Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā |
તેભૂમકકુસલવણ્ણના
Tebhūmakakusalavaṇṇanā
૨૬૯. ઇદાનિ યસ્મા સબ્બાનિપેતાનિ તેભૂમકકુસલાનિ હીનાદિના પભેદેન વત્તન્તિ, તસ્મા તેસં તં પભેદં દસ્સેતું પુન કતમે ધમ્મા કુસલાતિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ હીનન્તિ લામકં. તં આયૂહનવસેન વેદિતબ્બં. હીનુત્તમાનં મજ્ઝે ભવં મજ્ઝિમં. પધાનભાવં નીતં પણીતં, ઉત્તમન્તિ અત્થો. તાનિપિ આયૂહનવસેનેવ વેદિતબ્બાનિ. યસ્સ હિ આયૂહનક્ખણે છન્દો વા હીનો હોતિ, વીરિયં વા, ચિત્તં વા, વીમંસા વા, તં હીનં નામ. યસ્સ તે ધમ્મા મજ્ઝિમા ચેવ પણીતા, ચ તં મજ્ઝિમઞ્ચેવ પણીતઞ્ચ. યં પન કત્તુકામતાસઙ્ખાતં છન્દં ધુરં છન્દં જેટ્ઠકં છન્દં પુબ્બઙ્ગમં કત્વા આયૂહિતં, તં છન્દાધિપતિતો આગતત્તા છન્દાધિપતેય્યં નામ. વીરિયાધિપતેય્યાદીસુપિ એસેવ નયો.
269. Idāni yasmā sabbānipetāni tebhūmakakusalāni hīnādinā pabhedena vattanti, tasmā tesaṃ taṃ pabhedaṃ dassetuṃ puna katame dhammā kusalātiādi āraddhaṃ. Tattha hīnanti lāmakaṃ. Taṃ āyūhanavasena veditabbaṃ. Hīnuttamānaṃ majjhe bhavaṃ majjhimaṃ. Padhānabhāvaṃ nītaṃ paṇītaṃ, uttamanti attho. Tānipi āyūhanavaseneva veditabbāni. Yassa hi āyūhanakkhaṇe chando vā hīno hoti, vīriyaṃ vā, cittaṃ vā, vīmaṃsā vā, taṃ hīnaṃ nāma. Yassa te dhammā majjhimā ceva paṇītā, ca taṃ majjhimañceva paṇītañca. Yaṃ pana kattukāmatāsaṅkhātaṃ chandaṃ dhuraṃ chandaṃ jeṭṭhakaṃ chandaṃ pubbaṅgamaṃ katvā āyūhitaṃ, taṃ chandādhipatito āgatattā chandādhipateyyaṃ nāma. Vīriyādhipateyyādīsupi eseva nayo.
ઇમસ્મિં પન ઠાને ઠત્વા નયા ગણેતબ્બા. સબ્બપઠમં વિભત્તો હિ એકો નયો, હીનન્તિ એકો, મજ્ઝિમન્તિ એકો, પણીતન્તિ એકો, છન્દાધિપતેય્યન્તિ એકો. ઇમે તાવ છન્દાધિપતેય્યે પઞ્ચ નયા. એવં વીરિયાધિપતેય્યાદીસુપીતિ ચત્તારો પઞ્ચકા વીસતિ હોન્તિ. પુરિમો વા એકો સુદ્ધિકનયો, હીનન્તિઆદયો તયો, છન્દાધિપતેય્યન્તિઆદયો ચત્તારો, છન્દાધિપતેય્યં હીનન્તિઆદયો દ્વાદસાતિ એવમ્પિ વીસતિ નયા હોન્તિ.
Imasmiṃ pana ṭhāne ṭhatvā nayā gaṇetabbā. Sabbapaṭhamaṃ vibhatto hi eko nayo, hīnanti eko, majjhimanti eko, paṇītanti eko, chandādhipateyyanti eko. Ime tāva chandādhipateyye pañca nayā. Evaṃ vīriyādhipateyyādīsupīti cattāro pañcakā vīsati honti. Purimo vā eko suddhikanayo, hīnantiādayo tayo, chandādhipateyyantiādayo cattāro, chandādhipateyyaṃ hīnantiādayo dvādasāti evampi vīsati nayā honti.
ઇમે વીસતિ મહાનયા કત્થ વિભત્તાતિ? મહાપકરણે (પટ્ઠા॰ ૨.૧૪.૧) હીનત્તિકે વિભત્તા. ઇમસ્મિં પન ઠાને હીનત્તિકતો મજ્ઝિમરાસિં ગહેત્વા હીનમજ્ઝિમપણીતવસેન તયો કોટ્ઠાસા કાતબ્બા. તતોપિ મજ્ઝિમરાસિં ઠપેત્વા હીનપણીતે ગહેત્વા નવ નવ કોટ્ઠાસા કાતબ્બા. હીનસ્મિંયેવ હિ હીનં અત્થિ મજ્ઝિમં અત્થિ પણીતં અત્થિ. પણીતસ્મિમ્પિ હીનં અત્થિ મજ્ઝિમં અત્થિ પણીતં અત્થિ. તથા હીનહીનસ્મિં હીનં, હીનહીનસ્મિં મજ્ઝિમં, હીનહીનસ્મિં પણીતં. હીનમજ્ઝિમસ્મિં હીનં, હીનમજ્ઝિમસ્મિં મજ્ઝિમં, હીનમજ્ઝિમસ્મિં પણીતં. હીનપણીતસ્મિં હીનં, હીનપણીતસ્મિં મજ્ઝિમં, હીનપણીતસ્મિં પણીતન્તિ અયમેકો નવકો. પણીતહીનસ્મિમ્પિ હીનં નામ અત્થિ, પણીતહીનસ્મિં મજ્ઝિમં, પણીતહીનસ્મિં પણીતં. તથા પણીતમજ્ઝિમસ્મિં હીનં, પણીતમજ્ઝિમસ્મિં મજ્ઝિમં, પણીતમજ્ઝિમસ્મિં પણીતં. પણીતપણીતસ્મિં હીનં, પણીતપણીતસ્મિં મજ્ઝિમં, પણીતપણીતસ્મિં પણીતન્તિ. અયં દુતિયો નવકોતિ દ્વે નવકા અટ્ઠારસ. ઇમાનિ અટ્ઠારસ કમ્મદ્વારાનિ નામ . ઇમેહિ પભાવિતત્તા , ઇમેસં વસેન, અટ્ઠારસ ખત્તિયા, અટ્ઠારસ બ્રાહ્મણા, અટ્ઠારસ વેસ્સા, અટ્ઠારસ સુદ્દા, અટ્ઠચત્તાલીસ ગોત્તચરણાનિ વેદિતબ્બાનિ.
Ime vīsati mahānayā kattha vibhattāti? Mahāpakaraṇe (paṭṭhā. 2.14.1) hīnattike vibhattā. Imasmiṃ pana ṭhāne hīnattikato majjhimarāsiṃ gahetvā hīnamajjhimapaṇītavasena tayo koṭṭhāsā kātabbā. Tatopi majjhimarāsiṃ ṭhapetvā hīnapaṇīte gahetvā nava nava koṭṭhāsā kātabbā. Hīnasmiṃyeva hi hīnaṃ atthi majjhimaṃ atthi paṇītaṃ atthi. Paṇītasmimpi hīnaṃ atthi majjhimaṃ atthi paṇītaṃ atthi. Tathā hīnahīnasmiṃ hīnaṃ, hīnahīnasmiṃ majjhimaṃ, hīnahīnasmiṃ paṇītaṃ. Hīnamajjhimasmiṃ hīnaṃ, hīnamajjhimasmiṃ majjhimaṃ, hīnamajjhimasmiṃ paṇītaṃ. Hīnapaṇītasmiṃ hīnaṃ, hīnapaṇītasmiṃ majjhimaṃ, hīnapaṇītasmiṃ paṇītanti ayameko navako. Paṇītahīnasmimpi hīnaṃ nāma atthi, paṇītahīnasmiṃ majjhimaṃ, paṇītahīnasmiṃ paṇītaṃ. Tathā paṇītamajjhimasmiṃ hīnaṃ, paṇītamajjhimasmiṃ majjhimaṃ, paṇītamajjhimasmiṃ paṇītaṃ. Paṇītapaṇītasmiṃ hīnaṃ, paṇītapaṇītasmiṃ majjhimaṃ, paṇītapaṇītasmiṃ paṇītanti. Ayaṃ dutiyo navakoti dve navakā aṭṭhārasa. Imāni aṭṭhārasa kammadvārāni nāma . Imehi pabhāvitattā , imesaṃ vasena, aṭṭhārasa khattiyā, aṭṭhārasa brāhmaṇā, aṭṭhārasa vessā, aṭṭhārasa suddā, aṭṭhacattālīsa gottacaraṇāni veditabbāni.
ઇમેસુ ચ પન તેભૂમકેસુ કુસલેસુ કામાવચરકુસલં તિહેતુકમ્પિ દુહેતુકમ્પિ હોતિ ઞાણસમ્પયુત્તવિપ્પયુત્તવસેન. રૂપાવચરારૂપાવચરં પન તિહેતુકમેવ ઞાણસમ્પયુત્તમેવ. કામાવચરમ્પેત્થ અધિપતિના સહાપિ ઉપ્પજ્જતિ વિનાપિ. રૂપાવચરારૂપાવચરં અધિપતિસમ્પન્નમેવ હોતિ. કામાવચરકુસલે ચેત્થ આરમ્મણાધિપતિ સહજાતાધિપતીતિ દ્વેપિ અધિપતયો લબ્ભન્તિ. રૂપાવચરારૂપાવચરેસુ આરમ્મણાધિપતિ ન લબ્ભતિ, સહજાતાધિપતિયેવ લબ્ભતિ. તત્થ ચિત્તસ્સ ચિત્તાધિપતેય્યભાવો સમ્પયુત્તધમ્માનં વસેન વુત્તો. દ્વિન્નં પન ચિત્તાનં એકતો અભાવેન સમ્પયુત્તચિત્તસ્સ ચિત્તાધિપતિ નામ નત્થિ. તથા છન્દાદીનં છન્દાધિપતિઆદયો. કેચિ પન ‘સચે ચિત્તવતો કુસલં હોતિ, મય્હં ભવિસ્સતીતિ એવં યં ચિત્તં ધુરં કત્વા જેટ્ઠકં કત્વા અપરં કુસલચિત્તં આયૂહિતં, તસ્સ તં પુરિમચિત્તં ચિત્તાધિપતિ નામ હોતિ, તતો આગતત્તા ઇદં ચિત્તાધિપતેય્યં નામા’તિ એવં આગમનવસેનાપિ અધિપતિં નામ ઇચ્છન્તિ. અયં પન નયો નેવ પાળિયં ન અટ્ઠકથાયં દિસ્સતિ. તસ્મા વુત્તનયેનેવ અધિપતિભાવો વેદિતબ્બો. ઇમેસુ ચ એકૂનવીસતિયા મહાનયેસુ પુરિમે સુદ્ધિકનયે વુત્તપરિમાણાનેવ ચિત્તાનિ ચ નવકા ચ પાઠવારા ચ હોન્તિ. તસ્મા ઞાણસમ્પયુત્તેસુ વુત્તપરિમાણતો વીસતિગુણો ચિત્તનવકવારભેદો વેદિતબ્બો, ચતૂસુ ઞાણવિપ્પયુત્તેસુ સોળસગુણોતિ, અયં તેભૂમકકુસલે પકિણ્ણકકથા નામાતિ.
Imesu ca pana tebhūmakesu kusalesu kāmāvacarakusalaṃ tihetukampi duhetukampi hoti ñāṇasampayuttavippayuttavasena. Rūpāvacarārūpāvacaraṃ pana tihetukameva ñāṇasampayuttameva. Kāmāvacarampettha adhipatinā sahāpi uppajjati vināpi. Rūpāvacarārūpāvacaraṃ adhipatisampannameva hoti. Kāmāvacarakusale cettha ārammaṇādhipati sahajātādhipatīti dvepi adhipatayo labbhanti. Rūpāvacarārūpāvacaresu ārammaṇādhipati na labbhati, sahajātādhipatiyeva labbhati. Tattha cittassa cittādhipateyyabhāvo sampayuttadhammānaṃ vasena vutto. Dvinnaṃ pana cittānaṃ ekato abhāvena sampayuttacittassa cittādhipati nāma natthi. Tathā chandādīnaṃ chandādhipatiādayo. Keci pana ‘sace cittavato kusalaṃ hoti, mayhaṃ bhavissatīti evaṃ yaṃ cittaṃ dhuraṃ katvā jeṭṭhakaṃ katvā aparaṃ kusalacittaṃ āyūhitaṃ, tassa taṃ purimacittaṃ cittādhipati nāma hoti, tato āgatattā idaṃ cittādhipateyyaṃ nāmā’ti evaṃ āgamanavasenāpi adhipatiṃ nāma icchanti. Ayaṃ pana nayo neva pāḷiyaṃ na aṭṭhakathāyaṃ dissati. Tasmā vuttanayeneva adhipatibhāvo veditabbo. Imesu ca ekūnavīsatiyā mahānayesu purime suddhikanaye vuttaparimāṇāneva cittāni ca navakā ca pāṭhavārā ca honti. Tasmā ñāṇasampayuttesu vuttaparimāṇato vīsatiguṇo cittanavakavārabhedo veditabbo, catūsu ñāṇavippayuttesu soḷasaguṇoti, ayaṃ tebhūmakakusale pakiṇṇakakathā nāmāti.
તેભૂમકકુસલં.
Tebhūmakakusalaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / તેભૂમકકુસલં • Tebhūmakakusalaṃ
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / તેભૂમકકુસલવણ્ણના • Tebhūmakakusalavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā / તેભૂમકકુસલવણ્ણના • Tebhūmakakusalavaṇṇanā