Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    તિરચ્છાનગતવત્થુકથા

    Tiracchānagatavatthukathā

    ૧૧૧. નાગયોનિયા અટ્ટીયતીતિ એત્થ કિઞ્ચાપિ સો પવત્તિયં કુસલવિપાકેન દેવસમ્પત્તિસદિસં ઇસ્સરિયસમ્પત્તિં અનુભોતિ, અકુસલવિપાકપટિસન્ધિકસ્સ પન તસ્સ સજાતિયા મેથુનપટિસેવને ચ વિસ્સટ્ઠનિદ્દોક્કમને ચ નાગસરીરં પાતુભવતિ ઉદકસઞ્ચારિકં મણ્ડૂકભક્ખં, તસ્મા સો તાય નાગયોનિયા અટ્ટીયતિ. હરાયતીતિ લજ્જતિ. જિગુચ્છતીતિ અત્તભાવં જિગુચ્છતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો નિક્ખન્તેતિ તસ્મિં ભિક્ખુસ્મિં નિક્ખન્તે. અથ વા તસ્સ ભિક્ખુનો નિક્ખમનેતિ અત્થો. વિસ્સટ્ઠો નિદ્દં ઓક્કમીતિ તસ્મિં અનિક્ખન્તે વિસ્સરભયેન સતિં અવિસ્સજ્જિત્વા કપિમિદ્ધવસેનેવ નિદ્દાયન્તો નિક્ખન્તે સતિં વિસ્સજ્જિત્વા વિસ્સટ્ઠો નિરાસઙ્કો મહાનિદ્દં પટિપજ્જિ. વિસ્સરમકાસીતિ ભયવસેન સમણસઞ્ઞં પહાય વિરૂપં મહાસદ્દમકાસિ.

    111.Nāgayoniyāaṭṭīyatīti ettha kiñcāpi so pavattiyaṃ kusalavipākena devasampattisadisaṃ issariyasampattiṃ anubhoti, akusalavipākapaṭisandhikassa pana tassa sajātiyā methunapaṭisevane ca vissaṭṭhaniddokkamane ca nāgasarīraṃ pātubhavati udakasañcārikaṃ maṇḍūkabhakkhaṃ, tasmā so tāya nāgayoniyā aṭṭīyati. Harāyatīti lajjati. Jigucchatīti attabhāvaṃ jigucchati. Tassa bhikkhuno nikkhanteti tasmiṃ bhikkhusmiṃ nikkhante. Atha vā tassa bhikkhuno nikkhamaneti attho. Vissaṭṭho niddaṃ okkamīti tasmiṃ anikkhante vissarabhayena satiṃ avissajjitvā kapimiddhavaseneva niddāyanto nikkhante satiṃ vissajjitvā vissaṭṭho nirāsaṅko mahāniddaṃ paṭipajji. Vissaramakāsīti bhayavasena samaṇasaññaṃ pahāya virūpaṃ mahāsaddamakāsi.

    તુમ્હે ખોત્થાતિ તુમ્હે ખો અત્થ; અકારસ્સ લોપં કત્વા વુત્તં. તુમ્હે ખો નાગા ઝાનવિપસ્સનામગ્ગફલાનં અભબ્બત્તા ઇમસ્મિં ધમ્મવિનયે અવિરુળ્હિધમ્મા અત્થ, વિરુળ્હિધમ્મા ન ભવથાતિ અયમેત્થ સઙ્ખેપત્થો. સજાતિયાતિ નાગિયા એવ. યદા પન મનુસ્સિત્થિઆદિભેદાય અઞ્ઞજાતિયા પટિસેવતિ, તદા દેવપુત્તો વિય હોતિ. એત્થ ચ પવત્તિયં અભિણ્હં સભાવપાતુકમ્મદસ્સનવસેન ‘‘દ્વે પચ્ચયા’’તિ વુત્તં. નાગસ્સ પન પઞ્ચસુ કાલેસુ સભાવપાતુકમ્મં હોતિ – પટિસન્ધિકાલે, તચજહનકાલે, સજાતિયા મેથુનકાલે, વિસ્સટ્ઠનિદ્દોક્કમનકાલે, ચુતિકાલેતિ.

    Tumhe khotthāti tumhe kho attha; akārassa lopaṃ katvā vuttaṃ. Tumhe kho nāgā jhānavipassanāmaggaphalānaṃ abhabbattā imasmiṃ dhammavinaye aviruḷhidhammā attha, viruḷhidhammā na bhavathāti ayamettha saṅkhepattho. Sajātiyāti nāgiyā eva. Yadā pana manussitthiādibhedāya aññajātiyā paṭisevati, tadā devaputto viya hoti. Ettha ca pavattiyaṃ abhiṇhaṃ sabhāvapātukammadassanavasena ‘‘dve paccayā’’ti vuttaṃ. Nāgassa pana pañcasu kālesu sabhāvapātukammaṃ hoti – paṭisandhikāle, tacajahanakāle, sajātiyā methunakāle, vissaṭṭhaniddokkamanakāle, cutikāleti.

    તિરચ્છાનગતો ભિક્ખવેતિ એત્થ નાગો વા હોતુ સુપણ્ણમાણવકાદીનં વા અઞ્ઞતરો, અન્તમસો સક્કં દેવરાજાનં ઉપાદાય યો કોચિ અમનુસ્સજાતિયો, સબ્બોવ ઇમસ્મિં અત્થે તિરચ્છાનગતોતિ વેદિતબ્બો. સો નેવ ઉપસમ્પાદેતબ્બો, ન પબ્બાજેતબ્બો, ઉપસમ્પન્નોપિ નાસેતબ્બોતિ.

    Tiracchānagato bhikkhaveti ettha nāgo vā hotu supaṇṇamāṇavakādīnaṃ vā aññataro, antamaso sakkaṃ devarājānaṃ upādāya yo koci amanussajātiyo, sabbova imasmiṃ atthe tiracchānagatoti veditabbo. So neva upasampādetabbo, na pabbājetabbo, upasampannopi nāsetabboti.

    તિરચ્છાનગતવત્થુકથા નિટ્ઠિતા.

    Tiracchānagatavatthukathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૪૯. તિરચ્છાનગતવત્થુ • 49. Tiracchānagatavatthu

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / તિત્થિયપક્કન્તકકથાવણ્ણના • Titthiyapakkantakakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / તિરચ્છાનગતવત્થુકથાવણ્ણના • Tiracchānagatavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / તિરચ્છાનવત્થુકથાવણ્ણના • Tiracchānavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૪૯. તિરચ્છાનગતવત્થુ • 49. Tiracchānagatavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact