Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૯. તતિયઅનાગતભયસુત્તવણ્ણના
9. Tatiyaanāgatabhayasuttavaṇṇanā
૭૯. નવમે ધમ્મસન્દોસા વિનયસન્દોસોતિ ધમ્મસન્દોસેન વિનયસન્દોસો હોતિ. કથં પન ધમ્મસ્મિં દુસ્સન્તે વિનયો દુસ્સતિ નામ? સમથવિપસ્સનાધમ્મેસુ ગબ્ભં અગ્ગણ્હન્તેસુ પઞ્ચવિધો વિનયો ન હોતિ , એવં ધમ્મે દુસ્સન્તે વિનયો દુસ્સતિ. દુસ્સીલસ્સ પન સંવરવિનયો નામ ન હોતિ, તસ્મિં અસતિ સમથવિપસ્સના ગબ્ભં ન ગણ્હાતિ. એવં વિનયસન્દોસેનપિ ધમ્મસન્દોસો વેદિતબ્બો. અભિધમ્મકથન્તિ સીલાદિઉત્તમધમ્મકથં. વેદલ્લકથન્તિ વેદપટિસંયુત્તં ઞાણમિસ્સકકથં. કણ્હધમ્મં ઓક્કમમાનાતિ રન્ધગવેસિતાય ઉપારમ્ભપરિયેસનવસેન કાળકધમ્મં ઓક્કમમાના. અપિચ દુટ્ઠચિત્તેન પુગ્ગલં ઘટ્ટેન્તાપિ તં કણ્હધમ્મં અત્તનો દહન્તાપિ લાભસક્કારત્થં કથેન્તાપિ કણ્હધમ્મં ઓક્કમન્તિયેવ.
79. Navame dhammasandosā vinayasandosoti dhammasandosena vinayasandoso hoti. Kathaṃ pana dhammasmiṃ dussante vinayo dussati nāma? Samathavipassanādhammesu gabbhaṃ aggaṇhantesu pañcavidho vinayo na hoti , evaṃ dhamme dussante vinayo dussati. Dussīlassa pana saṃvaravinayo nāma na hoti, tasmiṃ asati samathavipassanā gabbhaṃ na gaṇhāti. Evaṃ vinayasandosenapi dhammasandoso veditabbo. Abhidhammakathanti sīlādiuttamadhammakathaṃ. Vedallakathanti vedapaṭisaṃyuttaṃ ñāṇamissakakathaṃ. Kaṇhadhammaṃ okkamamānāti randhagavesitāya upārambhapariyesanavasena kāḷakadhammaṃ okkamamānā. Apica duṭṭhacittena puggalaṃ ghaṭṭentāpi taṃ kaṇhadhammaṃ attano dahantāpi lābhasakkāratthaṃ kathentāpi kaṇhadhammaṃ okkamantiyeva.
ગમ્ભીરાતિ પાળિગમ્ભીરા. ગમ્ભીરત્થાતિ અત્થગમ્ભીરા. લોકુત્તરાતિ લોકુત્તરધમ્મદીપકા. સુઞ્ઞતાપટિસંયુત્તાતિ ખન્ધધાતુઆયતનપચ્ચયાકારપટિસંયુત્તા. ન અઞ્ઞા ચિત્તં ઉપટ્ઠપેસ્સન્તીતિ જાનનત્થાય ચિત્તં ન ઠપેસ્સન્તિ. ઉગ્ગહેતબ્બં પરિયાપુણિતબ્બન્તિ ઉગ્ગહેતબ્બે ચ વળઞ્જેતબ્બે ચ. કવિતાતિ સિલોકાદિબન્ધનવસેન કવીહિ કતા. કાવેય્યાતિ તસ્સેવ વેવચનં. બાહિરકાતિ સાસનતો બહિદ્ધા ઠિતા. સાવકભાસિતાતિ બાહિરસાવકેહિ ભાસિતા. સેસમેત્થ હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા સુવિઞ્ઞેય્યત્તા ચ ઉત્તાનત્થમેવ.
Gambhīrāti pāḷigambhīrā. Gambhīratthāti atthagambhīrā. Lokuttarāti lokuttaradhammadīpakā. Suññatāpaṭisaṃyuttāti khandhadhātuāyatanapaccayākārapaṭisaṃyuttā. Na aññā cittaṃ upaṭṭhapessantīti jānanatthāya cittaṃ na ṭhapessanti. Uggahetabbaṃ pariyāpuṇitabbanti uggahetabbe ca vaḷañjetabbe ca. Kavitāti silokādibandhanavasena kavīhi katā. Kāveyyāti tasseva vevacanaṃ. Bāhirakāti sāsanato bahiddhā ṭhitā. Sāvakabhāsitāti bāhirasāvakehi bhāsitā. Sesamettha heṭṭhā vuttanayattā suviññeyyattā ca uttānatthameva.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. તતિયઅનાગતભયસુત્તં • 9. Tatiyaanāgatabhayasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯. તતિયઅનાગતભયસુત્તવણ્ણના • 9. Tatiyaanāgatabhayasuttavaṇṇanā