Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga

    ૧૩. તેરસમસિક્ખાપદં

    13. Terasamasikkhāpadaṃ

    ૧૨૨૪. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરા ભિક્ખુની અસઙ્કચ્ચિકા 1 ગામં પિણ્ડાય પાવિસિ. તસ્સા રથિકાય વાતમણ્ડલિકા સઙ્ઘાટિયો ઉક્ખિપિંસુ. મનુસ્સા ઉક્કુટ્ઠિં અકંસુ – ‘‘સુન્દરા અય્યાય થનુદરા’’તિ. સા ભિક્ખુની તેહિ મનુસ્સેહિ ઉપ્પણ્ડિયમાના મઙ્કુ અહોસિ. અથ ખો સા ભિક્ખુની ઉપસ્સયં ગન્ત્વા ભિક્ખુનીનં એતમત્થં આરોચેસિ. યા તા ભિક્ખુનિયો અપ્પિચ્છા…પે॰… તા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ ભિક્ખુની અસઙ્કચ્ચિકા ગામં પવિસિસ્સતી’’તિ…પે॰… સચ્ચં કિર, ભિક્ખવે, ભિક્ખુની અસઙ્કચ્ચિકા ગામં પાવિસીતિ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… કથઞ્હિ નામ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુની અસઙ્કચ્ચિકા ગામં પવિસિસ્સતિ! નેતં, ભિક્ખવે, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનિયો ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસન્તુ –

    1224. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena aññatarā bhikkhunī asaṅkaccikā 2 gāmaṃ piṇḍāya pāvisi. Tassā rathikāya vātamaṇḍalikā saṅghāṭiyo ukkhipiṃsu. Manussā ukkuṭṭhiṃ akaṃsu – ‘‘sundarā ayyāya thanudarā’’ti. Sā bhikkhunī tehi manussehi uppaṇḍiyamānā maṅku ahosi. Atha kho sā bhikkhunī upassayaṃ gantvā bhikkhunīnaṃ etamatthaṃ ārocesi. Yā tā bhikkhuniyo appicchā…pe… tā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma bhikkhunī asaṅkaccikā gāmaṃ pavisissatī’’ti…pe… saccaṃ kira, bhikkhave, bhikkhunī asaṅkaccikā gāmaṃ pāvisīti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma, bhikkhave, bhikkhunī asaṅkaccikā gāmaṃ pavisissati! Netaṃ, bhikkhave, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, bhikkhuniyo imaṃ sikkhāpadaṃ uddisantu –

    ૧૨૨૫. ‘‘યા પન ભિક્ખુની અસઙ્કચ્ચિકા 3 ગામં પવિસેય્ય, પાચિત્તિય’’ન્તિ.

    1225.‘‘Yāpana bhikkhunī asaṅkaccikā4gāmaṃ paviseyya, pācittiya’’nti.

    ૧૨૨૬. યા પનાતિ યા યાદિસા…પે॰… ભિક્ખુનીતિ…પે॰… અયં ઇમસ્મિં અત્થે અધિપ્પેતા ભિક્ખુનીતિ.

    1226.panāti yā yādisā…pe… bhikkhunīti…pe… ayaṃ imasmiṃ atthe adhippetā bhikkhunīti.

    અસઙ્કચ્ચિકાતિ વિના સઙ્કચ્ચિકં.

    Asaṅkaccikāti vinā saṅkaccikaṃ.

    સઙ્કચ્ચિકં નામ અધક્ખકં ઉબ્ભનાભિ, તસ્સ પટિચ્છાદનત્થાય.

    Saṅkaccikaṃ nāma adhakkhakaṃ ubbhanābhi, tassa paṭicchādanatthāya.

    ગામં પવિસેય્યાતિ પરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ પરિક્ખેપં અતિક્કામેન્તિયા આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. અપરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ ઉપચારં ઓક્કમન્તિયા આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    Gāmaṃ paviseyyāti parikkhittassa gāmassa parikkhepaṃ atikkāmentiyā āpatti pācittiyassa. Aparikkhittassa gāmassa upacāraṃ okkamantiyā āpatti pācittiyassa.

    ૧૨૨૭. અનાપત્તિ અચ્છિન્નચીવરિકાય, નટ્ઠચીવરિકાય, ગિલાનાય, અસ્સતિયા, અજાનન્તિયા, આપદાસુ, ઉમ્મત્તિકાય, આદિકમ્મિકાયાતિ.

    1227. Anāpatti acchinnacīvarikāya, naṭṭhacīvarikāya, gilānāya, assatiyā, ajānantiyā, āpadāsu, ummattikāya, ādikammikāyāti.

    તેરસમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Terasamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    છત્તુપાહનવગ્ગો નવમો.

    Chattupāhanavaggo navamo.

    ઉદ્દિટ્ઠા ખો, અય્યાયો, છસટ્ઠિસતા પાચિત્તિયા ધમ્મા. તત્થાય્યાયો પુચ્છામિ – ‘‘કચ્ચિત્થ પરિસુદ્ધા’’? દુતિયમ્પિ પુચ્છામિ – ‘‘કચ્ચિત્થ પરિસુદ્ધા’’? તતિયમ્પિ પુચ્છામિ – ‘‘કચ્ચિત્થ પરિસુદ્ધા’’? પરિસુદ્ધેત્થાય્યાયો, તસ્મા તુણ્હી, એવમેતં ધારયામીતિ.

    Uddiṭṭhā kho, ayyāyo, chasaṭṭhisatā pācittiyā dhammā. Tatthāyyāyo pucchāmi – ‘‘kaccittha parisuddhā’’? Dutiyampi pucchāmi – ‘‘kaccittha parisuddhā’’? Tatiyampi pucchāmi – ‘‘kaccittha parisuddhā’’? Parisuddhetthāyyāyo, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmīti.

    ખુદ્દકં સમત્તં.

    Khuddakaṃ samattaṃ.

    ભિક્ખુનિવિભઙ્ગે પાચિત્તિયકણ્ડં નિટ્ઠિતં.

    Bhikkhunivibhaṅge pācittiyakaṇḍaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. અસઙ્કચ્છિકા (સ્યા॰)
    2. asaṅkacchikā (syā.)
    3. અસઙ્કચ્છિકા (સ્યા॰)
    4. asaṅkacchikā (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧૩. તેરસમસિક્ખાપદવણ્ણના • 13. Terasamasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧૧. એકાદસમાદિસિક્ખાપદવણ્ણના • 11. Ekādasamādisikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૩. તેરસમસિક્ખાપદં • 13. Terasamasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact