Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā

    ૩. નિક્ખેપકણ્ડો

    3. Nikkhepakaṇḍo

    તિકનિક્ખેપકથા

    Tikanikkhepakathā

    ૯૮૫. એત્તાવતા કુસલત્તિકો સબ્બેસં કુસલાદિધમ્માનં પદભાજનનયેન વિત્થારિતો હોતિ. યસ્મા પન ય્વાયં કુસલત્તિકસ્સ વિભજનનયો વુત્તો, સેસતિકદુકાનમ્પિ એસેવ વિભજનનયો હોતિ – યથા હિ એત્થ, એવં ‘કતમે ધમ્મા સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તા? યસ્મિં સમયે કામાવચરં કુસલં ચિત્તં ઉપ્પન્નં હોતિ સોમનસ્સસહગતં ઞાણસમ્પયુત્તં રૂપારમ્મણં વા…પે॰… યે વા પન તસ્મિં સમયે અઞ્ઞેપિ અત્થિ પટિચ્ચસમુપ્પન્ના અરૂપિનો ધમ્મા ઠપેત્વા વેદનાખન્ધં, ઇમે ધમ્મા સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તા’તિઆદિના અનુક્કમેન સબ્બતિકદુકેસુ સક્કા પણ્ડિતેહિ વિભાજનનયં સલ્લક્ખેતું – તસ્મા તં વિત્થારદેસનં નિક્ખિપિત્વા, અઞ્ઞેન નાતિસઙ્ખેપનાતિવિત્થારનયેન સબ્બતિકદુકધમ્મવિભાગં દસ્સેતું કતમે ધમ્મા કુસલાતિ નિક્ખેપકણ્ડં આરદ્ધં. ચિત્તુપ્પાદકણ્ડઞ્હિ વિત્થારદેસના, અટ્ઠકથાકણ્ડં સઙ્ખેપદેસના. ઇદં પન નિક્ખેપકણ્ડં ચિત્તુપ્પાદકણ્ડં ઉપાદાય સઙ્ખેપો, અટ્ઠકથાકણ્ડં ઉપાદાય વિત્થારોતિ સઙ્ખિત્તવિત્થારધાતુકં હોતિ. તયિદં, વિત્થારદેસનં નિક્ખિપિત્વા દેસિતત્તાપિ, હેટ્ઠા વુત્તકારણવસેનાપિ, નિક્ખેપકણ્ડં નામાતિ વેદિતબ્બં. વુત્તઞ્હેતં –

    985. Ettāvatā kusalattiko sabbesaṃ kusalādidhammānaṃ padabhājananayena vitthārito hoti. Yasmā pana yvāyaṃ kusalattikassa vibhajananayo vutto, sesatikadukānampi eseva vibhajananayo hoti – yathā hi ettha, evaṃ ‘katame dhammā sukhāya vedanāya sampayuttā? Yasmiṃ samaye kāmāvacaraṃ kusalaṃ cittaṃ uppannaṃ hoti somanassasahagataṃ ñāṇasampayuttaṃ rūpārammaṇaṃ vā…pe… ye vā pana tasmiṃ samaye aññepi atthi paṭiccasamuppannā arūpino dhammā ṭhapetvā vedanākhandhaṃ, ime dhammā sukhāya vedanāya sampayuttā’tiādinā anukkamena sabbatikadukesu sakkā paṇḍitehi vibhājananayaṃ sallakkhetuṃ – tasmā taṃ vitthāradesanaṃ nikkhipitvā, aññena nātisaṅkhepanātivitthāranayena sabbatikadukadhammavibhāgaṃ dassetuṃ katame dhammā kusalāti nikkhepakaṇḍaṃ āraddhaṃ. Cittuppādakaṇḍañhi vitthāradesanā, aṭṭhakathākaṇḍaṃ saṅkhepadesanā. Idaṃ pana nikkhepakaṇḍaṃ cittuppādakaṇḍaṃ upādāya saṅkhepo, aṭṭhakathākaṇḍaṃ upādāya vitthāroti saṅkhittavitthāradhātukaṃ hoti. Tayidaṃ, vitthāradesanaṃ nikkhipitvā desitattāpi, heṭṭhā vuttakāraṇavasenāpi, nikkhepakaṇḍaṃ nāmāti veditabbaṃ. Vuttañhetaṃ –

    મૂલતો ખન્ધતો ચાપિ, દ્વારતો ચાપિ ભૂમિતો;

    Mūlato khandhato cāpi, dvārato cāpi bhūmito;

    અત્થતો ધમ્મતો ચાપિ, નામતો ચાપિ લિઙ્ગતો;

    Atthato dhammato cāpi, nāmato cāpi liṅgato;

    નિક્ખિપિત્વા દેસિતત્તા, નિક્ખેપોતિ પવુચ્ચતીતિ.

    Nikkhipitvā desitattā, nikkhepoti pavuccatīti.

    ઇદઞ્હિ તીણિ કુસલમૂલાનીતિઆદિના નયેન મૂલતો નિક્ખિપિત્વા દેસિતં. તંસમ્પયુત્તો વેદનાક્ખન્ધોતિ ખન્ધતો. તંસમુટ્ઠાનં કાયકમ્મન્તિ દ્વારતો. કાયદ્વારપ્પવત્તઞ્હિ કમ્મં કાયકમ્મન્તિ વુચ્ચતિ. સુખભૂમિયં, કામાવચરેતિ ભૂમિતો નિક્ખિપિત્વા દેસિતં. તત્થ તત્થ અત્થધમ્મનામલિઙ્ગાનં વસેન દેસિતત્તા અત્થાદીહિ નિક્ખિપિત્વા દેસિતં નામાતિ વેદિતબ્બં.

    Idañhi tīṇi kusalamūlānītiādinā nayena mūlato nikkhipitvā desitaṃ. Taṃsampayutto vedanākkhandhoti khandhato. Taṃsamuṭṭhānaṃ kāyakammanti dvārato. Kāyadvārappavattañhi kammaṃ kāyakammanti vuccati. Sukhabhūmiyaṃ, kāmāvacareti bhūmito nikkhipitvā desitaṃ. Tattha tattha atthadhammanāmaliṅgānaṃ vasena desitattā atthādīhi nikkhipitvā desitaṃ nāmāti veditabbaṃ.

    તત્થ કુસલપદનિદ્દેસે તાવ તીણીતિ ગણનપરિચ્છેદો. કુસલાનિ ચ તાનિ મૂલાનિ ચ, કુસલાનં વા ધમ્માનં હેતુપચ્ચયપભવજનકસમુટ્ઠાનનિબ્બત્તકટ્ઠેન મૂલાનીતિ કુસલમૂલાનિ. એવં અત્થવસેન દસ્સેત્વા ઇદાનિ નામવસેન દસ્સેતું અલોભો અદોસો અમોહોતિ આહ. એત્તાવતા યસ્મા મૂલેન મુત્તં કુસલં નામ નત્થિ, તસ્મા ચતુભૂમકકુસલં તીહિ મૂલેહિ પરિયાદિયિત્વા દસ્સેસિ ધમ્મરાજા. તંસમ્પયુત્તોતિ તેહિ અલોભાદીહિ સમ્પયુત્તો. તત્થ અલોભેન સમ્પયુત્તે સઙ્ખારક્ખન્ધે, અદોસામોહાપિ અલોભેન સમ્પયુત્તસઙ્ખારક્ખન્ધગણનંયેવ ગચ્છન્તિ. સેસદ્વયવસેન સમ્પયોગેપિ એસેવ નયો. ઇતિ ચતુભૂમકકુસલં પુન તંસમ્પયુત્તકચતુક્ખન્ધવસેન પરિયાદિયિત્વા દસ્સેસિ ધમ્મરાજા. તંસમુટ્ઠાનન્તિ તેહિ અલોભાદીહિ સમુટ્ઠિતં. ઇમિનાપિ નયેન તદેવ ચતુભૂમિકકુસલં તિણ્ણં કમ્મદ્વારાનં વસેન પરિયાદિયિત્વા દસ્સેસિ ધમ્મરાજા. એવં તાવ કુસલં તીસુ ઠાનેસુ પરિયાદિયિત્વા દસ્સિતં.

    Tattha kusalapadaniddese tāva tīṇīti gaṇanaparicchedo. Kusalāni ca tāni mūlāni ca, kusalānaṃ vā dhammānaṃ hetupaccayapabhavajanakasamuṭṭhānanibbattakaṭṭhena mūlānīti kusalamūlāni. Evaṃ atthavasena dassetvā idāni nāmavasena dassetuṃ alobho adoso amohoti āha. Ettāvatā yasmā mūlena muttaṃ kusalaṃ nāma natthi, tasmā catubhūmakakusalaṃ tīhi mūlehi pariyādiyitvā dassesi dhammarājā. Taṃsampayuttoti tehi alobhādīhi sampayutto. Tattha alobhena sampayutte saṅkhārakkhandhe, adosāmohāpi alobhena sampayuttasaṅkhārakkhandhagaṇanaṃyeva gacchanti. Sesadvayavasena sampayogepi eseva nayo. Iti catubhūmakakusalaṃ puna taṃsampayuttakacatukkhandhavasena pariyādiyitvā dassesi dhammarājā. Taṃsamuṭṭhānanti tehi alobhādīhi samuṭṭhitaṃ. Imināpi nayena tadeva catubhūmikakusalaṃ tiṇṇaṃ kammadvārānaṃ vasena pariyādiyitvā dassesi dhammarājā. Evaṃ tāva kusalaṃ tīsu ṭhānesu pariyādiyitvā dassitaṃ.

    ૯૮૬. અકુસલેપિ એસેવ નયો. દ્વાદસન્નઞ્હિ અકુસલચિત્તાનં એકમ્પિ મૂલેન મુત્તં નામ નત્થીતિ મૂલેન પરિયાદિયિત્વા દસ્સેસિ ધમ્મરાજા. તંસમ્પયુત્તચતુક્ખન્ધતો ચ ઉદ્ધં અકુસલં નામ નત્થીતિ તાનેવ દ્વાદસ અકુસલચિત્તાનિ ચતુક્ખન્ધવસેન પરિયાદિયિત્વા દસ્સેસિ. ધમ્મરાજા કાયકમ્માદિવસેન પન નેસં પવત્તિસબ્ભાવતો કમ્મદ્વારવસેન પરિયાદિયિત્વા દસ્સેસિ ધમ્મરાજા. યં પનેત્થ તદેકટ્ઠા ચ કિલેસાતિઆદિ વુત્તં, તત્થ એકસ્મિં ચિત્તે પુગ્ગલે વા ઠિતન્તિ ‘એકટ્ઠં’. તત્થ એકસ્મિં ચિત્તે ઠિતં સહજેકટ્ઠં નામ હોતિ. એકસ્મિં પુગ્ગલે ઠિતં પહાનેકટ્ઠં નામ. તેન લોભાદિના અઞ્ઞેન વા તત્થ તત્થ નિદ્દિટ્ઠેન સહ એકસ્મિં ઠિતન્તિ તદેકટ્ઠં. તત્થ ‘કતમે ધમ્મા સંકિલિટ્ઠસંકિલેસિકા? તીણિ અકુસલમૂલાનિ – લોભો દોસો મોહો, તદેકટ્ઠા ચ કિલેસા’તિ સંકિલિટ્ઠત્તિકે; ‘કતમે ધમ્મા હીના? તીણિ અકુસલમૂલાનિ – લોભો દોસો મોહો, તદેકટ્ઠા ચ કિલેસા’તિ હીનત્તિકે ‘કતમે ધમ્મા અકુસલા? તીણિ અકુસલમૂલાનિ – લોભો દોસો મોહો, તદેકટ્ઠા ચ કિલેસા’તિ ઇમસ્મિં કુસલત્તિકે; ‘કતમે ધમ્મા સંકિલિટ્ઠા? તીણિ અકુસલમૂલાનિ – લોભો દોસો મોહો, તદેકટ્ઠા ચ કિલેસા’તિ કિલેસગોચ્છકે ‘કતમે ધમ્મા સરણા? તીણિ અકુસલમૂલાનિ – લોભો દોસો મોહો, તદેકટ્ઠા ચ કિલેસાતિ સરણદુકે’તિ – ઇમેસુ એત્તકેસુ ઠાનેસુ ‘સહજેકટ્ઠં’ આગતં.

    986. Akusalepi eseva nayo. Dvādasannañhi akusalacittānaṃ ekampi mūlena muttaṃ nāma natthīti mūlena pariyādiyitvā dassesi dhammarājā. Taṃsampayuttacatukkhandhato ca uddhaṃ akusalaṃ nāma natthīti tāneva dvādasa akusalacittāni catukkhandhavasena pariyādiyitvā dassesi. Dhammarājā kāyakammādivasena pana nesaṃ pavattisabbhāvato kammadvāravasena pariyādiyitvā dassesi dhammarājā. Yaṃ panettha tadekaṭṭhā ca kilesātiādi vuttaṃ, tattha ekasmiṃ citte puggale vā ṭhitanti ‘ekaṭṭhaṃ’. Tattha ekasmiṃ citte ṭhitaṃ sahajekaṭṭhaṃ nāma hoti. Ekasmiṃ puggale ṭhitaṃ pahānekaṭṭhaṃ nāma. Tena lobhādinā aññena vā tattha tattha niddiṭṭhena saha ekasmiṃ ṭhitanti tadekaṭṭhaṃ. Tattha ‘katame dhammā saṃkiliṭṭhasaṃkilesikā? Tīṇi akusalamūlāni – lobho doso moho, tadekaṭṭhā ca kilesā’ti saṃkiliṭṭhattike; ‘katame dhammā hīnā? Tīṇi akusalamūlāni – lobho doso moho, tadekaṭṭhā ca kilesā’ti hīnattike ‘katame dhammā akusalā? Tīṇi akusalamūlāni – lobho doso moho, tadekaṭṭhā ca kilesā’ti imasmiṃ kusalattike; ‘katame dhammā saṃkiliṭṭhā? Tīṇi akusalamūlāni – lobho doso moho, tadekaṭṭhā ca kilesā’ti kilesagocchake ‘katame dhammā saraṇā? Tīṇi akusalamūlāni – lobho doso moho, tadekaṭṭhā ca kilesāti saraṇaduke’ti – imesu ettakesu ṭhānesu ‘sahajekaṭṭhaṃ’ āgataṃ.

    દસ્સનેનપહાતબ્બત્તિકે પન ‘ઇમાનિ તીણિ સંયોજનાનિ, તદેકટ્ઠા ચ કિલેસા’તિ, દસ્સનેનપહાતબ્બહેતુકત્તિકેપિ ‘ઇમાનિ તીણિ સંયોજનાનિ, તદેકટ્ઠા ચ કિલેસા’તિ, પુન તત્થેવ તીણિ સંયોજનાનિ – સક્કાયદિટ્ઠિ વિચિકિચ્છા સીલબ્બતપરામાસો, ઇમે ધમ્મા દસ્સનેનપહાતબ્બા; તદેકટ્ઠો લોભો દોસો મોહો, ઇમે ધમ્મા દસ્સનેનપહાતબ્બહેતૂ; તદેકટ્ઠા ચ કિલેસા તંસમ્પયુત્તો વેદનાખન્ધો…પે॰… વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો, તંસમુટ્ઠાનં કાયકમ્મં વચીકમ્મં મનોકમ્મં, ઇમે ધમ્મા દસ્સનેનપહાતબ્બહેતુકાતિ; સમ્મપ્પધાનવિભઙ્ગે ‘‘તત્થ કતમે પાપકા અકુસલા ધમ્મા? તીણિ અકુસલમૂલાનિ – લોભો દોસો મોહો, તદેકટ્ઠા ચ કિલેસા’’તિ (વિભ॰ ૩૯૧) – ઇમેસુ પન એત્તકેસુ ઠાનેસુ ‘પહાનેકટ્ઠં’ આગતન્તિ વેદિતબ્બં.

    Dassanenapahātabbattike pana ‘imāni tīṇi saṃyojanāni, tadekaṭṭhā ca kilesā’ti, dassanenapahātabbahetukattikepi ‘imāni tīṇi saṃyojanāni, tadekaṭṭhā ca kilesā’ti, puna tattheva tīṇi saṃyojanāni – sakkāyadiṭṭhi vicikicchā sīlabbataparāmāso, ime dhammā dassanenapahātabbā; tadekaṭṭho lobho doso moho, ime dhammā dassanenapahātabbahetū; tadekaṭṭhā ca kilesā taṃsampayutto vedanākhandho…pe… viññāṇakkhandho, taṃsamuṭṭhānaṃ kāyakammaṃ vacīkammaṃ manokammaṃ, ime dhammā dassanenapahātabbahetukāti; sammappadhānavibhaṅge ‘‘tattha katame pāpakā akusalā dhammā? Tīṇi akusalamūlāni – lobho doso moho, tadekaṭṭhā ca kilesā’’ti (vibha. 391) – imesu pana ettakesu ṭhānesu ‘pahānekaṭṭhaṃ’ āgatanti veditabbaṃ.

    ૯૮૭. અબ્યાકતપદનિદ્દેસો ઉત્તાનત્થોયેવાતિ. ઇમસ્મિં તિકે તીણિ લક્ખણાનિ તિસ્સો પઞ્ઞત્તિયો કસિણુગ્ઘાટિમાકાસં અજટાકાસં આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસ્સ આરમ્મણં નિરોધસમાપત્તિ ચ ન લબ્ભતીતિ વુત્તં.

    987. Abyākatapadaniddeso uttānatthoyevāti. Imasmiṃ tike tīṇi lakkhaṇāni tisso paññattiyo kasiṇugghāṭimākāsaṃ ajaṭākāsaṃ ākiñcaññāyatanassa ārammaṇaṃ nirodhasamāpatti ca na labbhatīti vuttaṃ.

    ૯૮૮. વેદનાત્તિકનિદ્દેસે સુખભૂમિયન્તિ એત્થ યથા તમ્બભૂમિ કણ્હભૂમીતિ તમ્બકણ્હભૂમિયોવ વુચ્ચન્તિ, એવં સુખમ્પિ સુખભૂમિ નામ. યથા ઉચ્છુભૂમિ સાલિભૂમીતિ ઉચ્છુસાલીનં ઉપ્પજ્જનટ્ઠાનાનિ વુચ્ચન્તિ, એવં સુખસ્સ ઉપ્પજ્જનટ્ઠાનં ચિત્તમ્પિ સુખભૂમિ નામ. તં ઇધ અધિપ્પેતં. યસ્મા પન સા કામાવચરે વા હોતિ, રૂપાવચરાદીસુ વા, તસ્માસ્સા તં પભેદં દસ્સેતું કામાવચરેતિઆદિ વુત્તં. સુખવેદનં ઠપેત્વાતિ યા સા સુખભૂમિયં સુખવેદના, તં ઠપેત્વા. તંસમ્પયુત્તોતિ તાય ઠપિતાય સુખવેદનાય સમ્પયુત્તો. સેસપદદ્વયેપિ ઇમિનાવ નયેન અત્થો વેદિતબ્બોતિ.

    988. Vedanāttikaniddese sukhabhūmiyanti ettha yathā tambabhūmi kaṇhabhūmīti tambakaṇhabhūmiyova vuccanti, evaṃ sukhampi sukhabhūmi nāma. Yathā ucchubhūmi sālibhūmīti ucchusālīnaṃ uppajjanaṭṭhānāni vuccanti, evaṃ sukhassa uppajjanaṭṭhānaṃ cittampi sukhabhūmi nāma. Taṃ idha adhippetaṃ. Yasmā pana sā kāmāvacare vā hoti, rūpāvacarādīsu vā, tasmāssā taṃ pabhedaṃ dassetuṃ kāmāvacaretiādi vuttaṃ. Sukhavedanaṃ ṭhapetvāti yā sā sukhabhūmiyaṃ sukhavedanā, taṃ ṭhapetvā. Taṃsampayuttoti tāya ṭhapitāya sukhavedanāya sampayutto. Sesapadadvayepi imināva nayena attho veditabboti.

    ઇમસ્મિં તિકે તિસ્સો વેદના, સબ્બં રૂપં, નિબ્બાનન્તિ ઇદમ્પિ ન લબ્ભતિ. અયઞ્હિ તિકો કુસલત્તિકે ચ અલબ્ભમાનેહિ ઇમેહિ ચ તીહિ કોટ્ઠાસેહિ મુત્તકો નામ. ઇતો પરેસુ પન તિકદુકેસુ પાળિતો ચ અત્થતો ચ યં વત્તબ્બં સિયા તં સબ્બં પદાનુક્કમેન માતિકાકથાયઞ્ચેવ કુસલાદીનં નિદ્દેસે ચ વુત્તમેવ. યં પન યત્થ વિસેસમત્તં તદેવ વક્ખામ.

    Imasmiṃ tike tisso vedanā, sabbaṃ rūpaṃ, nibbānanti idampi na labbhati. Ayañhi tiko kusalattike ca alabbhamānehi imehi ca tīhi koṭṭhāsehi muttako nāma. Ito paresu pana tikadukesu pāḷito ca atthato ca yaṃ vattabbaṃ siyā taṃ sabbaṃ padānukkamena mātikākathāyañceva kusalādīnaṃ niddese ca vuttameva. Yaṃ pana yattha visesamattaṃ tadeva vakkhāma.

    ૯૯૧. તત્થ વિપાકત્તિકે તાવ કિઞ્ચાપિ અરૂપધમ્મા વિય રૂપધમ્માપિ કમ્મસમુટ્ઠાના અત્થિ, અનારમ્મણત્તા પન તે કમ્મસરિક્ખકા ન હોન્તીતિ સારમ્મણા અરૂપધમ્માવ કમ્મસરિક્ખકત્તા વિપાકાતિ વુત્તા, બીજસરિક્ખકં ફલં વિય. સાલિબીજસ્મિઞ્હિ વપિતે અઙ્કુરપત્તાદીસુ નિક્ખન્તેસુપિ સાલિફલન્તિ ન વુચ્ચતિ. યદા પન સાલિસીસં પક્કં હોતિ પરિણતં, તદા બીજસરિક્ખકો સાલિ એવ સાલિફલન્તિ વુચ્ચતિ. અઙ્કુરપત્તાદીનિ પન બીજજાતાનિ બીજતો નિબ્બત્તાનીતિ વુચ્ચન્તિ, એવમેવ રૂપમ્પિ કમ્મજન્તિ વા ઉપાદિણ્ણન્તિ વા વત્તું વટ્ટતિ.

    991. Tattha vipākattike tāva kiñcāpi arūpadhammā viya rūpadhammāpi kammasamuṭṭhānā atthi, anārammaṇattā pana te kammasarikkhakā na hontīti sārammaṇā arūpadhammāva kammasarikkhakattā vipākāti vuttā, bījasarikkhakaṃ phalaṃ viya. Sālibījasmiñhi vapite aṅkurapattādīsu nikkhantesupi sāliphalanti na vuccati. Yadā pana sālisīsaṃ pakkaṃ hoti pariṇataṃ, tadā bījasarikkhako sāli eva sāliphalanti vuccati. Aṅkurapattādīni pana bījajātāni bījato nibbattānīti vuccanti, evameva rūpampi kammajanti vā upādiṇṇanti vā vattuṃ vaṭṭati.

    ૯૯૪. ઉપાદિણ્ણત્તિકે કિઞ્ચાપિ ખીણાસવસ્સ ખન્ધા ‘અમ્હાકં માતુલત્થેરો અમ્હાકં ચૂળપિતુત્થેરો’તિ વદન્તાનં પરેસં ઉપાદાનસ્સ પચ્ચયા હોન્તિ, મગ્ગફલનિબ્બાનાનિ પન અગ્ગહિતાનિ અપરામટ્ઠાનિ અનુપાદિણ્ણાનેવ. તાનિ હિ, યથા દિવસં સન્તત્તો અયોગુળો મક્ખિકાનં અભિનિસીદનસ્સ પચ્ચયો ન હોતિ, એવમેવ તેજુસ્સદત્તા તણ્હામાનદિટ્ઠિવસેન ગહણસ્સ પચ્ચયા ન હોન્તિ. તેન વુત્તં – ઇમે ધમ્મા અનુપાદિણ્ણઅનુપાદાનિયાતિ.

    994. Upādiṇṇattike kiñcāpi khīṇāsavassa khandhā ‘amhākaṃ mātulatthero amhākaṃ cūḷapitutthero’ti vadantānaṃ paresaṃ upādānassa paccayā honti, maggaphalanibbānāni pana aggahitāni aparāmaṭṭhāni anupādiṇṇāneva. Tāni hi, yathā divasaṃ santatto ayoguḷo makkhikānaṃ abhinisīdanassa paccayo na hoti, evameva tejussadattā taṇhāmānadiṭṭhivasena gahaṇassa paccayā na honti. Tena vuttaṃ – ime dhammā anupādiṇṇaanupādāniyāti.

    ૯૯૮. અસંકિલિટ્ઠઅસંકિલેસિકેસુપિ એસેવ નયો.

    998. Asaṃkiliṭṭhaasaṃkilesikesupi eseva nayo.

    ૧૦૦૦. વિતક્કત્તિકે વિતક્કસહજાતેન વિચારેન સદ્ધિં કુસલત્તિકે અલબ્ભમાનાવ ન લબ્ભન્તિ.

    1000. Vitakkattike vitakkasahajātena vicārena saddhiṃ kusalattike alabbhamānāva na labbhanti.

    ૧૦૦૩. પીતિસહગતત્તિકે પીતિઆદયો અત્તના સહજાતધમ્માનં પીતિસહગતાદિભાવં દત્વા સયં પિટ્ઠિવટ્ટકા જાતા. ઇમસ્મિઞ્હિ તિકે દ્વે દોમનસ્સસહગતચિત્તુપ્પાદા દુક્ખસહગતં કાયવિઞ્ઞાણં ઉપેક્ખાવેદના રૂપં નિબ્બાનન્તિ – ઇદમ્પિ ન લબ્ભતિ. અયઞ્હિ તિકો કુસલત્તિકે ચ અલબ્ભમાનેહિ ઇમેહિ ચ પઞ્ચહિ કોટ્ઠાસેહિ મુત્તકો નામ.

    1003. Pītisahagatattike pītiādayo attanā sahajātadhammānaṃ pītisahagatādibhāvaṃ datvā sayaṃ piṭṭhivaṭṭakā jātā. Imasmiñhi tike dve domanassasahagatacittuppādā dukkhasahagataṃ kāyaviññāṇaṃ upekkhāvedanā rūpaṃ nibbānanti – idampi na labbhati. Ayañhi tiko kusalattike ca alabbhamānehi imehi ca pañcahi koṭṭhāsehi muttako nāma.

    ૧૦૦૬. દસ્સનેનપહાતબ્બત્તિકે સઞ્ઞોજનાનીતિ બન્ધનાનિ. સક્કાયદિટ્ઠીતિ વિજ્જમાનટ્ઠેન સતિ ખન્ધપઞ્ચકસઙ્ખાતે કાયે; સયં વા સતી તસ્મિં કાયે દિટ્ઠીતિ ‘સક્કાયદિટ્ઠિ’. સીલેન સુજ્ઝિતું સક્કા, વતેન સુજ્ઝિતું સક્કા, સીલવતેહિ સુજ્ઝિતું સક્કાતિ ગહિતસમાદાનં પન સીલબ્બતપરામાસો નામ.

    1006. Dassanenapahātabbattike saññojanānīti bandhanāni. Sakkāyadiṭṭhīti vijjamānaṭṭhena sati khandhapañcakasaṅkhāte kāye; sayaṃ vā satī tasmiṃ kāye diṭṭhīti ‘sakkāyadiṭṭhi’. Sīlena sujjhituṃ sakkā, vatena sujjhituṃ sakkā, sīlavatehi sujjhituṃ sakkāti gahitasamādānaṃ pana sīlabbataparāmāso nāma.

    ૧૦૦૭. ઇધાતિ દેસાપદેસે નિપાતો. સ્વાયં કત્થચિ લોકં ઉપાદાય વુચ્ચતિ. યથાહ – ‘‘ઇધ તથાગતો લોકે ઉપ્પજ્જતી’’તિ (દી॰ નિ॰ ૧.૧૮૯). કત્થચિ સાસનં. યથાહ – ‘‘ઇધેવ, ભિક્ખવે, સમણો ઇધ દુતિયો સમણો’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૧૩૯; અ॰ નિ॰ ૪.૨૪૧). કત્થચિ ઓકાસં. યથાહ –

    1007. Idhāti desāpadese nipāto. Svāyaṃ katthaci lokaṃ upādāya vuccati. Yathāha – ‘‘idha tathāgato loke uppajjatī’’ti (dī. ni. 1.189). Katthaci sāsanaṃ. Yathāha – ‘‘idheva, bhikkhave, samaṇo idha dutiyo samaṇo’’ti (ma. ni. 1.139; a. ni. 4.241). Katthaci okāsaṃ. Yathāha –

    ‘‘ઇધેવ તિટ્ઠમાનસ્સ, દેવભૂતસ્સ મે સતો;

    ‘‘Idheva tiṭṭhamānassa, devabhūtassa me sato;

    પુનરાયુ ચ મે લદ્ધો, એવં જાનાહિ મારિસા’’તિ. (દી॰ નિ॰ ૨.૩૬૯);

    Punarāyu ca me laddho, evaṃ jānāhi mārisā’’ti. (dī. ni. 2.369);

    કત્થચિ પદપૂરણમત્તમેવ. યથાહ – ‘‘ઇધાહં, ભિક્ખવે, ભુત્તાવી અસ્સં પવારિતો’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૩૦). ઇધ પન લોકં ઉપાદાય વુત્તોતિ વેદિતબ્બો.

    Katthaci padapūraṇamattameva. Yathāha – ‘‘idhāhaṃ, bhikkhave, bhuttāvī assaṃ pavārito’’ti (ma. ni. 1.30). Idha pana lokaṃ upādāya vuttoti veditabbo.

    અસ્સુતવા પુથુજ્જનોતિ એત્થ પન ‘આગમાધિગમાભાવા ઞેય્યો અસ્સુતવા ઇતિ’. યસ્સ હિ ખન્ધધાતુઆયતનપચ્ચયાકારસતિપટ્ઠાનાદીસુ ઉગ્ગહપરિપુચ્છાવિનિચ્છયરહિતત્તા દિટ્ઠિપટિસેધકો નેવ ‘આગમો’, પટિપત્તિયા અધિગન્તબ્બસ્સ અનધિગતત્તા નેવ ‘અધિગમો’ અત્થિ, સો ‘આગમાધિગમાભાવા ઞેય્યો અસ્સુતવા ઇતિ’. સ્વાયં –

    Assutavā puthujjanoti ettha pana ‘āgamādhigamābhāvā ñeyyo assutavā iti’. Yassa hi khandhadhātuāyatanapaccayākārasatipaṭṭhānādīsu uggahaparipucchāvinicchayarahitattā diṭṭhipaṭisedhako neva ‘āgamo’, paṭipattiyā adhigantabbassa anadhigatattā neva ‘adhigamo’ atthi, so ‘āgamādhigamābhāvā ñeyyo assutavā iti’. Svāyaṃ –

    પુથૂનં જનનાદીહિ, કારણેહિ પુથુજ્જનો;

    Puthūnaṃ jananādīhi, kāraṇehi puthujjano;

    પુથુજ્જનન્તોગધત્તા, પુથુવાયં જનો ઇતિ. (દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૭; મ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૨; અ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૧.૫૧; પટિ॰ મ॰ અટ્ઠ॰ ૨.૧.૧૩૦; ચૂળનિ॰ અટ્ઠ॰ ૮૮; નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૫૬);

    Puthujjanantogadhattā, puthuvāyaṃ jano iti. (dī. ni. aṭṭha. 1.7; ma. ni. aṭṭha. 1.2; a. ni. aṭṭha. 1.1.51; paṭi. ma. aṭṭha. 2.1.130; cūḷani. aṭṭha. 88; netti. aṭṭha. 56);

    સો હિ પુથૂનં નાનપ્પકારાનં કિલેસાદીનં જનનાદીહિ કારણેહિ પુથુજ્જનો. યથાહ – ‘‘પુથુ કિલેસે જનેન્તીતિ પુથુજ્જના. પુથુ અવિહતસક્કાયદિટ્ઠિકાતિ પુથુજ્જના. પુથુ સત્થારાનં મુખુલ્લોકિકાતિ પુથુજ્જના. પુથુ સબ્બગતીહિ અવુટ્ઠિતાતિ પુથુજ્જના. પુથુ નાનાભિસઙ્ખારે અભિસઙ્ખરોન્તીતિ પુથુજ્જના. પુથુ નાનાઓઘેહિ વુય્હન્તીતિ પુથુજ્જના. પુથુ નાનાસન્તાપેહિ સન્તપ્પન્તીતિ પુથુજ્જના. પુથુ નાનાપરિળાહેહિ પરિડય્હન્તીતિ પુથુજ્જના. પુથુ પઞ્ચસુ કામગુણેસુ રત્તા ગિદ્ધા ગધિતા મુચ્છિતા અજ્ઝોસન્ના લગ્ગા લગ્ગિતા પલિબુદ્ધાતિ પુથુજ્જના. પુથુ પઞ્ચહિ નીવરણેહિ આવુતા નિવુતા ઓવુતા પિહિતા પટિચ્છન્ના પટિકુજ્જિતાતિ પુથુજ્જના’’તિ (મહાનિ॰ ૯૪). પુથૂનં વા ગણનપથમતીતાનં અરિયધમ્મપરમ્મુખાનં નીચધમ્મસમાચારાનં જનાનં અન્તોગધત્તાપિ પુથુજ્જના. પુથુ વા અયં – વિસુંયેવ સઙ્ખ્યં ગતો, વિસંસટ્ઠો સીલસુતાદિગુણયુત્તેહિ અરિયેહિ – જનોતિપિ પુથુજ્જનો. એવમેતેહિ ‘અસ્સુતવા પુથુજ્જનો’તિ દ્વીહિ પદેહિ યે તે –

    So hi puthūnaṃ nānappakārānaṃ kilesādīnaṃ jananādīhi kāraṇehi puthujjano. Yathāha – ‘‘puthu kilese janentīti puthujjanā. Puthu avihatasakkāyadiṭṭhikāti puthujjanā. Puthu satthārānaṃ mukhullokikāti puthujjanā. Puthu sabbagatīhi avuṭṭhitāti puthujjanā. Puthu nānābhisaṅkhāre abhisaṅkharontīti puthujjanā. Puthu nānāoghehi vuyhantīti puthujjanā. Puthu nānāsantāpehi santappantīti puthujjanā. Puthu nānāpariḷāhehi pariḍayhantīti puthujjanā. Puthu pañcasu kāmaguṇesu rattā giddhā gadhitā mucchitā ajjhosannā laggā laggitā palibuddhāti puthujjanā. Puthu pañcahi nīvaraṇehi āvutā nivutā ovutā pihitā paṭicchannā paṭikujjitāti puthujjanā’’ti (mahāni. 94). Puthūnaṃ vā gaṇanapathamatītānaṃ ariyadhammaparammukhānaṃ nīcadhammasamācārānaṃ janānaṃ antogadhattāpi puthujjanā. Puthu vā ayaṃ – visuṃyeva saṅkhyaṃ gato, visaṃsaṭṭho sīlasutādiguṇayuttehi ariyehi – janotipi puthujjano. Evametehi ‘assutavā puthujjano’ti dvīhi padehi ye te –

    ‘‘દુવે પુથુજ્જના વુત્તા, બુદ્ધેનાદિચ્ચબન્ધુના;

    ‘‘Duve puthujjanā vuttā, buddhenādiccabandhunā;

    અન્ધો પુથુજ્જનો એકો, કલ્યાણેકો પુથુજ્જનો’’તિ. (દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૭; અ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૧.૫૧; પટિ॰ મ॰ અટ્ઠ॰ ૨.૧.૧૩૦; ચૂળનિ॰ અટ્ઠ॰ ૮૮);

    Andho puthujjano eko, kalyāṇeko puthujjano’’ti. (dī. ni. aṭṭha. 1.7; a. ni. aṭṭha. 1.1.51; paṭi. ma. aṭṭha. 2.1.130; cūḷani. aṭṭha. 88);

    દ્વે પુથુજ્જના વુત્તા, તેસુ અન્ધપુથુજ્જનો વુત્તો હોતીતિ વેદિતબ્બો.

    Dve puthujjanā vuttā, tesu andhaputhujjano vutto hotīti veditabbo.

    અરિયાનં અદસ્સાવીતિઆદીસુ અરિયાતિ આરકત્તા કિલેસેહિ, અનયે ન ઇરિયનતો, અયે ઇરિયનતો, સદેવકેન લોકેન ચ અરણીયતો બુદ્ધા ચ પચ્ચેકબુદ્ધા ચ બુદ્ધસાવકા ચ વુચ્ચન્તિ. બુદ્ધા એવ વા ઇધ અરિયા. યથાહ – ‘‘સદેવકે, ભિક્ખવે, લોકે…પે॰… તથાગતો અરિયોતિ વુચ્ચતી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૫.૧૦૯૮).

    Ariyānaṃ adassāvītiādīsu ariyāti ārakattā kilesehi, anaye na iriyanato, aye iriyanato, sadevakena lokena ca araṇīyato buddhā ca paccekabuddhā ca buddhasāvakā ca vuccanti. Buddhā eva vā idha ariyā. Yathāha – ‘‘sadevake, bhikkhave, loke…pe… tathāgato ariyoti vuccatī’’ti (saṃ. ni. 5.1098).

    સપ્પુરિસાતિ એત્થ પન પચ્ચેકબુદ્ધા તથાગતસાવકા ચ સપ્પુરિસાતિ વેદિતબ્બા. તે હિ લોકુત્તરગુણયોગેન સોભના પુરિસાતિ સપ્પુરિસા. સબ્બેવ વા એતે દ્વેધાપિ વુત્તા. બુદ્ધાપિ હિ અરિયા ચ સપ્પુરિસા ચ પચ્ચેકબુદ્ધા બુદ્ધસાવકાપિ. યથાહ –

    Sappurisāti ettha pana paccekabuddhā tathāgatasāvakā ca sappurisāti veditabbā. Te hi lokuttaraguṇayogena sobhanā purisāti sappurisā. Sabbeva vā ete dvedhāpi vuttā. Buddhāpi hi ariyā ca sappurisā ca paccekabuddhā buddhasāvakāpi. Yathāha –

    ‘‘યો વે કતઞ્ઞૂ કતવેદિ ધીરો,

    ‘‘Yo ve kataññū katavedi dhīro,

    કલ્યાણમિત્તો દળ્હભત્તિ ચ હોતિ;

    Kalyāṇamitto daḷhabhatti ca hoti;

    દુખિતસ્સ સક્કચ્ચ કરોતિ કિચ્ચં,

    Dukhitassa sakkacca karoti kiccaṃ,

    તથાવિધં સપ્પુરિસં વદન્તી’’તિ. (જા॰ ૨.૧૭.૭૮);

    Tathāvidhaṃ sappurisaṃ vadantī’’ti. (jā. 2.17.78);

    ‘કલ્યાણમિત્તો દળ્હભત્તિ ચ હોતી’તિ એત્તાવતા હિ બુદ્ધસાવકો વુત્તો. કતઞ્ઞુતાદીહિ પચ્ચેકબુદ્ધા બુદ્ધાતિ. ઇદાનિ યો તેસં અરિયાનં અદસ્સનસીલો, ન ચ દસ્સને સાધુકારી, સો અરિયાનં અદસ્સાવીતિ વેદિતબ્બો. સો ચક્ખુના અદસ્સાવી ઞાણેન અદસ્સાવીતિ દુવિધો. તેસુ ઞાણેન અદસ્સાવી ઇધ અધિપ્પેતો. મંસચક્ખુના હિ દિબ્બચક્ખુના વા અરિયા દિટ્ઠાપિ અદિટ્ઠાવ હોન્તિ, તેસં ચક્ખૂનં વણ્ણમત્તગ્ગહણતો, ન અરિયભાવગોચરતો. સોણસિઙ્ગાલાદયોપિ ચક્ખુના અરિયે પસ્સન્તિ, ન ચ તે અરિયાનં દસ્સાવિનો.

    ‘Kalyāṇamitto daḷhabhatti ca hotī’ti ettāvatā hi buddhasāvako vutto. Kataññutādīhi paccekabuddhā buddhāti. Idāni yo tesaṃ ariyānaṃ adassanasīlo, na ca dassane sādhukārī, so ariyānaṃ adassāvīti veditabbo. So cakkhunā adassāvī ñāṇena adassāvīti duvidho. Tesu ñāṇena adassāvī idha adhippeto. Maṃsacakkhunā hi dibbacakkhunā vā ariyā diṭṭhāpi adiṭṭhāva honti, tesaṃ cakkhūnaṃ vaṇṇamattaggahaṇato, na ariyabhāvagocarato. Soṇasiṅgālādayopi cakkhunā ariye passanti, na ca te ariyānaṃ dassāvino.

    તત્રિદં વત્થુ – ચિત્તલપબ્બતવાસિનો કિર ખીણાસવત્થેરસ્સ ઉપટ્ઠાકો વુડ્ઢપબ્બજિતો એકદિવસં થેરેન સદ્ધિં પિણ્ડાય ચરિત્વા થેરસ્સ પત્તચીવરં ગહેત્વા પિટ્ઠિતો આગચ્છન્તો થેરં પુચ્છિ – ‘અરિયા નામ ભન્તે કીદિસા’તિ? થેરો આહ – ‘ઇધેકચ્ચો મહલ્લકો અરિયાનં પત્તચીવરં ગહેત્વા વત્તપટિપત્તિં કત્વા સહ ચરન્તોપિ નેવ અરિયે જાનાતિ, એવંદુજ્જાનાવુસો, અરિયા’તિ. એવં વુત્તેપિ સો નેવ અઞ્ઞાસિ. તસ્મા ન ચક્ખુના દસ્સનં ‘દસ્સનં’, ઞાણદસ્સનમેવ ‘દસ્સનં’. યથાહ – ‘‘કિં તે વક્કલિ ઇમિના પૂતિકાયેન દિટ્ઠેન? યો ખો, વક્કલિ, ધમ્મં પસ્સતિ, સો મં પસ્સતી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૩.૮૭). તસ્મા ચક્ખુના પસ્સન્તોપિ, ઞાણેન અરિયેહિ દિટ્ઠં અનિચ્ચાદિલક્ખણં અપસ્સન્તો, અરિયાધિગતઞ્ચ ધમ્મં અનધિગચ્છન્તો, અરિયકરધમ્માનં અરિયભાવસ્સ ચ અદિટ્ઠત્તા, ‘અરિયાનં અદસ્સાવી’તિ વેદિતબ્બો.

    Tatridaṃ vatthu – cittalapabbatavāsino kira khīṇāsavattherassa upaṭṭhāko vuḍḍhapabbajito ekadivasaṃ therena saddhiṃ piṇḍāya caritvā therassa pattacīvaraṃ gahetvā piṭṭhito āgacchanto theraṃ pucchi – ‘ariyā nāma bhante kīdisā’ti? Thero āha – ‘idhekacco mahallako ariyānaṃ pattacīvaraṃ gahetvā vattapaṭipattiṃ katvā saha carantopi neva ariye jānāti, evaṃdujjānāvuso, ariyā’ti. Evaṃ vuttepi so neva aññāsi. Tasmā na cakkhunā dassanaṃ ‘dassanaṃ’, ñāṇadassanameva ‘dassanaṃ’. Yathāha – ‘‘kiṃ te vakkali iminā pūtikāyena diṭṭhena? Yo kho, vakkali, dhammaṃ passati, so maṃ passatī’’ti (saṃ. ni. 3.87). Tasmā cakkhunā passantopi, ñāṇena ariyehi diṭṭhaṃ aniccādilakkhaṇaṃ apassanto, ariyādhigatañca dhammaṃ anadhigacchanto, ariyakaradhammānaṃ ariyabhāvassa ca adiṭṭhattā, ‘ariyānaṃ adassāvī’ti veditabbo.

    અરિયધમ્મસ્સ અકોવિદોતિ સતિપટ્ઠાનાદિભેદે અરિયધમ્મે અકુસલો. અરિયધમ્મે અવિનીતોતિ, એત્થ પન

    Ariyadhammassaakovidoti satipaṭṭhānādibhede ariyadhamme akusalo. Ariyadhamme avinītoti, ettha pana

    દુવિધો વિનયો નામ, એકમેકેત્થ પઞ્ચધા;

    Duvidho vinayo nāma, ekamekettha pañcadhā;

    અભાવતો તસ્સ અયં, અવિનીતોતિ વુચ્ચતિ.

    Abhāvato tassa ayaṃ, avinītoti vuccati.

    અયઞ્હિ સંવરવિનયો પહાનવિનયોતિ દુવિધો વિનયો. એત્થ ચ દુવિધેપિ વિનયે એકમેકો વિનયો પઞ્ચધા ભિજ્જતિ. સંવરવિનયોપિ હિ સીલસંવરો સતિસંવરો ઞાણસંવરો ખન્તિસંવરો વીરિયસંવરોતિ પઞ્ચવિધો. પહાનવિનયોપિ તદઙ્ગપહાનં વિક્ખમ્ભનપહાનં સમુચ્છેદપહાનં પટિપ્પસ્સદ્ધિપહાનં નિસ્સરણપહાનન્તિ પઞ્ચવિધો.

    Ayañhi saṃvaravinayo pahānavinayoti duvidho vinayo. Ettha ca duvidhepi vinaye ekameko vinayo pañcadhā bhijjati. Saṃvaravinayopi hi sīlasaṃvaro satisaṃvaro ñāṇasaṃvaro khantisaṃvaro vīriyasaṃvaroti pañcavidho. Pahānavinayopi tadaṅgapahānaṃ vikkhambhanapahānaṃ samucchedapahānaṃ paṭippassaddhipahānaṃ nissaraṇapahānanti pañcavidho.

    તત્થ ‘‘ઇમિના પાતિમોક્ખસંવરેન ઉપેતો હોતિ સમુપેતો’’તિ (વિભ॰ ૫૧૧) અયં સીલસંવરો. ‘‘રક્ખતિ ચક્ખુન્દ્રિયં, ચક્ખુન્દ્રિયે સંવરં આપજ્જતી’’તિ (દી॰ નિ॰ ૧.૨૧૩; મ॰ નિ॰ ૧.૨૯૫; સં॰ નિ॰ ૪.૨૩૯; અ॰ નિ॰ ૩.૧૬) અયં સતિસંવરો.

    Tattha ‘‘iminā pātimokkhasaṃvarena upeto hoti samupeto’’ti (vibha. 511) ayaṃ sīlasaṃvaro. ‘‘Rakkhati cakkhundriyaṃ, cakkhundriye saṃvaraṃ āpajjatī’’ti (dī. ni. 1.213; ma. ni. 1.295; saṃ. ni. 4.239; a. ni. 3.16) ayaṃ satisaṃvaro.

    ‘‘યાનિ સોતાનિ લોકસ્મિં, (અજિતાતિ ભગવા)

    ‘‘Yāni sotāni lokasmiṃ, (ajitāti bhagavā)

    સતિ તેસં નિવારણં;

    Sati tesaṃ nivāraṇaṃ;

    સોતાનં સંવરં બ્રૂમિ,

    Sotānaṃ saṃvaraṃ brūmi,

    પઞ્ઞાયેતે પિધીયરે’’તિ. (સુ॰ નિ॰ ૧૦૪૧) –

    Paññāyete pidhīyare’’ti. (su. ni. 1041) –

    અયં ઞાણસંવરો નામ. ‘‘ખમો હોતિ સીતસ્સ ઉણ્હસ્સા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૪; અ॰ નિ॰ ૪.૧૧૪; ૬.૫૮) અયં ખન્તિસંવરો. ‘‘ઉપ્પન્નં કામવિતક્કં નાધિવાસેતી’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૬; અ॰ નિ॰ ૪.૧૧૪; ૬.૫૮) અયં વીરિયસંવરો. સબ્બોપિ ચાયં સંવરો યથાસકં સંવરિતબ્બાનં વિનેતબ્બાનઞ્ચ કાયદુચ્ચરિતાદીનં સંવરણતો સંવરો, વિનયનતો વિનયોતિ વુચ્ચતિ. એવં તાવ ‘સંવરવિનયો’ પઞ્ચધા ભિજ્જતીતિ વેદિતબ્બો.

    Ayaṃ ñāṇasaṃvaro nāma. ‘‘Khamo hoti sītassa uṇhassā’’ti (ma. ni. 1.24; a. ni. 4.114; 6.58) ayaṃ khantisaṃvaro. ‘‘Uppannaṃ kāmavitakkaṃ nādhivāsetī’’ti (ma. ni. 1.26; a. ni. 4.114; 6.58) ayaṃ vīriyasaṃvaro. Sabbopi cāyaṃ saṃvaro yathāsakaṃ saṃvaritabbānaṃ vinetabbānañca kāyaduccaritādīnaṃ saṃvaraṇato saṃvaro, vinayanato vinayoti vuccati. Evaṃ tāva ‘saṃvaravinayo’ pañcadhā bhijjatīti veditabbo.

    તથા યં નામરૂપપરિચ્છેદાદીસુ વિપસ્સનાઞાણેસુ પટિપક્ખભાવતો, દીપાલોકેનેવ તમસ્સ, તેન તેન વિપસ્સનાઞાણેન તસ્સ તસ્સ અનત્થસ્સ પહાનં, સેય્યથિદં – નામરૂપવવત્થાનેન સક્કાયદિટ્ઠિયા, પચ્ચયપરિગ્ગહેન અહેતુવિસમહેતુદિટ્ઠીનં, તસ્સેવ અપરભાગેન કઙ્ખાવિતરણેન કથંકથિભાવસ્સ, કલાપસમ્મસનેન ‘અહં મમા’તિ ગાહસ્સ, મગ્ગામગ્ગવવત્થાનેન અમગ્ગે મગ્ગસઞ્ઞાય, ઉદયદસ્સનેન ઉચ્છેદદિટ્ઠિયા, વયદસ્સનેન સસ્સતદિટ્ઠિયા, ભયદસ્સનેન સભયે અભયસઞ્ઞાય, આદીનવદસ્સનેન અસ્સાદસઞ્ઞાય, નિબ્બિદાનુપસ્સનાય અભિરતિસઞ્ઞાય, મુચ્ચિતુકમ્યતાઞાણેન અમુચ્ચિતુકામતાય, ઉપેક્ખાઞાણેન અનુપેક્ખાય, અનુલોમેન ધમ્મટ્ઠિતિયં નિબ્બાને ચ પટિલોમભાવસ્સ, ગોત્રભુના સઙ્ખારનિમિત્તગ્ગાહસ્સ પહાનં, એતં ‘તદઙ્ગપહાનં’ નામ.

    Tathā yaṃ nāmarūpaparicchedādīsu vipassanāñāṇesu paṭipakkhabhāvato, dīpālokeneva tamassa, tena tena vipassanāñāṇena tassa tassa anatthassa pahānaṃ, seyyathidaṃ – nāmarūpavavatthānena sakkāyadiṭṭhiyā, paccayapariggahena ahetuvisamahetudiṭṭhīnaṃ, tasseva aparabhāgena kaṅkhāvitaraṇena kathaṃkathibhāvassa, kalāpasammasanena ‘ahaṃ mamā’ti gāhassa, maggāmaggavavatthānena amagge maggasaññāya, udayadassanena ucchedadiṭṭhiyā, vayadassanena sassatadiṭṭhiyā, bhayadassanena sabhaye abhayasaññāya, ādīnavadassanena assādasaññāya, nibbidānupassanāya abhiratisaññāya, muccitukamyatāñāṇena amuccitukāmatāya, upekkhāñāṇena anupekkhāya, anulomena dhammaṭṭhitiyaṃ nibbāne ca paṭilomabhāvassa, gotrabhunā saṅkhāranimittaggāhassa pahānaṃ, etaṃ ‘tadaṅgapahānaṃ’ nāma.

    યં પન ઉપચારપ્પનાભેદેન સમાધિના પવત્તિભાવનિવારણતો, ઘટપ્પહારેનેવ ઉદકપિટ્ઠે સેવાલસ્સ, તેસં તેસં નીવરણાદિધમ્માનં પહાનં, એતં ‘વિક્ખમ્ભનપહાનં’ નામ. ‘‘યં ચતુન્નં અરિયમગ્ગાનં ભાવિતત્તા તંતંમગ્ગવતો અત્તનો અત્તનો સન્તાને દિટ્ઠિગતાનં પહાનાયા’’તિઆદિના (ધ॰ સ॰ ૨૭૭) નયેન વુત્તસ્સ સમુદયપક્ખિકસ્સ કિલેસગણસ્સ અચ્ચન્તં અપ્પવત્તિભાવેન પહાનં, ઇદં ‘સમુચ્છેદપહાનં’ નામ. યં પન ફલક્ખણે પટિપ્પસ્સદ્ધત્તં કિલેસાનં, એતં ‘પટિપ્પસ્સદ્ધિપહાનં’ નામ. યં સબ્બસઙ્ખતનિસ્સટત્તા પહીનસબ્બસઙ્ખતં નિબ્બાનં, એતં ‘નિસ્સરણપહાનં’ નામ. સબ્બમ્પિ ચેતં પહાનં યસ્મા ચાગટ્ઠેન પહાનં, વિનયનટ્ઠેન વિનયો, તસ્મા ‘પહાનવિનયો’તિ વુચ્ચતિ. તંતંપહાનવતો વા તસ્સ તસ્સ વિનયસ્સ સમ્ભવતોપેતં પહાનવિનયોતિ વુચ્ચતિ. એવં પહાનવિનયોપિ પઞ્ચધા ભિજ્જતીતિ વેદિતબ્બો.

    Yaṃ pana upacārappanābhedena samādhinā pavattibhāvanivāraṇato, ghaṭappahāreneva udakapiṭṭhe sevālassa, tesaṃ tesaṃ nīvaraṇādidhammānaṃ pahānaṃ, etaṃ ‘vikkhambhanapahānaṃ’ nāma. ‘‘Yaṃ catunnaṃ ariyamaggānaṃ bhāvitattā taṃtaṃmaggavato attano attano santāne diṭṭhigatānaṃ pahānāyā’’tiādinā (dha. sa. 277) nayena vuttassa samudayapakkhikassa kilesagaṇassa accantaṃ appavattibhāvena pahānaṃ, idaṃ ‘samucchedapahānaṃ’ nāma. Yaṃ pana phalakkhaṇe paṭippassaddhattaṃ kilesānaṃ, etaṃ ‘paṭippassaddhipahānaṃ’ nāma. Yaṃ sabbasaṅkhatanissaṭattā pahīnasabbasaṅkhataṃ nibbānaṃ, etaṃ ‘nissaraṇapahānaṃ’ nāma. Sabbampi cetaṃ pahānaṃ yasmā cāgaṭṭhena pahānaṃ, vinayanaṭṭhena vinayo, tasmā ‘pahānavinayo’ti vuccati. Taṃtaṃpahānavato vā tassa tassa vinayassa sambhavatopetaṃ pahānavinayoti vuccati. Evaṃ pahānavinayopi pañcadhā bhijjatīti veditabbo.

    એવમયં સઙ્ખેપતો દુવિધો, ભેદતો ચ દસવિધો વિનયો, ભિન્નસંવરત્તા, પહાતબ્બસ્સ ચ અપ્પહીનત્તા, યસ્મા એતસ્સ અસ્સુતવતો પુથુજ્જનસ્સ નત્થિ, તસ્મા અભાવતો તસ્સ, અયં ‘અવિનીતો’તિ વુચ્ચતીતિ. એસ નયો સપ્પુરિસાનં અદસ્સાવી સપ્પુરિસધમ્મસ્સ અકોવિદો સપ્પુરિસધમ્મે અવિનીતોતિ એત્થાપિ. નિન્નાનાકરણઞ્હેતં અત્થતો. યથાહ – ‘‘યેવ તે અરિયા તેવ તે સપ્પુરિસા, યેવ તે સપ્પુરિસા તેવ તે અરિયા. યો એવ સો અરિયાનં ધમ્મો સો એવ સો સપ્પુરિસાનં ધમ્મો, યો એવ સો સપ્પુરિસાનં ધમ્મો સો એવ સો અરિયાનં ધમ્મો. યેવ તે અરિયવિનયા તેવ તે સપ્પુરિસવિનયા, યેવ તે સપ્પુરિસવિનયા તેવ તે અરિયવિનયા. અરિયેતિ વા સપ્પુરિસેતિ વા, અરિયધમ્મેતિ વા સપ્પુરિસધમ્મેતિ વા, અરિયવિનયેતિ વા સપ્પુરિસવિનયેતિ વા, એસેસે એકે એકટ્ઠે સમે સમભાગે તજ્જાતે તઞ્ઞેવા’’તિ.

    Evamayaṃ saṅkhepato duvidho, bhedato ca dasavidho vinayo, bhinnasaṃvarattā, pahātabbassa ca appahīnattā, yasmā etassa assutavato puthujjanassa natthi, tasmā abhāvato tassa, ayaṃ ‘avinīto’ti vuccatīti. Esa nayo sappurisānaṃ adassāvī sappurisadhammassa akovido sappurisadhamme avinītoti etthāpi. Ninnānākaraṇañhetaṃ atthato. Yathāha – ‘‘yeva te ariyā teva te sappurisā, yeva te sappurisā teva te ariyā. Yo eva so ariyānaṃ dhammo so eva so sappurisānaṃ dhammo, yo eva so sappurisānaṃ dhammo so eva so ariyānaṃ dhammo. Yeva te ariyavinayā teva te sappurisavinayā, yeva te sappurisavinayā teva te ariyavinayā. Ariyeti vā sappuriseti vā, ariyadhammeti vā sappurisadhammeti vā, ariyavinayeti vā sappurisavinayeti vā, esese eke ekaṭṭhe same samabhāge tajjāte taññevā’’ti.

    રૂપં અત્તતો સમનુપસ્સતીતિ ઇધેકચ્ચો રૂપં અત્તતો સમનુપસ્સતિ – ‘યં રૂપં સો અહં, યો અહં તં રૂપ’ન્તિ રૂપઞ્ચ અત્તાનઞ્ચ અદ્વયં સમનુપસ્સતિ. ‘‘સેય્યથાપિ નામ તેલપ્પદીપસ્સ ઝાયતો યા અચ્ચિ સો વણ્ણો, યો વણ્ણો સા અચ્ચીતિ અચ્ચિઞ્ચ વણ્ણઞ્ચ અદ્વયં સમનુપસ્સતિ,’’ એવમેવ ઇધેકચ્ચો રૂપં અત્તતો સમનુપસ્સતીતિ એવં રૂપં અત્તાતિ દિટ્ઠિપસ્સનાય પસ્સતિ. રૂપવન્તં વા અત્તાનન્તિ ‘અરૂપં અત્તા’તિ ગહેત્વા, છાયાવન્તં રુક્ખં વિય, તં રૂપવન્તં સમનુપસ્સતિ. અત્તનિ વા રૂપન્તિ ‘અરૂપમેવ અત્તા’તિ ગહેત્વા, પુપ્ફમ્હિ ગન્ધં વિય, અત્તનિ રૂપં સમનુપસ્સતિ. રૂપસ્મિં વા અત્તાનન્તિ ‘અરૂપમેવ અત્તા’તિ ગહેત્વા, કરણ્ડકે મણિં વિય, અત્તાનં રૂપસ્મિં સમનુપસ્સતિ. વેદનાદીસુપિ એસેવ નયો.
