Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળનિદ્દેસપાળિ • Cūḷaniddesapāḷi

    ૯. તોદેય્યમાણવપુચ્છા

    9. Todeyyamāṇavapucchā

    ૧૧૩.

    113.

    ‘‘યસ્મિં કામા ન વસન્તિ, [ઇચ્ચાયસ્મા તોદેય્યો]

    ‘‘Yasmiṃ kāmā na vasanti, [iccāyasmā todeyyo]

    તણ્હા યસ્સ ન વિજ્જતિ;

    Taṇhā yassa na vijjati;

    કથંકથા ચ યો તિણ્ણો, વિમોક્ખો તસ્સ કીદિસો’’.

    Kathaṃkathā ca yo tiṇṇo, vimokkho tassa kīdiso’’.

    ૧૧૪.

    114.

    ‘‘યસ્મિં કામા ન વસન્તિ, [તોદેય્યાતિ ભગવા]

    ‘‘Yasmiṃ kāmā na vasanti, [todeyyāti bhagavā]

    તણ્હા યસ્સ ન વિજ્જતિ;

    Taṇhā yassa na vijjati;

    કથંકથા ચ યો તિણ્ણો, વિમોક્ખો તસ્સ નાપરો’’.

    Kathaṃkathā ca yo tiṇṇo, vimokkho tassa nāparo’’.

    ૧૧૫.

    115.

    ‘‘નિરાસસો સો ઉદ આસસાનો 1, પઞ્ઞાણવા સો ઉદ પઞ્ઞકપ્પી;

    ‘‘Nirāsaso so uda āsasāno 2, paññāṇavā so uda paññakappī;

    મુનિં અહં સક્ક યથા વિજઞ્ઞં, તં મે વિયાચિક્ખ સમન્તચક્ખુ’’.

    Muniṃ ahaṃ sakka yathā vijaññaṃ, taṃ me viyācikkha samantacakkhu’’.

    ૧૧૬.

    116.

    ‘‘નિરાસસો સો ન ચ આસસાનો, પઞ્ઞાણવા સો ન ચ પઞ્ઞકપ્પી;

    ‘‘Nirāsaso so na ca āsasāno, paññāṇavā so na ca paññakappī;

    એવમ્પિ તોદેય્ય મુનિં વિજાન, અકિઞ્ચનં કામભવે અસત્ત’’ન્તિ.

    Evampi todeyya muniṃ vijāna, akiñcanaṃ kāmabhave asatta’’nti.

    તોદેય્યમાણવપુચ્છા નવમા.

    Todeyyamāṇavapucchā navamā.







    Footnotes:
    1. આસયાનો (ક॰)
    2. āsayāno (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / ૯. તોદેય્યમાણવસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના • 9. Todeyyamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact