Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૬૮. તચસારજાતકં (૫-૨-૮)

    368. Tacasārajātakaṃ (5-2-8)

    ૯૫.

    95.

    અમિત્તહત્થત્થગતા 1, તચસારસમપ્પિતા;

    Amittahatthatthagatā 2, tacasārasamappitā;

    પસન્નમુખવણ્ણાત્થ, કસ્મા તુમ્હે ન સોચથ.

    Pasannamukhavaṇṇāttha, kasmā tumhe na socatha.

    ૯૬.

    96.

    ન સોચનાય પરિદેવનાય, અત્થોવ લબ્ભો 3 અપિ અપ્પકોપિ;

    Na socanāya paridevanāya, atthova labbho 4 api appakopi;

    સોચન્તમેનં દુખિતં વિદિત્વા, પચ્ચત્થિકા અત્તમના ભવન્તિ.

    Socantamenaṃ dukhitaṃ viditvā, paccatthikā attamanā bhavanti.

    ૯૭.

    97.

    યતો ચ ખો પણ્ડિતો આપદાસુ, ન વેધતી અત્થવિનિચ્છયઞ્ઞૂ;

    Yato ca kho paṇḍito āpadāsu, na vedhatī atthavinicchayaññū;

    પચ્ચત્થિકાસ્સ 5 દુખિતા ભવન્તિ, દિસ્વા મુખં અવિકારં પુરાણં.

    Paccatthikāssa 6 dukhitā bhavanti, disvā mukhaṃ avikāraṃ purāṇaṃ.

    ૯૮.

    98.

    જપ્પેન મન્તેન સુભાસિતેન, અનુપ્પદાનેન પવેણિયા વા;

    Jappena mantena subhāsitena, anuppadānena paveṇiyā vā;

    યથા યથા યત્થ લભેથ અત્થં, તથા તથા તત્થ પરક્કમેય્ય.

    Yathā yathā yattha labhetha atthaṃ, tathā tathā tattha parakkameyya.

    ૯૯.

    99.

    યતો ચ જાનેય્ય અલબ્ભનેય્યો, મયા વ 7 અઞ્ઞેન વા એસ અત્થો;

    Yato ca jāneyya alabbhaneyyo, mayā va 8 aññena vā esa attho;

    અસોચમાનો અધિવાસયેય્ય, કમ્મં દળ્હં કિન્તિ કરોમિ દાનીતિ.

    Asocamāno adhivāsayeyya, kammaṃ daḷhaṃ kinti karomi dānīti.

    તચસારજાતકં અટ્ઠમં.

    Tacasārajātakaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. હત્થત્તગતા (કત્થચિ, સી॰ નિય્ય)
    2. hatthattagatā (katthaci, sī. niyya)
    3. અત્થો ચ લબ્ભા (સી॰ સ્યા॰), અત્થોધ લબ્ભા (અ॰ નિ॰ ૫.૪૮)
    4. attho ca labbhā (sī. syā.), atthodha labbhā (a. ni. 5.48)
    5. પચ્ચત્થિકા તે (ક॰)
    6. paccatthikā te (ka.)
    7. મયા વા (સ્યા॰ ક॰)
    8. mayā vā (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૬૮] ૮. તચસારજાતકવણ્ણના • [368] 8. Tacasārajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact