Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૧૦. તપુસ્સસુત્તવણ્ણના

    10. Tapussasuttavaṇṇanā

    ૪૧. દસમે પક્ખન્દતીતિ પવિસતિ. પસીદતીતિ પસાદં અભિરુચિં આપજ્જતિ, પતિટ્ઠાતિ વિમુચ્ચતીતિ અત્થો. કથાપાભતન્તિ કથાય મૂલં. મૂલઞ્હિ ‘‘પાભત’’ન્તિ વુચ્ચતિ. યથાહ –

    41. Dasame pakkhandatīti pavisati. Pasīdatīti pasādaṃ abhiruciṃ āpajjati, patiṭṭhāti vimuccatīti attho. Kathāpābhatanti kathāya mūlaṃ. Mūlañhi ‘‘pābhata’’nti vuccati. Yathāha –

    ‘‘અપ્પકેનપિ મેધાવી, પાભતેન વિચક્ખણો;

    ‘‘Appakenapi medhāvī, pābhatena vicakkhaṇo;

    સમુટ્ઠાપેતિ અત્તાનં, અણું અગ્ગિંવ સન્ધમ’’ન્તિ. (જા॰ ૧.૧.૪);

    Samuṭṭhāpeti attānaṃ, aṇuṃ aggiṃva sandhama’’nti. (jā. 1.1.4);

    તેનેવાહ ‘‘કથાપાભતન્તિ કથામૂલ’’ન્તિ. વિતક્કગ્ગહણેનેવ તંસહચરિતો વિચારોપિ ગહિતો. તેનેવેત્થ બહુવચનનિદ્દેસો કતોતિ આહ ‘‘વિતક્કેસૂતિ વિતક્કવિચારેસૂ’’તિ.

    Tenevāha ‘‘kathāpābhatanti kathāmūla’’nti. Vitakkaggahaṇeneva taṃsahacarito vicāropi gahito. Tenevettha bahuvacananiddeso katoti āha ‘‘vitakkesūti vitakkavicāresū’’ti.

    તપુસ્સસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Tapussasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    મહાવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Mahāvaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. તપુસ્સસુત્તં • 10. Tapussasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. તપુસ્સસુત્તવણ્ણના • 10. Tapussasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact