Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૫. તલસત્તિકસિક્ખાપદં

    5. Talasattikasikkhāpadaṃ

    ૪૫૪. પઞ્ચમે તલન્તિ હત્થતલં. તઞ્હિ તલતિ યંકિઞ્ચિ ગહિતવત્થુ પતિટ્ઠાતિ એત્થાતિ ‘‘તલ’’ન્તિ વુચ્ચતિ. સત્તીતિ કુન્તો. સો હિ સકતિ વિજ્ઝિતું સમત્થેતીતિ ‘‘સત્તી’’તિ વુચ્ચતિ. તલમેવ સત્તિસદિસત્તા તલસત્તિકં, સદિસત્થે કો, તં તલસત્તિકં ઉપચારેન ગહેત્વા ‘‘કાયમ્પી’’તિ વુત્તં. કાયતો અઞ્ઞં વત્થુમ્પિ તલસત્તિકસઙ્ખાતેન કાયેન ગહેત્વા ઉગ્ગિરત્તા વુત્તં ‘‘કાયપટિબદ્ધમ્પી’’તિ. ‘‘પહારસમુચ્ચિતા’’તિ એત્થ સંપુબ્બો ચ ઉપુબ્બો ચ ચિસદ્દો પગુણનસઙ્ખાતે પરિચિતે વત્તતીતિ આહ ‘‘પહારપરિચિતા’’તિ. પહારેન સં પુનપ્પુનં ઉચ્ચિતા પરિચિતાતિ અત્થો. ઇમમેવત્થં સન્ધાય વુત્તં ‘‘પુબ્બેપિ…પે॰… અત્થો’’તિ. અઞ્ઞમ્પિ સજ્ઝાયનનયં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘પહારસ્સ ઉબ્બિગા’’તિ. તસ્સાતિ તસ્સ પાઠસ્સ. પહારસ્સાતિ પહારતો. નિસ્સક્કત્થે ચેતં સામિવચનં. ‘‘ભીતા’’તિ ઇમિના ‘‘ઉબ્બિગા’’તિ એત્થ ઉપુબ્બ વિજધાતુસ્સત્થં દસ્સેતિ.

    454. Pañcame talanti hatthatalaṃ. Tañhi talati yaṃkiñci gahitavatthu patiṭṭhāti etthāti ‘‘tala’’nti vuccati. Sattīti kunto. So hi sakati vijjhituṃ samatthetīti ‘‘sattī’’ti vuccati. Talameva sattisadisattā talasattikaṃ, sadisatthe ko, taṃ talasattikaṃ upacārena gahetvā ‘‘kāyampī’’ti vuttaṃ. Kāyato aññaṃ vatthumpi talasattikasaṅkhātena kāyena gahetvā uggirattā vuttaṃ ‘‘kāyapaṭibaddhampī’’ti. ‘‘Pahārasamuccitā’’ti ettha saṃpubbo ca upubbo ca cisaddo paguṇanasaṅkhāte paricite vattatīti āha ‘‘pahāraparicitā’’ti. Pahārena saṃ punappunaṃ uccitā paricitāti attho. Imamevatthaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘pubbepi…pe… attho’’ti. Aññampi sajjhāyananayaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘pahārassa ubbigā’’ti. Tassāti tassa pāṭhassa. Pahārassāti pahārato. Nissakkatthe cetaṃ sāmivacanaṃ. ‘‘Bhītā’’ti iminā ‘‘ubbigā’’ti ettha upubba vijadhātussatthaṃ dasseti.

    ૪૫૭-૮. વિરદ્ધોતિ પણ્ણકો હુત્વા. પુબ્બેતિ પુરિમસિક્ખાપદે. વુત્તેસુ વત્થૂસૂતિ ‘‘ચોરં વા પચ્ચત્થીકં વા’’તિઆદિના વુત્તેસુ વત્થૂસૂતિ. પઞ્ચમં.

    457-8.Viraddhoti paṇṇako hutvā. Pubbeti purimasikkhāpade. Vuttesu vatthūsūti ‘‘coraṃ vā paccatthīkaṃ vā’’tiādinā vuttesu vatthūsūti. Pañcamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૮. સહધમ્મિકવગ્ગો • 8. Sahadhammikavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૫. તલસત્તિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Talasattikasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૫. તલસત્તિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Talasattikasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૫. તલસત્તિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Talasattikasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact