Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā

    ૪. અટ્ઠકથાકણ્ડં

    4. Aṭṭhakathākaṇḍaṃ

    તિકઅત્થુદ્ધારવણ્ણના

    Tikaatthuddhāravaṇṇanā

    ૧૩૮૪. નયગમનન્તિ નીયતિ, નેતિ, નીયન્તિ વા એતેનાતિ નયો, ગમ્મતિ એતેનાતિ ગમનં, નયોવ, નયસ્સ વા ગમનં નયગમનં. ગતિ એવ વા ગમનં. પઠમેન આદિ-સદ્દેન અભિધમ્મભાજનીયાદિસઙ્ગહાસઙ્ગહાદિએકકાદિસુદ્ધિકસચ્છિ કટ્ઠાદિમૂલમૂલાદિકા પઞ્ચપકરણિકા નયગતિ સઙ્ગય્હતિ. અનુલોમાદીતિ પન પચ્ચનીયઅનુલોમપચ્ચનીયપચ્ચનીયાનુલોમપકારા એકમૂલાદિપ્પકારા ચ. એત્થ અત્થેસુ નિચ્છિતેસૂતિ એતસ્મિં અટ્ઠકથાકણ્ડે ચિત્તુપ્પાદવસેન ભૂમન્તરવિસેસયોગતો સબ્બેસં માતિકાપદાનં અત્થેસુ સઙ્ખેપતો વવત્થાપિતેસુ.

    1384. Nayagamananti nīyati, neti, nīyanti vā etenāti nayo, gammati etenāti gamanaṃ, nayova, nayassa vā gamanaṃ nayagamanaṃ. Gati eva vā gamanaṃ. Paṭhamena ādi-saddena abhidhammabhājanīyādisaṅgahāsaṅgahādiekakādisuddhikasacchi kaṭṭhādimūlamūlādikā pañcapakaraṇikā nayagati saṅgayhati. Anulomādīti pana paccanīyaanulomapaccanīyapaccanīyānulomapakārā ekamūlādippakārā ca. Ettha atthesu nicchitesūti etasmiṃ aṭṭhakathākaṇḍe cittuppādavasena bhūmantaravisesayogato sabbesaṃ mātikāpadānaṃ atthesu saṅkhepato vavatthāpitesu.

    પઞ્હુદ્ધારન્તિઆદીસુ ‘‘સિયા કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જેય્ય હેતુપચ્ચયા’’તિઆદિના (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૨૫) કુસલપદં આદિં કત્વા કુસલાકુસલાબ્યાકતન્તા તિસ્સો કુસલાદિકા, કુસલાબ્યાકતઅકુસલાબ્યાકતકુસલાકુસલન્તા તિસ્સો, કુસલાકુસલાબ્યાકતન્તા એકાતિ કુસલાદિકા સત્ત પુચ્છા, તથા અકુસલાદિકા, અબ્યાકતાદિકા, કુસલાબ્યાકતાદિકા, અકુસલાબ્યાકતાદિકા, કુસલાકુસલાદિકા, કુસલાકુસલાબ્યાકતાદિકાતિ સત્તન્નં સત્તકાનં વસેન ધમ્માનુલોમે કુસલત્તિકં નિસ્સાય હેતુપચ્ચયે એકૂનપઞ્ઞાસ પુચ્છા, તથા સેસપચ્ચયેસુ સેસતિકેસુ ધમ્મપચ્ચનીયાદીસુ ચ. તં સન્ધાય ‘‘એકૂનપઞ્ઞાસાય એકૂનપઞ્ઞાસાયા’’તિ વુત્તં. ‘‘સિયા હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુધમ્મો ઉપ્પજ્જેય્ય હેતુપચ્ચયા’’તિઆદિના (પટ્ઠા॰ ૩.૧.૧) ‘‘હેતું પટિચ્ચ હેતુ, હેતું પટિચ્ચ નહેતુ, હેતું પટિચ્ચ હેતુ ચ નહેતુ ચ. નહેતું પટિચ્ચ નહેતુ, નહેતું પટિચ્ચ હેતુ, નહેતું પટિચ્ચ હેતુ ચ નહેતુ ચ. હેતુઞ્ચ નહેતુઞ્ચ પટિચ્ચ હેતુ, હેતુઞ્ચ નહેતુઞ્ચ પટિચ્ચ નહેતુ, હેતુઞ્ચ નહેતુઞ્ચ પટિચ્ચ હેતુ ચ નહેતુ ચા’’તિ એકેકસ્મિં દુકે હેતુપચ્ચયાદીસુ એકમેકસ્મિં પચ્ચયે નવ નવ પુચ્છા હોન્તિ. તા સન્ધાય ‘‘નવસુ નવસુ પઞ્હેસૂ’’તિ વુત્તં.

    Pañhuddhārantiādīsu ‘‘siyā kusalaṃ dhammaṃ paṭicca kusalo dhammo uppajjeyya hetupaccayā’’tiādinā (paṭṭhā. 1.1.25) kusalapadaṃ ādiṃ katvā kusalākusalābyākatantā tisso kusalādikā, kusalābyākataakusalābyākatakusalākusalantā tisso, kusalākusalābyākatantā ekāti kusalādikā satta pucchā, tathā akusalādikā, abyākatādikā, kusalābyākatādikā, akusalābyākatādikā, kusalākusalādikā, kusalākusalābyākatādikāti sattannaṃ sattakānaṃ vasena dhammānulome kusalattikaṃ nissāya hetupaccaye ekūnapaññāsa pucchā, tathā sesapaccayesu sesatikesu dhammapaccanīyādīsu ca. Taṃ sandhāya ‘‘ekūnapaññāsāya ekūnapaññāsāyā’’ti vuttaṃ. ‘‘Siyā hetuṃ dhammaṃ paṭicca hetudhammo uppajjeyya hetupaccayā’’tiādinā (paṭṭhā. 3.1.1) ‘‘hetuṃ paṭicca hetu, hetuṃ paṭicca nahetu, hetuṃ paṭicca hetu ca nahetu ca. Nahetuṃ paṭicca nahetu, nahetuṃ paṭicca hetu, nahetuṃ paṭicca hetu ca nahetu ca. Hetuñca nahetuñca paṭicca hetu, hetuñca nahetuñca paṭicca nahetu, hetuñca nahetuñca paṭicca hetu ca nahetu cā’’ti ekekasmiṃ duke hetupaccayādīsu ekamekasmiṃ paccaye nava nava pucchā honti. Tā sandhāya ‘‘navasu navasu pañhesū’’ti vuttaṃ.

    લબ્ભમાનસ્સાતિ કુસલત્તિકે તાવ પટિચ્ચવારે હેતુપચ્ચયે ‘‘કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા, કુસલં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા’’તિઆદિના (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૫૩) કુસલેન કુસલં, કુસલેન અબ્યાકતં, કુસલેન કુસલાબ્યાકતં, અકુસલેન અકુસલં, અકુસલેન અબ્યાકતં, અકુસલેન અકુસલાબ્યાકતં, અબ્યાકતેન અબ્યાકતં, કુસલાબ્યાકતેન અબ્યાકતં, અકુસલાબ્યાકતેન અબ્યાકતન્તિ નવન્નં નવન્નં પઞ્હાનં અત્થતો સમ્ભવન્તસ્સ પઞ્હસ્સ વિસ્સજ્જનવસેન ઉદ્ધરણં, તથા સેસપચ્ચયવારત્તિકાદીસુ. તેસુયેવાતિ યથાવુત્તેસુ એવ પઞ્હેસુ અત્થસમ્ભવતો યથાવિભત્તાનં પઞ્હવિસ્સજ્જનાનં ‘‘હેતુયા નવા’’તિઆદિના ગણનાઠપનં. પસટે ધમ્મેતિ યથા હેટ્ઠા કણ્ડદ્વયે ‘‘યસ્મિં સમયે કામાવચરં કુસલં ચિત્ત’’ન્તિઆદિના (ધ॰ સ॰ ૧) વિપ્પકિણ્ણે મુત્તપુપ્ફે વિય ફસ્સાદયો ધમ્મે. અવિસિટ્ઠનિદ્દેસો સામઞ્ઞનિદ્દેસો. વિઞ્ઞાતધમ્મસ્સ પુગ્ગલસ્સાતિ અધિપ્પાયો.

    Labbhamānassāti kusalattike tāva paṭiccavāre hetupaccaye ‘‘kusalaṃ dhammaṃ paṭicca kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā, kusalaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā’’tiādinā (paṭṭhā. 1.1.53) kusalena kusalaṃ, kusalena abyākataṃ, kusalena kusalābyākataṃ, akusalena akusalaṃ, akusalena abyākataṃ, akusalena akusalābyākataṃ, abyākatena abyākataṃ, kusalābyākatena abyākataṃ, akusalābyākatena abyākatanti navannaṃ navannaṃ pañhānaṃ atthato sambhavantassa pañhassa vissajjanavasena uddharaṇaṃ, tathā sesapaccayavārattikādīsu. Tesuyevāti yathāvuttesu eva pañhesu atthasambhavato yathāvibhattānaṃ pañhavissajjanānaṃ ‘‘hetuyā navā’’tiādinā gaṇanāṭhapanaṃ. Pasaṭe dhammeti yathā heṭṭhā kaṇḍadvaye ‘‘yasmiṃ samaye kāmāvacaraṃ kusalaṃ citta’’ntiādinā (dha. sa. 1) vippakiṇṇe muttapupphe viya phassādayo dhamme. Avisiṭṭhaniddeso sāmaññaniddeso. Viññātadhammassa puggalassāti adhippāyo.

    યદિ ચિત્તુપ્પાદરૂપકણ્ડેસુ ચતુભૂમિચિત્તુપ્પાદાદિવસેન વિઞ્ઞાતધમ્મસ્સ અત્થુદ્ધારદેસના આરદ્ધા, એવં સન્તે ઇધ કસ્મા કુસલત્તિકનિદ્દેસો વુત્તોતિ આહ ‘‘યદિપિ કુસલત્તિકવિત્થારો’’તિઆદિ. ધમ્મવિસેસનભાવતોતિ ‘‘ધમ્મા’’તિ પદસ્સ પધાનભાવં દસ્સેતિ. અતો હિ તદભિધેય્યા પુચ્છિતબ્બા જાતા. વિઞ્ઞાતાહીતિ ભૂમીનં વિસેસનલક્ખણયોગમાહ. એત્થ પધાનન્તિ કિઞ્ચાપિ ઉદ્દેસે કુસલપદેન ધમ્મા વિસેસિતબ્બા, ‘‘ચતૂસુ ભૂમીસુ કુસલ’’ન્તિ ઇમસ્મિં પન નિદ્દેસે ભૂમીહિ વિસેસિતબ્બત્તા કુસલપદં પધાનન્તિ વિસેસનભાવેન વચનિચ્છાય અભાવતો સતિપિ વિસેસિતબ્બધમ્માનં કામાવચરાદિફસ્સાદિભેદે તદનપેક્ખં અનવજ્જસુખવિપાકતાસઙ્ખાતં અત્તનો કુસલાકારમેવ ગહેત્વા પવત્તમાનત્તા ‘‘એકત્તમેવ ઉપાદાય પવત્તતી’’તિ વુત્તં. સબ્બેપિ હિ કુસલા ધમ્મા અનવજ્જસુખવિપાકતાય એકસભાવાયેવાતિ.

    Yadi cittuppādarūpakaṇḍesu catubhūmicittuppādādivasena viññātadhammassa atthuddhāradesanā āraddhā, evaṃ sante idha kasmā kusalattikaniddeso vuttoti āha ‘‘yadipi kusalattikavitthāro’’tiādi. Dhammavisesanabhāvatoti ‘‘dhammā’’ti padassa padhānabhāvaṃ dasseti. Ato hi tadabhidheyyā pucchitabbā jātā. Viññātāhīti bhūmīnaṃ visesanalakkhaṇayogamāha. Ettha padhānanti kiñcāpi uddese kusalapadena dhammā visesitabbā, ‘‘catūsu bhūmīsu kusala’’nti imasmiṃ pana niddese bhūmīhi visesitabbattā kusalapadaṃ padhānanti visesanabhāvena vacanicchāya abhāvato satipi visesitabbadhammānaṃ kāmāvacarādiphassādibhede tadanapekkhaṃ anavajjasukhavipākatāsaṅkhātaṃ attano kusalākārameva gahetvā pavattamānattā ‘‘ekattameva upādāya pavattatī’’ti vuttaṃ. Sabbepi hi kusalā dhammā anavajjasukhavipākatāya ekasabhāvāyevāti.

    ૧૩૮૫. યથાયોગં યોજેતબ્બન્તિ ચતૂહિ ભૂમીહિ આધારભૂતાહિ વિસેસેત્વા સમયફસ્સાદિભેદં અનામસિત્વા વિપાકભાવેન એકત્તં નેત્વા ‘‘ચતૂસુ ભૂમીસુ વિપાકો’’તિ વુત્તન્તિ યોજેતબ્બં. એસ નયો ‘‘તીસુ ભૂમીસુ કિરિયાબ્યાકત’’ન્તિઆદીસુપિ.

    1385. Yathāyogaṃ yojetabbanti catūhi bhūmīhi ādhārabhūtāhi visesetvā samayaphassādibhedaṃ anāmasitvā vipākabhāvena ekattaṃ netvā ‘‘catūsu bhūmīsu vipāko’’ti vuttanti yojetabbaṃ. Esa nayo ‘‘tīsu bhūmīsu kiriyābyākata’’ntiādīsupi.

    ઉપ્પજ્જતિ એત્થાતિ ઉપ્પાદો, ચેતસિકા. તે હિ ચિત્તસ્સ સબ્બથાપિ નિસ્સયાદિપચ્ચયભાવતો એત્થ ચ ઉપ્પત્તિયા આધારભાવેન અપેક્ખિતા. યથા ચ ચેતસિકા ચિત્તસ્સ, એવં ચિત્તમ્પિ ચેતસિકાનં નિસ્સયાદિપચ્ચયભાવતો આધારભાવેન વત્તબ્બતં અરહતીતિ યથાવુત્તં ઉપ્પાદસદ્દાભિધેય્યતં ન વિનિવત્તતિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – ‘‘ચિત્તુપ્પાદો’’તિ એત્થ ઉપ્પાદસ્સ વિસેસનભાવેન પવત્તમાનમ્પિ ચિત્તં અત્તનિ યથાવુત્તઉપ્પાદઅત્થસમ્ભવતો અપરિચ્ચત્તવિસેસિતબ્બભાવમેવ હુત્વા તસ્સ વિસેસનભાવં પટિપજ્જતીતિ. યદાહ ‘‘અવયવેન સમુદાયોપલક્ખણવસેન અત્થો સમ્ભવતી’’તિ. ચિત્તસમાનગતિકસ્સ ઇધ ચિત્તગ્ગહણેન ગહેતબ્બતાય ‘‘દ્વેપઞ્ચવિઞ્ઞાણાની’’તિ નિદસ્સનેન વક્ખમાનત્તા ‘‘ચિત્ત…પે॰… ગહણં કત’’ન્તિ વુત્તં. તત્થ અઞ્ઞસ્સાતિ રૂપસ્સ.

    Uppajjatietthāti uppādo, cetasikā. Te hi cittassa sabbathāpi nissayādipaccayabhāvato ettha ca uppattiyā ādhārabhāvena apekkhitā. Yathā ca cetasikā cittassa, evaṃ cittampi cetasikānaṃ nissayādipaccayabhāvato ādhārabhāvena vattabbataṃ arahatīti yathāvuttaṃ uppādasaddābhidheyyataṃ na vinivattati. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘cittuppādo’’ti ettha uppādassa visesanabhāvena pavattamānampi cittaṃ attani yathāvuttauppādaatthasambhavato apariccattavisesitabbabhāvameva hutvā tassa visesanabhāvaṃ paṭipajjatīti. Yadāha ‘‘avayavena samudāyopalakkhaṇavasena attho sambhavatī’’ti. Cittasamānagatikassa idha cittaggahaṇena gahetabbatāya ‘‘dvepañcaviññāṇānī’’ti nidassanena vakkhamānattā ‘‘citta…pe… gahaṇaṃ kata’’nti vuttaṃ. Tattha aññassāti rūpassa.

    ૧૪૨૦. પઞ્ચદ્વારે વત્તબ્બમેવ નત્થિ એકન્તપરિત્તારમ્મણત્તા પઞ્ચદ્વારિકચિત્તાનં. ઇટ્ઠાનિટ્ઠારમ્મણાનુભવનન્તિ વિપાકસ્સ પકપ્પેત્વા આરમ્મણગ્ગહણાભાવમાહ. તતો કમ્માનુરૂપં પવત્તમાનો વિપાકો પરિત્તકમ્મવિપાકતાય પરિત્તારમ્મણેયેવ પવત્તિતુમરહતિ, ન મહગ્ગતપ્પમાણારમ્મણેતિ અધિપ્પાયો. સમાધિપ્પધાનસ્સપિ કસ્સચિ કમ્મસ્સ અપ્પનાઅપ્પત્તસ્સ એકન્તેન સદિસવિપાકતાઅભાવતો ‘‘અપ્પનાપ્પત્તસ્સા’’તિ કમ્મં વિસેસિતં. વણ્ણલક્ખણાદિં અગ્ગહેત્વા લોકસઞ્ઞાનુરોધેનેવ ગહિતે પથવાદિકે પરિકમ્મસઞ્ઞાય સમુપ્પાદિતત્તા પટિભાગનિમિત્તસઙ્ખાતં સઞ્ઞાવસં આરમ્મણં અસ્સાતિ સઞ્ઞાવસારમ્મણં. તાદિસેનેવાતિ સમાધિપ્પધાનતાય અપ્પનાપ્પત્તીહિ વિય સઞ્ઞાવસારમ્મણતાય ચ નિબ્બિસેસેનેવ. સોપીતિ પિ-સદ્દો સમ્પિણ્ડનત્થો. તેનેતં દસ્સેતિ ‘‘અત્તનો કમ્મસ્સ સમાનભૂમિકધમ્મારમ્મણતાય વિય તસ્સ આરમ્મણારમ્મણતાયપિ વિપાકો કમ્માનુરૂપોયેવ નામ હોતી’’તિ.

    1420. Pañcadvāre vattabbameva natthi ekantaparittārammaṇattā pañcadvārikacittānaṃ. Iṭṭhāniṭṭhārammaṇānubhavananti vipākassa pakappetvā ārammaṇaggahaṇābhāvamāha. Tato kammānurūpaṃ pavattamāno vipāko parittakammavipākatāya parittārammaṇeyeva pavattitumarahati, na mahaggatappamāṇārammaṇeti adhippāyo. Samādhippadhānassapi kassaci kammassa appanāappattassa ekantena sadisavipākatāabhāvato ‘‘appanāppattassā’’ti kammaṃ visesitaṃ. Vaṇṇalakkhaṇādiṃ aggahetvā lokasaññānurodheneva gahite pathavādike parikammasaññāya samuppāditattā paṭibhāganimittasaṅkhātaṃ saññāvasaṃ ārammaṇaṃ assāti saññāvasārammaṇaṃ. Tādisenevāti samādhippadhānatāya appanāppattīhi viya saññāvasārammaṇatāya ca nibbiseseneva. Sopīti pi-saddo sampiṇḍanattho. Tenetaṃ dasseti ‘‘attano kammassa samānabhūmikadhammārammaṇatāya viya tassa ārammaṇārammaṇatāyapi vipāko kammānurūpoyeva nāma hotī’’ti.

    યદિ એવં કસ્મા મહગ્ગતપ્પમાણારમ્મણસ્સ પરિત્તકમ્મસ્સ વિપાકો તદારમ્મણારમ્મણો ન હોતીતિ? અપ્પનાપ્પત્તકમ્મવિપાકસ્સ વિય તસ્સ કમ્મારમ્મણારમ્મણતાય નિયમાભાવતો કમ્માનુરૂપતાય ચ અનેકરૂપત્તા. યથા અત્તનો કમ્મસદિસસ્સ મહગ્ગતજવનસ્સ પરિત્તારમ્મણસ્સપિ તદારમ્મણં નાનુબન્ધકં પરિચયાભાવતો, એવં અત્તનો કમ્મસ્સ નિમિત્તભૂતેપિ તસ્સ સહકારીકારણાહિ અપરિયાદિન્ને મહગ્ગતપ્પમાણે આરમ્મણે પરિચયાભાવતો પરિત્તવિપાકો ન પવત્તતિ, કમ્મનિમિત્તારમ્મણો પન જાયમાનો પરિત્તેનેવ તેન હોતીતિ આહ ‘‘પટિસન્ધિઆદિભૂતો’’તિઆદિ. યસ્મા પનાતિઆદિના પાળિયાવ યથાવુત્તમત્થં નિચ્છિનોતિ. નાનાક્ખણિકકમ્મપચ્ચયો હિ એત્થ અધિપ્પેતો પચ્ચયપચ્ચયુપ્પન્નાનં ભિન્નારમ્મણતાય વુત્તત્તા. ન ચાતિઆદિના પરિત્તવિપાકા એવ ઇધ પચ્ચયુપ્પન્નભાવેન વુત્તાતિ દસ્સેતિ. ઇધાતિ ઇમસ્મિં અત્થુદ્ધારકણ્ડે.

    Yadi evaṃ kasmā mahaggatappamāṇārammaṇassa parittakammassa vipāko tadārammaṇārammaṇo na hotīti? Appanāppattakammavipākassa viya tassa kammārammaṇārammaṇatāya niyamābhāvato kammānurūpatāya ca anekarūpattā. Yathā attano kammasadisassa mahaggatajavanassa parittārammaṇassapi tadārammaṇaṃ nānubandhakaṃ paricayābhāvato, evaṃ attano kammassa nimittabhūtepi tassa sahakārīkāraṇāhi apariyādinne mahaggatappamāṇe ārammaṇe paricayābhāvato parittavipāko na pavattati, kammanimittārammaṇo pana jāyamāno paritteneva tena hotīti āha ‘‘paṭisandhiādibhūto’’tiādi. Yasmā panātiādinā pāḷiyāva yathāvuttamatthaṃ nicchinoti. Nānākkhaṇikakammapaccayo hi ettha adhippeto paccayapaccayuppannānaṃ bhinnārammaṇatāya vuttattā. Na cātiādinā parittavipākā eva idha paccayuppannabhāvena vuttāti dasseti. Idhāti imasmiṃ atthuddhārakaṇḍe.

    સતિવેપુલ્લપ્પત્તાનં સતિવિરહિતસ્સ કાયકમ્મસ્સ સમ્ભવં દસ્સેતું ‘‘વાસનાવસેના’’તિ વુત્તં. અવીતરાગાનં અપરિત્તેપિ કત્થચિ આરમ્મણે સિયા ચેતસો ઉપ્પિલાવિતત્તન્તિ ‘‘કિલેસવિરહે’’તિ વિસેસેત્વા વુત્તં. આદરાકરણવસેનેવાતિ આદરાકરણમત્તવસેનેવાતિ વિસેસનિવત્તિઅત્થો એવ-સદ્દો તમેવ નિવત્તેતબ્બં વિસેસં દસ્સેતિ, નાઞ્ઞથા. કોસજ્જાદીતિ આદિ-સદ્દેન દોસાદયો સઙ્ગણ્હાતિ. આદરાકરણં નિરુસ્સુક્કતા એવાતિ આદરં કરોન્તા નિરુસ્સુક્કભાવેનેવ ન હોન્તિ, ન પન આદરં ન કરોન્તિયેવાતિ દટ્ઠબ્બં. એકચ્ચે પન ‘‘અકમ્મઞ્ઞસરીરતાય અઞ્ઞવિહિતતાય ચ ખીણાસવાનં અસક્કચ્ચદાનાદિપવત્તિ ન અનાદરવસેના’’તિ વદન્તિ.

    Sativepullappattānaṃ sativirahitassa kāyakammassa sambhavaṃ dassetuṃ ‘‘vāsanāvasenā’’ti vuttaṃ. Avītarāgānaṃ aparittepi katthaci ārammaṇe siyā cetaso uppilāvitattanti ‘‘kilesavirahe’’ti visesetvā vuttaṃ. Ādarākaraṇavasenevāti ādarākaraṇamattavasenevāti visesanivattiattho eva-saddo tameva nivattetabbaṃ visesaṃ dasseti, nāññathā. Kosajjādīti ādi-saddena dosādayo saṅgaṇhāti. Ādarākaraṇaṃ nirussukkatā evāti ādaraṃ karontā nirussukkabhāveneva na honti, na pana ādaraṃ na karontiyevāti daṭṭhabbaṃ. Ekacce pana ‘‘akammaññasarīratāya aññavihitatāya ca khīṇāsavānaṃ asakkaccadānādipavatti na anādaravasenā’’ti vadanti.

    ૧૪૨૧. અતિપગુણાનન્તિ સુભાવિતાનં સુટ્ઠુતરં વસિપ્પત્તાનં. એવં પગુણજ્ઝાનેસુપિ પવત્તિ હોતિ તત્થ વિચારણુસ્સાહસ્સ મન્દભાવતોતિ અધિપ્પાયો. પુબ્બે દસ્સિતન્તિ ‘‘તીણિ લક્ખણાનીતિ અહન્તિ વા’’તિઆદિના પુબ્બે દસ્સિતં. ‘‘અવિજ્જમાનો અપરમત્થભાવતો, વિજ્જમાનો ચ લોકસઙ્કેતસિદ્ધિયા સમ્મુતિસચ્ચભાવતો અત્થો અરીયતિ ચિત્તેન ગમ્મતિ ઞાયતી’’તિ આચરિયા વદન્તિ. યતો તબ્બિસયા ચિત્તુપ્પાદા નવત્તબ્બં આરમ્મણં એતેસન્તિ નવત્તબ્બારમ્મણાતિ અઞ્ઞપદત્થસમાસવસેન વુચ્ચન્તિ. અયં પન વાદો હેવત્થિકવાદો વિય હોતીતિ તસ્સ અચ્ચન્તં અવિજ્જમાનતં મઞ્ઞન્તો ઇતો ચ અઞ્ઞથા અવિજ્જમાનપઞ્ઞત્તિં દસ્સેતું ‘‘સમ્મુતિસચ્ચે પના’’તિઆદિમાહ. કથં પન તસ્સ અચ્ચન્તમવિજ્જમાનત્તે તબ્બિસયાનં ધમ્માનં પવત્તિ નવત્તબ્બારમ્મણભાવો ચાતિ આહ ‘‘અવિજ્જમાનમ્પી’’તિઆદિ. પરિત્તાદિઆરમ્મણાતિ ન વત્તબ્બાતિ વુત્તાતિ પરિત્તાદયો વિય તસ્સ વિસું વવત્થિતભાવં નિસેધેતિ.

    1421. Atipaguṇānanti subhāvitānaṃ suṭṭhutaraṃ vasippattānaṃ. Evaṃ paguṇajjhānesupi pavatti hoti tattha vicāraṇussāhassa mandabhāvatoti adhippāyo. Pubbe dassitanti ‘‘tīṇi lakkhaṇānīti ahanti vā’’tiādinā pubbe dassitaṃ. ‘‘Avijjamāno aparamatthabhāvato, vijjamāno ca lokasaṅketasiddhiyā sammutisaccabhāvato attho arīyati cittena gammati ñāyatī’’ti ācariyā vadanti. Yato tabbisayā cittuppādā navattabbaṃ ārammaṇaṃ etesanti navattabbārammaṇāti aññapadatthasamāsavasena vuccanti. Ayaṃ pana vādo hevatthikavādo viya hotīti tassa accantaṃ avijjamānataṃ maññanto ito ca aññathā avijjamānapaññattiṃ dassetuṃ ‘‘sammutisacce panā’’tiādimāha. Kathaṃ pana tassa accantamavijjamānatte tabbisayānaṃ dhammānaṃ pavatti navattabbārammaṇabhāvo cāti āha ‘‘avijjamānampī’’tiādi. Parittādiārammaṇāti na vattabbāti vuttāti parittādayo viya tassa visuṃ vavatthitabhāvaṃ nisedheti.

    વિક્ખિપનં નાનારમ્મણેસુ ચિત્તસ્સ પવત્તનં. અનવટ્ઠાનં એકસ્મિંયેવ પવત્તિતું અપ્પદાનં. દુતિયાદિમગ્ગપુરેચારિકં ફલસમાપત્તિપુરેચારિકઞ્ચ કામાવચરઞાણં નિબ્બાનારમ્મણતાય લોકુત્તરચિત્તસ્સ આવજ્જનટ્ઠાનિયતાય ચ પઠમમગ્ગપુરેચારિકઞાણેન સમાનન્તિ કત્વા વુત્તં ‘‘ગોત્રભુવોદાને ગોત્રભૂતિ ગહેત્વા’’તિ.

    Vikkhipanaṃ nānārammaṇesu cittassa pavattanaṃ. Anavaṭṭhānaṃ ekasmiṃyeva pavattituṃ appadānaṃ. Dutiyādimaggapurecārikaṃ phalasamāpattipurecārikañca kāmāvacarañāṇaṃ nibbānārammaṇatāya lokuttaracittassa āvajjanaṭṭhāniyatāya ca paṭhamamaggapurecārikañāṇena samānanti katvā vuttaṃ ‘‘gotrabhuvodāne gotrabhūti gahetvā’’ti.

    સબ્બત્થપાદકન્તિ નિપ્ફાદેતબ્બે, પયોજને વા ભુમ્મં ‘‘ચેતસો અવૂપસમે’’તિઆદીસુ વિય. તેન સબ્બેસુ વિપસ્સનાદીસુ નિપ્ફાદેતબ્બેસૂતિ અત્થો. તેનેવાહ ‘‘સબ્બેસૂ’’તિઆદિ. અતીતંસઞાણસ્સ કામાવચરત્તા ઇદ્ધિવિધાદીસુ તસ્સ અગ્ગહણં દટ્ઠબ્બં. તસ્સ પન અતીતસત્તદિવસતો હેટ્ઠા યાવ પચ્ચુપ્પન્નપટિસન્ધિ, તાવ વિસયોતિ વદન્તિ. અતીતસત્તદિવસેસુપિ ખન્ધપટિબદ્ધાનં તસ્સ વિસયભાવો યુત્તો વિય દિસ્સતિ.

    Sabbatthapādakanti nipphādetabbe, payojane vā bhummaṃ ‘‘cetaso avūpasame’’tiādīsu viya. Tena sabbesu vipassanādīsu nipphādetabbesūti attho. Tenevāha ‘‘sabbesū’’tiādi. Atītaṃsañāṇassa kāmāvacarattā iddhividhādīsu tassa aggahaṇaṃ daṭṭhabbaṃ. Tassa pana atītasattadivasato heṭṭhā yāva paccuppannapaṭisandhi, tāva visayoti vadanti. Atītasattadivasesupi khandhapaṭibaddhānaṃ tassa visayabhāvo yutto viya dissati.

    પાદકજ્ઝાનચિત્તં પરિકમ્મેહિ ગહેત્વાતિ પાદકજ્ઝાનં સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠાય ‘‘ઇદં ચિત્તં વિય અયં કાયો સીઘગમનો હોતૂ’’તિ પુબ્બભાગપરિકમ્મેહિ રૂપકાયસ્સ વિય પાદકજ્ઝાનચિત્તસ્સપિ ગહેતબ્બતં સન્ધાય વુત્તં. ઇદં પન અધિટ્ઠાનં એવં પવત્તતીતિ વેદિતબ્બં. અધિપ્પેતટ્ઠાનપાપુણનત્થં ગન્તુકામતં પુરક્ખત્વા પાદકજ્ઝાનં સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠાય ‘‘ઇદં ચિત્તં વિય અયં કાયો સીઘગમનો હોતૂ’’તિ કરજકાયારમ્મણં પરિકમ્મં કત્વા ભવઙ્ગં ઓતરિત્વા વુટ્ઠાય પાદકજ્ઝાનં સમાપજ્જિત્વા પુન ભવઙ્ગે ઓતિણ્ણે મનોદ્વારાવજ્જનં રૂપકાયં આરમ્મણં કત્વા ઉપ્પજ્જતિ અનુલોમાનિ ચ. તતો અધિટ્ઠાનચિત્તમ્પિ તમેવારમ્મણં કત્વા ઉપ્પજ્જતિ. તસ્સાનુભાવેન યથાધિપ્પેતટ્ઠાનં ગતોયેવ હોતિ. એવં અદિસ્સમાનેન કાયેન ગચ્છન્તો પનાયં કિં તસ્સ અધિટ્ઠાનચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે ગચ્છતિ, ઉદાહુ ઠિતિક્ખણે ભઙ્ગક્ખણે વાતિ? તીસુ ખણેસુ ગચ્છતીતિ ઇચ્છન્તિ. ચિત્તેતિ પાદકજ્ઝાનચિત્તે. સમોદહતીતિ ચિત્તાનુગતિકં ચિત્તં વિય સીઘગમનં કરોતીતિ અત્થો. યથા હિ ચિત્તં ઇચ્છિતક્ખણે અતિદૂરેપિ વિસયં આરબ્ભ પવત્તતિ, એવં રૂપકાયસ્સપિ લહુપરિવત્તિભાવાપાદનં ચિત્તવસેન કાયપરિણામનં. ન ચેત્થ રૂપધમ્માનં દન્ધપરિવત્તિભાવતો એકચિત્તક્ખણેન દેસન્તરુપ્પત્તિ ન યુજ્જતીતિ વત્તબ્બા અધિટ્ઠાનચિત્તેન રૂપકાયસ્સ લહુપરિવત્તિભાવસ્સ આપાદિતત્તા. તેનેવાહ ‘‘ચિત્તવસેન કાયં અધિટ્ઠહિત્વા સુખસઞ્ઞઞ્ચ લહુસઞ્ઞઞ્ચ ઓક્કમિત્વા અદિસ્સમાનેન કાયેન બ્રહ્મલોકં ગચ્છતી’’તિ (વિસુદ્ધિ॰ ૨.૩૯૭). અચિન્તેય્યો હિ ઇદ્ધિમન્તાનં ઇદ્ધિવિસયોતિ.

    Pādakajjhānacittaṃ parikammehi gahetvāti pādakajjhānaṃ samāpajjitvā vuṭṭhāya ‘‘idaṃ cittaṃ viya ayaṃ kāyo sīghagamano hotū’’ti pubbabhāgaparikammehi rūpakāyassa viya pādakajjhānacittassapi gahetabbataṃ sandhāya vuttaṃ. Idaṃ pana adhiṭṭhānaṃ evaṃ pavattatīti veditabbaṃ. Adhippetaṭṭhānapāpuṇanatthaṃ gantukāmataṃ purakkhatvā pādakajjhānaṃ samāpajjitvā vuṭṭhāya ‘‘idaṃ cittaṃ viya ayaṃ kāyo sīghagamano hotū’’ti karajakāyārammaṇaṃ parikammaṃ katvā bhavaṅgaṃ otaritvā vuṭṭhāya pādakajjhānaṃ samāpajjitvā puna bhavaṅge otiṇṇe manodvārāvajjanaṃ rūpakāyaṃ ārammaṇaṃ katvā uppajjati anulomāni ca. Tato adhiṭṭhānacittampi tamevārammaṇaṃ katvā uppajjati. Tassānubhāvena yathādhippetaṭṭhānaṃ gatoyeva hoti. Evaṃ adissamānena kāyena gacchanto panāyaṃ kiṃ tassa adhiṭṭhānacittassa uppādakkhaṇe gacchati, udāhu ṭhitikkhaṇe bhaṅgakkhaṇe vāti? Tīsu khaṇesu gacchatīti icchanti. Citteti pādakajjhānacitte. Samodahatīti cittānugatikaṃ cittaṃ viya sīghagamanaṃ karotīti attho. Yathā hi cittaṃ icchitakkhaṇe atidūrepi visayaṃ ārabbha pavattati, evaṃ rūpakāyassapi lahuparivattibhāvāpādanaṃ cittavasena kāyapariṇāmanaṃ. Na cettha rūpadhammānaṃ dandhaparivattibhāvato ekacittakkhaṇena desantaruppatti na yujjatīti vattabbā adhiṭṭhānacittena rūpakāyassa lahuparivattibhāvassa āpāditattā. Tenevāha ‘‘cittavasena kāyaṃ adhiṭṭhahitvā sukhasaññañca lahusaññañca okkamitvā adissamānena kāyena brahmalokaṃ gacchatī’’ti (visuddhi. 2.397). Acinteyyo hi iddhimantānaṃ iddhivisayoti.

    ચિત્તસન્તાનં રૂપકાયે સમોદહિતન્તિ યત્તકેહિ ચિત્તેહિ દિસ્સમાનેન કાયેન યથાધિપ્પેતટ્ઠાનપ્પત્તિ, તત્તકાનં ચિત્તાનં પબન્ધસ્સ દન્ધગમનકરણતો ઇમસ્સ અધિટ્ઠાનસ્સ કરજકાયે આરોપિતં તદનુગુણન્તિ અત્થો. ઇદમ્પિ અધિટ્ઠાનપાદકજ્ઝાનં સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠાય ‘‘અયં કાયો વિય ઇદં ચિત્તં દન્ધગમનં હોતૂ’’તિ સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠિતજ્ઝાનચિત્તારમ્મણં પરિકમ્મં કત્વા ભવઙ્ગં ઓતરિત્વા ભવઙ્ગતો વુટ્ઠાય પાદકજ્ઝાનં સમાપજ્જિત્વા પુન ભવઙ્ગે ઓતિણ્ણે મનોદ્વારાવજ્જનં પાદકજ્ઝાનં આરમ્મણં કત્વા ઉપ્પજ્જતિ અનુલોમાનિ ચ. તતો અધિટ્ઠાનચિત્તમ્પિ તમેવારમ્મણં કત્વા ઉપ્પજ્જતિ. તસ્સાનુભાવેન અન્તરા પઞ્ચવિઞ્ઞાણાદીસુ ઉપ્પન્નેસુપિ અપતન્તો ઇચ્છિતટ્ઠાનં ગચ્છતિ. એવં ગચ્છન્તો ચ સચે ઇચ્છતિ, પથવીકસિણવસેન આકાસે મગ્ગં નિમ્મિનિત્વા પદસા ગચ્છતિ. સચે ઇચ્છતિ, વાયોકસિણવસેન વાયું અધિટ્ઠહિત્વા તૂલપિચુ વિય વાયુના ગચ્છતિ. અપિચ ગન્તુકામતાવ એત્થ પમાણં. સતિ હિ ગન્તુકામતાય એવં કતાધિટ્ઠાનો અધિટ્ઠાનવેગક્ખિત્તોવેસો ઇસ્સાસપક્ખિત્તો સરો વિય દિસ્સમાનો ગચ્છતીતિ. તત્થ આકાસે મગ્ગં નિમ્મિનિત્વા ગચ્છન્તો વિનાપિ અભિઞ્ઞાઞાણેન પકતિપથવિયં વિય ગચ્છતિ. તેનેવ ‘‘પદસા ગચ્છતી’’તિ વુત્તં. વાયું અધિટ્ઠહિત્વા ગચ્છન્તો અભિઞ્ઞાઞાણસમુટ્ઠિતવાયોધાતુપરમ્પરાય ગચ્છતિ. ઉભયત્થાપિ અન્તરા વનરામણીયકાદીનિ પેક્ખમાનો આપાથગતે સદ્દે ચ સુણમાનો ગચ્છતીતિ વદન્તિ. કેચિ પન ‘‘અદિસ્સમાનેન કાયેન એકચિત્તક્ખણેનેવ ઇચ્છિતટ્ઠાનગમને દિસ્સમાનેન કાયેન પદસા વાયુના ચ ગમને અભિઞ્ઞાચિત્તસમુટ્ઠિતકાયવિઞ્ઞત્તિવિપ્ફારેન ગમન’’ન્તિ વદન્તિ. અપરે ‘‘અભિઞ્ઞાચિત્તસ્સ વિઞ્ઞત્તિનિબ્બત્તનકિચ્ચં નત્થી’’તિ વદન્તિ.

    Cittasantānaṃrūpakāye samodahitanti yattakehi cittehi dissamānena kāyena yathādhippetaṭṭhānappatti, tattakānaṃ cittānaṃ pabandhassa dandhagamanakaraṇato imassa adhiṭṭhānassa karajakāye āropitaṃ tadanuguṇanti attho. Idampi adhiṭṭhānapādakajjhānaṃ samāpajjitvā vuṭṭhāya ‘‘ayaṃ kāyo viya idaṃ cittaṃ dandhagamanaṃ hotū’’ti samāpajjitvā vuṭṭhitajjhānacittārammaṇaṃ parikammaṃ katvā bhavaṅgaṃ otaritvā bhavaṅgato vuṭṭhāya pādakajjhānaṃ samāpajjitvā puna bhavaṅge otiṇṇe manodvārāvajjanaṃ pādakajjhānaṃ ārammaṇaṃ katvā uppajjati anulomāni ca. Tato adhiṭṭhānacittampi tamevārammaṇaṃ katvā uppajjati. Tassānubhāvena antarā pañcaviññāṇādīsu uppannesupi apatanto icchitaṭṭhānaṃ gacchati. Evaṃ gacchanto ca sace icchati, pathavīkasiṇavasena ākāse maggaṃ nimminitvā padasā gacchati. Sace icchati, vāyokasiṇavasena vāyuṃ adhiṭṭhahitvā tūlapicu viya vāyunā gacchati. Apica gantukāmatāva ettha pamāṇaṃ. Sati hi gantukāmatāya evaṃ katādhiṭṭhāno adhiṭṭhānavegakkhittoveso issāsapakkhitto saro viya dissamāno gacchatīti. Tattha ākāse maggaṃ nimminitvā gacchanto vināpi abhiññāñāṇena pakatipathaviyaṃ viya gacchati. Teneva ‘‘padasā gacchatī’’ti vuttaṃ. Vāyuṃ adhiṭṭhahitvā gacchanto abhiññāñāṇasamuṭṭhitavāyodhātuparamparāya gacchati. Ubhayatthāpi antarā vanarāmaṇīyakādīni pekkhamāno āpāthagate sadde ca suṇamāno gacchatīti vadanti. Keci pana ‘‘adissamānena kāyena ekacittakkhaṇeneva icchitaṭṭhānagamane dissamānena kāyena padasā vāyunā ca gamane abhiññācittasamuṭṭhitakāyaviññattivipphārena gamana’’nti vadanti. Apare ‘‘abhiññācittassa viññattinibbattanakiccaṃ natthī’’ti vadanti.

    અધિટ્ઠાનદ્વયન્તિ ચિત્તકાયવસેન કાયચિત્તપરિણામનભૂતં રૂપકાયપાદકજ્ઝાનચિત્તારમ્મણં ઉભયં અધિટ્ઠાનં. તંસમ્પયુત્તાયાતિ યથાવુત્તઅધિટ્ઠાનદ્વયસમ્પયુત્તાય. સુખસઞ્ઞાલહુસઞ્ઞાભાવતોતિ સુખસઞ્ઞાલહુસઞ્ઞાસબ્ભાવતો, તબ્ભાવં આપજ્જનતોતિ અત્થો. સુખસઞ્ઞાતિ ચેત્થ ઉપેક્ખાસમ્પયુત્તા સઞ્ઞા. ઉપેક્ખા હિ ‘‘સન્તં સુખ’’ન્તિ વુત્તા. સાયેવ ચ સઞ્ઞા નીવરણેહિ ચેવ વિતક્કાદીહિ પચ્ચનીકેહિ ચ વિમુત્તત્તા ‘‘લહુસઞ્ઞા’’તિપિ વેદિતબ્બા. તાહિ સમોક્કન્તાહિ રૂપકાયોપિ તૂલપિચુ વિય સલ્લહુકો હોતિ. સો એવં વાતક્ખિત્તતૂલપિચુના વિય સલ્લહુકેન એકચિત્તક્ખણેન અદિસ્સમાનેન ચ કાયેન યથારુચિ ગચ્છતીતિ.

    Adhiṭṭhānadvayanti cittakāyavasena kāyacittapariṇāmanabhūtaṃ rūpakāyapādakajjhānacittārammaṇaṃ ubhayaṃ adhiṭṭhānaṃ. Taṃsampayuttāyāti yathāvuttaadhiṭṭhānadvayasampayuttāya. Sukhasaññālahusaññābhāvatoti sukhasaññālahusaññāsabbhāvato, tabbhāvaṃ āpajjanatoti attho. Sukhasaññāti cettha upekkhāsampayuttā saññā. Upekkhā hi ‘‘santaṃ sukha’’nti vuttā. Sāyeva ca saññā nīvaraṇehi ceva vitakkādīhi paccanīkehi ca vimuttattā ‘‘lahusaññā’’tipi veditabbā. Tāhi samokkantāhi rūpakāyopi tūlapicu viya sallahuko hoti. So evaṃ vātakkhittatūlapicunā viya sallahukena ekacittakkhaṇena adissamānena ca kāyena yathāruci gacchatīti.

    ‘‘મુત્તો વતમ્હિ તાય અનત્થસંહિતાય દુક્કરકારિકાય, સાધુ વતમ્હિ સમ્માસમ્બોધિં સમ્બુજ્ઝ’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૧.૧૩૭) પવત્તં ભગવતો ચેતોપરિવિતક્કમઞ્ઞાય મારો ‘‘અમુત્તભાવમસ્સ કરિસ્સામી’’તિ,

    ‘‘Mutto vatamhi tāya anatthasaṃhitāya dukkarakārikāya, sādhu vatamhi sammāsambodhiṃ sambujjha’’nti (saṃ. ni. 1.137) pavattaṃ bhagavato cetoparivitakkamaññāya māro ‘‘amuttabhāvamassa karissāmī’’ti,

    ‘‘તપોકમ્મા અપક્કમ્મ, યં ન સુજ્ઝન્તિ માણવા;

    ‘‘Tapokammā apakkamma, yaṃ na sujjhanti māṇavā;

    અસુદ્ધો મઞ્ઞસિ સુદ્ધો, સુદ્ધિમગ્ગા અપરદ્ધો’’તિ. (સં॰ નિ॰ ૧.૧૩૭) –

    Asuddho maññasi suddho, suddhimaggā aparaddho’’ti. (saṃ. ni. 1.137) –

    આહાતિ એવમાદિં સન્ધાય ‘‘મારાદીનમ્પિ ભગવતો ચિત્તજાનનં વુત્ત’’ન્તિ વુત્તં. નિબ્બાનપચ્ચવેક્ખણઞ્ચ પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિઞાણેન નિબ્બાના…પે॰… ઞાતેસુ પવત્તતીતિ સમ્બન્ધો. નિબ્બાના…પે॰… ઞાતેસૂતિ ઇદં અભિઞ્ઞાઞાણસ્સ પરતો પવત્તમાનં પચ્ચવેક્ખણં અભિઞ્ઞાઞાણસ્સ વિસયે વિય અભિઞ્ઞાઞાણવિસયવિસયેપિ કદાચિ પવત્તિતું અરહતીતિ કત્વા વુત્તં. અપ્પમાણારમ્મણતન્તિ અપ્પમાણખન્ધારમ્મણતન્તિ અત્થો. તસ્માતિ યસ્મા પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિઞાણસ્સ નિબ્બાનારમ્મણભાવદીપકો કોચિ પાઠો નત્થિ, તસ્મા. પચ્ચવેક્ખણકિચ્ચે વુચ્ચમાનેતિ રુળ્હિં અગ્ગહેત્વા મગ્ગાદીનં અતીતાનં પતિ પતિ અવેક્ખનં અનુસ્સરણં પચ્ચવેક્ખણન્તિ પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિઞાણસ્સ કિચ્ચંયેવ પચ્ચવેક્ખણન્તિ વુચ્ચમાનેતિ અત્થો. અનુઞ્ઞાતાતિ દિસ્સતીતિ ‘‘મગ્ગફલનિબ્બાનપચ્ચવેક્ખણતો’’તિ ઇદમેવ સન્ધાય વુત્તં. અયઞ્હેત્થ અત્થો – પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિઞાણેન નિબ્બાનારમ્મણે ખન્ધે દિસ્વા ‘‘ઇમે ધમ્મા કિં નુ ખો આરબ્ભ પવત્તા’’તિ આવજ્જેન્તસ્સ પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિઞાણં નિબ્બાનારમ્મણે પવત્તતીતિ. અનાગતંસઞાણેપિ એસેવ નયો.

    Āhāti evamādiṃ sandhāya ‘‘mārādīnampi bhagavato cittajānanaṃ vutta’’nti vuttaṃ. Nibbānapaccavekkhaṇañca pubbenivāsānussatiñāṇena nibbānā…pe… ñātesu pavattatīti sambandho. Nibbānā…pe… ñātesūti idaṃ abhiññāñāṇassa parato pavattamānaṃ paccavekkhaṇaṃ abhiññāñāṇassa visaye viya abhiññāñāṇavisayavisayepi kadāci pavattituṃ arahatīti katvā vuttaṃ. Appamāṇārammaṇatanti appamāṇakhandhārammaṇatanti attho. Tasmāti yasmā pubbenivāsānussatiñāṇassa nibbānārammaṇabhāvadīpako koci pāṭho natthi, tasmā. Paccavekkhaṇakicce vuccamāneti ruḷhiṃ aggahetvā maggādīnaṃ atītānaṃ pati pati avekkhanaṃ anussaraṇaṃ paccavekkhaṇanti pubbenivāsānussatiñāṇassa kiccaṃyeva paccavekkhaṇanti vuccamāneti attho. Anuññātāti dissatīti ‘‘maggaphalanibbānapaccavekkhaṇato’’ti idameva sandhāya vuttaṃ. Ayañhettha attho – pubbenivāsānussatiñāṇena nibbānārammaṇe khandhe disvā ‘‘ime dhammā kiṃ nu kho ārabbha pavattā’’ti āvajjentassa pubbenivāsānussatiñāṇaṃ nibbānārammaṇe pavattatīti. Anāgataṃsañāṇepi eseva nayo.

    યદિ એવં કસ્મા પરિત્તત્તિકે ‘‘અપ્પમાણો ધમ્મો મહગ્ગતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૨.૧૨.૫૮) એત્થ ‘‘અપ્પમાણા ખન્ધા ચેતોપરિયઞાણસ્સ પુબ્બેનિવાસઅનાગતંસઞાણસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ અજ્ઝત્તત્તિકે ચ ‘‘બહિદ્ધાધમ્મો બહિદ્ધાધમ્મસ્સ, બહિદ્ધાધમ્મો અજ્ઝત્તસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ એતેસં વિભઙ્ગેસુ ‘‘બહિદ્ધા ખન્ધા ઇદ્ધિવિધઞાણસ્સ ચેતોપરિયપુબ્બેનિવાસયથાકમ્મૂપગઅનાગતંસઆવજ્જનાય આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૨.૨૦.૨૯) એત્તકમેવ વુત્તં, ન વુત્તં નિબ્બાનન્તિ. ચેતોપરિયઇદ્ધિવિધાદિઞાણેહિ સહ વુત્તત્તાતિ ચે, એવમ્પિ વિસું વિભજિતબ્બં સિયા. ન હિ વિસું વિભજનારહં સહ વિભજતીતિ? ન, અવચનસ્સ અઞ્ઞકારણત્તા. યાનિ હિ પુથુજ્જનાનં પુબ્બેનિવાસઅનાગતંસઞાણાનિ, તેસં અવિસયો એવ નિબ્બાનં. અરિયાનં પન મગ્ગફલપચ્ચવેક્ખણેહિ સચ્છિકતનિબ્બાનાનં ઇમેહિ ઞાણેહિ પચ્ચક્ખકરણે પયોજનં નત્થીતિ સાધારણેન ઇદ્ધિવિધઞાણાદીનં ગહિતત્તા નિબ્બાનં ન વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં . નિબ્બત્તક્ખન્ધજાનનમાહ, ન નિબ્બત્તકક્ખન્ધજાનનં. યથાકમ્મૂપગઞાણકિચ્ચઞ્હિ તન્તિ. અત્થો સમ્ભવતીતિ ઇદં અનાગતંસઞાણસ્સપિ અનિબ્બાનારમ્મણતં સન્ધાય વુત્તં.

    Yadi evaṃ kasmā parittattike ‘‘appamāṇo dhammo mahaggatassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo’’ti (paṭṭhā. 2.12.58) ettha ‘‘appamāṇā khandhā cetopariyañāṇassa pubbenivāsaanāgataṃsañāṇassa ārammaṇapaccayena paccayo’’ti ajjhattattike ca ‘‘bahiddhādhammo bahiddhādhammassa, bahiddhādhammo ajjhattassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo’’ti etesaṃ vibhaṅgesu ‘‘bahiddhā khandhā iddhividhañāṇassa cetopariyapubbenivāsayathākammūpagaanāgataṃsaāvajjanāya ārammaṇapaccayena paccayo’’ti (paṭṭhā. 2.20.29) ettakameva vuttaṃ, na vuttaṃ nibbānanti. Cetopariyaiddhividhādiñāṇehi saha vuttattāti ce, evampi visuṃ vibhajitabbaṃ siyā. Na hi visuṃ vibhajanārahaṃ saha vibhajatīti? Na, avacanassa aññakāraṇattā. Yāni hi puthujjanānaṃ pubbenivāsaanāgataṃsañāṇāni, tesaṃ avisayo eva nibbānaṃ. Ariyānaṃ pana maggaphalapaccavekkhaṇehi sacchikatanibbānānaṃ imehi ñāṇehi paccakkhakaraṇe payojanaṃ natthīti sādhāraṇena iddhividhañāṇādīnaṃ gahitattā nibbānaṃ na vuttanti daṭṭhabbaṃ . Nibbattakkhandhajānanamāha, na nibbattakakkhandhajānanaṃ. Yathākammūpagañāṇakiccañhi tanti. Attho sambhavatīti idaṃ anāgataṃsañāṇassapi anibbānārammaṇataṃ sandhāya vuttaṃ.

    ૧૪૨૯. મગ્ગારમ્મણત્તિકે યસ્મા ચિત્તુપ્પાદકણ્ડે બોધિતેસુ ચિત્તુપ્પાદેસુ એકન્તતો મગ્ગારમ્મણાયેવ કેચિ નત્થિ, મગ્ગારમ્મણાયેવ પન કદાચિ મગ્ગાધિપતિનો હોન્તિ, તસ્મા ‘‘કતમે ધમ્મા મગ્ગારમ્મણા’’તિ એકમેવ પુચ્છં કત્વા તયોપિ કોટ્ઠાસા લબ્ભમાનવસેન વિભત્તા. ઇમિના નયેન પરતોપિ એવરૂપેસુ ઠાનેસુ અત્થો વેદિતબ્બો. ‘‘ચિત્તુપ્પાદા’’તિ, ‘‘મગ્ગારમ્મણા’’તિ ચ વુત્તધમ્માનંયેવ મગ્ગહેતુકત્તાભાવં સાધેતું ‘‘અસહજાતત્તા’’તિ ઇદં હેતુવચનન્તિ ‘‘અસમ્પયુત્તત્તાતિ અત્થો’’તિ વુત્તં. તેનેવાહ ‘‘ન હિ અરૂપધમ્માન’’ન્તિઆદિ. ‘‘અઞ્ઞધમ્મારમ્મણકાલે એવા’’તિ અવધારણસ્સ અગ્ગહિતત્તા ગરું અકત્વા મગ્ગારમ્મણકાલેપિ મગ્ગાધિપતિભાવેન ન વત્તબ્બાતિ અયમ્પિ અત્થો અટ્ઠકથાયં પરિગ્ગહિતોયેવાતિ દટ્ઠબ્બં. ‘‘ગરું કત્વા પચ્ચવેક્ખણકાલે’’તિ હિ વુત્તત્તા ગરું અકત્વા પચ્ચવેક્ખણકાલેપિ અત્થિ એવ. તદા ચ મગ્ગાધિપતિભાવેન ન વત્તબ્બા તે ધમ્માતિ ભિય્યોપિ સિદ્ધોવાયમત્થો.

    1429. Maggārammaṇattike yasmā cittuppādakaṇḍe bodhitesu cittuppādesu ekantato maggārammaṇāyeva keci natthi, maggārammaṇāyeva pana kadāci maggādhipatino honti, tasmā ‘‘katame dhammā maggārammaṇā’’ti ekameva pucchaṃ katvā tayopi koṭṭhāsā labbhamānavasena vibhattā. Iminā nayena paratopi evarūpesu ṭhānesu attho veditabbo. ‘‘Cittuppādā’’ti, ‘‘maggārammaṇā’’ti ca vuttadhammānaṃyeva maggahetukattābhāvaṃ sādhetuṃ ‘‘asahajātattā’’ti idaṃ hetuvacananti ‘‘asampayuttattāti attho’’ti vuttaṃ. Tenevāha ‘‘na hi arūpadhammāna’’ntiādi. ‘‘Aññadhammārammaṇakāle evā’’ti avadhāraṇassa aggahitattā garuṃ akatvā maggārammaṇakālepi maggādhipatibhāvena na vattabbāti ayampi attho aṭṭhakathāyaṃ pariggahitoyevāti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Garuṃ katvā paccavekkhaṇakāle’’ti hi vuttattā garuṃ akatvā paccavekkhaṇakālepi atthi eva. Tadā ca maggādhipatibhāvena na vattabbā te dhammāti bhiyyopi siddhovāyamattho.

    ૧૪૩૪. અતીતારમ્મણાવાતિ ઉદ્ધટં, ‘‘અતીતારમ્મણા’’તિ પન અટ્ઠકથાપાઠો બહૂસુ પોત્થકેસુ દિસ્સતિ. તસ્માતિ યસ્મા પટિચ્ચસમુપ્પાદવિભઙ્ગવણ્ણનાયં (વિભ॰ અ॰ ૨૨૭) ‘‘મરણસમયે ઞાતકા ‘અયં, તાત, તવત્થાય બુદ્ધપૂજા કરીયતિ, ચિત્તં પસાદેહી’તિ વત્વા’’તિઆદિના પઞ્ચદ્વારે રૂપાદિઆરમ્મણૂપસંહરણં તત્થ તદારમ્મણપરિયોસાનાનં ચુદ્દસન્નં ચિત્તાનં પવત્તિઞ્ચ વત્વા તસ્મિંયેવ એકચિત્તક્ખણટ્ઠિતિકે આરમ્મણે પટિસન્ધિચિત્તં ઉપ્પજ્જતીતિ પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણભાવં પટિસન્ધિયા વક્ખતિ, તસ્માતિ અત્થો. દ્વે ભવઙ્ગાનિ આવજ્જનં મરણસ્સાસન્નભાવેન મન્દીભૂતવેગત્તા પઞ્ચ જવનાનિ દ્વે તદારમ્મણાનિ ચુતિચિત્તન્તિ એકાદસ ચિત્તક્ખણા અતીતાતિ આહ ‘‘પઞ્ચચિત્તક્ખણાવસિટ્ઠાયુકે’’તિ. ઇતરત્થાતિ અઞ્ઞતદારમ્મણાય ચુતિયા. ઇદાનિ તમેવ ‘‘ઇતરત્થા’’તિ સઙ્ખેપતો વુત્તમત્થં વિત્થારતો દસ્સેતું ‘‘યદા હી’’તિઆદિમાહ. ચુતિયા તદારમ્મણરહિતત્તા પટિસન્ધિયા ચ પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણત્તા ‘‘રૂપા…પે॰… જ્જન્તસ્સા’’તિ ઉદાહટં. છ ભવઙ્ગાનિ પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણાનિ હોન્તિ, નવ ચિત્તક્ખણા અતીતાતિ સત્તચિત્તક્ખણાવસિટ્ઠાયુકે ગતિનિમિત્તે પટિસન્ધિયા પવત્તત્તાતિ દટ્ઠબ્બં.
