Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā

    તતિયપારાજિકકથાવણ્ણના

    Tatiyapārājikakathāvaṇṇanā

    ૨૪૧-૨. એવમતિસુખુમનયસમાકુલં દુતિયપારાજિકં દસ્સેત્વા ઇદાનિ તતિયપારાજિકં દસ્સેતુમાહ ‘‘મનુસ્સજાતિ’’ન્તિઆદિ. તત્થ મનુસ્સજાતિન્તિ જાયતીતિ જાતિ, રૂપારૂપપટિસન્ધિ, મનુસ્સેસુ જાતિ યસ્સ સો મનુસ્સજાતિ, મનુસ્સજાતિકો મનુસ્સવિગ્ગહોતિ વુત્તં હોતિ, તં મનુસ્સજાતિં.

    241-2. Evamatisukhumanayasamākulaṃ dutiyapārājikaṃ dassetvā idāni tatiyapārājikaṃ dassetumāha ‘‘manussajāti’’ntiādi. Tattha manussajātinti jāyatīti jāti, rūpārūpapaṭisandhi, manussesu jāti yassa so manussajāti, manussajātiko manussaviggahoti vuttaṃ hoti, taṃ manussajātiṃ.

    એત્થ ચ મનુસ્સેસૂતિ કુસલાકુસલમનસ્સ ઉસ્સન્નત્તા મનુસ્સસઙ્ખાતેસુ નરેસુ. ‘‘યં માતુકુચ્છિસ્મિં પઠમં ચિત્તં ઉપ્પન્ન’’ન્તિ (પારા॰ ૧૭૨) પદભાજને વુત્તનયેન માતુકુચ્છિમ્હિ પઠમં ઉપ્પજ્જમાનપટિસન્ધિચિત્તઞ્ચ તંસમ્પયુત્તવેદનાસઞ્ઞાસઙ્ખારસઙ્ખાતખન્ધત્તયઞ્ચ તંસહજાતાનિ –

    Ettha ca manussesūti kusalākusalamanassa ussannattā manussasaṅkhātesu naresu. ‘‘Yaṃ mātukucchismiṃ paṭhamaṃ cittaṃ uppanna’’nti (pārā. 172) padabhājane vuttanayena mātukucchimhi paṭhamaṃ uppajjamānapaṭisandhicittañca taṃsampayuttavedanāsaññāsaṅkhārasaṅkhātakhandhattayañca taṃsahajātāni –

    ‘‘તિલતેલસ્સ યથા બિન્દુ, સપ્પિમણ્ડો અનાવિલો;

    ‘‘Tilatelassa yathā bindu, sappimaṇḍo anāvilo;

    એવં વણ્ણપ્પટિભાગં, ‘કલલ’ન્તિ પવુચ્ચતી’’તિ. (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૧૭૨; વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૨૬) –

    Evaṃ vaṇṇappaṭibhāgaṃ, ‘kalala’nti pavuccatī’’ti. (pārā. aṭṭha. 2.172; vibha. aṭṭha. 26) –

    વુત્તાનિ જાતિઉણ્ણંસુમ્હિ પસન્નતિલતેલે વા સપ્પિમણ્ડે વા ઓતારેત્વા ઉક્ખિપિત્વા વિધુનિતે અગ્ગે લમ્બમાનબિન્દુપ્પમાણકલલસઙ્ખાતાનિ સભાવકાનં કાયભાવવત્થુદસકવસેન તિંસ રૂપાનિ ચ અભાવકાનં કાયવત્થુદસકવસેન વીસતિ રૂપાનિ ચાતિ અયં નામરૂપપટિસન્ધિ ઇધ ‘‘જાતી’’તિ ગહિતા. ‘‘યસ્સા’’તિ ઇમિના અઞ્ઞપદેન ‘‘યાવ મરણકાલા એત્થન્તરે એસો મનુસ્સવિગ્ગહો નામા’’તિ (પારા॰ ૧૭૨) પદભાજને વુત્તનયેન પઠમભવઙ્ગતો પટ્ઠાય ચુતિચિત્તાસન્નભવઙ્ગપરિયન્તસન્તાનસઙ્ખાતસત્તો ગહિતો. ઇમિના મનુસ્સવિગ્ગહસ્સ પટિસન્ધિતો પટ્ઠાય પારાજિકવત્થુભાવં દસ્સેતિ.

    Vuttāni jātiuṇṇaṃsumhi pasannatilatele vā sappimaṇḍe vā otāretvā ukkhipitvā vidhunite agge lambamānabinduppamāṇakalalasaṅkhātāni sabhāvakānaṃ kāyabhāvavatthudasakavasena tiṃsa rūpāni ca abhāvakānaṃ kāyavatthudasakavasena vīsati rūpāni cāti ayaṃ nāmarūpapaṭisandhi idha ‘‘jātī’’ti gahitā. ‘‘Yassā’’ti iminā aññapadena ‘‘yāva maraṇakālā etthantare eso manussaviggaho nāmā’’ti (pārā. 172) padabhājane vuttanayena paṭhamabhavaṅgato paṭṭhāya cuticittāsannabhavaṅgapariyantasantānasaṅkhātasatto gahito. Iminā manussaviggahassa paṭisandhito paṭṭhāya pārājikavatthubhāvaṃ dasseti.

    જાનન્તોતિ ‘‘સત્તો અય’’ન્તિ જાનન્તો. જીવિતા યો વિયોજયેતિ યો ભિક્ખુ જીવિતિન્દ્રિયા વિયોજેય્ય વોરોપેય્ય, તસ્સ જીવિતિન્દ્રિયં ઉપચ્છિન્દેય્ય ઉપરોધેય્યાતિ વુત્તં હોતિ. તેનાહ પદભાજને ‘‘જીવિતા વોરોપેય્યાતિ જીવિતિન્દ્રિયં ઉપચ્છિન્દતિ ઉપરોધેતી’’તિ (પારા॰ ૧૭૨).

    Jānantoti ‘‘satto aya’’nti jānanto. Jīvitā yo viyojayeti yo bhikkhu jīvitindriyā viyojeyya voropeyya, tassa jīvitindriyaṃ upacchindeyya uparodheyyāti vuttaṃ hoti. Tenāha padabhājane ‘‘jīvitā voropeyyāti jīvitindriyaṃ upacchindati uparodhetī’’ti (pārā. 172).

    તઞ્ચ જીવિતિન્દ્રિયં રૂપારૂપવસેન દુવિધં હોતિ. તત્થ અરૂપજીવિતિન્દ્રિયં અવિગ્ગહત્તા ઉપક્કમવિસયં ન હોતિ. રૂપજીવિતિન્દ્રિયુપચ્છેદેન પન તદાયત્તવુત્તિતાય તંસમકાલમેવ ઓચ્છિજ્જમાનતાય એત્થ સામઞ્ઞેન ઉભયમ્પિ ગહેતબ્બં. ઇદઞ્ચ અતીતાનાગતં ન ગહેતબ્બં તસ્સ અવિજ્જમાનત્તા. ઉપક્કમવિસયારહં પન પચ્ચુપ્પન્નમેવ ગહેતબ્બં. તઞ્ચ ખણસન્તતિઅદ્ધાવસેન તિવિધં હોતિ.

    Tañca jīvitindriyaṃ rūpārūpavasena duvidhaṃ hoti. Tattha arūpajīvitindriyaṃ aviggahattā upakkamavisayaṃ na hoti. Rūpajīvitindriyupacchedena pana tadāyattavuttitāya taṃsamakālameva occhijjamānatāya ettha sāmaññena ubhayampi gahetabbaṃ. Idañca atītānāgataṃ na gahetabbaṃ tassa avijjamānattā. Upakkamavisayārahaṃ pana paccuppannameva gahetabbaṃ. Tañca khaṇasantatiaddhāvasena tividhaṃ hoti.

    તત્થ ઉપ્પાદટ્ઠિતિભઙ્ગવસેન ખણત્તયપરિયાપન્નો ભાવો ખણપચ્ચુપ્પન્નં નામ. તં સરસભઙ્ગભૂતત્તા સયં ભિજ્જમાનં ઉપક્કમસાધિયં વિનાસવન્તં ન હોતિ. આતપે ઠત્વા ગબ્ભં પવિટ્ઠસ્સ અન્ધકારવિગમન્તરઞ્ચ સીતેન ઓવરકં પવિટ્ઠસ્સ વિસભાગઉતુસમુટ્ઠાનેન સીતપનૂદન્તરઞ્ચ રૂપસન્તતિ સન્તતિપચ્ચુપ્પન્નં નામ. પટિસન્ધિચુતીનમન્તરાળપ્પવત્તિ ખન્ધસન્તતિ અદ્ધાપચ્ચુપ્પન્નં નામ. ઇમસ્મિં દ્વયે ઉપક્કમસમ્ભવો, તંવસેન ઉપચ્છિજ્જમાનં જીવિતં સન્તાનપરિહાનિપચ્ચયભાવતો સન્તતિઅદ્ધાપચ્ચુપ્પન્નદ્વયં યથાપરિચ્છિન્નકાલમપ્પત્વા ઉપક્કમવસેન અન્તરાયેવ નિરુજ્ઝતિ, તસ્મા સન્તતિઅદ્ધાપચ્ચુપ્પન્નરૂપજીવિતિન્દ્રિયઞ્ચ તંનિરોધેન નિરુજ્ઝમાનઅરૂપજીવિતિન્દ્રિયઞ્ચાતિ ઉભયં એત્થ ‘‘જીવિતા’’તિ ગહિતન્તિ વેદિતબ્બં. ઇદમેવ સન્ધાયાહ પદભાજને ‘‘સન્તતિં વિકોપેતી’’તિ (પારા॰ ૧૭૨).

    Tattha uppādaṭṭhitibhaṅgavasena khaṇattayapariyāpanno bhāvo khaṇapaccuppannaṃ nāma. Taṃ sarasabhaṅgabhūtattā sayaṃ bhijjamānaṃ upakkamasādhiyaṃ vināsavantaṃ na hoti. Ātape ṭhatvā gabbhaṃ paviṭṭhassa andhakāravigamantarañca sītena ovarakaṃ paviṭṭhassa visabhāgautusamuṭṭhānena sītapanūdantarañca rūpasantati santatipaccuppannaṃ nāma. Paṭisandhicutīnamantarāḷappavatti khandhasantati addhāpaccuppannaṃ nāma. Imasmiṃ dvaye upakkamasambhavo, taṃvasena upacchijjamānaṃ jīvitaṃ santānaparihānipaccayabhāvato santatiaddhāpaccuppannadvayaṃ yathāparicchinnakālamappatvā upakkamavasena antarāyeva nirujjhati, tasmā santatiaddhāpaccuppannarūpajīvitindriyañca taṃnirodhena nirujjhamānaarūpajīvitindriyañcāti ubhayaṃ ettha ‘‘jīvitā’’ti gahitanti veditabbaṃ. Idameva sandhāyāha padabhājane ‘‘santatiṃ vikopetī’’ti (pārā. 172).

    ઇમિસ્સાવ પાણાતિપાતભાવે આપત્તિભાવતો એત્થ ઠત્વા અટ્ઠકથાયં (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૧૭૨) પાણપાણાતિપાતપાણાતિપાતીપાણાતિપાતપ્પયોગાનં વિભાગો દસ્સિતો. તત્થ પાણોતિ વોહારતો સત્તો, પરમત્થતો ઉપચ્છિજ્જમાનં જીવિતિન્દ્રિયં, તં ‘‘જીવિતા’’તિ ઇમિના વુત્તં. પાણાતિપાતો નામ વધકચેતના, સો ચ ‘‘વિયોજયે’’તિ ઇમિના સન્દસ્સિતો. પાણાતિપાતી નામ પુગ્ગલો, સો ચ ‘‘યો’’તિ ઇમિના સન્દસ્સિતો. પાણાતિપાતપ્પયોગો પન –

    Imissāva pāṇātipātabhāve āpattibhāvato ettha ṭhatvā aṭṭhakathāyaṃ (pārā. aṭṭha. 2.172) pāṇapāṇātipātapāṇātipātīpāṇātipātappayogānaṃ vibhāgo dassito. Tattha pāṇoti vohārato satto, paramatthato upacchijjamānaṃ jīvitindriyaṃ, taṃ ‘‘jīvitā’’ti iminā vuttaṃ. Pāṇātipāto nāma vadhakacetanā, so ca ‘‘viyojaye’’ti iminā sandassito. Pāṇātipātī nāma puggalo, so ca ‘‘yo’’ti iminā sandassito. Pāṇātipātappayogo pana –

    ‘‘વુત્તા પાણાતિપાતસ્સ;

    ‘‘Vuttā pāṇātipātassa;

    પયોગા છ મહેસિના’’તિ –

    Payogā cha mahesinā’’ti –

    આદિના નયેન ઇધેવ વક્ખમાનવિભાગત્તા વક્ખમાનનયેનેવ દટ્ઠબ્બો.

    Ādinā nayena idheva vakkhamānavibhāgattā vakkhamānanayeneva daṭṭhabbo.

    અસ્સ સત્થં નિક્ખિપેય્ય વાતિ યોજના. અસ્સાતિ મનુસ્સજાતિકસ્સ. ‘‘હત્થપાસે’’તિ પાઠસેસો. હત્થપાસો નામ સમીપોતિ. અસ્સાતિ સમીપસમ્બન્ધે સામિવચનં. સત્થન્તિ એત્થ જીવિતવિહિં સનુપકરણભાવેન સમ્મતા ધારાવન્તઅસિઆદિ ચ ધારારહિતયટ્ઠિભિન્દિવાલલગુળાદિ ચ ઉપલક્ખણવસેન ગહેતબ્બા. સસતિ હિંસતીતિ સત્થં. તેનેવાહ પદભાજને ‘‘અસિં વા સત્તિં વા ભિન્દિવાલં વા લગુળં વા પાસાણં વા સત્થં વા વિસં વા રજ્જું વા’’તિ. ઇધાવુત્તં કરપાલિકાછુરિકાદિ સમુખં ‘‘સત્થં વા’’તિ ઇમિના સઙ્ગહિતં. નિક્ખિપેય્યાતિ યથા ભોગહેતું લભતિ, તથા ઉપનિક્ખિપેય્ય, અત્તવધાય ઇચ્છિતક્ખણે યથા ગણ્હાતિ, તથા સમીપે તેનેવ ચિત્તેન ઠપેય્યાતિ વુત્તં હોતિ. ઇમિના થાવરપ્પયોગો સન્દસ્સિતો.

    Assa satthaṃ nikkhipeyya vāti yojanā. Assāti manussajātikassa. ‘‘Hatthapāse’’ti pāṭhaseso. Hatthapāso nāma samīpoti. Assāti samīpasambandhe sāmivacanaṃ. Satthanti ettha jīvitavihiṃ sanupakaraṇabhāvena sammatā dhārāvantaasiādi ca dhārārahitayaṭṭhibhindivālalaguḷādi ca upalakkhaṇavasena gahetabbā. Sasati hiṃsatīti satthaṃ. Tenevāha padabhājane ‘‘asiṃ vā sattiṃ vā bhindivālaṃ vā laguḷaṃ vā pāsāṇaṃ vā satthaṃ vā visaṃ vā rajjuṃ vā’’ti. Idhāvuttaṃ karapālikāchurikādi samukhaṃ ‘‘satthaṃ vā’’ti iminā saṅgahitaṃ. Nikkhipeyyāti yathā bhogahetuṃ labhati, tathā upanikkhipeyya, attavadhāya icchitakkhaṇe yathā gaṇhāti, tathā samīpe teneva cittena ṭhapeyyāti vuttaṃ hoti. Iminā thāvarappayogo sandassito.

    મરણે ગુણં વા વદેય્યાતિ યોજના, મરણત્થાય મરણે ગુણં વણ્ણેતીતિ અત્થો. ‘‘જીવિતે આદીનવં દસ્સેતિ, મરણે ગુણં ભણતી’’તિ (પારા॰ ૧૭૨) પદભાજને વુત્તત્તા ‘‘કિં તુય્હિમિના પાપકેન દુજ્જીવિતેન, યો ત્વં ન લભસિ પણીતભોજનાનિ ભુઞ્જિતુ’’મિચ્ચાદિના નયેન મરણત્થાય જીવિતે અવણ્ણં વદન્તો ચ ‘‘ત્વં ખોસિ ઉપાસક કતકલ્યાણો અકતપાપો, મતં તે જીવિતા સેય્યો, ઇતો ત્વં કાલકતો વિવિધવિહઙ્ગમવિકૂજિતે પરમસુરભિકુસુમભૂસિતતરુવરનિચિતે પરમરતિકરલળિતગતિભાસિતવિલપિતસુરયુવતિગણવિચરિતે વરનન્દને અચ્છરાસઙ્ઘપરિવારિતો વિચરિસ્સસી’’તિઆદિના નયેન મરણત્થાય મરણાનિસંસં દસ્સેન્તો ચ ‘‘મરણે ગુણં વદેય્ય’’ઇચ્ચેવ વુચ્ચતિ.

    Maraṇe guṇaṃ vā vadeyyāti yojanā, maraṇatthāya maraṇe guṇaṃ vaṇṇetīti attho. ‘‘Jīvite ādīnavaṃ dasseti, maraṇe guṇaṃ bhaṇatī’’ti (pārā. 172) padabhājane vuttattā ‘‘kiṃ tuyhiminā pāpakena dujjīvitena, yo tvaṃ na labhasi paṇītabhojanāni bhuñjitu’’miccādinā nayena maraṇatthāya jīvite avaṇṇaṃ vadanto ca ‘‘tvaṃ khosi upāsaka katakalyāṇo akatapāpo, mataṃ te jīvitā seyyo, ito tvaṃ kālakato vividhavihaṅgamavikūjite paramasurabhikusumabhūsitataruvaranicite paramaratikaralaḷitagatibhāsitavilapitasurayuvatigaṇavicarite varanandane accharāsaṅghaparivārito vicarissasī’’tiādinā nayena maraṇatthāya maraṇānisaṃsaṃ dassento ca ‘‘maraṇe guṇaṃ vadeyya’’icceva vuccati.

    મરણૂપાયં દેસેય્યાતિ યોજના. મરણાધિપ્પાયેનેવ ‘‘સત્થં વા આહર, વિસં વા ખાદ, રજ્જુયા વા ઉબ્બન્ધિત્વા કાલઙ્કરોહી’’તિ પદભાજને વુત્તસત્થહરણાનિ ચ અવુત્તમ્પિ સોબ્ભનરકપપાતાદીસુ પપતનઞ્ચાતિ એવમાદિકં મરણૂપાયં આચિક્ખેય્ય. ‘‘હોતિ અયમ્પી’’તિ પદચ્છેદો, અપીતિ પુબ્બે વુત્તદ્વયં સમુચ્ચિનોતિ. દ્વેધા ભિન્નસિલા વિય અસન્ધેય્યોવ સો ઞેય્યોતિ દ્વિધા ભિન્નપાસાણો વિય ભગવતો પટિપત્તિપટિવેધસાસનદ્વયેન સો પચ્ચુપ્પન્ને અત્તભાવે સન્ધાતુમસક્કુણેય્યોવાતિ ઞાતબ્બોતિ અત્થો.

    Maraṇūpāyaṃ deseyyāti yojanā. Maraṇādhippāyeneva ‘‘satthaṃ vā āhara, visaṃ vā khāda, rajjuyā vā ubbandhitvā kālaṅkarohī’’ti padabhājane vuttasatthaharaṇāni ca avuttampi sobbhanarakapapātādīsu papatanañcāti evamādikaṃ maraṇūpāyaṃ ācikkheyya. ‘‘Hoti ayampī’’ti padacchedo, apīti pubbe vuttadvayaṃ samuccinoti. Dvedhā bhinnasilā viya asandheyyovaso ñeyyoti dvidhā bhinnapāsāṇo viya bhagavato paṭipattipaṭivedhasāsanadvayena so paccuppanne attabhāve sandhātumasakkuṇeyyovāti ñātabboti attho.

    ૨૪૩. થાવરાદયોતિ આદિ-સદ્દેન વિજ્જામયઇદ્ધિમયપયોગદ્વયં સઙ્ગહિતં.

    243.Thāvarādayoti ādi-saddena vijjāmayaiddhimayapayogadvayaṃ saṅgahitaṃ.

    ૨૪૪. તત્થાતિ તેસુ છસુ પયોગેસુ. સકો હત્થો સહત્થો, તેન નિબ્બત્તો સાહત્થિકો, પયોગો. ઇધ હત્થગ્ગહણં ઉપલક્ખણં, તસ્મા હત્થાદિના અત્તનો અઙ્ગપચ્ચઙ્ગેન નિપ્ફાદિતો વધપ્પયોગો સાહત્થિકોતિ વેદિતબ્બો.

    244.Tatthāti tesu chasu payogesu. Sako hattho sahattho, tena nibbatto sāhatthiko, payogo. Idha hatthaggahaṇaṃ upalakkhaṇaṃ, tasmā hatthādinā attano aṅgapaccaṅgena nipphādito vadhappayogo sāhatthikoti veditabbo.

    ૨૪૫. ‘‘ત્વં તં એવં પહરિત્વા મારેહી’’તિ ભિક્ખુનો પરસ્સ યં આણાપનં, અયમાણત્તિકો નયોતિ યોજના. આણત્તિકો નયોતિ આણત્તિયેવ આણત્તિકો. નેતિ પવત્તેતીતિ નયો, પયોગસ્સેતં નામં.

    245. ‘‘Tvaṃ taṃ evaṃ paharitvā mārehī’’ti bhikkhuno parassa yaṃ āṇāpanaṃ, ayamāṇattiko nayoti yojanā. Āṇattiko nayoti āṇattiyeva āṇattiko. Neti pavattetīti nayo, payogassetaṃ nāmaṃ.

    ૨૪૬. દૂરન્તિ દૂરટ્ઠં. કાયેન પટિબદ્ધેનાતિ એત્થ કાયેકદેસો હત્થાદિ કાયો અવયવે સમુદાયોપચારતો ‘‘ગામો દડ્ઢો’’તિ યથા. કાયપટિબદ્ધં ચાપાદિકં પટિબદ્ધં નામ પુબ્બપદલોપેન ‘‘દેવદત્તો દત્તો’’તિ યથા. વા-સદ્દો લુત્તનિદ્દિટ્ઠો, કાયેન વા કાયપટિબદ્ધેન વાતિ વુત્તં હોતિ, ‘‘ઉસુઆદિનિપાતન’’ન્તિ ઇમિના સમ્બન્ધો. વિધાનં વિધિ, પયોગોતિ અત્થો.

    246.Dūranti dūraṭṭhaṃ. Kāyena paṭibaddhenāti ettha kāyekadeso hatthādi kāyo avayave samudāyopacārato ‘‘gāmo daḍḍho’’ti yathā. Kāyapaṭibaddhaṃ cāpādikaṃ paṭibaddhaṃ nāma pubbapadalopena ‘‘devadatto datto’’ti yathā. Vā-saddo luttaniddiṭṭho, kāyena vā kāyapaṭibaddhena vāti vuttaṃ hoti, ‘‘usuādinipātana’’nti iminā sambandho. Vidhānaṃ vidhi, payogoti attho.

    ૨૪૭. અસઞ્ચારિમુપાયેનાતિ અસઞ્ચારિમેન નિચ્ચલેન ઉપાયેન. ઓપતન્તિ એત્થાતિ ઓપાતો, સો આદિ યેસં અપસ્સેનવિસભેસજ્જસંવિધાનાદીનં તે ઓપાતાદયો, તેસં વિધાનં ઓપાતાદિવિધાનં, ઓપાતક્ખણનાદિકિરિયા.

    247.Asañcārimupāyenāti asañcārimena niccalena upāyena. Opatanti etthāti opāto, so ādi yesaṃ apassenavisabhesajjasaṃvidhānādīnaṃ te opātādayo, tesaṃ vidhānaṃ opātādividhānaṃ, opātakkhaṇanādikiriyā.

    ૨૪૮. વિજ્જાયાતિ આથબ્બનવેદાગતમરણમન્તસઙ્ખાતવિજ્જાય. જપ્પનન્તિ યથા પરો ન સુણાતિ, તથા પુનપ્પુનં વચનં.

    248.Vijjāyāti āthabbanavedāgatamaraṇamantasaṅkhātavijjāya. Jappananti yathā paro na suṇāti, tathā punappunaṃ vacanaṃ.

    ૨૪૯. મારણે સમત્થા યા કમ્મવિપાકજા ઇદ્ધિ, અયં ઇદ્ધિમયો પયોગો નામાતિ સમુદીરિતોતિ યોજના. કમ્મવિપાકે જાતા કમ્મવિપાકજા, ઇદ્ધિ, યા ‘‘નાગાનં નાગિદ્ધિ સુપણ્ણાનં સુપણ્ણિદ્ધિ યક્ખાનં યક્ખિદ્ધી’’તિઆદિના (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૧૭૨) બહુધા અટ્ઠકથાયં વુત્તા. તત્થ દિટ્ઠદટ્ઠફુટ્ઠવિસાનં નાગાનં દિસ્વા, ડંસિત્વા, ફુસિત્વા ચ પરૂપઘાતકરણે નાગિદ્ધિ વેદિતબ્બા. એવં સેસાનમ્પિ. ઇદ્ધિયેવ ઇદ્ધિમયો, ભાવનામયો ઇદ્ધિપ્પયોગો પનેત્થ ન ગહેતબ્બો. વુત્તઞ્હેતં અટ્ઠકથાયં

    249. Māraṇe samatthā yā kammavipākajā iddhi, ayaṃ iddhimayo payogo nāmāti samudīritoti yojanā. Kammavipāke jātā kammavipākajā, iddhi, yā ‘‘nāgānaṃ nāgiddhi supaṇṇānaṃ supaṇṇiddhi yakkhānaṃ yakkhiddhī’’tiādinā (pārā. aṭṭha. 2.172) bahudhā aṭṭhakathāyaṃ vuttā. Tattha diṭṭhadaṭṭhaphuṭṭhavisānaṃ nāgānaṃ disvā, ḍaṃsitvā, phusitvā ca parūpaghātakaraṇe nāgiddhi veditabbā. Evaṃ sesānampi. Iddhiyeva iddhimayo, bhāvanāmayo iddhippayogo panettha na gahetabbo. Vuttañhetaṃ aṭṭhakathāyaṃ

    ‘‘કેચિ પન ભાવનામયિદ્ધિયાપિ પરૂપઘાતકરણં વદન્તિ. સહ પરૂપઘાતકરણેન ચ આદિત્તઘરૂપરિ ખિત્તસ્સ ઉદકઘટસ્સ ભેદનં વિય ઇદ્ધિવિનાસઞ્ચ ઇચ્છન્તિ, તં તેસં ઇચ્છામત્તમેવ. કસ્મા? યસ્મા તં કુસલવેદનાવિતક્કપરિત્તત્તિકાદીહિ ન સમેતિ. કથં? અયઞ્હિ ભાવનામયિદ્ધિ નામ ચતુત્થજ્ઝાનમયા કુસલત્તિકે કુસલા ચેવ અબ્યાકતા ચ, પાણાતિપાતો અકુસલો. વેદનાત્તિકે અદુક્ખમસુખસમ્પયુત્તા, પાણાતિપાતો દુક્ખસમ્પયુત્તો. વિતક્કત્તિકે અવિતક્કઅવિચારા, પાણાતિપાતો સવિતક્કસવિચારો. પરિત્તત્તિકે મહગ્ગતા, પાણાતિપાતો પરિત્તોયેવા’’તિ (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૧૭૨).

    ‘‘Keci pana bhāvanāmayiddhiyāpi parūpaghātakaraṇaṃ vadanti. Saha parūpaghātakaraṇena ca ādittagharūpari khittassa udakaghaṭassa bhedanaṃ viya iddhivināsañca icchanti, taṃ tesaṃ icchāmattameva. Kasmā? Yasmā taṃ kusalavedanāvitakkaparittattikādīhi na sameti. Kathaṃ? Ayañhi bhāvanāmayiddhi nāma catutthajjhānamayā kusalattike kusalā ceva abyākatā ca, pāṇātipāto akusalo. Vedanāttike adukkhamasukhasampayuttā, pāṇātipāto dukkhasampayutto. Vitakkattike avitakkaavicārā, pāṇātipāto savitakkasavicāro. Parittattike mahaggatā, pāṇātipāto parittoyevā’’ti (pārā. aṭṭha. 2.172).

    ૨૫૦. તત્થાતિ તેસુ છબ્બિધેસુ પયોગેસુ. ઉદ્દેસોપીતિ ઉદ્દિસનં ઉદ્દેસો, તંસહિતો પયોગોપિ ઉદ્દેસોતિ વુત્તં હોતિ ‘‘કુન્તે પવેસેહી’’તિ યથા. એવં વત્તબ્બતાય ચ અનુદ્દેસોતિ તબ્બિપરીતવચનમેવ ઞાપકન્તિ વેદિતબ્બં. એત્થ એકેકો ઉદ્દેસોપિ અનુદ્દેસોપિ હોતીતિ તેસમયં ભેદો પન દુવિધો હોતીતિ પરિદીપિતોતિ યોજના. ઇમેસુ છસુ પયોગેસ્વેવ એકેકસ્સેવ ઉદ્દિસ્સાનુદ્દિસ્સકિરિયમાનતાય દુવિધભાવતો તેસં દ્વાદસવિધો ભેદો પદભાજનેઅટ્ઠકથાય ચ દીપિતો, તત્થ વિનિચ્છયમિદાનિ દસ્સયિસ્સામીતિ અધિપ્પાયો.

    250.Tatthāti tesu chabbidhesu payogesu. Uddesopīti uddisanaṃ uddeso, taṃsahito payogopi uddesoti vuttaṃ hoti ‘‘kunte pavesehī’’ti yathā. Evaṃ vattabbatāya ca anuddesoti tabbiparītavacanameva ñāpakanti veditabbaṃ. Ettha ekeko uddesopi anuddesopi hotīti tesamayaṃ bhedo pana duvidho hotīti paridīpitoti yojanā. Imesu chasu payogesveva ekekasseva uddissānuddissakiriyamānatāya duvidhabhāvato tesaṃ dvādasavidho bhedo padabhājane ca aṭṭhakathāya ca dīpito, tattha vinicchayamidāni dassayissāmīti adhippāyo.

    ૨૫૧. બહૂસુપીતિ મનુસ્સેસુ બહૂસુપિ. તેન કમ્મેનાતિ પહારદાનસઙ્ખાતેન કમ્મેન. બજ્ઝતીતિ અપાયં નેતું કમ્મપાસેન કમ્મન્તરં નિવારેત્વા બજ્ઝતીતિ અત્થો.

    251.Bahūsupīti manussesu bahūsupi. Tena kammenāti pahāradānasaṅkhātena kammena. Bajjhatīti apāyaṃ netuṃ kammapāsena kammantaraṃ nivāretvā bajjhatīti attho.

    ૨૫૨. પહારેપીતિ પહરણેપિ. દેહિનોતિ મનુસ્સવિગ્ગહસ્સ. તસ્સાતિ પહટસ્સ.

    252.Pahārepīti paharaṇepi. Dehinoti manussaviggahassa. Tassāti pahaṭassa.

    ૨૫૩. પહટમત્તે વાતિ પહટક્ખણે વા. પચ્છાતિ તપ્પચ્ચયા કાલન્તરે વા. ઉભયથાપિ ચ મતેતિ દ્વિન્નં આકારાનમઞ્ઞતરેન મતેપિ. હન્તા વધકો. પહટમત્તસ્મિન્તિ તસ્મિં મરણારહપહારસ્સ લદ્ધક્ખણેયેવ, મરણતો પુબ્બભાગેયેવાતિ મત્તસદ્દેન દીપેતિ. મરણત્થાય ચ અઞ્ઞત્થાય ચ દિન્નેસુ અનેકેસુ પહારેસુ મરણત્થાય દિન્નપ્પહારેનેવ યદા કદાચિ મરિસ્સતિ, પહારદાનક્ખણેયેવ પારાજિકં હોતિ. અમરણાધિપ્પાયેન દિન્નપ્પહારબલેન ચે મરેય્ય, ન હોતીતિ વુત્તં હોતીતિ.

    253.Pahaṭamatte vāti pahaṭakkhaṇe vā. Pacchāti tappaccayā kālantare vā. Ubhayathāpi ca mateti dvinnaṃ ākārānamaññatarena matepi. Hantā vadhako. Pahaṭamattasminti tasmiṃ maraṇārahapahārassa laddhakkhaṇeyeva, maraṇato pubbabhāgeyevāti mattasaddena dīpeti. Maraṇatthāya ca aññatthāya ca dinnesu anekesu pahāresu maraṇatthāya dinnappahāreneva yadā kadāci marissati, pahāradānakkhaṇeyeva pārājikaṃ hoti. Amaraṇādhippāyena dinnappahārabalena ce mareyya, na hotīti vuttaṃ hotīti.

    ૨૫૪. દ્વે પયોગાતિ ઉદ્દિસ્સાનુદ્દિસ્સકિરિયાભેદભિન્ના સાહત્થિકાણત્તિકા દ્વે પયોગા.

    254.Dve payogāti uddissānuddissakiriyābhedabhinnā sāhatthikāṇattikā dve payogā.

    ૨૫૫. કરણસ્સાતિ કિરિયાય. વિસેસોતિ નાનત્તં. આણત્તિનિયામકાતિ આણત્તિં નિયામેન્તિ વવત્થાપેન્તીતિ આણત્તિનિયામકા.

    255.Karaṇassāti kiriyāya. Visesoti nānattaṃ. Āṇattiniyāmakāti āṇattiṃ niyāmenti vavatthāpentīti āṇattiniyāmakā.

    ૨૫૬. તત્થાતિ તેસુ આણત્તિનિયામકેસુ છસુ આકારેસુ. યોબ્બનાદિ ચાતિ આદિ-સદ્દેન થાવરિયમન્દખિડ્ડવુદ્ધાદિઅવત્થાવિસેસો સઙ્ગહિતો.

    256.Tatthāti tesu āṇattiniyāmakesu chasu ākāresu. Yobbanādi cāti ādi-saddena thāvariyamandakhiḍḍavuddhādiavatthāviseso saṅgahito.

    ૨૫૭. યં માતિકાય નિદ્દિટ્ઠં સત્થં, તં કતમં?. સત્તમારણન્તિ સત્તે મારેન્તિ એતેનાતિ સત્તમારણં, અસિઆદિવધોપકરણં.

    257. Yaṃ mātikāya niddiṭṭhaṃ satthaṃ, taṃ katamaṃ?. Sattamāraṇanti satte mārenti etenāti sattamāraṇaṃ, asiādivadhopakaraṇaṃ.

    ૨૫૮. વિજ્ઝનન્તિ ઉસુઆદીહિ વિજ્ઝનં. ભેદનન્તિ કકચાદીહિ દ્વિધાકરણં. છેદનન્તિ ખગ્ગાદીહિ દ્વિધાકરણં. તાળનન્તિ મુગ્ગરાદીહિ આઘાતનં. એવમાદિવિધોતિ એવમાદિપ્પકારો. અનેકોતિ બહુકો ભેદો. કરણસ્સ વિસેસો કિરિયાવિસેસોતિ અત્થો.

    258.Vijjhananti usuādīhi vijjhanaṃ. Bhedananti kakacādīhi dvidhākaraṇaṃ. Chedananti khaggādīhi dvidhākaraṇaṃ. Tāḷananti muggarādīhi āghātanaṃ. Evamādividhoti evamādippakāro. Anekoti bahuko bhedo. Karaṇassa viseso kiriyāvisesoti attho.

    ૨૫૯-૬૦. ‘‘પુરતો પહરિત્વાન મારેહી’’તિ યો ભાસિતો આણાપકેન, તેન આણત્તેન પચ્છતો…પે॰… મારિતેતિ યોજના. વત્થાણત્તિ વિસઙ્કેતાતિ એત્થ ‘‘યં ‘મારેહી’તિ…પે॰… તતો’’તિ વત્થુવિસઙ્કેતો દસ્સિતો. ‘‘પુરતો…પે॰… મારિતે’’તિ આણત્તિવિસઙ્કેતો દસ્સિતો. મૂલટ્ઠોતિ આણાપકો. મૂલન્તિ હિ પુબ્બકિરિયાનુરૂપં આણાપનં, તત્થ ઠિતોતિ મૂલટ્ઠો.

    259-60. ‘‘Purato paharitvāna mārehī’’ti yo bhāsito āṇāpakena, tena āṇattena pacchato…pe… māriteti yojanā. Vatthāṇatti visaṅketāti ettha ‘‘yaṃ ‘mārehī’ti…pe… tato’’ti vatthuvisaṅketo dassito. ‘‘Purato…pe… mārite’’ti āṇattivisaṅketo dassito. Mūlaṭṭhoti āṇāpako. Mūlanti hi pubbakiriyānurūpaṃ āṇāpanaṃ, tattha ṭhitoti mūlaṭṭho.

    ૨૬૧. ઇમિના વિસઙ્કેતે આણાપકસ્સ અનાપત્તિં દસ્સેત્વા સઙ્કેતે અવિરાધિતે ઉભિન્નમ્પિ પારાજિકં દસ્સેતુમાહ ‘‘વત્થુ’’ન્તિઆદિ. તં વત્થું અવિરજ્ઝિત્વા મારિતે ઉભયેસં…પે॰… ઉદીરિતો, યથાણત્તિ ચ મારિતે…પે॰… ઉદીરિતોતિ યોજના. મારિતે વત્થુસ્મિન્તિ સામત્થિયા લબ્ભતિ. ઉભયેસન્તિ આણાપકઆણત્તાનં. યથાકાલન્તિ આણાપકસ્સ આણત્તિક્ખણં, આણત્તસ્સ મારણક્ખણઞ્ચ અનતિક્કમિત્વા. બન્ધનં બન્ધો, કમ્મુના બન્ધો કમ્મબન્ધો. અથ વા બજ્ઝતિ એતેનાતિ બન્ધો, કમ્મમેવ બન્ધો કમ્મબન્ધો.

    261. Iminā visaṅkete āṇāpakassa anāpattiṃ dassetvā saṅkete avirādhite ubhinnampi pārājikaṃ dassetumāha ‘‘vatthu’’ntiādi. Taṃ vatthuṃ avirajjhitvā mārite ubhayesaṃ…pe… udīrito, yathāṇatti ca mārite…pe… udīritoti yojanā. Mārite vatthusminti sāmatthiyā labbhati. Ubhayesanti āṇāpakaāṇattānaṃ. Yathākālanti āṇāpakassa āṇattikkhaṇaṃ, āṇattassa māraṇakkhaṇañca anatikkamitvā. Bandhanaṃ bandho, kammunā bandho kammabandho. Atha vā bajjhati etenāti bandho, kammameva bandho kammabandho.

    ૨૬૪. વિસઙ્કેતો નાતિ વિસઙ્કેતો નત્થિ, દ્વિન્નમ્પિ યથાકાલપરિચ્છેદં કમ્મબન્ધોયેવાતિ અત્થો.

    264.Visaṅketo nāti visaṅketo natthi, dvinnampi yathākālaparicchedaṃ kammabandhoyevāti attho.

    ૨૬૫. સબ્બસોતિ સબ્બેસુ કાલભેદેસુ, સબ્બસો વેદિતબ્બોતિ વા સમ્બન્ધો. સબ્બસોતિ સબ્બપ્પકારેન. વિભાવિનાતિ પણ્ડિતેન. સો હિ અત્થં વિભાવેતીતિ તથા વુત્તો.

    265.Sabbasoti sabbesu kālabhedesu, sabbaso veditabboti vā sambandho. Sabbasoti sabbappakārena. Vibhāvināti paṇḍitena. So hi atthaṃ vibhāvetīti tathā vutto.

    ૨૬૬-૭-૮. ‘‘ઇમં ગામે ઠિત’’ન્તિ ઇદં તં સઞ્જાનિતું વુત્તં, ન મારણક્ખણટ્ઠાનનિયમત્થાયાતિ ‘‘યત્થ કત્થચિ ઠિત’’ન્તિ વત્વાપિ ‘‘નત્થિ તસ્સ વિસઙ્કેતો’’તિ આહ. તસ્સાતિ આણાપકસ્સ. ‘‘તત્થા’’તિ વા પાઠો, તસ્સં આણત્તિયન્તિ અત્થો. ‘‘ગામેયેવ ઠિતં વેરિં મારેહી’’તિ સાવધારણં આણત્તો વને ચે ઠિતં મારેતિ વા ‘‘વનેયેવ ઠિતં વેરિં મારેહી’’તિ સાવધારણં વુત્તો ગામે ઠિતં ચે મારેતિ વાતિ યોજના. ‘‘ભિક્ખુના સાવધારણ’’ન્તિ ચ પોત્થકેસુ લિખન્તિ, તં અગ્ગહેત્વા ‘‘વને વા સાવધારણ’’ન્તિ પાઠોયેવ ગહેતબ્બો. વિગતો સઙ્કેતો આણત્તિનિયામો એત્થાતિ વિસઙ્કેતો.

    266-7-8.‘‘Imaṃ gāme ṭhita’’nti idaṃ taṃ sañjānituṃ vuttaṃ, na māraṇakkhaṇaṭṭhānaniyamatthāyāti ‘‘yattha katthaci ṭhita’’nti vatvāpi ‘‘natthi tassa visaṅketo’’ti āha. Tassāti āṇāpakassa. ‘‘Tatthā’’ti vā pāṭho, tassaṃ āṇattiyanti attho. ‘‘Gāmeyeva ṭhitaṃ veriṃ mārehī’’ti sāvadhāraṇaṃ āṇatto vane ce ṭhitaṃ māreti vā ‘‘vaneyeva ṭhitaṃ veriṃ mārehī’’ti sāvadhāraṇaṃ vutto gāme ṭhitaṃ ce māreti vāti yojanā. ‘‘Bhikkhunā sāvadhāraṇa’’nti ca potthakesu likhanti, taṃ aggahetvā ‘‘vane vāsāvadhāraṇa’’nti pāṭhoyeva gahetabbo. Vigato saṅketo āṇattiniyāmo etthāti visaṅketo.

    ૨૬૯. સબ્બદેસેસૂતિ ગામવનઅઙ્ગણગેહાદીસુ સબ્બેસુ ઠાનેસુ. ભેદતોતિ નાનત્તતો.

    269.Sabbadesesūti gāmavanaaṅgaṇagehādīsu sabbesu ṭhānesu. Bhedatoti nānattato.

    ૨૭૦. ‘‘સત્થેન પન મારેહી’’તિ યેન કેનચિ યો આણત્તો, તેન યેન કેનચિ સત્થેન મારિતે વિસઙ્કેતો નત્થીતિ યોજના.

    270. ‘‘Satthena pana mārehī’’ti yena kenaci yo āṇatto, tena yena kenaci satthena mārite visaṅketo natthīti yojanā.

    ૨૭૧-૨. ઇમિના વાસિના હીતિ એત્થ હીતિ પદપૂરણે. ‘‘ઇમિના અસિના મારેય્યા’’તિ વુત્તો અઞ્ઞેન અસિના મારેતિ વા ‘‘ત્વં ઇમસ્સ અસિસ્સ એતાય ધારાય મારય’’ ઇતિ વુત્તો તં વેરિં સચે ઇતરાય ધારાય મારેતિ વા થરુના મારેતિ વા તુણ્ડેન મારેતિ વા, તથા મારિતે વિસઙ્કેતોયેવ હોતીતિ યોજના. થરુનાતિ ખગ્ગમુટ્ઠિના. તુણ્ડેનાતિ ખગ્ગતુણ્ડેન. ‘‘વિસઙ્કેતોવા’’તિ સઙ્કેતવિરાધેનેવ પારાજિકં ન હોતીતિ દસ્સનપદમેતં.

    271-2.Iminā vāsinā hīti ettha ti padapūraṇe. ‘‘Iminā asinā māreyyā’’ti vutto aññena asinā māreti vā ‘‘tvaṃ imassa asissa etāya dhārāya māraya’’ iti vutto taṃ veriṃ sace itarāya dhārāya māreti vā tharunā māreti vā tuṇḍena māreti vā, tathā mārite visaṅketoyeva hotīti yojanā. Tharunāti khaggamuṭṭhinā. Tuṇḍenāti khaggatuṇḍena. ‘‘Visaṅketovā’’ti saṅketavirādheneva pārājikaṃ na hotīti dassanapadametaṃ.

    ૨૭૩. સબ્બાવુધકજાતિસૂતિ ઇધાવુત્તકરપાલિકાછુરિકાદિસબ્બપહરણસામઞ્ઞેસુ. વિસેસતોતિ ભેદતો.

    273.Sabbāvudhakajātisūti idhāvuttakarapālikāchurikādisabbapaharaṇasāmaññesu. Visesatoti bhedato.

    ૨૭૪. પરેનાતિ ભિક્ખુના. સોતિ આણત્તો. નિસિન્નં નં મારેતિ, વિસઙ્કેતો ન વિજ્જતીતિ ‘‘ગચ્છન્તમેવ મારેહી’’તિ સાવધારણં અવુત્તત્તા ‘‘નિસિન્નોપિ સોયેવા’’તિ તં મારેન્તસ્સ વિસઙ્કેતો ન હોતિ, અવધારણં અન્તરેન કથનં તં સઞ્જાનાપેતું વુચ્ચતીતિ ઇરિયાપથનિયામકં ન હોતીતિ અધિપ્પાયો.

    274.Parenāti bhikkhunā. Soti āṇatto. Nisinnaṃ naṃ māreti, visaṅketo na vijjatīti ‘‘gacchantameva mārehī’’ti sāvadhāraṇaṃ avuttattā ‘‘nisinnopi soyevā’’ti taṃ mārentassa visaṅketo na hoti, avadhāraṇaṃ antarena kathanaṃ taṃ sañjānāpetuṃ vuccatīti iriyāpathaniyāmakaṃ na hotīti adhippāyo.

    ૨૭૫-૬. અસતિ સાવધારણે વિસઙ્કેતાભાવં દસ્સેત્વા ઇદાનિ સાવધારણે ઇરિયાપથન્તરેસુ વિસઙ્કેતં દસ્સેતુમાહ ‘‘નિસિન્નંયેવા’’તિઆદિ. ‘‘નિસિન્નંયેવ મારેહી’’તિ વુત્તો ગચ્છન્તં મારેતિ, વિસઙ્કેતન્તિ ઞાતબ્બં. ‘‘ગચ્છન્તંયેવ મારેહી’’તિ વુત્તો નિસિન્નં મારેતિ, વિસઙ્કેતન્તિ ઞાતબ્બન્તિ યોજના. ઇમમેવ યોજનાક્કમં સન્ધાયાહ ‘‘યથાક્કમ’’ન્તિ.

    275-6. Asati sāvadhāraṇe visaṅketābhāvaṃ dassetvā idāni sāvadhāraṇe iriyāpathantaresu visaṅketaṃ dassetumāha ‘‘nisinnaṃyevā’’tiādi. ‘‘Nisinnaṃyeva mārehī’’ti vutto gacchantaṃ māreti, visaṅketanti ñātabbaṃ. ‘‘Gacchantaṃyeva mārehī’’ti vutto nisinnaṃ māreti, visaṅketanti ñātabbanti yojanā. Imameva yojanākkamaṃ sandhāyāha ‘‘yathākkama’’nti.

    ૨૭૭. વિજ્ઝિત્વાતિ સરાદીહિ વિજ્ઝિત્વા.

    277.Vijjhitvāti sarādīhi vijjhitvā.

    ૨૭૮. છિન્દિત્વાતિ અસિઆદીહિ છિન્દિત્વા. પુન સોતિ પયોગો.

    278.Chinditvāti asiādīhi chinditvā. Puna soti payogo.

    ૨૭૯. કરણેસૂતિ વિજ્ઝનાદિકિરિયાવિસેસેસુ.

    279.Karaṇesūti vijjhanādikiriyāvisesesu.

    ૨૮૦-૧. એત્તાવતા આણત્તિનિયામકનિદ્દેસં દસ્સેત્વા ઇદાનિ દીઘાદિલિઙ્ગવસેનાપિ સમ્ભવન્તં વિસઙ્કેતં દસ્સેતુમાહ ‘‘દીઘ’’ન્તિઆદિ. ‘‘દીઘં…પે॰… થૂલં મારેહીતિ અનિયમેત્વા આણાપેતી’’તિ (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૧૭૪) અટ્ઠકથાવચનતો એવ-કારં વિના ‘‘દીઘં મારેહી’’તિ અનિયમેત્વા કેનચિ યો આણત્તો હોતિ, સોપિ આણત્તો યં કિઞ્ચિ તાદિસં સચે મારેતિ, નત્થિ તત્થ વિસઙ્કેતો, ઉભિન્નમ્પિ પરાજયોતિ યોજના. એવં ‘‘રસ્સ’’ન્તિઆદિસબ્બપદેહિપિ પચ્ચેકં યોજના કાતબ્બા. અનિયમેત્વાતિ વિસઙ્કેતાભાવસ્સ હેતુદસ્સનં. એવકારો વાક્યાલઙ્કારો. તત્થાતિ આણત્તિકપ્પયોગે. ‘‘ઉભિન્નમ્પિ પરાજયો’’તિ વુત્તત્તા આણાપકં વિના અઞ્ઞં યથાવુત્તક્ખણં મનુસ્સવિગ્ગહં ‘‘યં કિઞ્ચિ તાદિસ’’ન્તિ ઇમિના દસ્સેતિ.

    280-1. Ettāvatā āṇattiniyāmakaniddesaṃ dassetvā idāni dīghādiliṅgavasenāpi sambhavantaṃ visaṅketaṃ dassetumāha ‘‘dīgha’’ntiādi. ‘‘Dīghaṃ…pe… thūlaṃ mārehīti aniyametvā āṇāpetī’’ti (pārā. aṭṭha. 2.174) aṭṭhakathāvacanato eva-kāraṃ vinā ‘‘dīghaṃ mārehī’’ti aniyametvā kenaci yo āṇatto hoti, sopi āṇatto yaṃ kiñci tādisaṃ sace māreti, natthi tattha visaṅketo, ubhinnampi parājayoti yojanā. Evaṃ ‘‘rassa’’ntiādisabbapadehipi paccekaṃ yojanā kātabbā. Aniyametvāti visaṅketābhāvassa hetudassanaṃ. Evakāro vākyālaṅkāro. Tatthāti āṇattikappayoge. ‘‘Ubhinnampi parājayo’’ti vuttattā āṇāpakaṃ vinā aññaṃ yathāvuttakkhaṇaṃ manussaviggahaṃ ‘‘yaṃ kiñci tādisa’’nti iminā dasseti.

    સચે આણાપકો આણાપેત્વા અત્તાનમેવ મારેતિ, આણાપકો દુક્કટં આપજ્જિત્વા મરતિ, આણત્તસ્સ પારાજિકં. આણાપકેન અત્તાનમુદ્દિસ્સ આણત્તિયા કતાય આણત્તો અજાનિત્વા તાદિસં અઞ્ઞં મારેતિ, ઓકાસસ્સ અનિયમિતત્તા આણાપકો મુચ્ચતિ, ઇતરો કમ્મુના બજ્ઝતિ. યદિ ‘‘અમુકસ્મિં રત્તિટ્ઠાને વા દિવાટ્ઠાને વા નિસિન્નં ઈદિસં મારેહી’’તિ ઓકાસં નિયમેત્વા આણાપેતિ, તત્થ આણાપકતો અઞ્ઞસ્મિં મારિતે ઉભિન્નમ્પિ પારાજિકં. તતો બહિ મારિતે વધકસ્સેવ કમ્મબન્ધો. આણાપકો અત્તાનમેવ ઉદ્દિસ્સ આણાપેતિ, ઇતરો ચ તમેવ તત્થ મારેતિ, આણાપકસ્સ દુક્કટં, આણત્તસ્સ પારાજિકં. સચે અઞ્ઞત્થ મારેતિ, મૂલટ્ઠો મુચ્ચતિ. અજાનિત્વા અઞ્ઞં તત્થ વા અઞ્ઞત્થ વા મારેતિ, વધકો પારાજિકં આપજ્જતિ, મૂલટ્ઠો મુચ્ચતિ. આનન્તરિયવત્થુમ્હિ આનન્તરિયેન સદ્ધિં યોજેતબ્બં.

    Sace āṇāpako āṇāpetvā attānameva māreti, āṇāpako dukkaṭaṃ āpajjitvā marati, āṇattassa pārājikaṃ. Āṇāpakena attānamuddissa āṇattiyā katāya āṇatto ajānitvā tādisaṃ aññaṃ māreti, okāsassa aniyamitattā āṇāpako muccati, itaro kammunā bajjhati. Yadi ‘‘amukasmiṃ rattiṭṭhāne vā divāṭṭhāne vā nisinnaṃ īdisaṃ mārehī’’ti okāsaṃ niyametvā āṇāpeti, tattha āṇāpakato aññasmiṃ mārite ubhinnampi pārājikaṃ. Tato bahi mārite vadhakasseva kammabandho. Āṇāpako attānameva uddissa āṇāpeti, itaro ca tameva tattha māreti, āṇāpakassa dukkaṭaṃ, āṇattassa pārājikaṃ. Sace aññattha māreti, mūlaṭṭho muccati. Ajānitvā aññaṃ tattha vā aññattha vā māreti, vadhako pārājikaṃ āpajjati, mūlaṭṭho muccati. Ānantariyavatthumhi ānantariyena saddhiṃ yojetabbaṃ.

    ૨૮૨. યો મનુસ્સં કઞ્ચિ ઉદ્દિસ્સ સચે ઓપાતં ખણતિ, તથા ઓપાતં ખણન્તસ્સ તસ્સ દુક્કટં નામ આપત્તિ હોતીતિ અજ્ઝાહારયોજના. યોજના ચ નામેસા યથારુતયોજના, અજ્ઝાહારયોજનાતિ દુવિધા. તત્થ પાઠાગતપદાનમેવ યોજના યથારુતયોજના, ઊનપૂરણત્થમજ્ઝાહારપદેહિ સહ પાઠાગતપદાનં યોજના અજ્ઝાહારયોજનાતિ વેદિતબ્બા. ‘‘ખણન્તસ્સ ચ ઓપાત’’ન્તિ પોત્થકેસુ પાઠો દિસ્સતિ. ‘‘ખણન્તસ્સ તથોપાત’ન્તિ પાઠો સુન્દરો’’તિ નિસ્સન્દેહે વુત્તં. ‘‘આવાટન્તિ એતસ્સ ‘ઓપાત’ન્તિ પરિયાયો’’તિ ચ વુત્તં. તતોપિ –

    282. Yo manussaṃ kañci uddissa sace opātaṃ khaṇati, tathā opātaṃ khaṇantassa tassa dukkaṭaṃ nāma āpatti hotīti ajjhāhārayojanā. Yojanā ca nāmesā yathārutayojanā, ajjhāhārayojanāti duvidhā. Tattha pāṭhāgatapadānameva yojanā yathārutayojanā, ūnapūraṇatthamajjhāhārapadehi saha pāṭhāgatapadānaṃ yojanā ajjhāhārayojanāti veditabbā. ‘‘Khaṇantassaca opāta’’nti potthakesu pāṭho dissati. ‘‘Khaṇantassa tathopāta’nti pāṭho sundaro’’ti nissandehe vuttaṃ. ‘‘Āvāṭanti etassa ‘opāta’nti pariyāyo’’ti ca vuttaṃ. Tatopi –

    ‘‘મનુસ્સં કઞ્ચિ ઉદ્દિસ્સ;

    ‘‘Manussaṃ kañci uddissa;

    યો ચે ખણતિવાટકં;

    Yo ce khaṇativāṭakaṃ;

    ખણતો તં તથા તસ્સ;

    Khaṇato taṃ tathā tassa;

    હોતિ આપત્તિ દુક્કટ’’ન્તિ. –

    Hoti āpatti dukkaṭa’’nti. –

    પાઠો સુન્દરતરો. જાતપથવિં ખણન્તસ્સ પારાજિકપયોગત્તા પયોગગણનાય દુક્કટં.

    Pāṭho sundarataro. Jātapathaviṃ khaṇantassa pārājikapayogattā payogagaṇanāya dukkaṭaṃ.

    ૨૮૩. તત્થાતિ તસ્મિં આવાટે. તસ્સાતિ પતિતસ્સ મનુસ્સવિગ્ગહસ્સ. દુક્ખસ્સુપ્પત્તિયાતિ દુક્ખુપ્પત્તિહેતુ. તસ્સાતિ યેન આવાટો ખતો, તસ્સ ભિક્ખુનો. પતિત્વા સો ચે મરતિ, તસ્મિં મતે તસ્સ ભિક્ખુનો પારાજિકં ભવેતિ યોજના.

    283.Tatthāti tasmiṃ āvāṭe. Tassāti patitassa manussaviggahassa. Dukkhassuppattiyāti dukkhuppattihetu. Tassāti yena āvāṭo khato, tassa bhikkhuno. Patitvā so ce marati, tasmiṃ mate tassa bhikkhuno pārājikaṃ bhaveti yojanā.

    ૨૮૪. અઞ્ઞસ્મિન્તિ યં સમુદ્દિસ્સ આવાટો ખતો, તતો અઞ્ઞસ્મિં. અનુદ્દિસ્સકન્તિ કિરિયાવિસેસનં, અનુદ્દિસ્સકં કત્વાતિ અત્થો. ઓપાતવિસેસનં ચે, ‘‘અનુદ્દિસ્સકો ઓપાતો’’તિ પદચ્છેદો. ‘‘અગ્ગમક્ખાયતી’’તિઆદીસુ (સં॰ નિ॰ ૫.૧૩૯; અ॰ નિ॰ ૪.૩૪; ૧૦.૧૫; ઇતિવુ॰ ૯૦; નેત્તિ॰ ૧૭૦) વિય ઓ-કારટ્ઠાને અ-કારો, મ-કારાગમો ચ દટ્ઠબ્બો, અનોદિસ્સકો ઓપાતો ખતો હોતીતિ અત્થો.

    284.Aññasminti yaṃ samuddissa āvāṭo khato, tato aññasmiṃ. Anuddissakanti kiriyāvisesanaṃ, anuddissakaṃ katvāti attho. Opātavisesanaṃ ce, ‘‘anuddissako opāto’’ti padacchedo. ‘‘Aggamakkhāyatī’’tiādīsu (saṃ. ni. 5.139; a. ni. 4.34; 10.15; itivu. 90; netti. 170) viya o-kāraṭṭhāne a-kāro, ma-kārāgamo ca daṭṭhabbo, anodissako opāto khato hotīti attho.

    ૨૮૫. ‘‘એત્થ પતિત્વા યો કોચિ મરતૂ’’તિ અનોદિસ્સકો ઓપાતો સચે ખતો હોતિ, યત્તકા નિપતિત્વા મરન્તિ ચે, અસ્સ તત્તકા દોસા હોન્તીતિ યોજના. ‘‘યો કોચી’’તિ ઇમિના અત્તનો માતાપિતરો ચ સઙ્ગહિતા. દોસાતિ કમ્મબન્ધદોસા, પારાજિકં પન એકમેવ. અસ્સાતિ યેન અનોદિસ્સ ઓપાતો ખતો, તસ્સ.

    285. ‘‘Ettha patitvā yo koci maratū’’ti anodissako opāto sace khato hoti, yattakā nipatitvā maranti ce, assa tattakā dosā hontīti yojanā. ‘‘Yo kocī’’ti iminā attano mātāpitaro ca saṅgahitā. Dosāti kammabandhadosā, pārājikaṃ pana ekameva. Assāti yena anodissa opāto khato, tassa.

    ૨૮૬. આનન્તરિયવત્થુસ્મિં મતેતિ પાઠસેસો, ‘‘તત્થ પતિત્વા’’તિ અધિકારો, અરહન્તે, માતરિ, પિતરિ ચ તસ્મિં પતિત્વા મતે કાલકતેતિ અત્થો. આનન્તરિયકન્તિ એત્થ સકત્થે, કુચ્છિતે , સઞ્ઞાયં વા ક-પચ્ચયો દટ્ઠબ્બો. ‘‘તથા’’તિ ઇમિના ‘‘આનન્તરિયવત્થુસ્મિ’’ન્તિ ઇમસ્મિં સમાસપદે અવયવભૂતમ્પિ ‘‘વત્થુસ્મિ’’ન્તિ ઇદઞ્ચ ‘‘તત્થ પતિત્વા મતે’’તિ ઇદઞ્ચ આકડ્ઢતિ. થુલ્લચ્ચયાદીનં વત્થુસ્મિં તત્થ પતિત્વા મતે થુલ્લચ્ચયાદયો હોન્તીતિ યોજના. તસ્મિં આવાટે પતિત્વા યક્ખાદીસુ મતેસુ, પારાજિકવત્થુનો દુક્ખુપ્પત્તિયઞ્ચ થુલ્લચ્ચયં, મનુસ્સવિગ્ગહે મતે પારાજિકં, તિરચ્છાને મતે પાચિત્તિયન્તિ વુત્તં હોતિ.
