Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā

    ૩. નિક્ખેપકણ્ડં

    3. Nikkhepakaṇḍaṃ

    તિકનિક્ખેપકથાવણ્ણના

    Tikanikkhepakathāvaṇṇanā

    ૯૮૫. યથાવુત્તફસ્સપઞ્ચમકાદિરાસિકિચ્ચરહિતત્તા કેચિ ધમ્મે વિસું ઠપેત્વા સોવચસ્સતાદિઅવુત્તવિસેસસઙ્ગણ્હનત્થઞ્ચ, વેનેય્યજ્ઝાસયવસેન વા છન્દાદયો ‘‘યેવાપના’’તિ વુત્તાતિ યેવાપનકાનં પદુદ્ધારેન નિદ્દેસાનરહતાય કારણં વુત્તન્તિ હદયવત્થુસ્સ તથા નિદ્દેસાનરહતાય કારણં વદન્તો ‘‘સુખુમુપા…પે॰… હિતસ્સા’’તિ આહ. સુખુમભાવેપિ ઇન્દ્રિયાદિસભાવાનિ ઉપાદાયરૂપાનિ આધિપચ્ચાદિવસેન પાકટાનિ હોન્તિ, ન અતંસભાવં સુખુમુપાદાયરૂપન્તિ હદયવત્થુસ્સ પદુદ્ધારેન કુસલત્તિકપદભાજને નિદ્દેસાનરહતા વુત્તા. સુખુમભાવતોયેવ હિ તં મહાપકરણેપિ ‘‘યં રૂપં નિસ્સાય મનોધાતુ ચ મનોવિઞ્ઞાણધાતુ ચ વત્તન્તી’’તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૮) નિસ્સિતધમ્મમુખેન દસ્સિતન્તિ. વેનેય્યજ્ઝાસયવસેન વા હદયવત્થુ પદુદ્ધારેન ન દસ્સિતન્તિ દટ્ઠબ્બં. યેન પન અધિપ્પાયેન રૂપકણ્ડે હદયવત્થુ દુવિધેન રૂપસઙ્ગહાદીસુ ન વુત્તં, સો રૂપકણ્ડવણ્ણનાય વિભાવિતો એવાતિ. નિક્ખિપિત્વાતિ પદસ્સ પક્ખિપિત્વાતિ અત્થોતિ અધિપ્પાયેન ‘‘વિત્થારદેસનં અન્તોગધં કત્વા’’તિ વુત્તં. મૂલાદિવસેન હિ દેસિતા કુસલાદિધમ્મા તંતંચિત્તુપ્પાદાદિવસેનપિ દેસિતા એવ નામ હોન્તિ તંસભાવાનતિવત્તનતોતિ.

    985. Yathāvuttaphassapañcamakādirāsikiccarahitattā keci dhamme visuṃ ṭhapetvā sovacassatādiavuttavisesasaṅgaṇhanatthañca, veneyyajjhāsayavasena vā chandādayo ‘‘yevāpanā’’ti vuttāti yevāpanakānaṃ paduddhārena niddesānarahatāya kāraṇaṃ vuttanti hadayavatthussa tathā niddesānarahatāya kāraṇaṃ vadanto ‘‘sukhumupā…pe… hitassā’’ti āha. Sukhumabhāvepi indriyādisabhāvāni upādāyarūpāni ādhipaccādivasena pākaṭāni honti, na ataṃsabhāvaṃ sukhumupādāyarūpanti hadayavatthussa paduddhārena kusalattikapadabhājane niddesānarahatā vuttā. Sukhumabhāvatoyeva hi taṃ mahāpakaraṇepi ‘‘yaṃ rūpaṃ nissāya manodhātu ca manoviññāṇadhātu ca vattantī’’ti (paṭṭhā. 1.1.8) nissitadhammamukhena dassitanti. Veneyyajjhāsayavasena vā hadayavatthu paduddhārena na dassitanti daṭṭhabbaṃ. Yena pana adhippāyena rūpakaṇḍe hadayavatthu duvidhena rūpasaṅgahādīsu na vuttaṃ, so rūpakaṇḍavaṇṇanāya vibhāvito evāti. Nikkhipitvāti padassa pakkhipitvāti atthoti adhippāyena ‘‘vitthāradesanaṃ antogadhaṃ katvā’’ti vuttaṃ. Mūlādivasena hi desitā kusalādidhammā taṃtaṃcittuppādādivasenapi desitā eva nāma honti taṃsabhāvānativattanatoti.

    મૂલવસેનાતિ સુપ્પતિટ્ઠિતભાવસાધનવસેન. એતાનિ હેતુપદાદીનિ હિનોતિ ફલં એતસ્મા પવત્તતીતિ હેતુ, પટિચ્ચ એતસ્મા એતીતિ પચ્ચયો, જનેતીતિ જનકો, નિબ્બત્તેતીતિ નિબ્બત્તકોતિ સેસાનં વચનત્થો. ‘‘મૂલટ્ઠસ્સ…પે॰… વુત્ત’’ન્તિ કસ્મા વુત્તં, નનુ ‘‘પીળનટ્ઠો’’તિઆદીસુ વિય મૂલભાવો મૂલટ્ઠો, તીણિ કુસલમૂલાનીતિ અયઞ્ચ મૂલતો નિક્ખેપોતિ? ન, મૂલસ્સ અત્થો મૂલટ્ઠો , સો એવ મૂલટ્ઠોતિ સુપ્પતિટ્ઠિતભાવસાધનટ્ઠેન મૂલસભાવાનં અલોભાદિધમ્માનં કુસલધમ્મેસુ કિચ્ચવિસેસસ્સ અધિપ્પેતત્તા. તેનેવાહ ‘‘અત્થોતિ ધમ્મકિચ્ચ’’ન્તિ. અથ વા અત્થવસેનાતિ ‘‘તીણિ કુસલમૂલાની’’તિ વુત્તાનં તેસં મૂલાનં સભાવસઙ્ખાતઅત્થવસેન, ન ગાથાય વુત્તઅત્થવસેન. યસ્મા પન સો મૂલટ્ઠોયેવ ચ હોતિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘અલોભાદીન’’ન્તિઆદિ. અલોભાદયો વિય વેદનાક્ખન્ધાદયોપિ અધિકતત્તા તં-સદ્દેન પટિનિદ્દિસિતબ્બાતિ વુત્તં ‘‘તે કુસલમૂલા તંસમ્પયુત્તા’’તિ. તેહિ અલોભાદીહીતિ એત્થ આદિ-સદ્દેન વા વેદનાક્ખન્ધાદયોપિ સઙ્ગહિતાતિ દસ્સેતું ‘‘તે કુસલમૂલા તંસમ્પયુત્તા’’તિ વુત્તં.

    Mūlavasenāti suppatiṭṭhitabhāvasādhanavasena. Etāni hetupadādīni hinoti phalaṃ etasmā pavattatīti hetu, paṭicca etasmā etīti paccayo, janetīti janako, nibbattetīti nibbattakoti sesānaṃ vacanattho. ‘‘Mūlaṭṭhassa…pe… vutta’’nti kasmā vuttaṃ, nanu ‘‘pīḷanaṭṭho’’tiādīsu viya mūlabhāvo mūlaṭṭho, tīṇi kusalamūlānīti ayañca mūlato nikkhepoti? Na, mūlassa attho mūlaṭṭho , so eva mūlaṭṭhoti suppatiṭṭhitabhāvasādhanaṭṭhena mūlasabhāvānaṃ alobhādidhammānaṃ kusaladhammesu kiccavisesassa adhippetattā. Tenevāha ‘‘atthoti dhammakicca’’nti. Atha vā atthavasenāti ‘‘tīṇi kusalamūlānī’’ti vuttānaṃ tesaṃ mūlānaṃ sabhāvasaṅkhātaatthavasena, na gāthāya vuttaatthavasena. Yasmā pana so mūlaṭṭhoyeva ca hoti, tasmā vuttaṃ ‘‘alobhādīna’’ntiādi. Alobhādayo viya vedanākkhandhādayopi adhikatattā taṃ-saddena paṭiniddisitabbāti vuttaṃ ‘‘te kusalamūlā taṃsampayuttā’’ti. Tehi alobhādīhīti ettha ādi-saddena vā vedanākkhandhādayopi saṅgahitāti dassetuṃ ‘‘te kusalamūlā taṃsampayuttā’’ti vuttaṃ.

    ‘‘કતમે ધમ્મા કુસલા’’તિ પુચ્છિત્વા ફસ્સાદિભેદતો ચત્તારો ખન્ધે દસ્સેત્વા ‘‘ઇમે ધમ્મા કુસલા’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧) વુત્તતા ખન્ધા ચ કુસલન્તિ વુત્તં ‘‘ખન્ધેહિ સભાવતો કુસલે પરિયાદિયતી’’તિ. વેદનાક્ખન્ધો વાતિ કુસલં…પે॰… વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો વાતિ. અઞ્ઞસ્સ અત્તનો ફલસ્સ. મૂલેહિ કુસલાનં અનવજ્જતાય હેતું દસ્સેતીતિ ઇદં ન મૂલાનં કુસલસ્સ અનવજ્જભાવસાધકત્તા વુત્તં, અથ ખો તસ્સ અનવજ્જતાય સુપ્પતિટ્ઠિતભાવસાધકત્તા. યદિ હિ મૂલેહિ કતો કુસલાનં અનવજ્જભાવો ભવેય્ય, તંસમુટ્ઠાનરૂપસ્સપિ સો ભવેય્ય, મૂલાનં વા તેસં પચ્ચયભાવો ન સિયા, હોતિ ચ સો. વુત્તઞ્હેતં ‘‘હેતૂ હેતુ…પે॰… પચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૧.). કિઞ્ચ ભિય્યો કુસલાનં વિય અકુસલાબ્યાકતાનમ્પિ તબ્ભાવો મૂલપટિબદ્ધો ભવેય્ય, તથા સતિ અહેતુકાનં અકુસલાબ્યાકતાનં તબ્ભાવો ન સિયા, તસ્મા કુસલાદીનં યોનિસોમનસિકારાદિપટિબદ્ધો કુસલાદિભાવો, ન મૂલપટિબદ્ધો, મૂલાનિ પન કુસલાદીનં સુપ્પતિટ્ઠિતભાવસાધનાનીતિ વેદિતબ્બં. સહેતુકા હિ ધમ્મા વિરુળ્હમૂલા વિય પાદપા સુપ્પતિટ્ઠિતા થિરા હોન્તિ, ન તથા અહેતુકાતિ. તંસમ્પયોગકતં અનવજ્જસભાવન્તિ ઇદમ્પિ ન અનવજ્જસભાવસ્સ તંસમ્પયોગેન નિપ્ફાદિતત્તા વુત્તં, અનવજ્જસભાવં પન વિસેસેત્વા દસ્સેતું વુત્તં. અલોભાદિસમ્પયોગતો હિ કુસલાદીનં ખન્ધાનં અનવજ્જભાવો સુપ્પતિટ્ઠિતો જાયતિ, ન અહેતુકાબ્યાકતાનં વિય ન સુપ્પતિટ્ઠિતોતિ. યદિ એવં ન તેસં ખન્ધાનં કુસલાદિભાવો દસ્સિતો સિયા? ન, અધિકારતો કુસલભાવસ્સ વિઞ્ઞાયમાનત્તા. કમ્મ-સદ્દો વિય વિપાકધમ્મતાવાચિનો ન મૂલક્ખન્ધસદ્દા, સો ચ ઇધ અવિસેસતો વુત્તોતિ આહ ‘‘કમ્મેહિ સુખવિપાકતં દસ્સેતી’’તિ. આદિકલ્યાણતં કુસલાનં દસ્સેતીતિ યોજના. અનવજ્જહેતુસભાવસુખવિપાકભાવનિદાનાદિસમ્પત્તિયો દટ્ઠબ્બા, યોનિસોમનસિકારઅવજ્જપટિપક્ખતાઇટ્ઠવિપાકતાવસેનપિ નિદાનાદિસમ્પત્તિયો યોજેતબ્બા. યોનિસોમનસિકારતો હિ કુસલા અલોભાદિમૂલકા, અલોભાદિસમ્પયોગતો ચ લોભાદિપટિપક્ખસુખવિપાકાવ જાતાતિ.

    ‘‘Katame dhammā kusalā’’ti pucchitvā phassādibhedato cattāro khandhe dassetvā ‘‘ime dhammā kusalā’’ti (dha. sa. 1) vuttatā khandhā ca kusalanti vuttaṃ ‘‘khandhehi sabhāvato kusale pariyādiyatī’’ti. Vedanākkhandho vāti kusalaṃ…pe… viññāṇakkhandho vāti. Aññassa attano phalassa. Mūlehi kusalānaṃ anavajjatāya hetuṃ dassetīti idaṃ na mūlānaṃ kusalassa anavajjabhāvasādhakattā vuttaṃ, atha kho tassa anavajjatāya suppatiṭṭhitabhāvasādhakattā. Yadi hi mūlehi kato kusalānaṃ anavajjabhāvo bhaveyya, taṃsamuṭṭhānarūpassapi so bhaveyya, mūlānaṃ vā tesaṃ paccayabhāvo na siyā, hoti ca so. Vuttañhetaṃ ‘‘hetū hetu…pe… paccayo’’ti (paṭṭhā. 1.1.1.). Kiñca bhiyyo kusalānaṃ viya akusalābyākatānampi tabbhāvo mūlapaṭibaddho bhaveyya, tathā sati ahetukānaṃ akusalābyākatānaṃ tabbhāvo na siyā, tasmā kusalādīnaṃ yonisomanasikārādipaṭibaddho kusalādibhāvo, na mūlapaṭibaddho, mūlāni pana kusalādīnaṃ suppatiṭṭhitabhāvasādhanānīti veditabbaṃ. Sahetukā hi dhammā viruḷhamūlā viya pādapā suppatiṭṭhitā thirā honti, na tathā ahetukāti. Taṃsampayogakataṃ anavajjasabhāvanti idampi na anavajjasabhāvassa taṃsampayogena nipphāditattā vuttaṃ, anavajjasabhāvaṃ pana visesetvā dassetuṃ vuttaṃ. Alobhādisampayogato hi kusalādīnaṃ khandhānaṃ anavajjabhāvo suppatiṭṭhito jāyati, na ahetukābyākatānaṃ viya na suppatiṭṭhitoti. Yadi evaṃ na tesaṃ khandhānaṃ kusalādibhāvo dassito siyā? Na, adhikārato kusalabhāvassa viññāyamānattā. Kamma-saddo viya vipākadhammatāvācino na mūlakkhandhasaddā, so ca idha avisesato vuttoti āha ‘‘kammehi sukhavipākataṃ dassetī’’ti. Ādikalyāṇataṃ kusalānaṃ dassetīti yojanā. Anavajjahetusabhāvasukhavipākabhāvanidānādisampattiyo daṭṭhabbā, yonisomanasikāraavajjapaṭipakkhatāiṭṭhavipākatāvasenapi nidānādisampattiyo yojetabbā. Yonisomanasikārato hi kusalā alobhādimūlakā, alobhādisampayogato ca lobhādipaṭipakkhasukhavipākāva jātāti.

    ૯૮૬. ‘‘કસ્મા વુત્ત’’ન્તિ અનુયુઞ્જિત્વા ચોદકો ‘‘નનૂ’’તિઆદિના અત્તનો અધિપ્પાયં વિવરતિ. ઇતરો યથાવુત્તમોહસ્સ ઇધ સમ્પયુત્ત-સદ્દેન અવુચ્ચમાનતં ‘‘સચ્ચમેત’’ન્તિ સમ્પટિચ્છિત્વા ‘‘તેના’’તિઆદિના પરિહારમાહ. તસ્સત્થો – ‘‘તંસમ્પયુત્તા’’તિપદેન કિઞ્ચાપિ યથાવુત્તમોહો પધાનભાવેન ન ગહિતો, નાનન્તરિયકતાય પન ગુણભાવેન ગહિતોતિ. અઞ્ઞત્થ અભાવાતિ યથાવુત્તસમ્પયુત્તતો અઞ્ઞત્થ અભાવા. ન હિ વિચિકિચ્છુદ્ધચ્ચસહગતો મોહો વિચિકિચ્છુદ્ધચ્ચાદિધમ્મેહિ વિના હોતીતિ.

    986. ‘‘Kasmā vutta’’nti anuyuñjitvā codako ‘‘nanū’’tiādinā attano adhippāyaṃ vivarati. Itaro yathāvuttamohassa idha sampayutta-saddena avuccamānataṃ ‘‘saccameta’’nti sampaṭicchitvā ‘‘tenā’’tiādinā parihāramāha. Tassattho – ‘‘taṃsampayuttā’’tipadena kiñcāpi yathāvuttamoho padhānabhāvena na gahito, nānantariyakatāya pana guṇabhāvena gahitoti. Aññattha abhāvāti yathāvuttasampayuttato aññattha abhāvā. Na hi vicikicchuddhaccasahagato moho vicikicchuddhaccādidhammehi vinā hotīti.

    ૯૮૭. ઉપ્પાદાદિસઙ્ખતલક્ખણવિનિવત્તનત્થં ‘‘અનિચ્ચદુક્ખઅનત્તતા’’તિ વુત્તં. ઉપ્પાદાદયો પન તદવત્થધમ્મવિકારભાવતો તંતંધમ્મગ્ગહણેન ગહિતાયેવ. તથા હિ વુત્તં ‘‘જરામરણં દ્વીહિ ખન્ધેહિ સઙ્ગહિત’’ન્તિ (ધાતુ॰ ૭૧), ‘‘રૂપસ્સ ઉપચયો’’તિ ચ આદિ. કેસકુમ્ભાદિ સબ્બં નામં નામપઞ્ઞત્તિ, રૂપવેદનાદિઉપાદાના બ્રહ્મવિહારાદિગોચરા ઉપાદાપઞ્ઞત્તિ સત્તપઞ્ઞત્તિ, તંતંભૂતનિમિત્તં ભાવનાવિસેસઞ્ચ ઉપાદાય ગહેતબ્બો ઝાનગોચરવિસેસો કસિણપઞ્ઞત્તિ. પરમત્થે અમુઞ્ચિત્વા વોહરિયમાનાતિ ઇમિના વિહારમઞ્ચાદિપઞ્ઞત્તીનં સત્તપઞ્ઞત્તિસદિસતં દસ્સેતિ, યતો તા સત્તપઞ્ઞત્તિગ્ગહણેન ગય્હન્તિ. હુત્વા અભાવપટિપીળનઅવસવત્તનાકારભાવતો સઙ્ખતધમ્માનં આકારભાવતો સઙ્ખતધમ્માનં આકારવિસેસભૂતાનિ લક્ખણાનિ વિઞ્ઞત્તિઆદયો વિય વત્તબ્બાનિ સિયું, તાનિ પન નિસ્સયાનપેક્ખં ન લબ્ભન્તીતિ પઞ્ઞત્તિસભાવાનેવ તજ્જાપઞ્ઞત્તિભાવતોતિ ન વુત્તાનિ, સત્તઘટાદિતો વિસેસદસ્સનત્થં પન અટ્ઠકથાયં વિસું વુત્તાનીતિ. ન હિ કો…પે॰… વત્તું યુત્તં કુસલત્તિકસ્સ નિપ્પદેસત્તા.

    987. Uppādādisaṅkhatalakkhaṇavinivattanatthaṃ ‘‘aniccadukkhaanattatā’’ti vuttaṃ. Uppādādayo pana tadavatthadhammavikārabhāvato taṃtaṃdhammaggahaṇena gahitāyeva. Tathā hi vuttaṃ ‘‘jarāmaraṇaṃ dvīhi khandhehi saṅgahita’’nti (dhātu. 71), ‘‘rūpassa upacayo’’ti ca ādi. Kesakumbhādi sabbaṃ nāmaṃ nāmapaññatti, rūpavedanādiupādānā brahmavihārādigocarā upādāpaññatti sattapaññatti, taṃtaṃbhūtanimittaṃ bhāvanāvisesañca upādāya gahetabbo jhānagocaraviseso kasiṇapaññatti. Paramatthe amuñcitvā vohariyamānāti iminā vihāramañcādipaññattīnaṃ sattapaññattisadisataṃ dasseti, yato tā sattapaññattiggahaṇena gayhanti. Hutvā abhāvapaṭipīḷanaavasavattanākārabhāvato saṅkhatadhammānaṃ ākārabhāvato saṅkhatadhammānaṃ ākāravisesabhūtāni lakkhaṇāni viññattiādayo viya vattabbāni siyuṃ, tāni pana nissayānapekkhaṃ na labbhantīti paññattisabhāvāneva tajjāpaññattibhāvatoti na vuttāni, sattaghaṭādito visesadassanatthaṃ pana aṭṭhakathāyaṃ visuṃ vuttānīti. Na hi ko…pe… vattuṃ yuttaṃ kusalattikassa nippadesattā.

    ૯૮૮. ભવતિ એત્થાતિ ભૂમિ, નિસ્સયપચ્ચયભાવતો સુખસ્સ ભૂમિ સુખભૂમિ. સુખવેદનાસહિતં ચિત્તં. તસ્સ ભૂમિભેદેન નિદ્ધારણત્થં તંનિસ્સયભૂતા સમ્પયુત્તધમ્મા ‘‘કામાવચરે’’તિ વુત્તા. તસ્સ વા એકદેસભૂતસ્સ સમુદાયભાવતો આધારણભાવેન અપેક્ખિત્વા તંસમાનભૂમિ ‘‘કામાવચરે’’તિ વુત્તા. તત્થ ‘‘સુખભૂમિયં કામાવચરે’’તિ દ્વેપિ ભુમ્મવચનાનિ ભિન્નાધિકરણભાવેન અટ્ઠકથાયં વુત્તાનીતિ ઉભયેસમ્પિ સમાનાધિકરણભાવેન અત્થયોગં દસ્સેતું ‘‘સુખભૂમીતિ કામાવચરાદયોપિ યુજ્જન્તી’’તિ વુત્તં. યથેવ હિ ચિત્તં, એવં સબ્બેપિ પરિત્તસુખેન સમ્પયુત્તા ધમ્મા તસ્સ નિસ્સયભાવતો ભૂમિ કામાવચરાતિ. અટ્ઠકથાયમ્પિ વા અયમત્થો વુત્તોયેવાતિ દટ્ઠબ્બં. ‘‘ચિત્ત’’ન્તિ હિ ચિત્તુપ્પાદોપિ વુચ્ચતિ. તેન વુત્તં ‘‘ચિત્તં ઉપ્પન્નન્તિ એત્થ ચિત્તમેવ અગ્ગહેત્વા પરોપણ્ણાસકુસલધમ્મેહિ સદ્ધિંયેવ ચિત્તં ગહિત’’ન્તિ. એવઞ્ચ કત્વાતિ સુખભૂમિયન્તિ ચિત્તુપ્પાદસ્સ વિઞ્ઞાયમાનત્તા. વિભાગદસ્સનં વિસેસદસ્સનં. ભાસિતબ્બં ભાસિતં, તદેવ અત્થોતિ ભાસિતત્થો. અભિધેય્યત્થો. તદત્થવિઞ્ઞાપનેનાતિ તિકદુકાનં કુચ્છિતાનં સલનાદિઅત્થદીપકેન.

    988. Bhavati etthāti bhūmi, nissayapaccayabhāvato sukhassa bhūmi sukhabhūmi. Sukhavedanāsahitaṃ cittaṃ. Tassa bhūmibhedena niddhāraṇatthaṃ taṃnissayabhūtā sampayuttadhammā ‘‘kāmāvacare’’ti vuttā. Tassa vā ekadesabhūtassa samudāyabhāvato ādhāraṇabhāvena apekkhitvā taṃsamānabhūmi ‘‘kāmāvacare’’ti vuttā. Tattha ‘‘sukhabhūmiyaṃ kāmāvacare’’ti dvepi bhummavacanāni bhinnādhikaraṇabhāvena aṭṭhakathāyaṃ vuttānīti ubhayesampi samānādhikaraṇabhāvena atthayogaṃ dassetuṃ ‘‘sukhabhūmīti kāmāvacarādayopi yujjantī’’ti vuttaṃ. Yatheva hi cittaṃ, evaṃ sabbepi parittasukhena sampayuttā dhammā tassa nissayabhāvato bhūmi kāmāvacarāti. Aṭṭhakathāyampi vā ayamattho vuttoyevāti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Citta’’nti hi cittuppādopi vuccati. Tena vuttaṃ ‘‘cittaṃ uppannanti ettha cittameva aggahetvā paropaṇṇāsakusaladhammehi saddhiṃyeva cittaṃ gahita’’nti. Evañca katvāti sukhabhūmiyanti cittuppādassa viññāyamānattā. Vibhāgadassanaṃ visesadassanaṃ. Bhāsitabbaṃ bhāsitaṃ, tadeva atthoti bhāsitattho. Abhidheyyattho. Tadatthaviññāpanenāti tikadukānaṃ kucchitānaṃ salanādiatthadīpakena.

    ૯૯૪. કો પન વાદો ખન્ધારમ્મણસ્સાતિ પુબ્બાપરભાવેન વત્તમાને અરહતો ખન્ધે એકત્તનયવસેન સન્તાનતો ‘‘અમ્હાકં માતુલત્થેરો’’તિઆદિના આલમ્બિત્વા પવત્તમાનં ઉપાદાનં તસ્સ ઉપાદાનક્ખન્ધેયેવ ગણ્હાતિ. સતિપિ તંસન્તતિપરિયાપન્ને લોકુત્તરક્ખન્ધે તત્થ પવત્તિતું અસમત્થભાવતો કા પન કથા ખન્ધે આરબ્ભ પવત્તમાને. એતેન નત્થિ મગ્ગો વિસુદ્ધિયા, નત્થિ નિબ્બાનન્તિ એવમાદિવસેન પવત્તા મિચ્છાદિટ્ઠિઆદયો ન મગ્ગાદિવિસયા તંતંપઞ્ઞત્તિવિસયાતિ દીપિતં હોતિ.

    994. Ko pana vādo khandhārammaṇassāti pubbāparabhāvena vattamāne arahato khandhe ekattanayavasena santānato ‘‘amhākaṃ mātulatthero’’tiādinā ālambitvā pavattamānaṃ upādānaṃ tassa upādānakkhandheyeva gaṇhāti. Satipi taṃsantatipariyāpanne lokuttarakkhandhe tattha pavattituṃ asamatthabhāvato kā pana kathā khandhe ārabbha pavattamāne. Etena natthi maggo visuddhiyā, natthi nibbānanti evamādivasena pavattā micchādiṭṭhiādayo na maggādivisayā taṃtaṃpaññattivisayāti dīpitaṃ hoti.

    ૯૯૮. એવં સં…પે॰… લેસિકાતિ અનુપાદાનિયેહિ અસંકિલેસિકાનં ભેદાભાવમાહ.

    998. Evaṃ saṃ…pe… lesikāti anupādāniyehi asaṃkilesikānaṃ bhedābhāvamāha.

    ૧૦૦૬. અવિજ્જમાનો ચ સો નિચ્ચાદિવિપરિયાસાકારો ચાતિ અવિ…પે॰… સાકારોતિ પદચ્છેદો. દિટ્ઠિયા નિચ્ચાદિઅવિજ્જમાનાકારેન ગય્હમાનત્તેપિ ન તદાકારો વિય પરમત્થતો અવિજ્જમાનો, અથ ખો વિજ્જમાનો કાયો સક્કાયોતિ અવિજ્જમાનનિચ્ચાદિવિપરિયાસાકારતો વિસેસનન્તિ લોકુત્તરા ન ઇદં વિસેસનં અરહન્તિ ‘‘સન્તો વિજ્જમાનો કાયો સક્કાયો’’તિ. વત્થુ અવિસેસિતં હોતીતિ ઇદં ‘‘સતી કાયે’’તિ એત્થ કાય-સદ્દો સમૂહત્થતાય અનામસિતવિસેસં ખન્ધપઞ્ચકં વદતીતિ અધિપ્પાયેન વુત્તં. પસાદકાયો વિય કુચ્છિતાનં રાગાદીનં ઉપ્પત્તિટ્ઠાનતાય કાયોતિ વુચ્ચતીતિ એવં પન અત્થે સતિ દિટ્ઠિયા વત્થુ વિસેસિતમેવ હોતીતિ લોકુત્તરાપિ અપનીતા. ન હિ લોકુત્તરા ખન્ધા ઉપ્પત્તિટ્ઠાનતાય ‘‘કાયો’’તિ વુચ્ચન્તીતિ. સુદ્ધિયા અહેતુભૂતેનાતિ ગોસીલાદિના, લોકિયસીલેન વા લોકુત્તરસીલસ્સ અપદટ્ઠાનેન. ‘‘અવીતિક્કમનીયતાસતતંચરિતબ્બતાહિ વા સીલં, તપોચરણભાવેન સમાદિન્નતાય વતં. અત્તનો ગવાદિભાવાધિટ્ઠાનં સીલં, ગચ્છન્તોયેવ ભક્ખનાદિગવાદિકિરિયાકરણં વતં. અકત્તબ્બાભિમતતો નિવત્તનં વા સીલં, તંસમાદાનવતો વેસભોજનકિચ્ચચરણાદિવિસેસપટિપત્તિ વત’’ન્તિ ચ સીલબ્બતાનં વિસેસં વદન્તિ.

    1006. Avijjamāno ca so niccādivipariyāsākāro cāti avi…pe… sākāroti padacchedo. Diṭṭhiyā niccādiavijjamānākārena gayhamānattepi na tadākāro viya paramatthato avijjamāno, atha kho vijjamāno kāyo sakkāyoti avijjamānaniccādivipariyāsākārato visesananti lokuttarā na idaṃ visesanaṃ arahanti ‘‘santo vijjamāno kāyo sakkāyo’’ti. Vatthu avisesitaṃ hotīti idaṃ ‘‘satī kāye’’ti ettha kāya-saddo samūhatthatāya anāmasitavisesaṃ khandhapañcakaṃ vadatīti adhippāyena vuttaṃ. Pasādakāyo viya kucchitānaṃ rāgādīnaṃ uppattiṭṭhānatāya kāyoti vuccatīti evaṃ pana atthe sati diṭṭhiyā vatthu visesitameva hotīti lokuttarāpi apanītā. Na hi lokuttarā khandhā uppattiṭṭhānatāya ‘‘kāyo’’ti vuccantīti. Suddhiyā ahetubhūtenāti gosīlādinā, lokiyasīlena vā lokuttarasīlassa apadaṭṭhānena. ‘‘Avītikkamanīyatāsatataṃcaritabbatāhi vā sīlaṃ, tapocaraṇabhāvena samādinnatāya vataṃ. Attano gavādibhāvādhiṭṭhānaṃ sīlaṃ, gacchantoyeva bhakkhanādigavādikiriyākaraṇaṃ vataṃ. Akattabbābhimatato nivattanaṃ vā sīlaṃ, taṃsamādānavato vesabhojanakiccacaraṇādivisesapaṭipatti vata’’nti ca sīlabbatānaṃ visesaṃ vadanti.

    ૧૦૦૭. ઇમસ્સુપ્પાદા ઇદં ઉપ્પજ્જતીતિ ઉપ્પાદોતિ ન જનનમત્તં અધિપ્પેતં, અથ ખો અનિરોધોપીતિ ‘‘અવિઘાતં જનસદ્દો વદતી’’તિ આહ. તત્થાયં જન-સદ્દે નયો, જનિતાતિ જના, અવિહતાતિ અત્થો. પુથૂ જના એતેસન્તિ પુથુજ્જનાતિ પુથુસત્થુમાનિનો સત્તા. અભિસઙ્ખરણાદિઅત્થો વા જન-સદ્દો અનેકત્થત્તા ધાતૂનં. ખન્ધાયતનાદીનં સવનાધીનત્તા પઞ્ઞાચક્ખુપટિલાભસ્સ તેસં સવનાભાવદીપકં ‘‘અસ્સુતવા’’તિ ઇદં પદં અન્ધતં વદતિ.

    1007. Imassuppādā idaṃ uppajjatīti uppādoti na jananamattaṃ adhippetaṃ, atha kho anirodhopīti ‘‘avighātaṃ janasaddo vadatī’’ti āha. Tatthāyaṃ jana-sadde nayo, janitāti janā, avihatāti attho. Puthū janā etesanti puthujjanāti puthusatthumānino sattā. Abhisaṅkharaṇādiattho vā jana-saddo anekatthattā dhātūnaṃ. Khandhāyatanādīnaṃ savanādhīnattā paññācakkhupaṭilābhassa tesaṃ savanābhāvadīpakaṃ ‘‘assutavā’’ti idaṃ padaṃ andhataṃ vadati.

    કતં જાનન્તીતિ અત્તના પરેહિ ચ કતં કુસલાકુસલં તેહિ નિપ્ફાદિતં સુખદુક્ખં યાથાવતો જાનન્તિ. પરેસં અત્તના, અત્તનો ચ પરેહિ કતં ઉપકારં યથાવુત્તાકારેન પાકટં કરોન્તિ. બ્યાધિઆદીહિ દુક્ખિતસ્સ ઉપટ્ઠાનાદિકાતબ્બં, સંસારદુક્ખદુક્ખિતસ્સેવ વા યથાવુત્તાકારેન કાતબ્બં કરોન્તિ. અરિયકરધમ્મા અરિયસચ્ચાનીતિ પુરિમસચ્ચદ્વયવસેન વુત્તં ‘‘વિપસ્સિયમાના અનિચ્ચાદયો’’તિ. પરિઞ્ઞાદિવિસેસેન વા પસ્સિયમાનાતિ અત્થે સતિ અનિચ્ચાદયોતિ આદિ-સદ્દેન નિચ્ચમ્પિ નિબ્બાનં ગહિતન્તિ ચતુસચ્ચવસેનપિ યોજેતબ્બં, અનિચ્ચત્તાદયો વા ‘‘અનિચ્ચાદયો’’તિ વુત્તાતિ દટ્ઠબ્બં.

    Kataṃ jānantīti attanā parehi ca kataṃ kusalākusalaṃ tehi nipphāditaṃ sukhadukkhaṃ yāthāvato jānanti. Paresaṃ attanā, attano ca parehi kataṃ upakāraṃ yathāvuttākārena pākaṭaṃ karonti. Byādhiādīhi dukkhitassa upaṭṭhānādikātabbaṃ, saṃsāradukkhadukkhitasseva vā yathāvuttākārena kātabbaṃ karonti. Ariyakaradhammā ariyasaccānīti purimasaccadvayavasena vuttaṃ ‘‘vipassiyamānā aniccādayo’’ti. Pariññādivisesena vā passiyamānāti atthe sati aniccādayoti ādi-saddena niccampi nibbānaṃ gahitanti catusaccavasenapi yojetabbaṃ, aniccattādayo vā ‘‘aniccādayo’’ti vuttāti daṭṭhabbaṃ.

    અવસેસકિલેસા કિલેસસોતં. ઞાણન્તિ યાથાવતો જાનનં. યથાભૂતાવબોધેન હિ તસ્સ તાનિ અનુપ્પત્તિધમ્મતં આપાદિતતાય સન્તાને અપ્પવેસારહાનિ ‘‘સંવુતાનિ પિહિતાની’’તિ ચ વુચ્ચન્તિ. તથાતિ સબ્બસઙ્ખારાનં વિપ્પકારસ્સ ખમનાકારેન. અવિપરીતધમ્મા એતાય નિજ્ઝાયં ખમન્તીતિ પઞ્ઞા ખન્તીતિ. અદુટ્ઠસ્સેવ તિતિક્ખાભાવતો તથાપવત્તા ખન્ધાતિ અદોસપ્પધાના ખન્ધા વુત્તાતિ ‘‘અદોસો એવ વા’’તિ તતિયો વિકપ્પો વુત્તો. સતિપટિપક્ખત્તા અભિજ્ઝાદોમનસ્સાનં ‘‘મુટ્ઠસ્સચ્ચ’’ન્તિ વુત્તા. અક્ખન્તિ દોસો. સસ્સતાદિઅન્તવિનિમુત્તા ધમ્મટ્ઠિતીતિ સસ્સતુચ્છેદાદિગાહો તપ્પટિલોમભાવો વુત્તો. દિટ્ઠધમ્મનિબ્બાનવાદો નિબ્બાને પટિલોમભાવો. ચરિમાનુલોમઞાણવજ્ઝતણ્હાદિકો કિલેસોતિ વુત્તો, પટિપદાઞાણદસ્સનઞાણદસ્સનાનિ વિય ગોત્રભુઞાણં કિલેસાનં અપ્પવત્તિકરણભાવેન વત્તતિ, કિલેસવિસયાતિલઙ્ઘનભાવેન પન પવત્તતીતિ કત્વા વુત્તં ‘‘સઙ્ખાર…પે॰… પહાન’’ન્તિ.

    Avasesakilesā kilesasotaṃ. Ñāṇanti yāthāvato jānanaṃ. Yathābhūtāvabodhena hi tassa tāni anuppattidhammataṃ āpāditatāya santāne appavesārahāni ‘‘saṃvutāni pihitānī’’ti ca vuccanti. Tathāti sabbasaṅkhārānaṃ vippakārassa khamanākārena. Aviparītadhammā etāya nijjhāyaṃ khamantīti paññā khantīti. Aduṭṭhasseva titikkhābhāvato tathāpavattā khandhāti adosappadhānā khandhā vuttāti ‘‘adoso eva vā’’ti tatiyo vikappo vutto. Satipaṭipakkhattā abhijjhādomanassānaṃ ‘‘muṭṭhassacca’’nti vuttā. Akkhanti doso. Sassatādiantavinimuttā dhammaṭṭhitīti sassatucchedādigāho tappaṭilomabhāvo vutto. Diṭṭhadhammanibbānavādo nibbāne paṭilomabhāvo. Carimānulomañāṇavajjhataṇhādiko kilesoti vutto, paṭipadāñāṇadassanañāṇadassanāni viya gotrabhuñāṇaṃ kilesānaṃ appavattikaraṇabhāvena vattati, kilesavisayātilaṅghanabhāvena pana pavattatīti katvā vuttaṃ ‘‘saṅkhāra…pe… pahāna’’nti.

    દિટ્ઠિયાદીનં સમુદયસભાગતા કમ્મસ્સ વિકુપ્પાદને સહકારીકારણભાવો, દસ્સનાદિબ્યાપારં વા અત્તાનઞ્ચ દસ્સનાદિકિચ્ચં ચક્ખાદીનન્તિ એવઞ્હિ યથાતક્કિતં અત્તાનં રૂપન્તિ ગણ્હાતિ. યથાદિટ્ઠન્તિ તક્કદસ્સનેન યથોપલદ્ધન્તિ અધિપ્પાયો. ન હિ દિટ્ઠિગતિકો રૂપાયતનમેવ અત્તાતિ ગણ્હાતીતિ. ઇમિસ્સાપવત્તિયાતિ સામઞ્ઞેન રૂપં અત્તાતિ સબ્બસઙ્ગાહકભૂતાય પવત્તિયા. રૂપે…પે॰… માનન્તિ ચક્ખાદીસુ તંસભાવો અત્તાતિ પવત્તમાનં અત્તગ્ગહણં. અનઞ્ઞત્તાદિગ્ગહણન્તિ અનઞ્ઞત્તં અત્તનિયઅત્તનિસ્સિતઅત્તાધારતાગહણં. વણ્ણાદીનન્તિ વણ્ણરુક્ખપુપ્ફમણીનં. નનુ ચ રુક્ખપુપ્ફમણિયો પરમત્થતો ન વિજ્જન્તિ? સચ્ચં ન વિજ્જન્તિ, તદુપાદાનં પન વિજ્જતીતિ તં સમુદિતાદિપ્પકારં ઇધ રુક્ખાદિપરિયાયેન વુત્તન્તિ રુક્ખાદિનિદસ્સનેપિ ન દોસો છાયારુક્ખાદીનં વિય રૂપસ્સ અત્તનો ચ સંસામિભાવાદિમત્તસ્સ અધિપ્પેતત્તા.

    Diṭṭhiyādīnaṃ samudayasabhāgatā kammassa vikuppādane sahakārīkāraṇabhāvo, dassanādibyāpāraṃ vā attānañca dassanādikiccaṃ cakkhādīnanti evañhi yathātakkitaṃ attānaṃ rūpanti gaṇhāti. Yathādiṭṭhanti takkadassanena yathopaladdhanti adhippāyo. Na hi diṭṭhigatiko rūpāyatanameva attāti gaṇhātīti. Imissāpavattiyāti sāmaññena rūpaṃ attāti sabbasaṅgāhakabhūtāya pavattiyā. Rūpe…pe… mānanti cakkhādīsu taṃsabhāvo attāti pavattamānaṃ attaggahaṇaṃ. Anaññattādiggahaṇanti anaññattaṃ attaniyaattanissitaattādhāratāgahaṇaṃ. Vaṇṇādīnanti vaṇṇarukkhapupphamaṇīnaṃ. Nanu ca rukkhapupphamaṇiyo paramatthato na vijjanti? Saccaṃ na vijjanti, tadupādānaṃ pana vijjatīti taṃ samuditādippakāraṃ idha rukkhādipariyāyena vuttanti rukkhādinidassanepi na doso chāyārukkhādīnaṃ viya rūpassa attano ca saṃsāmibhāvādimattassa adhippetattā.

    ૧૦૦૮. જાતિઆદિસભાવન્તિ જાતિભવાદીનં નિબ્બત્તિનિબ્બત્તનાદિસભાવં, ઉપ્પાદનસમત્થતા પચ્ચયભાવો.

    1008. Jātiādisabhāvanti jātibhavādīnaṃ nibbattinibbattanādisabhāvaṃ, uppādanasamatthatā paccayabhāvo.

    ૧૦૦૯. સામઞ્ઞેન ‘‘તદેકટ્ઠા કિલેસા’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧૦૧૦), પરતો ‘‘અવસેસો લોભો’’તિઆદિવચનતો (ધ॰ સ॰ ૧૦૧૧) પારિસેસતો સામત્થિયતો વા લબ્ભમાનતાય સતિપિ આગતત્તે સરૂપેન પભેદેન વા દિટ્ઠિઆદયો વિય અનાગતત્તા લોભાદયો ‘‘અનાગતા’’તિ વુત્તાતિ આહ ‘‘ઇધ …પે॰… સ્સેતુ’’ન્તિ. અત્થતો વિઞ્ઞાયતિ લોભાદીહિ સહજાતા હુત્વા દિટ્ઠિયા એવ પાળિયં વુત્તકિલેસભાવતો. ઇતિપિ અત્થો યુજ્જતિ સંયોજનકિલેસાનમ્પિ પટિનિદ્દેસારહત્તા સમ્પયુત્તસમુટ્ઠાનભાવતો ચ. સંયોજનરહિતેહીતિ સંયોજનભાવરહિતેહિ થિનઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, થિનઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ વા.

    1009. Sāmaññena ‘‘tadekaṭṭhā kilesā’’ti (dha. sa. 1010), parato ‘‘avaseso lobho’’tiādivacanato (dha. sa. 1011) pārisesato sāmatthiyato vā labbhamānatāya satipi āgatatte sarūpena pabhedena vā diṭṭhiādayo viya anāgatattā lobhādayo ‘‘anāgatā’’ti vuttāti āha ‘‘idha…pe… ssetu’’nti. Atthato viññāyati lobhādīhi sahajātā hutvā diṭṭhiyā eva pāḷiyaṃ vuttakilesabhāvato. Itipi attho yujjati saṃyojanakilesānampi paṭiniddesārahattā sampayuttasamuṭṭhānabhāvato ca. Saṃyojanarahitehīti saṃyojanabhāvarahitehi thinauddhaccaahirikānottappehi, thinaahirikānottappehi vā.

    ૧૦૧૩. એકદે…પે॰… વદતિ અવયવેનપિ સમુદાયો વુચ્ચતીતિ. હેતુ એતેસં અત્થીતિ વા હેતુકા. અનિયતોતિ ન અવધારિતો. પુરિમપદાવધારણવસેન ગહેતબ્બત્થત્તા વિવરણીયત્થવા. અત્થતો નિક્ખિપિતુન્તિ ‘‘તયો કુસલહેતૂ અલોભો અદોસો અમોહો’’તિઆદીસુ (ધ॰ સ॰ ૧૦૬૦) વિય પુરિમનયેન દસ્સિતધમ્મેયેવ હેતુપહાતબ્બહેતુકભેદતો અત્થદસ્સનવસેન નિદ્દિસિતુન્તિ અત્થો.

    1013. Ekade…pe… vadati avayavenapi samudāyo vuccatīti. Hetu etesaṃ atthīti vā hetukā. Aniyatoti na avadhārito. Purimapadāvadhāraṇavasena gahetabbatthattā vivaraṇīyatthavā. Atthato nikkhipitunti ‘‘tayo kusalahetū alobho adoso amoho’’tiādīsu (dha. sa. 1060) viya purimanayena dassitadhammeyeva hetupahātabbahetukabhedato atthadassanavasena niddisitunti attho.

    ૧૦૨૯. અભિઞ્ઞાયુત્તવજ્જાનં મહગ્ગતાનં પરિત્તારમ્મણત્તાભાવા ‘‘મહગ્ગતા વા ઇદ્ધિવિધાદયો’’તિ વુત્તં. અતીતંસઞાણસ્સ કામાવચરત્તા ‘‘ચેતો…પે॰… ઞાણસમ્પયુત્તા’’તિ આહ.

    1029. Abhiññāyuttavajjānaṃ mahaggatānaṃ parittārammaṇattābhāvā ‘‘mahaggatā vā iddhividhādayo’’ti vuttaṃ. Atītaṃsañāṇassa kāmāvacarattā ‘‘ceto…pe… ñāṇasampayuttā’’ti āha.

    ૧૦૩૫. અનન્તરે નિયુત્તાનીતિ ચુતિઅનન્તરં ફલં અનન્તરં, તસ્મિં નિયુત્તાનિ તં એકન્તેન નિપ્ફાદનતો અનતિક્કમનકાનીતિ અત્થો. વુત્તપ્પકારસ્સ અનન્તરસ્સ કરણં અનન્તરં, તં સીલાનીતિ યોજેતબ્બં. અનેકેસુ આનન્તરિયેસુ કતેસુ કિઞ્ચાપિ બલવતોયેવ પટિસન્ધિદાનં, ન ઇતરેસં, અત્તના પન કાતબ્બકિચ્ચસ્સ તેનેવ કતત્તા તસ્સ વિપાકસ્સ ઉપત્થમ્ભનવસેન પવત્તનતો ન ઇતરાનિ તેન નિવારિતફલાનિ નામ હોન્તિ, કો પન વાદો પટિપક્ખેસુ કુસલેસૂતિ વુત્તં ‘‘પટિપક્ખેન અનિવારણીયફલત્તા’’તિ. ‘‘અનેકસ્મિમ્પિ…પે॰… નત્થી’’તિ કસ્મા વુત્તં, નનુ અનેકેસુ આનન્તરિયેસુ કતેસુ બલવંયેવ પટિસન્ધિદાયકન્તિ તેન ઇતરેસં વિપાકો પટિબાહિતો હોતીતિ આહ ‘‘ન ચ તેસ’’ન્તિઆદિ. તઞ્ચ તેસં અઞ્ઞમઞ્ઞં અપ્પટિબાહકત્તં માતિકાવણ્ણનાયં વિત્થારેન વિચારિતમેવ.

    1035. Anantare niyuttānīti cutianantaraṃ phalaṃ anantaraṃ, tasmiṃ niyuttāni taṃ ekantena nipphādanato anatikkamanakānīti attho. Vuttappakārassa anantarassa karaṇaṃ anantaraṃ, taṃ sīlānīti yojetabbaṃ. Anekesu ānantariyesu katesu kiñcāpi balavatoyeva paṭisandhidānaṃ, na itaresaṃ, attanā pana kātabbakiccassa teneva katattā tassa vipākassa upatthambhanavasena pavattanato na itarāni tena nivāritaphalāni nāma honti, ko pana vādo paṭipakkhesu kusalesūti vuttaṃ ‘‘paṭipakkhena anivāraṇīyaphalattā’’ti. ‘‘Anekasmimpi…pe… natthī’’ti kasmā vuttaṃ, nanu anekesu ānantariyesu katesu balavaṃyeva paṭisandhidāyakanti tena itaresaṃ vipāko paṭibāhito hotīti āha ‘‘na ca tesa’’ntiādi. Tañca tesaṃ aññamaññaṃ appaṭibāhakattaṃ mātikāvaṇṇanāyaṃ vitthārena vicāritameva.

    અત્થતો આપન્નં અગ્ગહેત્વા યથારુતવસેનેવ પાળિયા અત્થં ગહેત્વા તેસં વાદાનં તપ્પરભાવેન પવત્તિં સન્ધાય અહેતુકવાદાદીનં વિસેસં દસ્સેતું ‘‘પુરિમવાદો’’તિઆદિ વુત્તં. અનિય્યાનિકનિય્યાનિકભેદં પન સમ્ભારકમ્મં બન્ધમોક્ખહેતૂતિ બન્ધમોક્ખહેતું પટિસેધેન્તોપિ કમ્મં પટિસેધેતિ. સુમઙ્ગલવિલાસિનિયં પન વિપાકસ્સ કમ્મકિલેસસમાધિપઞ્ઞાનં હેતુભાવતો વિપાકોપિ બન્ધમોક્ખહેતૂતિ ‘‘નત્થિ હેતૂતિ વદન્તો ઉભયં પટિબાહતી’’તિ (દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૧૭૦-૧૭૨) વુત્તં. તત્થ કમ્મં પટિસેધેન્તેનપિ વિપાકો પટિસેધિતો હોતિ, વિપાકં પટિસેધેન્તેનપિ કમ્મન્તિ તયોપિ એતે વાદા અત્થતો ઉભયપટિસેધકાતિ વેદિતબ્બા. નિયતમિચ્છાદિટ્ઠિન્તિ અહેતુકવાદાદિપટિસંયુત્તે અસદ્ધમ્મે ઉગ્ગહપરિપુચ્છાવિનિચ્છયપસુતસ્સ ‘‘નત્થિ હેતૂ’’તિઆદિના રહો નિસીદિત્વા ચિન્તેન્તસ્સ તસ્મિં આરમ્મણે મિચ્છાસતિ સન્તિટ્ઠતિ, ચિત્તં એકગ્ગં હોતિ, જવનાનિ જવન્તિ. પઠમજવને સતેકિચ્છો હોતિ, તથા દુતિયાદીસુ. સત્તમે અતેકિચ્છભાવં પત્તો નામ હોતિ. યા એવં પવત્તા દિટ્ઠિ, તં સન્ધાય વુત્તં ‘‘નિયતમિચ્છાદિટ્ઠિ’’ન્તિ. તતો પુરિમભાવા અનિયતા.

    Atthato āpannaṃ aggahetvā yathārutavaseneva pāḷiyā atthaṃ gahetvā tesaṃ vādānaṃ tapparabhāvena pavattiṃ sandhāya ahetukavādādīnaṃ visesaṃ dassetuṃ ‘‘purimavādo’’tiādi vuttaṃ. Aniyyānikaniyyānikabhedaṃ pana sambhārakammaṃ bandhamokkhahetūti bandhamokkhahetuṃ paṭisedhentopi kammaṃ paṭisedheti. Sumaṅgalavilāsiniyaṃ pana vipākassa kammakilesasamādhipaññānaṃ hetubhāvato vipākopi bandhamokkhahetūti ‘‘natthi hetūti vadanto ubhayaṃ paṭibāhatī’’ti (dī. ni. aṭṭha. 1.170-172) vuttaṃ. Tattha kammaṃ paṭisedhentenapi vipāko paṭisedhito hoti, vipākaṃ paṭisedhentenapi kammanti tayopi ete vādā atthato ubhayapaṭisedhakāti veditabbā. Niyatamicchādiṭṭhinti ahetukavādādipaṭisaṃyutte asaddhamme uggahaparipucchāvinicchayapasutassa ‘‘natthi hetū’’tiādinā raho nisīditvā cintentassa tasmiṃ ārammaṇe micchāsati santiṭṭhati, cittaṃ ekaggaṃ hoti, javanāni javanti. Paṭhamajavane satekiccho hoti, tathā dutiyādīsu. Sattame atekicchabhāvaṃ patto nāma hoti. Yā evaṃ pavattā diṭṭhi, taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘niyatamicchādiṭṭhi’’nti. Tato purimabhāvā aniyatā.

    ૧૦૩૯. સહજાત અઞ્ઞમઞ્ઞ નિસ્સય અત્થિ અવિગતાદિવિસિટ્ઠભાવેપિ મગ્ગપચ્ચયસ્સ સમ્પયોગવિસિટ્ઠતાદીપનેનેવ સહજાતાદિવિસિટ્ઠતાપિ વિઞ્ઞાયતીતિ પાળિયં ‘‘સમ્પયુત્તો’’તિ વુત્તન્તિ ‘‘સમ્પયોગવિસિટ્ઠેના’’તિ વુત્તં. મગ્ગ…પે॰… દસ્સેતું, ન પન મગ્ગઙ્ગાનં અઞ્ઞમઞ્ઞં મગ્ગપચ્ચયભાવાભાવતોતિ અધિપ્પાયો. એવં સતીતિ યદિ મગ્ગઙ્ગાનં મગ્ગપચ્ચયલાભિતાય પકાસનો પઠમનયો, એવં સન્તે. મગ્ગઙ્ગાનિપિ વેદનાદયો વિય મગ્ગહેતુકભાવેન વત્તબ્બત્તા અમગ્ગસભાવાનં અલોભાદીનં તદઞ્ઞેસં તદુભયસભાવાનં ધમ્માનં પચ્ચયભાવદીપને તતિયનયે વિય ન ઠપેતબ્બાનીતિ આહ ‘‘ઠપેત્વાતિ ન વત્તબ્બં સિયા’’તિ. પુબ્બેતિ પુરિમનયે.

    1039. Sahajāta aññamañña nissaya atthi avigatādivisiṭṭhabhāvepi maggapaccayassa sampayogavisiṭṭhatādīpaneneva sahajātādivisiṭṭhatāpi viññāyatīti pāḷiyaṃ ‘‘sampayutto’’ti vuttanti ‘‘sampayogavisiṭṭhenā’’ti vuttaṃ. Magga…pe… dassetuṃ, na pana maggaṅgānaṃ aññamaññaṃ maggapaccayabhāvābhāvatoti adhippāyo. Evaṃ satīti yadi maggaṅgānaṃ maggapaccayalābhitāya pakāsano paṭhamanayo, evaṃ sante. Maggaṅgānipi vedanādayo viya maggahetukabhāvena vattabbattā amaggasabhāvānaṃ alobhādīnaṃ tadaññesaṃ tadubhayasabhāvānaṃ dhammānaṃ paccayabhāvadīpane tatiyanaye viya na ṭhapetabbānīti āha ‘‘ṭhapetvāti na vattabbaṃ siyā’’ti. Pubbeti purimanaye.

    દુતિયનયેપીતિ પિ-સદ્દેન પઠમનયં સમ્પિણ્ડેતિ. તેન સમ્માદિટ્ઠિયા પુરિમસ્મિં નયદ્વયે ઠપિતત્તા તસ્સ સહેતુકભાવદસ્સનો તતિયનયો આરદ્ધોતિ દસ્સેતિ. તતિયનયે સમ્માદિટ્ઠિયા સહેતુકભાવદસ્સનં અનિચ્છન્તો ચોદકો ‘‘કથં દસ્સિતો’’તિ ચોદેત્વા ‘‘નનૂ’’તિઆદિના અત્તનો અધિપ્પાયં વિવરતિ. ઇતરો ‘‘યથા હી’’તિઆદિના દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુભાવેન વુત્તાનમ્પિ લોભાદીનં અઞ્ઞમઞ્ઞં સહજેકટ્ઠસમ્પયુત્તસઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નતો દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકસઙ્ગહો વિય મગ્ગહેતુભાવેન વુત્તાયપિ સમ્માદિટ્ઠિયા મગ્ગહેતુકભાવોપિ યુજ્જતિ મગ્ગહેતુસમ્પયુત્તસઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નભાવતોતિ દસ્સેતિ.

    Dutiyanayepīti pi-saddena paṭhamanayaṃ sampiṇḍeti. Tena sammādiṭṭhiyā purimasmiṃ nayadvaye ṭhapitattā tassa sahetukabhāvadassano tatiyanayo āraddhoti dasseti. Tatiyanaye sammādiṭṭhiyā sahetukabhāvadassanaṃ anicchanto codako ‘‘kathaṃ dassito’’ti codetvā ‘‘nanū’’tiādinā attano adhippāyaṃ vivarati. Itaro ‘‘yathā hī’’tiādinā dassanena pahātabbahetubhāvena vuttānampi lobhādīnaṃ aññamaññaṃ sahajekaṭṭhasampayuttasaṅkhārakkhandhapariyāpannato dassanena pahātabbahetukasaṅgaho viya maggahetubhāvena vuttāyapi sammādiṭṭhiyā maggahetukabhāvopi yujjati maggahetusampayuttasaṅkhārakkhandhapariyāpannabhāvatoti dasseti.

    તતો અઞ્ઞસ્સેવાતિ તતો સમ્માદિટ્ઠિસઙ્ખાતહેતુતો અઞ્ઞસ્સ અલોભાદોસસ્સેવ. અઞ્ઞેનાતિ ‘‘મગ્ગો હેતૂ’’તિ ઇતો અઞ્ઞેન. અલોભાદોસાનંયેવ અધિપ્પેતત્તા તેસંયેવ આવેણિકેન મગ્ગહેતૂતિ ઇમિના પરિયાયેન. સાધારણેન પરિયાયેનાતિ તિણ્ણમ્પિ હેતૂનં અધિપ્પેતત્તા મગ્ગામગ્ગસભાવાનં સાધારણેન મગ્ગહેતુમગ્ગહેતૂતિ ઇમિના પરિયાયેન. તેસન્તિ હેતૂનં. અઞ્ઞેસન્તિ હેતુસમ્પયુત્તાનં. અત્થવિસેસવસેનાતિ ‘‘મગ્ગહેતુકા’’તિ પાળિયા અત્થવિસેસવસેન. અમોહેન અલોભાદોસામોહેહિ ચ સેસધમ્માનં સહેતુકભાવદસ્સનવસેન પવત્તા દુતિયતતિયનયા ‘‘સરૂપતો હેતુહેતુમન્તદસ્સન’’ન્તિ વુત્તા. તથાઅદસ્સનતોતિ સરૂપેન અદસ્સનતો. અત્થેન…પે॰… ગમનતોતિ ‘‘મગ્ગઙ્ગાનિ ઠપેત્વા તંસમ્પયુત્તો’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧૦૩૯) વચનતો મગ્ગસભાવાનં ધમ્માનં મગ્ગપચ્ચયતાસઙ્ખાતો સમ્પયુત્તાનં હેતુભાવો સરૂપતો દસ્સિતો. મગ્ગહેતુભૂતાય પન સમ્માદિટ્ઠિયા સમ્પયુત્તાનં હેતુહેતુભાવો અત્થતો ઞાપિતો હોતીતિ અત્થો.
