Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā

    497-499. ததியே பாளியங் சீவரபச்சாஸா நிக்கி²பிதுந்தி எத்த² சீவரபச்சாஸாய ஸதியா நிக்கி²பிதுந்தி ஏவமத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. ப⁴ண்டி³காப³த்³தா⁴னி ப⁴ண்டி³கப³த்³தா⁴னீதிபி பட²ந்தி, ப⁴ண்டி³கங் கத்வா ப³த்³தா⁴னீதி அத்தோ². நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னாதி எத்த² புரிமஸிக்கா²பதே³ விய ஸாமிவஸேனேவ கரணவசனஸ்ஸ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    497-499. Tatiye pāḷiyaṃ cīvarapaccāsā nikkhipitunti ettha cīvarapaccāsāya satiyā nikkhipitunti evamattho gahetabbo. Bhaṇḍikābaddhāni bhaṇḍikabaddhānītipi paṭhanti, bhaṇḍikaṃ katvā baddhānīti attho. Niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunāti ettha purimasikkhāpade viya sāmivaseneva karaṇavacanassa attho veditabbo.

    500. அனத்த²தே கதி²னே சீவரமாஸே பி⁴க்கு²னோ உப்பன்னசீவரங் அனதி⁴ட்டி²தங் அவிகப்பிதங் தஸ்மிங் மாஸே ட²பேதுங் வட்டதீதி ஆஹ ‘‘ஏகங் பச்சி²மகத்திகமாஸங் ட²பெத்வா’’தி. கேசி பன ‘‘காலேபி ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னங், ஏதங் அகாலசீவரந்தி வசனதோ அனத்த²தே கதி²னே பச்சி²மகத்திகமாஸஸங்கா²தே சீவரமாஸே உப்பன்னசீவரஸ்ஸபி பச்சாஸாசீவரே அஸதி த³ஸாஹபரிஹாரோயேவ, ததோ பரங் ட²பேதுங் ந வட்டதீ’’தி வத³ந்தி, தங் அட்ட²கதா²ய ந ஸமேதி. ததா² ஹி அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³ட்ட²கதா²யங் (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.646-649 ஆத³யோ) ‘‘பவாரணமாஸஸ்ஸ ஜுண்ஹபக்க²பஞ்சமியங் உப்பன்னஸ்ஸ அச்சேகசீவரஸ்ஸ அனத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸதி³வஸாதி⁴கோ மாஸோ, அத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸதி³வஸாதி⁴கா பஞ்ச மாஸா பரிஹாரோ’’தி வுத்தங். தமேவ ச பரிஹாரங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ச²ட்டி²தோ பட்டா²ய பன உப்பன்னங் அனச்சேகசீவரம்பி பச்சுத்³த⁴ரித்வா ட²பிதசீவரம்பி ஏதங் பரிஹாரங் லப⁴தியேவா’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.646-649) வுத்தங். தஸ்மா சீவரமாஸே த³ஸாஹதோ பரம்பி அனதி⁴ட்டி²தங் அவிகப்பிதம்பி ட²பேதுங் வட்டதி.

    500. Anatthate kathine cīvaramāse bhikkhuno uppannacīvaraṃ anadhiṭṭhitaṃ avikappitaṃ tasmiṃ māse ṭhapetuṃ vaṭṭatīti āha ‘‘ekaṃ pacchimakattikamāsaṃ ṭhapetvā’’ti. Keci pana ‘‘kālepi ādissa dinnaṃ, etaṃ akālacīvaranti vacanato anatthate kathine pacchimakattikamāsasaṅkhāte cīvaramāse uppannacīvarassapi paccāsācīvare asati dasāhaparihāroyeva, tato paraṃ ṭhapetuṃ na vaṭṭatī’’ti vadanti, taṃ aṭṭhakathāya na sameti. Tathā hi accekacīvarasikkhāpadaṭṭhakathāyaṃ (pārā. aṭṭha. 2.646-649 ādayo) ‘‘pavāraṇamāsassa juṇhapakkhapañcamiyaṃ uppannassa accekacīvarassa anatthate kathine ekādasadivasādhiko māso, atthate kathine ekādasadivasādhikā pañca māsā parihāro’’ti vuttaṃ. Tameva ca parihāraṃ sandhāya ‘‘chaṭṭhito paṭṭhāya pana uppannaṃ anaccekacīvarampi paccuddharitvā ṭhapitacīvarampi etaṃ parihāraṃ labhatiyevā’’ti (pārā. aṭṭha. 2.646-649) vuttaṃ. Tasmā cīvaramāse dasāhato parampi anadhiṭṭhitaṃ avikappitampi ṭhapetuṃ vaṭṭati.

    யதி³ ஏவங் ‘‘காலேபி ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னங், ஏதங் அகாலசீவர’’ந்தி இத³ங் கஸ்மா வுத்தந்தி சே? அகாலசீவரஸாமஞ்ஞதோ அத்து²த்³தா⁴ரவஸேன வுத்தங் பட²மானியதே ஸோதஸ்ஸ ரஹோ விய. ஏகாத³ஸமாஸே ஸத்தமாஸே ச உப்பன்னஞ்ஹி சீவரங் வுத்த²வஸ்ஸேஹி ஸேஸேஹி ச ஸம்முகீ²பூ⁴தேஹி பா⁴ஜேதுங் லப்³ப⁴தீதி அகாலசீவரங் நாம ஜாதங். காலே பன ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸ இத³ங் அகாலசீவரங் த³ம்மீ’’தி அனுத்³தி³ஸித்வா ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³ம்மீ’’தி தி³ன்னங் வுத்த²வஸ்ஸேஹியேவ பா⁴ஜேதப்³ப³ங், ந அஞ்ஞேஹீதி காலசீவரந்தி வுச்சதி. ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னங் பன ஸம்முகீ²பூ⁴தேஹி ஸப்³பே³ஹியேவ பா⁴ஜேதப்³ப³ந்தி அகாலசீவரங், தஸ்மா காலேபி ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னஸ்ஸ வுத்த²வஸ்ஸேஹி ஸேஸேஹி ச ஸம்பத்தேஹி பா⁴ஜனீயத்தா அகாலசீவரஸாமஞ்ஞதோ ‘‘காலேபி ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னங், ஏதங் அகாலசீவர’’ந்தி அத்து²த்³தா⁴ரவஸேன வுத்தங். யதி³ ஏவங் ‘‘ஏகபுக்³க³லஸ்ஸ வா இத³ங் துய்ஹங் த³ம்மீதி தி³ன்ன’’ந்தி கஸ்மா வுத்தங். ந ஹி புக்³க³லஸ்ஸ ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னங் கேனசி பா⁴ஜனீயங் ஹோதீதி? நாயங் விரோதோ⁴ ஆதி³ஸ்ஸ வசனஸாமஞ்ஞதோ லப்³ப⁴மானமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ததா² வுத்தத்தா.

    Yadi evaṃ ‘‘kālepi ādissa dinnaṃ, etaṃ akālacīvara’’nti idaṃ kasmā vuttanti ce? Akālacīvarasāmaññato atthuddhāravasena vuttaṃ paṭhamāniyate sotassa raho viya. Ekādasamāse sattamāse ca uppannañhi cīvaraṃ vutthavassehi sesehi ca sammukhībhūtehi bhājetuṃ labbhatīti akālacīvaraṃ nāma jātaṃ. Kāle pana ‘‘saṅghassa idaṃ akālacīvaraṃ dammī’’ti anuddisitvā ‘‘saṅghassa dammī’’ti dinnaṃ vutthavassehiyeva bhājetabbaṃ, na aññehīti kālacīvaranti vuccati. Ādissa dinnaṃ pana sammukhībhūtehi sabbehiyeva bhājetabbanti akālacīvaraṃ, tasmā kālepi ādissa dinnassa vutthavassehi sesehi ca sampattehi bhājanīyattā akālacīvarasāmaññato ‘‘kālepi ādissa dinnaṃ, etaṃ akālacīvara’’nti atthuddhāravasena vuttaṃ. Yadi evaṃ ‘‘ekapuggalassa vā idaṃ tuyhaṃ dammīti dinna’’nti kasmā vuttaṃ. Na hi puggalassa ādissa dinnaṃ kenaci bhājanīyaṃ hotīti? Nāyaṃ virodho ādissa vacanasāmaññato labbhamānamatthaṃ dassetuṃ tathā vuttattā.

    ஏவங் பன அவத்வாதி ‘‘ததோ சே உத்தரி’’ந்தி இமஸ்ஸ ‘‘மாஸபரமதோ உத்தரி’’ந்தி பத³பா⁴ஜனங் அவத்வா. தாவ உப்பன்னங் பச்சாஸாசீவரந்தி பச்சத்தவசனங் ‘‘அத்தனோ க³திகங் கரோதீ’’தி கரணகிரியாய கத்துபா⁴வதோ. அந்தரா உப்பன்னஞ்ஹி பச்சாஸாசீவரங் மாஸபரமங் மூலசீவரங் ட²பேதுங் அத³த்வா அத்தனோ த³ஸாஹபரமதாய ஏவ பரிச்சி²ந்த³தீதி அத்தனோ க³திகங் கரோதி. ததோ உத்³த⁴ங் மூலசீவரந்தி எத்த² பன மூலசீவரந்தி பச்சத்தவசனங். வீஸதிமதி³வஸதோ உத்³த⁴ஞ்ஹி உப்பன்னங் பச்சாஸாசீவரங் த³ஸாஹபரமங் க³ந்துங் அத³த்வா மூலசீவரங் அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் கரணஸம்ப³ந்த⁴தாமத்தேன ஸககாலவஸேன பரிச்சி²ந்த³தீதி அத்தனோ க³திகங் கரோதி. பச்சாஸாசீவரே பன லபி⁴த்வா விஸுங் ட²பெந்தஸ்ஸ த³ஸாஹங் அனதிக்கந்தே நத்தி² தப்பச்சயா ஆபத்தி. பாளியங் த³ஸாஹா காரேதப்³ப³ந்தி எத்த² த³ஸாஹாதி கரணத்தே² நிஸ்ஸக்கவசனங், த³ஸாஹேனாதி அத்தோ². பஞ்சாஹுப்பன்னேதிஆதி³ங் ரஸ்ஸங் கத்வாபி பட²ந்தி. ஏகவீஸே உப்பன்னே…பே॰… நவாஹா காரேதப்³ப³ந்திஆதி³ பச்சாஸாசீவரஸ்ஸ உப்பன்னதி³வஸங் ட²பெத்வா வுத்தங்.

    Evaṃ pana avatvāti ‘‘tato ce uttari’’nti imassa ‘‘māsaparamato uttari’’nti padabhājanaṃ avatvā. Tāva uppannaṃ paccāsācīvaranti paccattavacanaṃ ‘‘attano gatikaṃ karotī’’ti karaṇakiriyāya kattubhāvato. Antarā uppannañhi paccāsācīvaraṃ māsaparamaṃ mūlacīvaraṃ ṭhapetuṃ adatvā attano dasāhaparamatāya eva paricchindatīti attano gatikaṃ karoti. Tato uddhaṃ mūlacīvaranti ettha pana mūlacīvaranti paccattavacanaṃ. Vīsatimadivasato uddhañhi uppannaṃ paccāsācīvaraṃ dasāhaparamaṃ gantuṃ adatvā mūlacīvaraṃ attanā saddhiṃ karaṇasambandhatāmattena sakakālavasena paricchindatīti attano gatikaṃ karoti. Paccāsācīvare pana labhitvā visuṃ ṭhapentassa dasāhaṃ anatikkante natthi tappaccayā āpatti. Pāḷiyaṃ dasāhā kāretabbanti ettha dasāhāti karaṇatthe nissakkavacanaṃ, dasāhenāti attho. Pañcāhuppannetiādiṃ rassaṃ katvāpi paṭhanti. Ekavīse uppanne…pe… navāhā kāretabbantiādi paccāsācīvarassa uppannadivasaṃ ṭhapetvā vuttaṃ.

    அஞ்ஞங் பச்சாஸாசீவரங்…பே॰… காரேதப்³ப³ந்தி இத³ங் ஸதியா ஏவ பச்சாஸாய வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ஸசே பன ‘‘இதோ பட்டா²ய சீவரங் ந லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி பச்சாஸா உபச்சி²ன்னா, மூலசீவரம்பி த³ஸாஹங் சே ஸம்பத்தங், தத³ஹேவ அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். பச்சாஸாசீவரம்பி பரிக்கா²ரசோளங் அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ந்தி பட²மதரங் உப்பன்னங் விஸபா⁴க³பச்சாஸாசீவரங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. அஞ்ஞமஞ்ஞந்தி அஞ்ஞங் அஞ்ஞங், அயமேவ வா பாடோ². அங்க³ங் பனெத்த² பட²மகதி²னே வுத்தஸதி³ஸமேவ. கேவலஞ்ஹி தத்த² த³ஸாஹாதிக்கமோ, இத⁴ மாஸாதிக்கமோதி அயங் விஸேஸோ.

    Aññaṃ paccāsācīvaraṃ…pe… kāretabbanti idaṃ satiyā eva paccāsāya vuttanti veditabbaṃ. Sace pana ‘‘ito paṭṭhāya cīvaraṃ na labhissāmī’’ti paccāsā upacchinnā, mūlacīvarampi dasāhaṃ ce sampattaṃ, tadaheva adhiṭṭhātabbaṃ. Paccāsācīvarampi parikkhāracoḷaṃ adhiṭṭhātabbanti paṭhamataraṃ uppannaṃ visabhāgapaccāsācīvaraṃ sandhāya vadati. Aññamaññanti aññaṃ aññaṃ, ayameva vā pāṭho. Aṅgaṃ panettha paṭhamakathine vuttasadisameva. Kevalañhi tattha dasāhātikkamo, idha māsātikkamoti ayaṃ viseso.

    ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³ங் • 3. Tatiyakathinasikkhāpadaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 3. ததியகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Tatiyakathinasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact