anotaritvā brahmāno viya ekato vasiṃsu. Na ca kiñci nesādakammaṃ karonti.
અથ દુકૂલં માતાપિતરો ‘‘તાત, ત્વં નેસાદકમ્મં ન કરોસિ, નેવ ઘરાવાસં ઇચ્છસિ, કિં નામ કરિસ્સસી’’તિ આહંસુ. સો ‘‘તુમ્હેસુ અનુજાનન્તેસુ પબ્બજિસ્સામી’’તિ આહ. ‘‘તેન હિ પબ્બજાહી’’તિ. દ્વેપિ જના હિમવન્તં પવિસિત્વા યસ્મિં ઠાને મિગસમ્મતા નામ નદી હિમવન્તતો ઓતરિત્વા ગઙ્ગં પત્તા, તં ઠાનં ગન્ત્વા ગઙ્ગં પહાય મિગસમ્મતાભિમુખા અભિરુહિંસુ. તદા સક્કસ્સ ભવનં ઉણ્હાકારં દસ્સેસિ. સક્કો તં કારણં ઞત્વા વિસ્સકમ્મુના તસ્મિં ઠાને અસ્સમં માપેસિ. તે તત્થ ગન્ત્વા પબ્બજિત્વા સક્કદત્તિયે અસ્સમે કામાવચરમેત્તં ભાવેત્વા પટિવસિંસુ. સક્કોપિ તેસં ઉપટ્ઠાનં આગચ્છતિ.
Atha dukūlaṃ mātāpitaro ‘‘tāta, tvaṃ nesādakammaṃ na karosi, neva gharāvāsaṃ icchasi, kiṃ nāma karissasī’’ti āhaṃsu. So ‘‘tumhesu anujānantesu pabbajissāmī’’ti āha. ‘‘Tena hi pabbajāhī’’ti. Dvepi janā himavantaṃ pavisitvā yasmiṃ ṭhāne migasammatā nāma nadī himavantato otaritvā gaṅgaṃ pattā, taṃ ṭhānaṃ gantvā gaṅgaṃ pahāya migasammatābhimukhā abhiruhiṃsu. Tadā sakkassa bhavanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko taṃ kāraṇaṃ ñatvā vissakammunā tasmiṃ ṭhāne assamaṃ māpesi. Te tattha gantvā pabbajitvā sakkadattiye assame kāmāvacaramettaṃ bhāvetvā paṭivasiṃsu. Sakkopi tesaṃ upaṭṭhānaṃ āgacchati.
સો એકદિવસં ‘‘તેસં ચક્ખૂ પરિહાયિસ્સન્તી’’તિ ઞત્વા ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘ભન્તે, વો ચક્ખૂનં અન્તરાયો પઞ્ઞાયતિ, પટિજગ્ગનકં પુત્તં લદ્ધું વટ્ટતિ, જાનામિ તુમ્હાકં સુદ્ધચિત્તતં, તસ્મા પારિકાય ઉતુનિકાલે નાભિં હત્થેન પરામસેય્યાથ , એવં વો પુત્તો જાયિસ્સતિ, સો વો ઉપટ્ઠહિસ્સતી’’તિ વત્વા પક્કામિ. દુકૂલપણ્ડિતો તં કારણં પારિકાય આચિક્ખિત્વા તસ્સા ઉતુનિકાલે નાભિં પરામસિ. તદા બોધિસત્તો દેવલોકા ચવિત્વા તસ્સા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિ, સા દસમાસચ્ચયેન સુવણ્ણવણ્ણં પુત્તં વિજાયિ. તેનેવસ્સ ‘‘સુવણ્ણસામો’’તિ નામં કરિંસુ. તં અપરભાગે વડ્ઢિત્વા સોળસવસ્સુદ્દેસિકમ્પિ માતાપિતરો રક્ખન્તા અસ્સમે નિસીદાપેત્વા સયમેવ વનમૂલફલાફલત્થાય ગચ્છન્તિ.
So ekadivasaṃ ‘‘tesaṃ cakkhū parihāyissantī’’ti ñatvā upasaṅkamitvā ‘‘bhante, vo cakkhūnaṃ antarāyo paññāyati, paṭijagganakaṃ puttaṃ laddhuṃ vaṭṭati, jānāmi tumhākaṃ suddhacittataṃ, tasmā pārikāya utunikāle nābhiṃ hatthena parāmaseyyātha , evaṃ vo putto jāyissati, so vo upaṭṭhahissatī’’ti vatvā pakkāmi. Dukūlapaṇḍito taṃ kāraṇaṃ pārikāya ācikkhitvā tassā utunikāle nābhiṃ parāmasi. Tadā bodhisatto devalokā cavitvā tassā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi, sā dasamāsaccayena suvaṇṇavaṇṇaṃ puttaṃ vijāyi. Tenevassa ‘‘suvaṇṇasāmo’’ti nāmaṃ kariṃsu. Taṃ aparabhāge vaḍḍhitvā soḷasavassuddesikampi mātāpitaro rakkhantā assame nisīdāpetvā sayameva vanamūlaphalāphalatthāya gacchanti.
અથેકદિવસં વને ફલાફલં આદાય નિવત્તિત્વા અસ્સમપદતો અવિદૂરે મેઘે ઉટ્ઠિતે રુક્ખમૂલં પવિસિત્વા વમ્મિકમત્થકે ઠિતાનં સરીરતો સેદગન્ધમિસ્સકે ઉદકે તસ્મિં વમ્મિકબિલે ઠિતસ્સ આસિવિસસ્સ નાસાપુટં પવિટ્ઠે આસિવિસો કુજ્ઝિત્વા નાસાવાતેન પહરિ. દ્વે અન્ધા હુત્વા પરિદેવમાના વિરવિંસુ. અથ મહાસત્તો ‘‘મમ માતાપિતરો અતિચિરાયન્તિ, કા નુ ખો તેસં પવત્તી’’તિ પટિમગ્ગં ગન્ત્વા સદ્દમકાસિ. તે તસ્સ સદ્દં સઞ્જાનિત્વા પટિસદ્દં કત્વા પુત્તસિનેહેન ‘‘તાત સામ, ઇધ પરિપન્થો અત્થિ, મા આગમી’’તિ વત્વા સદ્દાનુસારેન સયમેવ સમાગમિંસુ. સો ‘‘કેન વો કારણેન ચક્ખૂનિ વિનટ્ઠાની’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘તાત, મયં ન જાનામ, દેવે વસ્સન્તે રુક્ખમૂલે વમ્મિકમત્થકે ઠિતા, અથ ન પસ્સામા’’તિ વુત્તમત્તે એવ અઞ્ઞાસિ ‘‘તત્થ આસિવિસેન ભવિતબ્બં, તેન કુદ્ધેન નાસાવાતો વિસ્સટ્ઠો ભવિસ્સતી’’તિ.
Athekadivasaṃ vane phalāphalaṃ ādāya nivattitvā assamapadato avidūre meghe uṭṭhite rukkhamūlaṃ pavisitvā vammikamatthake ṭhitānaṃ sarīrato sedagandhamissake udake tasmiṃ vammikabile ṭhitassa āsivisassa nāsāpuṭaṃ paviṭṭhe āsiviso kujjhitvā nāsāvātena pahari. Dve andhā hutvā paridevamānā viraviṃsu. Atha mahāsatto ‘‘mama mātāpitaro aticirāyanti, kā nu kho tesaṃ pavattī’’ti paṭimaggaṃ gantvā saddamakāsi. Te tassa saddaṃ sañjānitvā paṭisaddaṃ katvā puttasinehena ‘‘tāta sāma, idha paripantho atthi, mā āgamī’’ti vatvā saddānusārena sayameva samāgamiṃsu. So ‘‘kena vo kāraṇena cakkhūni vinaṭṭhānī’’ti pucchitvā ‘‘tāta, mayaṃ na jānāma, deve vassante rukkhamūle vammikamatthake ṭhitā, atha na passāmā’’ti vuttamatte eva aññāsi ‘‘tattha āsivisena bhavitabbaṃ, tena kuddhena nāsāvāto vissaṭṭho bhavissatī’’ti.
અથ ‘‘મા ચિન્તયિત્થ, અહં વો પટિજગ્ગિસ્સામી’’તિ માતાપિતરો અસ્સમં નેત્વા તેસં રત્તિટ્ઠાનદિવાટ્ઠાનાદિસઞ્ચરણટ્ઠાને રજ્જુકે બન્ધિ. તતો પટ્ઠાય તે અસ્સમે ઠપેત્વા વનમૂલફલાફલાનિ આહરતિ, પાતોવ વસનટ્ઠાનં સમ્મજ્જતિ, પાનીયં આહરતિ, પરિભોજનીયં ઉપટ્ઠાપેતિ, દન્તકટ્ઠમુખોદકાનિ દત્વા મધુરફલાફલં દેતિ. તેહિ મુખે વિક્ખાલિતે સયં પરિભુઞ્જિત્વા માતાપિતરો વન્દિત્વા તેસં અવિદૂરેયેવ અચ્છતિ – ‘‘કિં નુ ખો ઇમે આણાપેન્તી’’તિ. વિસેસેન ચ મેત્તં બહુલમકાસિ, તેનસ્સ સત્તા અપ્પટિક્કૂલા અહેસું . યથા ચસ્સ સત્તા, એવં સત્તાનં સો બોધિસત્તો અપ્પટિક્કૂલો. એવં સો દિવસે દિવસે ફલાફલત્થાય અરઞ્ઞં ગચ્છન્તોપિ આગચ્છન્તોપિ મિગગણપરિવુતો એવ અહોસિ. સીહબ્યગ્ઘાદિવિપક્ખસત્તાપિ તેન સદ્ધિં અતિવિય વિસ્સત્થા, મેત્તાનુભાવેન પનસ્સ વસનટ્ઠાને અઞ્ઞમઞ્ઞં તિરચ્છાનગતા મુદુચિત્તતં પટિલભિંસુ. ઇતિ સો સબ્બત્થ મેત્તાનુભાવેન અભીરૂ અનુત્રાસી બ્રહ્મા વિય અવેરો વિહાસિ. તેન વુત્તં ‘‘પવને સીહબ્યગ્ઘે ચ, મેત્તાયમુપનામયિ’’ન્તિઆદિ.
Atha ‘‘mā cintayittha, ahaṃ vo paṭijaggissāmī’’ti mātāpitaro assamaṃ netvā tesaṃ rattiṭṭhānadivāṭṭhānādisañcaraṇaṭṭhāne rajjuke bandhi. Tato paṭṭhāya te assame ṭhapetvā vanamūlaphalāphalāni āharati, pātova vasanaṭṭhānaṃ sammajjati, pānīyaṃ āharati, paribhojanīyaṃ upaṭṭhāpeti, dantakaṭṭhamukhodakāni datvā madhuraphalāphalaṃ deti. Tehi mukhe vikkhālite sayaṃ paribhuñjitvā mātāpitaro vanditvā tesaṃ avidūreyeva acchati – ‘‘kiṃ nu kho ime āṇāpentī’’ti. Visesena ca mettaṃ bahulamakāsi, tenassa sattā appaṭikkūlā ahesuṃ . Yathā cassa sattā, evaṃ sattānaṃ so bodhisatto appaṭikkūlo. Evaṃ so divase divase phalāphalatthāya araññaṃ gacchantopi āgacchantopi migagaṇaparivuto eva ahosi. Sīhabyagghādivipakkhasattāpi tena saddhiṃ ativiya vissatthā, mettānubhāvena panassa vasanaṭṭhāne aññamaññaṃ tiracchānagatā muducittataṃ paṭilabhiṃsu. Iti so sabbattha mettānubhāvena abhīrū anutrāsī brahmā viya avero vihāsi. Tena vuttaṃ ‘‘pavane sīhabyagghe ca, mettāyamupanāmayi’’ntiādi.
તત્થ મેત્તાયમુપનામયિન્તિ મ-કારો પદસન્ધિકરો, મેત્તાભાવનાય કુરૂરકમ્મન્તે સીહબ્યગ્ઘેપિ ફરિ, પગેવ સેસસત્તેતિ અધિપ્પાયો. અથ વા મેત્તા અયતિ પવત્તતિ એતેનાતિ મેત્તાયો, મેત્તાભાવના. તં મેત્તાયં ઉપનામયિં સત્તેસુ અનોધિસો ઉપનેસિં. ‘‘સીહબ્યગ્ઘેહી’’તિપિ પાઠો. તસ્સત્થો – ન કેવલમહમેવ, અથ ખો પવને સીહબ્યગ્ઘેહિ, યસ્મિં મહાવને તદા અહં વિહરામિ, તત્થ સીહબ્યગ્ઘેહિ સદ્ધિં અહં સત્તેસુ મેત્તં ઉપનામેસિં. સીહબ્યગ્ઘાપિ હિ તદા મમાનુભાવેન સત્તેસુ મેત્તચિત્તતં પટિલભિંસુ, પગેવ ઇતરે સત્તાતિ દસ્સેતિ.
Tattha mettāyamupanāmayinti ma-kāro padasandhikaro, mettābhāvanāya kurūrakammante sīhabyagghepi phari, pageva sesasatteti adhippāyo. Atha vā mettā ayati pavattati etenāti mettāyo, mettābhāvanā. Taṃ mettāyaṃ upanāmayiṃ sattesu anodhiso upanesiṃ. ‘‘Sīhabyagghehī’’tipi pāṭho. Tassattho – na kevalamahameva, atha kho pavane sīhabyagghehi, yasmiṃ mahāvane tadā ahaṃ viharāmi, tattha sīhabyagghehi saddhiṃ ahaṃ sattesu mettaṃ upanāmesiṃ. Sīhabyagghāpi hi tadā mamānubhāvena sattesu mettacittataṃ paṭilabhiṃsu, pageva itare sattāti dasseti.
૧૧૨. પસદમિગવરાહેહીતિ પસદમિગેહિ ચેવ વનસૂકરેહિ ચ. પરિવારેત્વાતિ એતેહિ અત્તાનં પરિવારિતં કત્વા તસ્મિં અરઞ્ઞે વસિં.
112.Pasadamigavarāhehīti pasadamigehi ceva vanasūkarehi ca. Parivāretvāti etehi attānaṃ parivāritaṃ katvā tasmiṃ araññe vasiṃ.
૧૧૩. ઇદાનિ તદા અત્તનો મેત્તાભાવનાય લદ્ધં આનિસંસં મત્થકપ્પત્તિઞ્ચસ્સ દસ્સેતું ‘‘ન મં કોચિ ઉત્તસતી’’તિ ઓસાનગાથમાહ. તસ્સત્થો – સસબિળારાદિકો ભીરુકજાતિકોપિ કોચિ સત્તો મં ન ઉત્તસતિ ન ઉબ્બિજ્જેતિ. અહમ્પિ કસ્સચિ સીહબ્યગ્ઘાદિતિરચ્છાનતો યક્ખાદિઅમનુસ્સતો લુદ્દલોહિતપાણિમનુસ્સતોતિ કુતોચિપિ ન ભાયામિ. કસ્મા? યસ્મા મેત્તાબલેનુપત્થદ્ધો ચિરકાલં ભાવિતાય મેત્તાપારમિતાયાનુભાવેન ઉપત્થમ્ભિતો તસ્મિં પવને મહાઅરઞ્ઞે તદા રમામિ અભિરમામીતિ. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.
113. Idāni tadā attano mettābhāvanāya laddhaṃ ānisaṃsaṃ matthakappattiñcassa dassetuṃ ‘‘na maṃ koci uttasatī’’ti osānagāthamāha. Tassattho – sasabiḷārādiko bhīrukajātikopi koci satto maṃ na uttasati na ubbijjeti. Ahampi kassaci sīhabyagghāditiracchānato yakkhādiamanussato luddalohitapāṇimanussatoti kutocipi na bhāyāmi. Kasmā? Yasmā mettābalenupatthaddho cirakālaṃ bhāvitāya mettāpāramitāyānubhāvena upatthambhito tasmiṃ pavane mahāaraññe tadā ramāmi abhiramāmīti. Sesaṃ suviññeyyameva.
એવં પન મહાસત્તો સબ્બસત્તે મેત્તાયન્તો માતાપિતરો ચ સાધુકં પટિજગ્ગન્તો એકદિવસં અરઞ્ઞતો મધુરફલાફલં આહરિત્વા અસ્સમે ઠપેત્વા માતાપિતરો વન્દિત્વા ‘‘પાનીયં આદાય આગમિસ્સામી’’તિ મિગગણપરિવુતો દ્વે મિગે એકતો કત્વા તેસં પિટ્ઠિયં પાનીયઘટં ઠપેત્વા હત્થેન ગહેત્વા નદીતિત્થં અગમાસિ. તસ્મિં સમયે બારાણસિયં પીળિયક્ખો નામ રાજા રજ્જં કારેસિ. સો મિગમંસલોભેન માતરં રજ્જં પટિચ્છાપેત્વા સન્નદ્ધપઞ્ચાવુધો હિમવન્તં પવિસિત્વા મિગે વધિત્વા મંસં ખાદિત્વા ચરન્તો મિગસમ્મતં નદિં પત્વા અનુપુબ્બેન સામસ્સ પાનીયગહણતિત્થં પત્તો. મિગપદવલઞ્જં દિસ્વા ગચ્છન્તો તં તથા ગચ્છન્તં દિસ્વા ‘‘મયા એત્તકં કાલં એવં વિચરન્તો મનુસ્સો ન દિટ્ઠપુબ્બો, દેવો નુ ખો એસ નાગો નુ ખો, સચાહં ઉપસઙ્કમિત્વા પુચ્છિસ્સામિ, સહસા પક્કમેય્યાતિ. યંનૂનાહં એતં વિજ્ઝિત્વા દુબ્બલં કત્વા પુચ્છેય્ય’’ન્તિ ચિન્તેત્વા મહાસત્તં ન્હત્વા વાકચીરં નિવાસેત્વા અજિનચમ્મં એકંસં કરિત્વા પાનીયઘટં પૂરેત્વા ઉક્ખિપિત્વા વામંસકૂટે ઠપનકાલે ‘‘ઇદાનિ તં વિજ્ઝિતું સમયો’’તિ વિસપીતેન સરેન દક્ખિણપસ્સે વિજ્ઝિ. સરો વામપસ્સેન નિક્ખમિ. તસ્સ વિદ્ધભાવં ઞત્વા મિગગણો ભીતો પલાયિ.
Evaṃ pana mahāsatto sabbasatte mettāyanto mātāpitaro ca sādhukaṃ paṭijagganto ekadivasaṃ araññato madhuraphalāphalaṃ āharitvā assame ṭhapetvā mātāpitaro vanditvā ‘‘pānīyaṃ ādāya āgamissāmī’’ti migagaṇaparivuto dve mige ekato katvā tesaṃ piṭṭhiyaṃ pānīyaghaṭaṃ ṭhapetvā hatthena gahetvā nadītitthaṃ agamāsi. Tasmiṃ samaye bārāṇasiyaṃ pīḷiyakkho nāma rājā rajjaṃ kāresi. So migamaṃsalobhena mātaraṃ rajjaṃ paṭicchāpetvā sannaddhapañcāvudho himavantaṃ pavisitvā mige vadhitvā maṃsaṃ khāditvā caranto migasammataṃ nadiṃ patvā anupubbena sāmassa pānīyagahaṇatitthaṃ patto. Migapadavalañjaṃ disvā gacchanto taṃ tathā gacchantaṃ disvā ‘‘mayā ettakaṃ kālaṃ evaṃ vicaranto manusso na diṭṭhapubbo, devo nu kho esa nāgo nu kho, sacāhaṃ upasaṅkamitvā pucchissāmi, sahasā pakkameyyāti. Yaṃnūnāhaṃ etaṃ vijjhitvā dubbalaṃ katvā puccheyya’’nti cintetvā mahāsattaṃ nhatvā vākacīraṃ nivāsetvā ajinacammaṃ ekaṃsaṃ karitvā pānīyaghaṭaṃ pūretvā ukkhipitvā vāmaṃsakūṭe ṭhapanakāle ‘‘idāni taṃ vijjhituṃ samayo’’ti visapītena sarena dakkhiṇapasse vijjhi. Saro vāmapassena nikkhami. Tassa viddhabhāvaṃ ñatvā migagaṇo bhīto palāyi.
સામપણ્ડિતો પન વિદ્ધોપિ પાનીયઘટં યથા વા તથા વા અનવસુમ્ભેત્વા સતિં પચ્ચુપટ્ઠાપેત્વા સણિકં ઓતારેત્વા વાલુકં બ્યૂહિત્વા ઠપેત્વા દિસં વવત્થપેત્વા માતાપિતૂનં વસનટ્ઠાનદિસાભાગેન સીસં કત્વા નિપજ્જિત્વા મુખેન લોહિતં છડ્ડેત્વા ‘‘મમ કોચિ વેરી નામ નત્થિ, મમપિ કત્થચિ વેરં નામ નત્થી’’તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહ –
Sāmapaṇḍito pana viddhopi pānīyaghaṭaṃ yathā vā tathā vā anavasumbhetvā satiṃ paccupaṭṭhāpetvā saṇikaṃ otāretvā vālukaṃ byūhitvā ṭhapetvā disaṃ vavatthapetvā mātāpitūnaṃ vasanaṭṭhānadisābhāgena sīsaṃ katvā nipajjitvā mukhena lohitaṃ chaḍḍetvā ‘‘mama koci verī nāma natthi, mamapi katthaci veraṃ nāma natthī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
‘‘કો નુ મં ઉસુના વિજ્ઝિ, પમત્તં ઉદહારકં;
‘‘Ko nu maṃ usunā vijjhi, pamattaṃ udahārakaṃ;
ખત્તિયો બ્રાહ્મણો વેસ્સો, કો મં વિદ્ધા નિલીયતી’’તિ. (જા॰ ૨.૨૨.૨૯૬);
Khattiyo brāhmaṇo vesso, ko maṃ viddhā nilīyatī’’ti. (jā. 2.22.296);
તં સુત્વા રાજા ‘‘અયં મયા વિજ્ઝિત્વા પથવિયં પાતિતોપિ નેવ મં અક્કોસતિ ન પરિભાસતિ, મમ હદયમંસં સમ્બાહન્તો વિય પિયવચનેન સમુદાચરતિ, ગમિસ્સામિસ્સ સન્તિક’’ન્તિ ચિન્તેત્વા ઉપસઙ્કમિત્વા અત્તાનં અત્તના ચ વિદ્ધભાવં આવિકત્વા ‘‘કો વા ત્વં કસ્સ વા પુત્તો’’તિ મહાસત્તં પુચ્છિ.
Taṃ sutvā rājā ‘‘ayaṃ mayā vijjhitvā pathaviyaṃ pātitopi neva maṃ akkosati na paribhāsati, mama hadayamaṃsaṃ sambāhanto viya piyavacanena samudācarati, gamissāmissa santika’’nti cintetvā upasaṅkamitvā attānaṃ attanā ca viddhabhāvaṃ āvikatvā ‘‘ko vā tvaṃ kassa vā putto’’ti mahāsattaṃ pucchi.
સો ‘‘સામો નામાહં દુકૂલપણ્ડિતસ્સ નામ નેસાદઇસિનો પુત્તો, કિસ્સ પન મં વિજ્ઝી’’તિ આહ. સો પઠમં ‘‘મિગસઞ્ઞાયા’’તિ મુસાવાદં વત્વા ‘‘અહં ઇમં નિરપરાધં અકારણેન વિજ્ઝિ’’ન્તિ અનુસોચિત્વા યથાભૂતં આવિકત્વા તસ્સ માતાપિતૂનં વસનટ્ઠાનં પુચ્છિત્વા તત્થ ગન્ત્વા તેસં અત્તાનં આવિકત્વા તેહિ કતપટિસન્થારો ‘‘સામો મયા વિદ્ધો’’તિ વત્વા તે પરિદેવન્તે સોકસમાપન્ને ‘‘યં સામેન કત્તબ્બં પરિચારિકકમ્મં, તં કત્વા અહં વો ઉપટ્ઠહિસ્સામી’’તિ સમસ્સાસેત્વા સામસ્સ સન્તિકં આનેસિ. તે તત્થ ગન્ત્વા નાનપ્પકારં પરિદેવિત્વા તસ્સ ઉરે હત્થં ઠપેત્વા ‘‘પુત્તસ્સ મે સરીરે ઉસુમા વત્તતેવ, વિસવેગેન વિસઞ્ઞિતં આપન્નો ભવિસ્સતીતિ નિબ્બિસભાવત્થાય સચ્ચકિરિયં કરિસ્સામા’’તિ ચિન્તેત્વા –
So ‘‘sāmo nāmāhaṃ dukūlapaṇḍitassa nāma nesādaisino putto, kissa pana maṃ vijjhī’’ti āha. So paṭhamaṃ ‘‘migasaññāyā’’ti musāvādaṃ vatvā ‘‘ahaṃ imaṃ niraparādhaṃ akāraṇena vijjhi’’nti anusocitvā yathābhūtaṃ āvikatvā tassa mātāpitūnaṃ vasanaṭṭhānaṃ pucchitvā tattha gantvā tesaṃ attānaṃ āvikatvā tehi katapaṭisanthāro ‘‘sāmo mayā viddho’’ti vatvā te paridevante sokasamāpanne ‘‘yaṃ sāmena kattabbaṃ paricārikakammaṃ, taṃ katvā ahaṃ vo upaṭṭhahissāmī’’ti samassāsetvā sāmassa santikaṃ ānesi. Te tattha gantvā nānappakāraṃ paridevitvā tassa ure hatthaṃ ṭhapetvā ‘‘puttassa me sarīre usumā vattateva, visavegena visaññitaṃ āpanno bhavissatīti nibbisabhāvatthāya saccakiriyaṃ karissāmā’’ti cintetvā –
‘‘યં કિઞ્ચિત્થિ કતં પુઞ્ઞં, મય્હઞ્ચેવ પિતુચ્ચ તે;
‘‘Yaṃ kiñcitthi kataṃ puññaṃ, mayhañceva pitucca te;
સબ્બેન તેન કુસલેન, વિસં સામસ્સ હઞ્ઞતૂ’’તિ. (જા॰ ૨.૨૨.૩૮૮) –
Sabbena tena kusalena, visaṃ sāmassa haññatū’’ti. (jā. 2.22.388) –
માતરા,
Mātarā,
‘‘યં કિઞ્ચિત્થિ કતં પુઞ્ઞં, મય્હઞ્ચેવ માતુચ્ચ તે;
‘‘Yaṃ kiñcitthi kataṃ puññaṃ, mayhañceva mātucca te;
સબ્બેન તેન કુસલેન, વિસં સામસ્સ હઞ્ઞતૂ’’તિ. (જા॰ ૨.૨૨.૩૯૬) –
Sabbena tena kusalena, visaṃ sāmassa haññatū’’ti. (jā. 2.22.396) –
પિતરા,
Pitarā,
‘‘પબ્બત્યાહં ગન્ધમાદને, ચિરરત્તનિવાસિની;
‘‘Pabbatyāhaṃ gandhamādane, cirarattanivāsinī;
ન મે પિયતરો કોચિ, અઞ્ઞો સામેન વિજ્જતિ;
Na me piyataro koci, añño sāmena vijjati;
એતેન સચ્ચવજ્જેન, વિસં સામસ્સ હઞ્ઞતૂ’’તિ. (જા॰ ૨.૨૨.૩૯૮) –
Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatū’’ti. (jā. 2.22.398) –
દેવતાય ચ સચ્ચકિરિયાય કતાય મહાસત્તો ખિપ્પં વુટ્ઠાસિ. પદુમપત્તપલાસે ઉદકબિન્દુ વિય વિનિવટ્ટેત્વા આબાધો વિગતો. વિદ્ધટ્ઠાનં અરોગં પાકતિકમેવ અહોસિ. માતાપિતૂનં ચક્ખૂનિ ઉપ્પજ્જિંસુ. ઇતિ મહાસત્તસ્સ અરોગતા, માતાપિતૂનઞ્ચ ચક્ખુપટિલાભો, અરુણુગ્ગમનં, તેસં ચતુન્નમ્પિ અસ્સમેયેવ અવટ્ઠાનન્તિ સબ્બં એકક્ખણેયેવ અહોસિ.
Devatāya ca saccakiriyāya katāya mahāsatto khippaṃ vuṭṭhāsi. Padumapattapalāse udakabindu viya vinivaṭṭetvā ābādho vigato. Viddhaṭṭhānaṃ arogaṃ pākatikameva ahosi. Mātāpitūnaṃ cakkhūni uppajjiṃsu. Iti mahāsattassa arogatā, mātāpitūnañca cakkhupaṭilābho, aruṇuggamanaṃ, tesaṃ catunnampi assameyeva avaṭṭhānanti sabbaṃ ekakkhaṇeyeva ahosi.
અથ મહાસત્તો રઞ્ઞા સદ્ધિં પટિસન્થારં કત્વા ‘‘ધમ્મં ચર, મહારાજા’’તિઆદિના (જા॰ ૨.૨૨.૪૧૧-૪૧૨) ધમ્મં દેસેત્વા ઉત્તરિમ્પિ ઓવદિત્વા પઞ્ચ સીલાનિ અદાસિ . સો તસ્સ ઓવાદં સિરસા પટિગ્ગહેત્વા વન્દિત્વા બારાણસિં ગન્ત્વા દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા સગ્ગપરાયનો અહોસિ. બોધિસત્તોપિ સદ્ધિં માતાપિતૂહિ અભિઞ્ઞાસમાપત્તિયો નિબ્બત્તેત્વા આયુપરિયોસાને બ્રહ્મલોકૂપગો અહોસિ.
Atha mahāsatto raññā saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā ‘‘dhammaṃ cara, mahārājā’’tiādinā (jā. 2.22.411-412) dhammaṃ desetvā uttarimpi ovaditvā pañca sīlāni adāsi . So tassa ovādaṃ sirasā paṭiggahetvā vanditvā bārāṇasiṃ gantvā dānādīni puññāni katvā saggaparāyano ahosi. Bodhisattopi saddhiṃ mātāpitūhi abhiññāsamāpattiyo nibbattetvā āyupariyosāne brahmalokūpago ahosi.
તદા રાજા આનન્દત્થેરો અહોસિ, દેવધીતા ઉપ્પલવણ્ણા, સક્કો અનુરુદ્ધો, પિતા મહાકસ્સપત્થેરો, માતા ભદ્દકાપિલાની, સામપણ્ડિતો લોકનાથો.
Tadā rājā ānandatthero ahosi, devadhītā uppalavaṇṇā, sakko anuruddho, pitā mahākassapatthero, mātā bhaddakāpilānī, sāmapaṇḍito lokanātho.
તસ્સ હેટ્ઠા વુત્તનયેનેવ સેસપારમિયો નિદ્ધારેતબ્બા. તથા વિસપીતેન સલ્લેન દક્ખિણપસ્સેન પવિસિત્વા વામપસ્સતો વિનિવિજ્ઝનવસેન વિદ્ધોપિ કિઞ્ચિ કાયવિકારં અકત્વા ઉદકઘટસ્સ ભૂમિયં નિક્ખિપનં, વધકે અઞ્ઞાતેપિ ઞાતે વિય ચિત્તવિકારાભાવો, પિયવચનેન સમુદાચારો, માતાપિતુઉપટ્ઠાનપુઞ્ઞતો મય્હં પરિહાનીતિ અનુસોચનમત્તં, અરોગે જાતે રઞ્ઞો કારુઞ્ઞં મેત્તઞ્ચ ઉપટ્ઠાપેત્વા ધમ્મદેસના, ઓવાદદાનન્તિ એવમાદયો ગુણાનુભાવા વિભાવેતબ્બાતિ.
Tassa heṭṭhā vuttanayeneva sesapāramiyo niddhāretabbā. Tathā visapītena sallena dakkhiṇapassena pavisitvā vāmapassato vinivijjhanavasena viddhopi kiñci kāyavikāraṃ akatvā udakaghaṭassa bhūmiyaṃ nikkhipanaṃ, vadhake aññātepi ñāte viya cittavikārābhāvo, piyavacanena samudācāro, mātāpituupaṭṭhānapuññato mayhaṃ parihānīti anusocanamattaṃ, aroge jāte rañño kāruññaṃ mettañca upaṭṭhāpetvā dhammadesanā, ovādadānanti evamādayo guṇānubhāvā vibhāvetabbāti.
સુવણ્ણસામચરિયાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Suvaṇṇasāmacariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi / ૧૩. સુવણ્ણસામચરિયા • 13. Suvaṇṇasāmacariyā