Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૪. તિકણ્ડકીસુત્તવણ્ણના
4. Tikaṇḍakīsuttavaṇṇanā
૧૪૪. ચતુત્થે અપ્પટિકૂલેતિ અપ્પટિકૂલારમ્મણે. પટિકૂલસઞ્ઞીતિ પટિકૂલન્તિ એવંસઞ્ઞી. એસ નયો સબ્બત્થ. કથં પનાયં એવં વિહરતીતિ? ઇટ્ઠસ્મિં વત્થુસ્મિં પન અસુભાય વા ફરતિ, અનિચ્ચતો વા ઉપસંહરતિ. એવં તાવ અપ્પટિકૂલે પટિકૂલસઞ્ઞી વિહરતિ. અનિટ્ઠસ્મિં વત્થુસ્મિં મેત્તાય વા ફરતિ, ધાતુતો વા ઉપસંહરતિ. એવં પટિકૂલે અપ્પટિકૂલસઞ્ઞી વિહરતિ. ઉભયસ્મિં પન પુરિમનયસ્સ ચ પચ્છિમનયસ્સ ચ વસેન તતિયચતુત્થવારા વુત્તા, છળઙ્ગુપેક્ખાવસેન પઞ્ચમો. છળઙ્ગુપેક્ખા ચેસા ખીણાસવસ્સ ઉપેક્ખાસદિસા, ન પન ખીણાસવુપેક્ખા. તત્થ ઉપેક્ખકો વિહરેય્યાતિ મજ્ઝત્તભાવે ઠિતો વિહરેય્ય. ક્વચનીતિ કિસ્મિઞ્ચિ આરમ્મણે. કત્થચીતિ કિસ્મિઞ્ચિ પદેસે. કિઞ્ચનતિ કોચિ અપ્પમત્તકોપિ. ઇતિ ઇમસ્મિં સુત્તે પઞ્ચસુ ઠાનેસુ વિપસ્સનાવ કથિતા. તં આરદ્ધવિપસ્સકો ભિક્ખુ કાતું સક્કોતિ, ઞાણવા પઞ્ઞુત્તરો બહુસ્સુતસમણોપિ કાતું સક્કોતિ. સોતાપન્નસકદાગામિઅનાગામિનો કાતું સક્કોન્તિયેવ, ખીણાસવે વત્તબ્બમેવ નત્થીતિ. પઞ્ચમં ઉત્તાનમેવ.
144. Catutthe appaṭikūleti appaṭikūlārammaṇe. Paṭikūlasaññīti paṭikūlanti evaṃsaññī. Esa nayo sabbattha. Kathaṃ panāyaṃ evaṃ viharatīti? Iṭṭhasmiṃ vatthusmiṃ pana asubhāya vā pharati, aniccato vā upasaṃharati. Evaṃ tāva appaṭikūle paṭikūlasaññī viharati. Aniṭṭhasmiṃ vatthusmiṃ mettāya vā pharati, dhātuto vā upasaṃharati. Evaṃ paṭikūle appaṭikūlasaññī viharati. Ubhayasmiṃ pana purimanayassa ca pacchimanayassa ca vasena tatiyacatutthavārā vuttā, chaḷaṅgupekkhāvasena pañcamo. Chaḷaṅgupekkhā cesā khīṇāsavassa upekkhāsadisā, na pana khīṇāsavupekkhā. Tattha upekkhako vihareyyāti majjhattabhāve ṭhito vihareyya. Kvacanīti kismiñci ārammaṇe. Katthacīti kismiñci padese. Kiñcanati koci appamattakopi. Iti imasmiṃ sutte pañcasu ṭhānesu vipassanāva kathitā. Taṃ āraddhavipassako bhikkhu kātuṃ sakkoti, ñāṇavā paññuttaro bahussutasamaṇopi kātuṃ sakkoti. Sotāpannasakadāgāmianāgāmino kātuṃ sakkontiyeva, khīṇāsave vattabbameva natthīti. Pañcamaṃ uttānameva.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૪. તિકણ્ડકીસુત્તં • 4. Tikaṇḍakīsuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪-૬. તિકણ્ડકીસુત્તાદિવણ્ણના • 4-6. Tikaṇḍakīsuttādivaṇṇanā