Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi |
ததியவக்³கோ³
Tatiyavaggo
141.
141.
தி³ட்டீ²விஸூகானி உபாதிவத்தோ, பத்தோ நியாமங் படிலத்³த⁴மக்³கோ³;
Diṭṭhīvisūkāniupātivatto, patto niyāmaṃ paṭiladdhamaggo;
உப்பன்னஞாணொம்ஹி அனஞ்ஞனெய்யோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.
Uppannañāṇomhi anaññaneyyo, eko care khaggavisāṇakappo.
தி³ட்டி²விஸூகானி உபாதிவத்தோதி தி³ட்டி²விஸூகானி வுச்சந்தி வீஸதிவத்து²கா ஸக்காயதி³ட்டீ². இத⁴ அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ அரியானங் அத³ஸ்ஸாவீ அரியத⁴ம்மஸ்ஸ அகோவிதோ³ அரியத⁴ம்மே அவினீதோ ஸப்புரிஸானங் அத³ஸ்ஸாவீ ஸப்புரிஸத⁴ம்மஸ்ஸ அகோவிதோ³ ஸப்புரிஸத⁴ம்மே அவினீதோ ரூபங் அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதி ரூபவந்தங் வா அத்தானங் அத்தனி வா ரூபங் ரூபஸ்மிங் வா அத்தானங், வேத³னங்…பே॰… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங் அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதி விஞ்ஞாணவந்தங் வா அத்தானங் அத்தனி வா விஞ்ஞாணங் விஞ்ஞாணஸ்மிங் வா அத்தானங். யா ஏவரூபா தி³ட்டி² தி³ட்டி²க³தங் தி³ட்டி²க³ஹனங் தி³ட்டி²கந்தாரோ தி³ட்டி²விஸூகாயிகங் தி³ட்டி²விப்ப²ந்தி³தங் தி³ட்டி²ஸங்யோஜனங் கா³ஹோ படிக்³கா³ஹோ அபி⁴னிவேஸோ பராமாஸோ கும்மக்³கோ³ மிச்சா²பதோ² மிச்ச²த்தங் தித்தா²யதனங் விபரியேஸக்³கா³ஹோ விபரீதக்³கா³ஹோ விபல்லாஸக்³கா³ஹோ மிச்சா²கா³ஹோ, அயாதா²வகஸ்மிங் யாதா²வகந்தி கா³ஹோ, யாவதா த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி – இமானி தி³ட்டி²விஸூகானி. தி³ட்டி²விஸூகானி உபாதிவத்தோதி தி³ட்டி²விஸூகானி உபாதிவத்தோ அதிக்கந்தோ ஸமதிக்கந்தோ வீதிவத்தோதி – தி³ட்டீ²விஸூகானி உபாதிவத்தோ.
Diṭṭhivisūkāni upātivattoti diṭṭhivisūkāni vuccanti vīsativatthukā sakkāyadiṭṭhī. Idha assutavā puthujjano ariyānaṃ adassāvī ariyadhammassa akovido ariyadhamme avinīto sappurisānaṃ adassāvī sappurisadhammassa akovido sappurisadhamme avinīto rūpaṃ attato samanupassati rūpavantaṃ vā attānaṃ attani vā rūpaṃ rūpasmiṃ vā attānaṃ, vedanaṃ…pe… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ attato samanupassati viññāṇavantaṃ vā attānaṃ attani vā viññāṇaṃ viññāṇasmiṃ vā attānaṃ. Yā evarūpā diṭṭhi diṭṭhigataṃ diṭṭhigahanaṃ diṭṭhikantāro diṭṭhivisūkāyikaṃ diṭṭhivipphanditaṃ diṭṭhisaṃyojanaṃ gāho paṭiggāho abhiniveso parāmāso kummaggo micchāpatho micchattaṃ titthāyatanaṃ vipariyesaggāho viparītaggāho vipallāsaggāho micchāgāho, ayāthāvakasmiṃ yāthāvakanti gāho, yāvatā dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni – imāni diṭṭhivisūkāni. Diṭṭhivisūkāni upātivattoti diṭṭhivisūkāni upātivatto atikkanto samatikkanto vītivattoti – diṭṭhīvisūkāni upātivatto.
பத்தோ நியாமங் படிலத்³த⁴மக்³கோ³தி நியாமா வுச்சந்தி சத்தாரோ மக்³கா³; அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி² ஸம்மாஸங்கப்போ ஸம்மாவாசா ஸம்மாகம்மந்தோ ஸம்மாஆஜீவோ ஸம்மாவாயாமோ ஸம்மாஸதி ஸம்மாஸமாதி⁴. சதூஹி அரியமக்³கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ நியாமங் பத்தோ ஸம்பத்தோ அதி⁴க³தோ ப²ஸ்ஸிதோ ஸச்சி²கதோதி – பத்தோ நியாமங். படிலத்³த⁴மக்³கோ³தி லத்³த⁴மக்³கோ³ படிலத்³த⁴மக்³கோ³ அதி⁴க³தமக்³கோ³ ப²ஸ்ஸிதமக்³கோ³ ஸச்சி²கதமக்³கோ³தி – பத்தோ நியாமங் படிலத்³த⁴மக்³கோ³.
Patto niyāmaṃ paṭiladdhamaggoti niyāmā vuccanti cattāro maggā; ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi sammāsaṅkappo sammāvācā sammākammanto sammāājīvo sammāvāyāmo sammāsati sammāsamādhi. Catūhi ariyamaggehi samannāgato niyāmaṃ patto sampatto adhigato phassito sacchikatoti – patto niyāmaṃ. Paṭiladdhamaggoti laddhamaggo paṭiladdhamaggo adhigatamaggo phassitamaggo sacchikatamaggoti – patto niyāmaṃ paṭiladdhamaggo.
உப்பன்னஞாணொம்ஹி அனஞ்ஞனெய்யோதி தஸ்ஸ பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஞாணங் உப்பன்னங் ஸமுப்பன்னங் நிப்³ப³த்தங் அபி⁴னிப்³ப³த்தங் பாதுபூ⁴தங். ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா’’தி ஞாணங் உப்பன்னங் ஸமுப்பன்னங் நிப்³ப³த்தங் அபி⁴னிப்³ப³த்தங் பாதுபூ⁴தங், ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா து³க்கா²’’தி…பே॰… ‘‘ஸப்³பே³ த⁴ம்மா அனத்தா’’தி… ‘‘யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங் ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி ஞாணங் உப்பன்னங் ஸமுப்பன்னங் நிப்³ப³த்தங் அபி⁴னிப்³ப³த்தங் பாதுபூ⁴தந்தி – உப்பன்னஞாணொம்ஹி. அனஞ்ஞனெய்யோதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ந பரனெய்யோ
Uppannañāṇomhi anaññaneyyoti tassa paccekasambuddhassa ñāṇaṃ uppannaṃ samuppannaṃ nibbattaṃ abhinibbattaṃ pātubhūtaṃ. ‘‘Sabbe saṅkhārā aniccā’’ti ñāṇaṃ uppannaṃ samuppannaṃ nibbattaṃ abhinibbattaṃ pātubhūtaṃ, ‘‘sabbe saṅkhārā dukkhā’’ti…pe… ‘‘sabbe dhammā anattā’’ti… ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti ñāṇaṃ uppannaṃ samuppannaṃ nibbattaṃ abhinibbattaṃ pātubhūtanti – uppannañāṇomhi. Anaññaneyyoti so paccekasambuddho na paraneyyo
ந பரப்பத்தியோ ந பரப்பச்சயோ ந பரபடிப³த்³த⁴கூ³, யதா²பூ⁴தங் 1 ஜானாதி பஸ்ஸதி அஸம்மூள்ஹோ ஸம்பஜானோ படிஸ்ஸதோ. ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா’’தி ந பரனெய்யோ ந பரப்பத்தியோ ந பரப்பச்சயோ ந பரபடிப³த்³த⁴கூ³, யதா²பூ⁴தங் ஜானாதி பஸ்ஸதி அஸம்மூள்ஹோ ஸம்பஜானோ படிஸ்ஸதோ. ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா து³க்கா²’’தி…பே॰… ‘‘ஸப்³பே³ த⁴ம்மா அனத்தா’’தி…பே॰… ‘‘யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங் ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி ந பரனெய்யோ ந பரப்பத்தியோ ந பரப்பச்சயோ ந பரபடிப³த்³த⁴கூ³, யதா²பூ⁴தங் ஜானாதி பஸ்ஸதி அஸம்மூள்ஹோ ஸம்பஜானோ படிஸ்ஸதோதி – உப்பன்னஞாணொம்ஹி அனஞ்ஞனெய்யோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ. தேனாஹ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ –
Na parappattiyo na parappaccayo na parapaṭibaddhagū, yathābhūtaṃ 2 jānāti passati asammūḷho sampajāno paṭissato. ‘‘Sabbe saṅkhārā aniccā’’ti na paraneyyo na parappattiyo na parappaccayo na parapaṭibaddhagū, yathābhūtaṃ jānāti passati asammūḷho sampajāno paṭissato. ‘‘Sabbe saṅkhārā dukkhā’’ti…pe… ‘‘sabbe dhammā anattā’’ti…pe… ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti na paraneyyo na parappattiyo na parappaccayo na parapaṭibaddhagū, yathābhūtaṃ jānāti passati asammūḷho sampajāno paṭissatoti – uppannañāṇomhi anaññaneyyo, eko care khaggavisāṇakappo. Tenāha so paccekasambuddho –
‘‘தி³ட்டீ²விஸூகானி உபாதிவத்தோ, பத்தோ நியாமங் படிலத்³த⁴மக்³கோ³;
‘‘Diṭṭhīvisūkāni upātivatto, patto niyāmaṃ paṭiladdhamaggo;
உப்பன்னஞாணொம்ஹி அனஞ்ஞனெய்யோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ’’தி.
Uppannañāṇomhi anaññaneyyo, eko care khaggavisāṇakappo’’ti.
142.
142.
நில்லோலுபோ நிக்குஹோ நிப்பிபாஸோ, நிம்மக்கோ² நித்³த⁴ந்தகஸாவமோஹோ;
Nillolupo nikkuho nippipāso,nimmakkho niddhantakasāvamoho;
நிராஸஸோ 3 ஸப்³ப³லோகே ப⁴வித்வா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.
Nirāsaso4sabbaloke bhavitvā, eko care khaggavisāṇakappo.
நில்லோலுபோ நிக்குஹோ நிப்பிபாஸோதி லோலுப்பங் வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³…பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங். ஸா லோலுப்பா தண்ஹா தஸ்ஸ பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பஹீனா உச்சி²ன்னமூலா தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மா. தஸ்மா பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ நில்லோலுபோ.
Nillolupo nikkuho nippipāsoti loluppaṃ vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo…pe… abhijjhā lobho akusalamūlaṃ. Sā loluppā taṇhā tassa paccekasambuddhassa pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Tasmā paccekasambuddho nillolupo.
நிக்குஹோதி தீணி குஹனவத்தூ²னி – பச்சயபடிஸேவனஸங்கா²தங் குஹனவத்து², இரியாபத²ஸங்கா²தங் குஹனவத்து², ஸாமந்தஜப்பனஸங்கா²தங் குஹனவத்து².
Nikkuhoti tīṇi kuhanavatthūni – paccayapaṭisevanasaṅkhātaṃ kuhanavatthu, iriyāpathasaṅkhātaṃ kuhanavatthu, sāmantajappanasaṅkhātaṃ kuhanavatthu.
கதமங் பச்சயபடிஸேவனஸங்கா²தங் குஹனவத்து²? இத⁴ க³ஹபதிகா பி⁴க்கு²ங் 5 நிமந்தெந்தி சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரேஹி, ஸோ பாபிச்சோ² இச்சா²பகதோ அத்தி²கோ சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரானங் பி⁴ய்யோகம்யதங் உபாதா³ய சீவரங் பச்சக்கா²தி, பிண்ட³பாதங் பச்சக்கா²தி, ஸேனாஸனங் பச்சக்கா²தி, கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங் பச்சக்கா²தி. ஸோ ஏவமாஹ – ‘‘கிங் ஸமணஸ்ஸ மஹக்³கே⁴ன சீவரேன! ஏதங் ஸாருப்பங் யங் ஸமணோ ஸுஸானா வா ஸங்காரகூடா வா பாபணிகா வா நந்தகானி உச்சினித்வா ஸங்கா⁴டிகங் கரித்வா தா⁴ரெய்ய. கிங் ஸமணஸ்ஸ மஹக்³கே⁴ன பிண்ட³பாதேன! ஏதங் ஸாருப்பங் யங் ஸமணோ உஞ்சா²சரியாய பிண்டி³யாலோபேன ஜீவிகங் கப்பெய்ய. கிங் ஸமணஸ்ஸ மஹக்³கே⁴ன ஸேனாஸனேன! ஏதங் ஸாருப்பங் யங் ஸமணோ ருக்க²மூலிகோ வா அஸ்ஸ ஸோஸானிகோ வா அப்³போ⁴காஸிகோ வா. கிங் ஸமணஸ்ஸ மஹக்³கே⁴ன கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரேன! ஏதங் ஸாருப்பங் யங் ஸமணோ பூதிமுத்தேன வா ஹரிதகீக²ண்டே³ன வா ஓஸத⁴ங் கரெய்யா’’தி. தது³பாதா³ய லூக²ங் சீவரங் தா⁴ரேதி லூக²ங் பிண்ட³பாதங் பரிபு⁴ஞ்ஜதி லூக²ங் ஸேனாஸனங் படிஸேவதி லூக²ங் கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங் படிஸேவதி. தமேனங் க³ஹபதிகா ஏவங் ஜானந்தி – ‘‘அயங் ஸமணோ அப்பிச்சோ² ஸந்துட்டோ² பவிவித்தோ அஸங்ஸட்டோ² ஆரத்³த⁴வீரியோ து⁴தவாதோ³’’தி. பி⁴ய்யோ பி⁴ய்யோ நிமந்தெந்தி சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரேஹி. ஸோ ஏவமாஹ – ‘‘திண்ணங் ஸம்முகீ²பா⁴வா ஸத்³தோ⁴ குலபுத்தோ ப³ஹுங் புஞ்ஞங் பஸவதி, ஸத்³தா⁴ய ஸம்முகீ²பா⁴வா ஸத்³தோ⁴ குலபுத்தோ ப³ஹுங் புஞ்ஞங் பஸவதி, தெ³ய்யத⁴ம்மஸ்ஸ ஸம்முகீ²பா⁴வா ஸத்³தோ⁴ குலபுத்தோ ப³ஹுங் புஞ்ஞங் பஸவதி, த³க்கி²ணெய்யானங் ஸம்முகீ²பா⁴வா ஸத்³தோ⁴ குலபுத்தோ ப³ஹுங் புஞ்ஞங் பஸவதி. தும்ஹாகஞ்சேவாயங் ஸத்³தா⁴ அத்தி², தெ³ய்யத⁴ம்மோ ச ஸங்விஜ்ஜதி, அஹஞ்ச படிக்³கா³ஹகோ. ஸசேஹங் ந படிக்³க³ஹெஸ்ஸாமி, ஏவங் தும்ஹே புஞ்ஞேன பரிபா³ஹிரா ப⁴விஸ்ஸத² 6. ந மய்ஹங் இமினா அத்தோ². அபி ச, தும்ஹாகங்யேவ அனுகம்பாய படிக்³க³ண்ஹாமீ’’தி. தது³பாதா³ய ப³ஹும்பி சீவரங் படிக்³க³ண்ஹாதி, ப³ஹும்பி பிண்ட³பாதங் படிக்³க³ண்ஹாதி, ப³ஹும்பி ஸேனாஸனங் படிக்³க³ண்ஹாதி, ப³ஹும்பி கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங் படிக்³க³ண்ஹாதி. யா ஏவரூபா பா⁴குடிகா பா⁴குடியங் குஹனா குஹாயனா குஹிதத்தங் – இத³ங் பச்சயபடிஸேவனஸங்கா²தங் குஹனவத்து².
Katamaṃ paccayapaṭisevanasaṅkhātaṃ kuhanavatthu? Idha gahapatikā bhikkhuṃ 7 nimantenti cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārehi, so pāpiccho icchāpakato atthiko cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānaṃ bhiyyokamyataṃ upādāya cīvaraṃ paccakkhāti, piṇḍapātaṃ paccakkhāti, senāsanaṃ paccakkhāti, gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ paccakkhāti. So evamāha – ‘‘kiṃ samaṇassa mahagghena cīvarena! Etaṃ sāruppaṃ yaṃ samaṇo susānā vā saṅkārakūṭā vā pāpaṇikā vā nantakāni uccinitvā saṅghāṭikaṃ karitvā dhāreyya. Kiṃ samaṇassa mahagghena piṇḍapātena! Etaṃ sāruppaṃ yaṃ samaṇo uñchācariyāya piṇḍiyālopena jīvikaṃ kappeyya. Kiṃ samaṇassa mahagghena senāsanena! Etaṃ sāruppaṃ yaṃ samaṇo rukkhamūliko vā assa sosāniko vā abbhokāsiko vā. Kiṃ samaṇassa mahagghena gilānapaccayabhesajjaparikkhārena! Etaṃ sāruppaṃ yaṃ samaṇo pūtimuttena vā haritakīkhaṇḍena vā osadhaṃ kareyyā’’ti. Tadupādāya lūkhaṃ cīvaraṃ dhāreti lūkhaṃ piṇḍapātaṃ paribhuñjati lūkhaṃ senāsanaṃ paṭisevati lūkhaṃ gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ paṭisevati. Tamenaṃ gahapatikā evaṃ jānanti – ‘‘ayaṃ samaṇo appiccho santuṭṭho pavivitto asaṃsaṭṭho āraddhavīriyo dhutavādo’’ti. Bhiyyo bhiyyo nimantenti cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārehi. So evamāha – ‘‘tiṇṇaṃ sammukhībhāvā saddho kulaputto bahuṃ puññaṃ pasavati, saddhāya sammukhībhāvā saddho kulaputto bahuṃ puññaṃ pasavati, deyyadhammassa sammukhībhāvā saddho kulaputto bahuṃ puññaṃ pasavati, dakkhiṇeyyānaṃ sammukhībhāvā saddho kulaputto bahuṃ puññaṃ pasavati. Tumhākañcevāyaṃ saddhā atthi, deyyadhammo ca saṃvijjati, ahañca paṭiggāhako. Sacehaṃ na paṭiggahessāmi, evaṃ tumhe puññena paribāhirā bhavissatha 8. Na mayhaṃ iminā attho. Api ca, tumhākaṃyeva anukampāya paṭiggaṇhāmī’’ti. Tadupādāya bahumpi cīvaraṃ paṭiggaṇhāti, bahumpi piṇḍapātaṃ paṭiggaṇhāti, bahumpi senāsanaṃ paṭiggaṇhāti, bahumpi gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ paṭiggaṇhāti. Yā evarūpā bhākuṭikā bhākuṭiyaṃ kuhanā kuhāyanā kuhitattaṃ – idaṃ paccayapaṭisevanasaṅkhātaṃ kuhanavatthu.
கதமங் இரியாபத²ஸங்கா²தங் குஹனவத்து²? இதே⁴கச்சோ பாபிச்சோ² இச்சா²பகதோ ஸம்பா⁴வனாதி⁴ப்பாயோ ‘‘ஏவங் மங் ஜனோ ஸம்பா⁴வெஸ்ஸதீ’’தி க³மனங் ஸண்ட²பேதி டா²னங் ஸண்ட²பேதி நிஸஜ்ஜங் 9 ஸண்ட²பேதி ஸயனங் ஸண்ட²பேதி, பணிதா⁴ய க³ச்ச²தி பணிதா⁴ய திட்ட²தி பணிதா⁴ய நிஸீத³தி பணிதா⁴ய ஸெய்யங் கப்பேதி ஸமாஹிதோ விய க³ச்ச²தி ஸமாஹிதோ விய திட்ட²தி ஸமாஹிதோ விய நிஸீத³தி ஸமாஹிதோ விய ஸெய்யங் கப்பேதி, ஆபாத²கஜ்ஜா²யீவ 10 ஹோதி. யா ஏவரூபா இரியாபத²ஸ்ஸ ஆட²பனா ட²பனா ஸண்ட²பனா பா⁴குடிகா பா⁴குடியங் குஹனா குஹாயனா குஹிதத்தங் 11 – இத³ங் இரியாபத²ஸங்கா²தங் குஹனவத்து².
Katamaṃ iriyāpathasaṅkhātaṃ kuhanavatthu? Idhekacco pāpiccho icchāpakato sambhāvanādhippāyo ‘‘evaṃ maṃ jano sambhāvessatī’’ti gamanaṃ saṇṭhapeti ṭhānaṃ saṇṭhapeti nisajjaṃ 12 saṇṭhapeti sayanaṃ saṇṭhapeti, paṇidhāya gacchati paṇidhāya tiṭṭhati paṇidhāya nisīdati paṇidhāya seyyaṃ kappeti samāhito viya gacchati samāhito viya tiṭṭhati samāhito viya nisīdati samāhito viya seyyaṃ kappeti, āpāthakajjhāyīva 13 hoti. Yā evarūpā iriyāpathassa āṭhapanā ṭhapanā saṇṭhapanā bhākuṭikā bhākuṭiyaṃ kuhanā kuhāyanā kuhitattaṃ 14 – idaṃ iriyāpathasaṅkhātaṃ kuhanavatthu.
கதமங் ஸாமந்தஜப்பனஸங்கா²தங் குஹனவத்து²? இதே⁴கச்சோ பாபிச்சோ² இச்சா²பகதோ ஸம்பா⁴வனாதி⁴ப்பாயோ ‘‘ஏவங் மங் ஜனோ ஸம்பா⁴வெஸ்ஸதீ’’தி அரியத⁴ம்மே ஸன்னிஸ்ஸிதவாசங் பா⁴ஸதி. ‘‘யோ ஏவரூபங் சீவரங் தா⁴ரேதி ஸோ ஸமணோ மஹேஸக்கோ²’’தி ப⁴ணதி; யோ ஏவரூபங் பத்தங் தா⁴ரேதி…பே॰… லோஹதா²லகங் தா⁴ரேதி… த⁴ம்மகரணங் தா⁴ரேதி… பரிஸ்ஸாவனங் தா⁴ரேதி… குஞ்சிகங் தா⁴ரேதி… உபாஹனங் தா⁴ரேதி… காயப³ந்த⁴னங் தா⁴ரேதி… ஆயோக³ங் 15 தா⁴ரேதி ஸோ ஸமணோ மஹேஸக்கோ²’’தி ப⁴ணதி; ‘‘யஸ்ஸ ஏவரூபா உபஜ்ஜா²யோ ஸோ ஸமணோ மஹேஸக்கோ²’’தி ப⁴ணதி; யஸ்ஸ ஏவரூபோ ஆசரியோ …பே॰… ஏவரூபா ஸமானுபஜ்ஜா²யகா… ஸமானாசரியகா… மித்தா… ஸந்தி³ட்டா²… ஸம்ப⁴த்தா… ஸஹாயா ஸோ ஸமணோ மஹேஸக்கோ²தி ப⁴ணதி; யோ ஏவரூபே விஹாரே வஸதி… அட்³ட⁴யோகே³ வஸதி… பாஸாதே³ வஸதி… ஹம்மியே வஸதி… கு³ஹாயங் வஸதி… லேணே வஸதி… குடியங் வஸதி… கூடாகா³ரே வஸதி… அட்டே வஸதி… மாளே வஸதி… உத்³த³ண்டே³ 16 வஸதி… உபட்டா²னஸாலாயங் வஸதி… மண்ட³பே வஸதி… ருக்க²மூலே வஸதி ஸோ ஸமணோ மஹேஸக்கோ²’’தி ப⁴ணதி.
Katamaṃ sāmantajappanasaṅkhātaṃ kuhanavatthu? Idhekacco pāpiccho icchāpakato sambhāvanādhippāyo ‘‘evaṃ maṃ jano sambhāvessatī’’ti ariyadhamme sannissitavācaṃ bhāsati. ‘‘Yo evarūpaṃ cīvaraṃ dhāreti so samaṇo mahesakkho’’ti bhaṇati; yo evarūpaṃ pattaṃ dhāreti…pe… lohathālakaṃ dhāreti… dhammakaraṇaṃ dhāreti… parissāvanaṃ dhāreti… kuñcikaṃ dhāreti… upāhanaṃ dhāreti… kāyabandhanaṃ dhāreti… āyogaṃ 17 dhāreti so samaṇo mahesakkho’’ti bhaṇati; ‘‘yassa evarūpā upajjhāyo so samaṇo mahesakkho’’ti bhaṇati; yassa evarūpo ācariyo …pe… evarūpā samānupajjhāyakā… samānācariyakā… mittā… sandiṭṭhā… sambhattā… sahāyā so samaṇo mahesakkhoti bhaṇati; yo evarūpe vihāre vasati… aḍḍhayoge vasati… pāsāde vasati… hammiye vasati… guhāyaṃ vasati… leṇe vasati… kuṭiyaṃ vasati… kūṭāgāre vasati… aṭṭe vasati… māḷe vasati… uddaṇḍe 18 vasati… upaṭṭhānasālāyaṃ vasati… maṇḍape vasati… rukkhamūle vasati so samaṇo mahesakkho’’ti bhaṇati.
அத² வா, கோரஜிககோரஜிகோ பா⁴குடிகபா⁴குடிகோ குஹககுஹகோ லபகலபகோ முக²ஸம்பா⁴விகோ ‘‘அயங் ஸமணோ இமாஸங் ஏவரூபானங் ஸந்தானங் விஹாரஸமாபத்தீனங் லாபீ⁴’’தி தாதி³ஸங் க³ம்பீ⁴ரங் கூ³ள்ஹங் நிபுணங் படிச்ச²ன்னங் லோகுத்தரங் ஸுஞ்ஞதாபடிஸஞ்ஞுத்தங் கத²ங் கதே²தி. யா ஏவரூபா பா⁴குடிகா பா⁴குடியங் குஹனா குஹாயனா குஹிதத்தங், இத³ங் ஸாமந்தஜப்பனஸங்கா²தங் குஹனவத்து². தஸ்ஸ பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ இமானி தீணி குஹனவத்தூ²னி பஹீனானி ஸமுச்சி²ன்னானி வூபஸந்தானி படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴னி அப⁴ப்³பு³ப்பத்திகானி ஞாணக்³கி³னா த³ட்³டா⁴னி. தஸ்மா ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ நிக்குஹோ.
Atha vā, korajikakorajiko bhākuṭikabhākuṭiko kuhakakuhako lapakalapako mukhasambhāviko ‘‘ayaṃ samaṇo imāsaṃ evarūpānaṃ santānaṃ vihārasamāpattīnaṃ lābhī’’ti tādisaṃ gambhīraṃ gūḷhaṃ nipuṇaṃ paṭicchannaṃ lokuttaraṃ suññatāpaṭisaññuttaṃ kathaṃ katheti. Yā evarūpā bhākuṭikā bhākuṭiyaṃ kuhanā kuhāyanā kuhitattaṃ, idaṃ sāmantajappanasaṅkhātaṃ kuhanavatthu. Tassa paccekasambuddhassa imāni tīṇi kuhanavatthūni pahīnāni samucchinnāni vūpasantāni paṭippassaddhāni abhabbuppattikāni ñāṇagginā daḍḍhāni. Tasmā so paccekasambuddho nikkuho.
நிப்பிபாஸோதி பிபாஸா வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³…பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங். ஸா பிபாஸா தண்ஹா தஸ்ஸ பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பஹீனா உச்சி²ன்னமூலா தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மா. தஸ்மா பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ நிப்பிபாஸோதி – நில்லோலுபோ நிக்குஹோ நிப்பிபாஸோ.
Nippipāsoti pipāsā vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo…pe… abhijjhā lobho akusalamūlaṃ. Sā pipāsā taṇhā tassa paccekasambuddhassa pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Tasmā paccekasambuddho nippipāsoti – nillolupo nikkuho nippipāso.
நிம்மக்கோ² நித்³த⁴ந்தகஸாவமோஹோதி. மக்கோ²தி யோ மக்கோ² மக்கா²யனா 19 மக்கா²யிதத்தங் நிட்டு²ரியங் நிட்டு²ரியகம்மங். கஸாவோதி ராகோ³ கஸாவோ, தோ³ஸோ கஸாவோ, மோஹோ கஸாவோ, கோதோ⁴…பே॰… உபனாஹோ… மக்கோ²… பளாஸோ… ஸப்³பா³குஸலாபி⁴ஸங்கா²ரா கஸாவா. மோஹோதி து³க்கே² அஞ்ஞாணங், து³க்க²ஸமுத³யே அஞ்ஞாணங், து³க்க²னிரோதே⁴ அஞ்ஞாணங், து³க்க²னிரோத⁴கா³மினியா படிபதா³ய அஞ்ஞாணங், புப்³ப³ந்தே அஞ்ஞாணங், அபரந்தே அஞ்ஞாணங், புப்³ப³ந்தாபரந்தே அஞ்ஞாணங், இத³ப்பச்சயதாபடிச்சஸமுப்பன்னேஸு த⁴ம்மேஸு அஞ்ஞாணங். யங் ஏவரூபங் அஞ்ஞாணங் அத³ஸ்ஸனங் அனபி⁴ஸமயோ அனநுபோ³தோ⁴ அப்படிவேதோ⁴ அஸங்கா³ஹனா அபரியோகா³ஹனா அஸமபெக்க²னா அபச்சவெக்க²ணா அபச்சக்க²கம்மங் து³ம்மெஜ்ஜ²ங் பா³ல்யங் அஸம்பஜஞ்ஞங் மோஹோ பமோஹோ ஸம்மோஹோ அவிஜ்ஜா அவிஜ்ஜோகோ⁴ அவிஜ்ஜாயோகோ³ அவிஜ்ஜானுஸயோ அவிஜ்ஜாபரியுட்டா²னங் அவிஜ்ஜாலங்கீ³ மோஹோ அகுஸலமூலங். தஸ்ஸ பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ மக்கோ² ச கஸாவோ ச மோஹோ ச வந்தா ஸங்வந்தா நித்³த⁴ந்தா பஹீனா ஸமுச்சி²ன்னா வூபஸந்தா படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴ அப⁴ப்³பு³ப்பத்திகா ஞாணக்³கி³னா த³ட்³டா⁴தி. ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ நிம்மக்கோ² நித்³த⁴ந்தகஸாவமோஹோ.
Nimmakkhoniddhantakasāvamohoti. Makkhoti yo makkho makkhāyanā 20 makkhāyitattaṃ niṭṭhuriyaṃ niṭṭhuriyakammaṃ. Kasāvoti rāgo kasāvo, doso kasāvo, moho kasāvo, kodho…pe… upanāho… makkho… paḷāso… sabbākusalābhisaṅkhārā kasāvā. Mohoti dukkhe aññāṇaṃ, dukkhasamudaye aññāṇaṃ, dukkhanirodhe aññāṇaṃ, dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya aññāṇaṃ, pubbante aññāṇaṃ, aparante aññāṇaṃ, pubbantāparante aññāṇaṃ, idappaccayatāpaṭiccasamuppannesu dhammesu aññāṇaṃ. Yaṃ evarūpaṃ aññāṇaṃ adassanaṃ anabhisamayo ananubodho appaṭivedho asaṃgāhanā apariyogāhanā asamapekkhanā apaccavekkhaṇā apaccakkhakammaṃ dummejjhaṃ bālyaṃ asampajaññaṃ moho pamoho sammoho avijjā avijjogho avijjāyogo avijjānusayo avijjāpariyuṭṭhānaṃ avijjālaṅgī moho akusalamūlaṃ. Tassa paccekasambuddhassa makkho ca kasāvo ca moho ca vantā saṃvantā niddhantā pahīnā samucchinnā vūpasantā paṭippassaddhā abhabbuppattikā ñāṇagginā daḍḍhāti. So paccekasambuddho nimmakkho niddhantakasāvamoho.
நிராஸஸோ ஸப்³ப³லோகே ப⁴வித்வாதி ஆஸா வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³…பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங். ஸப்³ப³லோகேதி ஸப்³ப³அபாயலோகே ஸப்³ப³மனுஸ்ஸலோகே ஸப்³ப³தே³வலோகே ஸப்³ப³க²ந்த⁴லோகே ஸப்³ப³தா⁴துலோகே ஸப்³ப³ஆயதனலோகே. நிராஸஸோ ஸப்³ப³லோகே ப⁴வித்வாதி ஸப்³ப³லோகே நிராஸஸோ ப⁴வித்வா நித்தண்ஹோ ப⁴வித்வா நிப்பிபாஸோ ப⁴வித்வாதி – நிராஸஸோ ஸப்³ப³லோகே ப⁴வித்வா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ. தேனாஹ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ –
Nirāsaso sabbaloke bhavitvāti āsā vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo…pe… abhijjhā lobho akusalamūlaṃ. Sabbaloketi sabbaapāyaloke sabbamanussaloke sabbadevaloke sabbakhandhaloke sabbadhātuloke sabbaāyatanaloke. Nirāsaso sabbaloke bhavitvāti sabbaloke nirāsaso bhavitvā nittaṇho bhavitvā nippipāso bhavitvāti – nirāsaso sabbaloke bhavitvā, eko care khaggavisāṇakappo. Tenāha so paccekasambuddho –
‘‘நில்லோலுபோ நிக்குஹோ நிப்பிபாஸோ, நிம்மக்கோ² நித்³த⁴ந்தகஸாவமோஹோ;
‘‘Nillolupo nikkuho nippipāso, nimmakkho niddhantakasāvamoho;
நிராஸஸோ ஸப்³ப³லோகே ப⁴வித்வா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ’’தி.
Nirāsaso sabbaloke bhavitvā, eko care khaggavisāṇakappo’’ti.
143.
143.
பாபங் ஸஹாயங் பரிவஜ்ஜயேத², அனத்த²த³ஸ்ஸிங் விஸமே நிவிட்ட²ங்;
Pāpaṃ sahāyaṃ parivajjayetha,anatthadassiṃvisame niviṭṭhaṃ;
ஸயங் ந ஸேவே பஸுதங் பமத்தங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.
Sayaṃ na seve pasutaṃ pamattaṃ, eko care khaggavisāṇakappo.
பாபங் ஸஹாயங் பரிவஜ்ஜயேதா²தி. பாபஸஹாயோ வுச்சதி யோ ஸோ ஸஹாயோ த³ஸவத்து²காய மிச்சா²தி³ட்டி²யா ஸமன்னாக³தோ – நத்தி² தி³ன்னங், நத்தி² யிட்ட²ங், நத்தி² ஹுதங், நத்தி² ஸுகதது³க்கடானங் கம்மானங் ப²லங் விபாகோ, நத்தி² அயங் லோகோ, நத்தி² பரோ லோகோ, நத்தி² மாதா, நத்தி² பிதா, நத்தி² ஸத்தா ஓபபாதிகா, நத்தி² லோகே ஸமணப்³ராஹ்மணா ஸம்மக்³க³தா ஸம்மாபடிபன்னா யே இமஞ்ச லோகங் பரஞ்ச லோகங் ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா பவேதெ³ந்தீதி. அயங் பாபஸஹாயோ. பாபங் ஸஹாயங் பரிவஜ்ஜயேதா²தி. பாபங் ஸஹாயங் வஜ்ஜெய்ய பரிவஜ்ஜெய்யாதி – பாபங் ஸஹாயங் பரிவஜ்ஜயேத².
Pāpaṃsahāyaṃ parivajjayethāti. Pāpasahāyo vuccati yo so sahāyo dasavatthukāya micchādiṭṭhiyā samannāgato – natthi dinnaṃ, natthi yiṭṭhaṃ, natthi hutaṃ, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko, natthi ayaṃ loko, natthi paro loko, natthi mātā, natthi pitā, natthi sattā opapātikā, natthi loke samaṇabrāhmaṇā sammaggatā sammāpaṭipannā ye imañca lokaṃ parañca lokaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedentīti. Ayaṃ pāpasahāyo. Pāpaṃ sahāyaṃ parivajjayethāti. Pāpaṃ sahāyaṃ vajjeyya parivajjeyyāti – pāpaṃ sahāyaṃ parivajjayetha.
அனத்த²த³ஸ்ஸிங் விஸமே நிவிட்ட²ந்தி அனத்த²த³ஸ்ஸீ வுச்சதி யோ ஸோ ஸஹாயோ த³ஸவத்து²காய மிச்சா²தி³ட்டி²யா ஸமன்னாக³தோ – நத்தி² தி³ன்னங், நத்தி² யிட்ட²ங்…பே॰… யே இமஞ்ச லோகங் பரஞ்ச லோகங் ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா பவேதெ³ந்தீதி. விஸமே நிவிட்ட²ந்தி விஸமே காயகம்மே நிவிட்ட²ங், விஸமே வசீகம்மே நிவிட்ட²ங், விஸமே மனோகம்மே நிவிட்ட²ங், விஸமே பாணாதிபாதே நிவிட்ட²ங், விஸமே அதி³ன்னாதா³னே நிவிட்ட²ங், விஸமே காமேஸுமிச்சா²சாரே நிவிட்ட²ங், விஸமே முஸாவாதே³ நிவிட்ட²ங், விஸமாய பிஸுணாய வாசாய 21 நிவிட்ட²ங், விஸமாய ப²ருஸாய வாசாய 22 நிவிட்ட²ங், விஸமே ஸம்ப²ப்பலாபே நிவிட்ட²ங், விஸமாய அபி⁴ஜ்ஜா²ய நிவிட்ட²ங், விஸமே ப்³யாபாதே³ நிவிட்ட²ங், விஸமாய மிச்சா²தி³ட்டி²யா நிவிட்ட²ங், விஸமேஸு ஸங்கா²ரேஸு நிவிட்ட²ங் விஸமேஸு பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு நிவிட்ட²ங், விஸமேஸு பஞ்சஸு நீவரணேஸு நிவிட்ட²ங் வினிவிட்ட²ங் ஸத்தங் அல்லீனங் உபக³தங் அஜ்ஜோ²ஸிதங் அதி⁴முத்தந்தி – அனத்த²த³ஸ்ஸிங் விஸமே நிவிட்ட²ங்.
Anatthadassiṃ visame niviṭṭhanti anatthadassī vuccati yo so sahāyo dasavatthukāya micchādiṭṭhiyā samannāgato – natthi dinnaṃ, natthi yiṭṭhaṃ…pe… ye imañca lokaṃ parañca lokaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedentīti. Visame niviṭṭhanti visame kāyakamme niviṭṭhaṃ, visame vacīkamme niviṭṭhaṃ, visame manokamme niviṭṭhaṃ, visame pāṇātipāte niviṭṭhaṃ, visame adinnādāne niviṭṭhaṃ, visame kāmesumicchācāre niviṭṭhaṃ, visame musāvāde niviṭṭhaṃ, visamāya pisuṇāya vācāya 23 niviṭṭhaṃ, visamāya pharusāya vācāya 24 niviṭṭhaṃ, visame samphappalāpe niviṭṭhaṃ, visamāya abhijjhāya niviṭṭhaṃ, visame byāpāde niviṭṭhaṃ, visamāya micchādiṭṭhiyā niviṭṭhaṃ, visamesu saṅkhāresu niviṭṭhaṃ visamesu pañcasu kāmaguṇesu niviṭṭhaṃ, visamesu pañcasu nīvaraṇesu niviṭṭhaṃ viniviṭṭhaṃ sattaṃ allīnaṃ upagataṃ ajjhositaṃ adhimuttanti – anatthadassiṃ visame niviṭṭhaṃ.
ஸயங் ந ஸேவே பஸுதங் பமத்தந்தி. பஸுதந்தி யோபி காமே ஏஸதி க³வேஸதி பரியேஸதி தச்சரிதோ தப்³ப³ஹுலோ தக்³க³ருகோ தன்னினோ தப்போணோ தப்பப்³பா⁴ரோ தத³தி⁴முத்தோ தத³தி⁴பதெய்யோ, ஸோபி காமப்பஸுதோ. யோபி தண்ஹாவஸேன ரூபே பரியேஸதி, ஸத்³தே³…பே॰… க³ந்தே⁴… ரஸே… பொ²ட்ட²ப்³பே³ பரியேஸதி தச்சரிதோ தப்³ப³ஹுலோ தக்³க³ருகோ தன்னின்னோ தப்போணோ தப்பப்³பா⁴ரோ தத³தி⁴முத்தோ தத³தி⁴பதெய்யோ, ஸோபி காமப்பஸுதோ. யோபி தண்ஹாவஸேன ரூபே படிலப⁴தி, ஸத்³தே³…பே॰… க³ந்தே⁴… ரஸே… பொ²ட்ட²ப்³பே³ படிலப⁴தி தச்சரிதோ தப்³ப³ஹுலோ தக்³க³ருகோ தன்னின்னோ தப்போணோ தப்பப்³பா⁴ரோ தத³தி⁴முத்தோ தத³தி⁴பதெய்யோ, ஸோபி காமப்பஸுதோ. யோபி தண்ஹாவஸேன ரூபே பரிபு⁴ஞ்ஜதி, ஸத்³தே³…பே॰… க³ந்தே⁴… ரஸே… பொ²ட்ட²ப்³பே³ பரிபு⁴ஞ்ஜதி தச்சரிதோ தப்³ப³ஹுலோ தக்³க³ருகோ தன்னின்னோ தப்போணோ தப்பப்³பா⁴ரோ தத³தி⁴முத்தோ தத³தி⁴பதெய்யோ, ஸோபி காமப்பஸுதோ. யதா² கலஹகாரகோ கலஹப்பஸுதோ, கம்மகாரகோ கம்மப்பஸுதோ, கோ³சரே சரந்தோ கோ³சரப்பஸுதோ, ஜா²யீ ஜா²னப்பஸுதோ; ஏவமேவ யோ காமே ஏஸதி க³வேஸதி பரியேஸதி தச்சரிதோ தப்³ப³ஹுலோ தக்³க³ருகோ தன்னின்னோ தப்போணோ தப்பப்³பா⁴ரோ தத³தி⁴முத்தோ தத³தி⁴பதெய்யோ, ஸோபி காமப்பஸுதோ. யோபி தண்ஹாவஸேன ரூபே பரியேஸதி…பே॰… யோபி தண்ஹாவஸேன ரூபே படிலப⁴தி…பே॰… யோபி தண்ஹாவஸேன ரூபே பரிபு⁴ஞ்ஜதி, ஸத்³தே³…பே॰… க³ந்தே⁴… ரஸே… பொ²ட்ட²ப்³பே³ பரிபு⁴ஞ்ஜதி தச்சரிதோ தப்³ப³ஹுலோ தக்³க³ருகோ தன்னின்னோ தப்போணோ தப்பப்³பா⁴ரோ தத³தி⁴முத்தோ தத³தி⁴பதெய்யோ, ஸோபி காமப்பஸுதோ. பமத்தந்தி. பமாதோ³ வத்தப்³போ³ காயது³ச்சரிதே வா வசீது³ச்சரிதே வா மனோது³ச்சரிதே வா பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு வா சித்தஸ்ஸ வோஸக்³கோ³ வோஸக்³கா³னுப்பதா³னங் குஸலானங் த⁴ம்மானங் பா⁴வனாய அஸக்கச்சகிரியதா அஸாதச்சகிரியதா அனட்டி²தகிரியதா ஓலீனவுத்திதா நிக்கி²த்தச்ச²ந்த³தா நிக்கி²த்தது⁴ரதா அனாஸேவனா அபா⁴வனா அப³ஹுலீகம்மங் அனதி⁴ட்டா²னங் அனநுயோகோ³, யோ ஏவரூபோ பமாதோ³ பமஜ்ஜனா பமஜ்ஜிதத்தங் – அயங் வுச்சதி பமாதோ³.
Sayaṃ na seve pasutaṃ pamattanti. Pasutanti yopi kāme esati gavesati pariyesati taccarito tabbahulo taggaruko tannino tappoṇo tappabbhāro tadadhimutto tadadhipateyyo, sopi kāmappasuto. Yopi taṇhāvasena rūpe pariyesati, sadde…pe… gandhe… rase… phoṭṭhabbe pariyesati taccarito tabbahulo taggaruko tanninno tappoṇo tappabbhāro tadadhimutto tadadhipateyyo, sopi kāmappasuto. Yopi taṇhāvasena rūpe paṭilabhati, sadde…pe… gandhe… rase… phoṭṭhabbe paṭilabhati taccarito tabbahulo taggaruko tanninno tappoṇo tappabbhāro tadadhimutto tadadhipateyyo, sopi kāmappasuto. Yopi taṇhāvasena rūpe paribhuñjati, sadde…pe… gandhe… rase… phoṭṭhabbe paribhuñjati taccarito tabbahulo taggaruko tanninno tappoṇo tappabbhāro tadadhimutto tadadhipateyyo, sopi kāmappasuto. Yathā kalahakārako kalahappasuto, kammakārako kammappasuto, gocare caranto gocarappasuto, jhāyī jhānappasuto; evameva yo kāme esati gavesati pariyesati taccarito tabbahulo taggaruko tanninno tappoṇo tappabbhāro tadadhimutto tadadhipateyyo, sopi kāmappasuto. Yopi taṇhāvasena rūpe pariyesati…pe… yopi taṇhāvasena rūpe paṭilabhati…pe… yopi taṇhāvasena rūpe paribhuñjati, sadde…pe… gandhe… rase… phoṭṭhabbe paribhuñjati taccarito tabbahulo taggaruko tanninno tappoṇo tappabbhāro tadadhimutto tadadhipateyyo, sopi kāmappasuto. Pamattanti. Pamādo vattabbo kāyaduccarite vā vacīduccarite vā manoduccarite vā pañcasu kāmaguṇesu vā cittassa vosaggo vosaggānuppadānaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ bhāvanāya asakkaccakiriyatā asātaccakiriyatā anaṭṭhitakiriyatā olīnavuttitā nikkhittacchandatā nikkhittadhuratā anāsevanā abhāvanā abahulīkammaṃ anadhiṭṭhānaṃ ananuyogo, yo evarūpo pamādo pamajjanā pamajjitattaṃ – ayaṃ vuccati pamādo.
ஸயங் ந ஸேவே பஸுதங் பமத்தந்தி பஸுதங் ந ஸேவெய்ய பமத்தஞ்ச ஸயங் ந ஸேவெய்ய ஸாமங் ந ஸேவெய்ய ந நிஸேவெய்ய ந ஸங்ஸேவெய்ய ந பரிஸங்ஸேவெய்ய ந ஆசரெய்ய ந ஸமாசரெய்ய ந ஸமாதா³ய வத்தெய்யாதி – ஸயங் ந ஸேவே பஸுதங் பமத்தங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ. தேனாஹ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ –
Sayaṃ na seve pasutaṃ pamattanti pasutaṃ na seveyya pamattañca sayaṃ na seveyya sāmaṃ na seveyya na niseveyya na saṃseveyya na parisaṃseveyya na ācareyya na samācareyya na samādāya vatteyyāti – sayaṃ na seve pasutaṃ pamattaṃ, eko care khaggavisāṇakappo. Tenāha so paccekasambuddho –
‘‘பாபங் ஸஹாயங் பரிவஜ்ஜயேத², அனத்த²த³ஸ்ஸிங் விஸமே நிவிட்ட²ங்;
‘‘Pāpaṃ sahāyaṃ parivajjayetha, anatthadassiṃ visame niviṭṭhaṃ;
ஸயங் ந ஸேவே பஸுதங் பமத்தங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.
Sayaṃ na seve pasutaṃ pamattaṃ, eko care khaggavisāṇakappo.
144.
144.
ப³ஹுஸ்ஸுதங் த⁴ம்மத⁴ரங் ப⁴ஜேத², மித்தங் உளாரங் படிபா⁴னவந்தங்;
Bahussutaṃ dhammadharaṃ bhajetha,mittaṃ uḷāraṃ paṭibhānavantaṃ;
அஞ்ஞாய அத்தா²னி வினெய்ய கங்க²ங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.
Aññāya atthāni vineyya kaṅkhaṃ, eko care khaggavisāṇakappo.
ப³ஹுஸ்ஸுதங் த⁴ம்மத⁴ரங் ப⁴ஜேதா²தி ப³ஹுஸ்ஸுதோ ஹோதி மித்தோ ஸுதத⁴ரோ ஸுதஸன்னிசயோ. யே தே த⁴ம்மா ஆதி³கல்யாணா மஜ்ஜே²கல்யாணா பரியோஸானகல்யாணா ஸாத்த²ங் ஸப்³யஞ்ஜனங் 25 கேவலபரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங் அபி⁴வத³ந்தி, ததா²ரூபாஸ்ஸ த⁴ம்மா ப³ஹுஸ்ஸுதா ஹொந்தி தா⁴தா 26 வசஸா பரிசிதா மனஸானுபெக்கி²தா தி³ட்டி²யா ஸுப்படிவித்³தா⁴. த⁴ம்மத⁴ரந்தி த⁴ம்மங் தா⁴ரெந்தங் 27 – ஸுத்தங் கெ³ய்யங் வெய்யாகரணங் கா³த²ங் உதா³னங் இதிவுத்தகங் ஜாதகங் அப்³பு⁴தத⁴ம்மங் வேத³ல்லங். ப³ஹுஸ்ஸுதங் த⁴ம்மத⁴ரங் ப⁴ஜேதா²தி ப³ஹுஸ்ஸுதஞ்ச த⁴ம்மத⁴ரஞ்ச மித்தங் ப⁴ஜெய்ய ஸங்ப⁴ஜெய்ய ஸேவெய்ய நிஸேவெய்ய ஸங்ஸேவெய்ய படிஸேவெய்யாதி – ப³ஹுஸ்ஸுதங் த⁴ம்மத⁴ரங் ப⁴ஜேத².
Bahussutaṃdhammadharaṃ bhajethāti bahussuto hoti mitto sutadharo sutasannicayo. Ye te dhammā ādikalyāṇā majjhekalyāṇā pariyosānakalyāṇā sātthaṃ sabyañjanaṃ 28 kevalaparipuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ abhivadanti, tathārūpāssa dhammā bahussutā honti dhātā 29 vacasā paricitā manasānupekkhitā diṭṭhiyā suppaṭividdhā. Dhammadharanti dhammaṃ dhārentaṃ 30 – suttaṃ geyyaṃ veyyākaraṇaṃ gāthaṃ udānaṃ itivuttakaṃ jātakaṃ abbhutadhammaṃ vedallaṃ. Bahussutaṃ dhammadharaṃ bhajethāti bahussutañca dhammadharañca mittaṃ bhajeyya saṃbhajeyya seveyya niseveyya saṃseveyya paṭiseveyyāti – bahussutaṃ dhammadharaṃ bhajetha.
மித்தங் உளாரங் படிபா⁴னவந்தந்தி உளாரோ ஹோதி மித்தோ ஸீலேன ஸமாதி⁴னா பஞ்ஞாய விமுத்தியா விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸேன. படிபா⁴னவந்தந்தி தயோ படிபா⁴னவந்தோ – பரியத்திபடிபா⁴னவா, பரிபுச்சா²படிபா⁴னவா, அதி⁴க³மபடிபா⁴னவா. கதமோ பரியத்திபடிபா⁴னவா? இதே⁴கச்சஸ்ஸ பு³த்³த⁴வசனங் பரியாபுதங் 31 ஹோதி ஸுத்தங் கெ³ய்யங் வெய்யாகரணங் கா³தா² உதா³னங் இதிவுத்தகங் ஜாதகங் அப்³பு⁴தத⁴ம்மங் வேத³ல்லங். தஸ்ஸ பரியத்திங் நிஸ்ஸாய படிபா⁴தி – அயங் பரியத்திபடிபா⁴னவா.
Mittaṃ uḷāraṃ paṭibhānavantanti uḷāro hoti mitto sīlena samādhinā paññāya vimuttiyā vimuttiñāṇadassena. Paṭibhānavantanti tayo paṭibhānavanto – pariyattipaṭibhānavā, paripucchāpaṭibhānavā, adhigamapaṭibhānavā. Katamo pariyattipaṭibhānavā? Idhekaccassa buddhavacanaṃ pariyāputaṃ 32 hoti suttaṃ geyyaṃ veyyākaraṇaṃ gāthā udānaṃ itivuttakaṃ jātakaṃ abbhutadhammaṃ vedallaṃ. Tassa pariyattiṃ nissāya paṭibhāti – ayaṃ pariyattipaṭibhānavā.
கதமோ பரிபுச்சா²படிபா⁴னவா? இதே⁴கச்சோ பரிபுச்சி²தோபி ஹோதி அத்தே² ச ஞாயே ச லக்க²ணே ச காரணே ச டா²னாட்டா²னே ச. தஸ்ஸ பரிபுச்ச²ங் நிஸ்ஸாய படிபா⁴தி – அயங் பரிபுச்சா²படிபா⁴னவா.
Katamo paripucchāpaṭibhānavā? Idhekacco paripucchitopi hoti atthe ca ñāye ca lakkhaṇe ca kāraṇe ca ṭhānāṭṭhāne ca. Tassa paripucchaṃ nissāya paṭibhāti – ayaṃ paripucchāpaṭibhānavā.
கதமோ அதி⁴க³மபடிபா⁴னவா? இதே⁴கச்சஸ்ஸ அதி⁴க³தா ஹொந்தி சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³ பஞ்சிந்த்³ரியானி பஞ்ச ப³லானி ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ சத்தாரோ அரியமக்³கா³ சத்தாரி ஸாமஞ்ஞப²லானி சதஸ்ஸோ படிஸம்பி⁴தா³யோ ச² அபி⁴ஞ்ஞாயோ 33. தஸ்ஸ அத்தோ² ஞாதோ த⁴ம்மோ ஞாதோ நிருத்தி ஞாதா. அத்தே² ஞாதே அத்தோ² படிபா⁴தி, த⁴ம்மே ஞாதே த⁴ம்மோ படிபா⁴தி, நிருத்தியா ஞாதாய நிருத்தி படிபா⁴தி. இமேஸு தீஸு ஞாணங் படிபா⁴னபடிஸம்பி⁴தா³. ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ இமாய படிபா⁴னபடிஸம்பி⁴தா³ய உபேதோ ஸமுபேதோ உபாக³தோ ஸமுபாக³தோ உபபன்னோ ஸமுபபன்னோ ஸமன்னாக³தோ. தஸ்மா பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ படிபா⁴னவா . யஸ்ஸ பரியத்தி நத்தி² பரிபுச்சா² நத்தி² அதி⁴க³மோ நத்தி², கிங் தஸ்ஸ படிபா⁴யிஸ்ஸதீதி – மித்தங் உளாரங் படிபா⁴னவந்தங்.
Katamo adhigamapaṭibhānavā? Idhekaccassa adhigatā honti cattāro satipaṭṭhānā cattāro sammappadhānā cattāro iddhipādā pañcindriyāni pañca balāni satta bojjhaṅgā ariyo aṭṭhaṅgiko maggo cattāro ariyamaggā cattāri sāmaññaphalāni catasso paṭisambhidāyo cha abhiññāyo 34. Tassa attho ñāto dhammo ñāto nirutti ñātā. Atthe ñāte attho paṭibhāti, dhamme ñāte dhammo paṭibhāti, niruttiyā ñātāya nirutti paṭibhāti. Imesu tīsu ñāṇaṃ paṭibhānapaṭisambhidā. So paccekasambuddho imāya paṭibhānapaṭisambhidāya upeto samupeto upāgato samupāgato upapanno samupapanno samannāgato. Tasmā paccekasambuddho paṭibhānavā . Yassa pariyatti natthi paripucchā natthi adhigamo natthi, kiṃ tassa paṭibhāyissatīti – mittaṃ uḷāraṃ paṭibhānavantaṃ.
அஞ்ஞாய அத்தா²னி வினெய்ய கங்க²ந்தி அத்தத்த²ங் அஞ்ஞாய பரத்த²ங் அஞ்ஞாய உப⁴யத்த²ங் அஞ்ஞாய தி³ட்ட²த⁴ம்மிகத்த²ங் அஞ்ஞாய ஸம்பராயிகத்த²ங் அஞ்ஞாய பரமத்த²ங் அஞ்ஞாய அபி⁴ஞ்ஞாய ஜானித்வா துலயித்வா தீரயித்வா விபா⁴வயித்வா விபூ⁴தங் கத்வா கங்க²ங் வினெய்ய படிவினெய்ய பஜஹெய்ய வினோதெ³ய்ய ப்³யந்தீகரெய்ய அனபா⁴வங் க³மெய்யாதி – அஞ்ஞாய அத்தா²னி வினெய்ய கங்க²ங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ. தேனாஹ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ –
Aññāya atthāni vineyya kaṅkhanti attatthaṃ aññāya paratthaṃ aññāya ubhayatthaṃ aññāya diṭṭhadhammikatthaṃ aññāya samparāyikatthaṃ aññāya paramatthaṃ aññāya abhiññāya jānitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā kaṅkhaṃ vineyya paṭivineyya pajaheyya vinodeyya byantīkareyya anabhāvaṃ gameyyāti – aññāya atthāni vineyya kaṅkhaṃ, eko care khaggavisāṇakappo. Tenāha so paccekasambuddho –
‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதங் த⁴ம்மத⁴ரங் ப⁴ஜேத², மித்தங் உளாரங் படிபா⁴னவந்தங்;
‘‘Bahussutaṃ dhammadharaṃ bhajetha, mittaṃ uḷāraṃ paṭibhānavantaṃ;
அஞ்ஞாய அத்தா²னி வினெய்ய கங்க²ங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ’’தி.
Aññāya atthāni vineyya kaṅkhaṃ, eko care khaggavisāṇakappo’’ti.
145.
145.
கி²ட்³ட³ங் ரதிங் 35 காமஸுக²ஞ்ச லோகே, அனலங்கரித்வா அனபெக்க²மானோ;