Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā |
૩. તતિયપારાજિકસિક્ખાપદવણ્ણના
3. Tatiyapārājikasikkhāpadavaṇṇanā
૬૬૯. તતિયે – ધમ્મેનાતિ ભૂતેન વત્થુના. વિનયેનાતિ ચોદેત્વા સારેત્વા. પદભાજનં પનસ્સ ‘‘યેન ધમ્મેન યેન વિનયેન ઉક્ખિત્તો સુઉક્ખિત્તો હોતી’’તિ ઇમંઅધિપ્પાયમત્તં દસ્સેતું વુત્તં. સત્થુસાસનેનાતિ ઞત્તિસમ્પદાય ચેવ અનુસાવનસમ્પદાય ચ. પદભાજને પનસ્સ ‘‘જિનસાસનેન બુદ્ધસાસનેના’’તિ વેવચનમત્તમેવ વુત્તં. સઙ્ઘં વા ગણં વાતિઆદીસુ યેન સઙ્ઘેન કમ્મં કતં, તં સઙ્ઘં વા તત્થ સમ્બહુલપુગ્ગલસઙ્ખાતં ગણં વા, એકપુગ્ગલં વા તં કમ્મં વા ન આદિયતિ, ન અનુવત્તતિ, ન તત્થ આદરં જનેતીતિ અત્થો. સમાનસંવાસકા ભિક્ખૂ વુચ્ચન્તિ સહાયા, સો તેહિ સદ્ધિં નત્થીતિ એત્થ ‘‘એકકમ્મં એકુદ્દેસો સમસિક્ખતા’’તિ અયં તાવ સંવાસો; સમાનો સંવાસો એતેસન્તિ સમાનસંવાસકા.એવરૂપા ભિક્ખૂ ભિક્ખુસ્સ તસ્મિં સંવાસે સહ અયનભાવેન સહાયાતિ વુચ્ચન્તિ. ઇદાનિ યેન સંવાસેન તે સમાનસંવાસકાતિ વુત્તા, સો સંવાસો તસ્સ ઉક્ખિત્તકસ્સ તેહિ સદ્ધિં નત્થિ. યેહિ ચ સદ્ધિં તસ્સ સો સંવાસો નત્થિ, ન તેન તે ભિક્ખૂ અત્તનો સહાયા કતા હોન્તિ. તસ્મા વુત્તં ‘‘સમાનસંવાસકા ભિક્ખૂ વુચ્ચન્તિ સહાયા, સો તેહિ સદ્ધિં નત્થિ, તેન વુચ્ચતિ અકતસહાયો’’તિ. સેસં સઙ્ઘભેદસિક્ખાપદાદીસુ વુત્તનયત્તા ઉત્તાનત્થમેવ.
669. Tatiye – dhammenāti bhūtena vatthunā. Vinayenāti codetvā sāretvā. Padabhājanaṃ panassa ‘‘yena dhammena yena vinayena ukkhitto suukkhitto hotī’’ti imaṃadhippāyamattaṃ dassetuṃ vuttaṃ. Satthusāsanenāti ñattisampadāya ceva anusāvanasampadāya ca. Padabhājane panassa ‘‘jinasāsanena buddhasāsanenā’’ti vevacanamattameva vuttaṃ. Saṅghaṃ vā gaṇaṃ vātiādīsu yena saṅghena kammaṃ kataṃ, taṃ saṅghaṃ vā tattha sambahulapuggalasaṅkhātaṃ gaṇaṃ vā, ekapuggalaṃ vā taṃ kammaṃ vā na ādiyati, na anuvattati, na tattha ādaraṃ janetīti attho. Samānasaṃvāsakā bhikkhū vuccanti sahāyā, so tehi saddhiṃ natthīti ettha ‘‘ekakammaṃ ekuddeso samasikkhatā’’ti ayaṃ tāva saṃvāso; samāno saṃvāso etesanti samānasaṃvāsakā.Evarūpā bhikkhū bhikkhussa tasmiṃ saṃvāse saha ayanabhāvena sahāyāti vuccanti. Idāni yena saṃvāsena te samānasaṃvāsakāti vuttā, so saṃvāso tassa ukkhittakassa tehi saddhiṃ natthi. Yehi ca saddhiṃ tassa so saṃvāso natthi, na tena te bhikkhū attano sahāyā katā honti. Tasmā vuttaṃ ‘‘samānasaṃvāsakā bhikkhū vuccanti sahāyā, so tehi saddhiṃ natthi, tena vuccati akatasahāyo’’ti. Sesaṃ saṅghabhedasikkhāpadādīsu vuttanayattā uttānatthameva.
સમનુભાસનસમુટ્ઠાનં – કાયવાચાચિત્તતો સમુટ્ઠાતિ, અકિરિયં, સઞ્ઞાવિમોક્ખં, સચિત્તકં, લોકવજ્જં, કાયકમ્મં, વચીકમ્મં, અકુસલચિત્તં, દુક્ખવેદનન્તિ.
Samanubhāsanasamuṭṭhānaṃ – kāyavācācittato samuṭṭhāti, akiriyaṃ, saññāvimokkhaṃ, sacittakaṃ, lokavajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, akusalacittaṃ, dukkhavedananti.
તતિયપારાજિકં.
Tatiyapārājikaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga / ૩. તતિયપારાજિકં • 3. Tatiyapārājikaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૩. તતિયપારાજિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Tatiyapārājikasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૨. વજ્જપટિચ્છાદિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Vajjapaṭicchādikasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૩. તતિયપારાજિકસિક્ખાપદં • 3. Tatiyapārājikasikkhāpadaṃ