Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Mahāniddesa-aṭṭhakathā

    ૭. તિસ્સમેત્તેય્યસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના

    7. Tissametteyyasuttaniddesavaṇṇanā

    ૪૯. સત્તમે તિસ્સમેત્તેય્યસુત્તે મેથુનમનુયુત્તસ્સાતિ મેથુનધમ્મં સમાયુત્તસ્સ. ઇતીતિ એવમાહ. આયસ્માતિ પિયવચનમેતં. તિસ્સોતિ નામં તસ્સ થેરસ્સ. સોપિ હિ તિસ્સોતિ નામેન. મેત્તેય્યોતિ ગોત્તં, ગોત્તવસેનેવ એસ પાકટો અહોસિ. તસ્મા અટ્ઠુપ્પત્તિયં (સુ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૨.૮૨૧) વુત્તં – ‘‘તિસ્સમેત્તેય્યા નામ દ્વે સહાયા’’તિ. વિઘાતન્તિ ઉપઘાતં. બ્રૂહીતિ આચિક્ખ. મારિસાતિ પિયવચનમેતં, નિદ્દુક્ખાતિ વુત્તં હોતિ. સુત્વાન તવ સાસનન્તિ તવ વચનં સુત્વા. વિવેકે સિક્ખિસ્સામસેતિ સહાયં આરબ્ભ ધમ્મદેસનં યાચન્તો ભણતિ, સો પન સિક્ખિતસિક્ખોયેવ.

    49. Sattame tissametteyyasutte methunamanuyuttassāti methunadhammaṃ samāyuttassa. Itīti evamāha. Āyasmāti piyavacanametaṃ. Tissoti nāmaṃ tassa therassa. Sopi hi tissoti nāmena. Metteyyoti gottaṃ, gottavaseneva esa pākaṭo ahosi. Tasmā aṭṭhuppattiyaṃ (su. ni. aṭṭha. 2.821) vuttaṃ – ‘‘tissametteyyā nāma dve sahāyā’’ti. Vighātanti upaghātaṃ. Brūhīti ācikkha. Mārisāti piyavacanametaṃ, niddukkhāti vuttaṃ hoti. Sutvāna tava sāsananti tava vacanaṃ sutvā. Viveke sikkhissāmaseti sahāyaṃ ārabbha dhammadesanaṃ yācanto bhaṇati, so pana sikkhitasikkhoyeva.

    મેથુનધમ્મો નામાતિ ઇદં નિદ્દિસિતબ્બસ્સ મેથુનધમ્મસ્સ ઉપદેસપદં. અસદ્ધમ્મોતિ અસતં નીચજનાનં ધમ્મો. ગામધમ્મોતિ ગામવાસીનં સેવનધમ્મો. વસલધમ્મોતિ વસલાનં ધમ્મો, કિલેસવસ્સનતો વા સયમેવ વસલો ધમ્મોતિ વસલધમ્મો. દુટ્ઠુલ્લોતિ દુટ્ઠો ચ કિલેસેહિ દુટ્ઠત્તા, થૂલો ચ અનિપુણભાવતોતિ દુટ્ઠુલ્લો. યસ્મા ચ તસ્સ ધમ્મસ્સ પરિવારભૂતં દસ્સનમ્પિ ગહણમ્પિ આમસનમ્પિ ફુસનમ્પિ ઘટ્ટનમ્પિ દુટ્ઠુલ્લં, તસ્માપિ દુટ્ઠુલ્લો સો મેથુનધમ્મો. ઓદકન્તિકોતિ ઉદકં અસ્સ અન્તે સુદ્ધત્થં આદિયતીતિ ઉદકન્તો, ઉદકન્તોયેવ ઓદકન્તિકો. રહો પટિચ્છન્ને ઓકાસે કત્તબ્બતાય રહસ્સો. વિનયે પન ‘‘દુટ્ઠુલ્લં ઓદકન્તિકં રહસ્સ’’ન્તિ (પારા॰ ૩૯) પાઠો. તત્થ તીસુ પદેસુ યો સોતિ પદં પરિવત્તેત્વા યં તન્તિ કત્વા યોજેતબ્બં ‘‘યં તં દુટ્ઠુલ્લં, સો મેથુનધમ્મો, યં તં ઓદકન્તિકં સો મેથુનધમ્મો, યં તં રહસ્સં , સો મેથુનધમ્મો’’તિ. ઇધ પન ‘‘યો સો અસદ્ધમ્મો, સો મેથુનધમ્મો…પે॰… યો સો રહસ્સો, સો મેથુનધમ્મો’’તિ એવં યોજના વેદિતબ્બા. દ્વયેન દ્વયેન સમાપજ્જિતબ્બતો દ્વયંદ્વયસમાપત્તિ. તત્થ યોજના – યા સા દ્વયંદ્વયસમાપત્તિ, સો મેથુનધમ્મો નામાતિ. કિંકારણા વુચ્ચતિ મેથુનધમ્મોતિ કેન કારણેન કેન પરિયાયેન મેથુનધમ્મોતિ કથીયતિ. તં કારણં દસ્સેન્તો ‘‘ઉભિન્નં રત્તાન’’ન્તિઆદિમાહ. તત્થ ઉભિન્નં રત્તાનન્તિ દ્વિન્નં ઇત્થિપુરિસાનં રાગેન રઞ્જિતાનં. સારત્તાનન્તિ વિસેસેન સુટ્ઠુ રઞ્જિતાનં. અવસ્સુતાનન્તિ કિલેસેન તિન્તાનં. પરિયુટ્ઠિતાનન્તિ કુસલાચારં પરિયાદિયિત્વા મદ્દિત્વા ઠિતાનં ‘‘મગ્ગે ચોરા પરિયુટ્ઠિતા’’તિઆદીસુ વિય. પરિયાદિન્નચિત્તાનન્તિ કુસલચિત્તં પરિયાદિયિત્વા ખેપેત્વા ઠિતચિત્તાનં. ઉભિન્નં સદિસાનન્તિ દ્વિન્નં કિલેસેન સદિસાનં. ધમ્મોતિ સભાવો. તં કારણાતિ તેન કારણેન. તં ઉપમાય સાધેન્તો ‘‘ઉભો કલહકારકા’’તિઆદિમાહ. તત્થ ઉભો કલહકારકાતિ પુબ્બભાગે કલહકારકા દ્વે. મેથુનકાતિ વુચ્ચન્તીતિ સદિસાતિ વુચ્ચન્તિ. ભણ્ડનકારકાતિ તત્થ તત્થ ગન્ત્વા ભણ્ડનં કરોન્તા. ભસ્સકારકાતિ વાચાકલહં કરોન્તા. વિવાદકારકાતિ નાનાવચનં કરોન્તા. અધિકરણકારકાતિ વિનિચ્છયપાપુણનવિસેસકારણં કરોન્તા. વાદિનોતિ વાદપટિવાદિનો. સલ્લાપકાતિ વાચં કથેન્તા એવમેવન્તિ ઉપમાસંસન્દનં.

    Methunadhammo nāmāti idaṃ niddisitabbassa methunadhammassa upadesapadaṃ. Asaddhammoti asataṃ nīcajanānaṃ dhammo. Gāmadhammoti gāmavāsīnaṃ sevanadhammo. Vasaladhammoti vasalānaṃ dhammo, kilesavassanato vā sayameva vasalo dhammoti vasaladhammo. Duṭṭhulloti duṭṭho ca kilesehi duṭṭhattā, thūlo ca anipuṇabhāvatoti duṭṭhullo. Yasmā ca tassa dhammassa parivārabhūtaṃ dassanampi gahaṇampi āmasanampi phusanampi ghaṭṭanampi duṭṭhullaṃ, tasmāpi duṭṭhullo so methunadhammo. Odakantikoti udakaṃ assa ante suddhatthaṃ ādiyatīti udakanto, udakantoyeva odakantiko. Raho paṭicchanne okāse kattabbatāya rahasso. Vinaye pana ‘‘duṭṭhullaṃ odakantikaṃ rahassa’’nti (pārā. 39) pāṭho. Tattha tīsu padesu yo soti padaṃ parivattetvā yaṃ tanti katvā yojetabbaṃ ‘‘yaṃ taṃ duṭṭhullaṃ, so methunadhammo, yaṃ taṃ odakantikaṃ so methunadhammo, yaṃ taṃ rahassaṃ , so methunadhammo’’ti. Idha pana ‘‘yo so asaddhammo, so methunadhammo…pe… yo so rahasso, so methunadhammo’’ti evaṃ yojanā veditabbā. Dvayena dvayena samāpajjitabbato dvayaṃdvayasamāpatti. Tattha yojanā – yā sā dvayaṃdvayasamāpatti, so methunadhammo nāmāti. Kiṃkāraṇā vuccati methunadhammoti kena kāraṇena kena pariyāyena methunadhammoti kathīyati. Taṃ kāraṇaṃ dassento ‘‘ubhinnaṃ rattāna’’ntiādimāha. Tattha ubhinnaṃ rattānanti dvinnaṃ itthipurisānaṃ rāgena rañjitānaṃ. Sārattānanti visesena suṭṭhu rañjitānaṃ. Avassutānanti kilesena tintānaṃ. Pariyuṭṭhitānanti kusalācāraṃ pariyādiyitvā madditvā ṭhitānaṃ ‘‘magge corā pariyuṭṭhitā’’tiādīsu viya. Pariyādinnacittānanti kusalacittaṃ pariyādiyitvā khepetvā ṭhitacittānaṃ. Ubhinnaṃ sadisānanti dvinnaṃ kilesena sadisānaṃ. Dhammoti sabhāvo. Taṃ kāraṇāti tena kāraṇena. Taṃ upamāya sādhento ‘‘ubho kalahakārakā’’tiādimāha. Tattha ubho kalahakārakāti pubbabhāge kalahakārakā dve. Methunakāti vuccantīti sadisāti vuccanti. Bhaṇḍanakārakāti tattha tattha gantvā bhaṇḍanaṃ karontā. Bhassakārakāti vācākalahaṃ karontā. Vivādakārakāti nānāvacanaṃ karontā. Adhikaraṇakārakāti vinicchayapāpuṇanavisesakāraṇaṃ karontā. Vādinoti vādapaṭivādino. Sallāpakāti vācaṃ kathentā evamevanti upamāsaṃsandanaṃ.

    યુત્તસ્સાતિ સઞ્ઞુત્તસ્સ. પયુત્તસ્સાતિ આદરેન યુત્તસ્સ. આયુત્તસ્સાતિ વિસેસેન યુત્તસ્સ. સમાયુત્તસ્સાતિ એકતો યુત્તસ્સ. તચ્ચરિતસ્સાતિ તંચરિતં કરોન્તસ્સ. તબ્બહુલસ્સાતિ તંબહુલં કરોન્તસ્સ. તગ્ગરુકસ્સાતિ તંગરું કરોન્તસ્સ. તન્નિન્નસ્સાતિ તસ્મિં નતચિત્તસ્સ. તપ્પોણસ્સાતિ તસ્મિં નતકાયસ્સ. તપ્પબ્ભારસ્સાતિ તસ્મિં અભિમુખકાયસ્સ. તદધિમુત્તસ્સાતિ તસ્મિં અધિહરિતસ્સ. તદધિપતેય્યસ્સાતિ તં અધિપતિં જેટ્ઠકં કત્વા પવત્તસ્સ.

    Yuttassāti saññuttassa. Payuttassāti ādarena yuttassa. Āyuttassāti visesena yuttassa. Samāyuttassāti ekato yuttassa. Taccaritassāti taṃcaritaṃ karontassa. Tabbahulassāti taṃbahulaṃ karontassa. Taggarukassāti taṃgaruṃ karontassa. Tanninnassāti tasmiṃ natacittassa. Tappoṇassāti tasmiṃ natakāyassa. Tappabbhārassāti tasmiṃ abhimukhakāyassa. Tadadhimuttassāti tasmiṃ adhiharitassa. Tadadhipateyyassāti taṃ adhipatiṃ jeṭṭhakaṃ katvā pavattassa.

    વિઘાતન્તિ નિદ્દેસસ્સ ઉદ્દેસવચનં. વિઘાતન્તિ પીળનં. ઉપઘાતન્તિ સમીપં કત્વા પીળનં. પીળનન્તિ ઘટ્ટનં. ઘટ્ટનન્તિ પીળનં. સબ્બં અઞ્ઞમઞ્ઞવેવચનં. ઉપદ્દવન્તિ હિંસનં. ઉપસગ્ગન્તિ તત્થ તત્થ ઉપગન્ત્વા પીળનાકારં. બ્રૂહીતિ કથેહિ. આચિક્ખાતિ વિસ્સજ્જેહિ. દેસેહીતિ દસ્સેહિ. પઞ્ઞપેહીતિ ઞાપેહિ. પટ્ઠપેહીતિ ઠપેહિ. વિવરાતિ પાકટં કરોહિ. વિભજાતિ ભાજેહિ. ઉત્તાનીકરોહીતિ તીરં પાપેહિ. પકાસેહીતિ પાકટં કરોહિ.

    Vighātanti niddesassa uddesavacanaṃ. Vighātanti pīḷanaṃ. Upaghātanti samīpaṃ katvā pīḷanaṃ. Pīḷananti ghaṭṭanaṃ. Ghaṭṭananti pīḷanaṃ. Sabbaṃ aññamaññavevacanaṃ. Upaddavanti hiṃsanaṃ. Upasagganti tattha tattha upagantvā pīḷanākāraṃ. Brūhīti kathehi. Ācikkhāti vissajjehi. Desehīti dassehi. Paññapehīti ñāpehi. Paṭṭhapehīti ṭhapehi. Vivarāti pākaṭaṃ karohi. Vibhajāti bhājehi. Uttānīkarohīti tīraṃ pāpehi. Pakāsehīti pākaṭaṃ karohi.

    તુય્હં વચનન્તિ તવ વાચં. બ્યપ્પથન્તિ વચનં. દેસનન્તિ આચિક્ખનં. અનુસાસનન્તિ ઓવાદં. અનુસિટ્ઠન્તિ અનુસાસનં. સુત્વાતિ સોતેન સુત્વા. સુણિત્વાતિ તસ્સેવ વેવચનં. ઉગ્ગહેત્વાતિ સમ્મા ગહેત્વા. ઉપધારયિત્વાતિ અનાસેત્વા. ઉપલક્ખયિત્વાતિ સલ્લક્ખેત્વા.

    Tuyhaṃ vacananti tava vācaṃ. Byappathanti vacanaṃ. Desananti ācikkhanaṃ. Anusāsananti ovādaṃ. Anusiṭṭhanti anusāsanaṃ. Sutvāti sotena sutvā. Suṇitvāti tasseva vevacanaṃ. Uggahetvāti sammā gahetvā. Upadhārayitvāti anāsetvā. Upalakkhayitvāti sallakkhetvā.

    ૫૦. મુસ્સતે વાપિ સાસનન્તિ પરિયત્તિપટિપત્તિતો દુવિધમ્પિ સાસનં નસ્સતિ. વાપીતિ પદપૂરણમત્તં. એતં તસ્મિં અનરિયન્તિ તસ્મિં પુગ્ગલે એતં અનરિયં, યદિદં મિચ્છાપટિપદા. ગારવાધિવચનન્તિ ગુણવિસિટ્ઠસબ્બસત્તુત્તમગરુગારવાધિવચનં. તેનાહુ પોરાણા –

    50.Mussate vāpi sāsananti pariyattipaṭipattito duvidhampi sāsanaṃ nassati. Vāpīti padapūraṇamattaṃ. Etaṃ tasmiṃ anariyanti tasmiṃ puggale etaṃ anariyaṃ, yadidaṃ micchāpaṭipadā. Gāravādhivacananti guṇavisiṭṭhasabbasattuttamagarugāravādhivacanaṃ. Tenāhu porāṇā –

    ‘‘ભગવાતિ વચનં સેટ્ઠં, ભગવાતિ વચનમુત્તમં;

    ‘‘Bhagavāti vacanaṃ seṭṭhaṃ, bhagavāti vacanamuttamaṃ;

    ગરુ ગારવયુત્તો સો, ભગવા તેન વુચ્ચતી’’તિ. (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૧૪૨);

    Garu gāravayutto so, bhagavā tena vuccatī’’ti. (visuddhi. 1.142);

    ચતુબ્બિધં વા નામં આવત્થિકં, લિઙ્ગિકં, નેમિત્તિકં, અધિચ્ચસમુપ્પન્નન્તિ. અધિચ્ચસમુપ્પન્નં નામ લોકિયવોહારેન ‘‘યદિચ્છક’’ન્તિ વુત્તં હોતિ. તત્થ વચ્છો, દમ્મો, બલીબદ્ધોતિ એવમાદિ આવત્થિકં, દણ્ડી, છત્તી, સિખી, કરીતિ એવમાદિ લિઙ્ગિકં, તેવિજ્જો, છળભિઞ્ઞોતિ એવમાદિ નેમિત્તિકં, સિરિવડ્ઢકો, ધનવડ્ઢકોતિ એવમાદિ વચનત્થં અનપેક્ખિત્વા પવત્તં અધિચ્ચસમુપ્પન્નં. ઇદં પન ભગવાતિ નામં નેમિત્તિકં, ન મહામાયાય, ન સુદ્ધોદનમહારાજેન, ન અસીતિયા ઞાતિસહસ્સેહિ કતં, ન સક્કસન્તુસિતાદીહિ દેવતાવિસેસેહિ કતં. વક્ખતિ ચ ‘‘ભગવાતિ નેતં નામં માતરા કતં…પે॰… પટિલાભા સચ્છિકા પઞ્ઞત્તિ યદિદં ભગવા’’તિ (મહાનિ॰ ૮૪).

    Catubbidhaṃ vā nāmaṃ āvatthikaṃ, liṅgikaṃ, nemittikaṃ, adhiccasamuppannanti. Adhiccasamuppannaṃ nāma lokiyavohārena ‘‘yadicchaka’’nti vuttaṃ hoti. Tattha vaccho, dammo, balībaddhoti evamādi āvatthikaṃ, daṇḍī, chattī, sikhī, karīti evamādi liṅgikaṃ, tevijjo, chaḷabhiññoti evamādi nemittikaṃ, sirivaḍḍhako, dhanavaḍḍhakoti evamādi vacanatthaṃ anapekkhitvā pavattaṃ adhiccasamuppannaṃ. Idaṃ pana bhagavāti nāmaṃ nemittikaṃ, na mahāmāyāya, na suddhodanamahārājena, na asītiyā ñātisahassehi kataṃ, na sakkasantusitādīhi devatāvisesehi kataṃ. Vakkhati ca ‘‘bhagavāti netaṃ nāmaṃ mātarā kataṃ…pe… paṭilābhā sacchikā paññatti yadidaṃ bhagavā’’ti (mahāni. 84).

    ‘‘ભાગ્યવા ભગ્ગવા યુત્તો, ભગેહિ ચ વિભત્તવા;

    ‘‘Bhāgyavā bhaggavā yutto, bhagehi ca vibhattavā;

    ભત્તવા વન્તગમનો, ભવેસુ ભગવા તતો’’તિ. (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૧૪૪);

    Bhattavā vantagamano, bhavesu bhagavā tato’’ti. (visuddhi. 1.144);

    તત્થ –

    Tattha –

    ‘‘વણ્ણાગમો વણ્ણવિપરિયાયો, દ્વે ચાપરે વણ્ણવિકારનાસા;

    ‘‘Vaṇṇāgamo vaṇṇavipariyāyo, dve cāpare vaṇṇavikāranāsā;

    ધાતૂનમત્થાતિસયેન યોગો, તદુચ્ચતે પઞ્ચવિધં નિરુત્તિ’’ન્તિ. –

    Dhātūnamatthātisayena yogo, taduccate pañcavidhaṃ nirutti’’nti. –

    એવં વુત્તનિરુત્તિલક્ખણં ગહેત્વા પદસિદ્ધિ વેદિતબ્બા. તત્થ ‘‘નક્ખત્તરાજારિવ તારકાન’’ન્તિ એત્થ રકારાગમો વિય અવિજ્જમાનસ્સ અક્ખરસ્સ આગમો વણ્ણાગમો નામ. ‘‘હિંસના, હિંસો’’તિ વત્તબ્બે ‘‘સીહો’’તિ વિય વિજ્જમાનક્ખરાનં હેટ્ઠુપરિયવસેન પરિવત્તનં વણ્ણવિપરિયાયો નામ. ‘‘નવે છન્નકે દાનં દિય્યતી’’તિ એત્થ અકારસ્સ એકારાપજ્જનતા વિય અઞ્ઞક્ખરસ્સ અઞ્ઞક્ખરાપજ્જનતા વણ્ણવિકારો નામ. ‘‘જીવનસ્સ મૂતો જીવનમૂતો’’તિ વત્તબ્બે ‘‘જીમૂતો’’તિ વકારનકારાનં વિનાસો વિય વિજ્જમાનક્ખરવિનાસો વણ્ણવિનાસો નામ. ‘‘ફરુસાહિ વાચાહિ પક્રુબ્બમાનો આસજ્જ મં ત્વં વદસિ કુમારા’’તિ એત્થ પક્રુબ્બમાનોતિ પદસ્સ અભિભવમાનોતિ અત્થપટિપાદનં વિય તત્થ તત્થ યથાયોગં વિસેસત્થયોગો ધાતૂનં અત્થાતિસયેન યોગો નામ.

    Evaṃ vuttaniruttilakkhaṇaṃ gahetvā padasiddhi veditabbā. Tattha ‘‘nakkhattarājāriva tārakāna’’nti ettha rakārāgamo viya avijjamānassa akkharassa āgamo vaṇṇāgamo nāma. ‘‘Hiṃsanā, hiṃso’’ti vattabbe ‘‘sīho’’ti viya vijjamānakkharānaṃ heṭṭhupariyavasena parivattanaṃ vaṇṇavipariyāyo nāma. ‘‘Nave channake dānaṃ diyyatī’’ti ettha akārassa ekārāpajjanatā viya aññakkharassa aññakkharāpajjanatā vaṇṇavikāro nāma. ‘‘Jīvanassa mūto jīvanamūto’’ti vattabbe ‘‘jīmūto’’ti vakāranakārānaṃ vināso viya vijjamānakkharavināso vaṇṇavināso nāma. ‘‘Pharusāhi vācāhi pakrubbamāno āsajja maṃ tvaṃ vadasi kumārā’’ti ettha pakrubbamānoti padassa abhibhavamānoti atthapaṭipādanaṃ viya tattha tattha yathāyogaṃ visesatthayogo dhātūnaṃ atthātisayena yogo nāma.

    એવં નિરુત્તિલક્ખણં ગહેત્વા સદ્દનયેન વા પિસોદરાદિનિસ્સિતો પતિટ્ઠાનીતિ પિસોદરાદિપક્ખેપલક્ખણં ગહેત્વા યસ્મા લોકિયલોકુત્તરસુખાભિનિબ્બત્તકં દાનસીલાદિપારપ્પત્તં ભાગ્યમસ્સ અત્થિ, તસ્મા ‘‘ભાગ્યવા’’તિ વત્તબ્બે ‘‘ભગવા’’તિ વુચ્ચતીતિ ઞાતબ્બં.

    Evaṃ niruttilakkhaṇaṃ gahetvā saddanayena vā pisodarādinissito patiṭṭhānīti pisodarādipakkhepalakkhaṇaṃ gahetvā yasmā lokiyalokuttarasukhābhinibbattakaṃ dānasīlādipārappattaṃ bhāgyamassa atthi, tasmā ‘‘bhāgyavā’’ti vattabbe ‘‘bhagavā’’ti vuccatīti ñātabbaṃ.

    યસ્મા પન લોભદોસમોહવિપરીતમનસિકારઅહિરિકાનોત્તપ્પકોધૂપનાહમક્ખપળાસઇસ્સા- મચ્છરિયમાયાસાઠેય્યથમ્ભસારમ્ભમાનાતિમાનમદપમાદતણ્હાઅવિજ્જાતિવિધાકુસલમૂલદુચ્ચરિત- સંકિલેસમલવિસમસઞ્ઞાવિતક્કપપઞ્ચચતુબ્બિધવિપરિયેસઆસવગન્થઓઘયોગઅગતિ- તણ્હુપ્પાદુપાદાનપઞ્ચચેતોખીલવિનિબન્ધનીવરણાભિનન્દનછવિવાદમૂલતણ્હાકાયસત્તાનુસય- અટ્ઠમિચ્છત્તનવતણ્હામૂલકદસાકુસલકમ્મપથદ્વાસટ્ઠિદિટ્ઠિગતઅટ્ઠસતતણ્હાવિચરિતપ્પભેસબ્બદરથ- પરિળાહકિલેસસતસહસ્સાનિ, સઙ્ખેપતો વા પઞ્ચ કિલેસખન્ધઅભિસઙ્ખારદેવપુત્તમચ્ચુમારે અભઞ્જિ, તસ્મા ભગ્ગત્તા એતેસં પરિસ્સયાનં ‘‘ભગ્ગવા’’તિ વત્તબ્બે ‘‘ભગવા’’તિ વુચ્ચતિ. આહ ચેત્થ –

    Yasmā pana lobhadosamohaviparītamanasikāraahirikānottappakodhūpanāhamakkhapaḷāsaissā- macchariyamāyāsāṭheyyathambhasārambhamānātimānamadapamādataṇhāavijjātividhākusalamūladuccarita- saṃkilesamalavisamasaññāvitakkapapañcacatubbidhavipariyesaāsavaganthaoghayogaagati- taṇhuppādupādānapañcacetokhīlavinibandhanīvaraṇābhinandanachavivādamūlataṇhākāyasattānusaya- aṭṭhamicchattanavataṇhāmūlakadasākusalakammapathadvāsaṭṭhidiṭṭhigataaṭṭhasatataṇhāvicaritappabhesabbadaratha- pariḷāhakilesasatasahassāni, saṅkhepato vā pañca kilesakhandhaabhisaṅkhāradevaputtamaccumāre abhañji, tasmā bhaggattā etesaṃ parissayānaṃ ‘‘bhaggavā’’ti vattabbe ‘‘bhagavā’’ti vuccati. Āha cettha –

    ‘‘ભગ્ગરાગો ભગ્ગદોસો, ભગ્ગમોહો અનાસવો;

    ‘‘Bhaggarāgo bhaggadoso, bhaggamoho anāsavo;

    ભગ્ગાસ્સ પાપકા ધમ્મા, ભગવા તેન વુચ્ચતી’’તિ. (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૧.૯૬; વિસુદ્ધિ॰ ૧.૧૪૪);

    Bhaggāssa pāpakā dhammā, bhagavā tena vuccatī’’ti. (pārā. aṭṭha. 1.96; visuddhi. 1.144);

    ભાગ્યવન્તતાય ચસ્સ સતપુઞ્ઞજલક્ખણવરસ્સ રૂપકાયસમ્પત્તિ દીપિતા હોતિ. ભગ્ગદોસતાય ધમ્મકાયસમ્પત્તિ. તથા લોકિયસરિક્ખકાનં બહુમતભાવો , ગહટ્ઠપબ્બજિતેહિ અભિગમનીયતા, અભિગતાનઞ્ચ નેસં કાયચિત્તદુક્ખાપનયને પટિબલભાવો, આમિસદાનધમ્મદાનેહિ ઉપકારિતા, લોકિયલોકુત્તરસુખેહિ ચ સઞ્ઞોજનસમત્થતા દીપિતા હોતિ.

    Bhāgyavantatāya cassa satapuññajalakkhaṇavarassa rūpakāyasampatti dīpitā hoti. Bhaggadosatāya dhammakāyasampatti. Tathā lokiyasarikkhakānaṃ bahumatabhāvo , gahaṭṭhapabbajitehi abhigamanīyatā, abhigatānañca nesaṃ kāyacittadukkhāpanayane paṭibalabhāvo, āmisadānadhammadānehi upakāritā, lokiyalokuttarasukhehi ca saññojanasamatthatā dīpitā hoti.

    યસ્મા ચ લોકે ઇસ્સરિયધમ્મયસસિરિકામપયત્તેસુ છસુ ધમ્મેસુ ભગસદ્દો પવત્તતિ, પરમઞ્ચસ્સ સકચિત્તે ઇસ્સરિયં, અણિમાલઙ્ઘિમાદિકં વા લોકિયસમ્મતં સબ્બાકારપરિપૂરં અત્થિ, તથા લોકુત્તરો ધમ્મો, લોકત્તયબ્યાપકો યથાભુચ્ચગુણાધિગતો અતિવિય પરિસુદ્ધો યસો, રૂપકાયદસ્સનબ્યાવટજનનયનપ્પસાદજનનસમત્થા સબ્બાકારપરિપૂરા સબ્બઙ્ગપચ્ચઙ્ગસિરી, યં યં એતેન ઇચ્છિતં પત્થિતં અત્તહિતં પરહિતં વા, તસ્સ તસ્સ તથેવ અભિનિપ્ફન્નત્તા ઇચ્છિતિચ્છિતત્થનિપ્ફત્તિસઞ્ઞિતો કામો, સબ્બલોકગરુભાવપ્પત્તિહેતુભૂતો સમ્માવાયામસઙ્ખાતો પયત્તો ચ અત્થિ, તસ્મા ઇમેહિ ભગેહિ યુત્તત્તાપિ ભગા અસ્સ સન્તીતિ ઇમિના અત્થેન ‘‘ભગવા’’તિ વુચ્ચતિ.

    Yasmā ca loke issariyadhammayasasirikāmapayattesu chasu dhammesu bhagasaddo pavattati, paramañcassa sakacitte issariyaṃ, aṇimālaṅghimādikaṃ vā lokiyasammataṃ sabbākāraparipūraṃ atthi, tathā lokuttaro dhammo, lokattayabyāpako yathābhuccaguṇādhigato ativiya parisuddho yaso, rūpakāyadassanabyāvaṭajananayanappasādajananasamatthā sabbākāraparipūrā sabbaṅgapaccaṅgasirī, yaṃ yaṃ etena icchitaṃ patthitaṃ attahitaṃ parahitaṃ vā, tassa tassa tatheva abhinipphannattā icchiticchitatthanipphattisaññito kāmo, sabbalokagarubhāvappattihetubhūto sammāvāyāmasaṅkhāto payatto ca atthi, tasmā imehi bhagehi yuttattāpi bhagā assa santīti iminā atthena ‘‘bhagavā’’ti vuccati.

    યસ્મા પન કુસલાદીહિ ભેદેહિ સબ્બધમ્મે, ખન્ધાયતનધાતુસચ્ચઇન્દ્રિયપટિચ્ચસમુપ્પાદાદીહિ વા કુસલાદિધમ્મે, પીળનસઙ્ખતસન્તાપવિપરિણામટ્ઠેન વા દુક્ખમરિયસચ્ચં, આયૂહનનિદાનસંયોગપલિબોધટ્ઠેન સમુદયં, નિસ્સરણવિવેકાસઙ્ખતઅમતટ્ઠેન નિરોધં, નિય્યાનિકહેતુદસ્સનાધિપતેય્યટ્ઠેન મગ્ગં વિભત્તવા, વિભજિત્વા વિવરિત્વા દેસિતવાતિ વુત્તં હોતિ, તસ્મા ‘‘વિભત્તવા’’તિ વત્તબ્બે ‘‘ભગવા’’તિ વુચ્ચતિ.

    Yasmā pana kusalādīhi bhedehi sabbadhamme, khandhāyatanadhātusaccaindriyapaṭiccasamuppādādīhi vā kusalādidhamme, pīḷanasaṅkhatasantāpavipariṇāmaṭṭhena vā dukkhamariyasaccaṃ, āyūhananidānasaṃyogapalibodhaṭṭhena samudayaṃ, nissaraṇavivekāsaṅkhataamataṭṭhena nirodhaṃ, niyyānikahetudassanādhipateyyaṭṭhena maggaṃ vibhattavā, vibhajitvā vivaritvā desitavāti vuttaṃ hoti, tasmā ‘‘vibhattavā’’ti vattabbe ‘‘bhagavā’’ti vuccati.

    યસ્મા ચ એસ દિબ્બબ્રહ્મઅરિયવિહારે કાયચિત્તઉપધિવિવેકે સુઞ્ઞતપ્પણિહિતાનિમિત્તવિમોક્ખે અઞ્ઞે ચ લોકિયલોકુત્તરે ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મે ભજિ સેવિ બહુલમકાસિ, તસ્મા ‘‘ભત્તવા’’તિ વત્તબ્બે ‘‘ભગવા’’તિ વુચ્ચતિ.

    Yasmā ca esa dibbabrahmaariyavihāre kāyacittaupadhiviveke suññatappaṇihitānimittavimokkhe aññe ca lokiyalokuttare uttarimanussadhamme bhaji sevi bahulamakāsi, tasmā ‘‘bhattavā’’ti vattabbe ‘‘bhagavā’’ti vuccati.

    યસ્મા પન તીસુ ભવેસુ તણ્હાસઙ્ખાતં ગમનં અનેન વન્તં, તસ્મા ‘‘ભવેસુ વન્તગમનો’’તિ વત્તબ્બે ભવસદ્દતો ભકારં ગમનસદ્દતો ગકારં વન્તસદ્દતો વકારઞ્ચ દીઘં કત્વા આદાય ‘‘ભગવા’’તિ વુચ્ચતિ, યથા લોકે ‘‘મેહનસ્સ ખસ્સ માલા’’તિ વત્તબ્બે ‘‘મેખલા’’તિ વુચ્ચતિ.

    Yasmā pana tīsu bhavesu taṇhāsaṅkhātaṃ gamanaṃ anena vantaṃ, tasmā ‘‘bhavesu vantagamano’’ti vattabbe bhavasaddato bhakāraṃ gamanasaddato gakāraṃ vantasaddato vakārañca dīghaṃ katvā ādāya ‘‘bhagavā’’ti vuccati, yathā loke ‘‘mehanassa khassa mālā’’ti vattabbe ‘‘mekhalā’’ti vuccati.

    પુન અપરમ્પિ પરિયાયં નિદ્દિસન્તો ‘‘અપિ ચ ભગ્ગરાગોતિ ભગવા’’તિઆદિમાહ. તત્થ ભગ્ગો રાગો અસ્સાતિ ભગ્ગરાગો. ભગ્ગદોસાદીસુપિ એસેવ નયો. કણ્ડકોતિ વિનિવિજ્ઝનટ્ઠેન કિલેસા એવ. ભજીતિ ઉદ્દેસવસેન વિભાગં કત્વા ભાજેસિ. વિભજીતિ નિદ્દેસવસેન વિવિધા ભાજેસિ. પવિભજીતિ પટિનિદ્દેસવસેન પકારેન વિભજિ. ઉગ્ઘટિતઞ્ઞૂનં વસેન ભજિ. વિપઞ્ચિતઞ્ઞૂનં વસેન વિભજિ. નેય્યાનં વસેન પવિભજિ.

    Puna aparampi pariyāyaṃ niddisanto ‘‘api ca bhaggarāgoti bhagavā’’tiādimāha. Tattha bhaggo rāgo assāti bhaggarāgo. Bhaggadosādīsupi eseva nayo. Kaṇḍakoti vinivijjhanaṭṭhena kilesā eva. Bhajīti uddesavasena vibhāgaṃ katvā bhājesi. Vibhajīti niddesavasena vividhā bhājesi. Pavibhajīti paṭiniddesavasena pakārena vibhaji. Ugghaṭitaññūnaṃ vasena bhaji. Vipañcitaññūnaṃ vasena vibhaji. Neyyānaṃ vasena pavibhaji.

    ધમ્મરતનન્તિ –

    Dhammaratananti –

    ‘‘ચિત્તીકતં મહગ્ઘઞ્ચ, અતુલં દુલ્લભદસ્સનં;

    ‘‘Cittīkataṃ mahagghañca, atulaṃ dullabhadassanaṃ;

    અનોમસત્તપરિભોગં, રતનં તેન વુચ્ચતી’’તિ. (ખુ॰ પા॰ અટ્ઠ॰ ૬.૩; દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૨.૩૩) –

    Anomasattaparibhogaṃ, ratanaṃ tena vuccatī’’ti. (khu. pā. aṭṭha. 6.3; dī. ni. aṭṭha. 2.33) –

    એવં વણ્ણિતં ધમ્મરતનં તિવિધેન ભાજેસિ. ભવાનં અન્તકરોતિ કામભવાદીનં નવન્નં ભવાનં પરિચ્છેદં પરિયન્તં પરિવટુમં કારકો. ભાવિતકાયોતિ વડ્ઢિતકાયો. તથા ઇતરેસુપિ. ભજીતિ સેવિ. અરઞ્ઞવનપત્થાનીતિ ગામસ્સ વા નગરસ્સ વા ઇન્દખીલતો બહિ અરઞ્ઞં. વનપત્થાનિ મનુસ્સૂપચારાતિક્કન્તાનિ વનસણ્ડાનિ. પન્તાનીતિ યત્થ મનુસ્સા ન કસન્તિ ન વપન્તિ દૂરાનિ સેનાસનાનિ. કેચિ પન ‘‘વનપત્તાનીતિ યસ્મા યત્થ બ્યગ્ઘાદયો અત્થિ, તં વનં તે પાલયન્તિ રક્ખન્તિ, તસ્મા તેહિ રક્ખિતત્તા વનપત્તાની’’તિ વદન્તિ. સેનાસનાનીતિ સેતિ ચેવ આસતિ ચ એત્થાતિ સેનાસનાનિ. અપ્પસદ્દાનીતિ વચનસદ્દેન અપ્પસદ્દાનિ. અપ્પનિગ્ઘોસાનીતિ ગામનગરનિગ્ઘોસસદ્દેન અપ્પનિગ્ઘોસાનિ. વિજનવાતાનીતિ અન્તોસઞ્ચરણજનસ્સ સરીરવાતેન વિરહિતાનિ. ‘‘વિજનવાદાની’’તિપિ પાઠો, ‘‘અન્તોજનવાદેન વિરહિતાની’’તિ અત્થો. ‘‘વિજનપાતાની’’તિપિ પાઠો, ‘‘જનસઞ્ચારવિરહિતાની’’તિ અત્થો. મનુસ્સરાહસ્સેય્યકાનીતિ મનુસ્સાનં રહસ્સકરણટ્ઠાનાનિ. પટિસલ્લાનસારુપ્પાનીતિ વિવેકાનુરૂપાનિ. ભાગી વાતિ ‘‘ભાગો ચીવરાદિકોટ્ઠાસો અસ્સ અત્થી’’તિ ભાગી. ‘‘પટિલાભવસેન અત્થરસાદિભાગો અસ્સ અત્થી’’તિ ભાગી. અત્થરસસ્સાતિ હેતુફલસમ્પત્તિસઙ્ખાતસ્સ અત્થરસસ્સ. ધમ્મરસસ્સાતિ હેતુસમ્પત્તિસઙ્ખાતસ્સ ધમ્મરસસ્સ. વુત્તઞ્હેતં ‘‘હેતુફલે ઞાણં અત્થપટિસમ્ભિદા, હેતુમ્હિ ઞાણં ધમ્મપટિસમ્ભિદા’’તિ (વિભ॰ ૭૨૦). વિમુત્તિરસસ્સાતિ ફલસમ્પત્તિસઙ્ખાતસ્સ વિમુત્તિરસસ્સ. વુત્તમ્પિ ચેતં ‘‘કિચ્ચસમ્પત્તિઅત્થેન, રસો નામ પવુચ્ચતી’’તિ (પટિ॰ મ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૧.૨ માતિકાવણ્ણના; વિસુદ્ધિ॰ ૧.૮).

    Evaṃ vaṇṇitaṃ dhammaratanaṃ tividhena bhājesi. Bhavānaṃantakaroti kāmabhavādīnaṃ navannaṃ bhavānaṃ paricchedaṃ pariyantaṃ parivaṭumaṃ kārako. Bhāvitakāyoti vaḍḍhitakāyo. Tathā itaresupi. Bhajīti sevi. Araññavanapatthānīti gāmassa vā nagarassa vā indakhīlato bahi araññaṃ. Vanapatthāni manussūpacārātikkantāni vanasaṇḍāni. Pantānīti yattha manussā na kasanti na vapanti dūrāni senāsanāni. Keci pana ‘‘vanapattānīti yasmā yattha byagghādayo atthi, taṃ vanaṃ te pālayanti rakkhanti, tasmā tehi rakkhitattā vanapattānī’’ti vadanti. Senāsanānīti seti ceva āsati ca etthāti senāsanāni. Appasaddānīti vacanasaddena appasaddāni. Appanigghosānīti gāmanagaranigghosasaddena appanigghosāni. Vijanavātānīti antosañcaraṇajanassa sarīravātena virahitāni. ‘‘Vijanavādānī’’tipi pāṭho, ‘‘antojanavādena virahitānī’’ti attho. ‘‘Vijanapātānī’’tipi pāṭho, ‘‘janasañcāravirahitānī’’ti attho. Manussarāhasseyyakānīti manussānaṃ rahassakaraṇaṭṭhānāni. Paṭisallānasāruppānīti vivekānurūpāni. Bhāgī vāti ‘‘bhāgo cīvarādikoṭṭhāso assa atthī’’ti bhāgī. ‘‘Paṭilābhavasena attharasādibhāgo assa atthī’’ti bhāgī. Attharasassāti hetuphalasampattisaṅkhātassa attharasassa. Dhammarasassāti hetusampattisaṅkhātassa dhammarasassa. Vuttañhetaṃ ‘‘hetuphale ñāṇaṃ atthapaṭisambhidā, hetumhi ñāṇaṃ dhammapaṭisambhidā’’ti (vibha. 720). Vimuttirasassāti phalasampattisaṅkhātassa vimuttirasassa. Vuttampi cetaṃ ‘‘kiccasampattiatthena, raso nāma pavuccatī’’ti (paṭi. ma. aṭṭha. 1.1.2 mātikāvaṇṇanā; visuddhi. 1.8).

    ચતુન્નં ઝાનાનન્તિ પઠમજ્ઝાનાદીનં ચતુન્નં ઝાનાનં. ચતુન્નં અપ્પમઞ્ઞાનન્તિ મેત્તાદીનં ફરણપ્પમાણવિરહિતાનં ચતુન્નં બ્રહ્મવિહારાનં. ચતુન્નં અરૂપસમાપત્તીનન્તિ આકાસાનઞ્ચાયતનાદીનં ચતુન્નં અરૂપજ્ઝાનાનં. અટ્ઠન્નં વિમોક્ખાનન્તિ ‘‘રૂપી રૂપાનિ પસ્સતી’’તિઆદિના (ધ॰ સ॰ ૨૪૮) નયેન વુત્તાનં આરમ્મણવિમુત્તાનં અટ્ઠન્નં વિમોક્ખાનં. અભિભાયતનાનન્તિ એત્થ અભિભૂતાનિ આયતનાનિ એતેસં ઝાનાનન્તિ અભિભાયતનાનિ, ઝાનાનિ. આયતનાનીતિ અધિટ્ઠાનટ્ઠેન આયતનસઙ્ખાતાનિ કસિણારમ્મણાનિ. ઞાણુત્તરિકો હિ પુગ્ગલો વિસદઞાણોતિ કિં એત્થ આરમ્મણે સમાપજ્જિતબ્બં, ન મયિ ચિત્તેકગ્ગતાકરણે ભારો અત્થીતિ તાનિ આરમ્મણાનિ અભિભવિત્વા સમાપજ્જતિ. સહ નિમિત્તુપ્પાદેનેવેત્થ અપ્પનં નિબ્બત્તેતીતિ અત્થો. એવં ઉપ્પાદિતાનિ ઝાનાનિ અભિભાયતનાનીતિ વુચ્ચન્તિ, તેસં અટ્ઠન્નં અભિભાયતનાનં. નવન્નં અનુપુબ્બવિહારસમાપત્તીનન્તિ પુબ્બં પુબ્બં અનુ અનુપુબ્બં, અનુપુબ્બં વિહરિતબ્બતો સમાપજ્જિતબ્બતો અનુપુબ્બવિહારસમાપત્તિ, અનુપટિપાટિયા સમાપજ્જિતબ્બાતિ અત્થો, તાસં નવન્નં અનુપુબ્બવિહારસમાપત્તીનં. દસન્નં સઞ્ઞાભાવનાનન્તિ ગિરિમાનન્દસુત્તે (અ॰ નિ॰ ૧૦.૬૦) આગતાનં અનિચ્ચસઞ્ઞાદીનં દસન્નં સઞ્ઞાભાવનાનં. દસન્નં કસિણસમાપત્તીનન્તિ સકલટ્ઠેન કસિણસઙ્ખાતાનં પથવીકસિણજ્ઝાનાદીનં દસન્નં ઝાનાનં. આનાપાનસ્સતિસમાધિસ્સાતિ આનાપાનસ્સતિસમ્પયુત્તસમાધિસ્સ . અસુભસમાપત્તિયાતિ અસુભજ્ઝાનસમાપત્તિયા. દસન્નં તથાગતબલાનન્તિ દસબલબલાનં દસન્નં. ચતુન્નં વેસારજ્જાનન્તિ વિસારદભાવાનં ચતુન્નં વેસારજ્જાનં. ચતુન્નં પટિસમ્ભિદાનન્તિ પટિસમ્ભિદાઞાણાનં ચતુન્નં. છન્નં અભિઞ્ઞાણાનન્તિ ઇદ્ધિવિધાદીનં છન્નં અભિઞ્ઞાણાનં. છન્નં બુદ્ધધમ્માનન્તિ ‘‘સબ્બં કાયકમ્મં ઞાણાનુપરિવત્તી’’તિઆદિના (ચૂળનિ॰ મોઘરાજમાણવપુચ્છાનિદ્દેસ ૮૫; નેત્તિ॰ ૧૫) નયેન ઉપરિ આગતાનં છન્નં બુદ્ધધમ્માનં.

    Catunnaṃjhānānanti paṭhamajjhānādīnaṃ catunnaṃ jhānānaṃ. Catunnaṃ appamaññānanti mettādīnaṃ pharaṇappamāṇavirahitānaṃ catunnaṃ brahmavihārānaṃ. Catunnaṃ arūpasamāpattīnanti ākāsānañcāyatanādīnaṃ catunnaṃ arūpajjhānānaṃ. Aṭṭhannaṃ vimokkhānanti ‘‘rūpī rūpāni passatī’’tiādinā (dha. sa. 248) nayena vuttānaṃ ārammaṇavimuttānaṃ aṭṭhannaṃ vimokkhānaṃ. Abhibhāyatanānanti ettha abhibhūtāni āyatanāni etesaṃ jhānānanti abhibhāyatanāni, jhānāni. Āyatanānīti adhiṭṭhānaṭṭhena āyatanasaṅkhātāni kasiṇārammaṇāni. Ñāṇuttariko hi puggalo visadañāṇoti kiṃ ettha ārammaṇe samāpajjitabbaṃ, na mayi cittekaggatākaraṇe bhāro atthīti tāni ārammaṇāni abhibhavitvā samāpajjati. Saha nimittuppādenevettha appanaṃ nibbattetīti attho. Evaṃ uppāditāni jhānāni abhibhāyatanānīti vuccanti, tesaṃ aṭṭhannaṃ abhibhāyatanānaṃ. Navannaṃ anupubbavihārasamāpattīnanti pubbaṃ pubbaṃ anu anupubbaṃ, anupubbaṃ viharitabbato samāpajjitabbato anupubbavihārasamāpatti, anupaṭipāṭiyā samāpajjitabbāti attho, tāsaṃ navannaṃ anupubbavihārasamāpattīnaṃ. Dasannaṃ saññābhāvanānanti girimānandasutte (a. ni. 10.60) āgatānaṃ aniccasaññādīnaṃ dasannaṃ saññābhāvanānaṃ. Dasannaṃ kasiṇasamāpattīnanti sakalaṭṭhena kasiṇasaṅkhātānaṃ pathavīkasiṇajjhānādīnaṃ dasannaṃ jhānānaṃ. Ānāpānassatisamādhissāti ānāpānassatisampayuttasamādhissa . Asubhasamāpattiyāti asubhajjhānasamāpattiyā. Dasannaṃ tathāgatabalānanti dasabalabalānaṃ dasannaṃ. Catunnaṃ vesārajjānanti visāradabhāvānaṃ catunnaṃ vesārajjānaṃ. Catunnaṃ paṭisambhidānanti paṭisambhidāñāṇānaṃ catunnaṃ. Channaṃ abhiññāṇānanti iddhividhādīnaṃ channaṃ abhiññāṇānaṃ. Channaṃ buddhadhammānanti ‘‘sabbaṃ kāyakammaṃ ñāṇānuparivattī’’tiādinā (cūḷani. mogharājamāṇavapucchāniddesa 85; netti. 15) nayena upari āgatānaṃ channaṃ buddhadhammānaṃ.

    તત્થ ચીવરાદયો ભાગ્યસમ્પત્તિવસેન વુત્તા. અત્થરસતિકો પટિવેધવસેન વુત્તો. અધિસીલતિકો પટિપત્તિવસેન. ઝાનત્તિકો રૂપારૂપજ્ઝાનવસેન. વિમોક્ખત્તિકો સમાપત્તિવસેન. સઞ્ઞાચતુક્કો ઉપચારપ્પનાવસેન. સતિપટ્ઠાનાદયો સત્તતિંસબોધિપક્ખિયધમ્મવસેન. તથાગતબલાનન્તિઆદયો આવેણિકધમ્મવસેન વુત્તાતિ વેદિતબ્બા.

    Tattha cīvarādayo bhāgyasampattivasena vuttā. Attharasatiko paṭivedhavasena vutto. Adhisīlatiko paṭipattivasena. Jhānattiko rūpārūpajjhānavasena. Vimokkhattiko samāpattivasena. Saññācatukko upacārappanāvasena. Satipaṭṭhānādayo sattatiṃsabodhipakkhiyadhammavasena. Tathāgatabalānantiādayo āveṇikadhammavasena vuttāti veditabbā.

    ઇતો પરં ભગવાતિ નેતં નામન્તિઆદિ ‘‘અત્થમનુગતા અયં પઞ્ઞત્તી’’તિ ઞાપનત્થં વુત્તં. તત્થ સમણા પબ્બજ્જુપગતા. બ્રાહ્મણા ભોવાદિનો સમિતપાપબાહિતપાપા વા. દેવતા સક્કાદયો બ્રહ્માનો ચ. વિમોક્ખન્તિકન્તિ વિમોક્ખો અરહત્તમગ્ગો, વિમોક્ખસ્સ અન્તો અરહત્તફલં, તસ્મિં વિમોક્ખન્તે ભવં વિમોક્ખન્તિકં નામં. સબ્બઞ્ઞુભાવો હિ અરહત્તમગ્ગેન સિજ્ઝતિ, અરહત્તફલાધિગમેન સિદ્ધો હોતિ. તસ્મા સબ્બઞ્ઞુભાવો વિમોક્ખન્તે ભવો હોતિ. તં નેમિત્તિકમ્પિ નામં વિમોક્ખન્તે ભવં નામ હોતિ. તેન વુત્તં – ‘‘વિમોક્ખન્તિકમેતં બુદ્ધાનં ભગવન્તાન’’ન્તિ. બોધિયા મૂલે સહ સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણસ્સ પટિલાભાતિ મહાબોધિરુક્ખમૂલે યથાવુત્તક્ખણે સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણસ્સ પટિલાભેન સહ. સચ્છિકા પઞ્ઞત્તીતિ અરહત્તફલસચ્છિકિરિયાય સબ્બધમ્મસચ્છિકિરિયાય વા જાતા પઞ્ઞત્તિ. યદિદં ભગવાતિ યા અયં ભગવાતિ પઞ્ઞત્તિ.

    Ito paraṃ bhagavāti netaṃ nāmantiādi ‘‘atthamanugatā ayaṃ paññattī’’ti ñāpanatthaṃ vuttaṃ. Tattha samaṇā pabbajjupagatā. Brāhmaṇā bhovādino samitapāpabāhitapāpā vā. Devatā sakkādayo brahmāno ca. Vimokkhantikanti vimokkho arahattamaggo, vimokkhassa anto arahattaphalaṃ, tasmiṃ vimokkhante bhavaṃ vimokkhantikaṃ nāmaṃ. Sabbaññubhāvo hi arahattamaggena sijjhati, arahattaphalādhigamena siddho hoti. Tasmā sabbaññubhāvo vimokkhante bhavo hoti. Taṃ nemittikampi nāmaṃ vimokkhante bhavaṃ nāma hoti. Tena vuttaṃ – ‘‘vimokkhantikametaṃ buddhānaṃ bhagavantāna’’nti. Bodhiyā mūle saha sabbaññutaññāṇassa paṭilābhāti mahābodhirukkhamūle yathāvuttakkhaṇe sabbaññutaññāṇassa paṭilābhena saha. Sacchikā paññattīti arahattaphalasacchikiriyāya sabbadhammasacchikiriyāya vā jātā paññatti. Yadidaṃ bhagavāti yā ayaṃ bhagavāti paññatti.

    દ્વીહિ કારણેહીતિ દ્વીહિ કોટ્ઠાસેહિ. પરિયત્તિસાસનન્તિ તેપિટકં બુદ્ધવચનં. પટિપત્તીતિ પટિપજ્જતિ એતાયાતિ પટિપત્તિ. યં તસ્સ પરિયાપુટન્તિ તેન પુગ્ગલેન યં પરિયાપુટં સજ્ઝાયિતં કરણત્થે સામિવચનં. ‘‘પરિયાપુટ્ટ’’ન્તિપિ પાઠો. સુત્તન્તિ ઉભતોવિભઙ્ગનિદ્દેસખન્ધકપરિવારા, સુત્તનિપાતે મઙ્ગલસુત્ત- (ખુ॰ પા॰ ૫.૧ આદયો; સુ॰ નિ॰ ૨૬૧ આદયો) રતનસુત્ત- (ખુ॰ પા॰ ૬.૧ આદયો) તુવટકસુત્તાનિ (સુ॰ નિ॰ ૯૨૧ આદયો), અઞ્ઞમ્પિ ચ સુત્તનામકં તથાગતવચનં સુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. ગેય્યન્તિ સબ્બમ્પિ સગાથકં સુત્તં ગેય્યન્તિ વેદિતબ્બં, વિસેસેન સંયુત્તકે સકલોપિ સગાથાવગ્ગો. વેય્યાકરણન્તિ સકલં અભિધમ્મપિટકં નિગ્ગાથકં સુત્તં, યઞ્ચ અઞ્ઞમ્પિ અટ્ઠહિ અઙ્ગેહિ અસઙ્ગહિતં બુદ્ધવચનં , તં ‘‘વેય્યાકરણ’’ન્તિ વેદિતબ્બં. ગાથાતિ ધમ્મપદં, થેરગાથા, થેરીગાથા, સુત્તનિપાતે નોસુત્તનામિકા સુદ્ધિકગાથા ચ ‘‘ગાથા’’તિ વેદિતબ્બા. ઉદાનન્તિ સોમનસ્સઞાણમયિકગાથાપટિસંયુત્તા દ્વેઅસીતિ સુત્તન્તા ‘‘ઉદાન’’ન્તિ વેદિતબ્બં. ઇતિવુત્તકન્તિ ‘‘વુત્તઞ્હેતં ભગવતા’’તિઆદિનયપ્પવત્તા (ઇતિવુ॰ ૧ આદયો) દસુત્તરસતસુત્તન્તા ‘‘ઇતિવુત્તક’’ન્તિ વેદિતબ્બં. જાતકન્તિ અપણ્ણકજાતકાદીનિ (જા॰ ૧.૧.૧) પણ્ણાસાધિકાનિ પઞ્ચજાતકસતાનિ ‘‘જાતક’’ન્તિ વેદિતબ્બં. અબ્ભુતધમ્મન્તિ ‘‘ચત્તારોમે , ભિક્ખવે, અચ્છરિયા અબ્ભુતધમ્મા આનન્દે’’તિઆદિનયપ્પવત્તા (દી॰ નિ॰ ૨.૨૦૯; અ॰ નિ॰ ૪.૧૨૯) સબ્બેપિ અચ્છરિયઅબ્ભુતધમ્મપટિસંયુત્તા સુત્તન્તા ‘‘અબ્ભુતધમ્મ’’ન્તિ વેદિતબ્બં. વેદલ્લન્તિ ચૂળવેદલ્લ- (મ॰ નિ॰ ૧.૪૬૦ આદયો) મહાવેદલ્લ- (મ॰ નિ॰ ૧.૪૪૯ આદયો) સમ્માદિટ્ઠિ- (મ॰ નિ॰ ૧.૮૯ આદયો) સક્કપઞ્હ- (દી॰ નિ॰ ૨.૩૪૪ આદયો) સઙ્ખારભાજનિયમહાપુણ્ણમસુત્તાદયો (મ॰ નિ॰ ૩.૮૫ આદયો) સબ્બેપિ વેદઞ્ચ તુટ્ઠિઞ્ચ લદ્ધા લદ્ધા પુચ્છિતસુત્તન્તા ‘‘વેદલ્લ’’ન્તિ વેદિતબ્બં. ઇદં પરિયત્તિસાસનન્તિ ઇદં વુત્તપ્પકારં તેપિટકં બુદ્ધવચનં પરિયાપુણિતબ્બટ્ઠેન પરિયત્તિ, અનુસાસનટ્ઠેન સાસનન્તિ કત્વા પરિયત્તિસાસનં. તમ્પિ મુસ્સતીતિ તમ્પિ પરિયત્તિસાસનં નસ્સતિ. સમ્મુસ્સતીતિ આદિતો નસ્સતિ. પરિબાહિરો હોતીતિ પરમ્મુખો હોતિ.

    Dvīhi kāraṇehīti dvīhi koṭṭhāsehi. Pariyattisāsananti tepiṭakaṃ buddhavacanaṃ. Paṭipattīti paṭipajjati etāyāti paṭipatti. Yaṃ tassa pariyāpuṭanti tena puggalena yaṃ pariyāpuṭaṃ sajjhāyitaṃ karaṇatthe sāmivacanaṃ. ‘‘Pariyāpuṭṭa’’ntipi pāṭho. Suttanti ubhatovibhaṅganiddesakhandhakaparivārā, suttanipāte maṅgalasutta- (khu. pā. 5.1 ādayo; su. ni. 261 ādayo) ratanasutta- (khu. pā. 6.1 ādayo) tuvaṭakasuttāni (su. ni. 921 ādayo), aññampi ca suttanāmakaṃ tathāgatavacanaṃ suttanti veditabbaṃ. Geyyanti sabbampi sagāthakaṃ suttaṃ geyyanti veditabbaṃ, visesena saṃyuttake sakalopi sagāthāvaggo. Veyyākaraṇanti sakalaṃ abhidhammapiṭakaṃ niggāthakaṃ suttaṃ, yañca aññampi aṭṭhahi aṅgehi asaṅgahitaṃ buddhavacanaṃ , taṃ ‘‘veyyākaraṇa’’nti veditabbaṃ. Gāthāti dhammapadaṃ, theragāthā, therīgāthā, suttanipāte nosuttanāmikā suddhikagāthā ca ‘‘gāthā’’ti veditabbā. Udānanti somanassañāṇamayikagāthāpaṭisaṃyuttā dveasīti suttantā ‘‘udāna’’nti veditabbaṃ. Itivuttakanti ‘‘vuttañhetaṃ bhagavatā’’tiādinayappavattā (itivu. 1 ādayo) dasuttarasatasuttantā ‘‘itivuttaka’’nti veditabbaṃ. Jātakanti apaṇṇakajātakādīni (jā. 1.1.1) paṇṇāsādhikāni pañcajātakasatāni ‘‘jātaka’’nti veditabbaṃ. Abbhutadhammanti ‘‘cattārome , bhikkhave, acchariyā abbhutadhammā ānande’’tiādinayappavattā (dī. ni. 2.209; a. ni. 4.129) sabbepi acchariyaabbhutadhammapaṭisaṃyuttā suttantā ‘‘abbhutadhamma’’nti veditabbaṃ. Vedallanti cūḷavedalla- (ma. ni. 1.460 ādayo) mahāvedalla- (ma. ni. 1.449 ādayo) sammādiṭṭhi- (ma. ni. 1.89 ādayo) sakkapañha- (dī. ni. 2.344 ādayo) saṅkhārabhājaniyamahāpuṇṇamasuttādayo (ma. ni. 3.85 ādayo) sabbepi vedañca tuṭṭhiñca laddhā laddhā pucchitasuttantā ‘‘vedalla’’nti veditabbaṃ. Idaṃ pariyattisāsananti idaṃ vuttappakāraṃ tepiṭakaṃ buddhavacanaṃ pariyāpuṇitabbaṭṭhena pariyatti, anusāsanaṭṭhena sāsananti katvā pariyattisāsanaṃ. Tampi mussatīti tampi pariyattisāsanaṃ nassati. Sammussatīti ādito nassati. Paribāhiro hotīti parammukho hoti.

    કતમં પટિપત્તિસાસનન્તિ લોકુત્તરધમ્મતો પુબ્બભાગો તદત્થં પટિપજ્જીયતીતિ પટિપત્તિ. સાસીયન્તિ એત્થ વેનેય્યાતિ સાસનં. સમ્માપટિપદાતિઆદયો વુત્તનયા એવ.
