Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૩. તતિયસિક્ખાપદં

    3. Tatiyasikkhāpadaṃ

    ૯૪૧. તતિયે ઉળારકુલાતિ જાતિસેટ્ઠકુલા, ઇસ્સરિયભોગાદીહિ વા વિપુલકુલા. ગુણેહીતિ સીલાદિગુણેહિ. ‘‘ઉળારાતિ સમ્ભાવિતા’’તિ ઇમિના ઇતિલોપતુલ્યાધિકરણસમાસં દસ્સેતિ.

    941. Tatiye uḷārakulāti jātiseṭṭhakulā, issariyabhogādīhi vā vipulakulā. Guṇehīti sīlādiguṇehi. ‘‘Uḷārāti sambhāvitā’’ti iminā itilopatulyādhikaraṇasamāsaṃ dasseti.

    ‘‘અભિભૂતા’’તિ ઇમિના ‘‘અપકતા’’તિ એત્થ કરધાતુ સબ્બધાત્વત્થવાચીપિ ઇધ અપપુબ્બત્તા વિસેસતો અભિભવનત્થે વત્તતીતિ દસ્સેતિ. એતાસન્તિ ભિક્ખુનીનં. ‘‘સઞ્ઞાપયમાના’’તિ ઇમિના સઞ્ઞાપનં સઞ્ઞત્તીતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. હેતૂદાહરણાદીહીતિ એત્થ આદિસદ્દેન ઉપમાદયો સઙ્ગણ્હાતિ. ‘‘વિવિધેહિ નયેહિ ઞાપના’’તિ ઇમિના વિવિધેહિ ઞાપનં વિઞ્ઞત્તીતિ વચનત્થં દસ્સેતિ.

    ‘‘Abhibhūtā’’ti iminā ‘‘apakatā’’ti ettha karadhātu sabbadhātvatthavācīpi idha apapubbattā visesato abhibhavanatthe vattatīti dasseti. Etāsanti bhikkhunīnaṃ. ‘‘Saññāpayamānā’’ti iminā saññāpanaṃ saññattīti vacanatthaṃ dasseti. Hetūdāharaṇādīhīti ettha ādisaddena upamādayo saṅgaṇhāti. ‘‘Vividhehi nayehi ñāpanā’’ti iminā vividhehi ñāpanaṃ viññattīti vacanatthaṃ dasseti.

    ૯૪૩. ચઙ્કમને પદવારગણનાય આપત્તિયા ન કારેતબ્બોતિ આહ ‘‘નિવત્તનગણનાયા’’તિ. પદાદિગણનાયાતિ પદઅનુપદાદિગણનાયાતિ. તતિયં.

    943. Caṅkamane padavāragaṇanāya āpattiyā na kāretabboti āha ‘‘nivattanagaṇanāyā’’ti. Padādigaṇanāyāti padaanupadādigaṇanāyāti. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga / ૩. તતિયસિક્ખાપદં • 3. Tatiyasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૩. તતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Tatiyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૩. તતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Tatiyasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact