Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૧૦૬. તસ્સુદ્દાનં

    106. Tassuddānaṃ

    તિત્થિયા બિમ્બિસારો ચ, સન્નિપતિતું તુણ્હિકા;

    Titthiyā bimbisāro ca, sannipatituṃ tuṇhikā;

    ધમ્મં રહો પાતિમોક્ખં, દેવસિકં તદા સકિં.

    Dhammaṃ raho pātimokkhaṃ, devasikaṃ tadā sakiṃ.

    યથાપરિસા સમગ્ગં, સામગ્ગી મદ્દકુચ્છિ ચ;

    Yathāparisā samaggaṃ, sāmaggī maddakucchi ca;

    સીમા મહતી નદિયા, અનુ દ્વે ખુદ્દકાનિ ચ.

    Sīmā mahatī nadiyā, anu dve khuddakāni ca.

    નવા રાજગહે ચેવ, સીમા અવિપ્પવાસના;

    Navā rājagahe ceva, sīmā avippavāsanā;

    સમ્મન્ને 1 પઠમં સીમં, પચ્છા સીમં સમૂહને.

    Sammanne 2 paṭhamaṃ sīmaṃ, pacchā sīmaṃ samūhane.

    અસમ્મતા ગામસીમા, નદિયા સમુદ્દે સરે;

    Asammatā gāmasīmā, nadiyā samudde sare;

    ઉદકુક્ખેપો ભિન્દન્તિ, તથેવજ્ઝોત્થરન્તિ ચ.

    Udakukkhepo bhindanti, tathevajjhottharanti ca.

    કતિ કમ્માનિ ઉદ્દેસો, સવરા અસતીપિ ચ;

    Kati kammāni uddeso, savarā asatīpi ca;

    ધમ્મં વિનયં તજ્જેન્તિ, પુન વિનયતજ્જના.

    Dhammaṃ vinayaṃ tajjenti, puna vinayatajjanā.

    ચોદના કતે ઓકાસે, અધમ્મપ્પટિક્કોસના;

    Codanā kate okāse, adhammappaṭikkosanā;

    ચતુપઞ્ચપરા આવિ, સઞ્ચિચ્ચ ચેપિ વાયમે.

    Catupañcaparā āvi, sañcicca cepi vāyame.

    સગહટ્ઠા અનજ્ઝિટ્ઠા, ચોદનમ્હિ ન જાનતિ;

    Sagahaṭṭhā anajjhiṭṭhā, codanamhi na jānati;

    સમ્બહુલા ન જાનન્તિ, સજ્જુકં ન ચ ગચ્છરે.

    Sambahulā na jānanti, sajjukaṃ na ca gacchare.

    કતિમી કીવતિકા દૂરે, આરોચેતુઞ્ચ નસ્સરિ;

    Katimī kīvatikā dūre, ārocetuñca nassari;

    ઉક્લાપં આસનં દીપો, દિસા અઞ્ઞો બહુસ્સુતો.

    Uklāpaṃ āsanaṃ dīpo, disā añño bahussuto.

    સજ્જુકં 3 વસ્સુપોસથો, સુદ્ધિકમ્મઞ્ચ ઞાતકા;

    Sajjukaṃ 4 vassuposatho, suddhikammañca ñātakā;

    ગગ્ગો ચતુતયો દ્વેકો, આપત્તિસભાગા સરિ.

    Gaggo catutayo dveko, āpattisabhāgā sari.

    સબ્બો સઙ્ઘો વેમતિકો, ન જાનન્તિ બહુસ્સુતો;

    Sabbo saṅgho vematiko, na jānanti bahussuto;

    બહૂ સમસમા થોકા, પરિસા અવુટ્ઠિતાય ચ.

    Bahū samasamā thokā, parisā avuṭṭhitāya ca.

    એકચ્ચા વુટ્ઠિતા સબ્બા, જાનન્તિ ચ વેમતિકા;

    Ekaccā vuṭṭhitā sabbā, jānanti ca vematikā;

    કપ્પતેવાતિ કુક્કુચ્ચા, જાનં પસ્સં સુણન્તિ ચ.

    Kappatevāti kukkuccā, jānaṃ passaṃ suṇanti ca.

    આવાસિકેન આગન્તુ, ચાતુપન્નરસો પુન;

    Āvāsikena āgantu, cātupannaraso puna;

    પાટિપદો પન્નરસો, લિઙ્ગસંવાસકા ઉભો.

    Pāṭipado pannaraso, liṅgasaṃvāsakā ubho.

    પારિવાસાનુપોસથો , અઞ્ઞત્ર સઙ્ઘસામગ્ગિયા;

    Pārivāsānuposatho , aññatra saṅghasāmaggiyā;

    એતે વિભત્તા ઉદ્દાના, વત્થુવિભૂતકારણાતિ.

    Ete vibhattā uddānā, vatthuvibhūtakāraṇāti.

    ઇમસ્મિં ખન્ધકે વત્થૂનિ છઅસીતિ.

    Imasmiṃ khandhake vatthūni chaasīti.

    ઉપોસથક્ખન્ધકો નિટ્ઠિતો.

    Uposathakkhandhako niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. સમ્મને (ક॰)
    2. sammane (ka.)
    3. સજ્જુવસ્સરુપોસથો (ક॰)
    4. sajjuvassaruposatho (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact