Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૫. તણ્હાસંયોજનસુત્તં

    5. Taṇhāsaṃyojanasuttaṃ

    ૧૫. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    15. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકસંયોજનમ્પિ સમનુપસ્સામિ યેન 1 સંયોજનેન સંયુત્તા સત્તા દીઘરત્તં સન્ધાવન્તિ સંસરન્તિ યથયિદં, ભિક્ખવે, તણ્હાસંયોજનં 2. તણ્હાસંયોજનેન હિ, ભિક્ખવે, સંયુત્તા સત્તા દીઘરત્તં સન્ધાવન્તિ સંસરન્તી’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekasaṃyojanampi samanupassāmi yena 3 saṃyojanena saṃyuttā sattā dīgharattaṃ sandhāvanti saṃsaranti yathayidaṃ, bhikkhave, taṇhāsaṃyojanaṃ 4. Taṇhāsaṃyojanena hi, bhikkhave, saṃyuttā sattā dīgharattaṃ sandhāvanti saṃsarantī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘તણ્હાદુતિયો પુરિસો, દીઘમદ્ધાન સંસરં;

    ‘‘Taṇhādutiyo puriso, dīghamaddhāna saṃsaraṃ;

    ઇત્થભાવઞ્ઞથાભાવં 5, સંસારં નાતિવત્તતિ.

    Itthabhāvaññathābhāvaṃ 6, saṃsāraṃ nātivattati.

    ‘‘એતમાદીનવં 7 ઞત્વા, તણ્હં 8 દુક્ખસ્સ સમ્ભવં;

    ‘‘Etamādīnavaṃ 9 ñatvā, taṇhaṃ 10 dukkhassa sambhavaṃ;

    વીતતણ્હો અનાદાનો, સતો ભિક્ખુ પરિબ્બજે’’તિ.

    Vītataṇho anādāno, sato bhikkhu paribbaje’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. પઞ્ચમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. યેનેવં (સ્યા॰)
    2. તણ્હાસંયોજનેન (?)
    3. yenevaṃ (syā.)
    4. taṇhāsaṃyojanena (?)
    5. ઇત્થમ્ભાવઞ્ઞથાભાવં (સ્યા॰)
    6. itthambhāvaññathābhāvaṃ (syā.)
    7. એવમાદીનવં (સી॰ પી॰ ક॰)
    8. તણ્હા (સી॰ ક॰)
    9. evamādīnavaṃ (sī. pī. ka.)
    10. taṇhā (sī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૫. ડ્તણ્હાસંયોજનસુત્તવણ્ણના • 5. Ḍtaṇhāsaṃyojanasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact