Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi |
૩. તતિયસુત્તન્તનિદ્દેસો
3. Tatiyasuttantaniddeso
૧૯૪. સાવત્થિનિદાનં 1. ‘‘પઞ્ચિમાનિ, ભિક્ખવે, ઇન્દ્રિયાનિ. કતમાનિ પઞ્ચ? સદ્ધિન્દ્રિયં, વીરિયિન્દ્રિયં, સતિન્દ્રિયં, સમાધિન્દ્રિયં, પઞ્ઞિન્દ્રિયં. કત્થ ચ, ભિક્ખવે, સદ્ધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં? ચતૂસુ સોતાપત્તિયઙ્ગેસુ – એત્થ સદ્ધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. કત્થ ચ, ભિક્ખવે, વીરિયિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં? ચતૂસુ સમ્મપ્પધાનેસુ – એત્થ વીરિયિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. કત્થ ચ , ભિક્ખવે, સતિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં? ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ – એત્થ સતિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. કત્થ ચ, ભિક્ખવે, સમાધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં? ચતૂસુ ઝાનેસુ – એત્થ સમાધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. કત્થ ચ, ભિક્ખવે, પઞ્ઞિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં? ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ – એત્થ પઞ્ઞિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં’’.
194. Sāvatthinidānaṃ 2. ‘‘Pañcimāni, bhikkhave, indriyāni. Katamāni pañca? Saddhindriyaṃ, vīriyindriyaṃ, satindriyaṃ, samādhindriyaṃ, paññindriyaṃ. Kattha ca, bhikkhave, saddhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ? Catūsu sotāpattiyaṅgesu – ettha saddhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Kattha ca, bhikkhave, vīriyindriyaṃ daṭṭhabbaṃ? Catūsu sammappadhānesu – ettha vīriyindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Kattha ca , bhikkhave, satindriyaṃ daṭṭhabbaṃ? Catūsu satipaṭṭhānesu – ettha satindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Kattha ca, bhikkhave, samādhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ? Catūsu jhānesu – ettha samādhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Kattha ca, bhikkhave, paññindriyaṃ daṭṭhabbaṃ? Catūsu ariyasaccesu – ettha paññindriyaṃ daṭṭhabbaṃ’’.
ચતૂસુ સોતાપત્તિયઙ્ગેસુ સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતિહાકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ? ચતૂસુ સમ્મપ્પધાનેસુ વીરિયિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતિહાકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ? ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ સતિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતિહાકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ? ચતૂસુ ઝાનેસુ સમાધિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતિહાકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ? ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતિહાકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ?
Catūsu sotāpattiyaṅgesu saddhindriyassa vasena katihākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni? Catūsu sammappadhānesu vīriyindriyassa vasena katihākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni? Catūsu satipaṭṭhānesu satindriyassa vasena katihākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni? Catūsu jhānesu samādhindriyassa vasena katihākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni? Catūsu ariyasaccesu paññindriyassa vasena katihākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni?
ચતૂસુ સોતાપત્તિયઙ્ગેસુ સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ વસેન વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ. ચતૂસુ સમ્મપ્પધાનેસુ વીરિયિન્દ્રિયસ્સ વસેન વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ. ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ સતિન્દ્રિયસ્સ વસેન વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ. ચતૂસુ ઝાનેસુ સમાધિન્દ્રિયસ્સ વસેન વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ. ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ વસેન વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ.
Catūsu sotāpattiyaṅgesu saddhindriyassa vasena vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni. Catūsu sammappadhānesu vīriyindriyassa vasena vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni. Catūsu satipaṭṭhānesu satindriyassa vasena vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni. Catūsu jhānesu samādhindriyassa vasena vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni. Catūsu ariyasaccesu paññindriyassa vasena vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni.
ક. પભેદગણનનિદ્દેસો
Ka. pabhedagaṇananiddeso
૧૯૫. ચતૂસુ સોતાપત્તિયઙ્ગેસુ સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ? સપ્પુરિસસંસેવે સોતાપત્તિયઙ્ગે અધિમોક્ખાધિપતેય્યટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ વસેન પગ્ગહટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, ઉપટ્ઠાનટ્ઠેન સતિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, અવિક્ખેપટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં , દસ્સનટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં; સદ્ધમ્મસવને સોતાપત્તિયઙ્ગે… યોનિસોમનસિકારે સોતાપત્તિયઙ્ગે… ધમ્માનુધમ્મપટિપત્તિયા સોતાપત્તિયઙ્ગે અધિમોક્ખાધિપતેય્યટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ વસેન પગ્ગહટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, ઉપટ્ઠાનટ્ઠેન સતિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, અવિક્ખેપટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, દસ્સનટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. ચતૂસુ સોતાપત્તિયઙ્ગેસુ સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ વસેન ઇમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ.
195. Catūsu sotāpattiyaṅgesu saddhindriyassa vasena katamehi vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni? Sappurisasaṃseve sotāpattiyaṅge adhimokkhādhipateyyaṭṭhena saddhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, saddhindriyassa vasena paggahaṭṭhena vīriyindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, upaṭṭhānaṭṭhena satindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, avikkhepaṭṭhena samādhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ , dassanaṭṭhena paññindriyaṃ daṭṭhabbaṃ; saddhammasavane sotāpattiyaṅge… yonisomanasikāre sotāpattiyaṅge… dhammānudhammapaṭipattiyā sotāpattiyaṅge adhimokkhādhipateyyaṭṭhena saddhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, saddhindriyassa vasena paggahaṭṭhena vīriyindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, upaṭṭhānaṭṭhena satindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, avikkhepaṭṭhena samādhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, dassanaṭṭhena paññindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Catūsu sotāpattiyaṅgesu saddhindriyassa vasena imehi vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni.
ચતૂસુ સમ્મપ્પધાનેસુ વીરિયિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ? અનુપ્પન્નાનં પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં અનુપ્પાદાય સમ્મપ્પધાને પગ્ગહાધિપતેય્યટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, વીરિયિન્દ્રિયસ્સ વસેન ઉપટ્ઠાનટ્ઠેન સતિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, અવિક્ખેપટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, દસ્સનટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, અધિમોક્ખટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. ઉપ્પન્નાનં પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય સમ્મપ્પધાને…પે॰… અનુપ્પન્નાનં કુસલાનં ધમ્માનં ઉપ્પાદાય સમ્મપ્પધાને…પે॰… ઉપ્પન્નાનં કુસલાનં ધમ્માનં ઠિતિયા અસમ્મોસાય ભિય્યોભાવાય વેપુલ્લાય ભાવનાય પારિપૂરિયા સમ્મપ્પધાને પગ્ગહાધિપતેય્યટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, વીરિયિન્દ્રિયસ્સ વસેન ઉપટ્ઠાનટ્ઠેન સતિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, અવિક્ખેપટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, દસ્સનટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, અધિમોક્ખટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. ચતૂસુ સમ્મપ્પધાનેસુ વીરિયિન્દ્રિયસ્સ વસેન ઇમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ.
Catūsu sammappadhānesu vīriyindriyassa vasena katamehi vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni? Anuppannānaṃ pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ anuppādāya sammappadhāne paggahādhipateyyaṭṭhena vīriyindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, vīriyindriyassa vasena upaṭṭhānaṭṭhena satindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, avikkhepaṭṭhena samādhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, dassanaṭṭhena paññindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, adhimokkhaṭṭhena saddhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Uppannānaṃ pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya sammappadhāne…pe… anuppannānaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ uppādāya sammappadhāne…pe… uppannānaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ ṭhitiyā asammosāya bhiyyobhāvāya vepullāya bhāvanāya pāripūriyā sammappadhāne paggahādhipateyyaṭṭhena vīriyindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, vīriyindriyassa vasena upaṭṭhānaṭṭhena satindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, avikkhepaṭṭhena samādhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, dassanaṭṭhena paññindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, adhimokkhaṭṭhena saddhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Catūsu sammappadhānesu vīriyindriyassa vasena imehi vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni.
ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ સતિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ? કાયે કાયાનુપસ્સનાસતિપટ્ઠાને ઉપટ્ઠાનાધિપતેય્યટ્ઠેન સતિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, સતિન્દ્રિયસ્સ વસેન અવિક્ખેપટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, દસ્સનટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, અધિમોક્ખટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, પગ્ગહટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. વેદનાસુ વેદનાનુપસ્સનાસતિપટ્ઠાને…પે॰… ચિત્તે ચિત્તાનુપસ્સનાસતિપટ્ઠાને… ધમ્મેસુ ધમ્માનુપસ્સનાસતિપટ્ઠાને ઉપટ્ઠાનાધિપતેય્યટ્ઠેન સતિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, સતિન્દ્રિયસ્સ વસેન અવિક્ખેપટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, દસ્સનટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, અધિમોક્ખટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, પગ્ગહટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ સતિન્દ્રિયસ્સ વસેન ઇમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ.
Catūsu satipaṭṭhānesu satindriyassa vasena katamehi vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni? Kāye kāyānupassanāsatipaṭṭhāne upaṭṭhānādhipateyyaṭṭhena satindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, satindriyassa vasena avikkhepaṭṭhena samādhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, dassanaṭṭhena paññindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, adhimokkhaṭṭhena saddhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, paggahaṭṭhena vīriyindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Vedanāsu vedanānupassanāsatipaṭṭhāne…pe… citte cittānupassanāsatipaṭṭhāne… dhammesu dhammānupassanāsatipaṭṭhāne upaṭṭhānādhipateyyaṭṭhena satindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, satindriyassa vasena avikkhepaṭṭhena samādhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, dassanaṭṭhena paññindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, adhimokkhaṭṭhena saddhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, paggahaṭṭhena vīriyindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Catūsu satipaṭṭhānesu satindriyassa vasena imehi vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni.
ચતૂસુ ઝાનેસુ સમાધિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ? પઠમે ઝાને અવિક્ખેપાધિપતેય્યટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, સમાધિન્દ્રિયસ્સ વસેન દસ્સનટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, અધિમોક્ખટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, પગ્ગહટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, ઉપટ્ઠાનટ્ઠેન સતિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. દુતિયે ઝાને…પે॰… તતિયે ઝાને… ચતુત્થે ઝાને અવિક્ખેપાધિપતેય્યટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, સમાધિન્દ્રિયસ્સ વસેન દસ્સનટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, અધિમોક્ખટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, પગ્ગહટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, ઉપટ્ઠાનટ્ઠેન સતિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. ચતૂસુ ઝાનેસુ સમાધિન્દ્રિયસ્સ વસેન ઇમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ.
Catūsu jhānesu samādhindriyassa vasena katamehi vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni? Paṭhame jhāne avikkhepādhipateyyaṭṭhena samādhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, samādhindriyassa vasena dassanaṭṭhena paññindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, adhimokkhaṭṭhena saddhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, paggahaṭṭhena vīriyindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, upaṭṭhānaṭṭhena satindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Dutiye jhāne…pe… tatiye jhāne… catutthe jhāne avikkhepādhipateyyaṭṭhena samādhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, samādhindriyassa vasena dassanaṭṭhena paññindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, adhimokkhaṭṭhena saddhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, paggahaṭṭhena vīriyindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, upaṭṭhānaṭṭhena satindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Catūsu jhānesu samādhindriyassa vasena imehi vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni.
ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ? દુક્ખે અરિયસચ્ચે દસ્સનાધિપતેય્યટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ વસેન અધિમોક્ખટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, પગ્ગહટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, ઉપટ્ઠાનટ્ઠેન સતિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, અવિક્ખેપટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. દુક્ખસમુદયે અરિયસચ્ચે…પે॰… દુક્ખનિરોધે અરિયસચ્ચે… દુક્ખનિરોધગામિનિયા પટિપદાય અરિયસચ્ચે દસ્સનાધિપતેય્યટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ વસેન અધિમોક્ખટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, પગ્ગહટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, ઉપટ્ઠાનટ્ઠેન સતિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં, અવિક્ખેપટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ વસેન ઇમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ દટ્ઠબ્બાનિ.
Catūsu ariyasaccesu paññindriyassa vasena katamehi vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni? Dukkhe ariyasacce dassanādhipateyyaṭṭhena paññindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, paññindriyassa vasena adhimokkhaṭṭhena saddhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, paggahaṭṭhena vīriyindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, upaṭṭhānaṭṭhena satindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, avikkhepaṭṭhena samādhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Dukkhasamudaye ariyasacce…pe… dukkhanirodhe ariyasacce… dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya ariyasacce dassanādhipateyyaṭṭhena paññindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, paññindriyassa vasena adhimokkhaṭṭhena saddhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, paggahaṭṭhena vīriyindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, upaṭṭhānaṭṭhena satindriyaṃ daṭṭhabbaṃ, avikkhepaṭṭhena samādhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Catūsu ariyasaccesu paññindriyassa vasena imehi vīsatiyā ākārehi pañcindriyāni daṭṭhabbāni.
ખ. ચરિયવારો
Kha. cariyavāro
૧૯૬. ચતૂસુ સોતાપત્તિયઙ્ગેસુ સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતિહાકારેહિ પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ચરિયા દટ્ઠબ્બા?
196. Catūsu sotāpattiyaṅgesu saddhindriyassa vasena katihākārehi pañcannaṃ indriyānaṃ cariyā daṭṭhabbā?
ચતૂસુ સમ્મપ્પધાનેસુ…પે॰… ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ… ચતૂસુ ઝાનેસુ… ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતિહાકારેહિ પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ચરિયા દટ્ઠબ્બા? ચતૂસુ સોતાપત્તિયઙ્ગેસુ સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ વસેન વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ચરિયા દટ્ઠબ્બા. ચતૂસુ સમ્મપ્પધાનેસુ…પે॰… ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ… ચતૂસુ ઝાનેસુ… ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ વસેન વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ચરિયા દટ્ઠબ્બા.
Catūsu sammappadhānesu…pe… catūsu satipaṭṭhānesu… catūsu jhānesu… catūsu ariyasaccesu paññindriyassa vasena katihākārehi pañcannaṃ indriyānaṃ cariyā daṭṭhabbā? Catūsu sotāpattiyaṅgesu saddhindriyassa vasena vīsatiyā ākārehi pañcannaṃ indriyānaṃ cariyā daṭṭhabbā. Catūsu sammappadhānesu…pe… catūsu satipaṭṭhānesu… catūsu jhānesu… catūsu ariyasaccesu paññindriyassa vasena vīsatiyā ākārehi pañcannaṃ indriyānaṃ cariyā daṭṭhabbā.
ચતૂસુ સોતાપત્તિયઙ્ગેસુ સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ચરિયા દટ્ઠબ્બા? સપ્પુરિસસંસેવે સોતાપત્તિયઙ્ગે અધિમોક્ખાધિપતેય્યટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ વસેન પગ્ગહટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, ઉપટ્ઠાનટ્ઠેન સતિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, અવિક્ખેપટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, દસ્સનટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા. સદ્ધમ્મસવને સોતાપત્તિયઙ્ગે…પે॰… યોનિસો મનસિકારે સોતાપત્તિયઙ્ગે… ધમ્માનુધમ્મપટિપત્તિયા સોતાપત્તિયઙ્ગે અધિમોક્ખાધિપતેય્યટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ વસેન પગ્ગહટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, ઉપટ્ઠાનટ્ઠેન સતિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, અવિક્ખેપટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, દસ્સનટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા. ચતૂસુ સોતાપત્તિયઙ્ગેસુ સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ વસેન ઇમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ચરિયા દટ્ઠબ્બા.
Catūsu sotāpattiyaṅgesu saddhindriyassa vasena katamehi vīsatiyā ākārehi pañcannaṃ indriyānaṃ cariyā daṭṭhabbā? Sappurisasaṃseve sotāpattiyaṅge adhimokkhādhipateyyaṭṭhena saddhindriyassa cariyā daṭṭhabbā, saddhindriyassa vasena paggahaṭṭhena vīriyindriyassa cariyā daṭṭhabbā, upaṭṭhānaṭṭhena satindriyassa cariyā daṭṭhabbā, avikkhepaṭṭhena samādhindriyassa cariyā daṭṭhabbā, dassanaṭṭhena paññindriyassa cariyā daṭṭhabbā. Saddhammasavane sotāpattiyaṅge…pe… yoniso manasikāre sotāpattiyaṅge… dhammānudhammapaṭipattiyā sotāpattiyaṅge adhimokkhādhipateyyaṭṭhena saddhindriyassa cariyā daṭṭhabbā, saddhindriyassa vasena paggahaṭṭhena vīriyindriyassa cariyā daṭṭhabbā, upaṭṭhānaṭṭhena satindriyassa cariyā daṭṭhabbā, avikkhepaṭṭhena samādhindriyassa cariyā daṭṭhabbā, dassanaṭṭhena paññindriyassa cariyā daṭṭhabbā. Catūsu sotāpattiyaṅgesu saddhindriyassa vasena imehi vīsatiyā ākārehi pañcannaṃ indriyānaṃ cariyā daṭṭhabbā.
ચતૂસુ સમ્મપ્પધાનેસુ વીરિયિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ચરિયા દટ્ઠબ્બા? અનુપ્પન્નાનં પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં અનુપ્પાદાય સમ્મપ્પધાને પગ્ગહાધિપતેય્યટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, વીરિયિન્દ્રિયસ્સ વસેન ઉપટ્ઠાનટ્ઠેન સતિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, અવિક્ખેપટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, દસ્સનટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, અધિમોક્ખટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા. ઉપ્પન્નાનં પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય સમ્મપ્પધાને…પે॰… અનુપ્પન્નાનં કુસલાનં ધમ્માનં ઉપ્પાદાય સમ્મપ્પધાને…પે॰… ઉપ્પન્નાનં કુસલાનં ધમ્માનં ઠિતિયા અસમ્મોસાય ભિય્યોભાવાય વેપુલ્લાય ભાવનાય પારિપૂરિયા સમ્મપ્પધાને પગ્ગહાધિપતેય્યટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા…પે॰… ચતૂસુ સમ્મપ્પધાનેસુ વીરિયિન્દ્રિયસ્સ વસેન ઇમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ચરિયા દટ્ઠબ્બા.
Catūsu sammappadhānesu vīriyindriyassa vasena katamehi vīsatiyā ākārehi pañcannaṃ indriyānaṃ cariyā daṭṭhabbā? Anuppannānaṃ pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ anuppādāya sammappadhāne paggahādhipateyyaṭṭhena vīriyindriyassa cariyā daṭṭhabbā, vīriyindriyassa vasena upaṭṭhānaṭṭhena satindriyassa cariyā daṭṭhabbā, avikkhepaṭṭhena samādhindriyassa cariyā daṭṭhabbā, dassanaṭṭhena paññindriyassa cariyā daṭṭhabbā, adhimokkhaṭṭhena saddhindriyassa cariyā daṭṭhabbā. Uppannānaṃ pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya sammappadhāne…pe… anuppannānaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ uppādāya sammappadhāne…pe… uppannānaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ ṭhitiyā asammosāya bhiyyobhāvāya vepullāya bhāvanāya pāripūriyā sammappadhāne paggahādhipateyyaṭṭhena vīriyindriyassa cariyā daṭṭhabbā…pe… catūsu sammappadhānesu vīriyindriyassa vasena imehi vīsatiyā ākārehi pañcannaṃ indriyānaṃ cariyā daṭṭhabbā.
ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ સતિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ચરિયા દટ્ઠબ્બા? કાયે કાયાનુપસ્સનાસતિપટ્ઠાને ઉપટ્ઠાનાધિપતેય્યટ્ઠેન સતિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, સતિન્દ્રિયસ્સ વસેન અવિક્ખેપટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, દસ્સનટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, અધિમોક્ખટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, પગ્ગહટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા. વેદનાસુ વેદનાનુપસ્સનાસતિપટ્ઠાને…પે॰… ચિત્તે ચિત્તાનુપસ્સનાસતિપટ્ઠાને…પે॰… ધમ્મેસુ ધમ્માનુપસ્સનાસતિપટ્ઠાને ઉપટ્ઠાનાધિપતેય્યટ્ઠેન સતિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા…પે॰… ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ સતિન્દ્રિયસ્સ વસેન ઇમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ચરિયા દટ્ઠબ્બા.
Catūsu satipaṭṭhānesu satindriyassa vasena katamehi vīsatiyā ākārehi pañcannaṃ indriyānaṃ cariyā daṭṭhabbā? Kāye kāyānupassanāsatipaṭṭhāne upaṭṭhānādhipateyyaṭṭhena satindriyassa cariyā daṭṭhabbā, satindriyassa vasena avikkhepaṭṭhena samādhindriyassa cariyā daṭṭhabbā, dassanaṭṭhena paññindriyassa cariyā daṭṭhabbā, adhimokkhaṭṭhena saddhindriyassa cariyā daṭṭhabbā, paggahaṭṭhena vīriyindriyassa cariyā daṭṭhabbā. Vedanāsu vedanānupassanāsatipaṭṭhāne…pe… citte cittānupassanāsatipaṭṭhāne…pe… dhammesu dhammānupassanāsatipaṭṭhāne upaṭṭhānādhipateyyaṭṭhena satindriyassa cariyā daṭṭhabbā…pe… catūsu satipaṭṭhānesu satindriyassa vasena imehi vīsatiyā ākārehi pañcannaṃ indriyānaṃ cariyā daṭṭhabbā.
ચતૂસુ ઝાનેસુ સમાધિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ચરિયા દટ્ઠબ્બા? પઠમે ઝાને અવિક્ખેપાધિપતેય્યટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, સમાધિન્દ્રિયસ્સ વસેન દસ્સનટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, અધિમોક્ખટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, પગ્ગહટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, ઉપટ્ઠાનટ્ઠેન સતિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા. દુતિયે ઝાને…પે॰… તતિયે ઝાને…પે॰… ચતુત્થે ઝાને અવિક્ખેપાધિપતેય્યટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા…પે॰… ચતૂસુ ઝાનેસુ સમાધિન્દ્રિયસ્સ વસેન ઇમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ચરિયા દટ્ઠબ્બા.
Catūsu jhānesu samādhindriyassa vasena katamehi vīsatiyā ākārehi pañcannaṃ indriyānaṃ cariyā daṭṭhabbā? Paṭhame jhāne avikkhepādhipateyyaṭṭhena samādhindriyassa cariyā daṭṭhabbā, samādhindriyassa vasena dassanaṭṭhena paññindriyassa cariyā daṭṭhabbā, adhimokkhaṭṭhena saddhindriyassa cariyā daṭṭhabbā, paggahaṭṭhena vīriyindriyassa cariyā daṭṭhabbā, upaṭṭhānaṭṭhena satindriyassa cariyā daṭṭhabbā. Dutiye jhāne…pe… tatiye jhāne…pe… catutthe jhāne avikkhepādhipateyyaṭṭhena samādhindriyassa cariyā daṭṭhabbā…pe… catūsu jhānesu samādhindriyassa vasena imehi vīsatiyā ākārehi pañcannaṃ indriyānaṃ cariyā daṭṭhabbā.
ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ વસેન કતમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ચરિયા દટ્ઠબ્બા? દુક્ખે અરિયસચ્ચે દસ્સનાધિપતેય્યટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ વસેન અધિમોક્ખટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, પગ્ગહટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, ઉપટ્ઠાનટ્ઠેન સતિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, અવિક્ખેપટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા. દુક્ખસમુદયે અરિયસચ્ચે…પે॰… દુક્ખનિરોધે અરિયસચ્ચે… દુક્ખનિરોધગામિનિયા પટિપદાય અરિયસચ્ચે દસ્સનાધિપતેય્યટ્ઠેન પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ વસેન અધિમોક્ખટ્ઠેન સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, પગ્ગહટ્ઠેન વીરિયિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, ઉપટ્ઠાનટ્ઠેન સતિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા, અવિક્ખેપટ્ઠેન સમાધિન્દ્રિયસ્સ ચરિયા દટ્ઠબ્બા. ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ વસેન ઇમેહિ વીસતિયા આકારેહિ પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ચરિયા દટ્ઠબ્બા.
Catūsu ariyasaccesu paññindriyassa vasena katamehi vīsatiyā ākārehi pañcannaṃ indriyānaṃ cariyā daṭṭhabbā? Dukkhe ariyasacce dassanādhipateyyaṭṭhena paññindriyassa cariyā daṭṭhabbā, paññindriyassa vasena adhimokkhaṭṭhena saddhindriyassa cariyā daṭṭhabbā, paggahaṭṭhena vīriyindriyassa cariyā daṭṭhabbā, upaṭṭhānaṭṭhena satindriyassa cariyā daṭṭhabbā, avikkhepaṭṭhena samādhindriyassa cariyā daṭṭhabbā. Dukkhasamudaye ariyasacce…pe… dukkhanirodhe ariyasacce… dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya ariyasacce dassanādhipateyyaṭṭhena paññindriyassa cariyā daṭṭhabbā, paññindriyassa vasena adhimokkhaṭṭhena saddhindriyassa cariyā daṭṭhabbā, paggahaṭṭhena vīriyindriyassa cariyā daṭṭhabbā, upaṭṭhānaṭṭhena satindriyassa cariyā daṭṭhabbā, avikkhepaṭṭhena samādhindriyassa cariyā daṭṭhabbā. Catūsu ariyasaccesu paññindriyassa vasena imehi vīsatiyā ākārehi pañcannaṃ indriyānaṃ cariyā daṭṭhabbā.
ગ. ચારવિહારનિદ્દેસો
Ga. cāravihāraniddeso
૧૯૭. ચારો ચ વિહારો ચ અનુબુદ્ધો હોતિ પટિવિદ્ધો, યથાચરન્તં યથાવિહરન્તં વિઞ્ઞૂ સબ્રહ્મચારી ગમ્ભીરેસુ ઠાનેસુ ઓકપ્પેય્યું – ‘‘અદ્ધા, અયમાયસ્મા પત્તો વા પાપુણિસ્સતિ વા’’.
197. Cāro ca vihāro ca anubuddho hoti paṭividdho, yathācarantaṃ yathāviharantaṃ viññū sabrahmacārī gambhīresu ṭhānesu okappeyyuṃ – ‘‘addhā, ayamāyasmā patto vā pāpuṇissati vā’’.
ચરિયાતિ અટ્ઠ ચરિયાયો – ઇરિયાપથચરિયા, આયતનચરિયા, સતિચરિયા, સમાધિચરિયા, ઞાણચરિયા, મગ્ગચરિયા, પત્તિચરિયા, લોકત્થચરિયાતિ. ઇરિયાપથચરિયાતિ ચતૂસુ ઇરિયાપથેસુ. આયતનચરિયાતિ છસુ અજ્ઝત્તિકબાહિરેસુ આયતનેસુ. સતિચરિયાતિ ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ. સમાધિચરિયાતિ ચતૂસુ ઝાનેસુ. ઞાણચરિયાતિ ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ. મગ્ગચરિયાતિ ચતૂસુ અરિયમગ્ગેસુ. પત્તિચરિયાતિ ચતૂસુ સામઞ્ઞફલેસુ. લોકત્થચરિયાતિ તથાગતેસુ અરહન્તેસુ સમ્માસમ્બુદ્ધેસુ, પદેસે પચ્ચેકબુદ્ધેસુ, પદેસે સાવકેસુ. ઇરિયાપથચરિયા ચ પણિધિસમ્પન્નાનં, આયતનચરિયા ચ ઇન્દ્રિયેસુ ગુત્તદ્વારાનં, સતિચરિયા ચ અપ્પમાદવિહારીનં, સમાધિચરિયા ચ અધિચિત્તમનુયુત્તાનં, ઞાણચરિયા ચ બુદ્ધિસમ્પન્નાનં, મગ્ગચરિયા ચ સમ્માપટિપન્નાનં, પત્તિચરિયા ચ અધિગતફલાનં, લોકત્થચરિયા ચ તથાગતાનં અરહન્તાનં સમ્માસમ્બુદ્ધાનં, પદેસે પચ્ચેકબુદ્ધાનં, પદેસે સાવકાનં. ઇમા અટ્ઠ ચરિયાયો.
Cariyāti aṭṭha cariyāyo – iriyāpathacariyā, āyatanacariyā, saticariyā, samādhicariyā, ñāṇacariyā, maggacariyā, patticariyā, lokatthacariyāti. Iriyāpathacariyāti catūsu iriyāpathesu. Āyatanacariyāti chasu ajjhattikabāhiresu āyatanesu. Saticariyāti catūsu satipaṭṭhānesu. Samādhicariyāti catūsu jhānesu. Ñāṇacariyāti catūsu ariyasaccesu. Maggacariyāti catūsu ariyamaggesu. Patticariyāti catūsu sāmaññaphalesu. Lokatthacariyāti tathāgatesu arahantesu sammāsambuddhesu, padese paccekabuddhesu, padese sāvakesu. Iriyāpathacariyā ca paṇidhisampannānaṃ, āyatanacariyā ca indriyesu guttadvārānaṃ, saticariyā ca appamādavihārīnaṃ, samādhicariyā ca adhicittamanuyuttānaṃ, ñāṇacariyā ca buddhisampannānaṃ, maggacariyā ca sammāpaṭipannānaṃ, patticariyā ca adhigataphalānaṃ, lokatthacariyā ca tathāgatānaṃ arahantānaṃ sammāsambuddhānaṃ, padese paccekabuddhānaṃ, padese sāvakānaṃ. Imā aṭṭha cariyāyo.
અપરાપિ અટ્ઠ ચરિયાયો. અધિમુચ્ચન્તો સદ્ધાય ચરતિ, પગ્ગણ્હન્તો વીરિયેન ચરતિ, ઉપટ્ઠાપેન્તો સતિયા ચરતિ, અવિક્ખેપં કરોન્તો સમાધિના ચરતિ, પજાનન્તો પઞ્ઞાય ચરતિ, વિજાનન્તો વિઞ્ઞાણચરિયાય ચરતિ, એવં પટિપન્નસ્સ કુસલા ધમ્મા આયાપેન્તીતિ આયતનચરિયાય ચરતિ, એવં પટિપન્નો વિસેસમધિગચ્છતીતિ વિસેસચરિયાય ચરતિ – ઇમા અટ્ઠ ચરિયાયો.
Aparāpi aṭṭha cariyāyo. Adhimuccanto saddhāya carati, paggaṇhanto vīriyena carati, upaṭṭhāpento satiyā carati, avikkhepaṃ karonto samādhinā carati, pajānanto paññāya carati, vijānanto viññāṇacariyāya carati, evaṃ paṭipannassa kusalā dhammā āyāpentīti āyatanacariyāya carati, evaṃ paṭipanno visesamadhigacchatīti visesacariyāya carati – imā aṭṭha cariyāyo.
અપરાપિ અટ્ઠ ચરિયાયો. દસ્સનચરિયા ચ સમ્માદિટ્ઠિયા, અભિનિરોપનચરિયા ચ સમ્માસઙ્કપ્પસ્સ, પરિગ્ગહચરિયા ચ સમ્માવાચાય, સમુટ્ઠાનચરિયા ચ સમ્માકમ્મન્તસ્સ, વોદાનચરિયા ચ સમ્માઆજીવસ્સ, પગ્ગહચરિયા ચ સમ્માવાયામસ્સ, ઉપટ્ઠાનચરિયા ચ સમ્માસતિયા, અવિક્ખેપચરિયા ચ સમ્માસમાધિસ્સ – ઇમા અટ્ઠ ચરિયાયો.
Aparāpi aṭṭha cariyāyo. Dassanacariyā ca sammādiṭṭhiyā, abhiniropanacariyā ca sammāsaṅkappassa, pariggahacariyā ca sammāvācāya, samuṭṭhānacariyā ca sammākammantassa, vodānacariyā ca sammāājīvassa, paggahacariyā ca sammāvāyāmassa, upaṭṭhānacariyā ca sammāsatiyā, avikkhepacariyā ca sammāsamādhissa – imā aṭṭha cariyāyo.
વિહારોતિ અધિમુચ્ચન્તો સદ્ધાય વિહરતિ, પગ્ગણ્હન્તો વીરિયેન વિહરતિ, ઉપટ્ઠાપેન્તો સતિયા વિહરતિ, અવિક્ખેપં કરોન્તો સમાધિના વિહરતિ, પજાનન્તો પઞ્ઞાય વિહરતિ.
Vihāroti adhimuccanto saddhāya viharati, paggaṇhanto vīriyena viharati, upaṭṭhāpento satiyā viharati, avikkhepaṃ karonto samādhinā viharati, pajānanto paññāya viharati.
અનુબુદ્ધોતિ સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ અધિમોક્ખટ્ઠો અનુબુદ્ધો હોતિ, વીરિયિન્દ્રિયસ્સ પગ્ગહટ્ઠો અનુબુદ્ધો હોતિ, સતિન્દ્રિયસ્સ ઉપટ્ઠાનટ્ઠો અનુબુદ્ધો હોતિ, સમાધિન્દ્રિયસ્સ અવિક્ખેપટ્ઠો અનુબુદ્ધો હોતિ, પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ દસ્સનટ્ઠો અનુબુદ્ધો હોતિ.
Anubuddhoti saddhindriyassa adhimokkhaṭṭho anubuddho hoti, vīriyindriyassa paggahaṭṭho anubuddho hoti, satindriyassa upaṭṭhānaṭṭho anubuddho hoti, samādhindriyassa avikkhepaṭṭho anubuddho hoti, paññindriyassa dassanaṭṭho anubuddho hoti.
પટિવિદ્ધોતિ સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ અધિમોક્ખટ્ઠો પટિવિદ્ધો હોતિ, વીરિયિન્દ્રિયસ્સ પગ્ગહટ્ઠો પટિવિદ્ધો હોતિ, સતિન્દ્રિયસ્સ ઉપટ્ઠાનટ્ઠો પટિવિદ્ધો હોતિ, સમાધિન્દ્રિયસ્સ અવિક્ખેપટ્ઠો પટિવિદ્ધો હોતિ, પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ દસ્સનટ્ઠો પટિવિદ્ધો હોતિ. યથાચરન્તન્તિ એવં સદ્ધાય ચરન્તં, એવં વીરિયેન ચરન્તં, એવં સતિયા ચરન્તં, એવં સમાધિના ચરન્તં, એવં પઞ્ઞાય ચરન્તં. યથાવિહરન્તન્તિ એવં સદ્ધાય વિહરન્તં, એવં વીરિયેન વિહરન્તં, એવં સતિયા વિહરન્તં, એવં સમાધિના વિહરન્તં, એવં પઞ્ઞાય વિહરન્તં. વિઞ્ઞૂતિ વિઞ્ઞૂ વિભાવી મેધાવી પણ્ડિતા બુદ્ધિસમ્પન્ના. સબ્રહ્મચારીતિ એકકમ્મં એકુદ્દેસો સમસિક્ખતા. ગમ્ભીરેસુ ઠાનેસૂતિ ગમ્ભીરાનિ ઠાનાનિ વુચ્ચન્તિ ઝાના ચ વિમોક્ખા ચ સમાધી ચ સમાપત્તિયો ચ મગ્ગા ચ ફલાનિ ચ અભિઞ્ઞાયો ચ પટિસમ્ભિદા ચ. ઓકપ્પેય્યુન્તિ સદ્દહેય્યું અધિમુચ્ચેય્યું. અદ્ધાતિ એકંસવચનમેતં નિસ્સંસયવચનમેતં નિક્કઙ્ખવચનમેતં અદ્વેજ્ઝવચનમેતં અદ્વેળ્હકવચનમેતં નિયોગવચનમેતં અપણ્ણકવચનમેતં અવત્થાપનવચનમેતં – અદ્ધાતિ. આયસ્માતિ પિયવચનમેતં ગરુવચનમેતં સગારવસપ્પતિસ્સાધિવચનમેતં – આયસ્માતિ. પત્તો વાતિ અધિગતો વા. પાપુણિસ્સતિ વાતિ અધિગમિસ્સતિ વા.
Paṭividdhoti saddhindriyassa adhimokkhaṭṭho paṭividdho hoti, vīriyindriyassa paggahaṭṭho paṭividdho hoti, satindriyassa upaṭṭhānaṭṭho paṭividdho hoti, samādhindriyassa avikkhepaṭṭho paṭividdho hoti, paññindriyassa dassanaṭṭho paṭividdho hoti. Yathācarantanti evaṃ saddhāya carantaṃ, evaṃ vīriyena carantaṃ, evaṃ satiyā carantaṃ, evaṃ samādhinā carantaṃ, evaṃ paññāya carantaṃ. Yathāviharantanti evaṃ saddhāya viharantaṃ, evaṃ vīriyena viharantaṃ, evaṃ satiyā viharantaṃ, evaṃ samādhinā viharantaṃ, evaṃ paññāya viharantaṃ. Viññūti viññū vibhāvī medhāvī paṇḍitā buddhisampannā. Sabrahmacārīti ekakammaṃ ekuddeso samasikkhatā. Gambhīresu ṭhānesūti gambhīrāni ṭhānāni vuccanti jhānā ca vimokkhā ca samādhī ca samāpattiyo ca maggā ca phalāni ca abhiññāyo ca paṭisambhidā ca. Okappeyyunti saddaheyyuṃ adhimucceyyuṃ. Addhāti ekaṃsavacanametaṃ nissaṃsayavacanametaṃ nikkaṅkhavacanametaṃ advejjhavacanametaṃ adveḷhakavacanametaṃ niyogavacanametaṃ apaṇṇakavacanametaṃ avatthāpanavacanametaṃ – addhāti. Āyasmāti piyavacanametaṃ garuvacanametaṃ sagāravasappatissādhivacanametaṃ – āyasmāti. Pattovāti adhigato vā. Pāpuṇissati vāti adhigamissati vā.
સુત્તન્તનિદ્દેસો તતિયો.
Suttantaniddeso tatiyo.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / ૩. તતિયસુત્તન્તનિદ્દેસવણ્ણના • 3. Tatiyasuttantaniddesavaṇṇanā