Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૭. થેરપટિસન્દહનાપટિસન્દહનપઞ્હો
7. Therapaṭisandahanāpaṭisandahanapañho
૭. રાજા આહ ‘‘ભન્તે નાગસેન, ત્વં પન પટિસન્દહિસ્સસી’’તિ? ‘‘અલં, મહારાજ, કિં તે તેન પુચ્છિતેન, નનુ મયા પટિકચ્ચેવ અક્ખાતં ‘સચે, મહારાજ, સઉપાદાનો ભવિસ્સામિ , પટિસન્દહિસ્સામિ, સચે અનુપાદાનો ભવિસ્સામિ, ન પટિસન્દહિસ્સામી’’’તિ.
7. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, tvaṃ pana paṭisandahissasī’’ti? ‘‘Alaṃ, mahārāja, kiṃ te tena pucchitena, nanu mayā paṭikacceva akkhātaṃ ‘sace, mahārāja, saupādāno bhavissāmi , paṭisandahissāmi, sace anupādāno bhavissāmi, na paṭisandahissāmī’’’ti.
‘‘ઓપમ્મં કરોહી’’તિ. ‘‘યથા, મહારાજ, કોચિદેવ પુરિસો રઞ્ઞો અધિકારં કરેય્ય. રાજા તુટ્ઠો અધિકારં દદેય્ય, સો તેન અધિકારેન પઞ્ચહિ કામગુણેહિ સમપ્પિતો સમઙ્ગિભૂતો પરિચરેય્ય, સો ચે જનસ્સ આરોચેય્ય ‘ન મે રાજા કિઞ્ચિ પટિકરોતી’ તિ. કિં નુ ખો સો, મહારાજ, પુરિસો યુત્તકારી ભવેય્યા’’તિ? ‘‘ન હિ ભન્તે’’તિ. ‘‘એવમેવ ખો, મહારાજ , કિં તે તેન પુચ્છિતેન, નનુ મયા પટિકચ્ચેવ અક્ખાતં ‘સચે સઉપાદાનો ભવિસ્સામિ, પટિસન્દહિસ્સામિ, સચે અનુપાદાનો ભવિસ્સામિ, ન પટિસન્દહિસ્સામી’’’તિ.
‘‘Opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Yathā, mahārāja, kocideva puriso rañño adhikāraṃ kareyya. Rājā tuṭṭho adhikāraṃ dadeyya, so tena adhikārena pañcahi kāmaguṇehi samappito samaṅgibhūto paricareyya, so ce janassa āroceyya ‘na me rājā kiñci paṭikarotī’ ti. Kiṃ nu kho so, mahārāja, puriso yuttakārī bhaveyyā’’ti? ‘‘Na hi bhante’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja , kiṃ te tena pucchitena, nanu mayā paṭikacceva akkhātaṃ ‘sace saupādāno bhavissāmi, paṭisandahissāmi, sace anupādāno bhavissāmi, na paṭisandahissāmī’’’ti.
‘‘કલ્લોસિ, ભન્તે નાગસેના’’તિ.
‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.
થેરપટિસન્દહનાપટિસન્દહનપઞ્હો સત્તમો.
Therapaṭisandahanāpaṭisandahanapañho sattamo.