Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૨. ઠાનસુત્તવણ્ણના
2. Ṭhānasuttavaṇṇanā
૧૯૨. દુતિયે ઠાનાનીતિ કારણાનિ. ઠાનેહીતિ કારણેહિ. સોચેય્યન્તિ સુચિભાવો. સંવસમાનોતિ એકતો વસમાનો. ન સન્તતકારીતિ ન સતતકારી. ન સન્તતવુત્તિ સીલેસૂતિ સતતં સબ્બકાલં સીલજીવિતં ન જીવતીતિ અત્થો. સંવોહારમાનોતિ કથેન્તો. એકેન એકો વોહરતીતિ એકેન સદ્ધિં એકો હુત્વા કથેતિ. વોક્કમતીતિ ઓક્કમતિ. પુરિમવોહારા પચ્છિમવોહારન્તિ પુરિમકથાય પચ્છિમકથં, પુરિમકથાય ચ પચ્છિમકથા, પચ્છિમકથાય ચ પુરિમકથા ન સમેતીતિ અત્થો.
192. Dutiye ṭhānānīti kāraṇāni. Ṭhānehīti kāraṇehi. Soceyyanti sucibhāvo. Saṃvasamānoti ekato vasamāno. Na santatakārīti na satatakārī. Na santatavutti sīlesūti satataṃ sabbakālaṃ sīlajīvitaṃ na jīvatīti attho. Saṃvohāramānoti kathento. Ekena eko voharatīti ekena saddhiṃ eko hutvā katheti. Vokkamatīti okkamati. Purimavohārā pacchimavohāranti purimakathāya pacchimakathaṃ, purimakathāya ca pacchimakathā, pacchimakathāya ca purimakathā na sametīti attho.
ઞાતિબ્યસનેનાતિઆદીસુ ઞાતીનં બ્યસનં ઞાતિબ્યસનં, ઞાતિવિનાસોતિ અત્થો. દુતિયપદેપિ એસેવ નયો. રોગબ્યસને પન રોગોયેવ આરોગ્યવિનાસનતો બ્યસનં રોગબ્યસનં. અનુપરિવત્તન્તીતિ અનુબન્ધન્તિ. લાભો ચાતિઆદીસુ એકં અત્તભાવં લાભો અનુપરિવત્તતિ, એકં અલાભોતિ એવં નયો નેતબ્બો. સાકચ્છાયમાનોતિ પઞ્હપુચ્છનવિસ્સજ્જનવસેન સાકચ્છં કરોન્તો. યથાતિ યેનાકારેન . ઉમ્મગ્ગોતિ પઞ્હુમ્મગ્ગો. અભિનીહારોતિ પઞ્હાભિસઙ્ખરણવસેન ચિત્તસ્સ અભિનીહારો. સમુદાહારોતિ પઞ્હપુચ્છનં. સન્તન્તિ પચ્ચનીકસન્તતાય સન્તં કત્વા ન કથેતીતિ અત્થો. પણીતન્તિ અતપ્પકં. અતક્કાવચરન્તિ યથા તક્કેન નયગ્ગાહેન ગહેતું સક્કા હોતિ, એવં ન કથેતીતિ અત્થો. નિપુણન્તિ સણ્હં. પણ્ડિતવેદનીયન્તિ પણ્ડિતેહિ જાનિતબ્બકં. સેસં સબ્બત્થ વુત્તાનુસારેનેવ વેદિતબ્બં.
Ñātibyasanenātiādīsu ñātīnaṃ byasanaṃ ñātibyasanaṃ, ñātivināsoti attho. Dutiyapadepi eseva nayo. Rogabyasane pana rogoyeva ārogyavināsanato byasanaṃ rogabyasanaṃ. Anuparivattantīti anubandhanti. Lābho cātiādīsu ekaṃ attabhāvaṃ lābho anuparivattati, ekaṃ alābhoti evaṃ nayo netabbo. Sākacchāyamānoti pañhapucchanavissajjanavasena sākacchaṃ karonto. Yathāti yenākārena . Ummaggoti pañhummaggo. Abhinīhāroti pañhābhisaṅkharaṇavasena cittassa abhinīhāro. Samudāhāroti pañhapucchanaṃ. Santanti paccanīkasantatāya santaṃ katvā na kathetīti attho. Paṇītanti atappakaṃ. Atakkāvacaranti yathā takkena nayaggāhena gahetuṃ sakkā hoti, evaṃ na kathetīti attho. Nipuṇanti saṇhaṃ. Paṇḍitavedanīyanti paṇḍitehi jānitabbakaṃ. Sesaṃ sabbattha vuttānusāreneva veditabbaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૨. ઠાનસુત્તં • 2. Ṭhānasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૨. ઠાનસુત્તવણ્ણના • 2. Ṭhānasuttavaṇṇanā