Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૯. તણ્હુપ્પાદસુત્તવણ્ણના
9. Taṇhuppādasuttavaṇṇanā
૯. નવમે ઉપ્પજ્જતિ એતેસૂતિ ઉપ્પાદા. કા ઉપ્પજ્જતિ? તણ્હા. તણ્હાય ઉપ્પાદા તણ્હુપ્પાદા, તણ્હાવત્થૂનિ તણ્હાકારણાનીતિ અત્થો. ચીવરહેતૂતિ ‘‘કત્થ મનાપં ચીવરં લભિસ્સામી’’તિ ચીવરકારણા ઉપ્પજ્જતિ. ઇતિભવાભવહેતૂતિ એત્થ ઇતીતિ નિદસ્સનત્થે નિપાતો. યથા ચીવરાદિહેતુ, એવં ભવાભવહેતુપીતિ અત્થો. ભવાભવોતિ ચેત્થ પણીતતરાનિ સપ્પિનવનીતાદીનિ અધિપ્પેતાનિ. સમ્પત્તિભવેસુ પણીતતરપણીતતમભવોતિપિ વદન્તિયેવ.
9. Navame uppajjati etesūti uppādā. Kā uppajjati? Taṇhā. Taṇhāya uppādā taṇhuppādā, taṇhāvatthūni taṇhākāraṇānīti attho. Cīvarahetūti ‘‘kattha manāpaṃ cīvaraṃ labhissāmī’’ti cīvarakāraṇā uppajjati. Itibhavābhavahetūti ettha itīti nidassanatthe nipāto. Yathā cīvarādihetu, evaṃ bhavābhavahetupīti attho. Bhavābhavoti cettha paṇītatarāni sappinavanītādīni adhippetāni. Sampattibhavesu paṇītatarapaṇītatamabhavotipi vadantiyeva.
તણ્હાદુતિયોતિ અયઞ્હિ સત્તો અનમતગ્ગે સંસારવટ્ટે સંસરન્તો ન એકકોવ સંસરતિ, તણ્હં પન દુતિયિકં લભન્તોવ સંસરતિ. તેન વુત્તં ‘‘તણ્હાદુતિયો’’તિ. ઇત્થભાવઞ્ઞથાભાવન્તિ એત્થ ઇત્થભાવો નામ અયં અત્તભાવો, અઞ્ઞથાભાવો નામ અનાગતત્તભાવો. એવરૂપો વા અઞ્ઞોપિ અત્તભાવો ઇત્થભાવો નામ, ન એવરૂપો અઞ્ઞથાભાવો નામ. તં ઇત્થભાવઞ્ઞથાભાવં. સંસારન્તિ ખન્ધધાતુઆયતનાનં પટિપાટિં. નાતિવત્તતીતિ નાતિક્કમતિ. એવમાદીનવં ઞત્વાતિ એવં અતીતાનાગતપચ્ચુપ્પન્નેસુ ખન્ધેસુ આદીનવં જાનિત્વા. તણ્હં દુક્ખસ્સ સમ્ભવન્તિ તણ્હં ચ ‘‘અયં વટ્ટદુક્ખસમ્ભૂતો સભાવો કારણ’’ન્તિ એવં જાનિત્વા. એત્તાવતા ઇમસ્સ ભિક્ખુનો વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અરહત્તં પત્તભાવો દસ્સિતો. ઇદાનિ તં ખીણાસવં થોમેન્તો વીતતણ્હોતિઆદિમાહ. તત્થ અનાદાનોતિ નિગ્ગહણો. સતો ભિક્ખુ પરિબ્બજેતિ સતિસમ્પજઞ્ઞે વેપુલ્લપ્પત્તો ખીણાસવો ભિક્ખુ સતો સમ્પજાનો ચરેય્ય વિહરેય્યાતિ અત્થો. ઇતિ સુત્તન્તે વટ્ટં કથેત્વા ગાથાસુ વટ્ટવિવટ્ટં કથિતન્તિ.
Taṇhādutiyoti ayañhi satto anamatagge saṃsāravaṭṭe saṃsaranto na ekakova saṃsarati, taṇhaṃ pana dutiyikaṃ labhantova saṃsarati. Tena vuttaṃ ‘‘taṇhādutiyo’’ti. Itthabhāvaññathābhāvanti ettha itthabhāvo nāma ayaṃ attabhāvo, aññathābhāvo nāma anāgatattabhāvo. Evarūpo vā aññopi attabhāvo itthabhāvo nāma, na evarūpo aññathābhāvo nāma. Taṃ itthabhāvaññathābhāvaṃ. Saṃsāranti khandhadhātuāyatanānaṃ paṭipāṭiṃ. Nātivattatīti nātikkamati. Evamādīnavaṃ ñatvāti evaṃ atītānāgatapaccuppannesu khandhesu ādīnavaṃ jānitvā. Taṇhaṃ dukkhassa sambhavanti taṇhaṃ ca ‘‘ayaṃ vaṭṭadukkhasambhūto sabhāvo kāraṇa’’nti evaṃ jānitvā. Ettāvatā imassa bhikkhuno vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pattabhāvo dassito. Idāni taṃ khīṇāsavaṃ thomento vītataṇhotiādimāha. Tattha anādānoti niggahaṇo. Sato bhikkhu paribbajeti satisampajaññe vepullappatto khīṇāsavo bhikkhu sato sampajāno careyya vihareyyāti attho. Iti suttante vaṭṭaṃ kathetvā gāthāsu vaṭṭavivaṭṭaṃ kathitanti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. તણ્હુપ્પાદસુત્તં • 9. Taṇhuppādasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯. તણ્હુપ્પાદસુત્તવણ્ણના • 9. Taṇhuppādasuttavaṇṇanā