Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    3. தேலகானித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    3. Telakānittheragāthāvaṇṇanā

    சிரரத்தங் வதாதாபீதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ தேலகானித்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸத்து² அபி⁴ஜாதிதோ புரேதரங்யேவ ஸாவத்தி²யங் அஞ்ஞதரஸ்மிங் ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா தேலகானீதி லத்³த⁴னாமோ வயப்பத்தோ ஹேதுஸம்பன்னதாய காமே ஜிகு³ச்ச²ந்தோ க⁴ராவாஸங் பஹாய பரிப்³பா³ஜகபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா விவட்டஜ்ஜா²ஸயோ ‘‘கோ ஸோ பாரங்க³தோ லோகே’’திஆதி³னா விமொக்க²பரியேஸனங் சரமானோ தே தே ஸமணப்³ராஹ்மணே உபஸங்கமித்வா பஞ்ஹங் புச்ச²தி, தே ந ஸம்பாயந்தி. ஸோ தேன அனாராதி⁴தசித்தோ விசரதி. அத² அம்ஹாகங் ப⁴க³வதி லோகே உப்பஜ்ஜித்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கே லோகஹிதங் கரொந்தே ஏகதி³வஸங் ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தோ நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தே பதிட்டா²தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் நிஸின்னோ அத்தனா அதி⁴க³தவிஸேஸங் பச்சவெக்கி²த்வா தத³னுஸாரேன அத்தனோ படிபத்திங் அனுஸ்ஸரித்வா தங் ஸப்³ப³ங் பி⁴க்கூ²னங் ஆசிக்க²ந்தோ –

    Cirarattaṃ vatātāpītiādikā āyasmato telakānittherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinitvā imasmiṃ buddhuppāde satthu abhijātito puretaraṃyeva sāvatthiyaṃ aññatarasmiṃ brāhmaṇakule nibbattitvā telakānīti laddhanāmo vayappatto hetusampannatāya kāme jigucchanto gharāvāsaṃ pahāya paribbājakapabbajjaṃ pabbajitvā vivaṭṭajjhāsayo ‘‘ko so pāraṅgato loke’’tiādinā vimokkhapariyesanaṃ caramāno te te samaṇabrāhmaṇe upasaṅkamitvā pañhaṃ pucchati, te na sampāyanti. So tena anārādhitacitto vicarati. Atha amhākaṃ bhagavati loke uppajjitvā pavattitavaradhammacakke lokahitaṃ karonte ekadivasaṃ satthāraṃ upasaṅkamitvā dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karonto nacirasseva arahatte patiṭṭhāti. So ekadivasaṃ bhikkhūhi saddhiṃ nisinno attanā adhigatavisesaṃ paccavekkhitvā tadanusārena attano paṭipattiṃ anussaritvā taṃ sabbaṃ bhikkhūnaṃ ācikkhanto –

    747.

    747.

    ‘‘சிரரத்தங் வதாதாபீ, த⁴ம்மங் அனுவிசிந்தயங்;

    ‘‘Cirarattaṃ vatātāpī, dhammaṃ anuvicintayaṃ;

    ஸமங் சித்தஸ்ஸ நாலத்த²ங், புச்ச²ங் ஸமணப்³ராஹ்மணே.

    Samaṃ cittassa nālatthaṃ, pucchaṃ samaṇabrāhmaṇe.

    748.

    748.

    ‘‘கோ ஸோ பாரங்க³தோ லோகே, கோ பத்தோ அமதோக³த⁴ங்;

    ‘‘Ko so pāraṅgato loke, ko patto amatogadhaṃ;

    கஸ்ஸ த⁴ம்மங் படிச்சா²மி, பரமத்த²விஜானநங்.

    Kassa dhammaṃ paṭicchāmi, paramatthavijānanaṃ.

    749.

    749.

    ‘‘அந்தோவங்கக³தோ ஆஸி, மச்சோ²வ க⁴ஸமாமிஸங்;

    ‘‘Antovaṅkagato āsi, macchova ghasamāmisaṃ;

    ப³த்³தோ⁴ மஹிந்த³பாஸேன, வேபசித்யஸுரோ யதா².

    Baddho mahindapāsena, vepacityasuro yathā.

    750.

    750.

    ‘‘அஞ்சா²மி நங் ந முஞ்சாமி, அஸ்மா ஸோகபரித்³த³வா;

    ‘‘Añchāmi naṃ na muñcāmi, asmā sokapariddavā;

    கோ மே ப³ந்த⁴ங் முஞ்சங் லோகே, ஸம்போ³தி⁴ங் வேத³யிஸ்ஸதி.

    Ko me bandhaṃ muñcaṃ loke, sambodhiṃ vedayissati.

    751.

    751.

    ‘‘ஸமணங் ப்³ராஹ்மணங் வா கங், ஆதி³ஸந்தங் பப⁴ங்கு³னங்;

    ‘‘Samaṇaṃ brāhmaṇaṃ vā kaṃ, ādisantaṃ pabhaṅgunaṃ;

    கஸ்ஸ த⁴ம்மங் படிச்சா²மி, ஜராமச்சுபவாஹனங்.

    Kassa dhammaṃ paṭicchāmi, jarāmaccupavāhanaṃ.

    752.

    752.

    ‘‘விசிகிச்சா²கங்கா²க³ந்தி²தங், ஸாரம்ப⁴ப³லஸஞ்ஞுதங்;

    ‘‘Vicikicchākaṅkhāganthitaṃ, sārambhabalasaññutaṃ;

    கோத⁴ப்பத்தமனத்த²த்³த⁴ங், அபி⁴ஜப்பப்பதா³ரணங்.

    Kodhappattamanatthaddhaṃ, abhijappappadāraṇaṃ.

    753.

    753.

    ‘‘தண்ஹாத⁴னுஸமுட்டா²னங், த்³வே ச பன்னரஸாயுதங்;

    ‘‘Taṇhādhanusamuṭṭhānaṃ, dve ca pannarasāyutaṃ;

    பஸ்ஸ ஓரஸிகங் பா³ள்ஹங், பெ⁴த்வான யதி³ திட்ட²தி.

    Passa orasikaṃ bāḷhaṃ, bhetvāna yadi tiṭṭhati.

    754.

    754.

    ‘‘அனுதி³ட்டீ²னங் அப்பஹானங், ஸங்கப்பபரதேஜிதங்;

    ‘‘Anudiṭṭhīnaṃ appahānaṃ, saṅkappaparatejitaṃ;

    தேன வித்³தோ⁴ பவேதா⁴மி, பத்தங்வ மாலுதேரிதங்.

    Tena viddho pavedhāmi, pattaṃva māluteritaṃ.

    755.

    755.

    ‘‘அஜ்ஜ²த்தங் மே ஸமுட்டா²ய, கி²ப்பங் பச்சதி மாமகங்;

    ‘‘Ajjhattaṃ me samuṭṭhāya, khippaṃ paccati māmakaṃ;

    ச²ப²ஸ்ஸாயதனீ காயோ, யத்த² ஸரதி ஸப்³ப³தா³.

    Chaphassāyatanī kāyo, yattha sarati sabbadā.

    756.

    756.

    ‘‘தங் ந பஸ்ஸாமி தேகிச்ச²ங், யோ மேதங் ஸல்லமுத்³த⁴ரே;

    ‘‘Taṃ na passāmi tekicchaṃ, yo metaṃ sallamuddhare;

    நானாரஜ்ஜேன ஸத்தே²ன, நாஞ்ஞேன விசிகிச்சி²தங்.

    Nānārajjena satthena, nāññena vicikicchitaṃ.

    757.

    757.

    ‘‘கோ மே அஸத்தோ² அவணோ, ஸல்லமப்³ப⁴ந்தரபஸ்ஸயங்;

    ‘‘Ko me asattho avaṇo, sallamabbhantarapassayaṃ;

    அஹிங்ஸங் ஸப்³ப³க³த்தானி, ஸல்லங் மே உத்³த⁴ரிஸ்ஸதி.

    Ahiṃsaṃ sabbagattāni, sallaṃ me uddharissati.

    758.

    758.

    ‘‘த⁴ம்மப்பதி ஹி ஸோ ஸெட்டோ², விஸதோ³ஸப்பவாஹகோ;

    ‘‘Dhammappati hi so seṭṭho, visadosappavāhako;

    க³ம்பீ⁴ரே பதிதஸ்ஸ மே, த²லங் பாணிஞ்ச த³ஸ்ஸயே.

    Gambhīre patitassa me, thalaṃ pāṇiñca dassaye.

    759.

    759.

    ‘‘ரஹதே³ஹமஸ்மி ஓகா³ள்ஹோ, அஹாரியரஜமத்திகே;

    ‘‘Rahadehamasmi ogāḷho, ahāriyarajamattike;

    மாயாஉஸூயஸாரம்ப⁴, தி²னமித்³த⁴மபத்த²டே.

    Māyāusūyasārambha, thinamiddhamapatthaṭe.

    760.

    760.

    ‘‘உத்³த⁴ச்சமேக⁴த²னிதங், ஸங்யோஜனவலாஹகங்;

    ‘‘Uddhaccameghathanitaṃ, saṃyojanavalāhakaṃ;

    வாஹா வஹந்தி குத்³தி³ட்டி²ங், ஸங்கப்பா ராக³னிஸ்ஸிதா.

    Vāhā vahanti kuddiṭṭhiṃ, saṅkappā rāganissitā.

    761.

    761.

    ‘‘ஸவந்தி ஸப்³ப³தி⁴ ஸோதா, லதா உப்³பி⁴ஜ்ஜ திட்ட²தி;

    ‘‘Savanti sabbadhi sotā, latā ubbhijja tiṭṭhati;

    தே ஸோதே கோ நிவாரெய்ய, தங் லதங் கோ ஹி செ²ச்ச²தி.

    Te sote ko nivāreyya, taṃ lataṃ ko hi checchati.

    762.

    762.

    ‘‘வேலங் கரோத² ப⁴த்³த³ந்தே, ஸோதானங் ஸன்னிவாரணங்;

    ‘‘Velaṃ karotha bhaddante, sotānaṃ sannivāraṇaṃ;

    மா தே மனோமயோ ஸோதா, ருக்க²ங்வ ஸஹஸா லுவே.

    Mā te manomayo sotā, rukkhaṃva sahasā luve.

    763.

    763.

    ‘‘ஏவங் மே ப⁴யஜாதஸ்ஸ, அபாரா பாரமேஸதோ;

    ‘‘Evaṃ me bhayajātassa, apārā pāramesato;

    தாணோ பஞ்ஞாவுதோ⁴ ஸத்தா², இஸிஸங்க⁴னிஸேவிதோ.

    Tāṇo paññāvudho satthā, isisaṅghanisevito.

    764.

    764.

    ‘‘ஸோபானங் ஸுக³தங் ஸுத்³த⁴ங், த⁴ம்மஸாரமயங் த³ள்ஹங்;

    ‘‘Sopānaṃ sugataṃ suddhaṃ, dhammasāramayaṃ daḷhaṃ;

    பாதா³ஸி வுய்ஹமானஸ்ஸ, மா பா⁴யீதி ச மப்³ரவி.

    Pādāsi vuyhamānassa, mā bhāyīti ca mabravi.

    765.

    765.

    ‘‘ஸதிபட்டா²னபாஸாத³ங், ஆருய்ஹ பச்சவெக்கி²ஸங்;

    ‘‘Satipaṭṭhānapāsādaṃ, āruyha paccavekkhisaṃ;

    யங் தங் புப்³பே³ அமஞ்ஞிஸ்ஸங், ஸக்காயாபி⁴ரதங் பஜங்.

    Yaṃ taṃ pubbe amaññissaṃ, sakkāyābhirataṃ pajaṃ.

    766.

    766.

    ‘‘யதா³ ச மக்³க³மத்³த³க்கி²ங், நாவாய அபி⁴ரூஹனங்;

    ‘‘Yadā ca maggamaddakkhiṃ, nāvāya abhirūhanaṃ;

    அனதி⁴ட்டா²ய அத்தானங், தித்த²மத்³த³க்கி²முத்தமங்.

    Anadhiṭṭhāya attānaṃ, titthamaddakkhimuttamaṃ.

    767.

    767.

    ‘‘ஸல்லங் அத்தஸமுட்டா²னங், ப⁴வனெத்திப்பபா⁴விதங்;

    ‘‘Sallaṃ attasamuṭṭhānaṃ, bhavanettippabhāvitaṃ;

    ஏதேஸங் அப்பவத்தாய, தே³ஸேஸி மக்³க³முத்தமங்.

    Etesaṃ appavattāya, desesi maggamuttamaṃ.

    768.

    768.

    ‘‘தீ³க⁴ரத்தானுஸயிதங் , சிரரத்தமதி⁴ட்டி²தங்;

    ‘‘Dīgharattānusayitaṃ , cirarattamadhiṭṭhitaṃ;

    பு³த்³தோ⁴ மேபானுதீ³ க³ந்த²ங், விஸதோ³ஸப்பவாஹனோ’’தி. – இமா கா³தா² அபா⁴ஸி;

    Buddho mepānudī ganthaṃ, visadosappavāhano’’ti. – imā gāthā abhāsi;

    தத்த² சிரரத்தங் வதாதி சிரகாலங் வத. ஆதாபீதி வீரியவா விமொக்க²த⁴ம்மபரியேஸனே ஆரத்³த⁴வீரியோ. த⁴ம்மங் அனுவிசிந்தயந்தி ‘‘கீதி³ஸோ நு கோ² விமொக்க²த⁴ம்மோ, கத²ங் வா அதி⁴க³ந்தப்³போ³’’தி விமுத்தித⁴ம்மங் அனுவிசினந்தோ க³வேஸந்தோ. ஸமங் சித்தஸ்ஸ நாலத்த²ங், புச்ச²ங் ஸமணப்³ராஹ்மணேதி தே தே நானாதித்தி²யே ஸமணப்³ராஹ்மணே விமுத்தித⁴ம்மங் புச்ச²ந்தோ பகதியா அனுபஸந்தஸபா⁴வஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ ஸமங் வூபஸமபூ⁴தங் வட்டது³க்க²விஸ்ஸரணங் அரியத⁴ம்மங் நாலத்த²ங் நாதி⁴க³ச்ச²ந்தி அத்தோ².

    Tattha cirarattaṃ vatāti cirakālaṃ vata. Ātāpīti vīriyavā vimokkhadhammapariyesane āraddhavīriyo. Dhammaṃ anuvicintayanti ‘‘kīdiso nu kho vimokkhadhammo, kathaṃ vā adhigantabbo’’ti vimuttidhammaṃ anuvicinanto gavesanto. Samaṃ cittassa nālatthaṃ, pucchaṃ samaṇabrāhmaṇeti te te nānātitthiye samaṇabrāhmaṇe vimuttidhammaṃ pucchanto pakatiyā anupasantasabhāvassa cittassa samaṃ vūpasamabhūtaṃ vaṭṭadukkhavissaraṇaṃ ariyadhammaṃ nālatthaṃ nādhigacchanti attho.

    கோ ஸோ பாரங்க³தோதிஆதி³ புச்சி²தாகாரத³ஸ்ஸனங். தத்த² கோ ஸோ பாரங்க³தோ லோகேதி இமஸ்மிங் லோகே தித்த²காரபடிஞ்ஞேஸு ஸமணப்³ராஹ்மணேஸு கோ நு கோ² ஸோ ஸங்ஸாரஸ்ஸ பாரங் நிப்³பா³னங் உபக³தோ. கோ பத்தோ அமதோக³த⁴ந்தி நிப்³பா³னபதிட்ட²ங் விமொக்க²மக்³க³ங் கோ பத்தோ அதி⁴க³தோதி அத்தோ². கஸ்ஸ த⁴ம்மங் படிச்சா²மீதி கஸ்ஸ ஸமணஸ்ஸ வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வா ஓவாத³த⁴ம்மங் படிக்³க³ண்ஹாமி படிபஜ்ஜாமி. பரமத்த²விஜானநந்தி பரமத்த²ஸ்ஸ விஜானநங், அவிபரீதப்பவத்தினிவத்தியோ பவேதெ³ந்தந்தி அத்தோ².

    Koso pāraṅgatotiādi pucchitākāradassanaṃ. Tattha ko so pāraṅgato loketi imasmiṃ loke titthakārapaṭiññesu samaṇabrāhmaṇesu ko nu kho so saṃsārassa pāraṃ nibbānaṃ upagato. Ko patto amatogadhanti nibbānapatiṭṭhaṃ vimokkhamaggaṃ ko patto adhigatoti attho. Kassa dhammaṃ paṭicchāmīti kassa samaṇassa vā brāhmaṇassa vā ovādadhammaṃ paṭiggaṇhāmi paṭipajjāmi. Paramatthavijānananti paramatthassa vijānanaṃ, aviparītappavattinivattiyo pavedentanti attho.

    அந்தோவங்கக³தோ ஆஸீதி வங்கங் வுச்சதி தி³ட்டி²க³தங் மனோவங்கபா⁴வதோ, ஸப்³பே³பி வா கிலேஸா, அந்தோதி பன ஹத³யவங்கஸ்ஸ அந்தோ, ஹத³யப்³ப⁴ந்தரக³தகிலேஸவங்கோ வா அஹோஸீதி அத்தோ². மச்சோ²வ க⁴ஸமாமிஸந்தி ஆமிஸங் க⁴ஸந்தோ கா²த³ந்தோ மச்சோ² விய, கி³லப³ளிஸோ மச்சோ² வியாதி அதி⁴ப்பாயோ. ப³த்³தோ⁴ மஹிந்த³பாஸேன, வேபசித்யஸுரோ யதா²தி மஹிந்த³ஸ்ஸ ஸக்கஸ்ஸ பாஸேன ப³த்³தோ⁴ யதா² வேபசித்தி அஸுரிந்தோ³ அஸேரிவிஹாரீ மஹாது³க்க²ப்பத்தோ, ஏவமஹங் புப்³பே³ கிலேஸபாஸேன ப³த்³தோ⁴ ஆஸிங், அஸேரிவிஹாரீ மஹாது³க்க²ப்பத்தோதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Antovaṅkagato āsīti vaṅkaṃ vuccati diṭṭhigataṃ manovaṅkabhāvato, sabbepi vā kilesā, antoti pana hadayavaṅkassa anto, hadayabbhantaragatakilesavaṅko vā ahosīti attho. Macchova ghasamāmisanti āmisaṃ ghasanto khādanto maccho viya, gilabaḷiso maccho viyāti adhippāyo. Baddho mahindapāsena, vepacityasuro yathāti mahindassa sakkassa pāsena baddho yathā vepacitti asurindo aserivihārī mahādukkhappatto, evamahaṃ pubbe kilesapāsena baddho āsiṃ, aserivihārī mahādukkhappattoti adhippāyo.

    அஞ்சா²மீதி ஆகட்³டா⁴மி. ந்தி கிலேஸபாஸங். ந முஞ்சாமீதி ந மோசேமி. அஸ்மா ஸோகபரித்³த³வாதி இமஸ்மா ஸோகபரிதே³வவட்டதோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா²பாஸேன ப³த்³தோ⁴ மிகோ³ ஸூகரோ வா மோசனுபாயங் அஜானந்தோ பரிப்ப²ந்த³மானோ தங் ஆவிஞ்ச²ந்தோ ப³ந்த⁴னங் த³ள்ஹங் கரோதி, ஏவங் அஹங் புப்³பே³ கிலேஸபாஸேன படிமுக்கோ மோசனுபாயங் அஜானந்தோ காயஸஞ்சேதனாதி³வஸேன பரிப்ப²ந்த³மானோ தங் ந மோசேஸிங், அஞ்ஞத³த்து² தங் த³ள்ஹங் கரொந்தோ ஸோகாதி³னா பரங் கிலேஸங் ஏவ பாபுணிந்தி. கோ மே ப³ந்த⁴ங் முஞ்சங் லோகே, ஸம்போ³தி⁴ங் வேத³யிஸ்ஸதீதி இமஸ்மிங் லோகே ஏதங் கிலேஸப³ந்த⁴னேன ப³ந்த⁴ங் முஞ்சந்தோ ஸம்பு³ஜ்ஜ²தி ஏதேனாதி ‘‘ஸம்போ³தீ⁴’’தி லத்³த⁴னாமங் விமொக்க²மக்³க³ங் கோ மே வேத³யிஸ்ஸதி ஆசிக்கி²ஸ்ஸதீதி அத்தோ². ‘‘ப³ந்த⁴முஞ்ச’’ந்திபி பட²ந்தி, ப³ந்தா⁴, ப³ந்த⁴ஸ்ஸ வா மோசகங் ஸம்போ³தி⁴ந்தி யோஜனா.

    Añchāmīti ākaḍḍhāmi. Nanti kilesapāsaṃ. Na muñcāmīti na mocemi. Asmā sokapariddavāti imasmā sokaparidevavaṭṭato. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathāpāsena baddho migo sūkaro vā mocanupāyaṃ ajānanto paripphandamāno taṃ āviñchanto bandhanaṃ daḷhaṃ karoti, evaṃ ahaṃ pubbe kilesapāsena paṭimukko mocanupāyaṃ ajānanto kāyasañcetanādivasena paripphandamāno taṃ na mocesiṃ, aññadatthu taṃ daḷhaṃ karonto sokādinā paraṃ kilesaṃ eva pāpuṇinti. Ko me bandhaṃ muñcaṃ loke, sambodhiṃ vedayissatīti imasmiṃ loke etaṃ kilesabandhanena bandhaṃ muñcanto sambujjhati etenāti ‘‘sambodhī’’ti laddhanāmaṃ vimokkhamaggaṃ ko me vedayissati ācikkhissatīti attho. ‘‘Bandhamuñca’’ntipi paṭhanti, bandhā, bandhassa vā mocakaṃ sambodhinti yojanā.

    ஆதி³ஸந்தந்தி தே³ஸெந்தங். பப⁴ங்கு³னந்தி பப⁴ஞ்ஜனங் கிலேஸானங் வித்³த⁴ங்ஸனங் , பப⁴ங்கு³னங் வா த⁴ம்மப்பவத்திங் ஆதி³ஸந்தங் கதெ²ந்தங் ஜராய மச்சுனோ ச பவாஹனங் கஸ்ஸ த⁴ம்மங் படிச்சா²மி. ‘‘படிபஜ்ஜாமீ’’தி வா பாடோ², ஸோ ஏவத்தோ². விசிகிச்சா²கங்கா²க³ந்தி²தந்தி ‘‘அஹோஸிங் நு கோ² அஹமதீதமத்³தா⁴ன’’ந்திஆதி³னயப்பவத்தாய (ம॰ நி॰ 1.18; ஸங்॰ நி॰ 2.20) விசிகிச்சா²ய ஆஸப்பனபரிஸப்பனாகாரவுத்தியா கங்கா²ய ச க³ந்தி²தங். ஸாரம்ப⁴ப³லஸஞ்ஞுதந்தி கரணுத்தரியகரணலக்க²ணேன ப³லப்பத்தேன ஸாரம்பே⁴ன யுத்தங். கோத⁴ப்பத்தமனத்த²த்³த⁴ந்தி ஸப்³ப³த்த² கோதே⁴ன யுத்தமனஸா த²த்³த⁴பா⁴வங் க³தங் அபி⁴ஜப்பப்பதா³ரணங். இச்சி²தாலாபா⁴தி³வஸேன ஹி தண்ஹா ஸத்தானங் சித்தங் பதா³லெந்தீ விய பவத்ததி. தூ³ரே டி²தஸ்ஸாபி விஜ்ஜ²னுபாயதாய தண்ஹாவ த⁴னு ஸமுபதிட்ட²தி உப்பஜ்ஜதி ஏதஸ்மாதி தண்ஹாத⁴னுஸமுட்டா²னங், தி³ட்டி²ஸல்லங். தங் பன யஸ்மா வீஸதிவத்து²கா ஸக்காயதி³ட்டி², த³ஸவத்து²கா மிச்சா²தி³ட்டீ²தி திங்ஸப்பபே⁴த³ங், தஸ்மா வுத்தங் ‘‘த்³வே ச பன்னரஸாயுத’’ந்தி, த்³விக்க²த்துங் பன்னரஸபே⁴த³வந்தந்தி அத்தோ². பஸ்ஸ ஓரஸிகங் பா³ள்ஹங், பெ⁴த்வான யதி³ திட்ட²தீதி யங் உரஸம்ப³ந்த⁴னீயதாய ஓரஸிகங் பா³ள்ஹங் ப³லவதரங் பெ⁴த்வான ஹத³யங் வினிவிஜ்ஜி²த்வா தஸ்மிங்யேவ ஹத³யே திட்ட²தி, தங் பஸ்ஸாதி அத்தானமேவ ஆலபதி.

    Ādisantanti desentaṃ. Pabhaṅgunanti pabhañjanaṃ kilesānaṃ viddhaṃsanaṃ , pabhaṅgunaṃ vā dhammappavattiṃ ādisantaṃ kathentaṃ jarāya maccuno ca pavāhanaṃ kassa dhammaṃ paṭicchāmi. ‘‘Paṭipajjāmī’’ti vā pāṭho, so evattho. Vicikicchākaṅkhāganthitanti ‘‘ahosiṃ nu kho ahamatītamaddhāna’’ntiādinayappavattāya (ma. ni. 1.18; saṃ. ni. 2.20) vicikicchāya āsappanaparisappanākāravuttiyā kaṅkhāya ca ganthitaṃ. Sārambhabalasaññutanti karaṇuttariyakaraṇalakkhaṇena balappattena sārambhena yuttaṃ. Kodhappattamanatthaddhanti sabbattha kodhena yuttamanasā thaddhabhāvaṃ gataṃ abhijappappadāraṇaṃ. Icchitālābhādivasena hi taṇhā sattānaṃ cittaṃ padālentī viya pavattati. Dūre ṭhitassāpi vijjhanupāyatāya taṇhāva dhanu samupatiṭṭhati uppajjati etasmāti taṇhādhanusamuṭṭhānaṃ, diṭṭhisallaṃ. Taṃ pana yasmā vīsativatthukā sakkāyadiṭṭhi, dasavatthukā micchādiṭṭhīti tiṃsappabhedaṃ, tasmā vuttaṃ ‘‘dve ca pannarasāyuta’’nti, dvikkhattuṃ pannarasabhedavantanti attho. Passa orasikaṃ bāḷhaṃ, bhetvāna yadi tiṭṭhatīti yaṃ urasambandhanīyatāya orasikaṃ bāḷhaṃ balavataraṃ bhetvāna hadayaṃ vinivijjhitvā tasmiṃyeva hadaye tiṭṭhati, taṃ passāti attānameva ālapati.

    அனுதி³ட்டீ²னங் அப்பஹானந்தி அனுதி³ட்டி²பூ⁴தானங் ஸேஸதி³ட்டீ²னங் அப்பஹானகாரணங். யாவ ஹி ஸக்காயதி³ட்டி² ஸந்தானதோ ந விக³ச்ச²தி, தாவ ஸஸ்ஸததி³ட்டி²ஆதீ³னங் அப்பஹானமேவாதி. ஸங்கப்பபரதேஜிதந்தி ஸங்கப்பேன மிச்சா²விதக்கேன பரே பரஜனே நிஸ்ஸயலக்க²ணங் பதிபதிதே தேஜிதங் உஸ்ஸாஹிதங். தேன வித்³தோ⁴ பவேதா⁴மீதி தேன தி³ட்டி²ஸல்லேன யதா² ஹத³யங் ஆஹச்ச திட்ட²தி, ஏவங் வித்³தோ⁴ பவேதா⁴மி ஸங்கப்பாமி ஸஸ்ஸதுச்சே²தா³தி³வஸேன இதோ சிதோ ச பரிவட்டாமி. பத்தங்வ மாலுதேரிதந்தி மாலுதேன வாயுனா ஏரிதங் வண்டதோ முத்தங் து³மபத்தங் விய.

    Anudiṭṭhīnaṃ appahānanti anudiṭṭhibhūtānaṃ sesadiṭṭhīnaṃ appahānakāraṇaṃ. Yāva hi sakkāyadiṭṭhi santānato na vigacchati, tāva sassatadiṭṭhiādīnaṃ appahānamevāti. Saṅkappaparatejitanti saṅkappena micchāvitakkena pare parajane nissayalakkhaṇaṃ patipatite tejitaṃ ussāhitaṃ. Tena viddho pavedhāmīti tena diṭṭhisallena yathā hadayaṃ āhacca tiṭṭhati, evaṃ viddho pavedhāmi saṅkappāmi sassatucchedādivasena ito cito ca parivaṭṭāmi. Pattaṃvamāluteritanti mālutena vāyunā eritaṃ vaṇṭato muttaṃ dumapattaṃ viya.

    அஜ்ஜ²த்தங் மே ஸமுட்டா²யாதி யதா² லோகே ஸல்லங் நாம பா³ஹிரதோ உட்டா²ய அஜ்ஜ²த்தங் நிம்மதெ²த்வா பா³த⁴தி, ந ஏவமித³ங். இத³ங் பன அஜ்ஜ²த்தங் மே மம அத்தபா⁴வே ஸமுட்டா²ய ஸோ அத்தபா⁴வஸஞ்ஞிதோ ச²ப²ஸ்ஸாயதனகாயோ யதா² கி²ப்பங் ஸீக⁴ங் பச்சதி, ட³ய்ஹதி. யதா² கிங்? அக்³கி³ விய ஸனிஸ்ஸயடா³ஹகோ தங்யேவ மாமகங் மம ஸந்தகங் அத்தபா⁴வங் ட³ஹந்தோ யத்த² உப்பன்னோ, தத்தே²வ ஸரதி பவத்ததி.

    Ajjhattaṃ me samuṭṭhāyāti yathā loke sallaṃ nāma bāhirato uṭṭhāya ajjhattaṃ nimmathetvā bādhati, na evamidaṃ. Idaṃ pana ajjhattaṃ me mama attabhāve samuṭṭhāya so attabhāvasaññito chaphassāyatanakāyo yathā khippaṃ sīghaṃ paccati, ḍayhati. Yathā kiṃ? Aggi viya sanissayaḍāhako taṃyeva māmakaṃ mama santakaṃ attabhāvaṃ ḍahanto yattha uppanno, tattheva sarati pavattati.

    தங் ந பஸ்ஸாமி தேகிச்ச²ந்தி தாதி³ஸாய திகிச்சா²ய நியுத்ததாய தேகிச்ச²ங் ஸல்லகத்தங் பி⁴ஸக்கங் தங் ந பஸ்ஸாமி. யோ மேதங் ஸல்லமுத்³த⁴ரேதி யோ பி⁴ஸக்கோ ஏதங் தி³ட்டி²ஸல்லங் கிலேஸஸல்லஞ்ச உத்³த⁴ரெய்ய, உத்³த⁴ரந்தோ ச நானாரஜ்ஜேன ரஜ்ஜுஸதி³ஸஸங்கா²தாய ஏஸனிஸலாகாய பவேஸெத்வான ஸத்தே²ன கந்தித்வா நாஞ்ஞேன மந்தாக³த³ப்பயோகே³ன விசிகிச்சி²தங் ஸல்லங் திகிச்சி²துங் ஸக்காதி ஆஹரித்வா யோஜேதப்³ப³ங். விசிகிச்சி²தந்தி, ச நித³ஸ்ஸனமத்தமேதங். ஸப்³ப³ஸ்ஸபி கிலேஸஸல்லஸ்ஸ வஸேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Taṃ na passāmi tekicchanti tādisāya tikicchāya niyuttatāya tekicchaṃ sallakattaṃ bhisakkaṃ taṃ na passāmi. Yo metaṃ sallamuddhareti yo bhisakko etaṃ diṭṭhisallaṃ kilesasallañca uddhareyya, uddharanto ca nānārajjena rajjusadisasaṅkhātāya esanisalākāya pavesetvāna satthena kantitvā nāññena mantāgadappayogena vicikicchitaṃ sallaṃ tikicchituṃ sakkāti āharitvā yojetabbaṃ. Vicikicchitanti, ca nidassanamattametaṃ. Sabbassapi kilesasallassa vasena attho veditabbo.

    அஸத்தோ²தி ஸத்த²ரஹிதோ. அவணோதி வணேன வினா. அப்³ப⁴ந்தரபஸ்ஸயந்தி அப்³ப⁴ந்தரஸங்கா²தங் ஹத³யங் நிஸ்ஸாய டி²தங். அஹிங்ஸந்தி அபீளெந்தோ. ‘‘அஹிங்ஸா’’தி ச பாடோ², அஹிங்ஸாய அபீளனேனாதி அத்தோ². அயஞ்ஹெத்த² ஸங்கே²பத்தோ² – கோ நு கோ² கிஞ்சி ஸத்த²ங் அக்³க³ஹெத்வா வணஞ்ச அகரொந்தோ ததோ ஏவ ஸப்³ப³க³த்தானி அபா³தெ⁴ந்தோ மம ஹத³யப்³ப⁴ந்தரக³தங் பீளாஜனநதோ அந்தோ துத³னதோ அந்தோ ருத்³த⁴னதோ ச பரமத்தே²னேவ ஸல்லபூ⁴தங் கிலேஸஸல்லங் உத்³த⁴ரிஸ்ஸதீதி.

    Asatthoti sattharahito. Avaṇoti vaṇena vinā. Abbhantarapassayanti abbhantarasaṅkhātaṃ hadayaṃ nissāya ṭhitaṃ. Ahiṃsanti apīḷento. ‘‘Ahiṃsā’’ti ca pāṭho, ahiṃsāya apīḷanenāti attho. Ayañhettha saṅkhepattho – ko nu kho kiñci satthaṃ aggahetvā vaṇañca akaronto tato eva sabbagattāni abādhento mama hadayabbhantaragataṃ pīḷājananato anto tudanato anto ruddhanato ca paramattheneva sallabhūtaṃ kilesasallaṃ uddharissatīti.

    ஏவங் த³ஸஹி கா³தா²ஹி புப்³பே³ அத்தனா சிந்திதாகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா புனபி தங் பகாரந்தரேன த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘த⁴ம்மப்பதி ஹி ஸோ ஸெட்டோ²’’திஆதி³மாஹ. தத்த² த⁴ம்மப்பதீதி த⁴ம்மனிமித்தங் த⁴ம்மஹேது. ஹீதி நிபாதமத்தங். ஸோ ஸெட்டோ²தி ஸோ புக்³க³லோ உத்தமோ. விஸதோ³ஸப்பவாஹகோதி யோ மய்ஹங் ராகா³தி³கிலேஸஸ்ஸ பவாஹகோ உச்சி²ன்னகோ. க³ம்பீ⁴ரே பதிதஸ்ஸ மே, த²லங் பாணிஞ்ச த³ஸ்ஸயேதி கோ நு கோ² அதிக³ம்பீ⁴ரே ஸங்ஸாரமஹோகே⁴ பதிதஸ்ஸ மய்ஹங் ‘‘மா பா⁴யீ’’தி அஸ்ஸாஸெந்தோ நிப்³பா³னத²லங் தங்ஸம்பாபகங் அரியமக்³க³ஹத்த²ஞ்ச த³ஸ்ஸெய்ய.

    Evaṃ dasahi gāthāhi pubbe attanā cintitākāraṃ dassetvā punapi taṃ pakārantarena dassetuṃ ‘‘dhammappati hi so seṭṭho’’tiādimāha. Tattha dhammappatīti dhammanimittaṃ dhammahetu. ti nipātamattaṃ. So seṭṭhoti so puggalo uttamo. Visadosappavāhakoti yo mayhaṃ rāgādikilesassa pavāhako ucchinnako. Gambhīre patitassa me, thalaṃ pāṇiñca dassayeti ko nu kho atigambhīre saṃsāramahoghe patitassa mayhaṃ ‘‘mā bhāyī’’ti assāsento nibbānathalaṃ taṃsampāpakaṃ ariyamaggahatthañca dasseyya.

    ரஹதே³ஹமஸ்மி ஓகா³ள்ஹோதி மஹதி ஸங்ஸாரரஹதே³ அஹமஸ்மி ஸஸீஸங் நிமுஜ்ஜனவஸேன ஓதிண்ணோ அனுபவிட்டோ². அஹாரியரஜமத்திகேதி அபனேதுங் அஸக்குணெய்யோ ராகா³தி³ரஜோ மத்திகா கத்³த³மோ ஏதஸ்ஸாதி அஹாரியரஜமத்திகோ, ரஹதோ³. தஸ்மிங் ரஹத³ஸ்மிங். ‘‘அஹாரியரஜமந்திகே’’தி வா பாடோ², அந்திகே டி²தராகா³தீ³ஸு து³ன்னீஹரணீயராகா³தி³ரஜேதி அத்தோ². ஸந்ததோ³ஸபடிச்சா²த³னலக்க²ணா மாயா, பரஸம்பத்திஅஸஹனலக்க²ணா உஸூயா, கரணுத்தரியகரணலக்க²ணோ ஸாரம்போ⁴, சித்தாலஸியலக்க²ணங் தி²னங், காயாலஸியலக்க²ணங் மித்³த⁴ந்தி இமே பாபத⁴ம்மா பத்த²டா யங் ரஹத³ங், தஸ்மிங் மாயாஉஸூயஸாரம்ப⁴தி²னமித்³த⁴மபத்த²டே, மகாரோ செத்த² பத³ஸந்தி⁴கரோ வுத்தோ. யதா²வுத்தேஹி இமேஹி பாபத⁴ம்மேஹி பத்த²டேதி அத்தோ².

    Rahadehamasmiogāḷhoti mahati saṃsārarahade ahamasmi sasīsaṃ nimujjanavasena otiṇṇo anupaviṭṭho. Ahāriyarajamattiketi apanetuṃ asakkuṇeyyo rāgādirajo mattikā kaddamo etassāti ahāriyarajamattiko, rahado. Tasmiṃ rahadasmiṃ. ‘‘Ahāriyarajamantike’’ti vā pāṭho, antike ṭhitarāgādīsu dunnīharaṇīyarāgādirajeti attho. Santadosapaṭicchādanalakkhaṇā māyā, parasampattiasahanalakkhaṇā usūyā, karaṇuttariyakaraṇalakkhaṇo sārambho, cittālasiyalakkhaṇaṃ thinaṃ, kāyālasiyalakkhaṇaṃ middhanti ime pāpadhammā patthaṭā yaṃ rahadaṃ, tasmiṃ māyāusūyasārambhathinamiddhamapatthaṭe, makāro cettha padasandhikaro vutto. Yathāvuttehi imehi pāpadhammehi patthaṭeti attho.

    உத்³த⁴ச்சமேக⁴த²னிதங், ஸங்யோஜனவலாஹகந்தி வசனவிபல்லாஸேன வுத்தங், ப⁴ந்தஸபா⁴வங் உத்³த⁴ச்சங் மேக⁴த²னிதங் மேக⁴க³ஜ்ஜிதங் ஏதேஸந்தி உத்³த⁴ச்சமேக⁴த²னிதா. த³ஸவிதா⁴ ஸங்யோஜனா ஏவ வலாஹகா ஏதேஸந்தி ஸங்யோஜனவலாஹகா. வாஹா மஹாஉத³கவாஹஸதி³ஸா ராக³னிஸ்ஸிதா மிச்சா²ஸங்கப்பா அஸுபா⁴தீ³ஸு டி²தா குத்³தி³ட்டி²ங் மங் வஹந்தி அபாயஸமுத்³த³மேவ உத்³தி³ஸ்ஸ கட்³ட⁴ந்தீதி அத்தோ².

    Uddhaccameghathanitaṃ, saṃyojanavalāhakanti vacanavipallāsena vuttaṃ, bhantasabhāvaṃ uddhaccaṃ meghathanitaṃ meghagajjitaṃ etesanti uddhaccameghathanitā. Dasavidhā saṃyojanā eva valāhakā etesanti saṃyojanavalāhakā. Vāhā mahāudakavāhasadisā rāganissitā micchāsaṅkappā asubhādīsu ṭhitā kuddiṭṭhiṃ maṃ vahanti apāyasamuddameva uddissa kaḍḍhantīti attho.

    ஸவந்தி ஸப்³ப³தி⁴ ஸோதாதி தண்ஹாஸோதோ, தி³ட்டி²ஸோதோ, மானஸோதோ, அவிஜ்ஜாஸோதோ, கிலேஸஸோதோதி இமே பஞ்சபிஸோதா சக்கு²த்³வாராதீ³னங் வஸேன ஸப்³பே³ஸு ரூபாதீ³ஸு ஆரம்மணேஸு ஸவனதோ ‘‘ரூபதண்ஹா…பே॰… த⁴ம்மதண்ஹா’’திஆதி³னா (விப⁴॰ 204, 232) ஸப்³ப³பா⁴கே³ஹி வா ஸவனதோ ஸப்³ப³தி⁴ ஸவந்தி. லதாதி பலிவேட²னட்டே²ன ஸங்ஸிப்³ப³னட்டே²ன லதா வியாதி லதா, தண்ஹா. உப்³பி⁴ஜ்ஜ திட்ட²தீதி ச²ஹி த்³வாரேஹி உப்³பி⁴ஜ்ஜித்வா ரூபாதீ³ஸு ஆரம்மணேஸு திட்ட²தி. தே ஸோதேதி தண்ஹாதி³கே ஸோதே மம ஸந்தானே ஸந்த³ந்தே மக்³க³ஸேதுப³ந்த⁴னேன கோ புரிஸவிஸேஸோ நிவாரெய்ய, தங் லதந்தி தண்ஹாலதங், மக்³க³ஸத்தே²ன கோ செ²ச்ச²தி சி²ந்தி³ஸ்ஸதி.

    Savanti sabbadhi sotāti taṇhāsoto, diṭṭhisoto, mānasoto, avijjāsoto, kilesasototi ime pañcapisotā cakkhudvārādīnaṃ vasena sabbesu rūpādīsu ārammaṇesu savanato ‘‘rūpataṇhā…pe… dhammataṇhā’’tiādinā (vibha. 204, 232) sabbabhāgehi vā savanato sabbadhi savanti. Latāti paliveṭhanaṭṭhena saṃsibbanaṭṭhena latā viyāti latā, taṇhā. Ubbhijja tiṭṭhatīti chahi dvārehi ubbhijjitvā rūpādīsu ārammaṇesu tiṭṭhati. Te soteti taṇhādike sote mama santāne sandante maggasetubandhanena ko purisaviseso nivāreyya, taṃ latanti taṇhālataṃ, maggasatthena ko checchati chindissati.

    வேலங் கரோதா²தி தேஸங் ஸோதானங் வேலங் ஸேதுங் கரோத² ஸன்னிவாரணங். ப⁴த்³த³ந்தேதி ஆலபனாகாரத³ஸ்ஸனங். மா தே மனோமயோ ஸோதோதி உத³கஸோதோ ஓளாரிகோ, தஸ்ஸ பா³லமஹாஜனேனபி ஸேதுங் கத்வா நிவாரணங் ஸக்கா. அயங் பன மனோமயோ ஸோதோ ஸுகு²மோ து³ன்னிவாரணோ. ஸோ யதா² உத³கஸோதோ வட்³ட⁴ந்தோ கூலே டி²தங் ருக்க²ங் பாதெத்வாவ நாஸேதி, ஏவங் தும்ஹே அபாயதீரே டி²தே தத்த² ஸஹஸா பாதெத்வா அபாயஸமுத்³த³ங் பாபெந்தோ மா லுவே மா வினாஸெய்ய மா அனயப்³யஸனங் பாபெய்யாதி அத்தோ².

    Velaṃ karothāti tesaṃ sotānaṃ velaṃ setuṃ karotha sannivāraṇaṃ. Bhaddanteti ālapanākāradassanaṃ. Mā te manomayo sototi udakasoto oḷāriko, tassa bālamahājanenapi setuṃ katvā nivāraṇaṃ sakkā. Ayaṃ pana manomayo soto sukhumo dunnivāraṇo. So yathā udakasoto vaḍḍhanto kūle ṭhitaṃ rukkhaṃ pātetvāva nāseti, evaṃ tumhe apāyatīre ṭhite tattha sahasā pātetvā apāyasamuddaṃ pāpento mā luve mā vināseyya mā anayabyasanaṃ pāpeyyāti attho.

    ஏவங் அயங் தே²ரோ புரிமத்தபா⁴வே பரிமத்³தி³தஸங்கா²ரத்தா ஞாணபரிபாகங் க³தத்தா பவத்திது³க்க²ங் உபதா⁴ரெந்தோ யதா² விசிகிச்சா²தி³கே ஸங்கிலேஸத⁴ம்மே பரிக்³க³ண்ஹி, தமாகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி ஜாதஸங்வேகோ³ கிங்குஸலக³வேஸீ ஸத்து² ஸந்திகங் க³தோ யங் விஸேஸங் அதி⁴முச்சி, தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஏவங் மே ப⁴யஜாதஸ்ஸா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஏவங் மே ப⁴யஜாதஸ்ஸாதி ஏவங் வுத்தப்பகாரேன ஸங்ஸாரே ஜாதப⁴யஸ்ஸ அபாரா ஓரிமதீரதோ ஸப்படிப⁴யதோ ஸங்ஸாரவட்டதோ ‘‘கத²ங் நு கோ² முஞ்செய்ய’’ந்தி பாரங் நிப்³பா³னங், ஏஸதோ க³வேஸதோ, தாணோ ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ தாணபூ⁴தோ கிலேஸஸமுச்சே²த³னீ பஞ்ஞா ஆவுதோ⁴ ஏதஸ்ஸாதி பஞ்ஞாவுதோ⁴. தி³ட்ட²த⁴ம்மிகாதி³அத்தே²ன ஸத்தானங் யதா²ரஹங் அனுஸாஸனதோ ஸத்தா², இஸிஸங்கே⁴ன அக்³க³ஸாவகாதி³அரியபுக்³க³லஸமூஹேன நிஸேவிதோ பயிருபாஸிதோ இஸிஸங்க⁴னிஸேவிதோ, ஸோபானந்தி தே³ஸனாஞாணேன ஸுட்டு² கதத்தா அபி⁴ஸங்க²தத்தா ஸுகதங், உபக்கிலேஸவிரஹிததோ ஸுத்³த⁴ங், ஸத்³தா⁴பஞ்ஞாதி³ஸாரபூ⁴தங் த⁴ம்மஸாரமயங் படிபக்கே²ஹி அசலனீயதோ த³ள்ஹங், விபஸ்ஸனாஸங்கா²தங் ஸோபானங் மஹோகே⁴ன வுய்ஹமானஸ்ஸ மய்ஹங் ஸத்தா² பாதா³ஸி, த³த³ந்தோ ச ‘‘இமினா தே ஸொத்தி² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸமஸ்ஸாஸெந்தோ மா பா⁴யீதி ச அப்³ரவி, கதே²ஸி.

    Evaṃ ayaṃ thero purimattabhāve parimadditasaṅkhārattā ñāṇaparipākaṃ gatattā pavattidukkhaṃ upadhārento yathā vicikicchādike saṃkilesadhamme pariggaṇhi, tamākāraṃ dassetvā idāni jātasaṃvego kiṃkusalagavesī satthu santikaṃ gato yaṃ visesaṃ adhimucci, taṃ dassento ‘‘evaṃ me bhayajātassā’’tiādimāha. Tattha evaṃ me bhayajātassāti evaṃ vuttappakārena saṃsāre jātabhayassa apārā orimatīrato sappaṭibhayato saṃsāravaṭṭato ‘‘kathaṃ nu kho muñceyya’’nti pāraṃ nibbānaṃ, esato gavesato, tāṇo sadevakassa lokassa tāṇabhūto kilesasamucchedanī paññā āvudho etassāti paññāvudho. Diṭṭhadhammikādiatthena sattānaṃ yathārahaṃ anusāsanato satthā, isisaṅghena aggasāvakādiariyapuggalasamūhena nisevito payirupāsito isisaṅghanisevito, sopānanti desanāñāṇena suṭṭhu katattā abhisaṅkhatattā sukataṃ, upakkilesavirahitato suddhaṃ, saddhāpaññādisārabhūtaṃ dhammasāramayaṃ paṭipakkhehi acalanīyato daḷhaṃ, vipassanāsaṅkhātaṃ sopānaṃ mahoghena vuyhamānassa mayhaṃ satthā pādāsi, dadanto ca ‘‘iminā te sotthi bhavissatī’’ti samassāsento mā bhāyīti ca abravi, kathesi.

    ஸதிபட்டா²னபாஸாத³ந்தி தேன விபஸ்ஸனாஸோபானேன காயானுபஸ்ஸனாதி³னா லத்³த⁴ப்³ப³சதுப்³பி³த⁴ஸாமஞ்ஞப²லவிஸேஸேன சதுபூ⁴மிஸம்பன்னங் ஸதிபட்டா²னபாஸாத³ங் ஆருஹித்வா பச்சவெக்கி²ஸங் சதுஸச்சத⁴ம்மங் மக்³க³ஞாணேன பதிஅவெக்கி²ங் படிவிஜ்ஜி²ங். யங் தங் புப்³பே³ அமஞ்ஞிஸ்ஸங், ஸக்காயாபி⁴ரதங் பஜந்தி ஏவங் படிவித்³த⁴ஸச்சோ யங் ஸக்காயே ‘‘அஹங் மமா’’தி அபி⁴ரதங் பஜங் தித்தி²யஜனங் தேன பரிகப்பிதஅத்தானஞ்ச புப்³பே³ ஸாரதோ அமஞ்ஞிஸ்ஸங். யதா³ ச மக்³க³மத்³த³க்கி²ங், நாவாய அபி⁴ரூஹனந்தி அரியமக்³க³னாவாய அபி⁴ருஹனூபாயபூ⁴தங் யதா³ விபஸ்ஸனாமக்³க³ங் யாதா²வதோ அத்³த³க்கி²ங். ததோ பட்டா²ய தங் தித்தி²யஜனங் அத்தானஞ்ச அனதி⁴ட்டா²ய சித்தே அட்ட²பெத்வா அக்³க³ஹெத்வா தித்த²ங் நிப்³பா³னஸங்கா²தஸ்ஸ அமதமஹாபாரஸ்ஸ தித்த²பூ⁴தங் அரியமக்³க³த³ஸ்ஸனங் ஸப்³பே³ஹி மக்³கே³ஹி ஸப்³பே³ஹி குஸலத⁴ம்மேஹி உக்கட்ட²ங் அத்³த³க்கி²ங், யாதா²வதோ அபஸ்ஸிந்தி அத்தோ².

    Satipaṭṭhānapāsādanti tena vipassanāsopānena kāyānupassanādinā laddhabbacatubbidhasāmaññaphalavisesena catubhūmisampannaṃ satipaṭṭhānapāsādaṃ āruhitvā paccavekkhisaṃ catusaccadhammaṃ maggañāṇena patiavekkhiṃ paṭivijjhiṃ. Yaṃ taṃ pubbe amaññissaṃ, sakkāyābhirataṃ pajanti evaṃ paṭividdhasacco yaṃ sakkāye ‘‘ahaṃ mamā’’ti abhirataṃ pajaṃ titthiyajanaṃ tena parikappitaattānañca pubbe sārato amaññissaṃ. Yadā ca maggamaddakkhiṃ, nāvāya abhirūhananti ariyamagganāvāya abhiruhanūpāyabhūtaṃ yadā vipassanāmaggaṃ yāthāvato addakkhiṃ. Tato paṭṭhāya taṃ titthiyajanaṃ attānañca anadhiṭṭhāya citte aṭṭhapetvā aggahetvā titthaṃ nibbānasaṅkhātassa amatamahāpārassa titthabhūtaṃ ariyamaggadassanaṃ sabbehi maggehi sabbehi kusaladhammehi ukkaṭṭhaṃ addakkhiṃ, yāthāvato apassinti attho.

    ஏவங் அத்தனோ அனுத்தரங் மக்³கா³தி⁴க³மங் பகாஸெத்வா இதா³னி தஸ்ஸ தே³ஸகங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் தோ²மெந்தோ ‘‘ஸல்லங் அத்தஸமுட்டா²ன’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸல்லந்தி தி³ட்டி²மானாதி³கிலேஸஸல்லங். அத்தஸமுட்டா²னந்தி ‘‘அஹ’’ந்தி மானட்டா²னதாய ‘‘அத்தா’’தி ச லத்³த⁴னாமே அத்தபா⁴வே ஸம்பூ⁴தங். ப⁴வனெத்திப்பபா⁴விதந்தி ப⁴வதண்ஹாஸமுட்டி²தங் ப⁴வதண்ஹாஸன்னிஸ்ஸயங். ஸா ஹி தி³ட்டி²மானாதீ³னங் ஸம்ப⁴வோ. ஏதேஸங் அப்பவத்தாயாதி யதா²வுத்தானங் பாபத⁴ம்மானங் அப்பவத்தியா அனுப்பாதா³ய. தே³ஸேஸி மக்³க³முத்தமந்தி உத்தமங் ஸெட்ட²ங் அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங், தது³பாயஞ்ச விபஸ்ஸனாமக்³க³ங் கதே²ஸி.

    Evaṃ attano anuttaraṃ maggādhigamaṃ pakāsetvā idāni tassa desakaṃ sammāsambuddhaṃ thomento ‘‘sallaṃ attasamuṭṭhāna’’ntiādimāha. Tattha sallanti diṭṭhimānādikilesasallaṃ. Attasamuṭṭhānanti ‘‘aha’’nti mānaṭṭhānatāya ‘‘attā’’ti ca laddhanāme attabhāve sambhūtaṃ. Bhavanettippabhāvitanti bhavataṇhāsamuṭṭhitaṃ bhavataṇhāsannissayaṃ. Sā hi diṭṭhimānādīnaṃ sambhavo. Etesaṃ appavattāyāti yathāvuttānaṃ pāpadhammānaṃ appavattiyā anuppādāya. Desesi maggamuttamanti uttamaṃ seṭṭhaṃ ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ, tadupāyañca vipassanāmaggaṃ kathesi.

    தீ³க⁴ரத்தானுஸயிதந்தி அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே சிரகாலங் ஸந்தானே அனு அனு ஸயிதங் காரணலாபே⁴ன உப்பஜ்ஜனாரஹபா⁴வேன தா²மக³தங், ததோ ச சிரரத்தங் அதி⁴ட்டி²தங் ஸந்தானங் அஜ்ஜா²ருய்ஹ டி²தங். க³ந்த²ந்தி அபி⁴ஜ்ஜா²காயக³ந்தா²தி³ங் மம ஸந்தானே க³ந்த²பூ⁴தங் கிலேஸவிஸதோ³ஸங் பவாஹனோ பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா அத்தனோ தே³ஸனானுபா⁴வேன அபானுதீ³ பரிஜஹாபேஸி, க³ந்தே²ஸு ஹி அனவஸேஸதோ பஹீனேஸு அப்பஹீனோ நாம கிலேஸோ நத்தீ²தி.

    Dīgharattānusayitanti anamatagge saṃsāre cirakālaṃ santāne anu anu sayitaṃ kāraṇalābhena uppajjanārahabhāvena thāmagataṃ, tato ca cirarattaṃ adhiṭṭhitaṃ santānaṃ ajjhāruyha ṭhitaṃ. Ganthanti abhijjhākāyaganthādiṃ mama santāne ganthabhūtaṃ kilesavisadosaṃ pavāhano buddho bhagavā attano desanānubhāvena apānudī parijahāpesi, ganthesu hi anavasesato pahīnesu appahīno nāma kileso natthīti.

    தேலகானித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Telakānittheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 3. தேலகானித்தே²ரகா³தா² • 3. Telakānittheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact