Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૮૧. તક્કારિયજાતકં (૮)

    481. Takkāriyajātakaṃ (8)

    ૧૦૪.

    104.

    અહમેવ દુબ્ભાસિતં ભાસિ બાલો, ભેકોવરઞ્ઞે અહિમવ્હાયમાનો 1;

    Ahameva dubbhāsitaṃ bhāsi bālo, bhekovaraññe ahimavhāyamāno 2;

    તક્કારિયે સોબ્ભમિમં 3 પતામિ, ન કિરેવ સાધુ અતિવેલભાણી 4.

    Takkāriye sobbhamimaṃ 5 patāmi, na kireva sādhu ativelabhāṇī 6.

    ૧૦૫.

    105.

    પપ્પોતિ મચ્ચો અતિવેલભાણી, બન્ધં વધં સોકપરિદ્દવઞ્ચ;

    Pappoti macco ativelabhāṇī, bandhaṃ vadhaṃ sokapariddavañca;

    અત્તાનમેવ ગરહાસિ એત્થ, આચેર યં તં નિખણન્તિ સોબ્ભે.

    Attānameva garahāsi ettha, ācera yaṃ taṃ nikhaṇanti sobbhe.

    ૧૦૬.

    106.

    કિમેવહં તુણ્ડિલમનુપુચ્છિં, કરેય્ય સં 7 ભાતરં કાળિકાયં 8;

    Kimevahaṃ tuṇḍilamanupucchiṃ, kareyya saṃ 9 bhātaraṃ kāḷikāyaṃ 10;

    નગ્ગોવહં 11 વત્થયુગઞ્ચ જીનો, અયમ્પિ અત્થો બહુતાદિસોવ.

    Naggovahaṃ 12 vatthayugañca jīno, ayampi attho bahutādisova.

    ૧૦૭.

    107.

    યો યુજ્ઝમાનાનમયુજ્ઝમાનો 13, મેણ્ડન્તરં અચ્ચુપતી કુલિઙ્ગો;

    Yo yujjhamānānamayujjhamāno 14, meṇḍantaraṃ accupatī kuliṅgo;

    સો પિંસિતો મેણ્ડસિરેહિ તત્થ, અયમ્પિ અત્થો બહુતાદિસોવ.

    So piṃsito meṇḍasirehi tattha, ayampi attho bahutādisova.

    ૧૦૮.

    108.

    ચતુરો જના પોત્થકમગ્ગહેસું, એકઞ્ચ પોસં અનુરક્ખમાના;

    Caturo janā potthakamaggahesuṃ, ekañca posaṃ anurakkhamānā;

    સબ્બેવ તે ભિન્નસિરા સયિંસુ, અયમ્પિ અત્થો બહુતાદિસોવ.

    Sabbeva te bhinnasirā sayiṃsu, ayampi attho bahutādisova.

    ૧૦૯.

    109.

    અજા યથા વેળુગુમ્બસ્મિં બદ્ધા 15, અવક્ખિપન્તી અસિમજ્ઝગચ્છિ;

    Ajā yathā veḷugumbasmiṃ baddhā 16, avakkhipantī asimajjhagacchi;

    તેનેવ તસ્સા ગલકાવકન્તં 17, અયમ્પિ અત્થો બહુતાદિસોવ.

    Teneva tassā galakāvakantaṃ 18, ayampi attho bahutādisova.

    ૧૧૦.

    110.

    ઇમે ન દેવા ન ગન્ધબ્બપુત્તા, મિગા ઇમે અત્થવસં ગતા મે 19;

    Ime na devā na gandhabbaputtā, migā ime atthavasaṃ gatā me 20;

    એકઞ્ચ નં સાયમાસે પચન્તુ, એકં પુનપ્પાતરાસે 21 પચન્તુ.

    Ekañca naṃ sāyamāse pacantu, ekaṃ punappātarāse 22 pacantu.

    ૧૧૧.

    111.

    સતં સહસ્સાનિ દુભાસિતાનિ, કલમ્પિ નાગ્ઘન્તિ સુભાસિતસ્સ;

    Sataṃ sahassāni dubhāsitāni, kalampi nāgghanti subhāsitassa;

    દુબ્ભાસિતં સઙ્કમાનો કિલેસો 23, તસ્મા તુણ્હી કિમ્પુરિસા 24 ન બાલ્યા.

    Dubbhāsitaṃ saṅkamāno kileso 25, tasmā tuṇhī kimpurisā 26 na bālyā.

    ૧૧૨.

    112.

    યા મેસા બ્યાહાસિ 27 પમુઞ્ચથેતં, ગિરિઞ્ચ નં 28 હિમવન્તં નયન્તુ;

    Yā mesā byāhāsi 29 pamuñcathetaṃ, giriñca naṃ 30 himavantaṃ nayantu;

    ઇમઞ્ચ ખો દેન્તુ મહાનસાય, પાતોવ નં પાતરાસે પચન્તુ.

    Imañca kho dentu mahānasāya, pātova naṃ pātarāse pacantu.

    ૧૧૩.

    113.

    પજ્જુન્નનાથા પસવો, પસુનાથા અયં પજા;

    Pajjunnanāthā pasavo, pasunāthā ayaṃ pajā;

    ત્વં નાથોસિ 31 મહારાજ, નાથોહં ભરિયાય મે 32;

    Tvaṃ nāthosi 33 mahārāja, nāthohaṃ bhariyāya me 34;

    દ્વિન્નમઞ્ઞતરં ઞત્વા, મુત્તો ગચ્છેય્ય પબ્બતં.

    Dvinnamaññataraṃ ñatvā, mutto gaccheyya pabbataṃ.

    ૧૧૪.

    114.

    ન વે નિન્દા સુપરિવજ્જયેથ 35, નાના જના સેવિતબ્બા જનિન્દ;

    Na ve nindā suparivajjayetha 36, nānā janā sevitabbā janinda;

    યેનેવ એકો લભતે પસંસં, તેનેવ અઞ્ઞો લભતે નિન્દિતારં.

    Yeneva eko labhate pasaṃsaṃ, teneva añño labhate ninditāraṃ.

    ૧૧૫.

    115.

    સબ્બો લોકો પરિચિત્તો અતિચિત્તો 37, સબ્બો લોકો ચિત્તવા સમ્હિ ચિત્તે;

    Sabbo loko paricitto aticitto 38, sabbo loko cittavā samhi citte;

    પચ્ચેકચિત્તા પુથુ સબ્બસત્તા, કસ્સીધ ચિત્તસ્સ વસે ન વત્તે.

    Paccekacittā puthu sabbasattā, kassīdha cittassa vase na vatte.

    ૧૧૬.

    116.

    તુણ્હી અહૂ કિમ્પુરિસો સભરિયો 39, યો દાનિ બ્યાહાસિ ભયસ્સ ભીતો;

    Tuṇhī ahū kimpuriso sabhariyo 40, yo dāni byāhāsi bhayassa bhīto;

    સો દાનિ મુત્તો સુખિતો અરોગો, વાચાકિરેવત્તવતી નરાનન્તિ.

    So dāni mutto sukhito arogo, vācākirevattavatī narānanti.

    તક્કારિયજાતકં અટ્ઠમં.

    Takkāriyajātakaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. મવ્હયાનો (સી॰ પી॰)
    2. mavhayāno (sī. pī.)
    3. સોબ્ભમ્હિ અહં (ક॰)
    4. સાધૂત્યતિવેલભાણી (ક॰)
    5. sobbhamhi ahaṃ (ka.)
    6. sādhūtyativelabhāṇī (ka.)
    7. કરેય્યાસં (સ્યા॰), કરેય્ય સ (ક॰), ભરેય્ય સં (?)
    8. કાળિકાય (સ્યા॰ ક॰)
    9. kareyyāsaṃ (syā.), kareyya sa (ka.), bhareyya saṃ (?)
    10. kāḷikāya (syā. ka.)
    11. નગ્ગોચ’હં (?)
    12. naggoca’haṃ (?)
    13. યુજ્ઝમાનેન અયુજ્ઝમાનો (ક॰)
    14. yujjhamānena ayujjhamāno (ka.)
    15. બન્ધં (સ્યા॰ ક॰)
    16. bandhaṃ (syā. ka.)
    17. ગલયા વિકન્તું (ક॰), ગલકં વિકન્તા (સ્યા॰)
    18. galayā vikantuṃ (ka.), galakaṃ vikantā (syā.)
    19. અત્થવસાભતા ઇમે (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    20. atthavasābhatā ime (sī. syā. pī.)
    21. એકઞ્ચ નં પાતરાસે (ક॰ સી॰ પી॰)
    22. ekañca naṃ pātarāse (ka. sī. pī.)
    23. કિલિસ્સતિ (?)
    24. કિંપુરિસો (સી॰ સ્યા॰)
    25. kilissati (?)
    26. kiṃpuriso (sī. syā.)
    27. બ્યાકાસિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    28. ગિરિં વરં (ક॰)
    29. byākāsi (sī. syā. pī.)
    30. giriṃ varaṃ (ka.)
    31. ત્વં-નાથો’સ્મિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    32. અમ્હ-નાથા મમ ભરિયા (ક॰ સી॰ સ્યા॰)
    33. tvaṃ-nātho’smi (sī. syā. pī.)
    34. amha-nāthā mama bhariyā (ka. sī. syā.)
    35. સુપરિવજ્જયાથ (સ્યા॰)
    36. suparivajjayātha (syā.)
    37. પરચિત્તેન અતિચિત્તો (સી॰ સ્યા॰), પરચિત્તેન અચિત્તો (સી॰ અટ્ઠ॰)
    38. paracittena aticitto (sī. syā.), paracittena acitto (sī. aṭṭha.)
    39. અભાણી (ક॰)
    40. abhāṇī (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૮૧] ૮. તક્કારિયજાતકવણ્ણના • [481] 8. Takkāriyajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact