Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૭. તિસ્સમેત્તેય્યસુત્તં

    7. Tissametteyyasuttaṃ

    ૮૨૦.

    820.

    ‘‘મેથુનમનુયુત્તસ્સ, (ઇચ્ચાયસ્મા તિસ્સો મેત્તેય્યો) વિઘાતં બ્રૂહિ મારિસ;

    ‘‘Methunamanuyuttassa, (iccāyasmā tisso metteyyo) vighātaṃ brūhi mārisa;

    સુત્વાન તવ સાસનં, વિવેકે સિક્ખિસ્સામસે.

    Sutvāna tava sāsanaṃ, viveke sikkhissāmase.

    ૮૨૧.

    821.

    ‘‘મેથુનમનુયુત્તસ્સ, (મેત્તેય્યાતિ ભગવા) મુસ્સતે વાપિ સાસનં;

    ‘‘Methunamanuyuttassa, (metteyyāti bhagavā) mussate vāpi sāsanaṃ;

    મિચ્છા ચ પટિપજ્જતિ, એતં તસ્મિં અનારિયં.

    Micchā ca paṭipajjati, etaṃ tasmiṃ anāriyaṃ.

    ૮૨૨.

    822.

    ‘‘એકો પુબ્બે ચરિત્વાન, મેથુનં યો નિસેવતિ;

    ‘‘Eko pubbe caritvāna, methunaṃ yo nisevati;

    યાનં ભન્તં વ તં લોકે, હીનમાહુ પુથુજ્જનં.

    Yānaṃ bhantaṃ va taṃ loke, hīnamāhu puthujjanaṃ.

    ૮૨૩.

    823.

    ‘‘યસો કિત્તિ ચ યા પુબ્બે, હાયતે વાપિ તસ્સ સા;

    ‘‘Yaso kitti ca yā pubbe, hāyate vāpi tassa sā;

    એતમ્પિ દિસ્વા સિક્ખેથ, મેથુનં વિપ્પહાતવે.

    Etampi disvā sikkhetha, methunaṃ vippahātave.

    ૮૨૪.

    824.

    ‘‘સઙ્કપ્પેહિ પરેતો સો, કપણો વિય ઝાયતિ;

    ‘‘Saṅkappehi pareto so, kapaṇo viya jhāyati;

    સુત્વા પરેસં નિગ્ઘોસં, મઙ્કુ હોતિ તથાવિધો.

    Sutvā paresaṃ nigghosaṃ, maṅku hoti tathāvidho.

    ૮૨૫.

    825.

    ‘‘અથ સત્થાનિ કુરુતે, પરવાદેહિ ચોદિતો;

    ‘‘Atha satthāni kurute, paravādehi codito;

    એસ ખ્વસ્સ મહાગેધો, મોસવજ્જં પગાહતિ.

    Esa khvassa mahāgedho, mosavajjaṃ pagāhati.

    ૮૨૬.

    826.

    ‘‘પણ્ડિતોતિ સમઞ્ઞાતો, એકચરિયં અધિટ્ઠિતો;

    ‘‘Paṇḍitoti samaññāto, ekacariyaṃ adhiṭṭhito;

    અથાપિ 1 મેથુને યુત્તો, મન્દોવ પરિકિસ્સતિ 2.

    Athāpi 3 methune yutto, mandova parikissati 4.

    ૮૨૭.

    827.

    ‘‘એતમાદીનવં ઞત્વા, મુનિ પુબ્બાપરે ઇધ;

    ‘‘Etamādīnavaṃ ñatvā, muni pubbāpare idha;

    એકચરિયં દળ્હં કયિરા, ન નિસેવેથ મેથુનં.

    Ekacariyaṃ daḷhaṃ kayirā, na nisevetha methunaṃ.

    ૮૨૮.

    828.

    ‘‘વિવેકઞ્ઞેવ સિક્ખેથ, એતદરિયાનમુત્તમં;

    ‘‘Vivekaññeva sikkhetha, etadariyānamuttamaṃ;

    ન તેન સેટ્ઠો મઞ્ઞેથ, સ વે નિબ્બાનસન્તિકે.

    Na tena seṭṭho maññetha, sa ve nibbānasantike.

    ૮૨૯.

    829.

    ‘‘રિત્તસ્સ મુનિનો ચરતો, કામેસુ અનપેક્ખિનો;

    ‘‘Rittassa munino carato, kāmesu anapekkhino;

    ઓઘતિણ્ણસ્સ પિહયન્તિ, કામેસુ ગધિતા 5 પજા’’તિ.

    Oghatiṇṇassa pihayanti, kāmesu gadhitā 6 pajā’’ti.

    તિસ્સમેત્તેય્યસુત્તં સત્તમં નિટ્ઠિતં.

    Tissametteyyasuttaṃ sattamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. સ ચાપિ (નિદ્દેસે)
    2. પરિકિલિસ્સતિ (સી॰)
    3. sa cāpi (niddese)
    4. parikilissati (sī.)
    5. ગથિતા (સી॰)
    6. gathitā (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૭. તિસ્સમેત્તેય્યસુત્તવણ્ણના • 7. Tissametteyyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact