Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ • Dhammasaṅgaṇīpāḷi

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    અભિધમ્મપિટકે

    Abhidhammapiṭake

    ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ

    Dhammasaṅgaṇīpāḷi

    માતિકા

    Mātikā

    ૧. તિકમાતિકા

    1. Tikamātikā

    . (ક) કુસલા ધમ્મા.

    1. (Ka) kusalā dhammā.

    (ખ) અકુસલા ધમ્મા.

    (Kha) akusalā dhammā.

    (ગ) અબ્યાકતા ધમ્મા.

    (Ga) abyākatā dhammā.

    . (ક) સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તા ધમ્મા.

    2. (Ka) sukhāya vedanāya sampayuttā dhammā.

    (ખ) દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તા ધમ્મા.

    (Kha) dukkhāya vedanāya sampayuttā dhammā.

    (ગ) અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તા ધમ્મા.

    (Ga) adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttā dhammā.

    . (ક) વિપાકા ધમ્મા.

    3. (Ka) vipākā dhammā.

    (ખ) વિપાકધમ્મધમ્મા.

    (Kha) vipākadhammadhammā.

    (ગ) નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મા.

    (Ga) nevavipākanavipākadhammadhammā.

    . (ક) ઉપાદિણ્ણુપાદાનિયા 1 ધમ્મા.

    4. (Ka) upādiṇṇupādāniyā 2 dhammā.

    (ખ) અનુપાદિણ્ણુપાદાનિયા ધમ્મા.

    (Kha) anupādiṇṇupādāniyā dhammā.

    (ગ) અનુપાદિણ્ણઅનુપાદાનિયા 3 ધમ્મા.

    (Ga) anupādiṇṇaanupādāniyā 4 dhammā.

    . (ક) સંકિલિટ્ઠસંકિલેસિકા ધમ્મા.

    5. (Ka) saṃkiliṭṭhasaṃkilesikā dhammā.

    (ખ) અસંકિલિટ્ઠસંકિલેસિકા ધમ્મા.

    (Kha) asaṃkiliṭṭhasaṃkilesikā dhammā.

    (ગ) અસંકિલિટ્ઠઅસંકિલેસિકા 5 ધમ્મા.

    (Ga) asaṃkiliṭṭhaasaṃkilesikā 6 dhammā.

    . (ક) સવિતક્કસવિચારા ધમ્મા.

    6. (Ka) savitakkasavicārā dhammā.

    (ખ) અવિતક્કવિચારમત્તા ધમ્મા.

    (Kha) avitakkavicāramattā dhammā.

    (ગ) અવિતક્કઅવિચારા 7 ધમ્મા.

    (Ga) avitakkaavicārā 8 dhammā.

    . (ક) પીતિસહગતા ધમ્મા.

    7. (Ka) pītisahagatā dhammā.

    (ખ) સુખસહગતા ધમ્મા.

    (Kha) sukhasahagatā dhammā.

    (ગ) ઉપેક્ખાસહગતા ધમ્મા.

    (Ga) upekkhāsahagatā dhammā.

    . (ક) દસ્સનેન પહાતબ્બા ધમ્મા.

    8. (Ka) dassanena pahātabbā dhammā.

    (ખ) ભાવનાય પહાતબ્બા ધમ્મા.

    (Kha) bhāvanāya pahātabbā dhammā.

    (ગ) નેવ દસ્સનેન ન ભાવનાય પહાતબ્બા ધમ્મા.

    (Ga) neva dassanena na bhāvanāya pahātabbā dhammā.

    . (ક) દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકા ધમ્મા.

    9. (Ka) dassanena pahātabbahetukā dhammā.

    (ખ) ભાવનાય પહાતબ્બહેતુકા ધમ્મા.

    (Kha) bhāvanāya pahātabbahetukā dhammā.

    (ગ) નેવ દસ્સનેન ન ભાવનાય પહાતબ્બહેતુકા ધમ્મા.

    (Ga) neva dassanena na bhāvanāya pahātabbahetukā dhammā.

    ૧૦. (ક) આચયગામિનો ધમ્મા.

    10. (Ka) ācayagāmino dhammā.

    (ખ) અપચયગામિનો ધમ્મા.

    (Kha) apacayagāmino dhammā.

    (ગ) નેવાચયગામિનાપચયગામિનો 9 ધમ્મા.

    (Ga) nevācayagāmināpacayagāmino 10 dhammā.

    ૧૧. (ક) સેક્ખા ધમ્મા.

    11. (Ka) sekkhā dhammā.

    (ખ) અસેક્ખા ધમ્મા.

    (Kha) asekkhā dhammā.

    (ગ) નેવસેક્ખનાસેક્ખા 11 ધમ્મા.

    (Ga) nevasekkhanāsekkhā 12 dhammā.

    ૧૨. (ક) પરિત્તા ધમ્મા.

    12. (Ka) parittā dhammā.

    (ખ) મહગ્ગતા ધમ્મા.

    (Kha) mahaggatā dhammā.

    (ગ) અપ્પમાણા ધમ્મા.

    (Ga) appamāṇā dhammā.

    ૧૩. (ક) પરિત્તારમ્મણા ધમ્મા.

    13. (Ka) parittārammaṇā dhammā.

    (ખ) મહગ્ગતારમ્મણા ધમ્મા.

    (Kha) mahaggatārammaṇā dhammā.

    (ગ) અપ્પમાણારમ્મણા ધમ્મા.

    (Ga) appamāṇārammaṇā dhammā.

    ૧૪. (ક) હીના ધમ્મા.

    14. (Ka) hīnā dhammā.

    (ખ) મજ્ઝિમા ધમ્મા.

    (Kha) majjhimā dhammā.

    (ગ) પણીતા ધમ્મા.

    (Ga) paṇītā dhammā.

    ૧૫. (ક) મિચ્છત્તનિયતા ધમ્મા.

    15. (Ka) micchattaniyatā dhammā.

    (ખ) સમ્મત્તનિયતા ધમ્મા.

    (Kha) sammattaniyatā dhammā.

    (ગ) અનિયતા ધમ્મા.

    (Ga) aniyatā dhammā.

    ૧૬. (ક) મગ્ગારમ્મણા ધમ્મા.

    16. (Ka) maggārammaṇā dhammā.

    (ખ) મગ્ગહેતુકા ધમ્મા.

    (Kha) maggahetukā dhammā.

    (ગ) મગ્ગાધિપતિનો ધમ્મા.

    (Ga) maggādhipatino dhammā.

    ૧૭. (ક) ઉપ્પન્ના ધમ્મા.

    17. (Ka) uppannā dhammā.

    (ખ) અનુપ્પન્ના ધમ્મા.

    (Kha) anuppannā dhammā.

    (ગ) ઉપ્પાદિનો ધમ્મા.

    (Ga) uppādino dhammā.

    ૧૮. (ક) અતીતા ધમ્મા.

    18. (Ka) atītā dhammā.

    (ખ) અનાગતા ધમ્મા.

    (Kha) anāgatā dhammā.

    (ગ) પચ્ચુપ્પન્ના ધમ્મા.

    (Ga) paccuppannā dhammā.

    ૧૯. (ક) અતીતારમ્મણા ધમ્મા.

    19. (Ka) atītārammaṇā dhammā.

    (ખ) અનાગતારમ્મણા ધમ્મા.

    (Kha) anāgatārammaṇā dhammā.

    (ગ) પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણા ધમ્મા.

    (Ga) paccuppannārammaṇā dhammā.

    ૨૦. (ક) અજ્ઝત્તા ધમ્મા.

    20. (Ka) ajjhattā dhammā.

    (ખ) બહિદ્ધા ધમ્મા.

    (Kha) bahiddhā dhammā.

    (ગ) અજ્ઝત્તબહિદ્ધા ધમ્મા.

    (Ga) ajjhattabahiddhā dhammā.

    ૨૧. (ક) અજ્ઝત્તારમ્મણા ધમ્મા.

    21. (Ka) ajjhattārammaṇā dhammā.

    (ખ) બહિદ્ધારમ્મણા ધમ્મા.

    (Kha) bahiddhārammaṇā dhammā.

    (ગ) અજ્ઝત્તબહિદ્ધારમ્મણા ધમ્મા.

    (Ga) ajjhattabahiddhārammaṇā dhammā.

    ૨૨. (ક) સનિદસ્સનસપ્પટિઘા ધમ્મા.

    22. (Ka) sanidassanasappaṭighā dhammā.

    (ખ) અનિદસ્સનસપ્પટિઘા ધમ્મા.

    (Kha) anidassanasappaṭighā dhammā.

    (ગ) અનિદસ્સનઅપ્પટિઘા 13 ધમ્મા.

    (Ga) anidassanaappaṭighā 14 dhammā.

    તિકમાતિકા.

    Tikamātikā.







    Footnotes:
    1. ઉપાદિન્નુપાદાનિયા (સ્યા॰)
    2. upādinnupādāniyā (syā.)
    3. અનુપાદિન્નાનુપાદાનિયા (સ્યા॰)
    4. anupādinnānupādāniyā (syā.)
    5. અસંકિલિટ્ઠાસંકિલેસિકા (સ્યા॰)
    6. asaṃkiliṭṭhāsaṃkilesikā (syā.)
    7. અવિતક્કાવિચારા (સ્યા॰)
    8. avitakkāvicārā (syā.)
    9. નેવાચયગામિનો નાપચયગામિનો (સ્યા॰)
    10. nevācayagāmino nāpacayagāmino (syā.)
    11. નેવસેક્ખાનાસેક્ખા (સી॰ સ્યા॰)
    12. nevasekkhānāsekkhā (sī. syā.)
    13. અનિદસ્સનાપ્પટિઘા (સ્યા॰)
    14. anidassanāppaṭighā (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā / તિકમાતિકાપદવણ્ણના • Tikamātikāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / તિકમાતિકાપદવણ્ણના • Tikamātikāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā / તિકમાતિકાપદવણ્ણના • Tikamātikāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact