Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    19. பஞ்ஞாஸனிபாதோ

    19. Paññāsanipāto

    1. தாலபுடத்தே²ரகா³தா²

    1. Tālapuṭattheragāthā

    1094.

    1094.

    ‘‘கதா³ நுஹங் பப்³ப³தகந்த³ராஸு, ஏகாகியோ அத்³து³தியோ விஹஸ்ஸங்;

    ‘‘Kadā nuhaṃ pabbatakandarāsu, ekākiyo addutiyo vihassaṃ;

    அனிச்சதோ ஸப்³ப³ப⁴வங் விபஸ்ஸங், தங் மே இத³ங் தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Aniccato sabbabhavaṃ vipassaṃ, taṃ me idaṃ taṃ nu kadā bhavissati.

    1095.

    1095.

    ‘‘கதா³ நுஹங் பி⁴ன்னபடந்த⁴ரோ முனி, காஸாவவத்தோ² அமமோ நிராஸோ;

    ‘‘Kadā nuhaṃ bhinnapaṭandharo muni, kāsāvavattho amamo nirāso;

    ராக³ஞ்ச தோ³ஸஞ்ச ததே²வ மோஹங், ஹந்த்வா ஸுகீ² பவனக³தோ விஹஸ்ஸங்.

    Rāgañca dosañca tatheva mohaṃ, hantvā sukhī pavanagato vihassaṃ.

    1096.

    1096.

    ‘‘கதா³ அனிச்சங் வத⁴ரோக³னீளங், காயங் இமங் மச்சுஜராயுபத்³து³தங்;

    ‘‘Kadā aniccaṃ vadharoganīḷaṃ, kāyaṃ imaṃ maccujarāyupaddutaṃ;

    விபஸ்ஸமானோ வீதப⁴யோ விஹஸ்ஸங், ஏகோ வனே தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Vipassamāno vītabhayo vihassaṃ, eko vane taṃ nu kadā bhavissati.

    1097.

    1097.

    ‘‘கதா³ நுஹங் ப⁴யஜனநிங் து³கா²வஹங், தண்ஹாலதங் ப³ஹுவிதா⁴னுவத்தனிங்;

    ‘‘Kadā nuhaṃ bhayajananiṃ dukhāvahaṃ, taṇhālataṃ bahuvidhānuvattaniṃ;

    பஞ்ஞாமயங் திகி²ணமஸிங் க³ஹெத்வா, செ²த்வா வஸே தம்பி கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Paññāmayaṃ tikhiṇamasiṃ gahetvā, chetvā vase tampi kadā bhavissati.

    1098.

    1098.

    ‘‘கதா³ நு பஞ்ஞாமயமுக்³க³தேஜங், ஸத்த²ங் இஸீனங் ஸஹஸாதி³யித்வா;

    ‘‘Kadā nu paññāmayamuggatejaṃ, satthaṃ isīnaṃ sahasādiyitvā;

    மாரங் ஸஸேனங் ஸஹஸா ப⁴ஞ்ஜிஸ்ஸங், ஸீஹாஸனே தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Māraṃ sasenaṃ sahasā bhañjissaṃ, sīhāsane taṃ nu kadā bhavissati.

    1099.

    1099.

    ‘‘கதா³ நுஹங் ஸப்³பி⁴ ஸமாக³மேஸு, தி³ட்டோ² ப⁴வே த⁴ம்மக³ரூஹி தாதி³பி⁴;

    ‘‘Kadā nuhaṃ sabbhi samāgamesu, diṭṭho bhave dhammagarūhi tādibhi;

    யாதா²வத³ஸ்ஸீஹி ஜிதிந்த்³ரியேஹி, பதா⁴னியோ தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Yāthāvadassīhi jitindriyehi, padhāniyo taṃ nu kadā bhavissati.

    1100.

    1100.

    ‘‘கதா³ நு மங் தந்தி³ கு²தா³ பிபாஸா, வாதாதபா கீடஸரீஸபா வா;

    ‘‘Kadā nu maṃ tandi khudā pipāsā, vātātapā kīṭasarīsapā vā;

    ந பா³த⁴யிஸ்ஸந்தி ந தங் கி³ரிப்³ப³ஜே, அத்த²த்தி²யங் தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Na bādhayissanti na taṃ giribbaje, atthatthiyaṃ taṃ nu kadā bhavissati.

    1101.

    1101.

    ‘‘கதா³ நு கோ² யங் விதி³தங் மஹேஸினா, சத்தாரி ஸச்சானி ஸுது³த்³த³ஸானி;

    ‘‘Kadā nu kho yaṃ viditaṃ mahesinā, cattāri saccāni sududdasāni;

    ஸமாஹிதத்தோ ஸதிமா அக³ச்ச²ங், பஞ்ஞாய தங் தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Samāhitatto satimā agacchaṃ, paññāya taṃ taṃ nu kadā bhavissati.

    1102.

    1102.

    ‘‘கதா³ நு ரூபே அமிதே ச ஸத்³தே³, க³ந்தே⁴ ரஸே பு²ஸிதப்³பே³ ச த⁴ம்மே;

    ‘‘Kadā nu rūpe amite ca sadde, gandhe rase phusitabbe ca dhamme;

    ஆதி³த்ததோஹங் ஸமதே²ஹி யுத்தோ, பஞ்ஞாய த³ச்ச²ங் ததி³த³ங் கதா³ மே.

    Ādittatohaṃ samathehi yutto, paññāya dacchaṃ tadidaṃ kadā me.

    1103.

    1103.

    ‘‘கதா³ நுஹங் து³ப்³ப³சனேன வுத்தோ, ததோனிமித்தங் விமனோ ந ஹெஸ்ஸங்;

    ‘‘Kadā nuhaṃ dubbacanena vutto, tatonimittaṃ vimano na hessaṃ;

    அதோ² பஸத்தோ²பி ததோனிமித்தங், துட்டோ² ந ஹெஸ்ஸங் ததி³த³ங் கதா³ மே.

    Atho pasatthopi tatonimittaṃ, tuṭṭho na hessaṃ tadidaṃ kadā me.

    1104.

    1104.

    ‘‘கதா³ நு கட்டே² ச திணே லதா ச, க²ந்தே⁴ இமேஹங் அமிதே ச த⁴ம்மே;

    ‘‘Kadā nu kaṭṭhe ca tiṇe latā ca, khandhe imehaṃ amite ca dhamme;

    அஜ்ஜ²த்திகானேவ ச பா³ஹிரானி ச, ஸமங் துலெய்யங் ததி³த³ங் கதா³ மே.

    Ajjhattikāneva ca bāhirāni ca, samaṃ tuleyyaṃ tadidaṃ kadā me.

    1105.

    1105.

    ‘‘கதா³ நு மங் பாவுஸகாலமேகோ⁴, நவேன தோயேன ஸசீவரங் வனே;

    ‘‘Kadā nu maṃ pāvusakālamegho, navena toyena sacīvaraṃ vane;

    இஸிப்பயாதம்ஹி பதே² வஜந்தங், ஓவஸ்ஸதே தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Isippayātamhi pathe vajantaṃ, ovassate taṃ nu kadā bhavissati.

    1106.

    1106.

    ‘‘கதா³ மயூரஸ்ஸ ஸிக²ண்டி³னோ வனே, தி³ஜஸ்ஸ ஸுத்வா கி³ரிக³ப்³ப⁴ரே ருதங்;

    ‘‘Kadā mayūrassa sikhaṇḍino vane, dijassa sutvā girigabbhare rutaṃ;

    பச்சுட்ட²ஹித்வா அமதஸ்ஸ பத்தியா, ஸங்சிந்தயே தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Paccuṭṭhahitvā amatassa pattiyā, saṃcintaye taṃ nu kadā bhavissati.

    1107.

    1107.

    ‘‘கதா³ நு க³ங்க³ங் யமுனங் ஸரஸ்ஸதிங், பாதாலகி²த்தங் வளவாமுக²ஞ்ச 1;

    ‘‘Kadā nu gaṅgaṃ yamunaṃ sarassatiṃ, pātālakhittaṃ vaḷavāmukhañca 2;

    அஸஜ்ஜமானோ பதரெய்யமித்³தி⁴யா, விபி⁴ங்ஸனங் தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Asajjamāno patareyyamiddhiyā, vibhiṃsanaṃ taṃ nu kadā bhavissati.

    1108.

    1108.

    ‘‘கதா³ நு நாகோ³வ அஸங்க³சாரீ, பதா³லயே காமகு³ணேஸு ச²ந்த³ங்;

    ‘‘Kadā nu nāgova asaṅgacārī, padālaye kāmaguṇesu chandaṃ;

    நிப்³ப³ஜ்ஜயங் ஸப்³ப³ஸுப⁴ங் நிமித்தங், ஜா²னே யுதோ தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Nibbajjayaṃ sabbasubhaṃ nimittaṃ, jhāne yuto taṃ nu kadā bhavissati.

    1109.

    1109.

    ‘‘கதா³ இணட்டோவ த³லித்³த³கோ 3 நிதி⁴ங், ஆராத⁴யித்வா த⁴னிகேஹி பீளிதோ;

    ‘‘Kadā iṇaṭṭova daliddako 4 nidhiṃ, ārādhayitvā dhanikehi pīḷito;

    துட்டோ² ப⁴விஸ்ஸங் அதி⁴க³ம்ம ஸாஸனங், மஹேஸினோ தங் நு கதா³ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Tuṭṭho bhavissaṃ adhigamma sāsanaṃ, mahesino taṃ nu kadā bhavissati.

    1110.

    1110.

    ‘‘ப³ஹூனி வஸ்ஸானி தயாம்ஹி யாசிதோ, ‘அகா³ரவாஸேன அலங் நு தே இத³ங்’;

    ‘‘Bahūni vassāni tayāmhi yācito, ‘agāravāsena alaṃ nu te idaṃ’;

    தங் தா³னி மங் பப்³ப³ஜிதங் ஸமானங், கிங்காரணா சித்த துவங் ந யுஞ்ஜஸி.

    Taṃ dāni maṃ pabbajitaṃ samānaṃ, kiṃkāraṇā citta tuvaṃ na yuñjasi.

    1111.

    1111.

    ‘‘நனு அஹங் சித்த தயாம்ஹி யாசிதோ, ‘கி³ரிப்³ப³ஜே சித்ரச²தா³ விஹங்க³மா’;

    ‘‘Nanu ahaṃ citta tayāmhi yācito, ‘giribbaje citrachadā vihaṅgamā’;

    மஹிந்த³கோ⁴ஸத்த²னிதாபி⁴க³ஜ்ஜினோ, தே தங் ரமெஸ்ஸந்தி வனம்ஹி ஜா²யினங்.

    Mahindaghosatthanitābhigajjino, te taṃ ramessanti vanamhi jhāyinaṃ.

    1112.

    1112.

    ‘‘குலம்ஹி மித்தே ச பியே ச ஞாதகே, கி²ட்³டா³ரதிங் காமகு³ணஞ்ச லோகே;

    ‘‘Kulamhi mitte ca piye ca ñātake, khiḍḍāratiṃ kāmaguṇañca loke;

    ஸப்³ப³ங் பஹாய இமமஜ்ஜு²பாக³தோ, அதோ²பி த்வங் சித்த ந மய்ஹ துஸ்ஸஸி.

    Sabbaṃ pahāya imamajjhupāgato, athopi tvaṃ citta na mayha tussasi.

    1113.

    1113.

    ‘‘மமேவ ஏதங் ந ஹி த்வங் பரேஸங், ஸன்னாஹகாலே பரிதே³விதேன கிங்;

    ‘‘Mameva etaṃ na hi tvaṃ paresaṃ, sannāhakāle paridevitena kiṃ;

    ஸப்³ப³ங் இத³ங் சலமிதி பெக்க²மானோ, அபி⁴னிக்க²மிங் அமதபத³ங் ஜிகீ³ஸங்.

    Sabbaṃ idaṃ calamiti pekkhamāno, abhinikkhamiṃ amatapadaṃ jigīsaṃ.

    1114.

    1114.

    ‘‘ஸுயுத்தவாதீ³ த்³விபதா³னமுத்தமோ, மஹாபி⁴ஸக்கோ நரத³ம்மஸாரதி² 5;

    ‘‘Suyuttavādī dvipadānamuttamo, mahābhisakko naradammasārathi 6;

    ‘சித்தங் சலங் மக்கடஸன்னிப⁴ங் இதி, அவீதராகே³ன ஸுது³ன்னிவாரயங்’.

    ‘Cittaṃ calaṃ makkaṭasannibhaṃ iti, avītarāgena sudunnivārayaṃ’.

    1115.

    1115.

    ‘‘காமா ஹி சித்ரா மது⁴ரா மனோரமா, அவித்³த³ஸூ யத்த² ஸிதா புது²ஜ்ஜனா;

    ‘‘Kāmā hi citrā madhurā manoramā, aviddasū yattha sitā puthujjanā;

    தே து³க்க²மிச்ச²ந்தி புனப்³ப⁴வேஸினோ, சித்தேன நீதா நிரயே நிராகதா.

    Te dukkhamicchanti punabbhavesino, cittena nītā niraye nirākatā.

    1116.

    1116.

    ‘‘‘மயூரகோஞ்சாபி⁴ருதம்ஹி கானநே, தீ³பீஹி ப்³யக்³கே⁴ஹி புரக்க²தோ வஸங்;

    ‘‘‘Mayūrakoñcābhirutamhi kānane, dīpīhi byagghehi purakkhato vasaṃ;

    காயே அபெக்க²ங் ஜஹ மா விராத⁴ய’, இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.

    Kāye apekkhaṃ jaha mā virādhaya’, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    1117.

    1117.

    ‘‘‘பா⁴வேஹி ஜா²னானி ச இந்த்³ரியானி ச, ப³லானி பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸமாதி⁴பா⁴வனா;

    ‘‘‘Bhāvehi jhānāni ca indriyāni ca, balāni bojjhaṅgasamādhibhāvanā;

    திஸ்ஸோ ச விஜ்ஜா பு²ஸ பு³த்³த⁴ஸாஸனே’, இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.

    Tisso ca vijjā phusa buddhasāsane’, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    1118.

    1118.

    ‘‘‘பா⁴வேஹி மக்³க³ங் அமதஸ்ஸ பத்தியா, நிய்யானிகங் ஸப்³ப³து³க²க்க²யோக³த⁴ங்;

    ‘‘‘Bhāvehi maggaṃ amatassa pattiyā, niyyānikaṃ sabbadukhakkhayogadhaṃ;

    அட்ட²ங்கி³கங் ஸப்³ப³கிலேஸஸோத⁴னங்’, இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.

    Aṭṭhaṅgikaṃ sabbakilesasodhanaṃ’, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    1119.

    1119.

    ‘‘‘து³க்க²ந்தி க²ந்தே⁴ படிபஸ்ஸ யோனிஸோ, யதோ ச து³க்க²ங் ஸமுதே³தி தங் ஜஹ;

    ‘‘‘Dukkhanti khandhe paṭipassa yoniso, yato ca dukkhaṃ samudeti taṃ jaha;

    இதே⁴வ து³க்க²ஸ்ஸ கரோஹி அந்தங்’, இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.

    Idheva dukkhassa karohi antaṃ’, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    1120.

    1120.

    ‘‘‘அனிச்சங் து³க்க²ந்தி விபஸ்ஸ யோனிஸோ, ஸுஞ்ஞங் அனத்தாதி அக⁴ங் வத⁴ந்தி ச;

    ‘‘‘Aniccaṃ dukkhanti vipassa yoniso, suññaṃ anattāti aghaṃ vadhanti ca;

    மனோவிசாரே உபருந்த⁴ சேதஸோ’, இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.

    Manovicāre uparundha cetaso’, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    1121.

    1121.

    ‘‘‘முண்டோ³ விரூபோ அபி⁴ஸாபமாக³தோ, கபாலஹத்தோ²வ குலேஸு பி⁴க்க²ஸு;

    ‘‘‘Muṇḍo virūpo abhisāpamāgato, kapālahatthova kulesu bhikkhasu;

    யுஞ்ஜஸ்ஸு ஸத்து²வசனே மஹேஸினோ’, இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.

    Yuñjassu satthuvacane mahesino’, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    1122.

    1122.

    ‘‘‘ஸுஸங்வுதத்தோ விஸிக²ந்தரே சரங், குலேஸு காமேஸு அஸங்க³மானஸோ;

    ‘‘‘Susaṃvutatto visikhantare caraṃ, kulesu kāmesu asaṅgamānaso;

    சந்தோ³ யதா² தோ³ஸினபுண்ணமாஸியா’, இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.

    Cando yathā dosinapuṇṇamāsiyā’, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    1123.

    1123.

    ‘‘‘ஆரஞ்ஞிகோ ஹோஹி ச பிண்ட³பாதிகோ, ஸோஸானிகோ ஹோஹி ச பங்ஸுகூலிகோ;

    ‘‘‘Āraññiko hohi ca piṇḍapātiko, sosāniko hohi ca paṃsukūliko;

    நேஸஜ்ஜிகோ ஹோஹி ஸதா³ து⁴தே ரதோ’, இதிஸ்ஸு மங் சித்த புரே நியுஞ்ஜஸி.

    Nesajjiko hohi sadā dhute rato’, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    1124.

    1124.

    ‘‘ரோபெத்வ ருக்கா²னி யதா² ப²லேஸீ, மூலே தருங் செ²த்து தமேவ இச்ச²ஸி;

    ‘‘Ropetva rukkhāni yathā phalesī, mūle taruṃ chettu tameva icchasi;

    ததூ²பமங் சித்தமித³ங் கரோஸி, யங் மங் அனிச்சம்ஹி சலே நியுஞ்ஜஸி.

    Tathūpamaṃ cittamidaṃ karosi, yaṃ maṃ aniccamhi cale niyuñjasi.

    1125.

    1125.

    ‘‘அரூப தூ³ரங்க³ம ஏகசாரி, ந தே கரிஸ்ஸங் வசனங் இதா³னிஹங்;

    ‘‘Arūpa dūraṅgama ekacāri, na te karissaṃ vacanaṃ idānihaṃ;

    து³க்கா² ஹி காமா கடுகா மஹப்³ப⁴யா, நிப்³பா³னமேவாபி⁴மனோ சரிஸ்ஸங்.

    Dukkhā hi kāmā kaṭukā mahabbhayā, nibbānamevābhimano carissaṃ.

    1126.

    1126.

    ‘‘நாஹங் அலக்க்²யா அஹிரிக்கதாய வா, ந சித்தஹேதூ ந ச தூ³ரகந்தனா;

    ‘‘Nāhaṃ alakkhyā ahirikkatāya vā, na cittahetū na ca dūrakantanā;

    ஆஜீவஹேதூ ச அஹங் ந நிக்க²மிங், கதோ ச தே சித்த படிஸ்ஸவோ மயா.

    Ājīvahetū ca ahaṃ na nikkhamiṃ, kato ca te citta paṭissavo mayā.

    1127.

    1127.

    ‘‘‘அப்பிச்ச²தா ஸப்புரிஸேஹி வண்ணிதா, மக்க²ப்பஹானங் வூபஸமோ து³க²ஸ்ஸ’;

    ‘‘‘Appicchatā sappurisehi vaṇṇitā, makkhappahānaṃ vūpasamo dukhassa’;

    இதிஸ்ஸு மங் சித்த ததா³ நியுஞ்ஜஸி, இதா³னி த்வங் க³ச்ச²ஸி புப்³ப³சிண்ணங்.

    Itissu maṃ citta tadā niyuñjasi, idāni tvaṃ gacchasi pubbaciṇṇaṃ.

    1128.

    1128.

    ‘‘தண்ஹா அவிஜ்ஜா ச பியாபியஞ்ச, ஸுபா⁴னி ரூபானி ஸுகா² ச வேத³னா;

    ‘‘Taṇhā avijjā ca piyāpiyañca, subhāni rūpāni sukhā ca vedanā;

    மனாபியா காமகு³ணா ச வந்தா, வந்தே அஹங் ஆவமிதுங் ந உஸ்ஸஹே.

    Manāpiyā kāmaguṇā ca vantā, vante ahaṃ āvamituṃ na ussahe.

    1129.

    1129.

    ‘‘ஸப்³ப³த்த² தே சித்த வசோ கதங் மயா, ப³ஹூஸு ஜாதீஸு ந மேஸி கோபிதோ;

    ‘‘Sabbattha te citta vaco kataṃ mayā, bahūsu jātīsu na mesi kopito;

    அஜ்ஜ²த்தஸம்ப⁴வோ கதஞ்ஞுதாய தே, து³க்கே² சிரங் ஸங்ஸரிதங் தயா கதே.

    Ajjhattasambhavo kataññutāya te, dukkhe ciraṃ saṃsaritaṃ tayā kate.

    1130.

    1130.

    ‘‘த்வஞ்ஞேவ நோ சித்த கரோஸி ப்³ராஹ்மணோ 7, த்வங் க²த்தியோ ராஜத³ஸீ 8 கரோஸி;

    ‘‘Tvaññeva no citta karosi brāhmaṇo 9, tvaṃ khattiyo rājadasī 10 karosi;

    வெஸ்ஸா ச ஸுத்³தா³ ச ப⁴வாம ஏகதா³, தே³வத்தனங் வாபி தவேவ வாஹஸா.

    Vessā ca suddā ca bhavāma ekadā, devattanaṃ vāpi taveva vāhasā.

    1131.

    1131.

    ‘‘தவேவ ஹேதூ அஸுரா ப⁴வாமஸே, த்வங்மூலகங் நேரயிகா ப⁴வாமஸே;

    ‘‘Taveva hetū asurā bhavāmase, tvaṃmūlakaṃ nerayikā bhavāmase;

    அதோ² திரச்சா²னக³தாபி ஏகதா³, பேதத்தனங் வாபி தவேவ வாஹஸா.

    Atho tiracchānagatāpi ekadā, petattanaṃ vāpi taveva vāhasā.

    1132.

    1132.

    ‘‘நனு து³ப்³பி⁴ஸ்ஸஸி மங் புனப்புனங், முஹுங் முஹுங் சாரணிகங்வ த³ஸ்ஸயங்;

    ‘‘Nanu dubbhissasi maṃ punappunaṃ, muhuṃ muhuṃ cāraṇikaṃva dassayaṃ;

    உம்மத்தகேனேவ மயா பலோப⁴ஸி, கிஞ்சாபி தே சித்த விராதி⁴தங் மயா.

    Ummattakeneva mayā palobhasi, kiñcāpi te citta virādhitaṃ mayā.

    1133.

    1133.

    ‘‘இத³ங் புரே சித்தமசாரி சாரிகங், யேனிச்ச²கங் யத்த²காமங் யதா²ஸுக²ங்;

    ‘‘Idaṃ pure cittamacāri cārikaṃ, yenicchakaṃ yatthakāmaṃ yathāsukhaṃ;

    தத³ஜ்ஜஹங் நிக்³க³ஹெஸ்ஸாமி யோனிஸோ, ஹத்தி²ப்பபி⁴ன்னங் விய அங்குஸக்³க³ஹோ.

    Tadajjahaṃ niggahessāmi yoniso, hatthippabhinnaṃ viya aṅkusaggaho.

    1134.

    1134.

    ‘‘ஸத்தா² ச மே லோகமிமங் அதி⁴ட்ட²ஹி,அனிச்சதோ அத்³து⁴வதோ அஸாரதோ;

    ‘‘Satthā ca me lokamimaṃ adhiṭṭhahi,aniccato addhuvato asārato;

    பக்க²ந்த³ மங் சித்த ஜினஸ்ஸ ஸாஸனே, தாரேஹி ஓகா⁴ மஹதா ஸுது³த்தரா.

    Pakkhanda maṃ citta jinassa sāsane, tārehi oghā mahatā suduttarā.

    1135.

    1135.

    ‘‘ந தே இத³ங் சித்த யதா² புராணகங், நாஹங் அலங் துய்ஹ வஸே நிவத்திதுங் 11;

    ‘‘Na te idaṃ citta yathā purāṇakaṃ, nāhaṃ alaṃ tuyha vase nivattituṃ 12;

    மஹேஸினோ பப்³ப³ஜிதொம்ஹி ஸாஸனே, ந மாதி³ஸா ஹொந்தி வினாஸதா⁴ரினோ.

    Mahesino pabbajitomhi sāsane, na mādisā honti vināsadhārino.

    1136.

    1136.

    ‘‘நகா³ ஸமுத்³தா³ ஸரிதா வஸுந்த⁴ரா, தி³ஸா சதஸ்ஸோ விதி³ஸா அதோ⁴ தி³வா;

    ‘‘Nagā samuddā saritā vasundharā, disā catasso vidisā adho divā;

    ஸப்³பே³ அனிச்சா திப⁴வா உபத்³து³தா, குஹிங் க³தோ சித்த ஸுக²ங் ரமிஸ்ஸஸி.

    Sabbe aniccā tibhavā upaddutā, kuhiṃ gato citta sukhaṃ ramissasi.

    1137.

    1137.

    ‘‘தி⁴திப்பரங் கிங் மம சித்த காஹிஸி, ந தே அலங் சித்த வஸானுவத்தகோ;

    ‘‘Dhitipparaṃ kiṃ mama citta kāhisi, na te alaṃ citta vasānuvattako;

    ந ஜாது ப⁴ஸ்தங் உப⁴தோமுக²ங் சு²பே, தி⁴ரத்து² பூரங் நவ ஸோதஸந்த³னிங்.

    Na jātu bhastaṃ ubhatomukhaṃ chupe, dhiratthu pūraṃ nava sotasandaniṃ.

    1138.

    1138.

    ‘‘வராஹஏணெய்யவிகா³ள்ஹஸேவிதே, பப்³பா⁴ரகுட்டே பகதேவ ஸுந்த³ரே;

    ‘‘Varāhaeṇeyyavigāḷhasevite, pabbhārakuṭṭe pakateva sundare;

    நவம்பு³னா பாவுஸஸித்த²கானநே, தஹிங் கு³ஹாகே³ஹக³தோ ரமிஸ்ஸஸி.

    Navambunā pāvusasitthakānane, tahiṃ guhāgehagato ramissasi.

    1139.

    1139.

    ‘‘ஸுனீலகீ³வா ஸுஸிகா² ஸுபேகு²னா, ஸுசித்தபத்தச்ச²த³னா விஹங்க³மா;

    ‘‘Sunīlagīvā susikhā supekhunā, sucittapattacchadanā vihaṅgamā;

    ஸுமஞ்ஜுகோ⁴ஸத்த²னிதாபி⁴க³ஜ்ஜினோ, தே தங் ரமெஸ்ஸந்தி வனம்ஹி ஜா²யினங்.

    Sumañjughosatthanitābhigajjino, te taṃ ramessanti vanamhi jhāyinaṃ.

    1140.

    1140.

    ‘‘வுட்ட²ம்ஹி தே³வே சதுரங்கு³லே திணே, ஸங்புப்பி²தே மேக⁴னிப⁴ம்ஹி கானநே;

    ‘‘Vuṭṭhamhi deve caturaṅgule tiṇe, saṃpupphite meghanibhamhi kānane;

    நக³ந்தரே விடபிஸமோ ஸயிஸ்ஸங், தங் மே முதூ³ ஹேஹிதி தூலஸன்னிப⁴ங்.

    Nagantare viṭapisamo sayissaṃ, taṃ me mudū hehiti tūlasannibhaṃ.

    1141.

    1141.

    ‘‘ததா² து கஸ்ஸாமி யதா²பி இஸ்ஸரோ, யங் லப்³ப⁴தி தேனபி ஹோது மே அலங்;

    ‘‘Tathā tu kassāmi yathāpi issaro, yaṃ labbhati tenapi hotu me alaṃ;

    ந தாஹங் கஸ்ஸாமி யதா² அதந்தி³தோ, பி³ளாரப⁴ஸ்தங்வ யதா² ஸுமத்³தி³தங்.

    Na tāhaṃ kassāmi yathā atandito, biḷārabhastaṃva yathā sumadditaṃ.

    1142.

    1142.

    ‘‘ததா² து கஸ்ஸாமி யதா²பி இஸ்ஸரோ, யங் லப்³ப⁴தி தேனபி ஹோது மே அலங்;

    ‘‘Tathā tu kassāmi yathāpi issaro, yaṃ labbhati tenapi hotu me alaṃ;

    வீரியேன தங் மய்ஹ வஸானயிஸ்ஸங், க³ஜங்வ மத்தங் குஸலங்குஸக்³க³ஹோ.

    Vīriyena taṃ mayha vasānayissaṃ, gajaṃva mattaṃ kusalaṅkusaggaho.

    1143.

    1143.

    ‘‘தயா ஸுத³ந்தேன அவட்டி²தேன ஹி, ஹயேன யொக்³கா³சரியோவ உஜ்ஜுனா;

    ‘‘Tayā sudantena avaṭṭhitena hi, hayena yoggācariyova ujjunā;

    பஹோமி மக்³க³ங் படிபஜ்ஜிதுங் ஸிவங், சித்தானுரக்கீ²ஹி ஸதா³ நிஸேவிதங்.

    Pahomi maggaṃ paṭipajjituṃ sivaṃ, cittānurakkhīhi sadā nisevitaṃ.

    1144.

    1144.

    ‘‘ஆரம்மணே தங் ப³லஸா நிப³ந்தி⁴ஸங், நாக³ங்வ த²ம்ப⁴ம்ஹி த³ள்ஹாய ரஜ்ஜுயா;

    ‘‘Ārammaṇe taṃ balasā nibandhisaṃ, nāgaṃva thambhamhi daḷhāya rajjuyā;

    தங் மே ஸுகு³த்தங் ஸதியா ஸுபா⁴விதங், அனிஸ்ஸிதங் ஸப்³ப³ப⁴வேஸு ஹேஹிஸி.

    Taṃ me suguttaṃ satiyā subhāvitaṃ, anissitaṃ sabbabhavesu hehisi.

    1145.

    1145.

    ‘‘பஞ்ஞாய செ²த்வா விபதா²னுஸாரினங், யோகே³ன நிக்³க³ய்ஹ பதே² நிவேஸிய;

    ‘‘Paññāya chetvā vipathānusārinaṃ, yogena niggayha pathe nivesiya;

    தி³ஸ்வா ஸமுத³யங் விப⁴வஞ்ச ஸம்ப⁴வங், தா³யாத³கோ ஹேஹிஸி அக்³க³வாதி³னோ.

    Disvā samudayaṃ vibhavañca sambhavaṃ, dāyādako hehisi aggavādino.

    1146.

    1146.

    ‘‘சதுப்³பி³பல்லாஸவஸங் அதி⁴ட்டி²தங், கா³மண்ட³லங்வ பரினேஸி சித்த மங்;

    ‘‘Catubbipallāsavasaṃ adhiṭṭhitaṃ, gāmaṇḍalaṃva parinesi citta maṃ;

    நனு 13 ஸங்யோஜனப³ந்த⁴னச்சி²த³ங், ஸங்ஸேவஸே காருணிகங் மஹாமுனிங்.

    Nanu 14 saṃyojanabandhanacchidaṃ, saṃsevase kāruṇikaṃ mahāmuniṃ.

    1147.

    1147.

    ‘‘மிகோ³ யதா² ஸேரி ஸுசித்தகானநே, ரம்மங் கி³ரிங் பாவுஸஅப்³ப⁴மாலினிங் 15;

    ‘‘Migo yathā seri sucittakānane, rammaṃ giriṃ pāvusaabbhamāliniṃ 16;

    அனாகுலே தத்த² நகே³ ரமிஸ்ஸங் 17, அஸங்ஸயங் சித்த பரா ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Anākule tattha nage ramissaṃ 18, asaṃsayaṃ citta parā bhavissasi.

    1148.

    1148.

    ‘‘யே துய்ஹ ச²ந்தே³ன வஸேன வத்தினோ, நரா ச நாரீ ச அனுபொ⁴ந்தி யங் ஸுக²ங்;

    ‘‘Ye tuyha chandena vasena vattino, narā ca nārī ca anubhonti yaṃ sukhaṃ;

    அவித்³த³ஸூ மாரவஸானுவத்தினோ, ப⁴வாபி⁴னந்தீ³ தவ சித்த ஸாவகா’’தி.

    Aviddasū māravasānuvattino, bhavābhinandī tava citta sāvakā’’ti.

    … தாலபுடோ தே²ரோ….

    … Tālapuṭo thero….

    பஞ்ஞாஸனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Paññāsanipāto niṭṭhito.

    தத்ருத்³தா³னங் –

    Tatruddānaṃ –

    பஞ்ஞாஸம்ஹி நிபாதம்ஹி, ஏகோ தாலபுடோ ஸுசி;

    Paññāsamhi nipātamhi, eko tālapuṭo suci;

    கா³தா²யோ தத்த² பஞ்ஞாஸ, புன பஞ்ச ச உத்தரீதி.

    Gāthāyo tattha paññāsa, puna pañca ca uttarīti.







    Footnotes:
    1. ப³லவாமுக²ஞ்ச (க॰)
    2. balavāmukhañca (ka.)
    3. த³ளித்³த³கோ (ஸீ॰)
    4. daḷiddako (sī.)
    5. ஸாரதீ² (ஸீ॰)
    6. sārathī (sī.)
    7. ப்³ராஹ்மணே (ஸீ॰), ப்³ராஹ்மணங் (?) பா⁴வலோப-தப்பதா⁴னதா க³ஹேதப்³பா³
    8. ராஜதி³ஸீ (ஸ்யா॰ க॰)
    9. brāhmaṇe (sī.), brāhmaṇaṃ (?) bhāvalopa-tappadhānatā gahetabbā
    10. rājadisī (syā. ka.)
    11. வஸேன வத்திதுங் (?)
    12. vasena vattituṃ (?)
    13. நூன (ஸீ॰)
    14. nūna (sī.)
    15. மாலிங் (?)
    16. māliṃ (?)
    17. ரமிஸ்ஸஸி (ஸ்யா॰ க॰)
    18. ramissasi (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 1. தாலபுடத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 1. Tālapuṭattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact