Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૩. તેલકાનિત્થેરગાથા

    3. Telakānittheragāthā

    ૭૪૭.

    747.

    ‘‘ચિરરત્તં વતાતાપી, ધમ્મં અનુવિચિન્તયં;

    ‘‘Cirarattaṃ vatātāpī, dhammaṃ anuvicintayaṃ;

    સમં ચિત્તસ્સ નાલત્થં, પુચ્છં સમણબ્રાહ્મણે.

    Samaṃ cittassa nālatthaṃ, pucchaṃ samaṇabrāhmaṇe.

    ૭૪૮.

    748.

    ‘‘‘કો સો પારઙ્ગતો લોકે, કો પત્તો અમતોગધં;

    ‘‘‘Ko so pāraṅgato loke, ko patto amatogadhaṃ;

    કસ્સ ધમ્મં પટિચ્છામિ, પરમત્થવિજાનનં’.

    Kassa dhammaṃ paṭicchāmi, paramatthavijānanaṃ’.

    ૭૪૯.

    749.

    ‘‘અન્તોવઙ્કગતો આસિ, મચ્છોવ ઘસમામિસં;

    ‘‘Antovaṅkagato āsi, macchova ghasamāmisaṃ;

    બદ્ધો મહિન્દપાસેન, વેપચિત્યસુરો યથા.

    Baddho mahindapāsena, vepacityasuro yathā.

    ૭૫૦.

    750.

    ‘‘અઞ્છામિ નં ન મુઞ્ચામિ, અસ્મા સોકપરિદ્દવા;

    ‘‘Añchāmi naṃ na muñcāmi, asmā sokapariddavā;

    કો મે બન્ધં મુઞ્ચં લોકે, સમ્બોધિં વેદયિસ્સતિ.

    Ko me bandhaṃ muñcaṃ loke, sambodhiṃ vedayissati.

    ૭૫૧.

    751.

    ‘‘સમણં બ્રાહ્મણં વા કં, આદિસન્તં પભઙ્ગુનં.

    ‘‘Samaṇaṃ brāhmaṇaṃ vā kaṃ, ādisantaṃ pabhaṅgunaṃ.

    કસ્સ ધમ્મં પટિચ્છામિ, જરામચ્ચુપવાહનં.

    Kassa dhammaṃ paṭicchāmi, jarāmaccupavāhanaṃ.

    ૭૫૨.

    752.

    ‘‘વિચિકિચ્છાકઙ્ખાગન્થિતં, સારમ્ભબલસઞ્ઞુતં;

    ‘‘Vicikicchākaṅkhāganthitaṃ, sārambhabalasaññutaṃ;

    કોધપ્પત્તમનત્થદ્ધં, અભિજપ્પપ્પદારણં.

    Kodhappattamanatthaddhaṃ, abhijappappadāraṇaṃ.

    ૭૫૩.

    753.

    ‘‘તણ્હાધનુસમુટ્ઠાનં , દ્વે ચ પન્નરસાયુતં 1;

    ‘‘Taṇhādhanusamuṭṭhānaṃ , dve ca pannarasāyutaṃ 2;

    પસ્સ ઓરસિકં બાળ્હં, ભેત્વાન યદિ 3 તિટ્ઠતિ.

    Passa orasikaṃ bāḷhaṃ, bhetvāna yadi 4 tiṭṭhati.

    ૭૫૪.

    754.

    ‘‘અનુદિટ્ઠીનં અપ્પહાનં, સઙ્કપ્પપરતેજિતં;

    ‘‘Anudiṭṭhīnaṃ appahānaṃ, saṅkappaparatejitaṃ;

    તેન વિદ્ધો પવેધામિ, પત્તંવ માલુતેરિતં.

    Tena viddho pavedhāmi, pattaṃva māluteritaṃ.

    ૭૫૫.

    755.

    ‘‘અજ્ઝત્તં મે સમુટ્ઠાય, ખિપ્પં પચ્ચતિ મામકં;

    ‘‘Ajjhattaṃ me samuṭṭhāya, khippaṃ paccati māmakaṃ;

    છફસ્સાયતની કાયો, યત્થ સરતિ સબ્બદા.

    Chaphassāyatanī kāyo, yattha sarati sabbadā.

    ૭૫૬.

    756.

    ‘‘તં ન પસ્સામિ તેકિચ્છં, યો મેતં સલ્લમુદ્ધરે;

    ‘‘Taṃ na passāmi tekicchaṃ, yo metaṃ sallamuddhare;

    નાનારજ્જેન સત્થેન 5, નાઞ્ઞેન વિચિકિચ્છિતં.

    Nānārajjena satthena 6, nāññena vicikicchitaṃ.

    ૭૫૭.

    757.

    ‘‘કો મે અસત્થો અવણો, સલ્લમબ્ભન્તરપસ્સયં;

    ‘‘Ko me asattho avaṇo, sallamabbhantarapassayaṃ;

    અહિંસં સબ્બગત્તાનિ, સલ્લં મે ઉદ્ધરિસ્સતિ.

    Ahiṃsaṃ sabbagattāni, sallaṃ me uddharissati.

    ૭૫૮.

    758.

    ‘‘ધમ્મપ્પતિ હિ સો સેટ્ઠો, વિસદોસપ્પવાહકો;

    ‘‘Dhammappati hi so seṭṭho, visadosappavāhako;

    ગમ્ભીરે પતિતસ્સ મે, થલં પાણિઞ્ચ દસ્સયે.

    Gambhīre patitassa me, thalaṃ pāṇiñca dassaye.

    ૭૫૯.

    759.

    ‘‘રહદેહમસ્મિ ઓગાળ્હો, અહારિયરજમત્તિકે;

    ‘‘Rahadehamasmi ogāḷho, ahāriyarajamattike;

    માયાઉસૂયસારમ્ભ, થિનમિદ્ધમપત્થટે.

    Māyāusūyasārambha, thinamiddhamapatthaṭe.

    ૭૬૦.

    760.

    ‘‘ઉદ્ધચ્ચમેઘથનિતં, સંયોજનવલાહકં;

    ‘‘Uddhaccameghathanitaṃ, saṃyojanavalāhakaṃ;

    વાહા વહન્તિ કુદ્દિટ્ઠિં 7, સઙ્કપ્પા રાગનિસ્સિતા.

    Vāhā vahanti kuddiṭṭhiṃ 8, saṅkappā rāganissitā.

    ૭૬૧.

    761.

    ‘‘સવન્તિ સબ્બધિ સોતા, લતા ઉબ્ભિજ્જ તિટ્ઠતિ;

    ‘‘Savanti sabbadhi sotā, latā ubbhijja tiṭṭhati;

    તે સોતે કો નિવારેય્ય, તં લતં કો હિ છેચ્છતિ.

    Te sote ko nivāreyya, taṃ lataṃ ko hi checchati.

    ૭૬૨.

    762.

    ‘‘વેલં કરોથ ભદ્દન્તે, સોતાનં સન્નિવારણં;

    ‘‘Velaṃ karotha bhaddante, sotānaṃ sannivāraṇaṃ;

    મા તે મનોમયો સોતો, રુક્ખંવ સહસા લુવે.

    Mā te manomayo soto, rukkhaṃva sahasā luve.

    ૭૬૩.

    763.

    ‘‘એવં મે ભયજાતસ્સ, અપારા પારમેસતો;

    ‘‘Evaṃ me bhayajātassa, apārā pāramesato;

    તાણો પઞ્ઞાવુધો સત્થા, ઇસિસઙ્ઘનિસેવિતો.

    Tāṇo paññāvudho satthā, isisaṅghanisevito.

    ૭૬૪.

    764.

    ‘‘સોપાણં સુગતં સુદ્ધં, ધમ્મસારમયં દળ્હં;

    ‘‘Sopāṇaṃ sugataṃ suddhaṃ, dhammasāramayaṃ daḷhaṃ;

    પાદાસિ વુય્હમાનસ્સ, ‘મા ભાયી’તિ ચ મબ્રવિ.

    Pādāsi vuyhamānassa, ‘mā bhāyī’ti ca mabravi.

    ૭૬૫.

    765.

    ‘‘સતિપટ્ઠાનપાસાદં, આરુય્હ પચ્ચવેક્ખિસં;

    ‘‘Satipaṭṭhānapāsādaṃ, āruyha paccavekkhisaṃ;

    યં તં પુબ્બે અમઞ્ઞિસ્સં, સક્કાયાભિરતં પજં.

    Yaṃ taṃ pubbe amaññissaṃ, sakkāyābhirataṃ pajaṃ.

    ૭૬૬.

    766.

    ‘‘યદા ચ મગ્ગમદ્દક્ખિં, નાવાય અભિરૂહનં;

    ‘‘Yadā ca maggamaddakkhiṃ, nāvāya abhirūhanaṃ;

    અનધિટ્ઠાય અત્તાનં, તિત્થમદ્દક્ખિમુત્તમં.

    Anadhiṭṭhāya attānaṃ, titthamaddakkhimuttamaṃ.

    ૭૬૭.

    767.

    ‘‘સલ્લં અત્તસમુટ્ઠાનં, ભવનેત્તિપ્પભાવિતં;

    ‘‘Sallaṃ attasamuṭṭhānaṃ, bhavanettippabhāvitaṃ;

    એતેસં અપ્પવત્તાય 9, દેસેસિ મગ્ગમુત્તમં.

    Etesaṃ appavattāya 10, desesi maggamuttamaṃ.

    ૭૬૮.

    768.

    ‘‘દીઘરત્તાનુસયિતં, ચિરરત્તમધિટ્ઠિતં;

    ‘‘Dīgharattānusayitaṃ, cirarattamadhiṭṭhitaṃ;

    બુદ્ધો મેપાનુદી ગન્થં, વિસદોસપ્પવાહનો’’તિ.

    Buddho mepānudī ganthaṃ, visadosappavāhano’’ti.

    …તેલકાનિ થેરો….

    …Telakāni thero….







    Footnotes:
    1. દ્વેધાપન્નરસાયુતં (?)
    2. dvedhāpannarasāyutaṃ (?)
    3. યદ (સી॰ અટ્ઠ॰) હદિ (?) ‘‘હદયે’’તિ તંસંવણ્ણના
    4. yada (sī. aṭṭha.) hadi (?) ‘‘hadaye’’ti taṃsaṃvaṇṇanā
    5. નારગ્ગેન ન સત્થેન (?)
    6. nāraggena na satthena (?)
    7. દુદ્દિટ્ઠિં (સી॰ ધ॰ પ॰ ૩૩૯)
    8. duddiṭṭhiṃ (sī. dha. pa. 339)
    9. અપ્પવત્તિયા (?)
    10. appavattiyā (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૩. તેલકાનિત્થેરગાથાવણ્ણના • 3. Telakānittheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact